Interview LL12: Recensiekoning

De website Recensiekoning bestormt al ruim een jaar het Nederlandse internetcircuit. Sinds enkele maanden gaat het ineens heel rap: er is een boek uitgebracht, er werd met Koninginnedag een heus evenement in Amsterdam georganiseerd en de nieuwe website is op een meesterlijke wijze geïntroduceerd. Dat laatste was iets te succesvol, gezien de gecrashte servers. Alsof dat nog niet genoeg is staan ze op Lowlands te werken en mogen ze op de laatste dag het festival in anderhalf uur recenseren. Tijd om met Recensiekoning aan de tafel te gaan.

Recensiekoning

De Recensiekoningen van links naar rechts: Gustav, RuSt (was niet aanwezig), 10e, Olaf, Joost.

Met drie heren, onder de pseudoniemen Olav, Joost en Gustav, en de enige dame van het team, pseudoniem 10e, werd er teruggeblikt op een succesvol jaar. Naast Lowlands is het team voornamelijk bezig met een net gelanceerde app genaamd Reckon. Hiermee kan iedereen een foto uploaden en zelf een beoordeling geven in de vorm van sterren. "De app is meteen een succes geworden. We hebben nu al zeven- tot achthonderd gebruikers na twee weken. Rekeninghoudend met de terughoudende marketing van ons, is dat veel. De interactie van de app spreekt veel mensen aan," aldus Joost, beter bekend als de technicus van de website en tevens de broer van schrijver Arjen Lubach. Arjen wordt veel genoemd als het gaat om Recensiekoning, maar bij het interview zit echter Olaf. Een goed gelukte look-a-like als je het zo mag zeggen. Over de rol van Arjen wil Olaf niet veel kwijt. Het blijft bij: "Geen commentaar".

De site is opgestart om gratis producten te scoren, net zoals alle beautyblogs die enorm populair zijn bij tienermeisjes. "Maar bij ons lukte dat niet echt. Meer dan parfum van James Bond, een gedichtenbundel en een slechte cd werd het niet." Toch is de website verre van gefaald, getuige ook het enthousiasme waarmee er wordt gepraat. "Het is absoluut geen 9 tot 5 baan en het is mogelijk om eerder naar huis te gaan. Iedereen is erg flexibel. Sinds de lancering van Reckon is het wel ongelooflijk druk geworden. Gelukkig hebben we elke zondagavond een deadline dat iedereen een stuk inlevert." Als blijkt dat de helft nog geen stukje heeft gemaakt wordt duidelijk hoe druk de Recensiekoningen zijn. Veel wordt er nog niet veel verdiend. "We verschijnen elke week ook in De Volkskrant en daar krijgen wij wel voor betaald, maar het meeste wordt besteed aan de website. Het is alleen geen uit de hand gelopen hobby, voor mij voelt het wel als werken. Wel leuk werken trouwens," aldus Joost.

Net als de meeste journalisten zijn ook Martine (echte naam van 10e) en haar mannen niet bang om gevoelige dingen te recenseren. "Martines' kontje bijvoorbeeld, dat is heel gevoelig", grapt Olaf. "We hebben ook de Koran gerecenseerd," vervolgt Gustav. "Dus voor veel deinzen wij niet terug. Toch hebben we erg weinig seks- en sportartikelen gerecenseerd. Waarschijnlijk weten we daar gewoon niet genoeg vanaf." Iedereen heeft wel een eigen specialisatiegebied, waar hij of zij vaak over schrijft. "RuSt bijvoorbeeld schrijft voornamelijk over de guitige straatdingetjes, Gustav over literatuur en death metal en 10e is meer van de vrouwendingen en social media," vertelt Olaf. "Oh, en Lorenzo zeikt alleen maar."

RK LL

In de week voor Lowlands was Recensiekoning 'te gast' bij het 3FM-programma Met Michiel van Michiel Veenstra. Ze hebben gedurende drie uur lang het hele programma onder de loep gelegd. Onder andere nieuwslezer Bart Jan Cune en het shirt en haar van Michiel werden voorzien van een recensie. "Wij waren er erg tevreden over. Het was erg goed en gezellig. We zaten heerlijk op ons eigen kantoor in Amsterdam bier te slempen," aldus 10e. "We spraken toevallig onlangs met de eindredactrice van de NTR en die was erg enthousiast erover. Sowieso kregen we erg veel positieve reacties van mensen." Toch zit er altijd wel iemand bij met een kritische noot. "Er was ene Anita op Twitter en die vond het enorm flauw. Maar het mooiste is dat het juist bewijst dat het goed was. Als je geen weerstand krijgt, dan roept het niets op. De mooiste kunst maakt vijanden," verklaart Olaf. "Dus dan zal dat ook wel voor light entertainment gelden." Over het live recenseren van programma's kan Joost kort zijn: "We hebben daar nog niet over nagedacht. Wellicht is een live televisieprogramma leuk om te doen."

Als afsluiting leggen de Recensiekoningen de interviewer zelf onder een vergrootglas. Uiteraard in de vorm van sterren. "Sowieso vijf sterren dat je ons überhaupt wil interviewen," prijst 10e. "Daar komt een ster bij, omdat je alles schattig in een schrift opschrijft. Maar er gaan er wel twee sterren af, omdat je het verhaal van Olaf niet gelooft," aldus Olaf. "Wel krijgt hij er een ster erbij, omdat hij linkshandig is," zegt Gustav. Olaf reageert met: "Helaas gaat die er meteen weer af, omdat hij wat drinken wel. En één omdat hij ijsthee koos." Uiteindelijk rondt 10e het aantal sterren af op vier van de vijf. Daar kan ik wel mee leven.