FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 24 februari 2024

Nuis en Wennemars strijden op NK sprint, Grevelt aan de leiding bij de vrouwen

Naast het NK allround wordt in Heerenveen dit weekeinde ook geschaatst om de nationale sprinttitels. Ook daar zijn WK-tickets te vergeven: twee bij de mannen, zij vergezellen dan Jenning de Boo, en één bij de vrouwen, om Jutta Leerdam en Femke Kok aan te vullen.

Vrouwen
Isabel Grevelt was de sterkste op de openingsdag: met 38,04 seconden legde ze op de eerste 500 meter een prima basis, maar ze sloeg vooral toe met een ijzersterke 1:15,52 op de eerste 1000 meter. Marrit Fledderus won de openingsafstand in 37,96 en noteerde daarna een tijd van 1:16,44 minuten, waarmee ze in het klassement op 0,38 seconden staat.

Dione Voskamp staat op de derde plek, op omgerekend 0,49 seconden van Grevelt, na een tweede plek op de 500 meter (37,98) en plek zes op de duizend (1:16,61). Vlak achter haar, op 0,52 seconden, staat Helga Drost met een vijfde (38,37) en een tweede plek (1:15,90).

Mannen
Favoriet Kjeld Nuis liet zien in bijzonder goede vorm te verkeren: hij opende met een voor zijn doen meer dan uitstekende 34,84 en zevende plek op de 500 meter, maar haalde vervolgens vooral uit met 1:07,33 op de 1000 meter. Joep Wennemars deed het eveneens erg goed: met 34,79 en 1:07,67 staat hij op plek twee, slechts 0,12 seconden achter Nuis.

Twee anderen lijken serieuze kans te maken op de prijzen, te beginnen met Merijn Scheperkamp. Met 34,52 won hij de 500 meter, waarna hij op de 1000 meter 1:08,35 noteerde. Scheperkamp staat zo op 0,19 seconden, voor Tim Prins (+0,28), die met 34,76 en 1:08,05 op beide afstanden de derde tijd noteerde.

Indrukwekkende Huizinga voert NK allround aan, Rijpma-De Jong en Dul strijden om titel

In Heerenveen is zaterdag de eerste dag afgewerkt op het Nederlands allroundkampioenschap. Daar staan niet alleen de nationale titels op het spel, er worden ook nog tickets vergeven voor het wereldkampioenschap allround van volgende week.

Vrouwen
Op de 500 meter maakte Antoinette Rijpma-De Jong gelijk een ijzersterke indruk: in 38,22 seconden snelde ze naar een nieuw persoonlijk record en een ruime zege, de enige die een klein beetje in de buurt kwam was Elisa Dul (38,76). Melissa Wijfje noteerde met 39,25 seconden de derde tijd, voor Meike Veen (39,64) en Robin Groot (39,37).

Op de drie kilometer had Merel Conijn met 4:01,55 en een sterk eindschot een mooie tijd gereden, maar Rijpma-De Jong opende véél sneller. Aan het eind leverde ze echter tijd in en directe tegenstander Dul ging haar in de slotronde zelfs voorbij voor de winst in een nieuw PR van 3:58,45 minuten. Rijpma-De Jong werd in 3:59,20 tweede, Conijn's tijd was goed voor plek drie.

In het algemeen klassement staat Rijpma-De Jong nu aan de leiding, op de 1500 meter heeft ze een voorsprong van 1,25 seconden ten opzichte van Dul. Groot, met 4:04,29 vierde op de drie kilometer, staat op 6,00 seconden op plek drie, enkele honderdsten voor Wijfje en Conijn. Alleen de kampioen mag samen met de al geplaatste Marijke Groenewoud en Joy Beune naar het WK allround.

Mannen
Jur Veenje begon sterk door in een nieuw PR van 36,56 seconden de 500 meter te winnen, voor Loek van Vilsteren (36,89) en Thomas de Lange (36,91). Marcel Bosker was op plek vier (36,92) de eerste van de titelkandidaten, Chris Huizinga volgde met 37,25 en Beau Snellink met 37,61 seconden.

