DVD: Lost - Seizoen 4

Tijdens het vierde seizoen van de hitserie Lost was het even schrikken. De staking van de scenarioschrijvers in Hollywood dreigde een voortijdig eind te maken aan het geplande seizoen. Na het akkoord viel het gelukkig allemaal wel mee. In tegenstelling tot de eerdere seizoenen (en een normaal TV-seizoen), waarin 22 afleveringen de norm is, waren de laatste drie seizoenen nu in 16 uitzendingen opgedeeld. Door de staking kwam seizoen vier uiteindelijk op 14 uit. Gelukkig kwam daar de toezegging van de makers bij om seizoen vijf en zes naar 17 te verhogen.


De dvd van het laatste jaar bestaat uit zes discs, vier met daarop het reguliere verhaal en 2 bonusdiscs. Voor het eerst in het plot word je geconfronteerd met stukjes toekomst van de gestrande bewoners van het mysterieuze eiland. Middels flashforwards worden puzzelstukjes op plekken gelegd waar je niet eens had kunnen denken. Langzaamaan groeien die stukken naar elkaar toe en geven het verhaal een verrassende wending. De strijd op en om het eiland gaat tegelijkertijd onverminderd door en wordt nog complexer dan het op voorhand leek. De makers spelen tevens in op de wens van kijkers om meer opheldering te geven na het ietwat vage derde seizoen. Lost wordt in het vierde jaar een stuk duidelijker, maar meteen roepen de ontwikkelingen nog meer vragen op en kunnen nieuwe verhaallijnen ontstaan. De invloed van Ben, de opstandigheid van Locke, de eigen wil van Jack, Kate en Sawyer en de factoren van buitenaf. Allen zorgen ze voor perfecte cliffhangers, waarvan er enkele gelukkig in de loop van het seizoen ook worden beklommen.


Naast het spannende mysterie bevatten de beide bonusdvd's nog het nodige interessante materiaal. De flashforwards in chronologische volgorde zetten het geheel nog enigzins in perspectief en ook de fake-docu 'The Oceanic Six: A Conspiracy of Lies' is erg vermakelijk. Daarnaast komen de gebruikelijk zaken als locatie en anekdotes van de cast weer terug, een kort item over de wapens die er zoal op het eiland rondzwerven, een verdieping over de nieuwelingen in het seizoen en wat bloopers en deleted scenes. Voor de liefhebber van de serie is het weer erg de moeite waard om alle details van afgelopen jaar nog eens te langzaam te herhalen, te laten broeden en nieuwe complottheorieën bij te bedenken. De extra's zullen ook niet teleurstellen.


Label: ABC Releasedatum: November 2008Kijkwijzer:
Waardering Film: Waardering extra's: