Vijf filmtips voor de maand december

De ingezette lijn van de laatste maanden wordt in december voortgezet met een aantal veelbelovende titels. Met de release van The Hobbit: An Unexpected Journey verschijnt er zelfs een film waar vanaf 2003, na de première van het laatste deel van The Lord of the Rings, met hoge verwachtingen naar uitgekeken wordt. Maar ook van de andere films in deze special mag veel verwacht worden en deze verdienen dan ook extra aandacht.

Naast de geselecteerde films zijn er een aantal andere films waarvan het onduidelijk is hoe deze ontvangen zullen worden door het bioscooppubliek. Neem bijvoorbeeld Jack Reacher, een boekverfilming waarin Tom Cruise zich weer wil onderscheiden als actieheld. Ook zijn er de Nederlandse films Koning van Katoren en Het Bombardement met 'publiekslieveling' Jan Smit, twee films die op basis van de trailer niet bepaald het voordeel van de twijfel krijgen. Voor de filmhuisliefhebbers gaan Anna Karenina en de bekroonde films Ernest et Célestine en Cesare Deve Morire in première. En met de voetbalfilm Playing for Keeps, de animatiefilm Hotel Transylvania en verschillende (flauwe) familiefilms zoals K3 Bengeltjes en So Undercover, is er deze maand voor iedereen genoeg te beleven in de bioscoop.


Filmtip 1: The Hobbit: An Unexpected Journey

Releasedatum: 12 december 2012
Genre: Avontuur/Fantasy
Regisseur: Peter Jackson
Acteurs: Martin Freeman, Evangeline Lilly en Ian McKellen
IMDb

Plot
Bilbo Baggins (Martin Freeman) is een hobbit die een rustig leventje leidt in de Gouw. Hier komt echter een einde aan wanneer de tovenaar Gandalf the Grey (Ian McKellen) en een aantal dwergen onder leiding van Thorin Oakenshield (Richard Armitage) plotseling voor zijn deur staan. Zij overtuigen hem om op een lange tocht door Midden-Aarde te gaan om het uiteindelijk op te nemen tegen de afschrikwekkende Smaug, een gigantische draak die de schat van de dwergen gestolen heeft. Dit avontuur zal Bilbo niet alleen oog in oog brengen met diverse gevaarlijke en ook bijzondere wezens, tevens zal hij Gollum (Andy Serkis) een eerste maal tegen het lijf lopen.

Waar eerder dit jaar de succesvolle Batman-trilogie werd afgesloten met het mijns inziens tegenvallende The Dark Knight Rises, is er nu de start van een nieuwe trilogie die ongetwijfeld gepaard zal gaan met vergelijkbare hoge verwachtingen en een aanhoudende stroom van speculaties. Het eerste deel van de trilogie waarin het boek The Hobbit centraal staat is getiteld The Hobbit: An Unexpected Journey en is geregisseerd door Peter Jackson uit Nieuw-Zeeland. Met het afsluitende The Lord of the Rings: The Return of the King sloot Jackson zijn eerste reis in Midden-Aarde op een waardige wijze af. Dit laatste deel van zijn verfilming van The Lord of the Rings, net als The Hobbit geschreven door J.R.R. Tolkien, won een elftal Oscars en was daarnaast financieel gezien een enorm succes.

Er is al ontzettend veel geschreven over het op zijn zachtst gezegd geplaagde voorbereidingsproces van dit enorme project. Zo was er het constant gissen naar de acteur die de rol van Bilbo Baggins zou krijgen, de woede omtrent de terugkeer van personages zoals Frodo die niet thuishoren in het verhaal, de keuze om een relatief compact boek te verfilmen in een drietal delen en natuurlijk het op het laatst afhaken van Guillermo del Toro (Pan's Labyrinth) als regisseur. Daarnaast is nog steeds niet iedereen blij met het besluit van Jackson om te gaan filmen in 48 frames per seconde. Volgens critici zorgen deze hoge frameaantallen voor ‘te realistische’ beelden en heeft het een slechte invloed op het sprookjesachtige karakter van het bronmateriaal.

Afgezien van de twijfels omtrent de beelden en het script, blijft dit natuurlijk wel een uniek filmproject. Er zijn maar weinig filmmakers die met een gigantisch budget en relatieve artistieke vrijheid een dergelijk project mogen opzetten. The Hobbit: An Unexpected Journey lijkt in ieder geval de ideale kerstfilm, die in de eerste weken ongetwijfeld voor volgepakte zalen zal zorgen. Maar of dit eerste deel van de trilogie de bezoekersaantallen van The Lord of the Rings zal kunnen evenaren, is toch echt afhankelijk van de kwaliteit van de film. Hooggespannen verwachtingen kunnen doorgaans snel zorgen voor zeer teleurstellende reacties.