FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 6 december 2008

GP2-organisatie stelt oplossing sprintrace uit

De organisatie van de Aziatische GP2-series heeft nog geen oplossing voor de afgelaste sprintrace eerder vandaag. Deze race in Dubai vond geen doorgang, omdat na hevige regenval een deel van het circuit en de pitstraat onder water kwam te staan.

In een persverklaring laat de organisatie weten: "De GP2 Series Organisation zal op een later moment bepalen hoe het kampioenschap door deze afgelasting zal worden beïnvloed."

Giedo van der Garde ziet er wel wat in om de race in Bahrein op 24 januari in te halen. Ook zou de race gehouden kunnen worden in februari wanneer het circus wederom in Dubai neer zal strijken. Als de race wordt ingehaald, dan mag Sakon Yamamoto van poleposition starten.

VWA vindt dioxine in Iers varkensvlees

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft dioxine gevonden in Iers varkensvlees. De overschrijdingen zijn vastgesteld in nauwe samenwerking met de Nederlandse vleessector, zo liet de VWA vandaag weten.

De warenautoriteit heeft inmiddels de Europese Commissie en de Ierse autoriteiten van de overschrijdingen op de hoogte gebracht. De Ierse overheid heeft, zo zegt de VWA, inmiddels besloten Iers varkensvlees terug te halen. De VWA adviseert Nederlandse bedrijven eveneens Iers varkensvlees uit de handel te halen.

Iers vlees wordt teruggehaald uit de winkels  (foto: ANP)

Brand verwoest klaslokalen in Utrecht

In een jenaplanschool in Utrecht heeft vanavond een uitslaande brand gewoed. Twee van de zeven lokalen zijn verwoest. De andere vijf hebben rook- en waterschade opgelopen, laat een woordvoerder van de brandweer weten.

Het onderkomen van basisschool Cleophas ligt in een woonwijk, pal naast het treinspoor in het noorden van de stad. Bewoners van een naastgelegen flat aan de Winterboeidreef hadden relatief weinig last van de brand, omdat de wind de andere kant op stond. Na het uitbreken van de brand even voor 19.30 uur werd het treinverkeer eventjes stilgelegd.

Rond 22.00 uur werd het sein brand meester gegeven. Er was voor zover bekend niemand in het pand aanwezig toen de brand uitbrak.

Toyota blijft in Formule 1

Na het vertrek van Honda uit de Formule 1 heeft het team van Toyota laten weten te blijven in de koningsklasse van de autosport. Er werd gevreesd dat ook dit Japanse team zich terug moest trekken, maar daarvan is geen sprake.

"Toyota is vastberaden om succesvol te worden in de Formule 1 en spant zich momenteel in voor het omlaag brengen van de kosten in deze sport. We werken samen met de FOTA, die de kosten naar beneden wil brengen zonder dat de sport daar minder van wordt. We hopen dat de voorstellen van de FOTA de steun krijgen die ze verdienen, om zo de stabiele basis te brengen die de Formule 1 nu zo hard nodig heeft," aldus een persverklaring van het team.

"De beslissing van Honda is betreurenswaardig, maar we kunnen er verder niet op ingaan, omdat het een zaak is van Honda en niet van ons." Naast Toyota hebben zich meerdere teams in dezelfde bewoordingen uitgelaten.

Stroetinga en Zielman sterksten op marathon

Arjan Stroetinga heeft in Assen de zesde marathon om de Essent-Cup op zijn naam geschreven. Hij bleef in de massasprint zijn ploeggenoot Bob de Vries en Carlo Timmerman voor. Bij de dames was Carla Zielman de sterktste voor Elma de Vries en Mariska Huisman.

Stroetinga had de luxe dat al zijn BAM-ploeggenoten bij de laatste 20 zaten en mee konden helpen om een zege voor het team binnen te halen. Stroetinga: "Ik werd vervolgens door mijn knecht Willem Hut in de luwte gezet en kon daardoor mooi van mijn krachtsinspanning herstellen. In de laatste bocht passeerde ik Timmerman en Bob de Vries aan de binnenkant. Op het laatste rechte stuk naar de eindstreep bouwde ik mijn voorsprong naar zo’n twee meter uit."

In het klassement van de Essent-Cup gaat Bob de Vries aan de Leiding. Hij heeft met 81 punten een kleine voorsprong op Cédric Michaud en Stroetinga.

Bij de dames was Zielman de beste. De 24-jarige schaatster uit Steenwijkerwold was bij de dames de sterkste in de eindsprint. "In tegenstelling tot Elma de Vries heb ik me tijdens de koers niet met de tussensprints bezig gehouden. Dat zou mij teveel energie gekost hebben en dan had ik zeker niet gewonnen," aldus Zielman.

Opvallendste deelneemster was Gretha Smit. Zij probeerde vele malen te ontsnappen, maar werd telkens weer gegrepen. In het klassement bleef Maria Sterk aan de leiding met 104 punten voor Zielman en Huisman.

Senna houdt hoop op stoeltje

Bruno Senna was een van de gegadigden voor een stoeltje bij het Formule 1-team van Honda, maar doordat dit team zich terugtrekt uit de sport moet de Braziliaan op zoek naar een ander stoeltje. Hij houdt hoop op een goede afloop.

"Het kwam een beetje als een schok, want we wisten niet dat de situatie zo ernstig was", zei het neefje van Ayrton Senna tegen het Britse blad Autosport. "Ze hebben het donderdag verteld en hoewel het nu een erg lastige situatie is, wil ik Honda wel bedanken voor de kans om voor het eerst een Formule 1-auto te testen."

"We zitten nu niet helemaal zonder opties. We blijven met verschillende partijen praten", aldus Senna. "We houden ook contact met de bazen van Honda, want als het team wordt overgenomen, heb ik nog steeds interesse om daar te rijden."

Uitslag AZ - Heracles Almelo

Naast de eerder gespeelde wedstrijden vanavond mocht ook AZ aantreden tegen Heracles Almelo. Hieronder vind je de karakeristieken.

AZ - Heracles Almelo 2-0
19’ Ari 1-0
85’ El Hamdaoui 2-0

Toeschouwers: 16.000
Scheidsrechter: Blom
Stadion: DSB Stadion, Alkmaar
Gele kaart: -

Opstellingen

AZ: Romero, Swerts, Moisander, Moreno, Pocognoli (Koenders/89), Mendes da Silva, Holman (v.d. Velden/73), Schaars, Martens, El Hamdaoui, Ari (Pellè/89)

Heracles Almelo: Pieckenhagen, Boakye, Maertens, Wuytens, Looms, Breukers (Dost/77), v.d.Bergh (De Vries/89), Klavan, Douglas, Everton, Overtoom

Grote brand bij houtverwerker in Moerdijk

Op een industrieterrein in Moerdijk woedt vanavond een grote brand. Rond 18.30 uur brak brand uit in een opslagloods van een bedrijf dat houtsnippers verwerkt tot brandstof. Twee medewerkers werden volgens de politie plotseling geconfronteerd met de brand die gepaard ging met een paar explosies.

De loods aan de Apolloweg moet als verloren worden beschouwd, laat een politiewoordvoerder weten. Er is volgens hem geen gevaar meer voor omliggende panden en er zijn vooralsnog geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen.

De brandweer verwacht nog uren te moeten nablussen. De regionale brandweer heeft de collega's in Moerdijk geassisteerd. Op het hoogtepunt waren ongeveer 45 brandweermannen de vlammen aan het bestrijden.

De politie heeft de toegangsweg naar het complex afgesloten. Er zijn geen woningen ontruimd.

Minder psychiatrisch patiënten in isoleercel

Psychiatrisch patiënten worden steeds minder vaak in een isoleercel gestopt. GGZ Nederland streefde naar een afname met tien procent in drie jaar tijd, maar bericht vandaag dat 42 instellingen een afname hebben gerealiseerd van tussen de 17 en 75 procent.

De 42 instellingen -op een totaal van ongeveer honderd instellingen in Nederland- deden mee aan projecten om het aantal patiënten in isoleercellen terug te brengen. Het ministerie van VWS stelde hiervoor vijftien miljoen euro beschikbaar.

De instellingen zijn gestart met het terugdringen van de zogenoemde separaties nadat was gebleken dat die in Nederland in vergelijking met omringende landen vaker voorkomen. De instellingen hebben zelf projecten opgezet, zoals het trainen van personeel of het uitvoeren van verbouwingen. De resultaten van de projecten worden donderdag op een conferentie gepresenteerd.

De Tweede Kamer drong begin oktober bij minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) aan op minimumnormen voor zorginstellingen waar het gaat om isoleerbeleid. Klink zei dat die normen er komen. Aanleiding voor het debat was het overlijden van een patiënt in een isoleercel van een gesloten psychiatrische kliniek in Amsterdam.

De GGZ stelt dat het aantal separaties nog verder teruggedrongen moet worden. Zo moet meer worden ingezet op het begeleiden van patiënten op afdelingen voor intensieve zorg.

Uitslagen Eredivisie 6/12/2008

Vanavond stonden om 19.45 de eerste drie wedstrijden uit de veertiende speelronde in de Eredivisie op het programma. Hieronder vind je de uitslagen.

PSV - FC Groningen 4-2
31’ Berg 0-1
45+1’ Lovre 0-2
54’ Bakkal 1-2
57’ Bakkal 2-2
61’ Lazovic 3-2
69’ Lazovic 4-2

Toeschouwers: 33.000
Scheidsrechter: Nijhuis
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Gele kaart: Dzsudzsák (PSV), Holla, Sankoh (FC Groningen)

Opstellingen

PSV: Isaksson, Culina, Marcellis, Bréchet, Salcido, Méndez, Simons, Nijland (Amrabat/46), Wuytens (Bakkal/46), Dzsudzsák, Lazovic (Manco/90+1)

FC Groningen: Van Loo, Svejdík (Hiariej/80), Sankoh, Granqvist, Stenman, Holla, Ajilore, Lovre, Andersson (Metaj/85), García, Berg


Roda JC - Vitesse 3-0
32’ Yulu Matondo 1-0
49’ Janssen 2-0
56’ Hadouir 3-0

Toeschouwers: 14.350
Scheidsrechter: Haverkort
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Gele kaart: Linssen (Roda JC), Verhaegh (Vitesse)

Opstellingen

Roda JC: Castro, Linssen, De Fauw (Saeijs/46), Kah, De Jong, Vormer, Meeuwis, Janssen, Bodor, Yulu Matondo (Cissé/73), Hadouir (Oper/83)

Vitesse: Velthuizen, Verhaegh, Van der Struijk, Schreuder (Sansoni/46, Sprockel/56), Drost, Claudemir, Hofs, Molhoek, Kolk, Van Wolfswinkel (Tarvajärvi/46), Büttner


FC Twente - Sparta Rotterdam 6-2
22’ Perez 1-0
31’ N'Kufo 2-0
38’ N'Kufo 3-0
43’ Slijngaard (e.d.) 4-0
79’ Arnautovic 5-0
80’ Poepon 5-1
85’ Slot 5-2
90+1’ Hersi 6-2

Toeschouwers: 24.000
Scheidsrechter: Janssen
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Gele kaart: Knol (Sparta Rotterdam)

Opstellingen

FC Twente: Boschker, Stam, Wielaert, Douglas, Braafheid, Brama, Perez (Hersi/69), Janssen, Arnautovic, N'Kufo (Denneboom/77), Elia (Huysegems/77)

Sparta Rotterdam: Wapenaar (Varkevisser/46), Vermes, Knol, Promes, Slijngaard, Falkenburg (Rose/66), Slot, Strootman (Moreno Freire/71), Suplan, Poepon, Godee

Drie Nederlandse records bij Swim Cup

Tijdens de Swim Cup in Eindhoven zijn vandaag drie Nederlandse records verbroken.

Lia Dekker verbeterde het Nederlands record op de 200 meter schoolslag tot 2.30,09. Het oude record stond sinds de Olympische Spelen van 1988 in Seoel op naam Linda Moes. De Britse Hannah Miley won de wedstrijd in 2.29,41, Dekker eindigde als tweede.

Job Kienhuis zwom op de 1.500 meter een tijd van 15.18,51, waarmee hij het record van Sebastiaan Verschuren met ruim zestien seconden verbeterde. Onderweg pakte Kienhuis en passant nog een tweede record van Verschuren af. Na 800 meter klokte hij 8.07,64 en ook die tijd verdwijnt in de recordboeken. Maarten van der Weijden eindigde als de derde. De olympisch kampioen open water zwemmen gaf bijna dertig seconden toe op Kienhuis.

