FOK! op het spoor van De Mol 2014 - Aflevering 1

Voor het vijfde opeenvolgende seizoen gaan redacteuren René van der Kroon en Martijn van Veen weer, samen met collegacrewleden, op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Ze proberen samen, maar vooral tegen elkaar de identiteit van de saboteur te ontrafelen.

Naam: Martijn van Veen
Functie: Redacteur Film
Verdenkt nu: Owen Schumacher
Want: De altijd lastige eerste aflevering: nieuwe gezichten en eigenlijk ook teveel gezichten om meteen een keuze te maken. Tygo is natuurlijk onvoorspelbaar en dat zou hem als kandidaat en als Mol geschikt zijn. Die houd ik in de gaten. Sofie lijkt met haar lieve lach overal mee weg te komen, maar met een zaklantaarn de S en de O 'schrijven' snapt helemaal niemand aan de andere kant van het water. Opvallend ook dat Jennifer opeens wist waar het geld lag, maar voor nu ga ik voor Owen. Hij heeft vrijwel de hele aflevering een onheilspellende grijns op zijn smoel en die vertrouw ik niet.

Naam: Liesje
Functie: Moderator
Verdenkt nu: Jennifer Hoffman
Want: Ja! We zijn weer begonnen! En wat voor een begin, wat een geweldige stad om te zien.  Het toevoegen van de zwarte vrijstelling vind ik heel spannend. Dat kan wel eens voor wat verwarring en ellende zorgen, en dat is leuk, want voor de rest is er natuurlijk nooit sprake van verwarring. De opdrachten waren leuk, beide gewoon eigenlijk bij voorbaat al gedoemd om te mislukken, maar prachtig om te zien. Je zal er maar staan zeg, bij zo'n skyline. Qua Mol ben ik net als elk jaar weer compleet clueless. Ja Tygo, dat ligt er een beetje te dik bovenop vind ik. Al zou ik het wel leuk vinden als hij er in ieder geval lang in blijft. Daphne geloof ik niet zo, dat zij de Mol is. Dus dan mar een blinde gok en dat is Jennifer. Ik weet dat ze geld heeft binnen gebracht maar misschien daarom juist wel, de manier waarop was bijna te mooi om waar te zijn.  Ik heb er in ieder geval weer zin in.

Username: DaMart
Functie: Moderator / PR
Verdenkt nu: Jennifer Hoffman
Want: Eigenlijk heb ik na de eerste aflevering een paar verdachten, maar Jennifer verdenk ik het meest. Ze pakte weliswaar geld, maar dat kan zijn om vertrouwen te winnen en misschien ging ze er niet van uit dat iedereen op tijd bij Art zou zijn. De titel van de aflevering is ook 'Schijnbeweging' en daar past zo'n actie perfect bij. Ook vond ik een aantal van haar biechten verdacht door haar lachje en de intonatie.

Username: Faux.
Functie: Developer
Verdenkt nu: Aaf Brandt Corstius
Want:
Redacteuren als wij zitten in een lastige positie, na deze eerste aflevering. Waar de kandidaten over verschillende Mollen kunnen spreiden moet ik nu een keuze maken voor de rest van het spel. En ik twijfel ontzettend. Toch valt na lang peinzen en overwegen mijn keuze op Aaf Brandt Corstius. Aafje? Het vriendelijke meisje met haar lieve Margrietcolumns kan toch nóóit de Mol zijn? Ze is wat onhandig, hangt wat rond op de achtergrond, lacht problemen weg en aan het einde van de dag is iedereen het 'gestuntel' van Aaf weer vergeten. Want hoewel ze een uitmuntende kandidaat voor het volgende seizoen Hints zal zijn heeft ze de gehele aflevering geen cent binnengehaald. Bovendien reageert ze wispelturig, alsof ze constant tussen de rol van Mol en kandidaat wisselt. Keihard bewijs heb ik nog niet, maar ik denk dat ze dat Ik ben de Mol-plakkaat maar beter voor zichzelf kan houden, aan het begin van dit veelbelovende seizoen van Wie is de Mol.

