Dit zijn de beste films van 2023

2. Het filmjaar volgens Robbert (Roberto_BOZ)

2023: het jaar waarin ik toch moest concluderen dat veel grote films het niet waard zijn om naar de bioscoop te gaan, maar een heleboel kleine films wel. Ook wel het jaar waarin duidelijk werd dat Hollywood grotendeels 'stuk' is. Aan één stuk door werden veel te dure films uitgebracht die daardoor met geen mogelijkheid iets konden opleveren. Denk aan Fast XThe Little Mermaid of The Marvels. Aan de andere kant liet het publiek wel aan Hollywood weten dat we nog steeds open staan voor originaliteit: het succes van Oppenheimer en Barbie is een mooi teken van het publiek. Laten we hopen dat Hollywood zich weer wat meer op de creatieve zijde gaat richten in plaats van de zakelijke kant. Toch verscheen er voldoende moois wat resulteerde in onderstaande top 5. Ik heb hier Oppenheimer en Barbie uitgelaten, omdat ik hoop met deze top 5 jullie op een pareltjes te wijzen die je anders niet gezien had.

5. Killers of the Flower Moon

Scorsese, DiCaprio en DeNiro. Drie legendes die de handen ineens sloegen voor deze megaproductie over de langzame onderdrukking en vergiftiging van het Indiase volk. Als deze film niet nét 45 minuten te lang duurde, had deze weleens op nummer 1 kunnen staan. Schittend verhaal en een paar geweldige acteerprestaties. Vooral Lily Gladstone valt op in deze productie, maar ook DiCaprio weet het publiek weer te raken met een droogkomische rol. De film is toevallig komende week te streamen op Apple TV+.

Killers of the Flower Moon: Lily Gladstone en Leonardo DiCaprio

4. Wonka

Deze film kwam pas tegen het einde van het jaar uit en heb ik dus pas dit jaar gezien. Ik was vrij sceptisch vooraf. Wederom leek het alsof er maar weer een bekend 'IP' werd gepakt om hier een film omheen te verzinnen. Echter, regisseur Paul Feig weet wel hoe je een warme familiefilm maakt. Deze film (die stiekem een musical is, maar zo werd deze niet gepromoot) weet een mooie fantasie-wereld weg te zetten (de stad is een combinatie van Londen, Berlijn en Parijs), een klein loopje met de waarheid te nemen en biedt hartvermande karakters. Meer heb je niet nodig van een film en dit is een absolute aanrader.

3. Saltburn

Ja, ik zet hem toch in mijn lijstje Breuls. Ik neem deze gewoon op in mijn top 5, ondanks dat deze bij de Oscar-nominaties over het hoofd is gezien. Maar Barry Keoghan wist me weer te verbazen met een ijzersterke, dubbelzinnige rol. In deze film wordt die briljant ondersteund door Rosamund Pike. Wat is zij goed in deze film. Iedereen heeft het over de slotscène van deze film maar er is genoeg te zien vooraf om je twee uur te vermaken.

Saltburn 2

2. Mission: Impossible - Dead Reckoning Part 1

Het publiek wist deze film massaal te negeren afgelopen jaar. Kwam dit omdat in dezelfde tijd ook Oppenheimer en Barbie draaiden? Om kwam dit omdat er, totaal onnodig, Part 1 in de titel was opgenomen? Hoe dan ook, wat enorm zonde want een actiespektakel van dit kaliber kan je alleen aan Tom Cruise overlaten. De film bestaat in de basis uit 4 grote actiescènes, waarbij de één nog spectaculairder is dan de andere. Deze worden verbonden met een aantal dialogen en daar heb je je film. Maar de actie is onovertroffen. Tom Cruise rent over het dak van een vliegveld. Een doldwaze achtervolging door Rome. Een achtervolging op een razende trein zoals we die van de western van weleer kennen. Tom Cruise biedt weer bioscoopvermaak van het bovenste niveau.

1. Spider-Man - Across the Spider-Verse

Is het superheldengenre uitgeblust? Misschien wel, maar van Spider-Man krijgen we nooit genoeg. De eerste film was al een klein meesterwerk, maar deze film bouwt de lore van die eerste film verder uit en weet een superheldenspektakel te creeëren die alle snaren juist weet te raken. Karakters waar je mee mee kan leven: check. Interessante, goed gemotiveerde villains: check. Actie die je op het puntje van je stoel laat zitten: check. De film weet de essentie van het Spider-Man karakter te vinden, uit te buiten en er een fantastisch verhaal omheen te vertellen. Deze film was mijn hoogtepunt van het jaar.