De next-gen consoles

De console
Vannacht was het dan zover: de PlayStation 3 werd onthuld tijdens een pre-E3 persconferentie. Zoals de naam al doet vermoeden zal Sony grotendeels de koers blijven varen die momenteel gevolgd wordt. De techniek van de PlayStation 3 is vanzelfsprekend op alle punten superieur aan die van de PlayStation 2, maar het doel van het apparaat blijft in weze hetzelfde. Geen revolutie, geen media center voor in de woonkamer, nee, gewoon een console waar op gegamed kan worden met een paar leuke snufjes. En geef Sony eens ongelijk, de PlayStation 2 is een daverend succes en ze moeten gedacht hebben: \\\"never change a winning team\\\".

<\/center>

De PS3 zal van Blue-Ray gebruik gaan maken als opslagtechniek. Zo\\\'n Blue-Ray schijfje kan ongeveer zes keer zoveel informatie bevatten als een DVD. Daarnaast zijn er nog allerlei nieuwe inputmogelijkheden zoals Memory Sticks, Compact Flash-kaartjes en een 2,5\\\" harde schijf. Via bluetooth zal het mogelijk zijn om zeven controllers op de PS3 aan te sluiten. Waarom er dan niet meteen acht op aan kunnen worden gesloten is niet duidelijk. De PS3 is uitgerust met zes USB-poorten waarvan er zich vier aan de voorkant bevinden en twee aan de achterkant. Met de PS3 kan gevideochat worden en dit is natuurlijk alleen leuk met een online netwerk, met de PS3 zul je dan ook meteen online kunnen. Verder kun je er digitale foto\\\'s en films mee bekijken en er muziek mee afspelen. De PS3 kan ook communiceren met de PSP, hetzij via bluetooth hetzij via een USB-poort.

<\/center>

Andere leuke foefjes waarmee de PS3 uitgerust zal worden is de mogelijkheid om hem aan te sluiten op twee HD-TV\\\'s tegelijk. Hmm, twee schermen, waar hebben we dat eerder gehoord? Extra handig voor de verstokte Sony-fan is dat de PS3 weer gewoon backwards compatible is met de PS2 en zelfs de PS1. Hierdoor heeft het apparaat bij de launch al een geweldige bibliotheek aan games waarop men kan steunen. De release staat voorlopig gepland voor 2006 en als Sony Microsoft niet uit het oog wil verliezen (wat ze waarschijnlijk niet van plan zijn) zullen ze de console in het begin van het jaar moeten releasen. De eye-toy zal ook een belangrijkere functie gaan vervullen: op de persconferentie was te zien dat deze in staat is om posities van objecten in de echte wereld te vertalen naar de positie van objecten in de virtuele wereld. Een zeer interessante ontwikkeling omdat dit allerlei nieuwe gameplay-mogelijkheden met zich meebrengt. Het lijkt er dus op dat niet alleen Nintendo voor vernieuwingen gaat zorgen.

Over de controller zijn de meningen voorlopig verdeeld, sommigen denken dat hij een stuk lekkerder in de hand zal liggen, anderen denken dat het weggooien van je controller een stuk risicovoller zal worden aangezien je de kans hebt dat hij met volle vaart terugkeert. Een feit is dat er qua interface vrij weinig veranderd is ten opzichte van de PS2: de bekende knoppen zitten er weer op en hun posities lijken ook niet veranderd te zijn. Of de controller nog steeds een rumble-functie zal hebben nu deze draadloos is geworden is nog onbekend.

<\/center>

De specs
Voor wie ze nog niet gezien had zijn hier nog een keer de specs:

Processor: 3.2GHz Cell w/ 7 SPEs 2.0 TFLOPS
Memory: 256MB XDR @ 3.2GHz 256MB GDDR3 @ 700MHz
GPU: 550MHz NVIDIA
Best Display: 1080p Standard Dual Screen Output
Network: 1000BASE-T Ethernet Wi-Fi 802.11 b/g
Audio: 5.1 digital
Wireless Input: x7 on Bluetooth 2.0
Release: Spring 2006
Dimensions: 13,5\\\" x 3,25\\\"

De games
Een console is natuurlijk vrij nutteloos zonder games. Gelukkig is er na de persconferentie een hele berg screens en filmpjes vrijgegeven. Hopen nieuws en screenshots van deze games zijn vandaag over deze games verschenen op FOK!Games. Persoonlijk vond ik de footage van Motor Storm en Formula One zeer indrukwekkend. Het meeste filmmateriaal werd al getoond tijdens de persconferentie. Wie deze in zijn geheel nog eens wil bekijken kan terecht op GameSpot. Een opsomming van de aangekondigde games:

Tekken 6-- Namco filmpje
Killzone 2-- Guerilla filmpje
Vision Gran Turismo -- Polyphony Digital filmpje
Formula One -- Sony Liverpool filmpje
Untitled Old West Game -- Rockstar
Oh-Ni -- Koei
Mobile Suit Gundam -- Bandai
Devil May Cry 4 -- Capcom filmpje
I8 -- Insomniac
Metal Gear Solid 4 -- Konami
PYEdentify Voice Recognition Game -- SCEA
Fifth Phantom Saga -- Sega
Heavenly Sword -- Sony
Warhawk -- Incognito
Killing Day -- Ubisoft
Motor Storm -- Evolution filmpje