Username: Borizzz
Functie: Eindredactie FOK!film
Verdenkt nu: Susan Visser
Want: 
De Mol houdt zich in de eerste aflevering gewoon op de achtergrond en observeert de medekandidaten een beetje en gaat echt niet zijn of haar best doen om al flinke sabotageacties uit te voeren. Bij de seinopdracht was hier wel een mooie kans voor: Tygo en Freek hadden de ideale positie om te saboteren, maar zijn het juist daarom niet. Er zijn natuurlijk meer kandidaten die niet erg in de spotlight hebben gestaan, zoals Jennifer, Aaf en Sofie. De Mol is voor mij in elk geval een vrouw, na Kees Tol van vorig jaar. Susan is eigenlijk een beetje een gokje, maar ik bewaar leuke herinneringen aan de serie In de Vlaamsche pot. Dus mijn eerste keuze valt op haar.

Username: Peter
Functie: Redacteur Frontpage
Verdenkt nu: Jennifer Hoffman
Want: Ik heb het idee dat de Mol zich in de eerste aflevering juist buiten de groep plaatst of zijn/haar best doet om onderdeel van een groep te worden. Een mollenstreek verwacht ik niet de eerste aflevering, hooguit een fout van een medekandidaat aanmoedigen. Jennifer speelt zich voor mij niet in de kijker en is met haar ervaring een prima kandidaat om de Mol te zijn. Serieus meespelen en aandachtig luisteren, maar vooral niet te veel geld verdienen voor de pot. Voorlopig is Jennifer mijn beste gok.

Username: debuurvrouw
Functie: Moderator
Verdenkt nu: Susan Visser
Want: Eeeeeeeeeen we zijn weer los! Gelijk weer helemaal gegrepen door het virus. En ja, dan een Mol vaststellen. Meerdere verdachten op mijn lijstje, maar ik ga maar op mijn eerste gut-feeling. Susan. Ze zet heel droogkloterig iedereen op het verkeerde been. Ze zaten bij de laatste executie tussen 6 en 5 en ze is geboren in 1965. Verder zat er een Shakespeareverwijzing in en zij speelde Beatrice. Niet dat dit ergens op slaat maar je moet íets. En vorig jaar is deze methode goed bevallen.

Username: motorbloempje
Functie: Moderator
Verdenkt nu: Freek Bartels
Want: Het jaar na Kees zou het wel heel opvallend zijn (letterlijk) om wéér zo'n Mol te hebben die middenin de groep staat. Daarom denk ik dat de acties van Tygo er iets te dik op liggen om hem de Mol ook daadwerkelijk te laten zijn. Sofie, Jan-Willem en Susan zijn me tot nu toe nog helemaal te nietszeggend.
Dan houden we Daphne, Freek, Jennifer, Aaf en Owen over, want Maurice is immers al naar huis. Ik begin gewoon maar met een (afval)redenatie... Jennifer zou mooi uitkomen met de titel: schijn bedriegt! Wel even eerst die enige euro's pakken, maar daarna weer een tijdje op de kont kunnen zitten, onderuitgezakt, en her en der een poot uitsteken. Aaf vind ik erg doordacht en oplettend; iets wat ook als Mol mooi uit zou kunnen komen en ze zou dan ook naast de dingen zowat aangereikt door de redactie nog wel wat extra streken kunnen bedenken gok ik zo. Owen was erg snel met het voorstellen om wat te verzinnen... maar ik weet niet in hoeverre dit vooral bedoeld was om Sabine op het verkeerde spoor te zetten. Daphne kreeg als eerste het rode scherm te zien. Dus zij zou een hoop fout hebben en naar huis gestuurd kunnen worden. Ook hier zou de titel op van toepassing kunnen zijn... een schijnbeweging... misschien wel rood en meteen naar huis! maar toch ook niet! Whalp!
En als laatste Freek. Die ook zo leuk bij de eerste afvaller zat bij MolTalk. Hij deed een beetje een Milouska.. Die groene laserstralen aanzien voor de deelnemers? Dámn, het is toch superduidelijk dat dat gewoon normale lasershow-elementen waren? Dat kón gewoon niet. En hij zat in de ideale positie om lampjes verder nog over het hoofd te zien. Daarbij was hij daar neergezet zonder iets te zeggen, in de schijnwerpers, door de kandidaten, omdat hij natuurlijk op het musicaltoneel staat, en de redactie daar lichtjes (hihi!) mee kon sturen: alle deelnemers zouden bij schijnwerper diréct aan Freek denken... Dat deed ik in ieder geval wel, dus dat zou een mooie move zijn om de Mol op de juiste plek te kunnen krijgen...

OVERZICHT MOLVERDENKINGEN


Klik op het plaatje voor een vergroting

Wie is jouw hoofdverdachte? Laat het achter in de reacties.