Bates Motel: Midnight

Deze review is een recap van Bates Motel, aflevering 10 en beschrijft details uit het verhaal. Bevat spoilers, dus je bent gewaarschuwd.

Bates Motel 101

Bates Motel: Midnight (S01E10)

Deze week was het alweer tijd voor de spetterende finale van het eerste seizoen van de geweldige serie Bates Motel. De aflevering van vorige week was ook al een knaller en was geëindigd met Norma Bates, die met een pistool op haar hoofd te horen had gekregen dat ze de volgende dag tot middernacht de tijd had om de 150 duizend dollar van Keith Summers terug te brengen naar Jake Abernathy. Zo niet, dan zou deze Norma en haar zonen vermoorden. Je kon er dus vanuit gaan dat de toch al zo paranoide Norma, aan het begin van de tiende aflevering van Bates Motel, niet helemaal goed in haar vel zat.

De volgende ochtend staat Norma op het loket van het lokale politiebureau te rammen. Het is een zaak van leven en dood dat ze sheriff Romero te spreken krijgt. De wetsdienaar hoort het hele verhaal aan en zegt dat Norma zich geen zorgen hoeft te maken en dat hij het wel gaat regelen. Norma voelt zich er echter niet veel veiliger door en vraagt haar oudste zoon Dylan of deze een pistool voor haar kan regelen en haar ook schietles wil geven. Deze is daar niet al te happig op. Uiteindelijk stemt hij toch toe, regelt een pistool voor zijn moeder en geeft haar een snelcursus schieten. Sheriff Romero gaat ondertussen naar Maggie, de zus van Keith Summers en hoort van haar dat Jake Abernathy in werkelijkheid Joe Fioretti heet. Het stuk tuig was ook al bij Maggie langs geweest en had haar een fiks pak slaag gegeven toen hij had ontdekt dat zij het geld niet had. Norma gaat op datzelfde moment op bezoek bij Dr. Kurata, de schoolpsycholoog van Norman, om advies te vragen over hoe ze beter met stress om kan leren gaan. De vragen van de zielenknijper brengen schijnbaar pijnlijke herinneringen naar boven en halverwege de sessie verlaat ze de praktijk zwak, ziek en misselijk.

Bates Motel 110-1

Norman overhoort zijn lerares Miss Watson terwijl deze een emotioneel gesprek aan het voeren is met ene Eric. Ze vraagt hem om alles te vergeten wat hij gehoord heeft en Norman laat haar merken, dat haar geheim bij hem veilig is. Het is duidelijk dat Miss Watson meer dan normale gevoelens voor Norman heeft. Norman vraagt ondertussen aan Emma of zij met hem mee wil naar het schoolbal. Eerst geeft ze aan dat ze niet wil gaan maar uiteindelijk gaat ze toch overstag. Norman's dag lijkt al helemaal niet meer stuk te kunnen gaan als Bradley Cooper voor de deur staat. Helaas voor hem komt ze echter voor Dylan, die wat persoonlijke spullen van haar overleden vader uit zijn kantoor bijelkaar heeft gezocht, inclusief een gouden horloge. Norman is zo jaloers als een aap en reageert zijn stress af op zijn moeder als hij geen zwarte sokken kan vinden. Gelukkig heeft zijn broer nog wel een paar sokken voor hem en zegt hem dat hij wat rustig aan moet doen met zijn toch al zo gestresste moeder. Norman zegt op zijn beurt dat het hem niet kan schelen of Dylan met Bradley uit wil gaan, maar zegt dat wel op een bepaalde manier dat het overkomt als een soort van dreigement in de trent van "Vraag haar uit en ik maak je af!"

Later zien we Norman en Norma beiden in de woonkamer op de bank. Norman zit te wachten op Emma, die hem op komt halen voor het schoolbal en Norma zit te wachten op het moment dat ze Abernathy gaat ontmoeten. Norma is duidelijk bang voor wat haar te wachten staat en besluit dat het tijd is om haar hart bij haar jongste zoon te luchten. Zo vertelt ze hem over haar jeugd in Akron, Ohio en hoe ze vanaf haar dertiende werd misbruikt door haar oudere broer. Op dat moment gaat echter de bel en staat de oogstrelende Emma voor de deur. Moeder Bates is helemaal in haar nopjes maar de lompe sukkelige Norman reageert opvallend koeltjes. Het is albijna middernacht als Norma naar de haven gaat om haar afspraak na te komen. Als ze een auto aan hoort komen zinkt de moed haar in de schoenen en ze besluit zich te verstoppen. Het is echter niet Abernathy maar sheriff Romero die ook naar de haven toegekomen is. Hij is er nog maar net als ook het stuk tuig zich in de haven laat zien. Romero zegt hem dat het vrouwtje uit het motel niet langer betrokken is in het gebeuren en dat alle zaken in White Pine Bay via hem geregeld dienen te worden. Ook wil hij de helft van de winst vangen. Als Abernathy vervolgens de tas met geld wil pakken, trekt Romero zijn pistool en pompt hem vol met lood. Zonder zich ook maar om te keren zegt Romero tegen Norma dat ze weer naar huis kan gaan en dat ze hem de volgende keer gewoon moet vertrouwen als hij dat zegt.