Op de vijf kilometer reed Huizinga de race van zijn leven. Op zeer indrukwekkende wijze snelde hij naar een nieuw PR van 6:11,98 minuten en met de tegenvallende 6:22,86 van Bosker leverde dat Huizinga de leiding op in het klassement. Kars Jansman reed met 6:14,95 de tweede tijd, voor Snellink's 6:17,63.

Huizinga voert het klassement dus aan, Bosker staat - omgerekend naar de 1500 meter - op 2,28 seconden, voor Snellink (+2,78) en Jansman (+2,79). De nummers één en twee mogen met Patrick Roest naar het WK allround.

Uitslag RKC - Fortuna Sittard

Fortuna Sittard heeft dankzij een laat doelpunt van Kaj Sierhuis gewonnen bij RKC. De spits van Fortuna schoot op fantastische wijze raak in de negentigste minuut en dat was goed voor de overwinning: 0-1.

De wedstrijd tussen RKC en Fortuna Sittard was matig. Zelden was er een goede aanval en veel kansen waren er dan ook niet. De thuisploeg had wel lichtjes de overhand, maar bij rust was het 0-0. In de tweede helft dacht RKC op voorsprong te komen via Chris Lokesa, maar de 19-jarige middenvelder deed dat in buitenspelpositie en de poging werd dan ook afgekeurd.

Het duel leek dan ook in 0-0 te eindigen, maar in de negentigste minuut van de wedstrijd schoot Kaj Sierhuis op fantastische wijze raak. De aanvaller kreeg de bal buiten de zestien meter aangespeeld en jaagde vervolgens de bal in de kruising en liet daarbij de doelman van RKC kansloos.

Tratnik bezorgt Visma-Lease A Bike winst in openingsklassieker

Jan Tratnik heeft de Omloop Het Nieuwsblad gewonnen. De Sloveen van Visma-Lease a Bike won in een sprintje van Nils Politt. Wout van Aert won de sprint van het peloton voor de derde plaats.

Op 140 kilometer van de finish opende Visma-Lease a Bike al de wedstrijd. De Nederlandse ploeg trok het op de kant en vanwege de harde wind scheurde het peloton in meerdere delen. Uiteindelijk zaten 23 renners in het peloton, waaronder vijf renners van Visma-Lease A Bike. Ook Lidl-Trek en Ineos Grenadiers waren in de kopgroep goed vertegenwoordigd.

Lange tijd bleef het verschil tussen het eerste peloton en het tweede peloton driekwart minuut. Op ruim vijftig kilometer op de Wolvenberg zorgde Visma-Lease a Bike voor een nieuwe schifting in de kopgroep. Uiteindelijk bleven zes renners over: Wout van Aert, Christophe Laporte, Matteo Jorgenson, Arnaud de Lie, Tom Pidcock en Toms Skujiņš. Het zestal nam een mooie voorsprong en het leek erop dat het zestal zou gaan uitmaken wie zou gaan winnen. Op een volgende helling de Berendries toonde Skujiņš dat hij de sterkste was. De Let van Lidl-Trek zorgde ervoor dat onder meer Van Aert en Pidcock in de problemen kwamen. Ze konden wel weer aansluiten bij de anderen, maar de samenwerking was daarna niet meer goed en aan de voet van de Muur van Geraardsbergen was het peloton bijna genaderd tot de kopgroep.

Tim Wellens maakte als eerste de aansluiting en later volgde er nog meer. Op de Bosberg kregen we weer een relatief groot peloton en moest de wedstrijd op twaalf kilometer van de streep opnieuw beginnen. Jan Tratnik koos voor de aanval, Nils Politt reageerde op de Sloveen en na een kleine aarzeling in het peloton reed het tweetal weg. Het peloton kwam nog dichtbij, maar doordat Politt de laatste kilometer volle bak op kop reed bleven ze uit de greep van het peloton. Tratnik profiteerde van het werk van de Duitser en sprintte eenvoudig naar de zege in de Omloop.

Results powered by FirstCycling.com

Vos verslaat Kopecky en wint Omloop het Nieuwsblad bij debuut

Marianne Vos heeft bij haar eerste deelname aan Omloop Het Nieuwsblad direct de Vlaamse openingswedstrijd gewonnen. In Ninove was de Nederlandse in de sprint te sterk voor wereldkampioene Lotte Kopecky. Elisa Longo Borghini werd derde voor de Shirin van Anrooij.

