FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 5 januari 2011

Uitslagen achtste finales Copa del Rey

Vandaag werden de returns van drie wedstrijden uit de achtste finales van de Copa del Rey, het Spaanse bekertoernooi, afgewerkt. Morgen volgen de overige vijf duels.

FC Barcelona heeft de kwartfinales van de Copa del Rey bereikt. De ploeg speelde op bezoek bij Athletic de Bilbao met 1-1 gelijk en dit was voldoende om naar de volgende ronde te gaan. In eigen huis eindigde de wedstrijd namelijk in 0-0. Ibrahim Afellay mocht in de blessuretijd zijn debuut maken voor zijn nieuwe ploeg. Hij verving David Villa.

Een kwartier voor tijd opende Eric Abidal, op aangeven van Lionel Messi de score. Vijf minuten voor tijd trok Fernando Llorente de stand gelijk. Het werd nog even spannend voor Barcelona, maar de ploeg van trainer Pep Guardiola bleef overeind en plaatste zich daardoor voor de kwartfinales van het Spaanse bekertoernooi.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag Uitslag vorig duel
Málaga Sevilla* 0-3 3-5
Deportivo la Coruña* Córdoba (2) 3-1 n.v. 1-1
Athletic de Bilbao FC Barcelona* 1-1 0-0

* naar kwartfinales Copa del Rey

Griekse Roma de straat op na dood meisje

Tientallen jongeren zijn woensdag in een Roma-wijk net buiten de Griekse hoofdstad Athene slaags geraakt met de politie. Eerder die dag werd een 6-jarig meisje aangereden door een motoragent. Het meisje overleed later in het ziekenhuis. De jongeren gooiden met stenen en vuurwerk naar de oproerpolitie en staken vuilnisbakken in brand.

In 2008 kwam het ook tot rellen tussen jongeren en de Griekse politie nadat een tiener in het centrum van Athene door agenten was doodgeschoten. De enorme onrust verspreidde zich al snel naar andere steden in Griekenland.

Boze nabestaanden verstoren toespraak Netanyahu

Boze nabestaanden van 42 Israëliërs die vorige maand bij een grote bosbrand om het leven kwamen, hebben woensdag een toespraak van premier Benjamin Netanyahu zodanig verstoord dat hij zich gedwongen zag deze te staken. De premier hield de toespraak op een herdenkingsceremonie voor de slachtoffers.

Nabestaanden riepen dat Netanyahu verantwoordelijk moet worden gehouden voor de wijze waarop de bosbrand werd aangepakt. Anderen richtten hun woede op minister van Binnenlandse Zaken Eli Yishai, onder wiens verantwoordelijkheid de brandweer valt.

Israëlische brandweerkorpsen waren onvoldoende voorbereid op het blussen van de bosbrand, die grote delen bos in het noorden van het land in de as legde. Omdat Israël geen geschikte blustoestellen bezit, richtte Netanyahu zich tot het buitenland voor hulp.

De nabestaanden eisten het aftreden van de premier en noemden de ceremonie een schandaal. Ze verweten Netanyahu dat hij zei dezelfde pijn te voelen als zij, maar weigerde verantwoording af te leggen.

[Upd] Zeer grote brand chemiebedrijf Moerdijk

Bij een chemiebedrijf aan de Vlasweg op bedrijventerrein Moerdijk heeft woensdag een zeer grote brand gewoed. Brandweerkorpsen uit alle Midden- en West-Brabantse gemeenten hebben het vuur bestreden. Rookwolken waren in de wijde omgeving zichtbaar. Er zijn bij de brand geen gewonden gevallen.

De brand brak rond 14.30 uur uit bij het bedrijf Chemie-Pack. Het bedrijf, waar ongeveer vijftig mensen werken, heeft een tiental opslagtanks van 23.500 liter. In die tanks worden brandbare, giftige en bijtende stoffen opgeslagen. Deze worden door het bedrijf bewerkt en verpakt voor diverse klanten.

In verscheidene plaatsen ging in de middag het luchtalarm af om bewoners te waarschuwen voor eventueel gevaar van chemische stoffen. De brand viel ook goed te zien op satellietbeelden. 

Rookontwikkeling
Hevige rookontwikkeling (Foto: Daniël Broekers)

Update 16.27 uur

De brand valt nu onder de GRIP 4-fase waarmee het officieel een ramp is geworden. Omroep Brabant is officieel tot rampenzender benoemd. Of de grote rookwolk giftige stoffen bevat, wordt momenteel onderzocht. De omgeving waar het alarm geldt is inmiddels al uitgebreid tot aan Dordrecht.

Update 16.54 uur

De brand lijkt steeds groter te worden en steeds meer brandweer wordt opgeroepen om mee te helpen blussen. Volgens medewerkers van het chemiebedrijf ligt er ongeveer 400.000 liter zwaar kankerverwekkend chemisch materiaal opgeslagen. Een verslaggever van Omroep Brabant meldt dat hij sterke olielucht ruikt en dat er ongelooflijke vlammen zijn. Ook staan er auto's van medewerkers in brand.

Groot Materieel
Brandweer zet groot materieel in (Foto: Daniël Broekers)

Update 17.15 uur

De NOS meldt dat de brandweer verwacht de brand niet op korte termijn te kunnen blussen. De strategie zal waarschijnlijk worden dat de brandweer de brand laat uitbranden. Volgens een verslaggever van Omroep Brabant is de wind aan het draaien. Ook hoorde hij chemische vaten exploderen.

Update 17.23 uur

De brand is inmiddels overgeslagen naar het naastgelegen bedrijf Wärtsilä. Dat bedrijf is een motorenbedrijf en heeft onder andere diesel en gas in opslag. Daarnaast is de scheepvaart bij Moerdijk stilgelegd. 

Update 17.27 uur

Inmiddels in bekend geworden dat ook een tankwagen vlam heeft gevat. Drie naastgelegen bedrijven zijn ontruimd, doordat ze precies in de rook staan. Het KNMI verwacht dat de wolk richting Amsterdam en IJmuiden zal drijven. 

Update 17.36 uur

Op RTL 7 zijn enkele enorme ontploffingen te zien. Volgens een verslaggever zijn dat de tanks die achter elkaar ontploffen. Ook werd gemeld dat de brand alleen maar groter kan worden en dat de ontploffingen alleen maar groter worden.


Bron: RTL 7

Update 17.39 uur

De politie meldt dat de giftige stoffen gevaarlijk en bijtend zijn. Geadviseerd wordt om ramen en deuren gesloten te houden.

Update 17.51 uur

De politie houdt om 18.30 uur een persconferentie. Deze wordt waarschijnlijk uitgezonden op RTL 7 en Omroep Brabant.

Update 18.10 uur

Omroep Brabant meldt dat er nog steeds om de paar minuten explosies plaatsvinden op het terrein in Moerdijk. Er vliegen nu ook stukken tank door de lucht. De rook wordt als zeer gevaarlijk aangemerkt en drijft momenteel richting Rotterdam. RTV Rijnmond is rampenzender voor Zuid-Holland, maar updates over Zuid-Holland worden ook op Omroep Brabant gegeven. Ook Nederland 1 en RTL 4 verslaan rechtstreeks over de ramp.

Bluswerkzaamheden
Bluswerkzaamheden (Foto: Daniël Broekers)

Update 18.27 uur

Omroep Brabant meldt dat het lijkt alsof een deel van de bedrijven geblust is, omdat er witte rook van afkomt. De rookwolk is hoger de atmosfeer ingegaan en bevindt zich nu op 500 meter hoogte. De rook ontploft nog wel regelmatig hoog in de lucht. Of de rook wanneer die neer zal slaan voldoende verdund is om geen gevaar meer op te leveren is nog niet bekend.

Het is nu ook bekendgemaakt dat het chemische bedrijf in 2006 een dwangsom van de gemeente heeft gekregen omdat ze geen certificaat hadden voor de schuimblusinstallatie, zodat niet kon worden nagegaan of die voldoende functioneerde. Omroep Brabant raadt verder aan om, mits je in de regio Utrecht woont, ook RTV Utrecht in de gaten te houden.

Update 19.10 uur

De burgemeester van Moerdijk meldt dat er geen gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen tijdens de brand. Wel zijn er stoffen vrijgekomen als stikstof, zwaveldioxine en zoutzuur, maar in een lage concentratie. De vrijgekomen gifwolk vormt, tot nu toe, nog geen gevaar voor de gezondheid.

Update 19.47 uur

Via Omroep Brabant is bekendgemaakt dat er de laatste 45 minuten geen ontploffingen meer zijn geweest. De brandweer verwacht tussen 20.00 uur en 20.30 uur het sein brand meester te kunnen geven. Er wordt verder gemeld 'dat de stoffen niet giftig zijn, maar het inademen ervan niet gezond is'. Er wordt regen voorspeld in de gebieden waar de rook hangt. Of dit schadelijk is voor de volksgezondheid wordt momenteel uitgezocht.

Update 20.04 uur

Een ooggetuige ter plaatse heeft FOK! kunnen melden dat de brand zich nu heeft uitgebreid. Een van de panden naast het bedrijf zou nu ook in brand staan. Ook de NOS geeft aan dat de brand groter is geworden. Het is vooralsnog onduidelijk of de rookpluim giftige stoffen bevat. 

Update 21.31 uur

Het vuur in Moerdijk is woensdagavond weer opgelaaid. Eerder dacht de brandweer nog dat het vuur beheersbaar was. Volgens de politie is er vermoedelijk een nieuwe loods in brand gevlogen. Opnieuw zijn er vlammen van tientallen meters hoog te zien.

De aanwezige journalisten worden nu ook op een grotere afstand gehouden, waar ze eerder op de dag nog vrij konden rondlopen.

Update 21.45 uur

De Onderzoeksraad voor Veiligheid begint een onderzoek naar de brand in Moerdijk. Dat heeft een woordvoerder van de raad woensdagavond gezegd. De eerste gegevens worden al verzameld. De onderzoekers kijken naar de oorzaak en achtergronden van de brand en naar de crisisbestrijding, aldus de zegsman.

Update 22.30 uur

Uit de zojuist gehouden persconferentie is gebleken dat de brandweer straks een deken van schuim over de brand gaat aanbrengen. Hierdoor zal er veel rookontwikkeling ontstaan, dit kan leiden tot irritatie aan de huid en ogen van mensen die hiermee in contact komen. Iedereen in de buurt van de brand wordt geadviseerd om binnen te blijven. Hulpdiensten overal in de regio zijn opgeroepen om eventueel te assisteren. De persconferentie verliep enigszins rommelig en werd bij de NOS zelfs onderbroken door NOS sport nieuws. Door de te verwachten extra rookontwikkeling is inmiddels de A16 deels afgesloten en ligt het treinverkeer in de omgeving stil. De brandweer geeft aan dat het in ieder geval tot 02.00 uur zal duren eer de rook zal verminderen.

Update 23.38 uur

In een nieuwsuitzending van Omroep Brabant wordt gemeld dat er nauwelijks nog vlammen te zien zijn bij het bedrijf. De brandweer lijkt het vuur te kunnen controleren. Op RTV Rijnmond wordt aangegeven dat de brand in het naastgelegen bedrijf Wärtsilä bijna uit is.

Later in de nacht werd het sein 'brand meester' gegeven. Zie voor meer foto's het forumtopic of de site van Omroep Brabant.

[Premier League] Uitslagen speelronde 22

Deze week werd er een midweekse speelronde afgewerkt in de Engelse Premier League. De 22e speelronde stond op het programma en ook hierin waren opvallende resultaten. Hieronder de uitslagen, stand en een linkje naar de overige statistieken.

Een verslag van de topper tussen Arsenal en Manchester City is hier na te lezen.

Chelsea en Liverpool opnieuw onderuit

Chelsea heeft tijdens de 22e speelronde opnieuw puntverlies geleden. Op bezoek bij Wolverhampton Wanderers ging de formatie van Carlos Ancelotti pijnlijk met 1-0 ten onder. Bosingwa scoorde na vijf minuten spelen in eigen doel en dit bleek uiteindelijk de enige treffer van de wedstrijd. Door de nederlaag is de achterstand op koploper Manchester United opgelopen tot negen punten. De koploper heeft daarnaast nog één wedstrijd tegoed ten opzichte van Chelsea.

Ook Liverpool morste weer dure punten. De ploeg mocht op bezoek bij Blackburn Rovers en keek bij rust al tegen een 2-0 achterstand aan. Olsson en Mwaruwari waren de gevierde spelers aan de kant van Blackburn. Tien minuten na rust scoorde Mwaruwari zijn tweede doelpunt van de avond en zette daardoor Blackburn zelfs op 3-0. Liverpool-captain Gerrard wist tien minuten voor tijd nog iets terug te doen door de 3-1 te scoren, maar meer zat er niet in voor het team van trainer Roy Hodgson. De ploeg staat na deze speelronde op een teleurstellende twaalfde plaats.

Opvallende rol voor Nederlanders

De Nederlanders hebben tijdens de 22e speelronde voor een opvallende rol gezorgd. Rafael van der Vaart en Ronnie Stam kwamen wegens hun doelpunten positief in het nieuws. Dit gold niet voor Boudewijn Zenden. Hij pakte een rode kaart.

Stam keek met zijn ploeg Wigan tegen het goeddraaiende Bolton Wanderers lange tijd tegen een 1-0 achterstand aan. De oud-speler van FC Twente scoorde echter tien minuten voor tijd de belangrijke gelijkmaker. De ploeg blijft door de puntendeling weliswaar op de voorlaatste plaats staan, maar het verschil met nummer veertien Fulham is slechts drie punten.

Ook Van der Vaart wist deze speelronde tot score te komen. In de wedstrijd tegen Everton scoorde hij alweer zijn negende doelpunt van dit seizoen. Genoeg voor een overwinning was de treffer niet, getuige de 3-1 nederlaag. Daardoor verloor Tottenham tijdelijk de aansluiting met de top-drie. Zenden pakte in de wedstrijd tegen Aston Villa twee gele kaarten. Zijn ploeg Sunderland leidde op dat moment al met 0-1 en de overwinning kwam in de slotfase niet meer in gevaar. De ploeg staat na deze speelronde op een knappe zesde plaats, slechts twee punten achter Chelsea. De Londense ploeg heeft  ten opzichte van Sunderland echter nog een wedstrijd tegoed.


Uitslagen speelronde 22:

Thuis Uit Uitslag
Manchester United Stoke City 2-1
Blackpool Birmingham City 1-2
Fulham West Bromwich Albion 3-0
Arsenal Manchester City 0-0
Aston Villa Sunderland 0-1
Newcastle United West Ham United 5-0
Wolverhampton Wanderers Chelsea 1-0
Blackburn Rovers Liverpool 3-1
Bolton Wanderers Wigan Athletic 1-1
Everton Tottenham Hotspur 2-1

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Manchester United 20 12 8 0 44 43-19
2 Manchester City 22 12 6 4 42 33-16
3 Arsenal 21 12 4 5 40 42-22
4 Tottenham Hotspur 21 10 6 5 36 31-25
5 Chelsea 21 10 5 6 35 36-19
6 Sunderland 22 8 9 5 33 25-22
7 Bolton Wanderers 22 7 9 6 30 34-29
8 Newcastle United 21 8 4 9 28 34-31
9 Blackburn Rovers 22 8 4 10 28 29-35
10 Stoke City 21 8 3 10 27 26-26
11 Everton 21 5 10 6 25 23-25
12 Liverpool 20 7 4 9 25 24-27
13 Blackpool 19 7 4 8 25 27-32
14 Fulham 21 4 10 7 22 22-24
15 Birmingham City 20 4 10 6 22 20-25
16 West Bromwich Albion 21 6 4 11 22 26-39
17 Wolverhampton Wanderers 21 6 3 12 21 21-34
18 Aston Villa 21 5 6 10 21 23-38
19 Wigan Athletic 21 4 9 8 21 18-33
20 West Ham United 22 4 8 10 20 22-38

Klik hier om meer statistieken over de Engelse Premier League te bekijken!

Twee amokmakers aangehouden op Schiphol

Op Schiphol zijn woensdag twee passagiers aangehouden omdat ze op verschillende vluchten voor veel problemen hadden gezorgd. Dat maakte de marechaussee bekend.

Op een vlucht uit Brazilië maakte een 36-jarige Nederlander amok. Hij was het er niet mee eens dat hij zijn eigen fles drank aan boord niet mocht leegdrinken en vond dat hij te weinig drank kreeg van het cabinepersoneel.

De man wilde verhaal halen bij de gezagvoerder en schopte tegen de deur van de cockpit om zijn aandacht te trekken. Het cabinepersoneel werkte de man samen met een medepassagier tegen de grond. Hij werd geboeid met tiewraps en na de landing aan de marechaussee overgedragen.

Op een andere vlucht uit Panama zorgde een 29-jarige Noorse voor problemen. Ze gedroeg zich agressief tegen andere passagiers en bemanningsleden. Nadat de vrouw urenlang overlast had bezorgd, werd ze door de bemanningsleden vastgezet. Ook zij is na de landing overgedragen aan de marechaussee.

In beide gevallen heeft de gezagvoerder aangifte gedaan.

Chemie-Pack had juiste vergunningen

Chemie-Pack in Moerdijk voldeed in oktober nog aan alle eisen omtrent brandveiligheid. Er werd toen een vergunning afgegeven aan het bedrijf dat chemische producten bewerkt en verpakt, meldt burgemeester van Moerdijk Wim Denie. In 2006 kreeg het bedrijf nog een dwangsom opgelegd omdat de brandveiligheid niet deugde.

Op het industrieterrein aan de Vlasweg brak rond 14.30 uur door nog onbekende oorzaak brand uit bij Chemie-Pack. Een opslagpark met tien tanks van 23.500 liter met brandbare, giftige en bijtende stoffen vloog in brand, waarbij enorme explosies plaatsvonden. De vuurzee sloeg over naar naastgelegen panden.


Chemie-Pack had juiste vergunningen (Foto: Novum)

Waarschuwing voor extreem weer

Het KNMI waarschuwt voor extreem weer in het noordoosten en oosten van Nederland. De waarschuwing geldt voor de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Gelderland, Overijssel en Flevoland. Door ijzel en bevriezing van natte weggedeelten kan het daar spiegelglad zijn.

Ook in Utrecht en Noord-Holland kan gladheid optreden. Voor de zuidelijke provincies geldt de waarschuwing niet.


KNMI waarschuwt voor gladheid door extreem weer (Foto: Novum)

Miljoenen meer Amerikanen in armoede

Er zijn miljoenen arme Amerikanen meer dan voorheen werd gedacht. Door de stijgende kosten van onder meer medische zorg heeft één op de zes Amerikanen moeite om rond te komen. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van een bevolkingsonderzoek die woensdag zijn vrijgegeven.

Hulpprogramma's van de regering en voedselbonnen houden veel mensen uit de armoede. Hierdoor waren de armoedecijfers tijdens de recessie van 2009, het eerste regeringsjaar van president Barack Obama, niet hoger.

Uit nieuwe cijfers blijkt dat in 2009 47,8 miljoen mensen, 15,7 procent van de bevolking, in armoede leefden. In september deelde het Bureau voor Volkstellingen nog mee dat het om 43,6 miljoen mensen, 14,3 procent van de bevolking, ging.

Vooral Amerikanen van 65 jaar en ouder kampen met financiële problemen.

Uitslag Arsenal - Manchester City

Arsenal heeft verzuimd Manchester City te achterhalen op de ranglijst. The Gunners, met een ijzersterke Robin van Persie, hadden genoeg kansen om het vrij inspiratieloze City te verslaan (0-0). De paal stond Arsenal echter geregeld in de weg. Beide ploegen eindigden met een man minder.

Arsenal en Manchester City wisten dat winst noodzakelijk was om koploper Manchester United in het zicht te houden. United wist dinsdagavond al te winnen in eigen huis tegen Stoke City (2-1). In de wetenschap dat City sinds 1975 niet meer wist te winnen, hoopte City-trainer Roberto Mancini op een stunt in het Emirates Stadium. De Italiaan had een basisplaats voor Nigel de Jong ingeruimd.

De Jong kwam bij Arsenal landgenoot Robin van Persie tegen. Beide Nederlanders moesten alle zeilen bijzetten om het razende tempo te volgen in de Engelse topper. Het spel golfde op en neer, waardoor beide ploegen direct dreigend werden. Arsenal werd het gevaarlijkst. Het aluminium bleek echter niet mee te werken. Van Persie leek Joe Hart te passeren, maar de paal stond in de weg.

Halverwege de eerste helft had City-doelman Hart opnieuw geluk. Cesc Fabrégas haalde vanaf de rand van de zestien uit, maar ook zijn inzet verdween op de paal. In de rebound trof ongelukkig genoeg ook Theo Walcott het alluminium. Aan de andere kant werd City geregeld dreigend, maar Carlos Tévez en zijn aanvalspartner Jô waren niet scherp genoeg om doelman Łukasz Fabianski te testen.

In de tweede helft bleef het tempo moordend, maar de kansen werden schaarser. Van Persie toonde zich zeer bedrijvig en was net als in de eerste helft dichtbij de openingstreffer. De Oranje-international haalde prachtig uit, maar Hart plukte zijn inzet op schitterende wijze uit de kruising. Beide ploegen leken wat voorzichtiger te worden halverwege de tweede helft, die kort voor tijd weer opleefde.

Na een opstootje tussen Pablo Zabaleta en Bacary Sagna mochten beide spelers het veld verlaten. Zabaleta leek ogenschijnlijk een klein aandeel te hebben in de schermutseling met de rechtsback van Arsenal, die gefrustreerd oogde. Kort voor tijd leek Van Persie de thuisploeg alsnog aan een zege te helpen. De Nederlander mocht aanleggen voor een vrije trap, maar die werd gekeerd door Hart.


 

Arsenal

0 - 0

Manchester City

 
 Gele kaart: , Barry, De Jong, (Manchester City)
 Rode kaart: Sagna (90) (Arsenal), Zabaleta (90) (Manchester City)
 
Stadion: Emirates Stadium, Londen
Toeschouwers: 60.085
Arbiter: Jones (Eng)
 
Opstelling:   Opstelling:
Fabianski
Clichy
Djourou
Koscielny
Clichy
Song
Wilshere (Bendtner/82)
Walcott (Arshavin/69)
Fabrégas
Nasri
Van Persie
  Hart
Zabaleta
Kompany
K.Touré
Richards
Barry
De Jong
Jô (Johnson/65)
Y.Touré
Milner
Tévez (Boateng/90+2)

Proefspeler Simon maakt indruk op Been

Krisztian Simon heeft tijdens zijn debuut voor Feyenoord indruk gemaakt op de technische staf van de Rotterdamse ploeg. De Hongaarse rechtsbuiten is op proef bij de Stadionclub en kwam in de oefenwedstrijd tegen Sparta na rust in het veld.

Met een assist en een doelpunt had Simon een flink aandeel in de winst van de Zilveren Bal. Feyenoord zegevierde uiteindelijk met 2-4.

