CD: Dead Soul - The Sheltering Sky

Zo'n drie jaar na het indrukwekkende debuutalbum In The Darkness ligt er eindelijk weer een nieuwe plaat van het Zweedse duo Dead Soul in de betere platenwinkels. Op The Sheltering Sky laat de groep, wiens naam wel wat doet denken aan een prachtig liedje van de legendarische band Joy Division, zich weer van haar beste kant horen met een eigenzinnige mix van industrial rock, post rock en new wave (nee niet die nep band van de popprijs) met daarover een dun laagje blues.

Dead Soul - The Sheltering Sky

Dead Soul is een band bestaande uit zanger en gitarist Anders Landelius, die bluesliefhebbers ook kennen als Slidin’ Slim, en de multi-instrumentalist Niels Nielsen, die eerder al naam wist te maken als producer van bands zoals Sonic Youth, Beck, Grizzlyman en Ghost. De band, die in 2008 werd opgericht, bracht in 2013 haar debuutalbum In The Darkness uit op het platenlabel Razzia Notes van Anders Fridén (In Flames) en wist daar hoge ogen mee te gooien. Dead Soul werd in het verleden als eens omschreven als een combinatie van Nick Cave, Johnny Cash en Nine Inch Nails en dat dekt voor wat betreft deze schijf ook weer prima de lading.

Met The Sheltering Sky heeft de band in elk geval een zeer divers en gelaagd album afgeleverd, dat bij elke luisterbeurt meer prijs lijkt te geven. Zo wordt het electronische gaspedaal stevig ingedrukt op bombastische tracks als 'Until The Last Breath', 'The Fool' en 'Thy Will Be Done', maar is er ook ruimte voor fraaie melancholische ballades als 'Shattered Dreams', 'Dirt Road' en het duistere 'The Abyss'. Heb je dus al platen van de hierboven genoemde artiesten in de kast staan of wil je wel eens ervaren wat industrial doom blues is, dan kunnen we je zeker aanraden om deze fijne schijf eens te gaan beluisteren. Dead Soul is een beetje als Rivella: een beetje vreemd maar wel lekker!