CD: Miasmal - Cursed Redeemer

Zweden heeft op het gebied van oldschool deathmetal altijd een naam hoog te houden gehad. Denk maar eens aan succesvolle bands zoals Dismember, Grave en Entrails. Ook het uit Gothenburg afkomstige Miasmal mag gerust in dit rijtje genoemd worden. Dit Zweedse viertal draait alweer een jaar of 7 mee in de metalwereld en maakte in 2011 flink naam met haar sterke titelloze debuutalbum. Inmiddels zijn we 3 jaar verder en is Miasmal aan haar tweede album toe: Cursed Redeemer.

Miasmal - Cursed Redeemer

Voor de opnames van Cursed Redeemer gingen de mannen naar Studio Fredman in Gothenburg, een studio waar ook bands als Arch Enemy, In Flames, Dimmu Borgir en Opeth veel van hun werk opnamen. Een studio waar men weet hoe een brute plaat moet klinken en dat is dan ook goed terug te horen op dit fijne album. In slechts een week tijd werd een achttal beukende nummers op de gevoelige band vastgelegd, met producers Fredrik Nordström (eveneens studio-eigenaar) en Henrik Udd (producer van onder meer Bring Me the Horizon, Architects en Unguided) achter de knoppen.

Op Cursed Redeemer doet Miasmal regelmatig terugdenken aan legendarische bands zoals Obituary, Bolt Thrower en Death. Het mag dan deathmetal genoemd worden, de gitaristen van Miasmal schromen ook niet om zo nu en dan even fijn te soleren. Bij sommige solo's doet de groep zelfs wel wat aan het oudere werk van Iron Maiden denken. Bombastisch, thrashy maar ook zeker verdomd melodieus.

Naast cd is Cursed Redeemer ook op vinyl uitgebracht, waarvan slechts 200 exemplaren op transparant vinyl. Liefhebbers van ouderwetse deathmetal mogen dit explosieve album dus eigenlijk niet in hun collectie laten ontbreken.