Trainer van Feyenoord, Mario Been, was na de wedstrijd tevreden over zijn proefspeler: "Hij heeft het prima gedaan. Tijdens ons trainingskamp komende week in Oman hoop ik nog meer goede dingen van hem te zien. Hetzelfde geldt voor onze Kazak Sergei Khizhnichenko, die in de tweede helft eveneens goed bij ons debuteerde."

Ook over Jhon van Beukering was Been te spreken: "Ook Van Beukering had een geslaagde invalbeurt met een doelpunt. Het was al met al geen hoogstaand duel, maar dat kun je ook moeilijk verwachten na slechts één training in het nieuwe jaar.”

Bobby Farrell zaterdag begraven

Bobby Farrell wordt zaterdag ter aarde besteld op begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam. Eerder op de dag wordt in de Stadschouwburg een herdenkingsdienst gehouden voor de Boney M.-zanger. Farrell stierf donderdag op 61-jarige leeftijd.

De artiest stierf in een hotelkamer in Sint-Petersburg na een optreden. Uit onderzoek bleek dat acuut hartfalen en een hoge bloeddruk hem fataal zijn geworden. Zijn lichaam werd maandag overgevlogen naar Nederland.

Farrell wordt zaterdag begraven. "De begrafenis is openbaar, voor zover ik weet", vertelt Farrells boekingsagent John Seine aan Novum Nieuws. "Voor de herdenkingsdienst wordt een lijst opgesteld van mensen die iets met Bobby te maken hebben gehad."

De dochter van Bobby Farrell en een goede vriend van de zanger organiseren de dienst en de begrafenis. Zij waren niet direct bereikbaar voor commentaar.

E-mail van Witte Huis blijkt cyberaanval

Een digitale kerstkaart van het Witte Huis bleek in werkelijkheid een poging te zijn van hackers om gevoelige informatie van de politie en het leger los te krijgen. Dat hebben analisten van de Amerikaanse regering woensdag gezegd.

De e-mail werd eind december verstuurd en zou afkomstig zijn van het 'Executive Office of the President'. Het belangrijkste doelwit vormden onderzoekers die zich bezighouden met de bestrijding van computercriminaliteit.

Het is niet duidelijk hoeveel mensen de e-mail hebben gekregen en hoeveel documenten er via de besmette computers zijn gelekt. Vooralsnog zijn er volgens deskundigen geen bewijzen dat er geheime documenten in het bezit van de hackers zijn gekomen.

De e-mailaanval komt op een moment dat de Amerikaanse regering wanhopig probeert de cyberveiligheid te vergroten. Eerder al lekten duizenden diplomatieke memo's en documenten van het Amerikaanse leger uit via klokkenluiderswebsite WikiLeaks. De federale autoriteiten doen er alles aan om de computersystemen te verbeteren en te voorkomen dat er via personeel geheime informatie wordt gestolen of gelekt.

Blyleven opgenomen in Hall of Fame

De in Nederland geboren honkballer Bert Blyleven is opgenomen in de Amerikaanse Hall of Fame, een eer die alleen voor de grootste helden van de Major League is weggelegd.

Blyleven werd in 1951 in Zeist geboren, maar groeide op in Californië. In de jaren '70 en '80 maakte hij furore als werper van de Minnesota Twins, Pittsburgh Pirates en Cleveland Indians. Blyleven, die twee keer werd geselecteerd voor het All Star team, stopte in 1992 bij de California Angels.

Na zijn actieve carrière viel hij vooral op als commentator bij de Twins. Ook hielp hij in 2009 het Nederlands team bij World Baseball Classic als coach van de werpers.

[BDO] Waites niet naar kwartfinales

Scott Waites is tijdens de tweede ronde van de BDO WK Darts in Frimley Green uitgeschakeld. De als zesde geplaatste Engelsman verloor van zijn landgenoot Stephen Bunting.

Bunting zegevierde in de best-of-7 met 4-2. Daardoor zal hij doorstromen naar de kwartfinales. Ook Garry Thompson en de als derde geplaatste Dean Winstanley plaatsten zich vanavond voor de laatste acht.

Winstanley speelde niet sterk, maar won simpel met 4-1 van Robbie Green. Thompson ging dankzij een 4-2 overwinning op Alan Norris naar de laatste acht en treft daar onze landgenoot Jan Dekker.

Programma kwartfinales:

Naam Naam
Martin Adams (1) Ross Smith
Gary Robson (13) Martin Phillips
Jan Dekker Garry Thompson (10)
Dean Winstanley (3) Stephen Bunting

Politie bevestigt dood Millennium-acteur

De Zweedse acteur Per Oscarsson is omgekomen bij een brand in zijn huis. Dat heeft de Zweedse politie woensdag bevestigd.

Volgens politiewoordvoerder Ulf Edberg werden de stoffelijke overschotten die in het huis waren aangetroffen woensdag geïdentificeerd als Per Oscarsson (83) en zijn 67-jarige vrouw Kia Ostling. Het huis, in Skara, in het zuidwesten van Zweden, brandde vrijdag tot de grond toe af. Het enige wat nog overeind stond was de schoorsteen. De oorzaak van de brand is nog onduidelijk.

Oscarsson speelde de rol van Holger Palmgren in de Zweedse Millennium-trilogie, naar de boeken van Stieg Larsson. In 1966 werd hij verkozen tot beste acteur op het filmfestival in Cannes voor zijn rol in de film Hunger. Oscarsson speelde in meer dan honderd Zweedse films en televisieseries.


Politie bevestigt dood Millennium-acteur (Foto: Novum)

Zedenverdachte Ens langer in cel

Het voorarrest van de eigenaar van een kinderdagverblijf in Ens die wordt verdacht van ontucht met zes kinderen is met negentig dagen verlengd. Dat bepaalde de raadkamer van de rechtbank in Lelystad woensdag. Er bestaat gevaar voor herhaling, laat de rechtbank weten.

De mede-eigenaar van het agrarisch kinderdagverblijf Onze Boerderij werd op 21 december in zijn woning in Ens in Flevoland opgepakt. Tegen hem was aangifte gedaan van ontucht met twee meisjes van tussen de 4 en de 12 jaar. Hij wordt verdacht van het verkrachten van het jongste meisje.

Later kwam daar de verdenking van misbruik van nog vier andere kinderen bij. Het is onduidelijk of het bij hen ook om verkrachting gaat.

Clooney jaagt op monster in Florence

Acteur George Clooney neemt de hoofdrol van de boekverfilming The Monster of Florence voor zijn rekening. De 49-jarige Clooney gaat de film ook produceren, schrijft de Amerikaanse filmwebsite Deadline.

Het plan om het op feiten gebaseerde boek te verfilmen speelt al jaren. Eerder was Tom Cruise verbonden aan een verfilming. Scenarioschrijver Chris McQuarrie blijft aan om het script verder te bewerken.

Clooney speelt de rol van Douglas Preston, de schrijver van de bestseller uit 2008. Preston ontmoet misdaadjournalist en co-auteur Mario Spezi in 2001 en samen besluiten ze een inmiddels dertig jaar lopende moordzaak op te lossen. Een seriemoordenaar leefde zich in de jaren zestig, zeventig en tachtig uit op acht stellen, die op een parkeerplaats nietsvermoedend in hun auto zaten.

De plaatselijke politie was niet bepaald blij met de bemoeienissen van Spezi en Preston. Spezi werd in 2006 zelfs in de gevangenis gegooid wegens smaad. Volgens de politie bracht hij door zijn bemoeienissen de zaak in gevaar. Bovendien was hij volgens de politie verdacht geïnteresseerd in de moorden en zou hij zelf de moordenaar kunnen zijn.

Spezi schreef zelf eerder een filmscript over de gebeurtenissen. De Italiaanse film Il Mostro Di Firenze kwam in 1986 uit. Het is nog onbekend wanneer de Amerikaanse versie in de bioscoop verschijnt.

Opnieuw demonstranten opgepakt in Rusland

De politie in Moskou heeft woensdag negentien mensen aangehouden tijdens demonstraties tegen de opsluiting van oppositieleider Boris Nemtsov. Na enkele uren werden zestien demonstranten weer op vrije voeten gesteld.

Zestien actievoerders werden opgepakt bij het kantoor van de burgemeester van Moskou en drie anderen bij de gevangenis waar Nemtsov gevangen zit. Dit laatste drietal zit nog vast.

De Verenigde Staten hebben hun zorgen geuit over de arrestatie van Nemtsov, terwijl Amnesty International opriep tot zijn directe vrijlating. "Opnieuw zijn de Russische autoriteiten er niet in geslaagd te voldoen aan hun plicht om het recht op de vrijheid van vergadering, een recht dat is vastgelegd in de Russische grondwet, te beschermen", aldus Amnesty.

Oppositieleider Nemtsov werd op oudejaarsavond samen met meer dan zestig anderen opgepakt en voor vijftien dagen vastgezet. Volgens de politie wilde hij een ongeautoriseerde demonstratie bijwonen. Maandag en dinsdag werd ook al geprotesteerd tegen de inhechtenisneming. In totaal werden er 49 mensen gearresteerd en na enkele uren weer vrijgelaten.

Nemtsov was vicepremier onder wijlen Boris Jeltsin en hielp mee bij de oprichting van de partij Unie van Rechtse Krachten. De partij verloor in de verkiezingen van 2003 al haar zetels in het parlement, de Staatsdoema, toen de partij Verenigd Rusland van huidig premier Vladimir Poetin grote winst boekte. Nemtsov is sinds 2008 een van de leiders van Solidariteit.

Feyenoord wint Zilveren Bal

Feyenoord heeft door een 4-2 zege op stadsgenoot Sparta Rotterdam de Zilveren Bal gewonnen. In het oefenduel, voorafgaand waaraan op indrukwekkende wijze afscheid werd genomen van Feyenoord-icoon Coen Moulijn, scoorden Luigi Bruins, Georginio Wijnaldum, Jhon van Beukering en Krisztian Simon de Feyenoord-treffers. Johan Voskamp en Lucas van Oeveren scoorden tegen.

Met een indrukwekkend eerbetoon aan Moulijn werd de Zilveren Bal woensdag op Het Kasteel voor het eerst sinds 1985 weer in ere hersteld. Er werd een minuut stilte gehouden, Feyenoord-fans staken Bengaals vuurwerk af en een grote foto van Moulijn werd getoond op het veld.

Toen de wedstrijd eenmaal begonnen was, leken de spelers nog in gedachten bij Moulijn, want het spelniveau lag niet erg hoog. Feyenoord kwam halverwege de eerste helft uit het niets op voorsprong. Luigi Bruins benutte een strafschop, nadat Luc Castaignos gevloerd was.

Vijf minuten later kende arbiter Pol van Boekel ook een penalty aan Sparta toe. Voskamp wist daar wel raad mee. Een kwartier na rust moest Feyenoord met tien man verder na een rode kaart voor Castaignos.

In ondertal boekte Feyenoord aan de hand van proefspeler Simon toch nog een ruime zege. De Hongaar bereidde de treffers van Wijnaldum en Van Beukering voor en maakte zelf de vierde. Van Oeveren maakte nog een prachtige eretreffer voor Sparta.

Explosie bij Franse ambassade Mali

Bij de Franse ambassade in de Malinese hoofdstad Bamako heeft zich woensdag een explosie voorgedaan. De oorzaak van de explosie is niet bekend, maar het zou niet om een ongeluk gaan. Dat heeft het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd.

Mali is een voormalige Franse kolonie. In het West-Afrikaanse land is Al Qaida in de Islamitische Maghreb (AQIM) actief.

De terreurgroep eiste eerder de verantwoordelijkheid op voor de ontvoering van vijf Franse burgers in Mali en twee andere personen die werkten voor een Franse uraniummijn in het naburige Niger. Waarschijnlijk houdt AQIM de zeven in Mali vast.

Politie worstelt met gewonde zwaan

Een zwaan heeft de politie in Den Haag dinsdag behoorlijk op de proef gesteld. Het dier was rond 12.00 uur tegen de bovenleiding van de tram op de Conradkade aangevlogen en raakte gewond.

Agenten moesten hun 'aanhoudingstechnieken' gebruiken om de gewonde zwaan onder controle te krijgen, meldt de politie. Het beest was door de klap 'flink de weg kwijt'.

De dierenambulance heeft zich ontfermd over het gewonde dier.

Slowaak Lacko laat Nadal werken

Tennisser Lukas Lacko is in de tweede ronde van het ATP-toernooi in Doha dicht bij een stunt gekomen. De Slowaakse nummer 89 van de wereld dwong Rafael Nadal tot drie sets, maar de Spanjaard bleek met 7-6 (3), 0-6, 6-3 toch te sterk. Nadal treft in de kwartfinale van het Qatarese toernooi Ernests Gulbis.

Lacko en Nadal waren in de eerste set aan elkaar gewaagd, maar de nummer één van de wereld trok in de tiebreak aan het langste eind. De 23-jarige Slowaak leek niet onder de indruk en trok in het tweede bedrijf fel van leer. Leunend op een uitstekend lopende opslag en een mokerharde forehand stuurde hij Nadal van de ene naar de andere kant van de baan en won de set zonder de nummer één van de plaatsingslijst een game te gunnen.

In de derde set zette Nadal weer een tandje bij en liep vlot uit naar 4-0. Bij die stand vond Lacko zijn tweede adem en pakte hij een break terug. Op 5-3 voor Nadal werd de Slowaak echter voor de derde keer gebroken en was de wedstrijd beslist.

In het Indiase Chennai schakelde Björn Phau uit Duitsland Richard Gasquet uit. De Franse nummer vier van de plaatsingslijst won de eerste set makkelijk en nam ook in de tweede set een voorsprong, maar Phau vocht zich terug. In de derde set was het juist Phau die een voorsprong verspeelde, maar de Duitser forceerde in de tiebreak alsnog de beslissing: 1-6, 7-6 (5), 7-6 (4).


(Foto: Novum)

Griekenland overweegt drijvende gevangenissen

De Griekse regering overweegt gebruik te maken van drijvende gevangenissen om illegale asielzoekers op te vangen. Dat heeft de Griekse minister van Openbare Orde Christos Papoutsis woensdag gezegd. Het is de jongste maatregel die de regering voorstelt om de toestroom van asielzoekers een halt toe te roepen.

De drijvende gevangenissen zijn onderdeel van een pakket strengere maatregelen. Eerder deze week stelde Papoutsis ook al voor een hek te bouwen op de Grieks-Turkse grens en om oude ongebruikte legerbases in te zetten als detentiecentra.

Jaarlijks komen ongeveer 128.000 illegalen via Griekenland de Europese Unie binnen.

Statenlid Curaçao: controle Schiphol racistisch

Helmin Wiels, Statenlid van regeringspartij Pueblo Soberano op Curaçao, vindt het een schande dat hij maandagmiddag op Schiphol aan een intensieve drugscontrole is onderworpen. "Dit is zuiver racisme", briest Wiels woensdag. Het Statenlid wil nu dat op Curaçao een dergelijke controle wordt ingesteld voor Nederlandse parlementariërs.

Wiels moest naar eigen zeggen maandag bij de douane op Schiphol een aantal vragen beantwoorden, waarna hem werd gevraagd zich te melden bij de zogenoemde 100-procentscontrole. Wiels, die zich als Statenlid had geïdentificeerd, vond dat hij als verdachte werd aangemerkt. Volgens Wiels bestaan er afspraken tussen Nederland en Curaçao, waardoor parlementariërs uit beide landen geen intensieve drugscontroles hoeven te ondergaan.

"Ik zag bij de 100-procentscontrole alleen zwarte mensen, ik was woest", zegt Wiels. Hij kan zich niet herinneren dat een dergelijke behandeling bij een Statenlid uit Curaçao eerder is voorgekomen. Wiels zegt nog geen 'logische verklaring' te hebben gekregen van de Nederlandse regering en wil als tegenmaatregel in het parlement op Curaçao gaan pleiten voor 100-procentscontroles voor Nederlandse parlementariërs.

"Iedereen weet dat Nederland het xtc-land van de planeet is", voegt Wiels toe. Volgens hem is Curaçao vergeven van de drugs afkomstig uit Nederland. Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Piet Hein Donner (CDA) begint donderdag met een kennismakingsbezoek op de voormalige Nederlandse Antillen, die 10 oktober werden ontmanteld. "Ik ben benieuwd hoe hij dit uit gaat leggen", stelt Wiels.

Wiels is in Nederland voor projecten om mensen uit Curaçao die terug willen naar het eiland te helpen.

De 100-procentscontroles zijn sinds 2003 van kracht voor alle mensen die uit de Nederlandse Antillen of Suriname aankomen op Schiphol, om drugssmokkel tegen te gaan. Het betreft fysieke visitatie, onderzoek van drugshonden of een bodyscan. Eerder was er al een relletje rond een Surinaamse minister die de controle moest ondergaan.

Uncharted 2 bijna te groot voor PS3

Naughty Dog, de ontwikkelaar van Uncharted 2, heeft bekendgemaakt dat Uncharted 2 eigenlijk te groot was voor de PlayStation 3. Door de ambitieuze ontwikkelstijl van de programmeurs en het feit dat Uncharted te veel memory in gebruik nam, moest het team acties ondernemen om alles samen te voegen. Hun oplossing: "Make it fit!"

Naughty Dog geeft aan dat ze altijd proberen het maximale uit hun producten te halen, niet alleen voor de fans maar ook voor het team zelf. Dit levert soms wat problemen op, zoals met Uncharted 2. Drie weken voordat de game in de schappen zou liggen, bleek dat er niet genoeg memory beschikbaar was en dat niet alles zou passen. De vraag blijft nu natuurlijk, als Uncharted 2 bijna niet paste, hoe gaan ze dit dan oplossen met Uncharted 3. De oplossing ligt bij de SPU's van de PlayStation.

"How then, we hear you ask, is Uncharted 3 ever going to top a predecessor that maxed out memory? SPUs, friends, SPUs.

The PS3 has a "six-lane freeway" of SPUs, Uncharted: Drake's Fortune used two. Uncharted 2 used all six, but at 'street cars' level of performance. Uncharted 3? Guess what... That's 'more like Formula One'.

We're at full speed, optimising code specifically for the SPUs. It's a great resource because SPUs are extremely fast, and if you optimise they get faster than you ever thought they could be. That's where the quality of our images comes from."

Wij kunnen in ieder geval niet wachten om meer gameplaybeelden van Uncharted 3 te zien.

uc3

 

Black Ops meest illegaal gedownloade game

Activisions Black Ops heeft al vele awards gewonnen het afgelopen jaar en het is dan ook geen wonder dat deze game een succes is. Er is echter één award die ze liever niet hadden gewonnen. Torrent Freak heeft een onderzoek gedaan naar de meest illegaal gedownloade game en Black Ops heeft deze met verve gewonnen.

Volgens Torrent Freaks zijn er meer dan vier miljoen PC-versies gedownload en een kleine miljoen Xbox 360-versies. Hiermee staan ze ruim bovenaan de hitlijsten. De beste gedownloade Xbox game was Dante's Inferno en de beste Wii-game was Super Mario Galaxy 2. Hieronder het lijstje van de top 5 van meeste gedownloade PC-torrents:

01. Call of Duty: Black Ops - 4,270,000
02. Battlefield: Bad Company 2 - 3,960,000
03. Mafia 2 - 3,555,000
04. Mass Effect 2 - 3,240,000
05. Starcraft 2 - 3,120,000

piracy

Verkiezing: Sportmoment van het jaar: OS 2010

Het nieuwe jaar is begonnen, waarmee afscheid is genomen van het sportjaar 2010. FOK!sport is benieuwd naar wat volgens jullie het "Sportmoment van het Jaar 2010" is. Net als vorig jaar, toen de wereldrecords van Usain Bolt als FOK!sportmoment werd verkozen zal een verkiezing bepalen wat volgens FOK! het Sportmoment van het Jaar 2010 is geweest.

Het sportmoment van de Olympische Spelen 2010
Vandaag wordt gestart met de verkiezing voor het sportmoment van de Olympische Spelen van 2010. De FOK!sportcrew heeft een selectie gemaakt met wat in hun ogen de meest opzienbarende momenten waren tijdens de Spelen in Vancouver. De onderstaande momenten zijn gekozen:

- Goud Mark Tuitert op 1.500 meter
- De foute wissel van Sven Kramer op 10.000 meter
- Val van Anni Friesinger tijdens ploegenachtervolging, maar wint alsnog
- Goud Ireen Wüst op 1.500 meter
- Goud Kramer op 5.000 meter
- Goud Nicolien Sauerbreij bij het snowboarden
- Spannende ijshockeyfinale tussen Amerika en Canada
- Dodelijke ongeval rodelaar Nodar Koemaritasjvili
- Het Nederlandse bobsleeteam dat niet meer naar beneden durfde
- Bronzen medaille Petra Mjadic ondanks gebroken ribben
- Simon Ammann wint na Salt Lake City weer twee keer goud bij het schansspringen
- De drie gouden medailles van Marit Bjørgen bij het langlaufen

Hoe werkt het stemmen?
Plaats hieronder je top drie van je favoriete momenten. De nummer 1 krijgt vijf punten, de nummer 2 krijgt er drie en de nummer 3 één. Aan het eind van de stemronde worden de punten bij elkaar opgeteld en wordt bepaald wat het sportmoment van de Olympische Spelen van het jaar 2010 is.

Bij een gelijk aantal punten wordt gekeken naar welk moment de meeste nummer één posities heeft behaald. Mocht dit gelijk zijn dan wordt er gekeken naar het aantal tweede plaatsen. Mocht de stand dan nog gelijk zijn dan zal er een tiebreak volgen van 24 uur.

Stem alleen op voorgeselecteerde momenten

De stemronde sluit op donderdag 6 januari om 19.00 uur

Portugese wielrenner Lopes vijftien jaar geschorst

De Portugese wielrenner Pedro Lopes is door zijn nationale wielerbond voor vijftien jaar geschorst. Lopes had binnen achttien maanden zijn whereabouts drie maal niet goed ingevuld. Dat staat gelijk aan een positieve dopingtest. De 35-jarige had in 2004 al een positieve dopingtest afgelegd nadat hij Portugees kampioen was geworden en dus vond de bond een zware straf op zijn plaats.

De Portugese wielerbond schorste ook Joao Bento en Ludovic Batista. Bento mag drie jaar niet fietsen na een positieve dopingtest, Batista ging net als Lopes in achttien maanden drie keer in de fout met het opgeven van zijn verblijplaats. Hij werd voor twee jaar geschorst.

Licht hartinfarct treft fysiotherapeut Van Toorn

Fysiotherapeut Dick van Toorn is dinsdag getroffen door een licht hartinfarct, meldt Voetbal International woensdag. Van Toorn werd na afloop van het sporten onwel, meldt het tijdschrift. Enkele bevriende artsen sloegen direct alarm en de 78-jarige Rotterdammer werd in het ziekenhuis opgenomen. Zijn situatie zou inmiddels stabiel zijn en Van Toorn mag mogelijk binnen enkele dagen naar huis.

