FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 19 juli 2023

Blizzard games onderweg naar Steam, Overwatch 2 als eerst

Blizzard maakt bekend dat er een aantal Blizzard-games binnenkort te spelen zijn via Steam. De eerste titel die de sprong maakt is Overwatch 2 op 10 augustus, gelijktijdig met de lancering van seizoen 6 van het spel.

Dat Overwatch 2 de eerste titel is, is niet verrassend. Blizzard maakt namelijk ook bekend dat de game te maken heeft met een verminderde spelersbase en lagere engagement. Het lijkt er dus op dat Blizzard hoopt dat een release op Steam bijdraagt aan een herleving van de game.

Overigens heb je nog wel een battlenet-account nodig als je de game speelt via Steam.

Overwatch 2 - Year of the rabbit event (Foto: Activision Blizzard)

Vingegaard geeft Pogacar genadeklap, Gall wint koninginnenrit Tour de France

Jonas Vingegaard heeft Tadej Pogacar in de Tour de France de genadeklap uitgedeeld. Op de Col de la Loze moest de Sloveen al snel passen op de monsterklim en zou vandaag ruim zes minuten verliezen op de Deen. De koninginnenrit in de Tour ging naar de Oostenrijkse klimmer Felix Gall.

Na de tijdrit was de vraag of Tadej Pogacar weer de spanning kon terugbrengen in de Tour de France nadat de Sloveen dinsdag anderhalve minuut had verloren op Jonas Vingegaard. Vandaag stond de koninginnenrit op het programma met in de finale de Col de la Loze, een klim van maar liefst 28 kilometer.

De dag voor Pogacar begon niet goed. Na vijftien kilometer kwam de Sloveen ten val, maar gelukkig kon hij zijn weg vervolgen. Daarna zou een ruime kopgroep wegrijden. Jumbo-Visma en UAE Emirates hadden beide twee mannetjes meegestuurd. Ook Pello Bilbao, Simon Yates, David Gaudu en Felix Gall waren mee in de vroege ontsnapping. Jumbo-Visma zorgde dat de kopgroep niet te veel ruimte kreeg, maar aan de voet van de monsterklim had de kopgroep toch een mooie bonus van bijna drie minuten.

Op de klim waren de ploeggenoten van Gall, Bilbao en Yates hard aan het werk en het verschil bleef intact. Ondanks dat het niet supersnel ging moest Pogacar op acht kilometer passen. Jumbo reed een stevig tempo door met eerst Sepp Kuss, daarna Tiesj Benoot en Wilco Kelderman. Voorin was Gall weggereden bij zijn vluchtgenoten.

Gall nam snel een voorsprong van twintig seconden en zou die ook volhouden. Simon Yates kwam nog het dichtst in de buurt van de Oostenrijker, maar kon hem niet afhouden van de ritoverwinning. Jonas Vingegaard liet nogmaals zien dat hij de sterkste van de favorieten en reed iedereen uit het wiel. De Deense geletruidrager raapte een voor een de vluchtgenoten op, maar strandde op bijna twee minuten van Gall. Vingegaard verstevigde wel zijn leiderstrui en heeft nu 7.35 op Pogacar. De nummer drie Adam Yates volgt al op meer dan tien minuten.

Results powered by FirstCycling.com

Tweede dag van de 4Daagse Nijmegen, Roze woensdag

De 4daagse van Nijmegen is in volle gang. 4 dagen met zon, regen, muziek, feest, vrolijkheid, blaren en vooral veel wandelaars. En onze FOK!-fotograaf qltel wandelt nog vrolijk mee om voor jullie leuke foto's te maken onderweg.

De tweede dag, roze woensdag. Een rondje door en rond Wijchen. Maar ook door Beuningen en Weurt en de wereldstad Woezik. Het weer was goed, vanmorgen rond 6 uur enkele druppeltjes regen, daarna een lekker zonnetje met wat wind.