In de beginfase van de Omloop Het Nieuwsblad reed een kopgroep van drie vooruit en pakte meer dan zes minuten op het peloton. Op een kleine veertig kilometer van de finish was het verschil gehalveerd, maar ze begonnen nog altijd met een mooie voorsprong aan de finale.

In het peloton werd het steeds nerveuzer en dat ging gepaard met valpartijen, waarna Elisa Longo Borghini de tegenaanval inzette. De Italiaanse kampioene reed snel naar de kopgroep toe en begon met een kleine voorsprong aan de Muur van Geraardsbergen. Daarop zette Lotte Kopecky de aanval in. De wereldkampioene kreeg echter Marianne Vos en Shirin van Anrooij met zich mee, ook Longo Borghini vond de aansluiting.

Op de Bosberg, de laatste helling van de dag, probeerde Kopecky het opnieuw. Steeds zat Vos op het wiel van de wereldkampioene en we kregen in de laatste tien kilometer een tactisch steekspel met daarbij ook de twee ploeggenotes Van Anrooij en Longo Borghini. De Nederlandse en de Italiaanse probeerden om beurten te demareren, maar steeds sprongen Kopecky en Vos op het wiel en een sprint moest de beslissing brengen. Daarin was Vos duidelijk de sterkste en ze won op 36-jarige leeftijd haar eerste Omloop Het Nieuwsblad, bij haar eerste deelname.

Results powered by FirstCycling.com

OekraÔne herdenkt de Russische inval op 24 februari 2022

De littekens van de oorlog zijn duidelijk zichtbaar in de steden van Oekraïne. Niet alleen zijn hele woonwijken verwoest door de Russen, ook liggen er honderden culturele en historische bezienswaardigheden in puin. Volgens de Verenigde Naties worden de kosten van wederopbouw en herstel in Oekraïne voor de komende tien jaar geschat op 486 miljard dollar. Zo'n 17 % van Oekraïne is momenteel onder Russische controle.

Het Oekraïense staatshoofd Volodymyr Zelenskyy blijft overtuigd van de overwinning. “We zullen winnen”, zei hij tijdens een herdenkingsbijeenkomst op het militaire vliegveld in Hostomel bij Kiev. “We zijn nu 730 dagen aan het vechten voor ons land”, zei Zelenskyy.

In zijn toespraak prees Zelenski de moed van de Oekraïners en herdacht hij de slachtoffers van de oorlog. "Elk normaal mens wil dat de oorlog eindigt, maar niemand van ons zal toestaan dat ons Oekraïne eindigt", zei de president. Hij bedankte buitenlandse bondgenoten voor hun hulp in de strijd tegen Rusland.

De ceremonie werd ook bijgewoond door verschillende westerse leiders die naar Oekraïne reisden voor de herdenking. Zelenskyy ontving op de militaire luchtmachtbasis Hostomel de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, de Canadese premier Justin Trudeau, de Italiaanse premier Giorgia Meloni en de Belgische premier Alexander de Croo.

Voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zei: "Precies twee jaar geleden leek het alsof alles verloren was en binnen een paar dagen zou instorten." Maar dankzij de moed van de Oekraïners gebeurde dat niet. “Het dappere volk van Oekraïne blijft de wereld verbazen”, benadrukt Von der Leyen. Ze verzekerde dat de EU Oekraïne zou blijven steunen.

De Russische invasie begon op 24 februari 2022
Het Russische leger viel op 24 februari 2022 Oekraïne binnen op bevel van Vladimir Poetin. Hostomel werd in de eerste dagen van de oorlog door Russische eenheden veroverd, maar later door het Oekraïense leger heroverd. Na meer dan een jaar van vastgelopen gevechten gaat Moskou nu opnieuw in het offensief, vooral in Oost-Oekraïne. 

Ondertussen hebben Oekraïense soldaten steeds meer te lijden onder een gebrek aan munitie. Zelenskyy roept herhaaldelijk op tot versnelde leveringen van munitie en wapens. De sancties die het Westen vanwege de oorlog tegen Moskou heeft opgelegd, hebben nog niet het gewenste effect gehad.