Van Toorn werd deze zomer in een klap bekend in Nederland als de man die Arjen Robben op tijd fit kreeg voor het WK. Nadat de aanvaller bij Bayern München terugkeerde, constateerde de clubarts van de Duitsers een nieuwe blessure en legde daarvoor de schuld bij Van Toorn en de KNVB. De fysiotherapeut haalde op zijn beurt uit naar Bayern.

Verdachte vast voor schietpartij Haarlem

In het onderzoek naar de schietpartij waarbij donderdag een 27-jarige Haarlemmer zwaargewond raakte is een verdachte aangehouden. Het betreft een 39-jarige man uit Haarlem. Hij is opgesloten en wordt verhoord.

Het slachtoffer werd op 30 december rond 17.30 uur op een parkeerplaats op de Zwemmerslaan neergeschoten. De politie arresteerde direct na het incident de twee andere inzittenden van de auto waarin het slachtoffer zat. Deze twee Haarlemmers van 20 en 23 jaar oud, zijn weer vrijgelaten.

De precieze toedracht is nog onduidelijk. De politie werkt nog steeds met twintig man aan de zaak.

Egyptische christenen vrezen voor aanslagen

Veel Egyptische christenen vrezen voor nieuwe aanslagen op hun gemeenschap. Donderdag wordt het koptische kerstfeest gevierd en de autoriteiten hebben zware veiligheidsmaatregelen getroffen om kerken te beschermen. Zij riepen onder meer de hulp in van explosievendeskundigen.

Egyptische activisten hebben moslims opgeroepen om tijdens het koptische kerstfeest menselijke schilden te vormen rond de kerken als gebaar van solidariteit. Veel gezinnen lijken echter niet van zins om naar de kerk te gaan op kerstavond.

"Ik had ruzie met mijn moeder. Ze bleef zeggen: geen kerk dit jaar. Ik wilde gaan, maar mijn ouders zijn bang dat er opnieuw iets gebeurt", aldus een 19-jarige student.

Afgelopen weekeinde kwamen bij een zelfmoordaanslag op een koptische kerk in de Egyptische havenstad Alexandrië 21 mensen om het leven. Ongeveer honderd raakten gewond. De aanslag had tot gevolg dat veel kopten de straat opgingen om te protesteren tegen de regering. Volgens de kopten doet de regering te weinig om de koptische minderheid te beschermen. De protesten liepen in sommige gevallen uit op rellen.

De Egyptische autoriteiten verdenken lokale islamitische extremisten van de aanslag. Mogelijk zijn de daders geïnspireerd door Al Qaida. Op websites van islamitische extremisten circuleren lijsten van koptische kerken in Europa en Egypte. Op de websites worden instructies gegeven hoe de godshuizen het beste kunnen worden opgeblazen.

Besmette eieren getraceerd

De partij van 136.000 met dioxine besmette eieren die is verkocht aan Nederland is getraceerd. Dat meldt de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) woensdag.

Het Controlebureau voor Pluimvee, Eieren en Eiproducten heeft beslag gelegd op de producten waarin de eieren zijn verwerkt. Een klein gedeelte hiervan kan in de voedselketen terecht zijn gekomen, maar gezien de kleine aantallen zou het risico voor de volksgezondheid minimaal zijn.

De eieren werden begin december afgeleverd in Barneveld, werd eerder op de dag bekend.

De nVWA houdt de ontwikkelingen rondom de Duitse dioxinecrisis scherp in de gaten. Woensdagmiddag heeft de organisatie overlegd met alle betrokken partijen, zoals ministeries, productschappen en de sector. Ook is er voortdurend contact met de Duitse overheden en de Europese Commissie.


Besmette eieren getraceerd (Foto: Novum)

Canadese priester opgepakt in België om misbruik

De Belgische autoriteiten hebben een Canadese priester opgepakt die in zijn vaderland wordt gezocht wegens het seksueel misbruiken van kinderen. Het visum van de man was verlopen, waardoor hij kon worden ingerekend. Dat heeft het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag gezegd.

De priester, Eric Dejaeger, wordt uitgezet naar Canada, maar wanneer dit gebeurt is nog niet bekend. De 63-jarige Dejaeger staat op een lijst van Interpol, omdat hij kinderen seksueel zou hebben misbruikt.

PlayStation Plus content voor januari en februari bekend

Sinds juni 2010 heeft Sony zijn eigen premium-service voor PlayStation-gamers. Elke maand is er een speciaal aanbod aan gratis en afgeprijsde content voor PlayStation Plus-leden. Het (voorlopige) aanbod voor de komende twee maanden is zojuist bekendgemaakt.

Het eerder aangekondigde Colony Wars voor de januari-update is helaas uitgesteld, maar zal zo snel mogelijk aan de lijst worden toegevoegd.

5 januari tot 2 februari

PSN: Shatter

Samurai Showdown – was eind december al beschikbaar.
minis: Pipe Madness - Gloednieuw, 2 weken eerder exclusief voor Plus

Kahoots
PSOne Classic: G- Police
Full Game Trial: Borderlands (inclusief volledige game en DLC-bundel als je de game koopt na de trial – slechts 2 weken beschikbaar
Exclusieve kortingen: PlayTV Live Chat (25% korting) – geldig tot 6 juli 2011

Breath of Fire (PSP) – 40%

Dark Stalkers’ Chronicals (PSP) – 40%

Megaman Maveric Hunter (PSP) – 40%

Monster Hunter Freedom Unite (PSP) – 20%

Fate Unlimited (PSP) – 60%

PowerStone Collection (PSP) – 40%

Capcom Classics Reloaded (PSP) – 40%

Capcom Classics Remixed (PSP) – 50%

Capcom Puzzle World (PSP) – 40%

Street Fighter Alpha 3 Max (PSP) – 20%

Battlefield 1943 – 40% (tot 18 januari)

Costume Quest and DLC Bundle – 20% (vanaf 19 januari)

Modern Combat Domination – 25% korting (release half januari)
Dynamic themes: Exclusief vuur-thema

Exclusief ‘Year of the Rabbit’-thema
Premium avatars: Eat Them-avatars

Super Street Fighter 4 met alle avatars tot nu toe voor €4.99

 

2 februari tot 2 maart

PSN: Magician Lord - nieuw

Mushroom Wars
minis: Karimogi - nieuw, twee weken eerder exclusief voor Plus

Breakquest

twee PSN-games ipv 1 PSN game en 1 PSone game
Exclusieve kortingen: PlayTV Live Chat (25% korting) – geldig tot 6 juli 2011

Crash Bandicoot (PS One) – 50%

Flow (PSP) – 25%

I Must Run – 50%

Flight Control HD – 40%

Worms: Battle Island – 50%
Exclusieve demo: Wheels of Destruction
Dynamic themes: Exclusief wolken-thema

Exclusief PSN Wave-thema
Premium avatars: echochrome-Avatars

 

Een abonnement op PlayStation Plus kost €14,99 per 90 dagen, of €49.95 per jaar. Maar tot en met 2 februari krijg je 15 maanden voor de prijs van 12 maanden.  Alle games die je met korting koopt blijven jouw eigendom, gratis games kun je enkel spelen zolang je abonnement loopt.

Frankrijk verslaat Groot-Brittannië in Hopman Cup

Frankrijk heeft zijn tweede groepswedstrijd van de Hopman Cup met 2-1 gewonnen van Groot-Brittannië. Kristina Mladenovic en Nicolas Mahut sloegen in het dubbelspel het beslissende punt binnen.

Eerder op de dag had de Brit Andy Murray in twee tiebreaks van Mahut gewonnen en versloeg Mladenovic de pas 16-jarige Laura Robson in drie sets. Beide landen verloren maandag hun eerste groepswedstrijd.

Amerika won ook zijn tweede duel door Italië met 2-1 te verslaan. Al na de twee enkelpartijen hadden de Amerikanen het treffen in hun voordeel beslist. John Isner en Bethanie Mattek-Sands wonnen van respectievelijk Potito Starace en Francesca Schiavone. De zege van Schiavone en Starace voor Italië in het dubbelspel was slechts voor de statistieken.

Geuzenpenning voor Nederlandse krijgsmacht

Het Nederlandse leger en de Afghaanse mensenrechtenactiviste Sima Samar hebben de Geuzenpenning toegekend gekregen. Dat maakte de Stichting Geuzenverzet 1940 - 1945 woensdag bekend.

Het leger wordt geprezen vanwege de inzet in Uruzgan. "De vooruitgang in het deel van Afghanistan waar Nederland actief was, is merkbaar aan de toegenomen economische en sociale activiteiten zoals de bedrijvigheid, de winkeltjes, het gelegde asfalt en de verlichting in de stad", meldt de stichting.

De 53-jarige Samar is voorzitter van de onafhankelijke commissie voor mensenrechten in Afghanistan. Ze zat in de Afghaanse regering van Hamid Karzai en zet zich in voor de rechten van vrouwen in het islamitische land.

De Geuzenpenning, die dit jaar voor de 25e keer wordt uitgereikt, is een eerbetoon aan mensen en organisaties die zich inzetten voor de mensenrechten en die zich verzetten tegen dictatuur, discriminatie en racisme. Op 14 maart wordt de prijs in Vlaardingen uitgereikt.

Contract Van Bommel wordt niet verlengd

Mark van Bommel vertrekt komende zomer bij Bayern München. Het contract van de middenvelder wordt niet verlengd vanwege een verjonging in de selectie van de Duitsers. Dat maakt Uli Hoeness deze week bekend in het blad Sport Bild.

"Zijn contract wordt niet verlengd", aldus de president van Bayern. Hij spreekt tegen dat Van Bommel al in januari de club zal verlaten. "Dat zou alleen een thema zijn geweest als Van Bommel ons om een transfer had gevraagd, maar daar heeft hij blijkbaar alleen zelf over gespeculeerd. Niemand wil dat hij nu al gaat."

Hoenss zegt het een normaal proces te vinden dat een ploeg verjongd. "Daarom vind ik het ook niet te vergelijkingen met de contractverlengingen van Philipp Lahm of Bastian Schweinsteiger. Tussen Mark en die jongens zit acht jaar verschi. Of je 26 of 33 bent, dat scheelt nogal in het voetbal."

Een opvolger van Van Bommel heeft Bayern al in huis gehaald met Luiz Gustavo, die vorige week werd gehaald van Hoffenheim.

Emmen huurt Bangma van Heerenveen

Diederik Bangma maakt het seizoen af bij FC Emmen. De club uit de Jupiler League huurt de doelman van SC Heerenveen, waarmee het een samenwerkingsverband heeft.

De twintigjarige Bangma moet in Emmen gaan concurreren met de eveneens van Heerenveen gehuurde Harm Zeinstra en reservedoelman Pieter IJzerman. In Friesland kwam Bangma niet aan spelen toe. Vorig seizoen maakte hij zijn debuut in het betaald voetbal in de verloren thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo, toen hij in de rust Martin Lejsal verving. Bij dat ene optreden bleef het tot nu toe voor de goalie uit Rhenen.

Chinese politie kleurrijk gekleed

De politie in China probeert haar blazoen op te poetsen en zich een vriendelijker imago aan te meten door kleuriger gekleed te gaan. Vrouwelijke verkeersagenten in de stad Chongqing dragen sinds zondag modieuze rode regenjassen. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua woensdag gemeld.

Het imago van de politie heeft zwaar te lijden onder beschuldigingen van corruptie en machtsmisbruik. De politie hoopt daarom door kleurrijke kleding te dragen vriendelijker over te komen bij de bevolking.

Daarnaast communiceren vijfhonderd Chinese politiebureaus sinds kort op sociale netwerksites, vergelijkbaar met Twitter, met Chinese internetters. Op deze manier moet de interactie met het publiek verbeteren en kunnen Chinezen makkelijker hun klachten kwijt.

Perswoordvoerder Witte Huis neemt ontslag

Robert Gibbs, de perswoordvoerder van het Witte Huis, neemt ontslag om zich op een carrière als politiek adviseur te richten. Het is slechts een van de veranderingen in het team rond president Barack Obama, die nieuwe mensen om zich heen verzamelt om de Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden het hoofd te bieden.

Gibbs vertrekt begin februari. De belangrijkste kandidaten om hem te vervangen zijn zijn plaatsvervangers Bill Burton en Josh Earnest en de perswoordvoerder van vicepresident Joe Biden, Jay Carney.

Eerder maakte David Axelrod, een belangrijke adviseur van Obama, zijn ontslag al bekend. Daarnaast zoekt de president een nieuwe stafchef. Deze positie wordt nu tijdelijk bekleed door Pete Roust, die op zijn beurt de eerder vertrokken Rahm Emanuel vervangt.

Van den Ouweland verlaat RBC

RBC Roosendaal ziet ook Charlie van den Ouweland vertrekken. De middenvelder liet, in navolging van Marcel van der Sloot, aan de club weten een nieuwe werkgever te zoeken. Van den Ouweland speelde als amateur bij RBC.

De 29-jarige Brabander wil ergens een profcontract tekenen. Hij heeft nog geen nieuwe club gevonden. Van den Ouweland laat het trainingskamp van RBC in Turkije ook schieten. De voormalig speler van FC Den Bosch, Roda JC, FC Zwolle, FC Dordrecht en Fortuna Sittard speelde slechts zes duels in de Jupiler League voor RBC. Eerder zagen de oranjehemden ook Marcel van der Sloot al vertrekken. De langharige spelverdeler koos voor een terugkeer naar FC Dordrecht.

Bouwvakker Noord/Zuidlijn gewond na val van ladder

Een bouwvakker is woensdag op de Prins Hendrikkade in Amsterdam aan het eind van de ochtend van een trap in de startschacht van de metrolijn in aanbouw gevallen. Zijn verwondingen lijken mee te vallen, meldt de Dienst Noord/Zuidlijn.

De man was bezig een stalen constructie voor de tunnels te demonteren, viel enkele meters naar beneden, maar was na de val aanspreekbaar. Hij is op een brancard uit de 20 meter diepe schacht getakeld. De bouwvakker is voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht.

Radosavljevic blijft bij ADO

ADO Den Haag kan ook in de tweede competitiehelft gewoon beschikken over middenvelder Aleksandar Radosavljevic. De Sloveen had transfervrij kunnen vertrekken, maar besloot af te zien van deze mogelijkheid en gewoon in Den Haag te blijven.

"Daar heb ik mij ook over verbaasd," zei trainer John van den Brom tegen Haaglandenvoetbal. "Hij had een optie in zijn contract, dat hij in december eventueel het contract kon ontbinden om elders aan de slag te gaan, maar daar heeft hij geen gebruik van gemaakt. Hij liet ons dus al weten zich begin januari weer te melden."

De verbazing van de trainer kwam voort uit het feit dat Radosavljevic eerder weigerde zijn contract te verlengen, waardoor men er in Den Haag op rekende dat hij al in de winterstop zou vertrekken. De 31-jarige Sloveen kwam in de zomer over van het Griekse Larissa en speelde tot nu toe zestien wedstrijden in de Eredivisie voor ADO. Daarin scoorde hij twee keer.

Koffie veroorzaakt kapingsalarm vliegtuig

Een piloot van een vliegtuig dat onderweg was van Chicago naar Frankfurt heeft door per ongeluk koffie te morsen onbedoeld een kapingsalarm geactiveerd. Het incident voltrok zich maandagavond aan boord van een toestel van United Airlines. Het vliegtuig werd vanwege het alarm gedwongen een tussenlanding te maken in het Canadese Toronto.

Op de luchthaven van Toronto was de noodtoestand uitgeroepen; het Canadese ministerie van Defensie was op de hoogte gesteld. Als snel werd echter duidelijk dat er van een kaping helemaal geen sprake was.

Maarten van Leeuwen nieuwe voorzitter SGP

SGP-voorzitter Wim Kolijn maakt zijn laatste termijn niet af en treedt twee jaar eerder terug. Hij wordt opgevolgd door Maarten van Leeuwen, maakte de orthodox-gereformeerde partij woensdag bekend.

Kolijn was sinds 2000 de algemeen voorzitter van de partij. Bij zijn laatste herverkiezing in 2008 liet hij al weten dat hij mogelijk tussentijds af zou treden. "Gelet op zijn leeftijd en andere veeleisende bezigheden heeft Kolijn besloten om tussentijds terug te treden als algemeen voorzitter", laat de partij weten. Kolijn is nu 66 jaar.

Zijn opvolger is sinds 2006 lid van het SGP-hoofdbestuur. In het dagelijks leven is Van Leeuwen voorzitter van het college van bestuur van het Hoornbeeck- en Van Lodenstein College. Ook was hij zestien jaar gemeenteraadslid, wethouder en lid van Provinciale Staten namens zijn partij.

'Modern Warfare 3 is een prequel'

De website thisisxbox.com heeft volgens een anonieme bron begrepen dat COD: Modern Warfare 3 een prequel zal gaan worden van COD: Modern Warfare. Het blijft een gerucht maar dezelfde website bracht vorig jaar de eerste, kloppende geruchten rond om COD: Black Ops naar buiten.

Volgens de geruchten zal het verhaal in deel drie zich rondom 'Ghost' afspelen. Ghost is lid van Task Force 141, een eenheid uit Modern Warfare 2. Het verhaal zou vertellen waarom Ghost continu een masker draagt en lid werd van die eenheid. Daarnaast zal je in het derde deel ook locaties uit de eerste twee delen herbezoeken alleen vanuit een ander oogpunt. Deel drie zal niet dit jaar verschijnen en zal ook niet gebruik gaan maken van een nieuwe engine.

Ghost

Officieel Gran Turismo-stuur beschikbaar

De Thrustmaster T500RS, het tweede officieel Gran Turismo gelicentieerde stuurwiel ooit, wordt vanaf vandaag verkocht in Europa, Afrika en Australië. Met een prijs van €499.99 is hij zeker niet goedkoop.

Voor die prijs krijg je: "een stevig, bijna helemaal van metaal, twaalf kilo zwaar stuur en pedalen" maar niet alleen dat. Volgens de marketingafdeling krijg je ook: "een voor precisie gemaakt stuur en accelereren en remmen alsof je zelf in de auto zit".

Iemand die hem gaat kopen?

Federer heeft het weer moeilijk

Roger Federer heeft opnieuw met grote moeite een zege geboekt bij het ATP-toernooi van Doha. De Zwitser won met 7-6 (5) en 7-5 van zijn landgenoot Marco Chiudinelli. In de eerste ronde had Federer, de nummer twee van de plaatsingslijst op het Qatarese hardcourt, al zijn handen vol aan Thomas Schoorel. De Nederlander verloor met 6-7 (3) en 3-6.

Ook Jo-Wilfried Tsonga (3) haalde de laatste acht. De Fransman won van Sergei Bubka, de zoon van de gelijknamige oud-polsstokhoogspringkampioen. De Oekraïener deed het vooral in de tweede set prima, maar Tsonga was bij de les en won met 6-2 en 6-4.

Ernests Gulbis had weinig moeite met Antonio Veic uit Kroatië. De Letse nummer vijf van de plaatsingslijst gunde de qualifier maar vier games: 6-3 en 6-1. Guillermo Garcia-Lopez (7) klopte Ilya Marchenko: 6-2, 6-4.

De als achtste geplaatste Philipp Kohlschreiber vond in de tweede ronde zijn waterloo. De Duitser moest na drie tiebreaks buigen voor Ivo Karlovic. De Kroaat ging met 7-6 (5), 6-7 (4) en 7-6 (2) naar de kwartfinale.


Roger Federer (Foto: Novum)

Mass Effect: Evolution gaat over 'Illusive man'

Bioware komt met een vierdelige comicserie over Mass Effect. De serie zal de titel Mass Effect: Evolution dragen en zal door Dark Horse Comics uitgegeven gaan worden. Het verhaal van de comic zal grotendeels draaien over de mysterieuze 'Illusive Man' uit de Mass Effect-serie.

Het verhaal speelt zich af in de tijd dat de mensheid verder de ruimte in ging, de rol van 'Illusive Man' zal ook hierin worden uitgelicht. Het verhaal zal worden geschreven door Mac Walters die ook het verhaal voor Mass Effect 2 en Mass Effect 3 leidt. Walters wordt bijgestaan door John Jackson Miller die schrijver is voor Star Wars: Knights of the Old Republic.

De tekeningen worden gemaakt door Omar Francia van Star Wars: The Force Unleashed II. De covers van de comics worden gemaakt door Massimo Carnivale (Y: The Last Man) en Joe Quinones (Star Wars Knight Errant). Bekijk hieronder al wat art en bekijk hier alvast een preview van de serie.

Cover

Ubisoft: DRM per keer bekeken

Ubisoft heeft onlangs haar omstreden DRM-beleid voor sommige titels versoepeld. Zo hebben Splinter Cell: Conviction en Assassins Creed 2 geen permanente internetverbinding meer nodig. Maar het zal niet de laatste keer zijn dat de strengste vorm van DRM, altijd online zijn, toegepast wordt.

Een medewerker van Ubisoft heeft bevestigd tegenover Shacknews dat er per spel wordt gekeken of de strengste vorm van DRM nodig is. Spellen die waarschijnlijk vaak gedownload gaan worden hebben waarschijnlijk een grotere kans op de strengste vorm van DRM. Assassins Creed: Brotherhood is een waarschijnlijke kandidaat voor de 'altijd online DRM' van Ubisoft.

Wekelijkse Engelse top 40

Ik presenteer u de Engelse game top 40 van zondag 26-12-2010 t/m zaterdag 01-01-2011. Klik op het plaatje hieronder om de gehele lijst te zien. Ook in de laatste week van 2010 weet Just Dance 2 de lijst te domineren en Black Ops, Kinect en Gran Turismo 5 achter zich te houden.

Fable III en Football Manager 2011 zijn de stijgers van de week want beide stijgen ze met vijftien plaatsen in de lijst. Professor Layton is de daler van de week met zeventien plaatsen van dertien naar dertig.

In de lijst bestaat uit tien Wii-games, achttien Xbox 360-games, acht PlayStation 3-games, één PC-game, geen PSP-game en drie DS-games.

Top40

Welten neemt woorden niet terug

De Amsterdamse korpschef Bernard Welten neemt niets van zijn woorden terug over het handhaven van het boerkaverbod. Tijdens een uitzending van het NTR-programma 5 jaar later zei hij sommige dingen uit het regeerakkoord over te slaan. Hij oogstte hiermee felle kritiek vanuit de Tweede Kamer.

"De korpschef blijft bij het standpunt zoals dat in de uitzending is verwoord", maakte de politie Amsterdam-Amstelland woensdagmiddag bekend. Welten zei tegen interviewer Jeroen Pauw dat als het boerkaverbod dit jaar wordt ingevoerd vrouwen die dit kledingsstuk toch dragen door agenten wel aangesproken worden, maar niet gearresteerd worden.

