Dave The Diver

In dit 2D pixelavontuur speel je als Dave. Dave is een goedlachse, maar toch wel iets te zware duiker. Tijdens Dave zijn vakantie wordt hij opgebeld door een oude vriend om eens een kijkje te komen nemen in The Blue Hole. Dit is een vreemd stuk zee wat eigenlijk veel dieper is dan op zo een plek mogelijk zou moeten zijn, er komen vissen voor uit alle zeeën van de wereld en er is ook nog eens een legende dat er een onderwaterbeschaving heeft bestaan. Een gouden kans om daar een sushirestaurant te beginnen!

Het ene moment ben je bezig om vissen uit het water te harpoeneren om er sushi van te maken en het andere moment ben je ineens een witte haai aan het ontwijken, zit je een irritante inktvis achterna of ben je bier en sushi aan het afleveren bij klanten van het restaurant. Het spel houdt niet op met verrassen, hoe ver je ook komt.

Overdag en 's middags ben je vooral bezig met duiken en vissen vangen die je vervolgens in het sushi restaurant klaarmaakt en verkoopt. 's Avonds maak je een menu met de vissen die je gevangen hebt en probeert tijdens een minigame de klanten zo snel mogelijk te bedienen. Het geld wat je daarmee verdient, kun je gebruiken om je duikerspak, harpoengeweer, zuurstoftank of het restaurant zelf te upgraden. Ook kun je tijdens het duiken verschillende wapens vinden, als je een aantal keren hetzelfde wapen gevonden hebt krijg je daar de blauwdrukken van zodat je de wapens voor de volgende keer kan laten maken, en er meteen je duik mee kan beginnen.

Dave

Ook krijg je later in het spel, naarmate je restaurant meer bezoekers en socialmedia-aandacht krijgt, upgrades voor je sushirestaurant. Denk aan een extra manager of een bijzondere kok. Hierdoor kun je personeel aannemen en trainen, waardoor je nog meer klanten kan helpen en dus meer omzet draait op een dag.

Duiken doe je het grootste deel van het spel. Dit is in de meeste gevallen een mooie rustgevende ervaring, de kleine kleurige visjes dartelen over je scherm heen en het zeewier deint rustig met de stroom mee. Totdat je ineens beseft dat je toch wel iets te diep gedoken bent je zuurstof opraakt en je ook nog eens wordt achterna gezeten door een hongerige haai of een boze school barracuda's, en moet je heel snel zien te ontsnappen met je dure buit.

Dave the Sharkbait

Het duiken werkt als een roguelite, er zijn verschillende kisten over de bodem van de zee verspreid en elk type kist kun je verschillende wapens en uitrusting vinden, die je tijdens die duik kan gebruiken. Voor elk type harpoen moet je een andere quick-time invoeren om de vissen binnen te halen en andere upgrades zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld sneller kan zwemmen, vissen kan verlammen en levend kan vangen, of je vindt een onderzeemijn en blaast een hele school vissen naar z'n grootje (wat overigens de kwaliteit van de vis geen goed doet).

Het mooie van Dave The Diver is dat het nooit stopt met verrassen. De geanimeerde filmpjes zijn fantastisch gedaan en heb er dan ook in mijn gehele playthrough geen een over geslagen. Als je op het punt komt dat je denkt: er is verder echt geen extra content die het spel me nu nog gaat geven heb je het mis! Na een aantal duiken zul je toch weer iets nieuws vrijspelen, zo zijn er onder andere zeepaardenraces, minigames, een boerderij, een vissenkwekerij en nog veel meer. Een andere dag kwam Michael Bang, een zeer beroemd regisseur, mijn restaurant binnenlopen om de creaties van meesterchef Bancho te proeven. Michael Bang wou graag inspiratie opdoen voor zijn nieuwe film. Ik kreeg de opdracht van Bancho om een aantal speciale ingrediënten op te duiken om vervolgens verzeild te raken in een heus onderwaterdorp inclusief zeemeerminnen, in het dorp werden onder andere zeepaardenraces gehouden.

Screenshots Dave the Diver filmpje

De zeepaarden races zijn niet alleen de races, je kunt later ook zeepaardjes vangen die allemaal weer hun eigen vaardigheden hebben en kun je estafetteraces doen waardoor het spel tijdelijk verandert in zeepaardenrace-manager. Ook werd ik ineens gevraagd om eens een mooie onderwaterfoto te nemen van een reuzenmanta om niet lang daarna terecht te komen in een gevecht met een krab ter grootte van een vrachtwagen, of een hele pissige witte haai genaamd Klaus die na het verslaan natuurlijk netjes werden geserveerd aan mijn klanten in het sushirestaurant. Of was mijn kat weggelopen en moest ik ineens het bos doorsluipen om hem weer te vangen. En op een ander moment was ik ineens in gevecht met wel een wel heel agressieve milieuactivist, ook dit is op een leuke manier gebracht met een hele dikke knipoog en een goede dosis humor.

Dave The Diver is een fantastisch creatief spel met heel veel leuke momenten. De maker (Mintrocket) weet van elk klein ding iets groots te maken en het spel heeft me dan ook geen seconde verveelt, zelfs tot aan de credits aan toe is er iets nieuws te doen en daarna kun je natuurlijk gewoon verder met je duikavontuur. De personages zijn simpel maar goed geschreven en komen het beste tot hun recht in de vele korte video's die Dave The Diver te bieden heeft. De muziek is heerlijk en past precies goed bij de setting van het spel. Dave The Diver heeft me echt weten te verrassen als iets wat echt volkomen anders is dan andere games en ik raad het daarom ook zeker aan om te spelen. Dave The Diver is al uit op pc via Steam, er wordt eind dit jaar nog een release verwacht voor de Nintendo Switch.