Vijf filmtips voor de maand juli

Filmmaand juli bewijst dat het niet iedere maand feest kan zijn. Hoewel er wel degelijk een aantal films een bezoekje aan de bioscoop waard zijn, is over het algemeen het aanbod nogal mager. Zelfs het door Terrence Malick genomineerde To the Wonder blijkt een tegenvaller te zijn, hoewel er altijd wel verstokte fans zijn die het ontoegankelijke filmpje van de beste man zullen waarderen.

Films als The Internship (met Owen Wilson en Vince Vaughn) en Grown Ups 2 (met Adam Sandler en Kevin James) zullen hopelijk meer vermaak bieden dan The Smurfs 2, maar of het echte hoogvliegers zijn is even afwachten. Hetzelfde geldt in feite voor de thriller The Frozen Ground (met Nicolas Cage) en Hummingbird (met Jason Statham). Vergeet ook niet de zombiefilm World War Z (met Brad Pitt), het actiespektakel Red 2 en de superheldenfilm The Wolverine, hoewel dat wel films zijn die vooral opvielen door matige trailers.


Filmtip 1: Kapringen (A Hijacking)

Releasedatum: 4 juni 2013
Genre: Thriller
Regisseur: Tobias Lindholm
Acteurs: Pilou Asbæk, Søren Malling en Dar Salim
IMDb

Plot
Het vrachtschip MV Rozen wordt op de Indische Oceaan gekaapt door Somalische piraten. Op het schip wordt de bemanning, waaronder kok Mikkel (Pilou Asbæk), gegijzeld. Wat volgt is een psychologisch spel tussen de CEO van de rederij en de Somalische piraten die miljoenen dollars losgeld eisen.

Verwachtingspatroon
Met Kapringen (A Hijacking) laat de jonge Deense scriptschrijver en regisseur zien dat hij tot meer in staat is dan het schrijven van uitstekende scripts. Dit deed hij in samenwerking met Thomas Vinterberg voor de films Submarino uit 2010 en het zeer goed ontvangen Jagten uit 2012. Ook schreef hij mee aan de populaire Deense televisieserie Borgen.

Na zijn succesvolle regiedebuut R uit 2010, mag er na de wijze waarop Kapringen tijdens het Filmfestival van Venetië is ontvangen geen twijfel meer zijn over de regiekwaliteiten van Lindholm. Daarnaast geldt de kaping door Somalische piraten als een uitstekende basis om een realistische thriller te maken die zich op basis van de trailer zal kunnen onderscheiden door de aanwezige onderhuidse spanningen tijdens het onderhandelingsproces. Overigens troeft Lindholm met Kapringen Hollywood af, aangezien later dit jaar Captain Philips uitkomt. In die film speelt Tom Hanks de rol van kapitein en is United 93-regisseur Paul Greengrass de creatieve man achter de schermen.