Bates Motel 110-3

Norman is ondertussen samen met de beeldschone Emma op het schoolfeest maar heeft alleen maar oog voor Bradley. Op gegeven moment is Emma er echter helemaal klaar mee en zegt dat Norman te stom is om in de gaten te hebben wat voor moois er vlak voor zijn neus staat. Wij kunnen het daar alleen maar roerend mee eens zijn. Emma verlaat de school en zegt Norman dat hij maar iemand anders moet vragen om hem weer thuis te brengen. Ook Bradleys vriendje is niet zo blij met het irritante geloer van Norman en neemt hem mee naar buiten, voor een gesprek van man tot man. Niet veel later ligt Norman Bates gestrekt na een volle klap op zijn neus en is het feest ook voor hem afgelopen die avond. Waar iedereen zou verwachten dat Norman als een soort van Carrie het schoolfeest zou gaan verpesten zien we hoe hij al bloedend in de regen naar huis aan het lopen is, als hij Miss Watson in de auto tegenkomt. Deze wil er niks van weten dat Norman moet lopen en neemt hem mee naar huis om zijn verwondingen te verzorgen. Nadat ze eerst de ergste schade heeft verzorgd gaat ze naar haar slaapkamer om zich te verkleden. De aanblik door een op een kier staande deur maakt Norman helemaal gek in zijn hoofd - voor zover nog mogelijk was - en 'plop' opeens zit zijn moraliserende moeder op de bank, die duidelijk laat merken dat het een schande is dat een volwassen vrouw zich uitkleed voor de hongerige ogen van een puber. "Norman, je weet wat je moet doen!"

Een flits later zien we Norman hardlopend aankomen bij het motel waar ook net zijn moeder weer arriveert. Norma zegt haar zoon dat alles weer in orde is en dat ze zich geen zorgen meer hoeven te maken. Norman vertelt zijn moeder dat hij zich nog herinnert dat Miss Watson hem een lift wou geven en dat hij vervolgens in de regen liep. Hij heeft weer één van zijn beruchte blackouts gehad en we weten inmiddels allemaal wat er dan gebeurd. In dit geval is het Miss Watson, die met een doorgesneden keel in een plas bloed in haar slaapkamer ligt.

Bates Motel 110-2

Terugkijkend op het eerste seizoen van Bates Motel moeten we concluderen dat de serie een zeer waardige sequel van de legendarische Hitchcockfilm Psycho is geworden. In het begin had ik toch wel mijn bedenkingen, toen bleek dat de serie zich in de huidige tijd afspeelt, het duurde echter niet lang of het was de normaalste zaak van de wereld geworden. Uiteindelijk is het verhaal van Psycho ook iets dat zich in elk tijdperk kan afspelen. Freddie Highmore speelt dan ook wel op zeer overtuigende wijze de rol van de zwaar labiele Norman Bates, waarbij vooral de geichtsuitdrukkingen meesterlijk zijn. Norman is als een kruitvat die vlak bij een groot stuk vuur opgesteld staat, je weet dat hij gaat exploderen, de vraag is alleen wanneer dat gaat gebeuren. Ook weten we natuurlijk dat hij de Norman Bates is, die tijdens zijn blackouts nogal eens vreemde fratsen uithaalt. Zo was hij ook verantwoordelijk voor de dood van zijn vader, wilde hij in één van de eerste afleveringen zijn broer de hersens al inslaan en kleeft er na zijn laatste escapade bloed aan zijn handen.

Ook Vera Farmiga als de labiele moeder van Norman was een gouden zet van de makers van deze werkelijk sublieme tv-serie. Farmiga laat duidelijk zien dat de psychopatische trekjes door de hele familie Bates te vinden zijn, de enige normale van het stel lijkt zoon Dylan te zijn. We hebben inmiddels het antwoord op een aantal van onze vragen gekregen, die we al sinds de eerste afleveringen hadden maar er zijn ook weer de nodige nieuwe vragen bijgekomen. Want wat is de rol van Romero in dit hele gebeuren met de slavenhandel? Gooide hij de tas met geld weg omdat hij doorhad dat Norma in de haven aanwezig was? Is hij ook één van de criminelen? Zullen we het Chinese meisje Jiao nog terugzien in het volgende seizoen? Waar is het schetsboekje gebleven? Wie is de Eric met wie Miss Watson een verhit gesprek aan de telefoon had en gaan we nog meer van hem horen en/of zien? Het zijn stuk voor stuk vragen waarop we in het volgende seizoen van Bates Motel hopelijk een antwoord zullen krijgen.