Verder won Marleen Veldhuis de 100 meter vrije slag bij de vrouwen. Ze bleef in 53,69 seconden Ranomi Kromowidjojo (54,01), Femke Heemskerk (54,57) en Inge Dekker (54,97) voor.

Zwarte Piet bijt Belgische agent in dij

Een 18-jarige Nederlandse vrouw die als Zwarte Piet verkleed was heeft een Belgische agent in zijn dij gebeten. Dit deed de hulppiet nadat ze een collectebus probeerde te stelen in een krantenwinkel.

Dit mislukte echter, waarna ze de benen nam. Buiten stuitte ze toevallig op een passerende politiepatrouille die de Piet wilden oppakken. Hiertegen verzette ze zich hevig, waarbij ze haar tanden in de dij van de agent zette.

De vrouw is meegenomen naar het bureau. De gebeten agent heeft een paar dagen vrij, omdat hij niet kan werken.

Jongens hangen kat op door GTA

Afgelopen oktober hebben 2 jongentjes van 6 en 7 jaar een 4 maanden oude kat gestenigd en daarna opgehangen met een PS2 controller. Dit deden de twee in een trailerpark in Arizona gehuisveste kinderen na een potje GTA.

Nu is bekend geworden dat de jongens niet gestraft zullen worden, omdat kinderen onder de 8 jaar in Arizona niet strafrechtelijk vervolgd kunnen worden.
Wel zullen ze, op aandringen van de politie, psychische hulp krijgen.

Het is onbekend of de controller schade op heeft gelopen.



Zangeres Adele is niet klaar voor Grammy's

Adele heeft het gevoel dat ze nog niet klaar is om een Grammy Award te winnen. De 20-jarige zangeres, die onder meer genomineerd is voor haar debuutalbum '19', zou liever pas over een paar jaar in de prijzen vallen. "Ik stel me voor dat het voelt alsof je een Oscar wint en ik denk niet dat ik er voor deze plaat een zou moeten krijgen", zei ze gisteren op de Britse radiozender BBC 6 Music.

De jonge zangeres durft niet lang stil te staan bij de vier nominaties die ze heeft ontvangen voor de prestigieuze Amerikaanse muziekprijzen. "Als ik er een zou winnen, zou ik dat heel speciaal vinden, maar ik durf er niet eens aan te denken", legde ze uit. "Sorry, ik krijg er hartkloppingen van."

Adele, die begin dit jaar ook in Nederland een toptienhit scoorde met het nummer 'Chasing pavements', ziet muziekprijzen bovendien als een leuk extraatje, niet als noodzaak. "Ik heb niet het idee dat ik awards en zulk soort dingen nodig heb om blij te zijn met de muziek die ik maak", zei ze. "Ik ben al helemaal door het dolle heen met de reacties die ik van mensen krijg."


Zangeres Adele is niet klaar voor Grammy's  (foto: DAG)

Fietsster komt om bij botsing met RandstadRail

Bij een aanrijding met een voertuig van de RandstadRail in Den Haag is vandaag een 63-jarige fietsster omgekomen. Ze werd in kritieke toestand naar een ziekenhuis gebracht waar ze kort na aankomst overleed. Dat meldt de politie.

Het ongeluk gebeurde rond 15.00 uur bij de kruising tussen de Escamplaan en de Zuiderparklaan. De vrouw botste op de RandstadRail 4. Zolang de politie onderzoek doet worden de RandstadRail en tramlijn 6 omgeleid. Passagiers van het bewuste tramstel zijn met een bus verder vervoerd, meldt vervoerder HTM.

Drie Nederlandse records sneuvelen bij Swim Cup

Tijdens de tweede dag van de Swim Cup in Eindhoven zijn twee Nederlandse records gesneuveld. Lia Dekker finishte op de 200 meter schoolslag in een tijd van 2.30,09 minuten. Job Kienhuis was in 15.18,51 minuten de snelste Nederlander ooit op de 1.500 meter vrije slag. Onderweg verbrak hij tevens het record op de 800 meter vrije slag.

Dekker moest tijdens haar race genoegen nemen met de tweede plaats achter de Britse Hannah Miley (2.29,41), maar ze verbeterde wel het twintig jaar oude record dat Linda Moes tijdens de Olympische Spelen van Seoul zwom. Kienhuis' tijd was wel goed voor de zege. De zwemmer van PSV scherpte het oude record van Sebastiaan Verschuren met ruim zestien seconden aan.

Onderweg pakte Kienhuis en passant nog een tweede record van Verschuren af. Na 800 meter klokte hij 8.07,64 en ook die tijd verdwijnt in de recordboeken. Olympisch kampioen open water Maarten van der Weijden werd in Eindhoven derde. Hij gaf aan de finish bijna dertig seconden toe op Kienhuis.

Marleen Veldhuis won de 100 meter vrije slag bij de vrouwen. De Twentse bleef in 53,69 seconden Ranomi Kromowidjojo (54,01), Femke Heemskerk (54,57) en Inge Dekker (54,97) voor. Ook op de halve afstand was Veldhuis de beste. Voor de 50 meter had ze 25,94 seconden nodig. Hinkelien Schreuder werd tweede voor Inge Dekker.

Meer sportnieuws vind je natuurlijk op FOK!sport.

Man wil bank overvallen pal naast rechtbank

Een man had gisteren een briljant idee: een bank overvallen. Alleen zijn uitwerking was niet echt goed te noemen; hij koos een bank uit die pal naast een rechtbank gevestigd is.

De nogal verwarde man liep gistermiddag de ABN Amro bank aan het Wilhelminaplein in Rotterdam binnen om deze te overvallen. Een medewerker van de bank liep dan ook direct even naar de buren en alarmeerde enkele agenten. Deze konden de man dan ook snel in de kraag vatten en plaatsten hem in het cellencomplex van de rechtbank.

De man zei bij zijn arrestatie: "Ja, ik ben een verwarde man, en heb zelf de politie gebeld om te zeggen dat ik de bank ging beroven". Een getuige gaf als verklaring "Het is december hè. Als het geld op is doen mensen vreemde dingen".

Met dank aan DJMO voor de submit .

Nederlanders rijden op bermbom in Uruzgan

Nederlandse militairen zijn gisteren op een bermbom gereden in de Afghaanse provincie Uruzgan. Niemand raakte gewond. Het patrouillevoertuig raakte zwaar beschadigd, laat het ministerie van Defensie vandaag weten.

De militairen reden ten zuidwesten van Chora en raakten rond 10.00 uur Afghaanse tijd op het Improvised Explosive Device, zoals een bermbom door Defensie wordt aangeduid. Het voertuig is door leden van de Task Force Uruzgan geborgen.

Nederland beschikt over tientallen Bushmasters. Voor zover bekend zijn er in Afghanistan zeker acht verloren gegaan of zwaar beschadigd geraakt. Aan een Bushmaster hangt een prijskaartje van zo'n een miljoen euro.

Snorfietser rijdt tegen paal en valt in slaap

De politie in Roosendaal heeft vanochtend een 22-jarige man op de bon geslingerd die op een vluchtheuvel lag te slapen. De man was met zijn snorfiets tegen een paal gereden en daarna in slaap gevallen.

De man uit Schijf werd rond 03.20 uur aangetroffen op de Zundertseweg. Volgens de politie snurkte hij en was hij behalve slaperig ook dronken. Hij verklaarde een fles Bacardi en vijf biertjes soldaat te hebben gemaakt. Dat kwam hem op een boete te staan.


Snorfietser rijdt tegen paal en valt in slaap  (foto: DAG)

CE van Street Fighter zal animefilm en actionfigures bevatten

Elke grote titel krijgt tegenwoordig wel een Special Edition bij de launch om de die-hard fans, tegenover een kleine betaling, nog meer dingen te kunnen geven. Een Collectors Edition voor Street Fighter kon, met het uitkomen van de game in februari, dan ook niet uitblijven:

De Collectors Edition zal naar schatting ¤70,- gaan kosten en de volgende dingen bevatten:

Een mini-strategyguide
Een animefilm in HD-kwaliteit
Een actionfigure van Ryu
Een actionfigure van Crimson Viper
Exclusieve downloadable content

Ronkende kettingzagen en scherpe bijlen in Resident Evil-trailer

Over drie a vier maanden zal de Resident Evil-serie debuteren op de Xbox 360 en PS3 en het wordt dan ook eens tijd voor de nodige trailers om de fans warm te maken. In de onderstaande trailers kun je onder andere gaan genieten van gameplaymomenten uit de eerste twee levels. Ook de multiplayergameplay zal aan bod komen:





Net als het lijkt dat de dreiging van Resident Evil voorbij is, steekt een nieuw gevaar zijn kop op. Chris Redfield, die de hele wereld heeft afgereisd op zoek naar het gevaar, gaat naar Afrika waar bioterrorisme mens en dier verandert in hersenloze zombies. Ditmaal zal je als speler niet alleen bang zijn voor de gevaren van de nacht, maar ook die je tegenkomt in het felle zonlicht.

[NHL] Red Wings verslaan Canucks

Detroit heeft de laatste wedstrijd die ze dit seizoen tegen de Vancouver Canucks spelen gewonnen met 6-5. In de derde periode scoorden zij drie vroege goals bij een 3-3 gelijke stand waarna de wedstrijd gespeeld was. Vancouver scoorde nog wel twee keer tegen, maar de verdediging van de Red Wings hield stand.

Jiri Hudler en Dan Cleary scoorden allebei twee keer. Captain Nicklas Lidstrom voegde daar een goal en twee assists aan toe, en Derek Meech scoorde zijn eerste goal voor Detroit. Aan de andere kant scoorden Henrik Sedin, Taylor Pyatt, Kyle Wellwood, Mason Raymond en Alex Burrows. Dit hielp ze echter niet om het vierde verlies op rij te voorkomen.

Meech is normaal gesproken verdediger, maar speelde deze wedstrijd als aanvaller vanwege de vele blessures bij Detroit. "Uiteraard is het een gigantische aanpassing van verdediger naar aanvaller. Zolang ik maar blijf schaatsen en kansen probeer te creëren zou het goed moeten gaan."

Uitslagen NHL

ThuisUitScore
Detroit Red WingsVancouver Canucks6-5
Los Angeles KingsEdmonton Oilers4-5 (SO)
Dallas StarsColorado Avalanche2-1 (SO)
St. Louis Blues Calgary Flames3-4 (OT)
Montreal CanadiensNew York Rangers6-2
Philadelphia FlyersNew Jersey Devils2-3 (OT)
Washington CapitalsNew York Islanders5-2
Carolina HurricanesPittsburgh Penguins2-5
Tampa Bay LightningBoston Bruins1-3
Florida PanthersBuffalo Sabres2-1
Nashville PredatorsColorado Avalanche3-2
Phoenix CoyotesToronto Maple Leafs6-3
San Jose SharksColumbus Blue Jackets3-2

Autopolonaise in Skate 2-trailer

Onlangs lieten we jullie nog weten dat Skate 2, het vervolg op het gewaardeerde Skate, een verhaallijn zal krijgen. Maar ondanks deze verhaallijn zal het in Skate 2 natuurlijk weer met name draaien om het skaten en dat toont onderstaande trailer dan ook aan. Ouderwets skitchen achter wagens om daarna de meeste wrede trucs te proberen:

Skate 2 is een skate-game waarbij je het rechterpookje moet gebruiken om trucs uit te halen en vaardigheid in plaats van buttonbashen de sleutel tot een high-score is.

DSB tevreden met drie podiumplaatsen

DSB is tevreden over de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden in China.

DSB twijfelde lang of het moest deelnemen aan de wedstrijden, maar volgens coach Sicco Janmaat is het een goede keus geweest. "Ik ben dik tevreden", zei de assistent-coach, die bij afwezigheid van Jac Orie een van de eindverantwoordelijken is.

Stefan Groothuis eindigde op 1000 meter voor mannen als tweede. Bij de dames werden Anette Gerritsen en Laurine van Riessen derde op respectievelijk de 500 en 1000 meter.

DSB probeert met een experiment de gevolgen van de jetlag door de reis naar China te beperken. Zo gaan de schaatsers in China, waar het zeven uur lateris dan in Nederland, pas na middernacht slapen en staan ze later op dan gebruikelijk. De ploegleiding wil niet dat de wedstrijd in China ten koste gaat van de aan de komende twee trainingsweken in Collalbo en Erfurt.