Dag 2 , 4Daagse Nijmegen 2023 - Roze woensdag 9.45 -(Foto: qltel)
Dag 2 , 4Daagse Nijmegen 2023 - Roze woensdag 9.45 -(Foto: qltel)

Dag 2 , 4Daagse Nijmegen 2023 - 6.17 uur - (Foto: qltel)
Dag 2 , 4Daagse Nijmegen 2023 - 6.17 uur - (Foto: qltel)

Dag 2 , 4Daagse Nijmegen 2023 - 6.23 uur -Trouwe supporter, staat al jaren op dezelfde plek (Foto: qltel)
Dag 2 , 4Daagse Nijmegen 2023 - 6.23 uur -Trouwe supporter, staat al jaren op dezelfde plek (Foto: qltel)

Dag 2 , 4Daagse Nijmegen 2023 - 6.50 uur- De 4Daagse tuin van Wilma - (Foto: qltel)
Dag 2 , 4Daagse Nijmegen 2023 - 6.50 uur- De 4Daagse tuin van Wilma - (Foto: qltel)

Dag 2 , 4Daagse Nijmegen 2023- 7.36 uur- (Foto: qltel)
Dag 2 , 4Daagse Nijmegen 2023- 7.36 uur- (Foto: qltel)

Dag 2 , 4Daagse Nijmegen 2023 - 7.42 uur- (Foto: qltel)
Dag 2 , 4Daagse Nijmegen 2023 - 7.42 uur- (Foto: qltel)

Dag 2 , 4Daagse Nijmegen 2023 -9.14 uur - (Foto: qltel)
Dag 2 , 4Daagse Nijmegen 2023 -9.14 uur - (Foto: qltel)

Dag 2 , 4Daagse Nijmegen 2023 - Alverna 9.15 uur- (Foto: qltel)
Dag 2 , 4Daagse Nijmegen 2023 - Alverna 9.15 uur- (Foto: qltel)

Dag 2 , 4Daagse Nijmegen 2023 -  Wijchen 11.16 uur - (Foto: qltel)
Dag 2 , 4Daagse Nijmegen 2023 - Wijchen 11.16 uur - (Foto: qltel)

Dag 2 , 4Daagse Nijmegen 2023 -13.29 uur- (Foto: qltel)
Dag 2 , 4Daagse Nijmegen 2023 -13.29 uur- (Foto: qltel)

Jesse Klaver wordt geen lijsttrekker van combi GroenLinks en PvdA

GroenLinks-leider Jesse Klaver heeft besloten om niet de nieuwe lijsttrekker te worden van de gezamenlijke lijst van GroenLinks en de PvdA bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. Hij wil plaats te maken voor een nieuw gezicht.

Hoewel Klaver het 'gecombineerde' lijsttrekkerschap wel zag zitten, wist hij eigenlijk al een tijdje dat het niet verstandig zou zijn als hij dat zou doen. 

Hij vindt dat de nieuwe combinatie door een nieuw gezicht moet worden geleid. Maar de uiteindelijke knoop hakte hij vorige week pas door nadat het kabinet was gevallen.

"Wij beginnen echt iets nieuws, waarbij de lijsttrekker van minder belang is. We willen laten zien dat partijen over hun eigen schaduw heen stappen." aldus Klaver. 

Tbs met dwangverpleging voor bedreiging advocaten, journalist en consulaat

De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft tbs met dwangverpleging opgelegd aan een 45-jarige man uit Roosendaal. De man bedreigde 3 advocaten en een misdaadjournalist. Daarnaast liet hij voor de ambassade van Saudi-Arabië in Den Haag een rugtas achter met daarin zichtbaar een munitiekist waarop een symbool stond van een explosief. 

