CD: Grave - Out Of Respect For The Dead

Zo'n drie jaar nadat het zeer indrukwekkende album Endless Procession Of Souls van de Zweedse death metal band Grave in de platenwinkels verscheen ligt er weer een nieuwe plaat van de band in de schappen. Het mag dit jaar dan al dertig jaar geleden zijn dat de band werd opgericht, maar aan kracht hebben de mannen absoluut nog niet ingeboet. Sterker, op Out Of Respect For The Dead klinkt de oldschool death metal van Grave feller en agressiever dan ooit tevoren.

Grave - Out Of Respect For The Dead (Foto: undefined)
Grave - Out Of Respect For The Dead

Grave werd in 1986 opgericht in Visby op het Zweedse eiland Gotland en bracht sinds 1991 klassiekers uit als Into The Grave (1991), Soulless (1994) en Back From The Grave (2002). Voor de opnames van hun elfde studioalbum Out Of Respect For The Dead doken de mannen in de herfst van 2014 de Studio Soulless in Stockholm in, waar de band Grave al vanaf 2006 al hun platen opneemt, om aldaar een negental brute bakken grafherrie voor het nageslacht vast te leggen.

Van de oorspronkelijke bezetting van Grave is alleen zanger en gitarist Ola Lindgren nog present, die voor de totstandkoming van deze nieuwe schijf de hulp inschakkelde van bassist Tobias Cristiansson, gitarist Mika Lagrén en drummer Ronnie Bergerståhl, een drietal muzikanten met wie Lindgren ook in de band Redscream speelt. Op het door de band zelf geproduceerde album Out Of Respect For The Dead laten de mannen weer duidelijk horen waarom zij nog steeds tot de absolute top van de Zweedse metalscene mogen worden gerekend. Geen fratsen maar gewoon beuken met zo weinig mogelijk stiltes tussen de tracks.

Grave (Foto: undefined)
Grave

Op het leeuwendeel van Out Of Respect For The Dead wordt het gaspedaal dan ook weer stevig ingetrapt, al is er op de plaat ook ruimte voor wat langzamere nummers, zoals de dik 9 minuten durende afsluiter 'Grotesque Glory' waarmee de mannen laten zien dat ze zich ook prima weten te redden met een stuk duistere doom metal. Ben je dus wel een liefhebber van ouderwetse death metal dan kunnen we je zeker aanraden om deze explosieve plaat eens te gaan beluisteren bij een lokale platenzaak. Fans van bands zoals Slayer, Celtic Frost en Dismember zullen Out Of Respect For The Dead van Grave zeker weten te waarderen.