Vrouw Johan Heesters woest op DWDD

Simone Rethel is woedend op de redactie van het VARA-programma De Wereld Draait Door. Het onderdeel De Jakhalzen zond afgelopen woensdag een interview uit met de 105-jarige Johan Heesters, de echtgenoot van Rethel. In dat interview noemde hij Adolf Hitler "een goede vent".

Dit had volgens Simone nooit uitgezonden mogen worden; ze heeft daarom ook geprobeerd de reactie niet uit te laten zenden, maar De Wereld Draait Door deed dit toch. "Ze hebben ons er op een perfide manier ingeluisd", aldus Simone. "Ik heb de hele week geprobeerd de redactie ertoe te bewegen, deze merkwaardige zin die hij nooit zo heeft bedoeld, uit het interview te knippen, maar ze waren niet te vermurwen."

Jakhals Erik bracht een bezoek aan Johan Heesters vanwege zijn 105e verjaardag. Aan het eind van het gesprek maakte hij deze pijnlijke uitglijder. Simone sprong wel onmiddellijk in op de reactie van haar man. "Jopie, Hitler was de grootste misdadiger van de wereld. Hoe kun je dit nou zeggen?" Heesters antwoordde: "Maar dat weet ik poppie, maar hij was aardig voor mij".

De advocaat van Heesters reageerde gisteren in het VARA-programma de Leugen Regeert. "Ik vind dat men het interview met de heer Heesters onder valse voorwendselen heeft weten te regelen. Het zou gaan om een interview ter gelegenheid van zijn verjaardag, zijn optreden en over de prijzen die hij voor zijn verjaardag krijgt en niet over de oorlog." Volgens hem besefte Heesters niet wat hij zei. "Nee, want hij zal met zekerheid bepaalde dingen niet meteen zo opvatten zoals een jongere man. Die vlieger ging hier ook op. Hij besefte niet hoe gevoelig die vraag lag en stond alleen stil bij hoe vriendelijk Hitler hem benaderde. Hij zag er niet de objectieve vraag in: Was Hitler een aardige man? Die vraag is echt absurd. Maar meneer Heesters had dat waarschijnlijk niet door."

Een zegsvrouw van de VARA gaf als reactie in de Telegraaf dat ze vond dat de De Wereld Draait Door niet fout zat. "Heesters kreeg tot vier keer toe de kans op een reactie. We hebben hem niets in de mond gelegd".

Jakhals Erik bij Johan Heesters

Twentse huisartsen vinden invoering EPD onhaalbaar

Huisartsen uit Twente en de Achterhoek denken dat het onhaalbaar is het elektronisch patiëntendossier (EPD) in 2009 in te voeren. Technische problemen, onduidelijkheden over registratie en onzekerheden over privacy en aansprakelijkheid zouden een te groot struikelblok zijn.

Dat zeggen de huisartsen vandaag in het NRC Handelsblad. De artsen hebben in opdracht van minister Ab Klink (Volksgezondheid) geëxperimenteerd met een digitaal dossier.

Desondanks is de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) nog steeds voorstander van invoering van een dergelijk dossier. Een woordvoerder zei vandaag al enige maanden op de hoogte te zijn van het negatief uitgevallen experiment.

Florence wil WK wielrennen in 2014

Florence heeft laten weten het WK wielrennen van 2014 te willen organiseren. De Italiaanse stad zal hierdoor de concurrentie met Valkenburg aangaan, dat de mondiale titelstrijd in 2013 of 2014 naar Nederland wil halen.

Dit jaar werd het WK wielrennen in het Italiaanse Varese afgewerkt. Volgend jaar is het Zwitserse Medrisio gastheer van dit evenement. In 2010 is het de beurt aan Melbourne en in 2011 reizen de wielrenners af naar Kopenhagen.

NAC Breda mist zeven spelers

Robert Maaskant zal alles uit de kast moeten halen om dit weekend in een opstelling in elkaar te zetten. De oefenmeester van NAC Breda mist namelijk een half elftal, waardoor hij flink moet puzzelen voor het duel tegen ADO Den Haag.

Rob Penders, Tim Gilissen, Kurt Elshot, Csaba Fehér, Martijn Reuser en Enric Vallés Prat zijn niet fit genoeg bevonden om dit weekend te spelen. Ook clubtopscorer Matthew Amoah zal tegen de Haagse residentieclub niet spelen.

Drie van de eerdergenoemde spelers hebben te kampen met een kwetsuur aan de hamstring. NAC Breda heeft op de officiële site inmiddels laten weten een onderzoek te starten naar een eventueel verband tussen deze blessures.

Squashvrouwen beëindigen WK als zevende

De Nederlandse squashvrouwen hebben het WK voor landenteams, dat in Caïro werd gehouden, als zevende afgesloten. In de strijd om deze positie was Oranje te sterk voor Hongkong (2-0).

In het eerste duel moest Vanessa Atkinson zien af te rekenen met Annie Au. De Nederlandse won de partij uiteindelijk met 3-2 (11-02, 8-11, 11-8, 9-11 en 11-3). Vervolgens was het de beurt aan Orla Noom, die tegen Lui Tiz Ling speelde. Ook zij slaagde er in met 3-2 (11-8, 7-11, 8-11, 11-7 en 11-6) te winnen.

PSV geen prioriteit voor Van Bommel

Het is nog maar de vraag of Mark van Bommel inderdaad bij PSV zal terugkeren. De middenvelder liet, na afloop van het duel tussen Bayern München en Hoffenheim, weten waar zijn prioriteiten liggen.

Het huidige contract van Van Bommel loopt na dit seizoen af, waardoor hij transfervrij kan vertrekken. Der Rekordmeister heeft de speler inmiddels voor een gesprek uitgenodigd. Tijdens deze conversatie zal men met name over een langer verblijf gaan spreken.

"Ze moeten wel met een heel goede aanbieding komen," was de waarschuwing van Van Bommel, die in het verleden ook al van een transfervrije status profiteerde. Daarnaast liet de speler doorschemeren wel zin te hebben in een avontuur in Spanje of Engeland. Mocht er uit deze competities geen club komen, dan zou hij naar Eindhoven kunnen terugkeren. "Alleen dan is PSV een optie", aldus de middenvelder.

Marokko.nl wil brede aanpak internethaat

De makers van de website marokko.nl pleiten voor een brede aanpak van haatzaaiende, kwetsende en discriminerende reacties op websites. Grote internetcommunities zoals Hyves en GeenStijl zouden het voorbeeld van de website moeten volgen en bezoekers de mogelijkheid moeten bieden foute reacties met één druk op de knop door te sturen naar de politie, zegt woordvoerder Khalid Mahdaoui.

Marokko.nl kwam deze week in opspraak wegens opmerkingen op de site. Minister voor Integratie Eberhard van der Laan (PvdA) kondigde aan een onderzoek te starten naar de website, die een kleine 140 duizend euro subsidie ontving van het Stimuleringsfonds voor de Pers. Op de site stond onder meer: "Je dient de kafit te haten omwille van hun ongeloof". Met 'kafit' worden ongelovigen bedoeld. Over de daders van de aanslagen in Mumbai zou iemand hebben geschreven: "Moge Allah deze helden belonen met het paradijs."

De reacties op de website worden niet vooraf bekeken door een moderator, maar achteraf verwijderd als ze niet door de beugel kunnen. Marokko.nl gaf deze week aan onmogelijk alle duizenden reacties achteraf te kunnen controleren. Nu hoeft dat ook niet meer. Naar eigen zeggen als eerste site in Nederland krijgt marokko.nl binnenkort een toepassing waarmee bezoekers reacties die ze als kwetsend ervaren kunnen melden bij de beheerders van de site én bij de politie.

Hij hoopt dat van de meldingen bij de politie een preventieve werking uitgaat. Het Korps Landelijke Politiediensten heeft aan de site laten weten de meldingen te bekijken.

Diemen voert actie tegen Eurlings

De voltallige gemeenteraad van Diemen is vandaag de straat op gegaan om te protesteren tegen minister Camiel Eurlings van Verkeer.

Volgens de negentien politici doet de bewindvoerder te weinig om te voorkomen dat de luchtkwaliteit in de stad verslechtert door de geplande verbreding van de snelwegen A1 en A10-Oost.

De raadsleden gaven op het Diemerplein de aftrap van een grote handtekeningenactie. De komende tijd verspreidt de gemeente 13.500 kaarten onder inwoners. Daarop staat een foto van Eurlings met een uitspraak die hij onlangs zelf in Diemen deed: "Deze mensen mogen niet het kind van de rekening worden". Politici en burgers zullen de ondertekende prentjes later aan de minister overhandigen.

Diemen wil dat er een glazen overkapping over de snelwegen komt wanneer die breder worden, maar Eurlings vindt dat te duur.

'Alleen grote autoproducenten overleven crisis'

Kleinere autofabrikanten zullen de huidige crisis in de autosector niet overleven. Over twee jaar zijn er wereldwijd slechts zes grote producenten over. Dat zegt Fiat-topman Sergio Marchionne in een interview met het blad Automotive News Europe dat vandaag is verschenen.

Daarnaast zouden er kleine fabrieken kunnen blijven die geen massaproductie leveren. Volgens Marchionne zullen alleen fabrikanten die meer dan 5,5 miljoen auto's per jaar maken de problemen het hoofd kunnen bieden. Op dit moment zijn dit Toyota, General Motors, Volkswagen, Ford Motor en Renault-Nissan.

De Italiaanse topman denkt dat er uiteindelijk een Amerikaanse groep, een grote Duitse fabrikant, een Frans-Japanse producent en een zuiver Japanse automaker overblijven. Verder komen er volgens Marchionne een grote Chinese speler bij en een pan-Europese producent.

Maagverkleining Peter Beense goed verlopen

Peter Beense heeft gisteren met succes een maagverkleining ondergaan. Dat heeft de volksartiest laten weten. In een ziekenhuis in België is een eerder aangebrachte maagband verwijderd en is zijn maaginhoud kleiner gemaakt. Beense ligt momenteel op de intensive care.

De meer dan tweehonderd kilo zware zanger had vanwege zijn obesitas onder meer last van gewrichtspijnen. "Wat een ander heeft met roken, heb ik met eten, hoewel ik niet eens zo'n grote eter ben", zei hij vorig jaar tegen Novum Nieuws. "Ik houd van lekkere dingetjes en veel drinken. Dat moet ik zien in te dammen."

De 45-jarige Beense staat bekend om feestnummers als 'Fiesta' en 'Ay ay ay Ajax'. Hij heeft een eigen café in de Korte Reguliersdwarsstraat in Amsterdam.

[WB] Van Riessen niet op 500 meter

Laurine van Riessen doet morgen bij de wereldbekerwedstrijden in Changchun niet mee aan de 500 meter in de B-groep.

De schaatsster van DSB besloot dat in overleg met trainer Sicco Janmaat. "Voor Laurine valt er op die afstand zondag niets te winnen en daarnaast past het niet goed in het schema”, aldus Janmaat.

Van Riessen rijdt morgen wel de 1000 meter. Op die afstand eindigde ze vandaag als derde.

Powel denkt aan vertrek bij FC Groningen

Berry Powel staat nog geen jaar bij FC Groningen onder contract, maar denkt nu alweer aan een vertrek. Twee weken geleden werd de aanvaller voor het duel tegen PSV buiten de selectie gelaten. Als reden werden motivatieproblemen opgegeven. De speler baalt echter van zijn rol als reserve.

Afgelopen woensdag hadden Jans en Powel een gesprek. De trainer concludeerde uiteindelijk dat de aanvaller zich niet meer voor FC Groningen kon opladen. "Maar dat heb ik helemaal niet gezegd," verdedigde de speler zich. "Misschien heeft de trainer dingen die ik gezegd heb, verkeerd geïnterpreteerd. Ik voetbal graag voor FC Groningen en was zelf ook in de veronderstelling dat ik bij de selectie voor de wedstrijd tegen PSV zou zitten."

Powel vind het overigens 'slecht' dat Jans deze kwestie via de media naar buiten heeft gebracht. ""Ik vroeg hem vrijdag nog waarom hij niet eerst even aan mij vroeg, of zijn interpretaties klopten. Hij antwoordde vervolgens dat zijn hoofd daar niet naar stond. Of dit gevolgen heeft voor het vertrouwen tussen mij en de trainer? Nou...je kan je voorstellen dat het onderlinge vertrouwen nu wel iets minder is, ja."