Bedreigingen
De bedreigingen vonden plaats in mei 2021. Het advocatenkantoor waar de bedreigde advocaten werken, ontving een e-mail van verdachte. Daarin schreef hij dat de advocaten "geen flauw idee hadden wat er met hen stond te gebeuren", gevolgd door verschillende emoticons, waaronder ontploffingen, een middelvinger en een duivel. Ook de Rijksrecherche ontving een e-mail van verdachte met een bedreiging richting één van de advocaten: zij moest alvast gaan uitkijken naar haar begrafenis. Nog in dezelfde maand stuurde de Roosendaler een Whatsappbericht naar de werkgever van een misdaadjournalist. Hierin schreef verdachte onder meer dat hij de misdaadjournalist zo snel mogelijk zou opzoeken om hem pijn te laten ervaren door hem met een hakbijl te martelen. 

Rugtas
Nadat de man voor deze bedreigingen was aangehouden, mocht hij zijn proces in vrijheid afwachten. In deze periode liet de man voor de ambassade van Saudi-Arabië een openstaande rugtas met munitiekist achter. Hij wilde andere mensen ten onrechte laten geloven dat de rugtas zou kunnen ontploffen. Als gevolg hiervan werd de omgeving rond de ambassade afgezet, het openbaar vervoer stilgelegd en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie moest ter plaatse komen. 

Geen straf
De rechtbank spreekt van ernstige strafbare feiten. Advocaten en journalisten moeten hun werk kunnen doen zonder angst voor hun veiligheid. Het feit bij de ambassade heeft tot gevoelens van onveiligheid geleid en overlast veroorzaakt. Toch legt de rechtbank naast de tbs-maatregel geen straf op aan verdachte. Deskundigen hebben de man onderzocht en vastgesteld dat hij tijdens zijn daden een psychotische stoornis had met onder meer waandenkbeelden. De man was daarom ontoerekeningsvatbaar, zo vindt ook de rechtbank. Daarom wordt hij ontslagen van alle rechtsvervolging en kan er geen straf worden opgelegd. 

Tbs en gvm-maatregel
De stoornis is nog steeds aanwezig bij de verdachte. De rechtbank vindt dat tbs met dwangverpleging de enige mogelijkheid is om de kans op herhaling te beperken en de maatschappij tegen de verdachte te beschermen. De rechtbank kan voor de strafbare feiten die de man heeft gepleegd, zoals de officier van justitie ook heeft geëist, tbs opleggen voor maximaal 4 jaar. Om de maatschappij ook na deze periode te beschermen, heeft de rechtbank daarnaast een gedragsbeinvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel (gvm-maatregel) opgelegd. Hierdoor kan na afloop van de tbs-maatregel onder meer de vrijheid van verdachte nog worden beperkt en kan hij langer onder intensief toezicht blijven staan. 

Seks op vakantie: vaker en avontuurlijker maar kids zijn stoorzenders

Op vakantie hebben we meer zin in seks, doen we het vaker, avontuurlijker én uitgebreider, en nemen we het liefst een luchtdrukvibrator mee. Kinderen kunnen we beter thuislaten, want meereizend kroost is hierbij de grootste stoorzender. Dat blijkt uit de resultaten van de vakantieseks-enquête van erotiekwebshop Willie.nl, die vandaag bekend zijn gemaakt. Ruim 1500 mensen deden aan de enquête mee. Gemiddeld geven zij het belang van seks op vakantie een 8.

In het kader van de zomervakantie die voor velen in aantocht of in volle gang is, vroeg Willie.nl, in samenwerking met FHM en Psychologie Magazine, naar de beleving van vakantieseks en of er weleens speeltjes mee de koffer in duiken.

Meer zin
Van alle ondervraagden zegt 76% op vakantie meer zin in seks te hebben dan gewoonlijk. De grootste oorzaak van dit hogere ‘vakantielibido’ is volgens respondenten een meer ontspannen gevoel op vakantie. Ook meer tijd en ruimte hebben en het leuk vinden om het op verschillende plekken te doen, maken dat we op vakantie meer zin hebben dan gewoonlijk.