In Moskou zijn verschillende mensen, waaronder journalisten, gearresteerd tijdens een protest door familieleden van Russische soldaten. In video's van de onafhankelijke media Sota en Sotavision op Telegram is te zien hoe politieagenten mensen wegvoerden. Sotavison zei dat twee van haar verslaggevers tot de arrestanten behoorden.

Eén protestdeelnemer vertelde Sota dat zelfs het leggen van bloemen tegenwoordig een arrestatie kan opleveren. De vrouwen en partners van soldaten die in Oekraïne aan het vechten zijn, demonstreren al enkele weken op het Rode Plein in Moskou als onderdeel van de vrouwenorganisatie "Put Domoi" ("Way Home") voor een veilige terugkeer van hun dierbaren. 

Hoe Russische oppositie langzaam wordt weggevaagd

Wat is er over van de Russische oppositie na de dood van Navalny? De meeste critici van Poetin zijn de afgelopen 12 jaar omgebracht, zitten jarenlange straffen uit of zijn gevlucht naar het buitenland. Nieuwsuur maakte een overzicht:

00:00 Intro

01:41 2012-2014: opleving van de oppositie

04:27 2014-2018: oorlog en onderdrukking

08:00 2018 - 2022: de nieuwe protestgeneratie

11:30 2022: de invasie van Oekraïne

15:04 2024: Rusland na Navalny

A10 Zuid nagenoeg leeg, politie heeft demonstranten ťťn voor ťťn verwijderd

Actievoerders van Extinction Rebellion gaan vandaag voor de tweede keer de A10 op om te demonsteren tegen het financieren van fossiele industrie van de ING Bank. "We willen dat ING stopt met fossiel", schreeuwden de demonstranten op 30 december afgelopen jaar voor de eerste keer. Ondanks het verbod dat burgemeester Halsema op de demonstratie legt, is de de groep toch de snelweg opgegaan. Eén van de vragen is: hoe snel treedt politie deze keer op?

Update 14.30 uur: De politie slaagde er vrij snel in om alle demonstranten van de snelweg te verwijderen. Ongeveer twee uur nadat de actievoerders de snelweg hadden betreden, waren er alleen nog agenten op het asfalt te vinden. De laatste bus met demonstranten vertrok onder luid gejuich van de supportdemonstratie op de A10 bij het voormalige ING-hoofdkantoor en bracht de activisten naar Noord. 

Een politiewoordvoerder meldde dat "de groep aanzienlijk kleiner leek dan de vorige keer". Hierdoor is het verwijderen van de demonstranten sneller verlopen. Net als bij de vorige actie zullen de betogers naar Amsterdam-Noord worden gebracht en mogen zij daar "zonder verdere gevolgen" vertrekken.

Er zijn 27 personen gearresteerd wegens het veroorzaken van de blokkade. Er zal onderzoek naar hen worden verricht.

Het is nog niet bekend hoe laat de A-10 Zuid weer toegangelijk is voor het verkeer

Eerdere berichtgeving: "We willen dat ING stopt met het financieren van bedrijven die iets te maken hebben met fossiele industrie", zo vertelt een woordvoerder van de actiegroep de afgelopen tijd meermaals tegen AT5. Op 30 december 2023 gingen honderden demonstranten ter hoogte van het oude hoofdkantoor van ING - ook wel bekend als 'de schoen' - de snelweg op. Dit eindigt in een urenlange zit, pas na zo'n drie uur grijpt de politie in en worden mensen de weg afgehaald. Een actie die vandaag weer gepland staat.

Een woordvoerder van Extinction Rebellion laat weten dat de reden van demonstreren hetzelfde is als vorige keer. Ook behoort het zelf ophouden van het verkeer weer tot de mogelijkheden. In december ging dat zo: iets na 12.00 uur 's middags begint de demonstratie door zeven demonstranten die iets verder op de A10 het verkeer ontregelen met langzaam rijdende auto's en mensen die de weg op gaan. "We hopen dat Rijkswaterstaat de weg zelf al afzet om de demonstratie te faciliteren, maar zo niet dan zijn er meerdere scenario's om de weg van ons te maken."

