Blu-ray: True Detective 3

Nic Pizzolatto’s True Detective heeft inmiddels drie boeiende verhalen te bieden over misdaden in verschillende regio’s van de Verenigde Staten. Na in het tweede seizoen te zijn verhuisd van Louisiana naar California keert hij in seizoen drie weer terug naar het zuidoosten om een verhaal te vertellen in Arkansas, waar twee kinderen op een herfstdag in 1980 spoorloos verdwijnen. Twee detectives, Wayne Hays en Roland West, onderzoeken de verdwijning en wanneer het lichaam van één van de kinderen wordt gevonden, vreest men het ergste voor het andere kind.

Toen dit seizoen van start ging op HBO besprak ik al de eerste vijf afleveringen van de serie; de overige drie waren op dat moment niet beschikbaar voor recensenten. Het was mij dus ook nog niet duidelijk waar het verhaal naartoe ging en of het een bevredigend einde was. In die vijf afleveringen werd langzaam meer onthuld over de zaak, door het verhaal te verdelen in drie tijdperiodes waarin de zaak (opnieuw) onderzocht wordt. In de eerste helft van het seizoen wordt (in 1980) een oordeel geveld over de afloop van de zaak, maar het feit dat Hays (gespeeld door Mahershala Ali) als rechercheur in 1990 en als gepensioneerde, dementerende vader van twee inmiddels volwassen kinderen in 2015 opnieuw naar de zaak kijkt in een poging het mysterie te ontrafelen laat al vanaf de eerste aflevering weten dat het zo makkelijk niet is.

True Detective: Mahershala Ali

Pizzolatto verdeelt het verloop, de onthullingen en ontdekkingen over de zaak, samen met de opbouw van de personages (en dan met name Hays) kundig over de drie periodes en geeft daarbij ruimte aan Ali om ons dezelfde frustratie over de onopgeloste zaak te laten voelen. Het feit dat Hays in 2015 worstelt met zijn geheugen is een handig element om zaken onduidelijk te laten, maar opent ook een blik in zijn denkproces en benadrukt hoe hij in de andere periodes zo gefocust is op de zaak dat hij nuances in zijn privéleven mist en misstappen maakt in zijn carrière.

En daarmee heeft het derde seizoen beduidend meer inhoud dan het tweede, al was het maar in de vertolking door Ali. Hij krijgt hier, meer dan in menig ander acteerproject, de kans om Wayne uit te diepen en grijpt die kans aan om een overtuigende rol neer te zetten. Zijn rechercheur is er eentje met een militair verleden; hij was 'tracker' in het leger en bewijst dat al snel door in zijn eentje het lichaam van één van de kinderen te vinden. Het laat ook zien hoe hij is als persoon: gefocust op een doel, geen aandacht, of te weinig aandacht, voor andere zaken. En daar ligt de bron van de problemen in zijn leven: zijn carrière lijdt onder zijn onvermogen om tactisch te zijn tegenover superieuren, zijn huwelijk lijdt onder een vergelijkbare fixatie op, wat je zou kunnen noemen, het verkeerde. Ali mag dat laten zien in drie versies van Wayne en doet dat voortreffelijk. Het is daardoor ook des te pijnlijker dat 2015-Wayne zich te weinig herinnert van zijn eerdere leven en dus alsnog niet het vermogen heeft ervan te leren of het bewust achter zich te laten.

De zaak zelf heeft uiteindelijk een, voor de kijker, bevredigend einde. Pizzolatto laat gedurende het seizoen kleine hints vallen en lijkt de kijker soms bepaalde kanten op te sturen, alvorens het tragische verhaal uit te doeken te doen en zelfs in de oplossing van het mysterie nog toe te voegen aan de pijn van Wayne.

True Detective, zoals geschreven door Nic Pizzolatto, is een serie die met een nieuw seizoen moet komen als de tijd er rijp voor is. Als Pizzolatto gepushed wordt om het sneller te doen resulteert dat in seizoen 2: prima verhaal, maar het kan beter. En dat is duidelijk te zien aan de langere tijd die hij kreeg voor het derde seizoen, dat naast beter geschreven en gespeeld overigens ook weer prachtig gefilmd is. Kom maar op met deel 4, maar niet te snel graag.

De eerste drie seizoenen van True Detective zijn verkrijgbaar op home video: dvd en blu-ray. Van de drie seizoenen is ook een verzamelbox beschikbaar, zodat de drie verhalen samen in de kast passen. Deze uitgave bevat een bescheiden aantal extra's: niet enorm veel diepte, maar toch leuk om bij dit derde seizoen onder andere Nic Pizzolatto en componist T Bone Burnett te horen praten over de rol van de muzikale score in de vertelling.