Anders dan thuis 
Meer, minder of evenveel zin, er wordt op vakantie in ieder geval anders gesekst dan thuis. Zo zegt bijna de helft van de respondenten het vaker en avontuurlijker te doen (denk bij avontuurlijk aan buiten of op andere plekken en experimenteren, bijvoorbeeld met standjes of speeltjes). Ook zegt ongeveer een derde er op vakantie meer de tijd voor te nemen en/of het uitgebreider te doen. Voor in totaal 14% is seks op vakantie juist minder frequent, minder avontuurlijk en minder uitgebreid dan thuis.

Belang van vakantieseks voor intimiteit tussen partners
Het belang van seks op vakantie om de intimiteit met een partner te bevorderen, wordt gemiddeld en het vaakst beoordeeld met een 8. Daarna worden negens en tienen het meest gegeven. Vakantieseks wordt dus zeer belangrijk gevonden. In hoeverre hun vakantieseks in die intimiteitsbehoefte voorziet, beoordelen respondenten gemiddeld met een 7,8. Toch geeft ook 8% dit een onvoldoende.

Obstakels bij vakantieseks
Zowel respondenten die hun vakantieseks (zeer) goed vinden als respondenten die hun vakantieseks matig of onvoldoende beoordelen, ervaren obstakels bij het hebben van seks op vakantie. Meereizend kroost blijkt de grootste stoorzender: 27% van alle respondenten noemt kinderen als obstakel bij vakantieseks. Gebrek aan privacy, bijvoorbeeld door ander reisgezelschap dan kinderen, (glurende) buren en gehorigheid van de accommodatie, volgt met 22% op plek 2. Warmte en gebrek aan comfort (denk aan slapen in een tent, krakende hotelbedden en faciliteiten op afstand) delen met beide 12% de derde plek in de top 3 vakantieseksobstakels. Opvallend: zo’n 11% van de genoemde obstakels is camping-gerelateerd.

Seksspeeltjes op vakantie
Van alle ondervraagden heeft 64% weleens een seksspeeltje meegenomen op vakantie. De mensen die weleens een seksspeeltje meenemen, doen dat vooral als ze met hun partner of gezin op vakantie gaan. Zo’n 12% van de mensen die weleens een toy meenemen, zegt dat (ook) op vakantie met vrienden te doen. Speeltjes gaan het vaakst mee op zonvakanties en weekendjes weg. En ondanks de vele camping-gerelateerde obstakels, zegt 38% van de mensen die toys meenemen op vakantie ze (ook) mee uit kamperen te nemen.

Redenen om speeltjes mee te nemen, zijn volgens de respondenten die dat weleens hebben gedaan respectievelijk: ze zijn een vast onderdeel van mijn/ons seksleven, voor extra spanning en om de intimiteit te bevorderen.

Populairste vakantietoys
De luchtdrukvibrator is veruit de populairste toy om mee op vakantie te nemen. Meer dan de helft van de mensen die weleens een toy meenemen, pakt deze het liefst in. De top 5 speeltjes die het liefst meegaan op vakantie:

  • 1. Luchtdrukvibrator
  • 2. Cockring
  • 3. Klassieke vibrator
  • 4. Vibrerend eitje
  • 5. Anaaltoy

De belangrijkste reden om een specifiek speeltje mee te nemen op vakantie, is dat deze thuis ook favoriet is. Discretie, (waaronder geluidsniveau en design) speelt voor hen een kleine rol in deze overweging. Opvallend is dat juist zorgen over discretie respondenten wel tegenhoudt om toys mee te nemen op vakantie. 91% van de mensen die nooit een toy hebben meegenomen op vakantie, staat daar wel voor open. De voornaamste redenen om toch niet eerder een speeltje te hebben ingepakt, zijn respectievelijk: niet aan gedacht, zorgen over discretie en meereizende kinderen.

86% van de mensen die weleens een toy hebben meegenomen op vakantie, is van plan dit ook de komende vakantie te doen. Respondenten die nog nooit een toy hebben meegenomen, lijken aan het eind van de enquête geïnspireerd: van hen is 21% is van plan een speeltje in te pakken en 66% overweegt het.