 

Opnieuw een verbod
Burgemeester Halsema heeft opnieuw de demonstratie op de A10 verboden. In haar brief noemt Halsema de 'zeer grote veiligheidsrisico’s', onvoldoende garanties voor een ongehinderde doorgang van nood- en hulpdiensten en de bereikbaarheid van het nabijgelegen ziekenhuis Amsterdam UMC, locatie VUmc als belangrijkste redenen voor dat besluit. Het veldje naast de A10 en voor het oude hoofdkantoor van de bank wordt aangewezen als alternatieve locatie, maar daar demonstreren heeft volgens de demonstranten niet genoeg effect.

Politieke ophef
De grote discussies na het vorige 'vredige protest mét strafbare overtredingen' zijn grotendeels over de snelheid en manier van handelen door de Amsterdamse driehoek. Het al dan niet bestuurlijk verplaatsen en aanhouden is onderdeel van gesprek en volgens onder andere een deel van de oppositiepartijen in de Amsterdamse raad is er niet snel genoeg gehandeld en liet de politie het te lang duren voordat de vierhonderd demonstranten worden aangehouden. 

Daarbij is, behalve een boete voor zes 'startende' demonstranten, niemand vervolgd. Het Openbaar Ministerie (OM) zei toen: "Er ligt te veel werk om ook nog verdachten van de A10-blokkade te vervolgen." Uiteindelijk krijgen zes demonstranten een boete. 

Demissionair minister Yesilgöz roept landelijk op strenger in te grijpen bij demonstraties, maar Halsema volgt die oproep niet per definitie op. Volgens haar is het nog steeds aan de lokale driehoek om de aanpak te bepalen en neemt zij de verantwoordelijkheid om hierin goede afwegingen te maken. In AT5's 'Het gesprek met de Burgemeester' vertelt ze afhankelijk te zijn van Europese wetgeving, maar toch 'ongeduldiger' te werk te willen gaan.

Op die Europese wetgeving hamert ook Extinction Rebellion-advocaat Willem Jebbink. Een paar uur moeten demonstranten het recht kunnen behouden om vrijuit te demonstreren, zo zegt hij. Het feit dat er geen geweld wordt gebruikt door demonstranten, betekent dat ze een groot demonstratierecht behouden. Maar de alternatieve locatie en daarmee het verbod op de A10 blijft vanuit Halsema staan, wat die 'ongeduldige' aanpak van vandaag inhoudt, is dus nog niet duidelijk.

Aanhouding van automobilisten
Gisteren zat hoofdofficier van justitie René de Beukelaer bij Park Politiek aan tafel. "Ik had het liefst de mensen in die auto's ook aangehouden", vertelt hij over de start van de demonstratie eind 2023. "Voor op de snelweg lopen en het verkeer in gevaar brengen zijn bepaalde richtlijnen waar wij ons aan moeten houden. Dus je kunt dat niet vergelijken met andere overtredingen." Over de vraag of er anders wordt opgetreden: "We gaan zeker strenger optreden." Hij wil dat dat sneller gebeurt dan de vorige keer. "De demonstranten die in de auto de snelweg blokkeren wil ik nu zeker aangehouden hebben." Wel benadrukt hij opnieuw de politiebezetting die te klein is om al vooraf in te grijpen voordat de demonstranten de A10 op kunnen.

Hevige sneeuwval zorgt voor overlast in Oostenrijk

Na een flinke periode met uiterst zacht weer kleuren vele dalen na vandaag weer wit in de Alpen! Koning Winter is daarmee weer helemaal terug op veel plekken en daar zijn de wintersportgebieden blij mee. In Oostenrijk viel vandaag echter zoveel sneeuw dat er sprake is van flink wat overlast.

Een flink neerslaggebied trekt vandaag over grote delen van de Alpen. Vooral in Oostenrijk en in het noordoosten van de Italiaanse Alpen is een behoorlijk pak sneeuw gevallen. In delen van Tirol is vandaag ruim 50 centimeter sneeuw gevallen. Goed nieuws voor de wintersportgebieden, maar door de intensiteit van de sneeuwval zijn grote problemen op de wegen ontstaan.

Chaos op de wegen
Vooral op de Brennerpas zijn veel problemen door de hevige sneeuwval ontstaan. De weg is inmiddels al een tijdje afgesloten voor verkeer, maar de auto's die er al stonden staan muurvast. Vrachtauto's blokkeren de wegen voor sneeuwschuivers waardoor de wegen niet sneeuwvrij kunnen worden gemaakt. Het sneeuwt zo hard door dat zelfs op de snelwegen een dik pak sneeuw ligt van tientallen centimeters.