Powel maakt er overigens geen geheim van dat hij niet tevreden is. "Dat heb ik de trainer woensdag ook laten weten. Ik ben nu al geen basisspeler en de club wil in de winter nog een nieuwe spits halen. Dan wordt ik dus derde of vierde keus. En omdat de trainer niet echt vertrouwen in me heeft, lijkt het me logisch om dan samen naar een oplossing te zoeken. Voor mij zou dat een transfer kunnen zijn, ja. Maar de club wil me niet laten gaan."

Westerhof wil minimaal acht punten

Vitesse bezet met elf punten nog altijd een teleurstellende veertiende plaats op de ranglijst. De club kocht afgelopen zomer groots in, maar is nog altijd terug te vinden in de staart van de Eredivisie.

Coach Hans Westerhof heeft echter een duidelijk doel voor ogen: minimaal acht punten behalen tot de winterstop. Vitesse neemt het voor de competitieonderbreking op tegen Roda JC, PSV, NAC Breda en FC Volendam. "Het streven is acht punten," aldus Westerhof tegenover Omroep Gelderland.

"Dat is nodig om weer aansluiting te krijgen bij de middenmoot. We staan maar twee punten boven de degradatiezone, maar daar hou ik me helemaal niet mee bezig. Ik vind dat wij een goede plaats in de middenmoot moeten halen", ging de trainer verder.

Westerhof is door deze nieuwe uitdaging echter niet van plan om het systeem waarin Vitesse haar wedstrijden speelt om te gooien. "We gaan altijd uit van 4-3-3 in balbezit, maar we schakelen zo om naar 4-4-2 of tegen twee spitsen naar 3-4-3."

Uitslag K-1 Grand Prix

Remy Bonjansky mag zich de nieuwe wereldkampioen van de K-1 noemen. De inwoner van Almere versloeg in een krankzinnige finale zijn tegenstander Badr Hari. Het is voor de Nederlander de derde wereldtitel in zijn carrière.

Tijdens de finale van de K-1, die in de Japanse Yokohama Arena werd gehouden, werd Bonjasky door Hari tegen het hoofd getrapt. Even daarvoor negeerde de Marokkaan een stopteken van de scheidsrechter.

Hari ontving uiteindelijk een rode kaart, waardoor Bonjansky zich tot wereldkampioen kon laten kronen.

Bommelder basisschool: ik was gefrustreerd

De man die gisteren werd opgepakt voor het doen van een valse bommelding op een basisschool in Oosterhout heeft bekend. Hij zegt te hebben gehandeld uit frustratie over geluidsoverlast van de school, zegt de politie. Terwijl vierhonderd kinderen van de Rubenshof bezig waren met de sinterklaasviering kwamen twee telefonische bommeldingen binnen.

Daarop werden de kinderen naar een sporthal gebracht, waar de sint op bezoek kwam. De cadeautjes lagen echter nog op school. De veelheid aan pakketjes en surprises bemoeilijkte de zoektocht van de politie naar een eventuele bom. De school liet vrijdag weten dat de cadeautjes maandag alsnog worden uitgepakt.

De politie meldt vandaag dat wordt gekeken of de schade van de school en onder meer politie kan worden verhaald op de Brabander. De 44-jarige hoort maandag van de rechter-commissaris of hij langer vast moet blijven.

Boer aangevallen door stier

Een 48-jarige boer uit Nieuwediep heeft gisteren enkele botbreuken opgelopen toen hij werd aangevallen door een stier. Volgens de Drentse politie gebeurde dat toen hij het dier samen met zijn broer uit een weiland in Nieuwediep wilde halen.

Bij de aanval van de stier kwam de man ten val. Hij is naar het ziekenhuis gebracht met een gebroken pols en gebroken enkel.


Boer aangevallen door stier  (foto: DAG)

Timmer baalt

Marianne Timmer werd tijdens haar 1.000 meter bij de wereldbekerwedstrijden in het Chinese Changchun op de kruising gehinderd door haar Canadese opponente Tamara Oudenaarden. Hierdoor was de kans voor een goede eindtijd voor Timmer in één klap verdwenen.

Na afloop was ze dan ook teleurgesteld. "Dit is domme pech. Ik had net zo goed kunnen stoppen. Ze had achter mij langs moeten kruisen. Nu moest ik omhoog komen en verloor ik veel vaart," aldus Timmer.

Oudenaarden werd na afloop gediskwalificeerd. Timmer maakte niet van de gelegenheid gebruik om de race opnieuw te rijden. Ze eindigde als zestiende in 1.20,76. "Ik had het verzoek voor een nieuwe race al bijna ingediend" aldus bondscoach Wopke de Vegt. "Maar Marianne wilde niet. Dat kan ik wel begrijpen, want het is nauwelijks te doen om twee keer achter elkaar een goede 1000 meter af te leggen."

Begin november, bij de Nederlandse afstandskampioenschappe, wist Timmer zich niet te plaatsen voor de eerste WB-races van het seizoen op de kilometer. Omdat Ireen Wüst en Paulien van Deutekom dit weekend niet van start gaan, mocht ze in Changchun voor het eerst aan de start verschijnen op de 1.000 meter, haar favoriete afstand. Volgende week zal ze de kilometer ook rijden in Nagano.

Man verdacht van betasten vrouwen na 'onderzoek'

Een 28-jarige man uit Assen wordt ervan verdacht verschillende vrouwen onzedelijk te hebben betast. Hij had hen gevraagd mee te werken aan een onderzoek met vragen over hun lichaam. Die vragen werden steeds intiemer, waarna de man handtastelijk werd. Dat meldt de politie.

De zaak kwam aan het licht nadat een van de vrouwen begin oktober gewond raakte toen zij uit de auto van de man wilde vluchten nadat hij haar met de smoes over het onderzoek in zijn auto had gelokt en had betast. De 32-jarige vrouw uit Assen werd toen in haar woonplaats meegesleurd door de auto, waarna die op de Noordersingel tot stilstand kwam en de verdachte probeerde te vluchten. De man kon echter door de politie worden ingerekend. De vrouw moest een nacht in het ziekenhuis blijven.

Nadat verdachte en slachtoffer hun verhaal hadden gedaan, rees bij de politie het vermoeden dat de man meer slachtoffers had gemaakt. Daarop werden eventuele slachtoffers opgeroepen zich te melden.

Deze oproep leverde drie meldingen van vrouwen uit Assen en omgeving op, die vertelden door de man te zijn benaderd om mee te werken aan zijn 'onderzoek'. Daarbij stelde hij vooral vragen over hun borsten. Van een van hen, een 15-jarig meisje, zou hij tijdens een ontmoeting de borsten hebben betast. Haar vader heeft aangifte gedaan.

Het Openbaar Ministerie heeft de zaak in behandeling. Binnenkort moet de man zich voor de rechter verantwoorden. De man zit nog vast.

Blind in Ajax-selectie, Sno op tribune

Eerder nog sprak Ajacied Evander Sno de hoop uit veel speeltijd te krijgen. De Telegraaf meldt dat hij niet eens bij de selectie van de Amsterdammers zit voor de wedstrijd van morgen tegen Volendam.

De coach van de Amsterdammers, Marco van Basten, gunt voor het eerst een plek in de groep aan Daley Blind, zoon van de huidige technisch manager Danny Blind.

Sinds de zomer van 1998 speelt Blind junior in de jeugd van Ajax en ontwikkelde zich, met name in de laatste jaren, snel. Afgelopen seizoen werd hij als speler van de A1 nog uitgeroep tot Talent van het Jaar bij Ajax. Dit seizoen is hij aanvoerder van de beloften.

Taekema verlengt contract tot 2012

Taeke Taekema zal ook de komende seizoenen nog voor de Amsterdamse Hockey & Bandy Club uitkomen. De strafcornerspecialist verlengde onlangs zijn contract tot de Spelen van 2012, die in Londen worden gehouden. Hierdoor zal de hockeyer zijn carrière mogelijk ook in de hoofdstad afsluiten.

De nieuwe voorzitter van de hockeyclub uit Amsterdam, Erik Cornelissen, was erg content met de keuze van Taekema. "Zijn strafcorner is uniek," liet hij weten. "Maar in de langetermijnvisie is Taeke voor ons een sleutelfiguur, zeker gezien zijn leidersrol in het veld en de opleiding van de vele jonge talenten in het team."

Drie jaar geleden koos Taekema ervoor om naar Amsterdam te verhuizen. Daarvoor speelde hij ook nog in het shirt van Klein Zwitserland uit Den Haag.

Olympische nominatie Van Doorn

Op de tweede dag van de wereldbekerwedstrijden shorttrack in Nagano heeft Annita van Doorn de eerste stap gezet richting de Olympische Spelen van Vancouver. Tijdens de finale van de 1.000 meter eindigde de Nederlandse als vijfde en die plek was genoeg voor een Olympische nominatie.

Om zeker te zijn van deelname aan de Spelen moet Van Doorn volgend jaar op deze afstand nog wel vormbehoud tonen met een notering bij de beste twaalf. Overigens reed ze in de finale van de kilometer met 1.31,724 een nieuw Nederlands record. De oude toptijd stamde uit 2005 en stond op naam van ploeggenote Liesbeth Mau Asam.

Salcido: "Stevens maakt mij mentaal dood"

Carlos Salcido is mogelijk aan zijn laatste wedstrijden voor PSV bezig. De verdediger van de Eindhovenaren heeft namelijk gezegd in januari zijn koffers te pakken, omdat trainer Huub Stevens hem 'mentaal heeft doodgemaakt'. Daarnaast zou hij door de oefenmeester zijn vernederd.

In de zomer van 2006 kwam Salcido naar PSV en groeide onder Ronald Koeman uit tot een belangrijke schakel in de centrale verdediging. Toen Stevens aan het roer kwam, waren er onderling een aantal botsingen. Bovendien kreeg de Zuid-Amerikaan een rol aan de rechterzijde van het veld.

"Ik schaam me voor mijn eigen spel. Er is maar één iemand schuldig aan deze situatie: de trainer," warden de duidelijke woorden van Salcido. Stevens heeft inmiddels door laten schemeren dat de verdediger vanavond, als PSV tegen FC Groningen speelt, gewoon in actie zal komen. De Limburger wenst 'niet te reageren op zaken die journalisten van spelers horen'.

PSV is echter niet van plan om Salcido, die nog een contract tot medio 2012 heeft, zomaar te laten gaan.

Button: "Probeer positief te blijven"

Jenson Button probeert positief te blijven, maar dat valt niet mee nu hij weet dat Honda heeft besloten te stoppen in de Formule 1. Hierdoor zit de Brit zonder stoeltje en is het nog maar de vraag of hij komend seizoen in actie zal komen.

"Ik kwam er op hetzelfde moment achter als de rest van het team," liet Button in een reactie weten. "Het was voor mij dus net zo'n schok als het voor iedereen was. De eerste paar uur waren erg pijnlijk, maar daarna bedacht ik me dat het geen zin heeft me slecht te voelen. Er verandert toch niets aan de situatie, dus ik kan maar beter proberen positief te blijven."

Release datum Darkfall Online bekend gemaakt

Eindelijk is er een release datum voor Darkfall Online aangekondigd, namelijk 22 januari 2009. Hier het officiële bericht:

Athens, Greece – December 5th, 2008 - Audio Visual Enterprises SA and Aventurine SA in a joint statement today announced that their highly anticipated MMORPG title Darkfall Online will launch across Europe on January 22nd, 2009. North American players are also welcome to participate in the European launch of Darkfall which will precede a North American launch.

More details to be announced as they become available.



Nog maar één maand wachten.....

Idabdelhay heeft moeite met reserve-rol

Fouad Idabdelhay brak vorig seizoen stormachtig door en scoorde liefst zes keer in zeventien optredens. De aanvaller komt dit seizoen echter minder aan spelen toe en denkt na over een verhuur.

"Ik heb het er heel moeilijk mee dat ik niet speel. Voortdurend loop ik met een chagrijnig gevoel rond. Ik praat er veel over met Wilfred Sip (fysiotherapeut en hersteltrainer). Hij zegt dat dit er bij hoort als voetballer. Vorig jaar ging alles vanzelf, nu zit het even tegen. Ik ben een speler die vertrouwen nodig heeft. Dan voel ik me lekkerder," aldus Idabdelhay in BN/De Stem.