Het nutteloze feitje van de dag: Opgestapte minister bij Ratelband

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

De onlangs opgestapte minister Dennis Wiersma is al jaren een VVD-prominent, maar wist je dat hij in 2003 voor een hele andere partij verkiesbaar was voor de Tweede Kamer? Hij stond destijds namelijk op plaats 17 van de lijst Ratelband. De partij die was opgezet door goeroe Emile Ratelband deed het niet bijzonder goed en behaalde slechts 9.045 stemmen, bij lange na niet genoeg voor een zetel. Wiersma kreeg 31 voorkeursstemmen!

Dennis Wiersma (WikiCommons/Leren voor het examen)
Dennis Wiersma (WikiCommons/Leren voor het examen)

Dave The Diver

Dave The Diver is alsof Dinner Dash en Subnautica een liefdeskind hebben gekregen met een goede dosis humor. In Dave The Diver speel je als de goedlachse (maar ook veel te zware) Dave die door een oude kennis wordt opgebeld om eens te komen duiken in The Blue Hole. Er komen daar vissen voor uit alle zeeën van de wereld en dat wordt gezien als een gouden kans om er een sushi restaurant te beginnen.

Tour: Etappe 17 - De koninginnenrit door de Alpen

De tijdrit van de Tour de France was...bizar, de prestatie van Jonas Vingegaard was - om het rustig te zeggen - wellicht de meest bizarre van de afgelopen twintig jaar Tour. Vandaag gaan we kijken of dat een vervolg krijgt, of dat we gewoon weer verder gaan met speldenprikken over de bergen.

De heren zetten koers vanuit Saint-Gervais Mont-Blanc, ongeveer waar Wout Poels zondag nog een glorieuze zege bij mocht schrijven. Het is al snel raak met een klim van de eerste categorie, de Col des Saisies, na de afdaling daarvan volgt de bijna twintig kilometer Cormet de Roselend, ook van de eerste categorie.

Een lange afdaling volgt, en we maken ons op voor de Côte de Longefoy - een Côte in plaats van een Col, minder zwaar, tweede categorie. Daarna komt het echte sloopwerk: de Col de la Loze, maar liefst 28 kilometer lang en gemiddeld zes procent, maar vooral de laatste vijf kilometer zijn werkelijk een verschrikking, met zelfs een stukje aan 24 procent.

Bovenop de Col de la Loze zitten we op 2304 meter, het hoogste punt van de Tour dit jaar. Zoals we in de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier zien is het daarna een stuk dalen - en zeker geen makkelijk stuk - om vervolgens in Courchevel nog een heel pittig stukje omhoog te gaan naar de finish.

De heren beginnen rond half één, Eurosport, de NOS en Sporza zijn er direct bij, hoewel je bij de Belgische TV jezelf wel het schompes moet zappen vanwege de beruchte inflexibiliteit wat betreft zaken als het Journaal. De finish staat grofweg tussen vijf en kwart voor zes op de planning.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

FOK! Wat een weer: hier en daar een buitje

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedemorgen!

Vanochtend is er vrij veel bewolking en vooral in de noordelijke helft valt er regen. De wind komt uit het westen en is zwak tot matig, aan de westkust af en toe vrij krachtig.

Vanmiddag breekt de zon vaker door, maar komen er ook enkele buien tot ontwikkeling. Vooral in het oosten is er een kleine kans op onweer. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 20°C aan de kust tot 24°C in het zuidoosten. Er staat een matige wind uit het westen, in het noorden later uit het noordwesten.

Vanavond komt er vooral in het zuiden nog een enkele bui voor, elders blijft het waarschijnlijk droog. Er staat een zwakke tot matige wind uit het noordwesten.

Komende nacht is er in het zuiden kans op een bui. Vooral in het zuidwesten kan er plaatselijk mist ontstaan. De minimumtemperaturen lopen uiteen van 15°C aan de kust tot plaatselijk 9°C landinwaarts. Er staat weinig wind, langs de kust staat een matige wind uit het noordwesten. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

wolken boven de Westerborkerstroom. (Foto: Pukeko)
Wolken boven de Westerborkerstroom. (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Topmodel Gigi Hadid gearresteerd wegens bezit cannabis

Gigi Hadid werd eerder deze maand gearresteerd voor het bezit van marihuana tijdens een vakantie op de Kaaimaneilanden, volgens berichtgeving.