De sneeuw komt voor veel wintersportgebieden als geroepen. Vele dalen kleurden al langere tijd groen en de kwaliteit van de laaggelegen pistes was vaak papperig en slecht. Helaas komt de sneeuw voor veel vakantiegangers net te laat, aangezien dit alweer het laatste weekend van de voorjaarsvakantie is.

Meer sneeuwval
De komende uren sneeuwt het nog stevig door in grote delen van Oostenrijk. In de loop van de avond wordt het geleidelijk droger en kunnen de sneeuwschuivers de wegen sneeuwvrij gaan maken. Morgen is het overal droog, al blijft vooral in Tirol een lokale sneeuwbui wel mogelijk, maar die vallen in het niet bij wat er vandaag al gevallen is. Veel wintersportgebieden hebben morgen dan ook te maken met schitterend wintersportweer met flink wat ruimte voor de zon.

Merlier sprint naar derde ritwinst in UAE Tour

Tim Merlier heeft de zesde etappe in de UAE Tour. In de vierde massasprint deze week was de Belg van Soudal QuickStep duidelijk de snelste en boekte zijn derde ritzege. Hij won voor Arvid de Kleijn en Phil Bauhaus.

De zesde etappe in de UAE Tour was er weer een voor de sprinters, en ook direct de laatste kans voor de snelle mannen. Nadat lange tijd een kopgroep vooruit reed werd die ruim voor de finishstreep gegrepen en mochten de sprinters hun kans gaan. In de massasprint was Tim Merlier opnieuw duidelijk de snelste. De Belgische sprinter werd perfect naar voren gebracht door zijn ploeg, waarna hij het voor de derde keer afmaakte. Merlier won voor Arvid de Kleijn, die voor de derde keer tweede werd achter Merlier. Olav Kooij, de ritwinnaar van vrijdag, kon ditmaal niet meedoen voor winst in de sprint en kwam pas als zestiende over de finish.

In het algemeen klassement behoudt Jay Vine de leiding. Zondag volgt nog een bergetappe in de UAE Tour.

Results powered by FirstCycling.com

Voetbalsters verliezen van Spanje en krijgen ťťn kans op olympisch ticket

De Nederlandse voetbalsters hebben nog één kans over om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van komende zomer in Parijs. In de halve finales van de Nations League Finals ging Nederland vrijdagavond onderuit in en tegen Spanje, dat een klap beter was dan de ploeg van Andries Jonker.

Nederland opende nog wel goed, met een paar degelijke kansen, maar wereldkampioen Spanje was uiteindelijk gewoon een klasse apart. Jennifer Hermoso opende de score kort voor rust, Aitana Bonmati verdubbelde de voorsprong zelfs nog voor men de kleedkamers op zocht. Dat viel overigens nog mee, want Salma Paralluelo had daarvoor al meerdere enorme kansen gekregen.

Ook in de tweede helft kwam Nederland er simpelweg niet echt aan te pas en een dik kwartier voor tijd viel de beslissing: Ona Batlle tekende voor de 3-0 eindstand. In Lyon won Frankrijk ondertussen met 2-1 van Duitsland, dankzij goals van Kadidiatou Diani en Sakina Karchaoui, die bijna gelijktijdig vielen met de eerste twee Spaanse goals. Een penalty van Giulia Gwinn was niet genoeg om Duitsland te redden.

In de Nations League Finals zijn twee olympische tickets te verdelen. Frankrijk is als gastland van de Spelen echter al geplaatst, en doordat zij in de finale staan gaat het tweede olympische startbewijs naar de nummer drie van het toernooi. Nederland en Duitsland spelen woensdag vanaf 20.45 uur in Heerenveen om die positie, terwijl om 19.00 uur de finale al gespeeld wordt in Sevilla.

Opnieuw een Russische AWACS uit de lucht geschoten

Het Oekraïense leger heeft binnen een maand een tweede Russisch "AWACS"-vliegtuig neergeschoten. Het toestel zou zijn onderschept boven de regio Krasnodar, ongeveer 200 km van de frontlinie. Inlichtingenbronnen suggereren dat dergelijke vliegtuigen een cruciale rol spelen bij het sturen van Russische bewegingen op het slagveld in Oekraïne. 