Vorige week kreeg hij zijn kans tegen Sparta vanwege een blessure van Matthew Amoah, maar hij faalde. "Ik vermoed dat ik mezelf teveel druk op had gelegd, wilde me per se bewijzen. Het lukte niet."

Het weinige spelen resulteert erin dat Idabdelhay mogelijk verhuurd wil worden. "Ik wil weten wat NAC met me van plan is. Van voetballen in het tweede elftal word je niet beter. Wanneer we tegen pakweg Jong TOP Oss spelen, waan ik me weer in de A-jeugd. Ik denk wel eens aan een verhuur. Bij een club als Sparta of ADO Den Haag kom ik misschien wel wekelijks aan spelen toe," besluit het 20-jarige talent.

Zimbabwe komt met biljet van 200 miljoen

Nog even en Zimbabwanen kunnen betalen met een bankbiljet met erg veel nullen. De regering van het door politieke en economische crises getroffen land kondigde vandaag aan dat het binnenkort met een biljet van 200 miljoen dollar komt.

De inflatie in Zimbabwe is het hoogste in de wereld en bedraagt nu 231 miljoen procent. Enkele dagen geleden werd nog een biljet van 100 miljoen dollar geïntroduceerd. De vertegenwoordigende waarde was zaterdag circa 11 euro.

De centrale bank heeft dit jaar alleen al 27 nieuwe bankbiljetten het licht doen zien, exclusief het nieuwe biljet. Zimbabwaanse burgers mogen per week maximaal 100 miljoen dollar opnemen. Voor bedrijven geldt een limiet van 50 miljoen dollar.

De wedstrijddag van Lamzak_

FOK!sport biedt users de mogelijkheid om hun beleving over een bepaalde wedstrijd of evenement op te sturen. Zo bezocht user Lamzak_ het duel tussen FC Twente en Schalke 04. Hieronder vind je zijn ervaringen over deze wedstrijd. Wil jij hier ook aan meewerken, stuur dan een mailtje met je belevenis naar sport@fok.nl o.v.v. Sfeerverslag van een evenement.

Groepsfase UEFA-Cup in Enschede, dat is toch echt geen jaarlijkse kost. Dit jaar wel, en vandaag stond de zwaarbeladen wedstrijd tegen Schalke 04 op het schema. Bij een overwinning zou Twente zich direct plaatsen. Zoals bij de meesten wel bekend zijn Schalke 04 en FC Twente goed bevriend. Dit was goed te merken aan de binnenstad van Enschede, waar Schalke- en Twente-fans samen op terrassen zaten onder genot van een biertje.

Toen de wedstrijd, ik persoonlijk hou er toch wel van om ruim op tijd in het stadion aan te komen, ik kijk graag de warming-up, tevens moest ik nog munten halen en wilde het verkeer voor zijn. Dus ook vandaag was ik ruim een uur van tevoren in het stadion, waar ik een klein rood vlaggetje zou vinden bij mijn stoel. De wedstrijd werd ingeluid met een prachtige TIFO aan beide zijden. De TIFO van Schalke was ook erg tof om te zien. Sinds de Grolsch Veste is uitgebreid, betekende dit dat het uitvak ook uitgebreid moest worden, waardoor de uit-supporters tegenwoordig in drie losse vakken zitten. Twee kleine en één grote. De TIFO van Schalke bestond uit twee delen: De twee kleine vakken hielden blauwe vellen vast en enkele dubbelhalters met het logo van Schalke, het andere deel bestond uit rode vellen, waar logo's van FC Twente en van Vak-P op te zien waren. Onderschreven met de Duitse tekst: Samen zijn wij hier in de hel van Enschede (oid, mijn Duits is echt waardeloos). Een geweldig gebaar van de Schalke aanhang.

Een spandoek in één van de Twente vakken had de tekst: Immer Freunden, aber heute nicht. Ook in de Twente-vakken waren er veel Schalke Supporters aanwezig, dit ook zonder enkele problemen, een heerlijk gezellige avond in de Veste. De wedstrijd zelf: Twente begon heerlijk, waar een doelpunt in de tweede minuut (Wielaert) ervoor zorgde dat voordat ik überhaupt koud geworden was, alweer uitgebreid heb staan knuffelen met mijn achterbuurman en zij-buurman. Het beloofde veel goeds. Twente zakte nadat snelle doelpunt alweer behoorlijk in, Schalke drong aan en kreeg kansen, waarvan twee hele grote. Toen de bal via de paal in de handen van Boschker kwam, zei ik gelijk tegen mijn buurman: Als die er niet in gaat, verliezen wij vanavond niet.

De wedstrijd verliep billenknijpend verder en het rust-signaal was er één waar spelers en supporters erg blij mee waren. Na even mijn blaas geleegd te hebben en een rondje bij de omloop te hebben gelopen liep ik rustig weer naar mijn stoeltje, waar ik sigaret nummer elf opstak sinds het startsignaal om me toch nog even warm te houden. Nadat twee spandoeken van Schalke werden geshowt met de teksten (ongeveer): Eindelijk weer rusten in het buitenland, kunnen we weer gaan voor de punten in de liga, begon de wedstrijd weer.

Schalke zette druk, Twente deed en kon niet bijster veel, maar echt angst voor Schalke kroop bij mij ook niet naar boven. En dan opeens, een actie van Kenneth Perez wat resulteerde tot een prachtig doelpunt in de 55ste minuut. Na wederom een knuffel te hebben gegeven aan ongeveer alle mensen om mij heen ging de wedstrijd door. De sfeer zat er lekker in, waar ook het "spring voor Twente" wel erg duidelijk merkbaar was, ook als je stil stond deinsde je toch nog wel een centimetertje omhoog en omlaag .

Waar iedereen diep van binnen angst voor had gebeurde, in de 79ste minuut scoort Asamoah de aansluitingstreffer. Wat mij hierbij opviel was dat er geen één Schalke supporter juichte. Schalke ging druk zetten, waardoor er achterin meer ruimtes ontstonden, wat behoorlijk kansen aan beide kansen resulteerde niet in een doelpunt. De blessuretijd ging in, waar de Ajacieden massaal "Jalalalalala Ajax Amsterdam" in zouden zetten, deed het hele stadion staand de Twentse versie: "Jallaalalaala, Twente Olé". Na echt een werkelijk prachtige actie van Theo Janssen bij de cornervlag werd er afgefloten. Ontlading, gejuich, een geweldig feest en een historische dag, Twente overwinterde sinds 1977/1978 eindelijk weer in Europa.

De ereronde was een aparte, Schalke-spelers en Staf liepen direct naar binnen, waar de Twente-Spelers een rondje stadion aan het starten waren. De Schalke-supporters klapten massaal voor Twente en toen gebeurde wat geweldigs, het bekende: "Ooooooooooooooooooooooooooooooh, heuj heuj heuj". Werd gestart vanuit het Schalke-vak, waardoor het Schalke-vak ook nog een persoonlijk bedankje kreeg van de Twente-Spelers. Na nog vijf minuten gesprongen en gezongen te hebben was het tijd om naar huis te gaan.

De biertap op de tweede ring was weer open en ik vervolgde mijn weg richting de auto, waarvoor ik wel langs het uitvak (aan de buitenkant van het stadion) moest/kon lopen. Een Duitse dame stond bij het hek met haar sjaal te zwaaien, ik liep naar haar toe en wilde mijn sjaal ruilen, mijn 100% Tukker sjaal was niet goed genoeg, dus heeft ze de sjaal geruild voor de sjaal die mijn broer van me geleend had. Waardoor Lamzak_ nu trotse bezitter is van een echte NordKurve sjaal.

Morgen zal de hele dag de glimlach die ik nu op mijn kop heb blijven staan. We zijn trots op ons Twente.

Hollywoodactrice Foch overleden

Actrice Nina Foch is gisteren op 84-jarige leeftijd overleden. Dat melden verscheidene Amerikaanse media vandaag. De in Leiden geboren Foch verhuisde op jonge leeftijd met haar moeder naar New York.

Daar maakte zij carrière als actrice en speelde in meer dan 160 film- en televisieproducties. Voor haar rol als altruïstische secretaresse in het drama Executive Suite van regisseur Robert Wise ontving zij in 1955 een Oscarnominatie.

Foch deelde het doek met grootheden als Bela Lugosi, Kirk Douglas, Laurence Olivier, Jerry Lewis, Dean Martin, Gene Kelly en Diana Ross. De actrice was onder meer te zien in meervoudige Oscarwinnaars An American in Paris (1951), The Ten Commandments (1956) en Spartacus (1960). In de laatste film speelt zij een welvarende vrouw die de gladiatoren mag kiezen die in de arena een gevecht op leven en dood moeten leveren.

Eerste Playboyfoto's Do onthuld

De eerste Playboyfoto's van Do zijn gisteren onthuld. Op de website van het herenblad staan vier kiekjes van de fotoshoot in Zuid-Afrika. Ook is in een filmpje te zien hoe Dominique van Hulst, zoals haar volledige naam luidt, zich blootgeeft.

Tijdens het uitstapje in Zuid-Afrika werden foto's genomen in het bos, op het platteland en op het strand. Zo is op de foto's en in het filmpje te zien hoe Do naakt op een schommel zit die aan een boom hangt en tot aan haar borsten wordt ingegraven in het zand. Ook rende ze voor de fotograaf van Playboy naakt met een vlieger over het strand.

Begin deze week verschenen op het weblog VKMag nog enkele vermeende foto's van de naaktreportage. Playboy ontkende direct dat het gaat om uitgelekte kiekjes van Do. De foto's tonen een vrouw die over het strand dartelt.

De Playboy met de fotoreportage van Do ligt vanaf donderdag in de winkel.

[GP2] Sprintrace Dubai afgelast

De Sprintrace die om 10:00 uur Nederlandse tijd zou beginnen, is afgelast wegens zware regenval. De baan staat blank van de regen, die wel voorspeld was en die vannacht viel. Dat zegt Giedo van der Garde aan GPUpdate.net.

De afgelasting komt met name voor Sakon Yamamoto niet goed uit, want de Japanner wist gisteren in Race 1, na een goede kwalificatie als tweede, niet verder te komen dan een achtste plaats waardoor hij vandaag van pole had mogen vertrekken omdat de eerste acht uit Race 1 in omgekeerde volgorde mogen starten.

Kamui Kobayashi blijft daarmee leider in het klassement, hij staat met 22 punten voor Roldan Rodriguez (19) en Davide Valsecchi (15 punten).

De Nederlanders zijn terug te vinden op een achtste plaats, Giedo van der Garde met 5 punten, op een twaalfde plaats, Yelmer Buurman en op de twintigste plaats Renger van der Zande, die beide nog geen punten gehaald hebben. De Nieuw-Zeelander met een Nederlands paspoort Chris van der Drift heeft net als Van der Garde 5 punten en staat daarmee negende.

Stand Coureurs

Pos. Rijder Punten
1. K. Kobayashi 22
2. Roldan Rodriguez 19
3. D. Valsecchi 15
4. J. Villa 10
5. E. Bamber 8
6. V. Petrov 8
7. S. Yamamoto 7
8. G. van der Garde 5
9. C. van der Drift 5
10. J. d`Ambrosio 4
11. S. Perez 3
12. Y. Buurman 0
13. D. Nunes 0
14. H. Yoshimoto 0
15. A. Yoong 0
16. L. Razia 0
17. M. Mäki 0
18. L. Filippi 0
19. J. Jakes 0
20. R. Van der Zande 0
21. A. Zuber 0
22. C. Iaconelli 0
23. Y. Sekiguchi 0
24. P. Maldonado 0
25. N. Philippe 0
26. G. Ricci 0
27. H. Al Fardan 0
28. F. Crestani 0
29. M. Herck 0
30. K. Nai Chia Chen 0
31. A. Valerio 0
32. M. Dalle Stelle 0


Stand Teams

Pos. Team Punten
1. DAMS 26
2. Piquet GP 19
3. Durango 15
4. Campos 11
5. Super Nova 10
6. Qi-Meritus 8
8. GFH iSport 5
9. Trident 5
10. Ocean Racing 0
11. Team Arden 0
12. FMS 0
13. DPR 0

Helft prostitutieramen Wallen dicht

De helft van de ramen op de Wallen gaat dicht. Ook coffeeshops in het even beroemde als beruchte gebied in de Amsterdamse binnenstad verdwijnen voor de helft. Dat staat in plannen van wethouder Lodewijk Asscher die hij aan de gemeenteraad heeft voorgelegd.