"Ik voel me niet altijd een instrument van de overheid dat onmiddellijk doet wat er gevraagd wordt. Ik gebruik nog steeds mijn gezond verstand voor ik een stap maak", zei Welten. PVV-leider Wilders reageerde furieus en stelde dat Welten 'zijn biezen moet pakken' als hij niet van plan is de wet te handhaven. Hero Brinkman (PVV) wees erop dat de politie ondergeschikt hoort te zijn aan de regering. "De politie heeft dat uit te voeren. We zouden in een bananenrepubliek leven als dat andersom zou zijn."

Ook vanuit de VVD, het CDA en de PvdA klonk kritiek op de opmerkingen van Welten.


Bernard Welten (Foto: Novum)

EA sluit online deuren

EA gaat de komende tijd de stekker trekken uit verschillende game-servers. Een flink aantal sportgames heeft binnenkort geen online ondersteuning meer. Ook wordt de stekker uit het online gedeelte van Lord of The Rings strategie-spellen getrokken. Dat komt omdat de licentie voor Lord of The Rings afloopt.

Ook zijn is de FIFA franchise voor een gedeelte ontdaan van de multiplayer. FIFA 09 voor PC, PlayStation Portable, PlayStation 3, Xbox 360 en Wii is na acht februari niet meer speelbaar online. Voor de rest van de getroffen games kan je hier klikken.

Australië organiseert Azië Cup 2015

Australië organiseert de Azië Cup in 2015. Dat heeft de Aziatische voetbalbond AFC woensdag in Qatar besloten. In het golfstaatje begint vrijdag de Azië Cup van dit jaar. Dat Australië, dat na het WK in 2006 van de Oceanische bond overstapte naar de AFC, de organisatie toegewezen kreeg is geen verrassing. Het land was de enige kandidaat en had de steun van AFC-voorzitter Mohamad bin Hammam.

Bin Hammam stelde dat zijn bond de vorderingen die Australië heeft gemaakt bij het promoten van het voetbal op de voet heeft gevolgd. "De AFC heeft er vertrouwen in dat Australië alle gemaakte beloftes tijdig inlost. We hebben er belang bij dat de sport zich in Australië verder ontwikkelt en dit is daar een onderdeel van."

Het toernooi om de Azië Cup wordt in januari 2015 gespeeld door de beste zestien landen van het continent.

Portugal leent tegen recordrente

De Portugese overheid heeft woensdag tegen recordrentes geld opgehaald van de obligatiemarkt. De betaalde rente is met 3,7 procent op jaarbasis het hoogst sinds de invoering van de euro. Toen Portugal in september vorig jaar soortgelijke staatsleningen financierde bedroeg de rente slechts 2 procent op jaarbasis.

Ter vergelijking, Nederland leende dinsdag voor zeven maanden tegen een jaarrente van slechts 0,58 procent. Portugal behoort samen met Ierland, Italië, Griekenland en Spanje tot de zogenoemde PIIGS, en vormen de financiële zorgenkindjes binnen het eurogebied. Beleggers willen hoge rentes vangen omdat het risico op niet terugbetalen bij deze landen hoog is.

'Little Princess en Sniper gaan trouwen'

Oh Oh Cherso-sterren Sniper en Little Princess stappen mogelijk in het huwelijksbootje. Dat meldt De Telegraaf. Ze vertelden op de avond van de uitreiking van de prijs voor de Meest Spraakmakende Nederlander dat er een trouwpartij aan zit te komen.

Little Princess zou in 2011 willen trouwen, zodat haar overgrootmoeder, opa en oma het evenement nog mee kunnen maken. Voordat het zover is gaan de twee eerst samenwonen. Daarnaast gaan Little Princess en Sniper deze winter de bloemetjes buiten zetten in het tv-programma Oh Oh Tirol.

Martina slaat EK indoor over

Churandy Martina zal niet deel gaan nemen aan het Europees kampioenschap atletiek die in maart in Parijs worden gehouden. De Antilliaan vindt dat het toernooi niet in zijn planning past. Hij richt zich op de outdoor-kampioenschappen in het Zuid-Koreaanse Daegu.

Omdat de Internationale atletiekfederatie IAAF de Antillen als land schrapte zal Martina voor Nederland gaan lopen. "We hebben er wel over gesproken, maar dit werd ineens een mogelijkheid door de beslissing van de IAAF. Daar hadden we niet bij stilgestaan. Churandy is geen echte indoorspecialist en het indoorseizoen zat eigenlijk ook niet in zijn planning. Dat blijft ook zo. Zijn focus ligt op Daegu," zei de manager van Martina, Caroline Feith.

Hoeness: Blatter is controle over FIFA kwijt

De FIFA verpest het imago van het voetbal door de stroom corruptieschandalen. Dat zegt Bayern München-voorzitter Uli Hoeness woensdag in het Duitse tijdschrift Sport Bild. Volgens Hoeness is FIFA-baas Sepp Blatter 'de controle kwijt' en is het tijd voor de bonden uit grote voetballanden als Engeland, Duitsland en Spanje om de wereldvoetbalbond 'schoon te vegen'.

Hoeness komt tot zijn conclusie door de alom bekritiseerde toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 aan respectievelijk Rusland en Qatar. "Blijkbaar kun je een WK alleen maar binnenslepen als er ook betalingen onder de tafel worden gedaan." Ook werden twee leden van het uitvoerend comité vóór de toewijzing van het WK geschorst omdat ze hun stem zouden hebben willen verkopen.

Blatter heeft inmiddels maatregelen aangekondigd tegen corruptie binnen de FIFA. Zijn plannen wil hij in juni presenteren tijdens het FIFA-congres waarop hij herkozen hoopt te worden voor een vierde termijn.

Eerder deze week uitte ook KNVB-directeur Bert van Oostveen in NUsport al kritiek op de toewijzingsprocedure. "Volgens mij is er grote behoefte aan een transparante omgeving waarin zulke ingrijpende beslissingen genomen worden. Benoem de criteria die het belangrijkst zijn. Zeg gewoon dat de financiële paragraaf de doorslag geeft."


Uli Hoeness (Foto: Novum)

Van den Broeck test in windtunnel McLaren

Jurgen van den Broeck is er alles aan gelegen om voor de Tour de France van 2011 nog beter beslagen ten ijs te komen. De Belg eindigde in de afgelopen editie als vijfde en heeft om dit resultaat te verbeteren bij het Formule 1-team van McLaren aangeklopt om in de windtunnel te mogen testen.

"Alle stages en verkenningen liggen al vast. Ik ben een controlefreak. Voor mij moet alles gepland zijn, ik moet alles weten. In december heb ik al een map gekregen met de planning van de Tour tot in de kleinste details. Ik weet alleen nog niet hoe de wind zal staan," zei de Belg in de Gazet van Antwerpen.

"Iedereen, ook ikzelf, verwacht weer een plaats in de top-vijf. Waar ik nog kan verbeteren? Alles kan beter. Zo ga ik eind januari naar de windtunnel van het F1-team van McLaren. Ik wil dat mijn tijdritten weer op niveau zijn, want dat zijn ze nu niet. Ik wil profiteren van de kennis in de F1."

"Ik heb de voorbije jaren te veel aan het klimwerk gewerkt, maar ook dat kan nog beter. Als de besten gaan, moet ik nog passen. Dat heeft vooral met kracht te maken," zei de Omega Pharma-Lotto-renner die in de komende editie van de Ronde van Frankrijk onder meer weer veel concurrentie van Andy Schleck en Robert Gesink kan verwachten.

Opnieuw dode door Mexicaanse griep

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft woensdag opnieuw een sterfgeval bekendgemaakt door Mexicaanse griep.

Dit keer gaat het om een volwassene, die al ernstig ziek was. Het RIVM wil niet zeggen of het een man of vrouw was en waar de persoon woonde. De persoon is vorig jaar oktober al overleden, maar de RIVM heeft het overlijden nu pas bekendgemaakt.

Dinsdag werd bekend dat twee kinderen uit de regio Nijmegen eind december zijn overleden aan Mexicaanse griep.

Weer dode door Mexicaanse griep
Weer dode door Mexicaanse griep (Foto: ANP)

'Kinderen Jackson zagen doodsstrijd vader'

Twee kinderen van Michael Jackson waren getuige van de laatste pogingen van dokter Conrad Murray om hun vader te reanimeren. Dat heeft een bodyguard van de overleden zanger verklaard in de rechtszaal. Momenteel wordt onderzocht of Murray daadwerkelijk schuldig is aan de dood van Jackson.

Bodyguard Faheem Muhammad verklaarde dinsdag dat de kinderen Prince en Paris op de dag van het overlijden van hun vader zagen hoe dokter Murray in paniek op de borstkas van hun vader duwde. Volgens de beveiliger vroeg de arts op een gegeven moment of er iemand anders in staat was tot reanimatie.

Prince en Paris, toen 12 en 11 jaar oud, zouden hun vader met zijn ogen en mond open op zijn bed hebben zien liggen. De bodyguard verklaarde ook dat Paris op de vloer lag te huilen. Uiteindelijk nam hij de kinderen uit de slaapkamer mee. Jackson overleed die dag op 50-jarige leeftijd.

Een andere getuige, choreograaf Kenny Ortega, verklaarde zes dagen voor Jacksons dood ruzie te hebben gemaakt met Murray over de gezondheid van de zanger. Ortega, die met de King of Pop aan een reeks concerten werkte, maakte zich zorgen om zijn gezondheid. Murray zou hebben gezegd dat er niets aan de hand was en dat Ortega niet 'doktertje' moest proberen te spelen.

Jackson overleed op 25 juni 2009 aan een overdosis propofol. De zanger kreeg het narcosemiddel tegen zijn chronische slapeloosheid. De verdediging beweert dat Jackson zichzelf de fatale dosis propofol heeft toegediend. In totaal worden dertig getuigen in de zaak opgeroepen. De verhoren nemen naar verluidt twee weken in beslag.


Michael Jackson (Foto: Novum)

Asotaxichaffeurs hebben vrij spel

Asociale taxichaffeurs hebben in Amsterdam vrij spel. De gemeente zegt namelijk niets te kunnen doen om onbeschaafd gedrag aan te pakken. Elke dag stromen de klachten binnen over taxichauffeurs.

De meldingen gaan met name over het bedreigen van klanten en het weigeren van taxiritjes. Met de jaarwisseling konden veel Amsterdammers geen taxi krijgen. De chauffeurs namen alleen ritten aan naar buiten de stad. Daardoor moesten veel mensen te voet naar huis.

De gemeente kan pas ingrijpen wanneer de nieuwe taxiwet is aangenomen. Die moet ervoor zorgen dat gemeenten chaffeurs de verplichting kunnen opleggen om lid te worden van een organisatie, waardoor misdragingen kunnen worden voorkomen.

Britse topbassist Mick Karn (52) overleden

De Britse muzikant Mick Karn is dinsdagmiddag op 52-jarige leeftijd overleden. De voormalig bassist van de band Japan stierf aan de gevolgen van kanker. Karn blies zijn laatste adem rond 16.30 uur uit in Londen, staat op zijn website.

Karn stierf thuis in het bijzijn van zijn vrienden en familie. De 52-jarige bassist ontdekte vorig jaar dat hij kanker had, de ziekte bleek toen al ongeneeslijk. Via zijn site vroeg Karn meerdere malen om donaties voor zijn behandeling.

Karn richtte begin jaren tachtig de Britse new wave band Japan op. De band scoorde hits als Adolescent Sex en Ghosts. Karn was als bassist bepalend voor het geluid van Japan en wordt geroemd als een van de meest invloedrijke bassisten van zijn tijd. "Hij was een van de grote visuele en muzikale stylisten van de jaren zeventig en tachtig", herinnert DuranDuran-bassist John Taylor zijn collega.

De bassist werkte samen met new wave muzikanten als Kate Bush en Gary Numan. In de jaren negentig was Karn een van de oprichters van het platenlabel Medium. Na zijn vertrek bij Japan vormde Karn in 1984 samen met Peter Murphy de band Dali's Car. Murphy twitterde in augustus dat hij en Karn de studio in zouden duiken voor een tweede album van de band. Dat plan werd gedwarsboomd door Karns overlijden.

Andonis Michaelides, beter bekend als Mick Karn, kwam in juni 1958 ter wereld op Cyprus. Als klein kind verhuisde Karn naar Groot-Brittannië. De muzikant laat een vrouw en zoon na.

Livebeelden van camera in achterhoofd

Naar aanleiding van het blogje vorige maand over de professor die een camera in zijn achterhoofd liet plaatsen, met als doel elke minuut een foto te maken voor een museum in Qatar, zijn hier de eerste resultaten te bekijken die genomen zijn vanaf het achterhoofd van Wafaa Bilal.

De man zal maar liefst een jaar lang beelden blijven maken van de omgeving achter zich. Wat mij betreft is dit niet nodig en mag hij er vandaag nog mee stoppen. Afgezien van het feit dat ik sommige andere kunstvormen ook niet begrijp.

Met dank aan Hoedjeman voor de submit.

Robben: "Grootste overwinning in carrière"

Arjen Robben is bij Bayern München. De 'nieuwe' aanvaller heeft zich in Qatar aangesloten bij het trainingskamp van het Duitse team. Naar eigen zeggen is de terugkeer gekomen na een lange, zware periode waarin zijn hamstring moest herstellen.

"Ik denk dat dit de grootste overwinning in m’n carrière is. Als ik zie waar ik nu sta kan ik alleen maar heel tevreden en trots zijn dat ik het gehaald heb. Ik heb keihard gewerkt om weer terug te komen en dat is gelukt," zei Robben tegen NUsport. De aanvaller speelde op 11 juli in de WK-finale tegen Spanje zijn laatste wedstrijd.

Dat de blessure carrièrebedreigend is geweest doet Robben af als een fabeltje. "Daar is nooit sprake van geweest. Het is wel een hele zware tijd geweest. Maar op dit moment sta ik er weer, moet eerder afgeremd worden dan gestimuleerd. Gelukkig maar," zei de aanvaller die het zwaar heeft gehad. "Met name het moment dat je begin augustus de diagnose krijgt. ‘Dat kan niet’, denk je meteen. Maar het kon wel. Op dat moment voelde ik niks, dat komt later pas."

"Het heeft even geduurd voordat ik het accepteerde. Onmacht speelt daarbij een rol. Het kon er bij mij niet in dat ik geblesseerd was. Toch was het zo. Ik heb alle scans gezien, alleen heb ik natuurlijk geen medische achtergrond. De medici hebben het me uitgelegd en daar moet je op vertrouwen. Maar voordat je dat accepteert, ben je een tijdje verder."

Hij zegt in ieder geval geen spijt te hebben dat hij ondanks de blessure mee heeft gedaan aan het WK in Zuid-Afrika. "Nee, nooit. Met de wetenschap van nu praat je misschien anders, maar dat is achteraf. Een WK wil elke voetballer spelen. Ik wilde de garantie hebben dat ik een WK kon spelen en die heb ik gekregen. Dat was een garantie zonder mitsen en maren."

Robben hoopt dat de KNVB en Bayern hun conflict over de blessure van hem snel bij gaan leggen. "Anders blijft het maar dooretteren. Er is gelukkig nog steeds contact tussen beide partijen. Zelf kan ik er niks aan doen, mijn prioriteit is voetballen. Maar zolang de zaak nog voortduurt, blijft men erop terugkomen. Ik kijk nu liever even vooruit."

FIFA: "Grote competities inkrimpen"

FIFA-baas Sepp Blatter heeft nog maar eens benadrukt dat de grote voetballanden hun competitie snel in moeten krimpen. Hij vindt dat spelers door de volle speelkalender snel geblesseerd kunnen raken.

"Er zijn te veel teams en te veel wedstrijden. Teams in competities met twintig clubs spelen 38 wedstrijden en dan komen er ook nog eens bekerwedstrijden bij. Het leidt tot een botsing van de belangen tussen de nationale bonden en de clubs, die erover klagen dat hun spelers moe en geblesseerd terugkeren na interlands. Dat is echter niet de schuld van de internationale kalender," zei Blatter.

De Zwitser bevindt zich recht tegenover de voorzitter van het verbond van Europese clubs (ECA), Karl-Heinz Rummenigge. Deze vindt juist dat de nationale teams te veel onzinnige oefeninterlands moeten spelen en dat clubs daarom ook een woordje mee moeten kunnen spreken over de invulling van de internationale kalender.

Het is niet voor het eerst dat Blatter roept om de competities in te krimpen. Daarnaast wil hij meer professionele scheidsrechters. "Ik wil op het WK voetbal van 2014 in Brazilië alleen nog beroepsarbiters. Trainers en voetballers zijn profs, dus ik zie geen reden waarom scheidsrechters ook geen prof zouden kunnen zijn. Er wordt gezegd dat er niet genoeg geld is om ze te betalen, maar er schijnt altijd genoeg geld te zijn in de betaaldvoetbalcompetities."

Nog even gratis parkeren in deel Rotterdam

Een op de vijf parkeerautomaten in Rotterdam kampt nog met een storing. Het duurt nog een tot twee dagen voordat weer bij die automaten betaald kan worden, laat Stadstoezicht woensdag weten. De automaten staan verspreid over de stad. De storing begon aan het begin van het jaar en trof duizend van de in totaal drieduizend automaten.

Medewerkers van de technische dienst gaan de automaten handmatig resetten, zodat weer contact kan worden gemaakt met de centrale computer. Deze operatie neemt enige tijd in beslag.

Een aantal parkeerautomaten wordt helemaal uitgeschakeld om de belasting van het netwerk te verminderen. Dat gebeurt vanaf woensdag in de deelgemeente Noord. Er moet wel worden betaald, op de automaten wordt verwezen naar de dichtstbijzijnde werkende automaat.

Bij de parkeerautomaten die zijn getroffen door de storing staat in het display: 'Buiten gebruik, niet betalen'. Alleen als geen kaartje kan worden gekocht, geven stadswachten geen parkeerbon.

De oorzaak van de storing is nog onduidelijk.


Parkeerautomaten Rotterdam getroffen door storing (Foto: Novum)

Aannemer VS sloopt per ongeluk verkeerd huis

Een man uit het Amerikaanse Pittsburgh keek raar op toen hij maandag aan zijn huis wilde klussen en op de plek van het huis een berg puin en een graafmachine aantrof. Een aannemer bleek zijn huis, samen met een aanpalend pand, te hebben gesloopt.

De eigenaar van het huis, Andre Hall, zei dat hij de ramen al had vervangen en een aantal andere dingen aan zijn al lange tijd leegstaande huis had vertimmerd.

De gemeente Pittsburgh had het pand vorig jaar onbewoonbaar verklaard, maar nadat Hall het huis in november had gekocht, werden de sloopplannen stilgelegd. Volgens het hoofd van de bouwinspectie van de gemeente had alleen het huis naast dat van Hall gesloopt moeten worden.

De gemeente gaat de kwestie nader bekijken.

Ilse DeLange verantwoordelijk voor de hit van 2010

Ilse DeLange is de derde artiest die in de prijzen is gevallen bij de 100% NL Awards. De zangeres kreeg woensdag te horen dat ze het beeldje in de categorie Hit van het Jaar 2010 heeft gewonnen. "Wat geweldig zeg", was Ilse's eerste reactie.

DeLange wist concurrenten Nick & Simon en Caro Emerald maar net achter zich te houden. Haar nummer Next to Me kreeg bijna 20 procent van de ruim zevenduizend stemmen. Een Nieuwe Dag van Nick & Simon eindigde op de tweede plek, Emeralds A Night Like This werd derde.

"Wat een ontzettend mooi nieuws, ik had dit echt niet aan zien komen", reageerde een verraste DeLange. "Wat ontzettend lief dat iedereen heeft gestemd." Ilse is momenteel in Groot-Brittannië waar ze voet aan de grond probeert te krijgen. "Ik ben hier voor promotie, maar dat is toch wel andere koek. Mijn Engels is best goed, maar als ik in de studio zit, begin ik toch te twijfelen."

DeLange hoopt dat de Britten voor haar vallen met een compilatiealbum. Op het schijfje staan de grote hits van Ilses laatste twee albums, Next to Me en Incredible. "Ik verwacht helemaal niets, want ik ben hier echt helemaal niemand. Alles wat komt is mooi", zegt Ilse over haar Britse doorbraak. "Laten we eerst maar eens rustig kijken wat er gebeurt voordat we allerlei verwachtingen scheppen."


Ilse DeLange verantwoordelijk voor de hit van 2010 (Foto: Novum)

'Mogelijk besmette eieren in Nederland'

Eieren die mogelijk besmet zijn met dioxine, zijn in minstens één geval ook verkocht in Nederland. Een partij van in totaal 136.000 stuks is begin december geleverd aan een bedrijf in Barneveld. Dat blijkt uit een notitie van het Duitse ministerie van Landbouw waarop het Franse persbureau AFP de hand heeft weten te leggen.

De eieren waren afkomstig van een voedingsmiddelenbedrijf in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt. Producten uit dat gebied mogen inmiddels uit voorzorg niet meer worden verhandeld. De afnemer is inmiddels op de hoogte gesteld dat de gekochte eieren besmet kunnen zijn met de kankerverwekkende stof.

Het zou gaan om eieren uit een lagere kwaliteitsklasse, die niet bestemd waren voor rechtstreekse verkoop aan consumenten. Wel kunnen de eieren verkocht zijn aan voedselproducenten.

'Mogelijk besmette eieren in Nederland'
'Mogelijk besmette eieren in Nederland' (Foto: ANP)

Alec Baldwin overweegt politieke carrière

Alec Baldwin denkt erover om zijn acteercarrière in te ruilen voor een politieke loopbaan. Hoewel een afscheid van de film- en televisiewereld de 52-jarige acteur 'extreem pijnlijk' lijkt, is hij zeer geïnteresseerd in een carrièreswitch.

"Ik vind dat de gewone man zich ook verkiesbaar moet kunnen stellen", zegt Baldwin in een interview in het CNN-programma Parker Spitzer. "We hebben mensen van Yale en Harvard, maar de problemen zijn nog steeds niet opgelost. We hebben mensen nodig die niet uit het oog verliezen wat de middenklasse nodig heeft."

Baldwin zegt te zijn benaderd voor diverse posities in de politiek. Als hij toezegt betekent dat echter dat hij zijn geliefde New York moet verlaten en zijn acteerwerk moet opzeggen. "Soms twijfel ik, want dit achterlaten zou extreem pijnlijk zijn."

Het is niet de eerste keer dat Baldwin, bekend van onder meer de tv-serie 30 Rock, overweegt een nieuwe carrière te beginnen. In 2008 mijmerde hij ook al over de politiek. Een jaar later zei hij graag weer de schoolbanken in te willen. Wat hij precies wilde studeren, wist hij toen nog niet.