Hoewel het Russische leger geen reactie heeft gegeven op de Oekraïense berichtgeving hebben hulpdiensten in de regio Krasnodar bevestigd dat er een vliegtuig is neergestort in het gebied. Sommige Russische militaire bloggers erkennen het verlies van het vliegtuig en suggereren dat het per ongeluk is neergeschoten door eigen vuur. 

Op beelden die in Oekraïense media circuleren is  te zien hoe een groot oorlogsvliegtuig in vlammen opgaat aan de oostkust van de Zee van Azov.

Het neerhalen van opnieuw een waardevol Russisch toestel zou het moreel in Oekraïne aanzienlijk kunnen opkrikken, vooral na het recente verlies van Avdiivka.

Hoeveel toestellen Rusland nog over heeft is niet duidelijk, de schattingen lopen van nul tot een stuk of zeven. Het neergeschoten toestel heeft normaliter vijftien bemanningsleden aan boord, de meeste daarvan zijn zeer -en zeer lang- getrainde specialisten.

Amerikaans leger heeft zeven Houthi-kruisraketten vernietigd

Amerikaanse troepen zeggen dat ze zeven kruisraketten van de Houthi-militie hebben vernietigd die bedoeld waren om schepen op de grond in Jemen aan te vallen. Het Amerikaanse Centrale Commando (Centcom), dat verantwoordelijk is voor het Midden-Oosten, zei dat de kruisraketten van de pro-Iraanse Houthi's klaar stonden om op de Rode Zee te worden gebruikt.

Centcom verklaarde ook dat zich een enorme olievlek had gevormd rond een vrachtschip dat eerder beschadigd werd door een Houthi-aanval. Het vrachtschip ‘Rubymar’, geladen met 41.000 ton kunstmest, werd afgelopen zondag met meerdere raketten aangevallen door de Houthi’s in de Golf van Arden. Volgens Centcom ligt het schip voor anker, maar loopt het langzaam vol met water en heeft er inmiddels een enorme olievlek achtergelaten van zo'n 29 kilometer lang. De lading kunstmest stroomt uit het schip de Rode Zee in en “zou de ontstane milieuramp kunnen verergeren”, zei Centcom op X.

Sinds de oorlog tussen Israël en Hamas valt de door Iran gesteunde Houthi-militie regelmatig schepen aan in de Rode Zee. Daarom vermijden veel rederijen nu deze belangrijke maritieme handelsroute, normaal gesproken maakt twaalf procent van de mondiale maritieme handel gebruik van deze route.

De Houthi’s zien zichzelf als onderdeel van de ‘As van het Verzet’, gericht tegen Israël en gesteund door Iran, waartoe ook Hamas en de sjiitische militie Hezbollah in Libanon behoren. Als reactie op de Houthi-aanvallen voeren de Amerikaanse en Britse strijdkrachten gesteund door de EU aanvallen uit op islamistische milities.

Franse boeren bestormen landbouwbeurs bij aankomst Macron

Woedende boeren hebben een landbouwbeurs in Parijs bestormd op het moment dat de Franse president Emmanuel Macron arriveerde. Demonstranten van de FNSEA, Jeunes agriculteurs en Coordination rurale braken door een poort en drongen naar binnen, waar ze in gevecht raakten met de politie.

De Franse president was op de beurs, De Salon de l'Agriculture, aanwezig om in gesprek te gaan met de met de bonden. Politieagenten waren aanwezig om de bijeenkomst te beveiligen. Boeren drongen binnen en eisten het vertrek van de president, waarbij ze hem uitscholden. Er waren al geluiden dat sommige boeren wilden voorkomen dat Macron de beurs bezocht.

Van Gerwen boekt derde Premier League-zege op rij

Voor de liefhebber keren we nog heel even terug naar de donderdagavond. In Newcastle werd de vierde Premier League-avond van het jaar afgewerkt, wat voor Michael van Gerwen wederom een uitstekende avond bleek te worden.