De PvdA-bestuurder trok vorig jaar in december te strijde tegen misstanden op de Wallen en heeft nu een uitgewerkt plan van aanpak klaar, meldt de gemeente. "Het woord is nu aan de gemeente", licht de portefeuillehouder de plannen toe op Radio 1.

Volgens Asscher wemelt het op de Wallen van de zaken waar criminelen hun geld witwassen, zoals bordelen, smartshops, geldwisselkantoren, gokhallen en kleine winkeltjes met dubieuze omzetcijfers. Bovendien is er sprake van vrouwenhandel. "We zouden het leuk vinden als achter de glimlachende vrouw achter het raam geen moderne slavernij schuil zou gaan.

DVD: Lost - Seizoen 4

Tijdens het vierde seizoen van de hitserie Lost was het even schrikken. De staking van de scenarioschrijvers in Hollywood dreigde een voortijdig eind te maken aan het geplande seizoen. Na het akkoord viel het gelukkig allemaal wel mee. In tegenstelling tot de eerdere seizoenen (en een normaal TV-seizoen), waarin 22 afleveringen de norm is, waren de laatste drie seizoenen nu in 16 uitzendingen opgedeeld. Door de staking kwam seizoen vier uiteindelijk op 14 uit. Gelukkig kwam daar de toezegging van de makers bij om seizoen vijf en zes naar 17 te verhogen.

Boek: Emily Barr - Bedrieglijk

Tegenwoordig ontstaan er steeds meer gezinnen die afwijken van het traditionele plaatje. Alleenstaande moeders en vaders, samengestelde gezinnen, gezinnen met ouders van hetzelfde geslacht, vandaag de dag kijkt niemand daar meer raar van op. Maar het gezin dat Liz Greene, één van de hoofdpersonen uit het boek Bedrieglijk van Emily Barr, op het punt staat te stichten, stijgt hier ver boven uit.

PSV wil Cássio verhuren

PSV wil de Braziliaanse doelman Cássio Ramos verhuren, om hem zo ervaring op te laten doen. Het liefst zien de Eindhovenaren de derde keeper bij een andere Nederlandse club spelen.

PSV-manager Adrie van Kraaij stelt in Algemeen Dagblad dat de club bezig is Cássio elders te stallen: "Het is voor zijn ontwikkeling belangrijk dat Cássio op een zo hoog mogelijk niveau speelt. Het liefst in Nederland en het liefst in de eredivisie. Daarvoor onderzoeken we nu de mogelijkheden."

PSV nam de Braziliaan in de zomer van 2007 over van Grêmio. In Eindhoven verwachtte men veel van de jeugdinternational, in wie op termijn de opvolger van Gomes werd gezien. De 21-jarige keeper speelde echter alleen nog maar voor Jong PSV. Cássio heeft nog een contract tot medio 2012 bij de landskampioen.

[WB] Boer, de Vries winnen 1.000 meter B-groep

Margot Boer heeft bij de wereldbekerwedstrijden sprint in het Chinese Changchun de 1.000 meter in de B-groep gewonnen. De Nederlandse reed een tijd van 1.18,84. Sanne Delfgou eindigde met een tijd van 1.20,35 als vijfde.

Sjoerd de Vries won bij de mannen de 1.000 meter in de B-groep. De rijder van DSB reed een tijd van 1.11,35. Remco Olde Heuvel werd tweede in 1.11,70.

Onvrede over programma EK allround

Zowel bij sponsors als bij supporters is er onvrede over het programma van de Europese kampioenschappen allround, die van 9 tot en met 11 februari in Thialf zullen worden gehouden.

De kaartverkoop liep al toen een maand geleden werd besloten om op de vrijdag alleen de mannen te laten rijden (500 en 5000 meter). De vrouwen komen alleen op zaterdag en zondag in actie. Het gevolg hiervan is dat op de vrijdag een pauze van een uur zit tussen beide afstanden.

Daarnaast begint het toernooi op de vrijdag al om 15:00 uur 's middags, een ongunstig tijdstip voor zowel publiek als sponsors. Onder meer Aegon en TVM zijn ongelukkig met de vroege aanvangstijd.

Nico Bellic is terug in de Dutch Charts

De Dutch Charts van week 49 zijn bekend gemaakt. GTA IV voor de PC verkoopt goed, maar niet goed genoeg om boven Mario Kart Wii te staan. GTA IV staat op een tweede plaats, één plaats onder Mario Kart Wii en één plaats boven Wii Fit.

Resistance 2 voor de PS3 doet het ook niet slecht en komt binnen op een vierde plaats en laat daarmee Call of Duty: World at War achter zich.
Op de zevende plaats zien we Fifa 2009 voor de PS2.

1 MARIO KART (Wii) NINTENDO
2 GRAND THEFT AUTO 4 (PC) TAKE - TWO INTERACTIVE
3 WII FIT (Wii) NINTENDO
4 RESISTANCE 2 (PS3) SONY
5 CALL OF DUTY/WORLD AT WAR (PS3) ACTIVISION BLIZZARD
6 CALL OF DUTY/WORLD AT WAR (XBOX 360) ACTIVISION BLIZZARD
7 FIFA 2009 (PS2) ELECTRONIC ARTS
8 CALL OF DUTY/WORLD AT WAR (PC) ACTIVISION BLIZZARD
9 NEED FOR SPEED/UNDERCOVER (PS3) ELECTRONIC ARTS
10 WII MUSIC (Wii) NINTENDO

Wii - 3
PS3 - 3
PC - 2
Xbox 360 - 1
PS2 - 1

Klik HIER voor de complete lijst.

Vonn zegeviert in Lake Louise

Lindsey Vonn heeft in Lake Louise de wereldbekerwedstrijd op de afdaling bij de vrouwen gewonnen. Eerder dit seizoen was de Amerikaanse ook al de beste in Levi op de slalom.

Vonn was een klasse apart op het 2.463 meter lange parcours. Ze ging als zestiende van start en was verreweg de snelste. Voor Vonn was het haar vijftiende overwinning van een wereldbekerwedstrijd in haar loopbaan.

Geen alcoholcontroles in België tijdens feestdagen

Tijdens de kerstdagen en rond oud op nieuw zullen er geen alcoholcontroles worden gehouden op de Belgische snelwegen. Politievakbond ACOP laat weten dat hier geen geld meer voor is: "Het is aan het eind van het jaar, iedereen zit aan zijn maximaal toegelaten overuren", aldus een woordvoerder van de vakbond.

Er zijn wel agenten die op 24, 25 en 31 december werken, maar zij hebben geen tijd om ook nog eens alcoholcontroles uit te voeren. "En extra manschappen kunnen niet betaald worden", laat de woordvoerder weten. Tijdens de feestdagen zouden wel in de provincie Antwerpen alcoholcontroles plaats kunnen vinden. Het provinciebestuur wil daar mogelijk financieel bijspringen, zodat de alcoholcontroles gewoon door kunnen gaan.

Sno: "Belangrijk om vertrouwen te krijgen"

Sinds Evander Sno naar Ajax kwam, speelde hij negen duels in de hoofdmacht van de Amsterdammers. De 21-jarige middenvelder kreeg in zijn eerste wedstrijd een rode kaart, die later werd kwijtgescholden. In de wedstrijd tegen Sparta scoorde hij zijn enige goal tot nu toe voor de Amsterdammers.

Sno hoopt door het vertrek van Klaas-Jan Huntelaar naar Real Madrid op meer speelminuten. Marco van Basten gaf gisteren echter aan dat Dario Cvitanich de spitspositie zal innemen. Hoewel hij door de transfer van Huntelaar kans maakt op meer minuten, is Sno vooral ook blij voor de topscorer. "Ik ben superblij voor Klaas-Jan. Hij maakt met deze transfer toch een heel mooie stap in zijn carrière. Real Madrid is een van de mooiste clubs in de wereld."

Van Basten gebruikt Sno vooral als invaller, en daarom hoopt de speler nu op meer basisplaatsen. "Iedere speler wil in de basis beginnen. Ik natuurlijk ook. Wat ik er zelf aan kan doen om een basisplek af te dwingen? Hard blijven werken en mijn best blijven doen. Maar het is ook belangrijk om vertrouwen te krijgen."

Svindal wint afdaling

Aksel Lund Svindal heeft in Beaver Creek de tweede wereldbekerwedstrijd afdaling gewonnen. In het Amerikaanse ski-oord was de Noor slechts 0,06 sneller dan Marco Büchel uit Liechenstein.

Voor Svindal was deze overwinning extra speciaal. Vorig jaar november kwam hij zwaar ten val, ook in Beaver Creek, waardoor hij bijna een jaar was uitgeschakeld.

De winnaar van vorige week in Lake Louise, Peter Fill, eindigde ditmaal als tiende. De Amerikaan Bode Miller ging hard onderuit.

[WB] Groothuis tweede op 1.000 meter

Stefan Groothuis is op de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden sprint in het Chinese Changchun tweede geworden op de 1.000 meter. De Nederlander moest alleen Lee Kyou-hyuk voor laten gaan.

Groothuis reed een tijd van 1.10,15 en versloeg daarmee in de laatste rit Shani Davis. De Koreaan Lee reed met 1.09,68 al eerder een nieuw baanrecord en was een klasse apart. Mark Tuitert eindigde als vierde en Simon Kuipers zette de zevende tijd neer.

Shani Davis blijft met 250 punten aan de leiding in de stand om de wereldbeker. Stefan Groothuis staat tweede met 225 punten en Simon Kuipers bezet met 180 punten plaats drie.

PSV wil Salcido niet zomaar laten gaan

Er lijkt een einde aan het tijdperk van Carlos Salcido te komen bij PSV. De Mexicaanse verdediger lijkt een moeizame verstandshouding te hebben met trainer Huub Stevens en heeft zijn zinnen gezet op een terugkeer naar Latijns-Amerika.

PSV wil echter weinig water bij de wijn doen, waardoor Salcido niets anders kan doen dan doorgaan bij PSV. "Er is een conflict hier, maar absoluut niet met de club. PSV heeft zich altijd keurig opgesteld en daar ben ik ze dankbaar voor."

Technisch manager Adrie van Kraaij peinst er ook niet over om Salcido zomaar van de hand te doen. "Wat moeten wij dan? Hem zomaar weggeven? Er is op dit moment geen enkele club die zich bij ons heeft gemeld. Gebeurt dat wel, dan krijgen ze onze prijs te horen," stelt hij in het Algemeen Dagblad.

Trainer Huub Stevens zegt dat er van een probleem geen sprake is. "In het allereerste gesprek dat ik dit seizoen met Carlos had, liet hij al weten dat hij wegwilde, dus dat is niks nieuws. En verder kan ik alleen maar zeggen: Carlos heeft mij nooit gezegd dat hij zó ontevreden is dat hij geen wedstrijd kan spelen."

De 28-jarige international wil zijn loopbaan het liefst voortzetten buiten Europa. De verdediger ligt echter nog tot medio 2012 vast in Eindhoven.

Dodental bomaanslag Peshawar loopt op

Het dodental door de bomaanslag van vrijdag in de Pakistaanse stad Peshawar is opgelopen tot 27. Er vielen zeker 84 gewonden. Dat meldden de autoriteiten vandaag.

Een met explosieven gevulde auto ontplofte op een drukke markt. "De klap was zo zwaar dat er een krater in de grond zit van anderhalve meter diep", aldus het lokale hoofd van de politie. Verschillende auto's en gebouwen vatten vlam en werden verwoest. De smalle paadjes van de historische markt lagen bezaaid met bloed en lichaamsdelen. "Het was alsof de hel losbrak", aldus een 16-jarige studente, die met verwondingen in het ziekenhuis lag.


Het was druk op de markt ten tijde van de aanslag. Veel mensen deden inkopen voor het offerfeest. Dat vindt plaats aan het einde van de hadj, de rituele bedevaart naar Mekka. Het was vrijdag niet de enige aanslag. In een district in de omgeving van Peshawar vonden zes mensen de dood toen een auto ontplofte.


Pakistan is al langer het toneel van een golf verwoestende (zelfmoord)aanslagen, veelal gepleegd door extremistische moslims. In de afgelopen anderhalf jaar kwamen zeker 1500 personen om het leven door dergelijke gewelddaden.