Alec Baldwin overweegt politieke carrière (Foto: Novum)

Anderhalf jaar cel voor op spoor rijdende Pool

Een 28-jarige Pool die in juli probeerde over de treinrails van Heemskerk naar Alkmaar te rijden is veroordeeld tot anderhalf jaar celstraf. De rechtbank in Haarlem oordeelde woensdag dat hij het spoorwegverkeer opzettelijk in gevaar heeft gebracht met zijn actie.

De man reed rond 07.00 uur bij de Communicatieweg in Heemskerk het spoor op. Een kleine 250 meter verder sprong hij uit zijn auto toen hij een sneltrein zag naderen. Zijn voertuig werd aan gort gereden en de trein raakte beschadigd. Niemand raakte gewond, maar het treinverkeer raakte wel ernstig verstoord.

De rechters toonden zich niet gevoelig voor het excuus dat de man onder invloed van drugs zou zijn. Hij wist dat wat hij deed gevaarlijk was, aldus de rechtbank. Het Openbaar Ministerie had tweeënhalf jaar gevangenisstraf geëist.

Remake Devil Survivor voor 3DS

Het rollenspel Shin Megami Tensei: Devil Survivor voor de Nintendo DS wordt opnieuw uitgegeven. Het gaat om een aangepaste versie voor de Nintendo 3DS onder de naam Shin Megami Tensei: Devil Survivor Overclock. De remake wordt voorzien van gedetailleerdere beelden, ingesproken stemmen en het verhaal krijgt een extra hoofdstuk. Tegenover het Japanse magazine Famitsu heeft uitgever Atlus aangegeven dat het spel voor negentig procent is afgerond.

De Overclock-editie van het spel maakt opvallend genoeg geen gebruik van de 3D-mogelijkheden van de Nintendo 3DS. Beelden uit het magazine laten zien dat de actie van het spel op het onderste scherm van de DS, dat geen 3D ondersteunt, wordt getoond. Daarnaast kan de oorspronkelijke versie ook gewoon op de Nintendo 3DS gespeeld worden.

In het spel moeten spelers overleven door demonen te vangen en deze voor zich te laten vechten. Vervolgens moet de strijd om de macht in Tokio worden aangegaan tegen andere personages. Het is nog niet bekend wanneer Shin Megami Tensei: Devil Survivor Overclock wordt uitgegeven.


(Foto: Novum)

[IndyCars] Firestone denkt aan vertrek

Firestone vertrekt mogelijk na dit seizoen als bandenleverancier uit de IndyCar Series. Het vertrek van de rubbermaker zou een fikse tegenvaller voor de raceklasse zijn die na dit jaar een nieuw chassis en een nieuwe motor in gebruik neemt.

Omdat deze veranderingen voor de deur staan wil de baas van de raceklasse, Randy Bernard, graag dat het bedrijf aanblijft. Sinds 2002 levert Firestone de banden, maar een verlenging van het contract lijkt, ondanks de nog lopende gesprekken, onwaarschijnlijk. "Ik maak mij ernstige zorgen," zei Bernard in de Indianapolis Star.

Waarom het bedrijf de stekker er uit wil trekken is nog niet bekend. Eerder trok Bridgestone, waar Firestone onder valt, al de stekker uit haar Formule 1-activiteiten.

Liuzzi: "Ik rij in de Formule 1 in 2011"

Vitantonio Liuzzi zal naar eigen zeggen ook komend Formule 1-seizoen voor Force India rijden. De Italiaan heeft nog een doorlopend contract bij de Indiase renstal en gaat er vanuit dat dit gerespecteerd wordt, ondanks de hevige geruchten dat Paul di Resta achter Adrian Sutil de tweede rijder wordt en Nico Hülkenberg de derde coureur.

"Mijn situatie is helder. Force India heeft me niets verteld over wijzigingen die op komst zijn en voor mij tellen de woorden van het team," zei Liuzzi tegen 422race.com. De Italiaan ontkent dat hem geld geboden is om onder het contract uit te komen of dat er een zitje in het DTM beloofd is. "Mij is niets aangeboden. Nogmaals, ik spreek helemaal niet over deze onderwerpen met het team."

"Voor mij is de situatie nog steeds zoals die altijd is geweest: ik rijd ook komend seizoen voor Force India. Ik heb duidelijke afspraken gemaakt met mijn werkgever en als die niet worden nagekomen, is bekend wat daar voor de andere partij tegenover staat." Toch maakt Liuzzi zich wel wat ongerust. "Tot februari kan er nog van alles gebeuren, zeker in de Formule 1. Ik kijk nergens meer van op. Daarom blijf ik er maar rustig onder. Mij is tot nu toe in ieder geval geen alternatief aangeboden door Force India, zoveel is zeker."

[Dakar] Van der Kooy uitgevallen door remproblemen

Jaap van der Kooy is er ook in deze editie van Dakar niet in geslaagd om de finish te halen. De Nederlander kreeg ditmaal in de derde etappe tussen San Miguel de Tucuman en San Salvador de Jujuy te maken met een defecte achterrem aan zijn motor en gaf op.

Het is al de zestiende keer in zeventien deelnames dat Van der Kooy voortijdig naar huis moet. Gisteren merkte de Nederlander nog op de verbindingsroute in een scherpe bocht dat de rem het begeven had. Hij ging van de weg af en kwam terecht op een dak van een huis dat op gelijke hoogte met de weg lag. Hij gooide het stuur om en maakte een val van vijf meter.

Van der Kooy kwam goed weg en kon verder, maar nadat hij in de 500 kilometer lange etappe binnen korte tijd vijf keer gevallen was besloot de Memotours-rijder via de assistentieroute naar het bivak te rijden en op te geven.

DWDD-presentator: Bekendheid slopend

Matthijs van Nieuwkerk kan maar slecht met zijn bekendheid omgaan. Dit vertelt de presentator van het succesvolle tv-programma De Wereld Draait Door (DWDD) deze week in het tijdschrift Linda.

"Petjes, brillen, mutsen: het is de ene dag erger dan de andere, maar er is altijd een lichte kramp als ik op straat loop. Bekeken worden, er zijn zo veel ergere dingen, maar ik kan er niet aan wennen. Mijn leven is drastisch veranderd sinds ik vijf dagen in de week op televisie ben", aldus de VARA-coryfee.

Van Nieuwkerk merkt dat hij zich steeds meer terugtrekt uit het leven: "Ik woon inmiddels vaak op een afgelegen boerderijtje. Ik kan nooit meer naar het café. Stiekeme foto's, filmpjes, geklamp en gedoe. Ik kan er niet mee omgaan. En als ik een restaurant binnenstap, valt het eventjes stil. So what, zou je zeggen. Maar ik kan er een hele dag tegenop zien."

In het buitenland voelt de presentator zich een stuk beter: "Als ik naar Parijs reis, waar ik graag en veel kom, dan ben ik weer 20 centimeter langer. Mijn hoofd zit niet langer tussen mijn schouders, maar op mijn nek, ik kijk voorbijgangers weer recht in de ogen. En zij kijken mij aan zonder zich een hoedje te schrikken. Ook fijn."

In het begin van DWDD, dat vijf jaar geleden begon, geilde Van Nieuwkerk wel op de nieuwe bekendheid die hij genoot: "Ik heb me de eerste succesvolle tv-jaren als een gebraden haan door de stad laten dragen, op ontdekkingsreis door de wondere wereld van de tv-ster. Heel kinderachtig eigenlijk. Wildvreemden vonden me ineens 'hartstikke goed' en ja, ik vond het blijkbaar interessant dat wildvreemden me hartstikke goed vonden. Totdat je merkt dat al die wildvreemden een vrolijke gevangenis vormen, een gevangenis die aandacht heet."


Bekendheid door DWDD slopend voor presentator Matthijs van Nieuwkerk

Vluchtelingen steeds vaker werkloos

Veel vluchtelingen zijn de afgelopen twee jaar hun baan verloren. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek in opdracht van de stichting Vluchtelingenwerk. Van de vluchtelingen die ruim tien jaar in Nederland wonen, ruim 21.000 mensen, werkte in 2008 ruim de helft. Vorig jaar had nog maar 44 procent een baan.

Volgens de stichting komt dat door de economische crisis. "Normaal gesproken stijgt de arbeidsparticipatie juist naarmate vluchtelingen langer in Nederland wonen. Zonder de crisis was dus zeker meer dan de helft van deze groep aan het werk geweest", zegt directrice Dorine Manson.

Gemeenten zouden zich volgens haar meer moeten inzetten voor werkloze vluchtelingen. "Ze zijn verantwoordelijk om mensen uit de bijstand naar werk te begeleiden." Manson vreest voor de bezuinigingen van gemeenten omdat de aandacht voor vluchtelingen vaak nu al ontbreekt.

Volgens Manson ligt het hoge werkloosheidscijfer niet aan de vluchteling zelf. "Veel vluchtelingen willen juist graag aan de slag om van hun nieuwe bestaan een succes te maken. Het zijn vaak ondernemende mensen, maar bij een crisis blijkt het toch ook een kwetsbare groep op de werkvloer te zijn."

Forse banengroei VS in december

De Amerikaanse werkgelegenheid in de private sector is in december flink gegroeid. Volgens woensdag gepubliceerde cijfers van loonstrookjesverwerker Automatic Data Processing Inc. (ADP) zijn er vorige maand maar liefst 297.000 banen bijgekomen in de Amerikaanse economie.

Dit is fors sterker dan verwacht, economen gingen vooraf uit van een stijging van 100.000 banen. In november kwamen er nog slechts 93.000 banen bij. De cijfers van ADP zijn een voorbode van het officiële werkgelegenheidscijfer van het Amerikaanse ministerie van Arbeid, dat vrijdag naar buiten komt.


Forse banengroei VS in december (Foto: United States Government)

Voedselprijzen naar recordhoogte

De voedselprijzen in de wereld zijn in december tot een recordhoogte gestegen. Vooral graan, suiker en olie zijn duurder geworden. Dat heeft de Voedsel en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) woensdag bekendgemaakt.

De voedselprijzen bereikten daarmee het hoogste niveau sinds 2008. De FAO Food Price Index, die is gebaseerd op de gemiddelde prijzen van graan, vlees, suiker en oliezaden, kwam in december uit op 214,7 punten. In november stond de index nog op 206 punten.

Voedselprijzen naar recordhoogte
Voedselprijzen naar recordhoogte (Foto: ANP)

Cocaïnesmokkelaars tegen de lamp op Schiphol

Twee vrouwen en een man zijn op tweede kerstdag op Schiphol aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij cocaïnesmokkel. Het gaat om een 34-jarige vrouw uit Spanje, een 31-jarige vrouw uit Amsterdam en een 43-jarige Amsterdammer, meldt de marechaussee woensdag.

De Spaanse zat op een vlucht uit Lima. Haar rugtas bleek tijdens een controle meerdere pakketten cocaïne te bevatten. Na observaties werden ook de twee Amsterdammers aangehouden. Zij stonden de Spaanse vermoedelijk op te wachten om de drugs in ontvangst te nemen.

De straatwaarde van de ruim 3 kilo coke in de rugzak is volgens de marechaussee ongeveer 150.000 euro. De drie verdachten zitten nog vast.

Huta Galung naar kwartfinale challenger Nouméa

Jesse Huta Galung heeft woensdag de kwartfinale van het challengertoernooi in de Nieuw-Caledonische hoofdstad Nouméa bereikt. De geboren Haarlemmer was met 6-4 en 6-4 te sterk voor Ivo Klec uit Slowakije. In de eerste ronde had de als tweede geplaatste Huta Galung al van de Fransman Florian Reynet gewonnen.

In de kwartfinale neemt Huta Galung het op tegen de winnaar van de partij tussen Simone Vagnozzi uit Italië en de Fransman Grégoire Burquier. Vagnozzi is als achtste geplaatst.

Net als Huta Galung bereidde ook Igor Sijsling zich in Nouméa voor op de kwalificaties voor de Australian Open. De nummer een van de plaatsingslijst ging echter al in de eerste ronde onderuit tegen Augustin Gensse uit Frankrijk.

Twee Russische schepen weer los uit ijs

Twee Russische schepen die vastzaten in het dikke ijs voor de oostkust van Rusland zijn weer los. Een van de ijsbrekers die gestuurd was om ze te redden zit nu echter vast.

Drie andere schepen, met in totaal meer dan 430 bemanningsleden aan boord, zitten al zes dagen vast in de Zee van Ochotsk. Volgens de minister van Vervoer hebben de boten voldoende brandstof en water aan boord en is er geen gevaar voor de opvarenden.

De Zee van Ochotsk ligt ten westen van het schiereiland Kamtsjatka.

'OV-chipkaart als betaalpas gebruiken mag niet'

De OV-chipkaart mag niet als betaalpas worden gebruikt. De Nederlandsche Bank heeft eerder bepaald dat de pas alleen mag worden gebruikt om met het openbaar vervoer te reizen, stelt de SP woensdag.

Woensdag werd bekend dat de NS test of de OV-chipkaart kan worden gebruikt als betaalpas in winkels op stations. "Alle bedrijven die een pas hebben die ook bij andere bedrijven kan worden ingezet als betaalmiddel moeten daarvoor toestemming hebben van De Nederlandsche Bank", laat SP-Kamerlid Paulus Jansen via een medewerker weten.

Die toestemming is voor de OV-chipkaart niet gegeven. Aanvankelijk dreigde het hele project volgens de SP daardoor vast te lopen. Uiteindelijk werd een uitzondering gemaakt en mocht de pas wel worden gebruikt voor het openbaar vervoer.

Waarom slechts beperkte toestemming werd gegeven is niet bekendgemaakt, maar volgens de SP was de gebrekkige beveiliging van de kaart hier een belangrijke oorzaak van. Eerder is al aangetoond dat hackers van buitenaf gegevens van de kaart kunnen lezen en het saldo kunnen veranderen.

De SP is wel voorstander van het idee om met de pas een 'krantje en een croissantje' af te kunnen rekenen. "Maar eerst moet de beveiliging in orde zijn."

Reizigersorganisatie Rover ziet het betalen in winkels met de kaart wel zitten. De kaart is volgens de organisatie veilig genoeg en het afrekenen ermee in winkels zou het reizigersgemak vergroten.

De Nederlandsche Bank en de NS waren niet direct beschikbaar voor commentaar.

Bij de proef, die tot 1 april loopt, kunnen vijfhonderd medewerkers van het bedrijf achter de OV-chipkaart, TLS, op het station van Amersfoort hun OV-chipkaart als betaalpas gebruiken. Dat kan daar bij de kiosk, een snackbar, een vestiging van een fastfoodketen en een broodjeszaak.

Uit de proef moet blijken of de OV-chipkaart gemakkelijk als betaalmiddel is te gebruiken. Mogelijk kan in de toekomst met de pas ook een fiets op het station worden gehuurd.


'OV-chipkaart als betaalpas gebruiken mag niet' (Foto: Novum)

DC Universe Beta eindigt indrukwekkend

De Beta van de PC en de PlayStation 3 MMO DC Universe Online zal vandaag eindigen voor spelers in de Verenigde Staten en morgen voor spelers in Europa. Sony Online Entertainment (SOE) wil de Beta niet stilletjes laten eindigen, maar juist met een enorme knal.

Dit doet SOE door de ‘Battle of the Legends event’ in-game te organiseren. Het enige wat je als gebruiker moet doen is aanwezig zijn op je server op de gestelde tijd. De naam van de servers, de data, de tijden en de locaties worden bekend gemakt op het officiële forum van SOE.

DC Universe Online zal volgende week te koop zijn waarbij je 30 dagen gratis kan spelen. Vervolgens zul je moeten betalen om verder te spelen.

 

Japanse tonijn brengt 300.000 euro op

Een enorme blauwvintonijn heeft op een veiling in Tokyo een recordbedrag van omgerekend bijna 300.000 euro opgebracht. De 342 kilo zware vis brak gemakkelijk het vorige record. In 2001 werd een vis van 202 kilo voor omgerekend 183.000 euro geveild.

"Het was een uitzonderlijk grote vis", zegt een woordvoerder van de markt waarop de vis werd geveild. "Maar we waren allemaal verrast door de prijs."

Japan is de grootste afnemer van vis ter wereld. Japanners eten zo'n 80 procent van alle gevangen Atlantische blauwvintonijn, vooral als sushi.

De roep om striktere regelgeving wat betreft de vangst van de blauwvintonijn -waarvan het aantal snel afneemt- wordt echter sterker. In november kwam de Commissie voor het Behoud van Atlantische Tonijn (ICCAT) overeen dat het quotum voor de vangst van blauwvintonijn met 4 procent moet worden teruggebracht. De beslissing werd scherp bekritiseerd door milieubewegingen, omdat die volgens hen niet ver genoeg gaat. Zij willen dat de vangst van blauwvintonijn wordt verboden of in ieder geval drastisch vermindert.


Japanse tonijn brengt 300.000 euro op (Foto: Novum)

Swerts wordt medisch gekeurd door Feyenoord

"De onderhandeling over de transfer van Gill Swerts (AZ) naar Feyenoord is weer opgestart. De medische keuring volgt om 12.00 uur." Dat meldt SportPromotion, de belangenbehartiger van de 28-jarige Swerts, via Twitter.

Swerts was bij AZ op een zijspoor beland en mocht transfervrij vertrekken, ondanks dat hij een doorlopend contract had. De verdediger zal vrijdag al deel uitmaken van de selectie van Feyenoord die in Oman op trainingskamp gaat.

"Toen ik terug van vakantie hoorde dat Feyenoord wilde praten, was ik meteen enthousiast. Feyenoord heeft een speciaal plekje in mijn hart", zei Swerts dinsdag tegen NUsport. De Belg speelde in het seizoen 2003/2004 ook al voor de Rotterdamse club.

Reinout Oerlemans regisseert geschiedenisfilm

Reinout Oerlemans duikt voor zijn tweede regieklus de geschiedenis in. De Eyeworks-directeur wil nog niet veel details kwijt over de film, maar geeft wel een paar hints. De makers zijn momenteel bezig met het schrijven van het script.

"Het is een periodefilm en dat is gewoon duur. Dan heb je een budget van rond de 6 miljoen nodig", vertelt Oerlemans op Radio 538. Over welk stuk van de geschiedenis de film gaat, doet de regisseur geheimzinnig. "Het is de eerste bestseller ter wereld, maar niet de bijbel. Het is echt een Nederlands, groots, prachtig verhaal."

"We zijn aan het schrijven en al het geld bij elkaar aan het krijgen", zegt Oerlemans. "Ik stond er versteld van dat het nooit is verfilmd eigenlijk." Op de vraag of het verhaal soms over de ontdekkingsreiziger Willem Barentsz op weg naar Nova Zembla gaat, gaf Oerlemans geen antwoord.


Reinout Oerlemans (Foto: Novum)

Van Oostveen: "Qatar was niks en wordt niks"

Directeur betaald voetbal van de KNVB Bert van Oostveen begrijpt niks van de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar. "Qatar was niks, is niks en wordt niks." Hij meldt aan NUsport nog wel te kunnen snappen dat de FIFA het WK van 2018 aan Rusland heeft toegewezen, maar van de keuze voor 2022 snapt hij niets.

"Nu roepen ze ineens dat het WK verplaatst moet worden naar de winter, dus dat was blijkbaar geen discussiepunt vooraf. Daar denk je toch over na van tevoren?" zegt Van Oostveen. "Heel jammer dat ons op deze schimmige manier een groot evenement wordt onthouden."

De directeur betaald voetbal vindt dat de verkiezingen voortaan anders moeten gaan. "Volgens mij is er grote behoefte aan een transparante omgeving waarin zulke ingrijpende beslissingen genomen worden. Benoem de criteria die het belangrijkst zijn. Zeg gewoon dat de financiële paragraaf de doorslag geeft en laat duidelijk blijken dat het niks uitmaakt of de stadions naast elkaar staan of dat er vierduizend kilometer tussen zit."

Vijftien tips na uitzending over 'Tattoo killers'

Het Openbaar Ministerie heeft vijftien tips binnengekregen over de gewelddadige moord op Onno Kuut en over de bende die bekendstaat als de 'Tattoo killers'. De tips kwamen binnen naar aanleiding van een uitzending van het tv-programma Opsporing Verzocht. Over de aard van de tips kan een woordvoerder van het landelijk parket niets zeggen, omdat ze nog worden onderzocht.

Het OM loofde eind vorig jaar beloningen uit van 20.000 en 30.000 euro voor informatie die leidt naar de oplossing van de moord. De politie zoekt ook meer informatie over de verblijfplaats van de voortvluchtige Evert Sijahailatua en over andere liquidaties die mogelijk verband houden met de moord op Kuut.

Het gaat om de moord op de 34-jarige August Adjoeba die in 2008 voor zijn flat in Amsterdam werd doodgeschoten en de moord op twee mannen die in februari 2009 werden gevonden bij een pannenkoekenhuis langs de A4 ter hoogte van Leiderdorp. Kuut was een bekende van Yassin Chakor die met Boneka Belserang werd doodgeschoten bij het pannenkoekenhuis.

Het levenloze lichaam van de 30-jarige Kuut werd in maart 2009 gevonden in de duinen bij Hoek van Holland. Hij behoorde mogelijk tot de bende die bekendstaat als de 'Tattoo killers'. Hij bleek dezelfde Chinese tekens op zijn rug getatoeëerd te hebben als de vier mannen die vastzitten voor een poging tot liquidatie op drugshandelaar Marlon Dalfour in Amsterdam in 2009.

Sijahailatua, de vijfde verdachte van deze liquidatiepoging, is nog voortvluchtig. De recherche vermoedt dat hij zich mogelijk in België bevindt of heeft bevonden. Hij staat op de nationale opsporingslijst.

Vogelaars stuiten op gigantische meerval

Vogelaars zijn op de voorlaatste dag van vorig jaar op een meerval van bijna 2 meter gestuit. Het dier lag in een drooggevallen geul aan de zeezijde van de Haringvlietsluizen bij het Zuid-Hollandse Goerree-Overflakkee en leefde nog.

Dat meldt Stichting Ravon woensdag op de website natuurbericht.nl. De meerval is de grootste Nederlandse zoetwatervis. De dieren komen normaal niet voor aan de zeezijde van het Haringvliet, omdat het water daar te zout is.

De stichting die zich inzet voor de bescherming van reptielen, amfibieën en vissen denkt dat de meerval aan de zeezijde is terechtgekomen tijdens het afvoeren van zoet rivierwater uit het Haringvliet naar de Noordzee. Hiertoe worden de sluizen twee keer per dag geopend. De gigantische meerval is waarschijnlijk tussen de sluizen door geglipt.

Andere voorbijgangers hebben het dier later op de dag met een net teruggebracht naar het water van de zee. Het was volgens de stichting beter geweest als het dier in zoet water was teruggezet. De kans is klein dat de meerval overleeft in het zoute water.

Meervallen worden de laatste jaren steeds vaker in Nederlandse rivieren aangetroffen, maar zo groot als dit exemplaar zijn ze bijna nooit.


