Resultaat klimaattop: Jaarlijks 300 miljard euro 'klimaatsteun' naar arme landen

Op de klimaattop in Bakoe hebben bijna 200 landen afgesproken om vanaf 2035 jaarlijks 300 miljard dollar beschikbaar te stellen voor klimaatsteun aan ontwikkelingslanden. Deze toezegging is bedoeld om zogenaamd arme, kwetsbare landen te helpen bij het verminderen van hun uitstoot en het beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals extreem weer.

Natuur- en milieuorganisaties reageren - voorspelbaar - teleurgesteld op dit bedrag. Greenpeace noemt het een "absoluut minimaal akkoord" en benadrukt dat rijke landen, zoals Nederland, meer kunnen doen door de fossiele industrie te belasten en verantwoordelijk te houden voor klimaatschade. Maarten de Zeeuw van Greenpeace stelt: "Met dit doel voor klimaatfinanciering laten rijke landen de mensen in de kou staan die het meest kwetsbaar zijn in de klimaatcrisis."

Het Wereld Natuur Fonds (WWF) uit eveneens kritiek en noemt de financiële deal zwak. Zij wijzen op het gebrek aan urgentie bij wereldleiders in Bakoe en benadrukken dat klimaatverandering al plaatsvindt en mensen wereldwijd treft. Volgens WWF zullen de kosten om burgers te beschermen tegen de verslechterende gevolgen aanzienlijk hoger zijn dan het nu toegezegde bedrag.

Tijdens de onderhandelingen vroegen ontwikkelingslanden om een jaarlijkse klimaatfinanciering van minstens 1 biljoen dollar. Zij beschouwen het huidige bedrag als schandalig en onacceptabel.

De onderhandelingen verliepen moeizaam, met name over de financiële steun van rijke aan arme landen. Er was onenigheid over wie verantwoordelijk is voor de betalingen en hoe deze moeten worden verdeeld. Uiteindelijk werd een compromis bereikt, maar de teleurstelling bij veel betrokkenen blijft groot.

Hoewel het akkoord een stap voorwaarts is, benadrukken critici dat het niet voldoende is om de meest kwetsbare landen adequaat te ondersteunen in hun strijd tegen de gevolgen van klimaatverandering. Zij roepen rijke landen op om hun verantwoordelijkheid te nemen en substantieel meer bij te dragen aan klimaatfinanciering.

Willen we meer of minder geld? (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)
Willen we meer of minder geld? (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)