Kwartfinales
Michael Smith en Nathan Aspinall trapten de avond af met een gelijkopgaande wedstrijd, die pas werd beslist in de elfde en laatste leg. Daarin maakte Aspinall het met de nodige moeite af: 6-5, na een moeizame wedstrijd.

Luke Humphries speelde vervolgens een sterke wedstrijd tegen Rob Cross, die met de nodige moeite in de buurt wist te blijven. Toch wist Cross de wereldkampioen te kloppen in een beslissende leg: 6-5.

Peter Wright en Luke Littler namen het tegen elkaar op, waarbij Littler op 2-2 een 170-finish gooide. Wright bleef echter keurig bij en ook hier was een beslissende leg nodig, waarin Littler het dan toch gewoon afmaakte: 6-5.

Gerwyn Price had grote moeite om Michael van Gerwen bij te benen en de Welshman slaagde er niet in om dat tot het einde vol te houden: Van Gerwen speelde simpelweg té goed en won met 6-4.

Halve finales
Aspinall opende uitstekend tegen Cross en pakte een 4-2 voorsprong, waarna hij drie matchdarts liet liggen. Cross profiteerde echter niet en dus maakte Aspinall het keurig af: 6-4.

Littler en Van Gerwen begonnen beiden moeizaam aan hun wedstrijd, maar Van Gerwen sloeg toch een klein gaatje. Hij liet de kansen om het af te maken liggen en zag Aspinall er een beslissende leg uit slepen, waarop Van Gerwen het met twee keer dubbel-18 afmaakte: 6-5.

Finale
Aspinall en Van Gerwen begonnen sterk, waarbij de Nederlander een break wist te plaatsen en een gaatje sloeg. Hij kwam op een 5-2 voorsprong, maar kakte wat in en een 170-finish bracht Aspinall terug naar 5-4. Daar bleef het bij, want hij vergooide zijn kansen op 5-5 en Van Gerwen maakte het af: 6-4 en zijn derde opeenvolgende zege was een feit.

Fun met Funda #287 - Goes' penthouse

In het Zeeuwse Goes treffen we dit mooie penthouse aan. Zoals het heurt bestrijkt dit penthouse de hele bovenste laag een modern appartementencomplex.

Het penthouse, opgeleverd in 2022, is om de kern van het gebouw gebouwd, zodat je aan elke kant naar buiten kunt kijken. Uiteraard kom je boven met de lift, die direct in je eigen woning uitkomt.

Buiten is er een royaal dakterras van ruim 140 vierkante meter. Dit is in een U-vorm om het appartement gelegen en daar kijk je weg over water en het Zeeuwse land. 

Binnen is er een goed uitgeruste keuken met onder andere een ingebouwd koffieapparaat en twee ovens. Er zijn ook 2 badkamers, wel 3 slaapkamers en ook behoren twee parkeerplaatsen tot het appartement.

Quite nice! De (vraag)prijs van al dit moois? Het wordt aangeboden voor €1,25 miljoen en zoals u weet is overbieden weer normaal. Dus.. wie biedt?

FOK! Wat een weer: kleine kans op een buitje

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend is het aanvankelijk op de meeste plaatsen droog, in de tweede helft van de ochtend neemt de kans op een bui toe. Verder is het zwaar bewolkt. De zuidenwind is zwak tot matig, langs de kust en op het IJsselmeer soms vrij krachtig.

Vanmiddag komen er vooral in het noorden nog enkele buien voor met een kleine kans op onweer of wat kleine hagel. Vooral in de zuidelijke helft is de zon af en toe te zien. Het wordt ongeveer 7°C. De wind komt uit een zuid- tot zuidwestelijke richting en is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Vanavond wordt het bewolkt. Aanvankelijk is het op de meeste plaatsen droog, later op de avond neemt vanuit het zuidwesten de kans op een bui weer toe. De zuidelijke wind is matig, aan zee en op het IJsselmeer soms vrij krachtig.

Komende nacht regent het van tijd tot tijd. De minimumtemperatuur ligt rond 3°C. In het zuidoosten staat een vlagerige en meest matige zuidelijke wind, voor de rest is er weinig wind.

Tot morgen!

                   

De laatste van het grijze drieluik vanuit Huy, België (Foto: Professionele-idioot)
De laatste van het grijze drieluik vanuit Huy, België (Foto: Professionele-idioot)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1198

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.