Het 28-jarige supermodel en een vriendin werden in hechtenis genomen nadat douanebeambten naar verluidt op 10 juli "ganja en gebruiksvoorwerpen voor de consumptie van ganja" in hun bagage hadden gevonden, meldde de lokale krant Cayman Marl Road.

De twee werden naar het detentiecentrum voor gevangenen gebracht en later op borgtocht vrijgelaten. Hadid en vriendin McCarthy verschenen op 12 juli voor de rechtbank, waar ze formeel werden aangeklaagd.

Benelux doneert opgeknapte pantserinfanterievoertuigen aan Oekraïne

België, Nederland en Luxemburg doneren op korte termijn M113 pantserinfanterievoertuigen aan Oekraïne. Het gaat om opgeknapte voertuigen die bij de industrie worden ingekocht. Dat melden de ministers van Defensie van de 3 landen dinsdag in een gezamenlijke verklaring.

De M113 is een voertuig dat bij veel internationale partners in gebruik is. Het wordt vooral gebruikt om infanteristen op het strijdtoneel van het ene punt naar het andere te verplaatsen. Zij zijn door het sterke pantser van de M113 beter beschermd.

De M113’s worden voorzien van een op afstand bestuurbaar wapensysteem. Ook is het mogelijk om mitrailleurs op de voertuigen te monteren. Oekraïne krijgt verder de nodige reserveonderdelen. De bedoeling is dat het hele pakket ergens in de komende maanden wordt overhandigd.

“Met deze donatie tonen we dat we Oekraïne blijven steunen tegen de Russische agressie”, melden de ministers Ludivine Dedonder (België), Kajsa Ollongren (Nederland) en François Bausch (Luxemburg) in de verklaring. “Door onze krachten te bundelen, komen we tegemoet aan het verzoek van de Oekraïense strijdkrachten om pantservoertuigen te kunnen blijven inzetten.”

'Langetermijnvisie boeren nodig om voedselproductie te beschermen bij droogte’

Het neerslagtekort in Nederland neemt snel toe. Sinds deze week krijgt de Zuid-Hollandse regio Rijnland weer zoet water uit het Amsterdam-Rijnkanaal, in plaats van uit de Hollandse IJssel. Het is al de vijfde keer in zes jaar tijd dat het water in dit waterschap door droogte via een omweg moet binnenkomen.

De structurele droogte dwingt boeren en tuinders om te stoppen met crisisdenken voor de korte termijn en aan de gang te gaan met risicomanagement om de voedselproductie te beschermen tegen de droogte op de lange termijn.

Agrarische ondernemers handelen nog te vaak vanuit crisisdenken en kortetermijnvisies als reactie op extreme weersomstandigheden. Crisisdenken leidt weliswaar tot flexibele kortetermijnoplossingen op het eigen terrein, zoals water uit de omringende sloten gebruiken om het land te besproeien, maar niet tot een aanpak die op de lange termijn de bedrijfsvoering beschermt.

Om de impact van structurele extreme weersomstandigheden op de bedrijfsvoering op te vangen moeten boeren en tuinders handelen met een langetermijnvisie vanuit risicomanagement. Zo versterken ze de positie van de onderneming, de keten en het gebied. Een oplossing op het eigen terrein kan op korte termijn de crisis oplossen, maar samenwerken met de buren of het gebied brengt balans tussen wat de een over heeft en de ander tekort komt.

De effecten van klimaatverandering houden niet op bij de erfscheiding, dus samenwerking is van groot belang. Door klimaatverandering zien we effecten zoals vernatting, verdroging, verzilting van de grond en bijvoorbeeld het verschuiven van seizoenen. Door vooraf in te spelen op de effecten die komen, zoals waterberging bij extreme en lange droogte, bereiden ondernemers zich voor. Samenwerkingen als het deltaprogramma Zoetwater kunnen hier een belangrijke rol in spelen.