Dodental door aanslag in Pakistaanse stad Peshawar loopt op  (foto: ANP)

[WB] Groves wint 1.000 meter, v. Riessen derde

De Canadese Kristina Groves heeft bij de wereldbekerwedstrijden sprint in Changchun de 1.000 meter bij de vrouwen op haar naam geschreven. Groves kwam tot een tijd van 1.18,18.

Haar landgenote Shannon Rempel eindigde met een tijd van 1.18,20 als tweede en onze landgenote Laurine van Riessen pakte met 1.18,48 het brons. Annette Gerritsen werd achtste en Marianne Timmer werd zestiende.

In de stand om de wereldbeker heeft Groves de leiding overgenomen van landgenote Christine Nesbitt, die in de Chinese stad afwezig is. Laurine van Riessen is met de derde plaats de beste Nederlandse.

[WB] Brons Gerritsen op 500 meter

Op de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden sprint in Changchun is Annette Gerritsen derde geworden op de 500 meter bij de vrouwen. Gerritsen reed een tijd van 38,86.

Jenny Wolf was een klasse apart. De Duitse boekte haar vierde WB-zege van dit seizoen met een tijd van 38,09. Met die tijd was ze 0,62 sneller dan de nummer twee, Lee Sang Hwa. De Chinese Wang Beixing, de enige die Wolf dit seizoen wist te verslaan, ontbreekt in Changchun.

In de stand om de wereldbeker leidt Wolf met 480 punten. Beste Nederlandse is Gerritsen die met 290 punten vierde staat.

[WB] Yu Fengton wint 500 meter

De Chinees Yu Fengton heeft voor eigen publiek de eerste 500 meter van dit weekend bij de wereldbekerwedstrijden in Changchun gewonnen. Met een tijd van 34,97 bleef hij als enige onder de 35 seconden.

Beste Nederlander was Simon Kuipers die met een tijd van 35,36 als vierde eindigde. De andere Nederlanders konden geen potten breken. Mark Tuitert werd tiende, Jan Smeekens veertiende en Stefan Groothuis reed de vijftiende tijd.

Yu, die ook het baanrecord verbeterde, nam tevens de leiding in het klassement over van de Fin Pekka Koskela, die in de Chinese stad onbreekt.

Hond overleeft vrieskou door vet

Een hond van meer dan 55 kilo die aan het trottoir zat vastgevroren heeft waarschijnlijk de nacht overleefd door zijn dikke lagen vet. De bordercollie Jiffy vroor woensdag vast aan het trottoir in het plaatsje Sheboygan in de Amerikaanse staat Wisconsin.

Volgens het plaatselijke dierenasiel overleven maar weinig honden dergelijke omstandigheden en heeft Jiffy's vet waarschijnlijk het verschil gebracht. De hond heeft een 'dodelijk overgewicht', aldus het asiel.

Jiffy's baasje werd donderdag gearresteerd wegens verwaarlozing van haar huisdier. De vrouw beweerde de hond naar binnen te hebben willen halen, maar dat dit niet was gelukt. Vervolgens was ze iedere paar uur bij het beestje gaan kijken om te zien hoe hij het maakte.

Medewerkers van het asiel goten warm water over het achterste van de hond om hem los te krijgen van de stoep. Of het dier nadelige gevolgen van zijn ijselijke avontuur heeft overgehouden is niet bekend.


Hond overleeft vrieskou door vet  (foto: DAG)

Marokko.nl krijgt kliklink naar politie

Bezoekers van Marokko.nl kunnen binnenkort discriminerende, opruiende en haatzaaiende teksten van medebezoekers met één druk op de knop registreren en naar de politie sturen. Marokko.nl wordt de eerste site in Nederland die deze service biedt.

Dat meldt oprichter Khalid Mandaoui zaterdag in een interview in het AD. Marokko.nl kwam van de week in opspraak omdat op fora van de website haatzaaiende uitspraken tegen homo's en joden zouden worden gedaan. Minister Eberhard van der Laan (Integratie) kondigde daarop aan onderzoek te doen naar de gesubsidieerde website.

Volgens Mahdaoui doet de website met de kliklink een beroep op het "zelfreinigende vermogen van de forumbezoekers". De eigenaar stelt dat het ondoenlijk is voor de dertig moderators van de website om alle tienduizenden berichten te lezen die dagelijks binnenkomen.

Wiimote krijgt mogelijk betere bewegingssensor

Er zijn bergen fabrikanten die maar wat graag hun bewegingssensor in de Wiimote terug zouden zien, dit staat garant voor hoge omzetten. Momenteel zijn er twee bedrijven die Nintendo van de minuscule apparaatjes voorzien: het Amerikaanse Analog Devices en het Frans-Italiaanse ST Microelectronics. Nintendo is echter wel zo slim om continu tests uit te voeren met nieuwe sensors van andere fabrikanten.

Volgens de Japanse site Tech On heeft het Amerikaanse Kionix Inc nu diepe indruk gemaakt op de eindbazen bij Nintendo. Dit bedrijf heeft zich al bewezen met zijn valsensors die in harde schijven worden gebruikt. De nieuwe sensor van Kionix zou gevoeliger zijn dan die nu in de Wiimotes geplaatst wordt.

Of Kionix ook daadwerkelijk de nieuwe leverancier wordt is nog niet bekend. Om Nintendo vaste klant te mogen noemen moet aan strikte voorwaarden worden voldaan.



Intrigerende afbeelding van bewegingssensor

Microfoons Lips werken binnenkort ook voor Rock Band 2

Voor de gelukkigen die een Rock Band of Guitar Hero: World Tour set thuis hebben staan zal er een ding opgevallen zijn: alles is draadloos, behalve de microfoon. Voor de een een punt van irritatie, voor de ander maakt het geen fluit uit. Heb je echter een 360 en ben je in het bezit van Lips, dan heb je gezien dat het best mogelijk is om draadloze microfoons te hebben die ook nog eens lekker opvallen door de lichtjes die erin geplaatst zitten. Ben je dus meer van de glam-rock dan de black metal? Of vind je dat er al genoeg snoeren in je huis aanwezig zijn? Dan is er goed nieuws voor je!

Microsoft werkt momenteel druk samen met MTV Games om te zorgen dat Rock Band 2 de Lips microfoons probleemloos ondersteunt. Wanneer dit helemaal gestroomlijnd is en klaar voor thuisgebruik is nog niet duidelijk, maar dat het eraan zit te komen is een zekerheid.



Zoek op Lips bij Google en je krijgt iets veel mooiers dan Lips en Rock Band 2 samen!

Kilometervergoeding voor fietsers

Zakelijke automobilisten kunnen van de belastingdienst kilometervergoeding krijgen. De politiek pleit ervoor om ook voor fietsers een dergelijke regeling te treffen.

Nederlanders moeten vaker de fiets nemen. Net als veel andere mensen is ook CDA-politicus Joop Atsma deze mening toegedaan. Volgens het Tweede Kamerlid fietst 'haast iedereen', maar wordt er voor fietspaden maar zo'n dertig miljoen euro uitgetrokken, terwijl er voor autowegen miljarden worden gereserveerd.

Om het fietsgebruik te stimuleren presenteert Atsma een nota met tientallen maatregelen, waaronder het standaard verstrekken van negentien cent kilometervergoeding voor forenzen die de fiets pakken.

Andere voorstellen zijn om het meenemen van de fiets in de trein gratis te maken, de OV-kaart ook bruikbaar te maken als abonnement op de fietsenstalling en een laag BTW-tarief voor bewaakte stallingen. Bovendien moet de regeling voor bedrijfsfietsen worden verruimd, zodat alternatieve tweewielers zoals ligfietsenen e-bikes er ook voor in aanmerking komen. Voorts pleit Atsma ervoor om elektrische fietsen aan ouderen te verstrekken en wil hij de zorgpremie voor frequente fietsers verlagen.

Wat de CDA'er betreft moeten fietsroutes, vooral die naar bedrijventerreinen, aantrekkelijker worden gemaakt, onder meer door een verbod op landbouwverkeer. Volgens de politicus blijkt dat slechts zestien procent van de ritjes van 7,5 tot vijftien kilometer met de fiets wordt afgelegd. Dit kan volgens hem een stuk hoger. BOVAG is al langer voorstander van een fiscale verruiming voor de bedrijfsfiets en van een lager BTW-tarief op fietsgerelateerde producten en diensten.

 

Eduardo kan weer minuten maken

Eduardo da Silva is hersteld van de breuk aan zijn linker scheenbeen en is fit genoeg voor een rentree. De Kroaat van Arsenal liep de blessure eind februari op in de wedstrijd tegen Birmingham City.

Even werd gevreesd voor zijn loopbaan, maar na een lange revalidatieperiode is hij sinds kort weer terug op trainigsveld. "Hij doet al mee aan partijtjes op de training. Het wordt nu tijd voor wedstrijden", laat Arsenal-manager Arsène Wenger weten aan de BBC.

"We zullen hem zo snel mogelijk inzetten." vervolgt de Fransman zijn verhaal. The Gunners versloegen recentelijk Manchester United en Chelsea, maar staan acht punten achter op lijstaanvoerder Liverpool.

Door zijn blessure kwam Eduardo slechts tot zeventien wedstrijden in zijn eerste seizoen in Londen. De spits maakte daarin vier doelpunten.

Evra vier duels geschorst

Patrice Evra (Manchester United) is door de tuchtcommissie van de FA voor vier duels geschorst. De Fransman was ruim zeven maanden geleden tijdens de wedstrijd Chelsea - Manchester United betrokken bij een opstootje met een terreinknecht van The Blues.

Evra en een aantal andere reservespelers liepen na de wedstrijd nog even uit. De terreinknecht op Stamford Bridge was echter van mening dat de spelers van United ergens anders moesten gaan lopen.

Vervolgens ontstond er een ruzie, waarbij Evra zich dusdanig misdroeg dat de FA hem voor vier wedstrijden schorste. Bovendien moet de verdediger een boete van 20.000 euro betalen.

Manchester United heeft op de eigen website laten weten dat de club overweegt om in hoger beroep te gaan tegen de straf. Evra zou namelijk racistische uitlatingen naar het hoofd geslingerd hebben gekregen door terreinknecht Sam Bethell, maar dat acht de FA niet bewezen. Chelsea moet een boete van 30.000 euro betalen voor het gedrag van Bethell in het opstootje.

'Dierenactivisten hebben vrij spel'

Dierenactivisten in Nederland hebben vrij spel. Dat zegt het Openbaar Ministerie vandaag in het Nederlands Dagblad. "Deze wereld is dusdanig gesloten dat we er simpelweg niet bijkomen", zegt een woordvoerder van het Landelijk Parket van het OM in de krant.

Volgens de woordvoerder vertrouwen dierenactivisten elkaar al nauwelijks, laat staan een buitenstaander. Ook praten dierenactivisten niet met elkaar over de telefoon.

Bij onderzoeken van het Openbaar Ministerie naar brandstichtingen, vernielingen en bedreigingen door radicale milieuactivisten is de afgelopen tijd niemand aangehouden. Dit terwijl het landelijk parket dierenactivisme in 2004 als speerpunt heeft aangemerkt.

Een voorbeeld van speurwerk zonder resultaat is het onderzoek naar bedreigingen rond de aanleg van proefdiercentrum Science Link in Venray. Door de bedreigingen werd uiteindelijk van de aanleg afgezien.

CDA-Kamerlid Sybrand van Haersma Buma zegt in de krant dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) zich met dierenactivisme moet bemoeien. Hij noemt het 'frustrerend' dat zo weinig resultaat wordt geboekt.

[NBA] Uitslagen en stand per 6 december

Vele experts beweren dat de machtsverhouding naar het oosten is verschoven. De teams in het westen zijn niet zo dominant als een aantal jaren terug. Dat valt ook wel te zien in de uitslagen en de stand.