Vogelaars stuiten op gigantische meerval  (Foto: Novum)

Geestelijk vader Spiderman krijgt Hollywoodster

Striptekenaar Stan Lee heeft dinsdag een ster op de Hollywood Walk of Fame gekregen. De 88-jarige Lee onthulde zijn eigen ster op de stoep van Hollywood Boulevard tijdens een ceremonie. De hoogbejaarde kreeg de 2428e ster op de beroemde stoep.

Lee creëerde onder anderen Spiderman, The Incredible Hulk, X-Men, The Fantastic Four en Iron Man. Zijn strips gingen meer dan twee miljoen keer over de toonbank in 75 landen, in 25 verschillende talen. Over zijn superhelden werden 24 televisieseries en films gemaakt.

Stan Lee, die in het echt Stanley Martin Lieber heet, is medewerker van Marvel Comics, een van de grootste stripuitgevers ter wereld. Inmiddels heeft het bedrijf ook een eigen filmstudio, Marvel Entertainment, om de strips in eigen beheer te verfilmen. Sinds 2009 is het bedrijf eigendom van Disney.


Geestelijk vader Spiderman krijgt Hollywoodster (Foto: Novum)

'Wildgroei aan antipestprogramma's op scholen'

Op Nederlandse scholen heerst een wildgroei aan programma's tegen pesten, waarvan niet duidelijk is of ze werken. Hierdoor wordt mogelijk veel geld verspild. De methode kan zelfs averechts uitpakken. Dat stelt socioloog René Veenstra van de Rijksuniversiteit Groningen.

De wetenschapper pleit ervoor eerst te onderzoeken wat werkt. Sommige scholen hebben een pestprotocol, waarbij in de gang een rijtje regels aan de muur hangt. Anderen doen aan weerbaarheidstraining. Of klassen moeten lief doen tegen het ene plantje en schelden tegen het andere.

"Je kunt het zo gek niet verzinnen, of scholen hebben het als methode tegen pesten", zegt Veenstra sceptisch. "Bij zo'n weerbaarheidtraining leert ook de pester hoe hij een effectieve schop uitdeelt. En als een slachtoffer van zich afbijt, kan dat in sommige gevallen het pesten juist verergeren."

Veenstra wijst op het grote belang om pesten te verminderen, zowel voor slachtoffers als daders. "Pesten heeft zelfs een negatief effect op kinderen die zien dat anderen er slachtoffer van zijn. Ook zij hebben het minder naar hun zin op school."

Veenstra pleit voor de Finse methode KiVa. "In een onderzoek uit Cambridge naar het effect van antipestprogramma's wereldwijd, kwam deze methode als beste uit de bus." Drie kwart van de Finse scholen werkt inmiddels met dat programma. Op die scholen is het pesten volgens de socioloog met 30 tot 40 procent gedaald.

In het KiVa-programma krijgen de leerkrachten een training om pesten beter te herkennen. "Vooral subtielere vormen van pesten, zoals leugens verspreiden over iemand of iemand buitensluiten, zijn soms moeilijk te signaleren." En leerlingen krijgen via onder meer rollenspellen en een computerspel inzicht in hoe pesten werkt en wat je er tegen kunt doen.

De kracht van de methode is volgens Veenstra dat het zich niet richt op de pesters en de slachtoffers, maar op de hele klas. Daarom onderzoekt zijn onderzoeksgroep de werking van pesten door sociale netwerken van klassen te construeren.

Veenstra kreeg eind vorig jaar 1 miljoen euro van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om de Finse methode te testen. Vanaf 2012 worden gedurende twee jaar verschillende methoden vergeleken; 35 scholen gaan door op de oude voet, 35 scholen krijgen het KiVa-programma en 35 scholen gebruiken het KiVa-programma plus de sociale netwerkanalyses van Veenstra. "Als onze methode werkt, hebben we een programma dat bewezen effectief is en dat hopelijk de standaard wordt in Nederland."


'Wildgroei aan antipestprogramma's op scholen' (Foto: Novum)

Wielrenster Longo denkt aan afscheid

Wielrenster Jeannie Longo heeft moeite om motivatie te vinden voor het nieuwe seizoen. Dat zegt de 52-jarige Française woensdag in de krant Le Parisien. Longo zegt 'psychologisch een beetje moe' te zijn en minder bang te zijn om afscheid te nemen dan vorig jaar. "Ik kan een andere horizon zien. Ik accepteer nu dingen die vroeger ondenkbaar voor me waren, zoals een dag training overslaan."

Longo brak in 1979 door met haar eerste Franse kampioenschap op de weg. In totaal won ze 57 Franse titels. Ze deed sinds 1984 aan alle Olympische Spelen mee, maar won daar slechts een titel. Aan de Spelen van 2012, het zouden haar achtste Spelen worden, denkt ze niet. "Op dit moment ben ik op zoek naar motivatie om misschien in 2011 te rijden. Het seizoen start over enkele maanden, maar op mijn leeftijd is dat een lange tijd."

Longo werd in haar ruim dertigjarige loopbaan dertien keer wereldkampioen, negen keer op de weg en vier keer op de baan. Bij de laatste mondiale titelstrijd in oktober in het Australische Geelong werd ze vijfde in de tijdrit en twaalfde in de wegrace. Op nieuwjaarsdag werd ze benoemd tot lid van het Légion d'Honneur, een hoge Franse onderscheiding.

Wenger: "Man. City bedreigt voetbal"

Arsenal-trainer Arsène Wenger vindt dat clubs zoals Manchester City en Chelsea het huidige voetbal bedreigen. De Fransman vindt dat er te veel met geld wordt gesmeten.

"Toen ik naar Engeland kwam, werd de clubs nog gerund door mensen binnen de club. Clubs als Chelsea en Manchester City vormen tegenwoordig een bedreiging. Ze kopen alleen maar spelers van buitenaf en geven jeugd te weinig de kans. Ik zou nooit trainer van zo'n club kunnen worden," meldt Wenger aan The Sun.

De Fransman vindt het daarnaast vreemd dat bij City oud-Arsenal-spelers Emmanuel Adebayor en Kolo Touré met elkaar op de vuist zijn gegaan. "Ik heb nooit een probleem met ze gehad. Kolo en Emmanuel waren beiden voorbeeldige profs."

De Bakker: wildcard voor Rotterdam

Thiemo de Bakker heeft een wildcard gekregen om mee te mogen doen aan het hoofdtoernooi van het ABN Amro World Tennis Tournament in Rotterdam. De Nederlander staat 43e op de wereldranglijst, waar een plaats bij de beste 41 vereist was om rechtstreeks mee te mogen doen aan het toernooi in Ahoy.

Toernooidirecteur Richard Krajicek wees eerder al Robin Haase een andere wildcard toe, terwijl de laatste wildcard wordt bewaard voor een topper.

Van de spelers uit de top tien van de wereld doen er zes mee aan het toernooi dat van 7 tot en met 13 februari in Ahoy gespeeld wordt. De nummers één en twee van de wereld, Rafael Nadal en Roger Federer, zullen niet naar Nederland afreizen.

Krajicek zelf zal ook de komende drie seizoenen nog toernooidirecteur zijn, terwijl sponsor ABN Amro het contract voor eenzelfde periode verlengd heeft.

World of Tanks moet drie miljoen spelers trekken

Het online actiespel World of Tanks moet eind dit jaar tweeënhalf tot drie miljoen spelers aan zich gebonden hebben. Dat heeft uitgever Wargaming woensdag bekendgemaakt. Dinsdag maakte de uitgever dat het in maart officieel te lanceren spel nu al een miljoen geregistreerde spelers heeft in de Verenigde Staten, Europa en Rusland.

World of Tanks kan gratis gespeeld worden. Betalende spelers verdienen meer ervaringspunten en kunnen op die manier eerder hun tank sterker maken met bijvoorbeeld een dikker pantser, krachtigere kanonnen en een betere radio.

Volgens Wargaming is het percentage spelers dat geld investeert in World of Tanks groter dan bij andere vergelijkbare games. Doorgaans geldt de regel dat tien procent van de spelers zorgt voor negentig procent van de inkomsten. In World of Tanks spelen gamers in een grootschalige oorlog in teams tegen elkaar. In de game besturen gamers een van de 150 verschillende soorten tanks die in het spel verwerkt zitten.Presentatie nieuwe Sauber 31 januari

Het Formule 1-team van Sauber zal op 31 januari in Valencia haar nieuwe Formule 1-bolide voor het seizoen 2011 gaan presenteren. De Zwitserse renstal zal de C30 op het circuit Ricardo Tormo in Valencia aan de pers en het publiek gaan tonen.

In de middag zal de door een Ferrari-motor aangedreven Sauber enkele demonstratieronden gaan rijden. De dag er op zal op hetzelfde circuit de eerste Formule 1-test van 2011 van start gaan.

Starcraft 2: de ruimte in

Starcraft 2 wordt gezien als een ruimte getint strategiespel, hoewel weinig daadwerkelijk in de ruimte afspeelt. Nu heeft een Starcraft 2 speler een online-level gemaakt die zich helemaal rond ruimtegevechten afspeelt. De map plaatst twee keer zes spelers tegenover elkaar in een groot ruimtegevecht. 

Het online-level is een van de meest populaire levels op de Europese servers. Vanaf vandaag kunnen ook onze buren aan de overkant van de plas genieten van het level. Hier onder een instructiefilmpje van het spel, handig om te weten voor je begint, aangezien de dood permanent is in Star Battle

Aangepaste firmware mogelijk op de PS3

Het is mogelijk om aangepaste firmware te installeren op de Playstation 3. Nadat eerder deze week de Playstation 3 helemaal is blootgelegd door hackers heeft KaKaRoTo, een hacker, een stukje software gereleast die het mogelijk maakt om je eigen firmware te maken.

De firmware is anders dan de zogenaamde jailbreak, vooralsnog is het ook nog niet mogelijk om zelf, of door anderen, geschreven software te draaien op de PS3. Maar een eerste stap in die richting is gezet. Maar KaKaRoTo zegt: "deze aangepaste firmware is bedoeld voor toekomstige homebrew applicaties", en "staat geen piraterij toe".

Je kan de firmware zien als het grondwerk voor een PSN-update, de echte updates komen nog. Een van de mogelijkheden van de zogenaamde homebrew applicaties is bijvoorbeeld: een stukje software die toestaat om HD materiaal rechtstreeks op de Playstation 3 af te spelen, dus zonder het eerst te converteren naar een ondersteund formaat.

Een waarschuwing vooraf: programmeerkennis en Linux zijn nodig om je eigen firmware te maken en het is misschien handig om geen verbinding te hebben met het PSN-netwerk. 

Rouwstoet Moulijn over Coolsingel

Feyenoord heeft woensdag het programma van de uitvaart van Coen Moulijn op de website gepubliceerd. Het clubicoon van de Rotterdammers, die dinsdag op 73-jarige leeftijd overleed, wordt zaterdag gecremeerd.

De rouwstoet vertrekt vanaf stadion De Kuip en gaat via de Coolsingel naar uitvaartcentrum Hofwijk in het noordwesten van Rotterdam.

Voorafgaand aan de tocht door de stad heeft in het Maasgebouw bij het stadion een herdenkingsdienst plaats, die om 13.00 uur begint. Zowel de uitvaartplechtigheid als de dienst is alleen toegankelijk voor genodigden. Supporters kunnen de herdenkingsdienst via videobeelden volgen in een van de zalen in De Kuip of op een van de schermen in de binnenring van het stadion. Na afloop kunnen de fans een erehaag vormen bij het begin van de rouwstoet.

Rouwstoet Moulijn over Coolsingel
Rouwstoet Moulijn over Coolsingel (Foto: ANP)

Ben Arfa definitief naar Newcastle United

Hatem Ben Arfa heeft woensdag een vast contract getekend bij Newcastle United. De middenvelder was aanvankelijk gehuurd van Marseille.

The Magpies zijn er echter in geslaagd om Ben Arfa definitief in te lijven. Newcastle meldt op de officiële website dat de 23-jarige Fransman een contract tot de zomer van 2015 heeft ondertekend. De international is de eerste aankoop van manager Alan Pardew, die vorige maand de ontslagen Chris Hughton opvolgde.

Ben Arfa kende een goede start bij Newcastle, met onder meer een prachtige winnende goal in de uitwedstrijd tegen Everton. In oktober werd hij echter het slachtoffer van een dwaze tackle van Nigel de Jong. Ben Arfa brak zijn been, maar zijn herstel verloopt voorspoedig. "Ik probeer zo snel mogelijk fit te worden en ik kijk ernaar uit om weer op St. James' Park te spelen."

Later dit seizoen hoopt de international het vertrouwen van de fans te belonen. "Ik heb talloze berichtjes gekregen van supporters en daarvoor wil ik ze bedanken door goed te spelen." Manager Pardew is opgelucht. "Het laatste wat ik wilde, is dat de samenwerking zou eindigen als zijn huurperiode was afgelopen. Ik ben dus heel blij met dit contract."

Supermarkten sluiten 2010 goed af

Supermarkten hebben de laatste drie weken van 2010 rond kerst en oud en nieuw succesvol afgesloten. In die periode werd een omzet geboekt van ruim 2 miljard euro, een stijging van 4,4 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2009. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van marktonderzoeksbureau GfK.

Het is de zesde keer op rij dat de omzet van de supermarkten in de laatste drie weken van het jaar is gestegen. De omzetstijging is onder meer te danken aan de extra activiteiten die supermarkten organiseren rond de feestdagen, zoals een extra assortiment, een stemmige aankleding van de winkel en proeverijen.

De totale omzet over heel 2010 kwam uit op 31,42 miljard euro. Dat is een stijging van 1,2 procent ten opzichte van 2009.

Supermarkten sluiten 2010 goed af
Supermarkten sluiten 2010 goed af (Foto: ANP)

Willem II huurt Kaloglu van Vitesse

Sinan Kaloglu speelt de rest van het seizoen voor Willem II. De 29-jarige aanvaller wordt gehuurd van Vitesse, waar hij door een kruisbandblessure het afgelopen jaar nauwelijks in actie kwam. Kaloglu gaat zaterdag met de selectie mee op trainingskamp naar zijn geboorteland Turkije. Vervolgens zal de huurovereenkomst officieel worden bekrachtigd.

Kaloglu verruilde in de zomer van 2009 het Duitse VfL Bochum voor Vitesse. In Arnhem kwam de tweevoudig Turks international in anderhalf jaar tijd slechts tot acht wedstrijden. Daarin scoorde hij twee keer.

Voor Javier Martina zit een contract bij Willem II er niet in. De oud-Ajacied, die op proef was in Tilburg, werd volgens het Brabants Dagblad naar huis gestuurd nadat hij met een te hoog vetpercentage terugkeerde van het kerstreces.

Tiger Woods ontbreekt op cover eigen game

De Amerikaanse golflegende Tiger Woods staat dit jaar niet op de cover van de golfgame die zijn naam draagt. Game-uitgever Electronic Arts ontkent dat er een verband is met het schandaal dat eind 2009 rond de golfer ontstond.

Woods kwam in opspraak toen duidelijk werd dat hij er meerdere buitenechtelijke contacten op nahield. Ook werd hij beschuldigd van het slaan van zijn toenmalige vrouw, ex-fotomodel Elin Nordegren. De game-uitgever gaf eerder al aan dat het gedrag van de golfer geen reden is het contract te beëindigen.

Het gezicht van de golfer is wel te zien op de hoesjes van een speciale uitgave van de game Tiger Woods PGA Tour 12: The Masters. "Na een samenwerking van dertien jaar is dat niet meer dan logisch", geeft bestuursvoorzitter Peter Moore van EA Sports aan in een interview met de Britse website Eurogamer.

Tiger Woods PGA Tour 12: The Masters bevat voor het eerst het bekende Masters-toernooi. Spelers kunnen met hun eigen personage aan het toernooi meedoen. De vier overwinningen van Woods in The Masters opnieuw beleven of de grootste wedstrijden uit de geschiedenis van het toernooi herleven.

De golfgame wordt in het tweede kwartaal van dit jaar uitgegeven voor de Xbox 360, PlayStation 3 en Nintendo Wii. De speciale editie, waarbij enkele extra banen geleverd worden, is enkel beschikbaar voor de PlayStation 3.


Tiger Woods ontbreekt op cover eigen game

Terreurcel in Marokko opgerold

De Marokkaanse politie heeft een terreurcel opgerold die werd geleid door een lid van de Noord-Afrikaanse tak van Al Qaida. De cel had zich gevestigd in de Westelijke Sahara. Dit meldt het Marokkaanse staatspersbureau MAP woensdag.

De cel telde 27 leden en had in de Westelijke Sahara drie wapenopslagplaatsen gecreëerd. De groep was van plan aanslagen te plegen op de Marokkaanse politie en banken te beroven om terreuracties te kunnen bekostigen.

In de Westelijke Sahara is de onafhankelijkheidsbeweging Polisario Front actief. Polisario werd door de terreurcel gesteund, aldus MAP.

Roddick serveert zich langs Dolgopolov

Andy Roddick heeft zich bij het tennistoernooi van Brisbane geplaatst voor de kwartfinale. De Amerikaan sloeg zich met 6-4, 6-1 eenvoudig langs Aleksandr Dolgopolov uit Oekraïne. Roddick had zijn overwinning vooral te danken aan zijn uitstekende service. Hij sloeg vijftien aces en won 87 procent van zijn punten op eerste service.

De winst van Roddick bracht vijftienhonderd dollar in het laatje voor de slachtoffers van de watersnood in het Australische Queensland. De Amerikaan had voor aanvang laten weten per geslagen ace honderd dollar te doneren. "Het was het idee van Samantha Stosur, maar zij vloog er helaas al in de eerste ronde uit", legde Roddick uit. "Daarom moest ik haar idee nu maar uitvoeren."

De volgende tegenstander van de als tweede geplaatste Roddick moet komen uit de partij tussen Marcos Baghdatis en Lukasz Kubot. De Cyprioot en de Pool spelen later op de dag nog tegen elkaar.


Andy Roddick (Foto: Novum)

Sprockel weg bij Vitesse

Civard Sprockel verruilt Vitesse per direct voor Anorthosis Famagusta. De verdediger tekende een contract voor tweeëneenhalf jaar bij de Cypriotische club. De Nederlander Jeffrey Leiwakabessy speelt al bij deze club.

Sprockel kwam bij Vitesse niet meer in de plannen van trainer Albert Ferrer voor en mocht daarom vertrekken bij de Arnhemmers. De voormalig aanvoerder kwam in vijf seizoenen tot 132 optredens en vier goals. Daarvoor speelde de 27-jarige verdediger voor Excelsior en Feyenoord.

Politie Amsterdam lost schoten bij twee overvallen

De politie heeft dinsdag in Amsterdam bij twee verschillende overvallen meerdere waarschuwingsschoten gelost. Daarbij vielen geen gewonden, meldt de politie.

Rond 20.30 uur bedreigden drie overvallers met een wapen een man op de Daniel Defoelaan. Agenten losten enkele schoten, waarna twee verdachten konden worden aangehouden.

Rond 21.00 uur probeerde een groep jongeren een tas te roven op de Eerste van Swindenstraat. Toen agenten kort daarna een groep jongeren op het Dapperplein zagen, stoven de jongeren uiteen.

Bij het achtervolgen van één jongere lostte een agent een waarschuwingsschot op de Pieter Nieuwlandstraat. De verdachte werd even later aangehouden op de Celebesstraat. Daar in de buurt werden nog drie verdachten aangehouden. In de beide zaken zitten in totaal nog vijf verdachten vast.

Veel vragen over Mexicaanse griep

De GGD Regio Nijmegen kreeg woensdagochtend veel telefoontjes van verontruste ouders over de Mexicaanse griep, aldus de gezondheidsdienst woensdag. In de regio overleden in december twee kinderen van respectievelijk 4 en 11 jaar aan het griepvirus.

"Ouders willen weten of hun kind gevaccineerd kan worden. Het beleid is om dat niet te doen, maar wij verwijzen mensen door naar hun huisarts", zegt een woordvoerster. "Andere mensen willen weten wat zij met hun zieke kind moeten doen." De GGD adviseert bij ernstige griepverschijnselen als kortademigheid en snelle verslechtering de huisarts in te schakelen.

De twee overleden kinderen werden in december niet doorverwezen toen zij zich 's avonds ziek op een huisartenpost in Nijmegen meldden, aldus Herman Verblackt van de post. Beide kinderen overleden de dag na dat bezoek. "Wij hebben beide gevallen bij de Inspectie voor de Volksgezondheid gemeld en gaan na wat er is gebeurd." De symptomen van de Mexicaanse Griep lijken veel op die van de gewone griep, aldus Verblackt.

Taylor Swift en Jake Gyllenhaal uit elkaar

Taylor Swift en Jake Gyllenhaal hebben een punt achter hun prille relatie gezet. Dat beweert een bron tegenover het Amerikaanse People. De 30-jarige acteur en de 21-jarige countryzangeres werden in oktober voor het eerst samen gezien.

"Ze zijn uit elkaar. Het is vorige maand stukgelopen", zegt de ingewijde. Waarom de twee uit elkaar zijn, is onbekend. Naar verluidt brachten Swift en Gyllenhaal de feestdagen en hun verjaardagen vorige maand al niet samen door.

Onlangs beweerde Gwyneth Paltrow nog dat zij het stel had gekoppeld. De actrice organiseerde een diner voor haar beide vrienden.


(Foto: Novum)

Man schopt naar auto's op de A2

Woensdag heeft een man voor nogal wat ophef gezorgd op de A2 bij Ouderkerk aan de Amstel door vanaf de middenberm afval te gooien naar voorbijrijdende auto's. De man deed ook enige moeite om de auto's te raken door middel van schopbewegingen. De man heeft geluk gehad dat hij hierin faalde.

Deelnemers aan het verkeer schakelden de politie in, die de man op kon pakken en mee kon nemen naar het bureau. De schoppende meneer zou verward overkomen.

Cijfers recycling plastic onjuist

De cijfers over de recycling van plastic kloppen niet. De verpakkingsindustrie levert volgens de inspectie van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu onjuiste cijfers over het hergebruik van kunststofafval. Dat staat in een rapport dat staatssecretaris Joop Atsma (CDA) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, schrijft Trouw.

Volgens de inspectie wijken de cijfers soms zelfs 15 procent af van wat werkelijk wordt gerecycled. Daardoor kan geen betrouwbaar beeld van het hergebruik van plastic worden geschetst, stelt de inspectie.

De verpakkingsindustrie is sinds 2005 met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten verantwoordelijk voor het inzamelen en verwerken van kunststofafval. De overheid bepaalt hoeveel moet worden hergebruikt. In 2009 was dat 32 procent. De inspectie controleert of dat percentage is gehaald.