Trump verwacht arrestatie inzake bestorming Capitool in 2021

Donald Trump verwacht binnenkort te worden aangeklaagd voor zijn rol bij de bestorming van het Amerikaanse parlementsgebouw op 6 januari 2021. Hij heeft een brief ontvangen van de speciaal aanklager, waarin staat dat hij binnen vier dagen voor een onderzoeksjury moet verschijnen.

Deze brief bevestigt dat hij verdachte is in een crimineel onderzoek en geeft hem tijd om zich voor te bereiden op een mogelijke arrestatie en aanklacht. Trump maakte zelf bekend dat hij de brief heeft ontvangen.

De speciale aanklager Jack Smith weigert te bevestigen dat zo'n brief verstuurd is. Als Trump wordt aangeklaagd, zal dit de tweede keer zijn dat dit in een federale rechtbank gebeurt.

Beide zaken worden geleid door speciaal aanklager Jack Smith. Eerder, in juni, moest Trump voor een federale rechtbank in Miami verschijnen, waar hij werd aangeklaagd voor het meenemen van geheime documenten uit het Witte Huis naar Mar-a-Lago in Miami. Hoewel Trump mocht vertrekken, is deze zaak nog steeds gaande.

In december concludeerde een parlementscommissie, voornamelijk bestaande uit Democraten, dat Trump vervolgd moet worden voor de bestorming van het Capitool. Deze conclusie was niet bindend voor het Amerikaanse Openbaar Ministerie, dat momenteel ook een eigen onderzoek doet. Bij de Capitoolbestorming vielen meerdere doden en raakten tientallen mensen gewond.

Trump noemt het onderzoek van de parlementscommissie partijdig en een heksenjacht. Volgens hem wilde de commissie verhinderen dat hij opnieuw president wordt. Trump staat op dit moment bovenaan in de peilingen voor de Republikeinse kandidatuur voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen 2024.



De EU mag het 'witte goud' van Chili delven

De Europese Unie heeft een grondstoffenovereenkomst met Chili gesloten. EU-commissaris voor Interne Markt Thierry Breton en de Chileense minister van Buitenlandse Zaken Alberto van Klaveren Stork ondertekenden in Brussel een intentieverklaring in de marge van de topontmoeting met 33 Latijns-Amerikaanse landen. Bovenal hopen de Europeanen toegang te krijgen tot de uitgebreide lithiumvoorraden van Chili. 

Lithium wordt ook wel het 'witte goud' genoemd. De grondstof wordt gebruikt voor batterijen, bijvoorbeeld voor mobiele telefoons en elektrische auto's. Met dergelijke afspraken wil de EU zich onafhankelijker maken van China, zo blijkt uit een strategie uit maart. De winning van lithium in de Atacama-woestijn in het noorden van Chili is echter controversieel. Milieuactivisten geven het de schuld van het dalende grondwaterpeil.

Het gehoopte vrijhandelsakkoord tussen de EU en de Mercosur-staten Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay is nog niet tot stand gekomen. Er zal "geen doorbraak zijn in de Mercosur-overeenkomst" op de Latijns-Amerikaanse top, aldus EU-chef Josep Borrell. Maar hij hoopt tegen het einde van het jaar een akkoord te bereiken.

De EU wil de grootste vrijhandelszone ter wereld creëren met de vier landen van Zuid-Amerika. Frankrijk, Oostenrijk en andere landen dringen echter aan op strenge milieuregels voor Zuid-Amerikaanse boeren om hun eigen boeren te beschermen. Critici vermoeden dat hier protectionisme achter zit.

Tijdens de top heeft de EU volgens Borrell een voorstel over milieukwesties ingediend, waarop de Latijns-Amerikaanse landen hebben gereageerd met een tegenvoorstel. Beide moeten nu de basis vormen voor verdere onderhandelingen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.