Uitslagen in de NBA

ThuisUitUitslag
Orlando MagicOklahoma City Thunder98-89
Washington WizardsLos Angeles Lakers104-106
Atlanta HawksNew York Knicks98-95
Cleveland CavaliersIndiana Pacers97-73
New Jersey NetsPortland TrailBlazers113-84
Detroit PistonsPhilidelphia Sixers91-96
Memphis GrizzliesLos Angeles Clippers93-81
Houston RocketsGolden State Warriors131-112
Milwaukee BucksCharlotte Bobcats101-96
Utah JazzToronto Raptors114-84

Stand per 6 december 2008

Eastern Conference

Atlantic W L PCT GB CONF DIV HOME ROAD L 10 STREAK
Boston 19 2 0.905 0.0 14-1 4-0 12-1 7-1 10-0 W 11
New Jersey 10 8 0.556 7.5 5-5 1-0 4-5 6-3 7-3 W 1
Philadelphia 9 11 0.450 9.5 5-8 2-2 5-5 4-6 4-6 W 1
Toronto 8 10 0.444 9.5 7-7 1-4 4-4 4-6 4-6 L 3
New York 8 11 0.421 10.0 4-8 0-2 6-4 2-7 2-8 L 3

Central W L PCT GB CONF DIV HOME ROAD L 10 STREAK
Cleveland 16 3 0.842 0.0 11-2 6-1 11-0 5-3 9-1 W 7
Detroit 11 7 0.611 4.5 7-4 3-0 5-4 6-3 5-5 L 1
Milwaukee 9 12 0.429 8.0 6-9 1-4 5-4 4-8 4-6 W 2
Chicago 8 11 0.421 8.0 3-7 2-3 5-3 3-8 4-6 L 2
Indiana 7 12 0.368 9.0 4-10 0-4 5-4 2-8 3-7 L 2

Southeast W L PCT GB CONF DIV HOME ROAD L 10 STREAK
Orlando 15 5 0.750 0.0 10-2 3-1 9-3 6-2 8-2 W 2
Atlanta 12 6 0.667 2.0 9-6 4-0 7-1 5-5 6-4 W 3
Miami 10 9 0.526 4.5 5-4 2-1 5-3 5-6 5-5 W 2
Charlotte 7 12 0.368 7.5 3-10 1-2 6-7 1-5 4-6 L 1
Washington 3 14 0.176 10.5 1-11 0-6 2-8 1-6 2-8 L 2

Western Conference

Northwest W L PCT GB CONF DIV HOME ROAD L 10 STREAK
Portland 14 7 0.667 0.0 7-6 2-1 7-0 7-7 8-2 L 1
Denver 13 7 0.650 0.5 8-6 2-1 7-3 6-4 7-3 L 1
Utah 13 8 0.619 1.0 10-1 3-0 9-3 4-5 6-4 W 1
Minnesota 4 14 0.222 8.5 2-10 1-5 2-6 2-8 3-7 L 4
Oklahoma City 2 18 0.100 11.5 2-8 1-2 1-9 1-9 1-9 L 2

Pacific W L PCT GB CONF DIV HOME ROAD L 10 STREAK
L.A. Lakers 16 2 0.889 0.0 11-0 4-0 9-1 7-1 9-1 W 2
Phoenix 11 9 0.550 6.0 7-6 1-1 4-5 7-4 4-6 L 4
Golden State 5 14 0.263 11.5 4-5 1-1 3-5 2-9 2-8 L 8
Sacramento 5 15 0.250 12.0 5-10 2-2 3-7 2-8 1-9 L 7
L.A. Clippers 3 16 0.158 13.5 2-14 0-4 2-9 1-7 2-8 L 3

Southwest W L PCT GB CONF DIV HOME ROAD L 10 STREAK
Houston 13 7 0.650 0.0 10-5 4-2 6-3 7-4 7-3 W 2
New Orleans 10 6 0.625 1.0 8-4 0-1 5-3 5-3 6-4 W 1
Dallas 10 8 0.556 2.0 7-5 3-1 4-4 6-4 8-2 W 3
San Antonio 10 8 0.556 2.0 8-5 3-2 5-5 5-3 7-3 W 1
Memphis 5 14 0.263 7.5 4-10 0-4 4-5 1-9 2-8 W 1

Kogels in een bocht schieten in Wanted gameplay video

Elke halve gare weet dat kogels een rechte lijn volgen, tenzij je bij de club hoort die de film Wanted heeft gezien, al dan niet in de eerste plaats voor mevrouw Jolie. In deze film wordt ons uitgelegd dat kogels alleen recht schieten omdat wij denken dat dat het enige is dat ze kunnen. Als je de film hebt gezien zul je vast gedacht hebben dat dit soort actie niet zou misstaan in een videogame en jawel, die game komt eraan. Het spel zal niet het verhaal van de film volgen, maar een compleet nieuw verhaal voorschotelen. Of we nu weer eens een filmgame krijgen waar we wel blij van worden kun je alvast in onderstaande video zien.



Wanneer Wanted uitkomt is nog niet bekend, wel weten we al dat je een PC, PS3 of 360 nodig zal hebben om kogels vanuit dekking raak te mikken.

Kopieerbeveiliging DSi gekraakt

Nintendo heeft net als ieder ander bedrijf dat games en consoles uitbrengt last van piraterij. Voor elke handheld die het bedrijf heeft uitgebracht zijn er wel flashkaarten te verkrijgen waarmee zo ongeveer elk uitgebracht spel illegaal en gratis te spelen is.

Met de komst van de DSi probeerde Nintendo dit misbruik de kop in te drukken, aanvankelijk met succes. Bekende en veelverkochte kaartjes voor de DS, zoals de R4DS, werken namelijk niet meer in Nintendo's nieuwste mobiele spelcomputer. De beveiliging van de DSi, die onlangs uit is gekomen in Japan en volgend jaar op de Europese markt zal verschijnen, is nu toch gekraakt. De Acekard 2i-cartridge maakt het mogelijk om gekopieerde games op te starten op de handheld. De cartridge kan de ingebouwde kaartlezer voor microsd- of microsd-hc-flashkaartjes gebruiken en wordt bediend via het touchscreen. Verder kun je er mp3's mee afspelen en savegames mee beheren.

FOK!games is fel tegenstander van het kraken en illegaal omzeilen van kopieerbeveiligingen, alsmede het gebruik van deze apparatuur! Dit bericht is enkel geplaatst vanwege de nieuwswaarde. Reacties waarin gesuggereerd of gezegd wordt hoe dit apparaat te verkrijgen is, alsmede reacties van mensen die beweren een dergelijk apparaat te bezitten, zullen daarom onmiddelijk verwijderd worden.

Een munt en paspoort voor Centraal-Amerika

De leiders van de Centraal-Amerikaanse landen zijn het gisteren tijdens een top in Honduras eens geworden over een gemeenschappelijke munteenheid en eenzelfde paspoort. Dit zijn enkele van de maatregelen om de regionale identiteit te versterken en de wereldwijde financiële crisis het hoofd te bieden.

Ook willen de landen minder afhankelijk zijn van landen buiten Midden-Amerika en de voedselproductie en handel in het gebied stimuleren. Daarnaast willen ze enkele wetten op het gebied van immigratie, onderwijst en veiligheid standaardiseren. Het gaat om de landen Belize, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Costa Rica, Panama en de Dominicaanse Republiek.

'Maximaal 17 miljard voor autofabrikanten VS'

De Democratische Congresleden en het Witte Huis zijn overeengekomen dat de Amerikaanse autofabrikanten General Motors, Ford en Chrysler 15 tot 17 miljard dollar overheidssteun zouden moeten krijgen. Dat meldde een anonieme medewerker van het Congres vrijdag.

De 'Grote Drie' hadden gevraagd om 34 miljard dollar. De Democraten vinden het overeengekomen bedrag echter toereikend om de tijd te overbruggen totdat Barack Obama in januari de huidige president George Bush vervangt. Dan kan een nieuw reddingsplan voor de auto-industrie opgesteld worden.

De Democraten hopen dat het reddingsplan volgende week zijn doorgang vindt bij het voltallige Congres.

Grote brand in asielzoekerscentrum Middelburg

Zeven bewoners van een asielzoekerscentrum in Middelburg zijn vanochtend ontsnapt aan een grote brand. Ze konden zichzelf tijdig in veiligheid brengen terwijl vlammen bezit namen van een aanzienlijk deel van het centrum. Er wordt nog gezocht naar mensen in het gebouw, maar waarschijnlijk is het pand leeg. Dat zegt een woordvoerder van de brandweer.

De brand in het asielzoekerscentrum aan de Stromenweg ontstond rond 05.30 door nog onbekende oorzaak en greep snel om zich heen. Meerdere ruimtes stonden in brand en de vlammen kwamen uit het dak van het gebouw. De brand was een uur later onder controle, maar de brandweer verwacht nog uren bezig te zijn met nablussen.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zorgt voor opvang voor de asielzoekers.

Boek: Clare Longrigg - Capo di Capi

Bernardo Provenzano is één van de machtigste maffiabazen van de afgelopen decennia. Zo'n persoon nodigt enorm uit om een biografie over te schrijven. Dit dacht ook schrijfster Clare Longrigg. Zij schreef al eerder boeken over de maffia zoals Maffiavrouwen en No Questions Asked. Nu komt zij met haar biografie over 'Binnu', de bijnaam van Bernardo. In Capo di Capi zet zij een accuraat en duidelijk verhaal neer van het leven van deze maffiagangster. De maffia lijkt vaak iets te zijn dat je alleen in films tegenkomt, niets is echter minder waar. De maffia is een nog altijd levende 'levenswijze' die in Italië iedere dag zijn macht laat gelden.

CD: Tom Jones - 24 Hours

Tom Jones, wie kent deze man niet? Jong en oud, allemaal hebben ze wel eens van hem gehoord, ieder in zijn eigen tijd. Anno 2008 brengt de inmiddels 68-jarige zanger een nieuw album: 24 Hours. Hij laat zien (of eigenlijk horen) dat leeftijd er niets toe doet en dat je na zoveel jaren nog altijd 'hot' kunt zijn. Dat Jones voor veel artiesten uit de huidige tijd een inspiratie is geweest, mag duidelijk zijn. Andersom is dat ook het geval. Zo heeft Tom zich bij het maken van dit album op zijn beurt weer laten inspireren door Amy Winehouse. Jones zelf wilde vooral terug naar de kwaliteit uit zijn Decca-tijdperk.

Hoogzwangere vrouw beboet onderweg naar ziekenhuis

Een staatsagent heeft in Boston een auto aangehouden die over de vluchtstrook langs een file reed. Het koppel in de auto was echter op weg naar het ziekenhuis, omdat de hoogzwangere vrouw weeën kreeg en het leek alsof ze ieder moment kon bevallen.

Ondanks dat de bestuurder de agent daarop wees, moesten ze eerst tien minuten wachten tot de agent een andere auto had beboet, konden ze zelf een boete ontvangen en mochten ze daarna pas verder richting ziekenhuis.

Het koppel heeft vijf uur na aankomst in het ziekenhuis een dochter gekregen. In een reactie geeft de staatspolitie aan dat ze de betreffende agent niet zullen berispen.

Een kille koopavond

Mijn zoektocht naar het ontbrekende interieur van mijn huis leidde me uiteindelijk naar de Media Markt. Het was druk voor de ingang van deze winkel. Dat had ongetwijfeld te maken met de overkapping van het kleine winkelcentrum waarin de Media Markt zich bevindt. Op een bankje zat een zwerver met een winkelwagentje van de Jumbo. De vrouw maakte een verwarde indruk en voerde een dialoog met een grote reclamezuil. Op een ander bankje, iets verderop, trof ik weer het kwartet dat ik eerder bij de Kijkshop had gezien. Zij hadden allen nu ook een blikje bier in hun hand. Net als een paar minuten daarvoor, zagen ze mij niet.

Arrestatie na overgeven cocaïne

Een 25-jarige man uit Detroit is door politieagenten aangehouden wegens het bezitten van drugs. De man werd achtervolgd in een auto en ook lopend probeerde hij te ontsnappen aan de lange arm der wet.

Bij zijn verhoor moest de man overgeven, waarna de agenten cocaïne in zijn braaksel vonden. De man had dit waarschijnlijk tijdens de achtervolging doorgeslikt om het bewijs te verdoezelen.  De man wordt vervolgd en heeft een pro-deo advocaat toegewezen gekregen.

Dronken inbreker slaapt op vloer

Een inbreker in Florida heeft op wel heel lullige wijze zichzelf verraden. De man brak in beschonken staat in bij een gezin en viel in slaap op de vloer van de woonkamer.

De inbreker had al wel de slaapkamer doorzocht maar was kennelijk te ver heen om de benen te nemen. Toen hij wakker werd gemaakt, dacht hij in zijn eigen appartement te zijn.  De man mocht verder uitslapen in een cel. Hem wordt inbraak en crimineel gedrag ten laste gelegd.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.