Bordspel: Weerwolven het Dorp

Gezelschapsspellen voor grote groepen zijn zeldzaam en als die er al zijn dan blijft het vaak bij weinig diepgang en een laag participatieniveau. Er is een spel wat zich wel aanbiedt als ultieme oplossing in dergelijke situaties; dit spel staat bekend onder twee varianten en het kan zelfs met pen en papier gespeeld worden. Ik heb het over de originele versie Weerwolven of de minder lugubere variant Maffia. 999 Games heeft de eerstgenoemde al lang in het assortiment en er zijn al een aantal uitbreidingen voor uitgekomen; 'nieuwe maan' en 'het dorp'. Nieuwe maan introduceert de mogelijkheid om gebeurtenissen te laten plaatsvinden in het donkere dorpje Wakkerdam alsmede een aantal nieuwe karakters. Deze uitbreiding is echter nooit volledig doorgebroken in de charts. Nieuwe maan zal daarom niet snel verschijnen op een spelletjesavond. Ook niet vanwege de complexiteit die het met zich meebrengt om een hele groep te instrueren hoe het werkt. Nu komen Philippe des Pailliéres & Harvé Marly met de nieuwe uitbreiding Weerwolven het Dorp. Deze uitbreiding is makkelijker te spelen met een grote groep. Of dit een succes is? Daarvoor zul je verder moeten lezen.

Energieprijs 80% omhoog in 10 jaar

De prijs van gas en stroom is in tien jaar tijd met 81 procent gestegen. Door schaarste van gas en kolen in de toekomst, zullen de prijzen alleen maar verder stijgen. Dit blijkt uit onderzoek van adviesbureau Energy Circle, dat in opdracht van de overheid de ontwikkeling van de energieprijs in kaart brengt, zo schrijft De Telegraaf woensdag.

Uit studies van kenniscentrum ECN blijkt dat de energieprijs sowieso stijgt in de toekomst. Elk denkbaar scenario voor economische groei, leidt tot een stijging van de energieprijs. Volgens ECN gaat het dan met name om gas. De branchevereniging van energiebedrijven onderstreept dit en zegt dat de prijsstijging nog hoger was uitgevallen als er geen sprake was geweest van marktwerking, hetgeen ook de NMa bevestigt.

Erik Smith van Energy Circle en Bas van de Griendt van Bouwfonds Ontwikkeling denken dat de kosten voor een gemiddeld huishouden door de 2000 euro per jaar zullen gaan. "Dat zou wel eens in de zomer van 2011 kunnen zijn, want dan zijn de zware vorstperiodes van januari en december 2010 in de gasprijs doorberekend."

Van de Griendt vindt dat er veel energiezuiniger gebouwd moet worden en dat kopers van energiezuinige woningen een hogere hypotheek moeten kunnen krijgen. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting staat hier positief tegenover. Inmiddels worden ook al hypotheken aangeboden met gunstigere voorwaarden voor de koop van een energieziuinig huis.

Veel problemen met beveiliging computers

Nederlandse bedrijven hebben veel meer problemen met de beveiliging van computers dan bedrijven in veel andere Europese landen. In 2009 had 43 procent van de grote bedrijven met 250 of meer werknemers last van virussen, phishing, inbraak, aanvallen en uitval, blijkt uit cijfers van het CBS.

Finland is koploper in Europa. Daar meldt bijna de helft van alle bedrijven beveiligingsincidenten. Nederland staat na Noorwegen op een gedeelde derde plaats, samen met Denemarken, Tsjechië en Portugal. In andere EU-landen heeft gemiddeld een kwart van de grote bedrijven problemen met de beveiliging van computers.

Niet alleen de grote bedrijven hebben in Nederland vaak te maken met computerproblemen. Ook middelgrote bedrijven in Nederland hebben meer beveiligingsincidenten dan andere landen in de EU.

Volgens het CBS maken de landen waar relatief veel incidenten voorkomen veel gebruik van computers en is de ICT ook relatief geavanceerd. Daardoor is het risico op incidenten groter. Ook culturele verschillen tussen landen zijn van invloed op de bereidheid van bedrijven om de incidenten te melden.

[NBA] Bryant bij tien beste schutters

Kobe Bryant heeft in de wedstrijd tegen Detroit Pistons een mijlpaal bereikt. De basketballer van Los Angeles Lakers maakte zijn 26.669e punt en behoort daarmee tot de tien trefzekerste spelers ooit in de NBA. Hij heeft nu een puntje meer dan Dominique Wilkins, die in vijftien seizoenen 26.668 punten produceerde.

Bryant, eveneens bezig aan zijn vijftiende seizoen, wilde niet te lang stilstaan bij het heuglijke feit. "Natuurlijk is het een grote eer, maar ik denk dat je die records pas echt gaat waarderen op het moment dat je gestopt bent en terugblikt op je carrière. Momenteel ben ik alleen maar bezig met het kampioenschap." De Lakers versloegen de Pistons met 108-83 en staan daarmee vierde in de Western Conference.

Het absolute record van Kareem Abdul-Jabbar is voor de 32-jarge Bryant nog ver weg. De basketballegende maakte tussen 1969 en 1989 maar liefst 38.387 punten. Karl Malone (36.928), Michael Jordan (32.292), Wilt Chamberlain (31.419) en Shaquille O'Neal (28.500) maken de top vijf compleet.


(Foto: Novum)

Onzekere toekomst Delta Tour Zeeland

Het voortbestaan van de Delta Tour Zeeland staat op losse schroeven. De hoofdsponsor van het driedaagse wielerevenement, energiebedrijf Delta, heeft namelijk aangegeven te stoppen.

Het wegvallen van Delta is volgens voorzitter David Luteijn geen verrassing. "We wisten dat dit eraan zat te komen, want de contacten met Delta zijn helder en duidelijk. Dat neemt niet weg dat het natuurlijk heel jammer is. Maar we hebben ook nog veel andere sponsoren die wel door willen. Ik denk dan ook dat het evenement, in welke vorm dan ook, zal blijven bestaan."

Voor de editie van 2011 wist Delta Tour Zeeland al drie ProTour-ploegen te strikken, namelijk Vacansoleil, Rabobank en Team Garmin. Daarnaast wordt nog geprobeerd een vierde ploeg binnen te halen. Luteijn: "We zijn in gesprek met Lotto en Quick Step. Ik denk dat we één van die twee nog kunnen verwachten."

Uiteindelijk zullen zestien formaties aan de Delta Tour Zeeland gaan deelnemen. Tot dit gezelschap behoren ook de Pro-continentale ploegen Skil-Shimano, Landbouwkrediet en Europcar.

'Jonathas op huurbasis naar Brazilië'

De kans is groot dat Jonathas niet meer terug zal keren bij AZ. De aanvaller vertrok twee maanden geleden naar zijn geboorteland, omdat zijn moeder ernstig ziek is. Sindsdien is de speler niet meer in Alkmaar geweest.

"Dat is voor zijn carrière natuurlijk niet positief, dat is duidelijk. Hij traint voor zichzelf en dat is altijd slechter dan wanneer je met een club traint," liet zijn zaakwaarnemer, Mino Raiola, aan het Noord-Hollands Dagblad weten. Dat was voor hem de reden om AZ te vragen Jonathas bij een Braziliaanse club onder te brengen. Daarnaast zou het nog maanden kunnen duren, voordat de speler weer naar Nederland zou komen.

"Verhuren aan een Braziliaanse club was een van de opties waarover we hebben gesproken", aldus directeur voetbalzaken van AZ, Earnest Stewart. "Maar als club hebben we nog geen beslissing genomen. Ik moet het er nog over hebben met Toon Gerbrands (algemeen directeur, red.) en Gertjan Verbeek (trainer, red.). Jonathas heeft begrip voor de maatregel dat we hem geen salaris betalen zolang hij in Brazilië blijft. Het is niet zo dat hij daar een probleem van maakt."

Film: Love & Other Drugs

Jake Gyllenhaal (The Day After Tomorrow) speelt samen met Anne Hathaway (The Devil Wears Prada) in de allereerste romantische komedie van 2011. In Love & Other Drugs spelen ze twee verschillende karakters die per toeval elkaar ontmoeten en wiens verhouding steeds belangrijker begint te worden. Jake en Anne hebben met rollen nominaties gekregen voor Beste Acteur en Actrice voor de Golden Globes en de Satellite Awards. Anne won de Satellite Award voor Beste Actrice.

Evacuaties in China door lage temperaturen

Extreem lage temperaturen hebben in het zuiden van China voor de evacuatie van bijna zestigduizend mensen gezorgd. De daken van zeker twaalfhonderd huizen zijn als gevolg van ijs en sneeuw ingestort, zo meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua.

"Vooral mensen die in de bergen wonen en ouderen zijn geëvacueerd", aldus een medewerker van een nationaal meteorologisch instituut. "Wegen en huizen in gebieden met een slechte infrastructuur zijn zwaar getroffen door de weersomstandigheden."

De lage temperaturen hebben daarnaast ruim 300.000 hectare met gewassen als kool en rijst vernietigd. Volgens de Chinese autoriteiten kost het de regio's meer dan 200 miljoen dollar.

Ook de komende dagen blijft het er nog zeer koud.

Meeuwis kan kiezen uit drie Eredivisieclubs

Marcel Meeuwis mag vertrekken bij Borussia Mönchengladbach. Volgens De Telegraaf zijn meerdere clubs geïnteresseerd in de diensten van de speler.

VVV-Venlo, Willem II en NAC Breda willen de 30-jarige middenvelder op huurbasis terughalen naar de Eredivisie. Voor zijn transfer naar de Bundesliga speelde Meeuwis drie jaar bij Roda JC. Daarvoor stond hij al onder contract bij de Tilburgers en de Venlonaren. Vanuit Duitsland is er nu interesse van Alemannia Aachen, dat op het tweede profniveau acteert.

Meeuwis kreeg vorig jaar in zijn eerste seizoen nog regelmatig speelminuten bij Borussia Mönchengladbach. Trainer Michael Frontzeck geeft tegenwoordig echter de voorkeur aan Michael Bradley (ex-sc Heerenveen) en Thorben Marx. In november sprak de speler al zijn teleurstelling uit over het 'verschil van inzicht' dat hij met de coach heeft.

Borussia Mönchengaldbach, vorig seizoen nog twaalfde in de Bundesliga, kent een moeizaam seizoen. Met slechts tien punten uit zeventien duels bungelt de club nu onderaan op de ranglijst. Met 47 tegentreffers heeft het team van Frontzeck met afstand de meest gepasseerde verdediging van de Bundesliga.

Domenicali verwacht beter seizoen van Massa

Stefano Domenicali, de grote baas van Scuderia Ferrari, rekent in het nieuwe Formule 1-seizoen op een goed jaar van Felipe Massa. In 2010 viel de Braziliaan, die in de strijd om de wereldtitel zesde werd, enigszins tegen.

"Om optimaal te kunnen presteren, moet een coureur zich op zijn sterkst voelen," aldus Domenicali in La Reppublica. "Wanneer een rijder mentaal even in een dip zit, is het erg moeilijk voor hem om daar weer uit te komen. Dat was Felipe's probleem vorig seizoen."

Domenicali besloot met de woorden: "Maar hij werkt erg hard en ik weet zeker dat we dit jaar een betere Massa gaan zien. Hij weet ook dat hij zich niet nog zo'n seizoen kan veroorloven."

[Dakar] Uitslag etappe 3

Gisteren is de derde etappe verreden in de Dakar-rally. Deze etappe luidde de komst van het ruigere terrein in, waarin de coureurs zich de komende dagen moeten zullen zien te gaan redden. Voor velen was dit een welkom geschenk na de twee eerste etappes die meer weg hadden van een rally-race.

Motoren

Bij de motoren had Cyril Despres deze dag grote problemen met navigeren. Bij het eerste checkpoint liet hij al vijf minuten liggen, maar door sterk rijden in het vervolg van de etappe wist hij de achterstand op Marc Coma te verkleinen tot 2:21 minuten. Zijn voorsprong in het klassement slonk hierdoor echter tot maar veertien seconden op diezelfde Coma.

Paulo Goncalves kwam achter de twee kemphanen als derde over de streep. Bij de Nederlanders reden Frans Verhoeven en Henk Knuiman weer een solide race, maar deden het wel wat minder dan in de afgelopen etappes. Verhoeven kwam als negentiende over de streep en zakte daardoor naar de veertiende plaats in het algemeen klassement. Henk Knuiman eindigde als 22e en staat op plek 21 in het klassement met reeds bijna een uur achterstand.

Auto's

Ook bij de auto's waren er toppers die vandaag problemen kenden. Nasser Al-Attiyah had hier echter geen last van en maakte vandaag tijd goed die hij eerder verloren had door de dagzege te pakken. Aan het eind van de etappe had hij 25 seconden voorsprong opgebouwd op Carlos Sainz. Stephane Peterhansel eindigde ook nog binnen de minuut op de derde plaats en was hierdoor de enige coureur die de twee Volkswagens kon volgen.

In het klassement staat Sainz nog steeds eerste voor Al-Attiyah. Peterhansel staat derde en de rest van het veld staat op minimaal 17 minuten achterstand. Erik van Loon is nog steeds de beste Nederlander en ook vandaag eindigde hij in de etappe boven Tonnie van Deijne. Beide coureurs staan nog in de top twintig van het klassement en strijden om hun plek met Robby Gordon.

Vrachtwagens

Na eergisteren een klein foutje te hebben gemaakt, herpakte Vladimir Chagin zich gisteren weer en pakte de dagzege. Er lijkt hem dus niets in de weg te staan op weg naar alweer een Dakar-overwinning. Hij wist de etappe met 6:45 minuten voorsprong te winnen voor Kamaz-teamgenoot Firdaus Kabirov. Ales Loprais was met de Tatra weer de enige die de Russen bij kon houden en eindigde als derde op slechts vijf seconden van Kabirov.

Marcel van Vliet was weer de beste Nederlander met een achtste plaats. Een groep van zes andere Nederlandse coureurs eindigden in cologne op de plaatsen dertien tot en met negentien. In de tussenstand heeft Chagin de leiding weer van zijn teamgenoot Kabirov overgenomen en staat Loprais nog steeds derde. Van Vliet is de beste Nederlander op plaats zeven.

Mexicaanse clowns gedood

In Mexico hebben voorbijgangers een lugubere vondst gedaan. Twee mannen lagen langs de kant van de weg in clownskostuum en met de benodigde schmink op het gezicht. Voor hun overlijden werden de twee gemarteld.

Familieleden wijzen de vinger naar drugskartels die het laatste jaar al voor veel doden hebben gezorgd in Mexico. Het kartel zou hebben gedacht dat de clowns werkten voor het leger. Of de mannen daadwerkelijk clowns waren, of dat de moordenaar(s) iets met de kleding en schmink wilden zeggen is niet bekend.

In de nacht van dinsdag op woensdag zijn vijftien mensen om het leven gekomen door het drugsgeweld. Eén van de lijken werd gevonden in een park in Jimenez, bij de vrouw ontbrak het hoofd.

VVCS: "Grasmat De Graafschap het slechtste"

Een enquête van de Vereniging Van Contract Spelers (VVCS) heeft uitgewezen dat de Vijverberg, het stadion van De Graafschap, het slechtste grasveld van de Eredivisie heeft.

Daarnaast krijgen ook de kunstvelden van Heracles Almelo en Excelsior een slechte waardering van de voetballers, die in de hoogste Nederlandse voetbalklasse actief zijn.

Het beste veld ligt volgens de spelers van de Eredivisie in het Philips-stadion, de thuishaven van PSV. De grasmat van AZ staat op de tweede plaats. Feyenoord maakt de top drie uit de enquête compleet.

Van Calker klaar voor NK bobsleeën

Vrijdag a.s. gaat in het Oostenrijkse Igls het NK bobsleeën van start. Ook Edwin van Calker, één van de bekendste piloten uit ons land, is van de partij en verschijnt zowel met de twee- als met de viermansbob aan de start.

Van Calker ziet de deelname aan het NK voornamelijk als training. Op die manier hoopt de piloot zich voor te bereiden op de wereldbekerwedstrijden, die later dit seizoen op de rol staan. Zo wordt onder meer nog het EK gehouden.

Ook dode vogels in Zweden uit de lucht gevallen

De afgelopen dagen meldden we al van twee opmerkelijke situaties in de Verenigde Staten waar in twee verschillende staten zwermen vogels dood uit de lucht zijn gevallen. In Zweden, in Falköping, heeft de politie nu ook ongeveer honderd dode vogels aangetroffen. De straat is afgezet en dierenartsen zijn onderweg. 

Of de situaties verband houden met elkaar is nog niet duidelijk, in ieder geval hadden deze vogels net als de vogels in de Verenigde Staten geen zichtbare verwondingen. In de Verenigde Staten werden ook 80.000 dode vissen aangetroffen niet al te ver verwijderd van de vindplaats van de eerste groep dode vogels. Ook hier is niet bekend of er een verband tussen de mysterieuze sterftegevallen is.

Er wordt druk gespeculeerd in de verschillende topics (en hier) op het forum en onder de nieuwsberichten over deze zaken. Een paar 'mogelijke' verklaringen luiden: stress door het vuurwerk, ziekte, aliens met een of ander bijzonder wapen en een meteorologisch verschijnsel zoals bliksem of een storm.

Skiester Schild wint WB-wedstrijd in Zagreb

Marlies Schild heeft gisteren, in de Kroatische stad Zagreb, de wereldbekerwedstrijd slalom gewonnen. De Oostenrijkse klokte de twee afdalingen in 2.01,80 en hield daardoor haar Duitse concurrente Maria Riesch achter zich.

Op de derde plek eindigde Manuela Moelgg. De wereldbekerzege slalom van gisteren betekende voor Schild alweer de 25e WB-zege in haar loopbaan. Schild, die afgelopen Olympische Spelen zilver pakte, bleef Riesch uiteindelijk 0,75 secondes voor.

Door de overwinning verstevigde Schild haar kopposotie in het wereldbekerklassement. De Oostenrijkse heeft nu 400 punten, terwijl Riesch er 320 heeft.

"Het was echt gevaarlijk in de eerste afdaling”, reageerde Schild na afloop. "Vanwege de dichte mist kon ik nauwelijks iets zien. Gelukkig hield ik mijn zenuwen onder controle. In de tweede afdaling leverde Riesch een sensationale prestatie, maar gelukkig wist ik mijn voorsprong te behouden.”

Film: Armadillo

Begin 2009. Na een feest met een stripster en een afscheid met tranen op het vliegveld gaat een groep Deense soldaten (gewone jongens, maar aardige jongens) op uitzending naar Afghanistan. Meer precies naar Armadillo, een legerbasis in de provincie Helmand, een gebied waar de Taliban de scepter zwaait. Wat ze te wachten staat weten ze eigenlijk niet, maar de jonge militairen lijken problemen noch gevaar te zien en hebben er domweg zin in. Aldaar wordt de verveling van het vele patrouilleren afgewisseld met behoorlijk moeizame gesprekken met de boerenbevolking, een sporadisch computerspel of pornofilmpje en een enkel vuurgevecht met de veelal onzichtbare Talibanstrijders.

Poster

Vlamingen vermoeden katteneter in de buurt

De 59-jarige Monique Aerts uit het Belgische Deurne gaat naar de politie om daar aangifte te doen van de vermissing van elf katten uit de straat alwaar zij woont, de Meeuwenhoflei. De kattenliefhebster gaat ervan uit dat de katten iemand als voedsel dienen. Een kattenhater die de katten alleen vermoordt lijkt haar wel mogelijk, maar minder waarschijnlijk omdat er geen lijkjes worden gevonden.

"Ik had plots heel veel katten sinds de verhuizing van een buur. Sinds afgelopen jaar zijn er elf weg. En ook buren zijn katten kwijt. Dat kan allemaal geen toeval zijn", zo zegt de 59-jarige vrouw. "Ofwel is er een kattenhater aan het werk. Ofwel een kattenkannibaal. En dat lijkt mij plausibeler. Want nergens vindt iemand het kadaver van een kat terug."

Voordat mevrouw Aerts aangifte gaat doen, wilde ze eerst de krant benaderen. Waarom is echter onbekend. Met een goede advocaat is het mogelijk dat de vermeende katteneter vrijspraak in een mogelijke rechtszaak zou kunnen krijgen. Een woordvoerder van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) licht deze merkwaardigheid toe: "Nergens in de wet staat dat je je kat, hond, konijn, vis of wat dan ook niet mag opeten. Je moet ze alleen op een diervriendelijke manier doden."

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen.

De Amsterdamse korpschef Bernard Welten gaat het in het regeerakkoord genoemde boerkaverbod niet handhaven als het door de Kamer komt. Sommige dingen in het regeerakkoord 'sla ik over', zei hij dinsdagavond in het NTR-programma 5 jaar later.
"Ik voel me niet altijd een instrument van de overheid dat onmiddellijk doet wat er gevraagd wordt. Ik gebruik m'n verstand nog steeds." Volgens Welten is sprake van een 'buitengewoon complex dilemma'. Hij wees erop dat de politie er is om vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid te waarborgen.

HSV wijst bod van Wigan op Elia af

Eljero Elia mag van Hamburger SV niet naar Wigan Athletic. De Engelsen wilden de Nederlander zes maanden huren.

Elia is ongelukkig in het noorden van Duitsland en is naar verluidt dichtbij een vertrek. HSV wil hem echter niet verhuren, maar alleen verkopen. "Er was een aanbieding van Wigan Athletic", zegt Bastian Reinhardt in de Hamburger Morgenpost.

"Wigan wilde Elia zes maanden huren, maar over zulke zaken willen we helemaal niet onderhandelen." De interesse van Wigan is nieuw. Wel was bekend dat onder meer Liverpool en Juventus concrete belangstelling heeft in Elia.

Tot een officieel bod kwam het echter nog niet. Reinhardt: "Momenteel zijn er geen andere aanbiedingen gedaan voor Elia. Ik heb hem aangegeven dat hij ervan uit moet gaan dat hij in Hamburg blijft en hij zich daar op gaat richten."

'Spyker geeft in mei duidelijkheid'

Spyker Cars, de eigenaar van Saab Automobile, wil zijn aandeelhouders in mei duidelijkheid geven over de plannen voor een Zweedse beursnotering. Dat heeft topman Victor Muller tegen persbureau Bloomberg gezegd.

"De jaarlijkse aandeelhoudersvergadering is een ideale plek om aan te geven hoe we tegen een dubbele notering aankijken", aldus Muller. Eerder sprak hij nog over een potentiële lancering van een tweede notering in april.

Muller herhaalde dat wanneer Spyker een beursnotering in Stockholm krijgt, de Amsterdamse notering zeker nog enige tijd aanblijft. De bestuursvoorzitter gaf tegen Bloomberg verder aan niet van plan te zijn om aandelen uit te geven. "We hebben het geld niet nodig. We voorzien dus ook geen aandelenuitgifte op dit moment".

'Spyker geeft in mei duidelijkheid'
'Spyker geeft in mei duidelijkheid' (Foto: ANP)

Kettingbotsing op A4

Door een kettingbotsing op de A4 bij Hoofddorp heeft het verkeer richting Amsterdam woensdagochtend veel vertraging opgelopen. Vier van de vijf rijstroken werden een half uur lang afgesloten, meldt de ANWB.

Rond 06.15 uur botsten negen voertuigen op elkaar. Op het hoogtepunt leidde dat tot ruim 10 kilometer file. Rond 07.30 uur waren alle rijstroken vrijgegeven. Of er gewonden bij het ongeluk zijn gevallen is niet bekend.

Wielrenner Sentjens twee jaar geschorst

De Belgische wielrenner Roy Sentjens is voor twee jaar geschorst vanwege het gebruik van de doping epo. De renner, die na zijn bekentenis stopte met fietsen, kreeg ook een boete van 10.000 euro van de Belgische wielerbond, meldt Cyclingnews. Sentjes testte positief op het verboden middel bij een controle buiten de wedstrijden om op 16 augustus.

De 29-jarige Sentjens werd door zijn ploeg Milram vervolgens onmiddellijk uit de Ronde van Spanje gehaald. Hij ontkende in eerste instantie het gebruik van epo, maar later volgde alsnog een bekentenis. De Belg boekte zijn grootste zege in 2003 toen hij in dienst van Rabobank Kuurne-Brussel-Kuurne won. Hij reed ook nog voor het Belgische Lotto.

OV-chipkaart getest als betaalpas

De NS test of de OV-chipkaart kan worden gebruikt als betaalpas in winkels op stations. Bij de proef kunnen vijfhonderd medewerkers van het bedrijf achter de OV-chipkaart, TLS, hun chipkaart als betaalpas gebruiken, schrijft het AD woensdag.

Hun OV-chipkaart is alleen op het station van Amersfoort als betaalpas te gebruiken. Dat kan daar bij de kiosk, een snackbar, een vestiging van een fastfoodketen en een broodjeszaak.

Uit de proef moet blijken of de OV-chipkaart gemakkelijk als betaalmiddel is te gebruiken. Mogelijk kan in de toekomst met de pas ook een fiets op het station worden gehuurd, zegt een NS-woordvoerder in de krant.

Als de proef goed verloopt, kunnen treinreizigers hun OV-chipkaart in de toekomst mogelijk ook gebruiken als betaalpas. In Taiwan kunnen reizigers hun kaart al enkele jaren gebruiken als betaalmiddel in supermarkten en andere winkels.


OV-chipkaart getest als betaalpas (Foto: Novum)

Korpschef Welten handhaaft boerkaverbod niet

De Amsterdamse korpschef Bernard Welten gaat het in het regeerakkoord genoemde boerkaverbod niet handhaven als het door de Kamer komt. Sommige dingen in het regeerakkoord 'sla ik over', zei hij dinsdagavond in het NTR-programma 5 jaar later.

"Ik voel me niet altijd een instrument van de overheid dat onmiddellijk doet wat er gevraagd wordt. Ik gebruik m'n verstand nog steeds." Volgens Welten is sprake van een 'buitengewoon complex dilemma'. Hij wees erop dat de politie er is om vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid te waarborgen.

Daarbij gaat hij er niet van uit dat het boerkaverbod door de Tweede en Eerste Kamer komt. Mocht het die kamers toch passeren, dan zal hij burgerlijk ongehoorzaam zijn.

PVV-Kamerlid Hero Brinkman vindt dat Welten buiten zijn boekje gaat. Brinkman wees er in het Radio 1-programma Nog steeds wakker Nederland op dat de politie ondergeschikt hoort te zijn aan de regering. "De politie heeft dat uit te voeren. We zouden in een bananenrepubliek leven als dat andersom zou zijn."

Welten zou dit soort uitlatingen volgens Brinkman niet moeten doen. Het Kamerlid vindt dat hij dit soort dingen zelf wel mag zeggen. "Ik ben bij de politie weggegaan en in de politiek gegaan", benadrukt hij.

Welten heeft zijn tijd bij de politie gehad, stelt Brinkman. "Die gaat dit jaar nog vertrekken, nog voordat de oprichting van de Nationale Politie klaar is."

Het is niet de eerste keer dat er wrijving is tussen Den Haag en Welten. Toen Desi Bouterse aan de macht kwam in Suriname, kondigde Welten aan dat de samenwerking met de Surinaamse politie zou stoppen. Hij werd teruggefloten door minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA).

Eerder knipte de PVV beelden van de korpschef uit een reclamespotje van de partij. Op de beelden refereerde PVV-leider Geert Wilders aan kritiek van de korpschef op PvdA-leider Job Cohen. Welten wilde niet in verband worden gebracht met de boodschap van de PVV of andere partijen.


Korpschef Welten handhaaft boerkaverbod niet (Foto: Novum)

Film: Men on the Bridge

De relatie tussen Cemile en Umut (Cemile en Umut Ilker) staat onder druk omdat ze uit hun woning gezet dreigen te worden en omdat zij sowieso groter wil gaan wonen. Iets wat de inkomsten van taxibuschauffeur Umut domweg niet toestaan. Een poging van Cemile om een baan te vinden mislukt jammerlijk. Op dezelfde brug over de Bosporus waar Umut zijn weinige geld verdient door mensen van de Europese naar de Aziatische kant van Istanboel te brengen, verkoopt de Roma Fikret (Fikret Portakal) bloemen. Terwijl hij tussen de vele stilstaande auto's door slalomt, droomt hij van een vaste baan en vriendin. De van het platteland afkomstige politieagent Murat (Murat Tokgöz) stuurt Fikret en zijn collega's regelmatig weg vanwege de verkeersveiligheid. Maar net als Umut en Fikret is ook Murat niet vrij van zorgen op het financiële en relationele vlak. Hij heeft schulden en doet zijn best om via een datingsite met een leuke vrouw in contact te komen. Daar komt nog bij dat hij maar moeilijk kan aarden in de enorme drukte van de Turkse metropool.

Poster

Kazim van Fenerbahçe naar Galatasaray

Colin Kazim-Richards speelt na de winterstop in het shirt van Galatasaray. De aanvaller komt transfervrij over van Fenerbahçe. De transfer mag opvallend genoemd worden, gezien de grote rivaliteit tussen beide topclubs.

Eerder op de dag kwam Kazim-Richards met Fenerbahçe nog tot een akkoord over de ontbinding van zijn contract. Niet veel later wist Galatasaray de aanvaller gratis aan te trekken. De 24-jarige Kazim-Richards tekende een contract voor 3,5 jaar bij Cim bom.

Kazim- Richards, ook bekend als Kazim-Kazim, beschikt over een Turks paspoort, maar werd geboren in Engeland. Daar kwam hij onder meer uit voor Sheffield United. Vorig seizoen speelde hij nog op huurbasis in de Franse competitie voor Toulouse.

Brouwer van Liverpool naar ADO Den Haag

ADO Den Haag biedt Jordy Brouwer onderdak, meldt RTV West. De aanvaller tekent tot medio 2012 bij de revelatie van de Eredivisie.

De aanvaller tekent deze week een contract bij de Haagse club. Dat liet trainer John van den Brom dinsdag weten aan het regionale medium. Brouwer was de afgelopen weken op proef bij ADO en heeft een goede indruk achtergelaten bij de technische staf. De spits verruilde in 2007 de jeugdopleiding van Ajax voor die van Liverpool.

In Engeland brak Brouwer echter nooit door, waarna hij zijn contract afkocht. Eerder kwam hij in Nederland uit voor RKC Waalwijk, waar hij op huurbasis speelde en tot vijf wedstrijden kwam.

Naaktfoto van de maan te koop

Er zal een bijzondere foto worden geveild in de Verenigde Staten. Op de foto staat een naakte Miss Augustus 1967 die aan boord van de Apollo 12 is meegesmokkeld door grondpersoneel.

De astronauten kregen de foto pas tijdens een maanwandeling te zien, waarna Richard Gordon de woorden 'Map of a Heavenly Body' uitsprak. Gordon wilde de foto eerst houden als souvenir, maar heeft toch besloten om deze te veilen. Hij wil dat de foto meer dan 1000 dollar opbrengt.

Op dezelfde veiling worden nog vijfhonderd andere NASA-souvenirs verkocht, waaronder de microfoon waarmee Neil Armstrong contact hield met de aarde.

Wil je de bewuste foto zien? Check dan de bron!

Martina verprutst tweede kans Willem II

Javier Martina hoeft niet meer te rekenen op een contract bij Willem II. De aanvaller kreeg een tweede kans, maar heeft die verprutst.

Martina kreeg maandag een tweede kans van de Tilburgers, die geen goed beeld konden schetsen bij de eerste proefperiode van de oud-Ajacied. Martina is echter alweer weg, weet het Brabants Dagblad.

Omdat Martina onvoldoende fit terugkeerde van de feestdagen, stuurde de club hem weg. Martina trainde vlak voor de winterstop twee keer mee met de selectie van Gert Heerkes en liet toen een goede indruk achter.

Om die reden werd de vleugelaanvaller uitgenodigd om vanaf afgelopen maandag mee te komen trainen bij Willem II en wellicht mee te gaan op trainingskamp naar Turkije. Zover komt het dus niet.

Film: Love Ranch

In de jaren zeventig van de vorige eeuw runt het echtpaar Grace (Helen Mirren) en Charlie Bontempo (Joe Pesci) het eerste legale bordeel in de Amerikaanse staat Nevada. Grace zorgt voor de financiën, is de steun en toeverlaat van de meisjes en is kortom de voornaamste reden dat de zaak nog bestaat. Charlie presenteert zich als zakenman en houdt zich voornamelijk bezig met de promotie van hun Love Ranch, zowel goedschiks als kwaadschiks. Ook heeft hij - en dat weet iedereen, ook Grace - regelmatig seks met een van de meisjes. Dat de twee geen gelukkig huwelijk hebben, moge duidelijk zijn. De harde doch tamelijk moegestreden Grace lijkt zich echter verzoend te hebben met haar leven. Tot het moment dat ze in korte tijd te horen krijgt dat ze kanker heeft alsmede Charlies nieuwe claim to fame, de Argentijnse bokser Armando Bruza (Sergio Peris-Mencheta), ontmoet. In eerste instantie moet ze niets van deze ruwe bolster hebben, maar langzaamaan en nadat Charlie haar tot zijn manager heeft gebombardeerd, begint ze deze donkerharige verschijning meer en meer te waarderen...

Poster

'Arts Michael Jackson maakte reeks fouten'

Conrad Murray, de arts van wijlen Michael Jackson, heeft een reeks fouten gemaakt die leidden tot de dood van de popster in juni 2009. Dat betoogde de aanklager dinsdag in een hoorzitting voor een rechtbank in de Amerikaanse stad Los Angeles.

Onder het toeziend oog van Michael Jacksons moeder en zus LaToya zei de officier van justitie dat Murray onnodig lang wachtte met het bellen van alarmnummer 911, nadat hij de popicoon een fatale dosis slaapmiddelen en pijnstillers had toegediend.

Justitie stelt ook dat Murray zijn patiënt op ondeugdelijke wijze heeft gereanimeerd en vervolgens verzuimd heeft ambulancepersoneel te vertellen wat hij met Jackson had gedaan. De arts zelf heeft overigens ontkend dat hij de popzanger een fatale dosis heeft toegediend.

De komende weken zal de rechtbank 35 getuigen horen. Daarna zal de rechter bepalen of er genoeg bewijsmateriaal tegen Murray is om hem te vervolgen voor dood door schuld.

'Arts Michael Jackson maakte reeks fouten'
'Arts Michael Jackson maakte reeks fouten' (Foto: ANP)

Baby gevonden in gesloten koffer

In het centrum van de Duitse miljoenenstad Hamburg is dinsdagavond een levende baby gevonden in een gesloten koffer. Dit heeft de politie laten weten.

Een medewerker van het Congress Center Hamburg (CCH) trof de koffer voor de deur van het gebouw aan en nam hem mee. "Toen hoorde hij gejank vanuit de koffer", aldus de politiewoordvoerder. Er bleek een ongeveer een dag oud meisje in te zitten. Aan de navelstreng was te zien dat de moeder zonder professionele hulp is bevallen. De baby is niet in levensgevaar.

Baby gevonden in gesloten koffer
Baby gevonden in gesloten koffer (Foto: ANP)

Overijssel installeert nieuwe commissaris

Ank Bijleveld-Schouten wordt woensdag in Zwolle officieel geïnstalleerd als de nieuwe commissaris van de Koningin in Overijssel. Ze zal tijdens een bijzondere vergadering haar eerste toespraak houden voor de leden van Provinciale Staten.

Bijleveld (48) is teruggekeerd in de provincie waar ze werd geboren en waar ze haar eerste politieke stappen zette. Ze werd in 1986 raadslid in Enschede om drie jaar later al tot de Tweede Kamer toe te treden. Na enkele jaren burgemeester van Hof van Twente te zijn geweest, werd ze in 2007 staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Tijdens de laatste Kamerverkiezingen stond ze op plaats twee van de CDA-verkiezingslijst.

Ze voldeed volgens de vertrouwenscommissie van Provinciale Staten 'in hoge mate' aan de gestelde eisen. Dat eisenpakket was mede opgesteld na een raadpleging onder de inwoners van Overijssel. Bijleveld volgt partijgenoot Geert Jansen op die de laatste acht jaar commissaris in Overijssel was.

Overijssel installeert nieuwe commissaris
Overijssel installeert nieuwe commissaris (Foto: ANP)

Federer: "Schoorel heeft toekomst"

Roger Federer mocht tijdens de eerste ronde van het Qatar Open aantreden tegen onze landgenoot Thomas Schoorel. De winnaar van de Dutch Open maakte het de Zwitser erg lastig. Federer won uiteindelijk moeizaam in twee sets; 7-6 en 6-3.

Na afloop van de partij vertelde Federer dat hij aangenaam verrast was over het niveau van Schoorel: "Ik kende hem niet, maar Schoorel heeft zeker toekomst."

"Hij bezit niet alleen een uitstekende opslag, maar beheerst ook de andere slagen goed. Hij verdiende het om de eerste set te winnen. Pas toen ik drie setpoints wegwerkte, kwam ik beter in de wedstrijd. Maar het is geen moment makkelijk geweest", aldus Federer.

'Belgische nonnen zaten ook aan meisjes'

Nadat twee mannen de voorbije dagen al in de openbaarheid traden over seksueel misbruik in het voormalige Kortrijkse weeshuis Stella Maris, meldt Het Laatste Nieuws woensdag dat het ook weet heeft van een 64-jarig vrouwelijk slachtoffer dat aarzelt om naar de rechter te stappen.

De Kortrijkse vrouw vertelde aan de redactie van de Belgische krant dat ze op haar veertiende is lastiggevallen 'door zuster P.' tijdens de wekelijkse douchebeurten. De feiten dateren eveneens van begin jaren 60.

"Ze betastte mijn intieme delen. Ik durfde me niet te verzetten, want ik had schrik van haar", aldus het slachtoffer. "Die non probeerde ook mijn 12-jarige zusje aan te randen, maar zij weigerde de deur van de douche open te doen."

Commandant marine weg om filmpjes

De Amerikaanse marine heeft dinsdag de commandant van het vliegdekschip USS Enterprise Owen Honors van zijn bevel ontheven. De reden is een aantal video's die in de jaren 2006 en 2007 aan boord van het schip zijn vertoond. In de video's worden scheldwoorden voor homoseksuelen gebruikt, masturbatiegebaren gemaakt en scènes getoond van vrouwen die met elkaar onder de douche staan. De beelden worden aan elkaar gepraat door Honors.

Volgens de opperbevelhebber van de Amerikaanse marine John Harvey laten de video's zien dat Honors over een uitermate slecht beoordelingsvermogen beschikt. "Hoewel de staat van dienst van Honors als bevelhebber van de USS Enterprise onberispelijk is, worden door zijn enorme gebrek aan beoordelingsvermogen en professionalisme vraagtekens gezet bij zijn persoon en wordt zijn geloofwaardigheid compleet ondermijnd als hij het bevel zou blijven voeren", aldus Harvey. "Nadat ik persoonlijk de video's heb bekeken die werden gemaakt terwijl hij dienst deed als officier op de Enterprise heb ik er geen vertrouwen meer in dat Honors in staat is om efficiënt leiding te geven."

Honors is inmiddels overgeplaatst en heeft een administratieve baan gekregen. De Amerikaanse marine gaat onderzoeken wat de rol van andere officiers aan boord van het schip is geweest.

Afgelopen weekend kwamen de video's in het nieuws toen de krant Virginian-Pilot een geredigeerde versie van een van de video's op zijn website publiceerde.


Commandant marine weg om filmpjes (Foto: Novum)

Jongens vieren feestje op kerkhof Breda

Een groepje van drie jongens, 15 en 16 jaar, besloot maandag een feestje te vieren op het kerkhof van de Sint-Martinuskerk in Breda. Ze waren hierbij luidruchtig, dronken een kratje bier leeg en staken vuurwerk af. Dit kon bezoekers van de begraafplaats niet bekoren.

De politie kwam na een aantal klachten in actie. De jongens werden gearresteerd en zijn doorverwezen naar Bureau Halt.

Jodie Foster tekent voor sciencefictionfilm

Jodie Foster heeft zich bij de cast van Elysium gevoegd. De sciencefictionfilm van District 9-regisseur Neill Blomkamp wist eerder al Matt Damon te strikken, evenals District 9-hoofdrolspeler Sharlto Copley. Dat schrijft de Amerikaanse filmwebsite Deadline.

Veel van de plot wordt nog angstvallig geheimgehouden. Wel is al bekend dat Elysium zich in de verre toekomst en in de ruimte af gaat spelen en dat de film, net als District 9, een aanklacht tegen de huidige maatschappij wordt. Elysium is echter geen vervolg op District 9.

De 48-jarige Foster is vanaf mei te zien in het drama The Beaver, dat zij regisseerde en waarin ze naast Mel Gibson te zien is. Hierin speelt Gibson een man die zijn depressie te boven komt door te spreken tegen een handpop in de vorm van een bever. De actrice is momenteel bezig met de opnames van God of Carnage, de nieuwe film van Roman Polanski. Hierin is zij te zien naast Kate Winslet, Christoph Waltz, Matt Dillon en John C. Reilly.


Jodie Foster tekent voor sciencefictionfilm (Foto: Novum)

Inter-coach Leonardo geplaagd door blessures

Leonardo maakt een valse start als trainer van Internazionale. In het thuisduel met Napoli mist hij een groot gedeelte van zijn selectie.

Leonardo mist veel basisspelers. Onder anderen Wesley Sneijder, Júlio César en Samuel Eto'o moeten het thuisduel met Napoli missen. Sneijder kampt met een hamstringblessure, die hij vorige maand opliep tijdens het WK voor clubteams.

Júlio César kampt met een spierblessure in zijn linkerbeen, terwijl Eto'o nog altijd is geschorst. Ook kan Leonardo niet beschikken over de Braziliaanse dribbelaar Coutinho en de langdurig geblesseerde Walter Samuel.

Andrea Ranocchia is wel van de partij. De verdediger maakt komend weekeinde zijn debuut. "Dit is waar ik van droom sinds ik begon met voetballen. Ik ben er helemaal klaar voor en wil me meteen laten zien. Ik besef dat dit nog maar het begin is."

[PDC] Van Barneveld ontvangt wildcard voor PL

De dartsbond PDC heeft een dag na de finale van het PDC World Darts Championship het volledige deelnemersveld voor de Premier League Darts 2011 bekendgemaakt.

Normaal gesproken duurt het lang voordat de volledige line-up bekend werd gemaakt. De PDC voerde daarmee de spanning op en wachtte af of er toppers overstapten van de dartsbond BDO. Tijdens het PDC Awards Dinner werden de vier wildcards echter al uitgedeeld.

Phil Taylor, James Wade, Adrian Lewis en Gary Anderson waren al zeker van deelname. Zij vormen na het PDC WK de top-vier op de Order of Merit, de wereldranglijst van de PDC. Tijdens het PDC Award Dinner kregen Raymond van Barneveld, Terry Jenkins, Mark Webster en Simon Whitlock een wildcard.

Anderson en Webster maken hun debuut in de Premier League Darts. Beide darters stapten twee jaar geleden over van de BDO naar de PDC en hadden ruim een jaar nodig om te wennen aan het niveau. Meest verrassende deelnemer is Terry Jenkins. Hij eindigde vorig jaar als laatste in de Premier League en kende een teleurstellend seizoen. Tijdens het PDC WK reikte hij echter tot de halve finales.

Seinfeld-acteur Bill Erwin (96) overleden

De Amerikaanse acteur Bill Erwin is op 96-jarige leeftijd overleden. Dat meldde de Amerikaanse krant Los Angeles Times dinsdag.

De acteur groeide wereldwijd uit tot cultheld door de rol van knorrige oude man Sid Fields in twee afleveringen van de tv-serie Seinfeld, waarvoor hij een Emmy-nominatie kreeg. Hij overleed vorige week woensdag aan ouderdomsverschijnselen.

De Texaan begon zijn carrière in de jaren veertig op het witte doek in Hollywood. Hij werd pas bekend in 1958 toen hij onder meer de vader van de debuterende 21-jarige Jack Nicholson speelde in The Cry Baby Killer.

Hij stapte over naar tv en speelde onder meer in series als The Twilight Zone, Golden Girls, Who's The Boss? en Growing Pains.

[NBA] Mavericks moeten Butler lang missen

Caron Butler kan lange tijd niet meespelen met zijn ploeg Dallas Mavericks. De spelverdeler werd dinsdag geopereerd aan zijn knie en is daardoor de rest van het seizoen uitgeschakeld. Dit liet zijn ploeg weten.

Dit seizoen is Butler een waardevolle kracht voor de Mavericks. Dankzij het goede spel van Butler staat de ploeg op dit moment tweede in de Western Conference. De dertigjarige Butler maakte per wedstrijd gemiddeld vijftien punten. Daarnaast was hij ook met de nodige rebounds en assists belangrijk voor zijn ploeg.

'Loondiscussie ProRail-top onzin'

De discussie over het salaris van interim-directeur Zuiderwijk van ProRail is 'volslagen irrelevant'. Dat vindt de Maatschappij Voor Beter OV. De belangenorganisatie is verbaasd over het 'gebrek aan vermogen bij sommige politici om op het juiste moment de juiste vraag te stellen' en noemt de vragen uit de Kamer over het salaris 'een populistisch hoogstandje'.

Niet een vraag over het salaris, maar opheldering over de vraag wat Zuiderwijk gaat doen aan het nog verder verbeteren van de betrouwbaarheid van de railinfrastructuur, is relevant voor reizigers en verladers. "En wanneer een topbestuurder onvoldoende presteert, dient niet het salaris aangepast te worden, maar moet de functionaris vertrekken", aldus woordvoerder Rikus Spithorst. "Indien Claudia Zuiderwijk zich hard en succesvol inzet voor het verbeteren van de prestaties van ProRail, is de vraag wat ze verdient van geen enkel belang."

Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #168 - Wanstaltigheid ten top
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
©FOK.nl e.a.