Assassin's Creed Unity

 

De gevechten zijn volgens de makers moeilijker dan voorheen. Je hebt een parry, een dodge, een heavy attack en kunt soldaten laten struikelen. Nu is mijn geheugen soms even weg, maar heel veel nieuwigheid zie ik hier niet. Op de levensmeter van de soldaat na, die ziet er anders uit. Wat wel nieuw is, is dat je Arno zelf aanpast qua vechten. Wapens, bescherming, kleren kenden we al, maar je specialiseert je ook in je favoriete vaardigheden. Er is een skilltree gebaseerd op navigatie, vechten en stealth.

Assassin's Creed Unity

De stealth-modus is namelijk ook nieuw. Met een druk op de knop sluip je rond om minder geluid te maken en zo langs wachten te sneaken. In deze modus zoek je ook meer dekking achter objecten om ongezien te blijven. Wil je ongezien doden dan is er natuurlijk het verborgen mes in je mouw dat dit keer ook dienst doet als verborgen kruisboog om van afstand te doden. Mocht je op daken willen wegvluchten na zo’n moord, dan is er nog een handigheidje. Er is een optie om zwevende icoontjes te zien waar er interessante winkels en andere punten in de stad zijn. Zo hoef je niet meer op de kaart te kijken, maar ren je richting het icoontje naar keuze.

Assassin's Creed Unity

Veel missies in Assassin’s Creed Unity zijn in co-op te spelen, tot een maximum van vier spelers. Al zijn er ook singleplayer-only missies in de verhaallijn. Om in een game van een vriend te springen heb je twee opties. Dat kan via het hoofdmenu, maar als je zelf aan het spelen bent en opeens een bericht krijgt dat iemand online is, dan kun je ook in een taverne op zoek naar bevriende gamers die hun game opengezet hebben. Zij zien er dan uit als geesten en door die te spreken sluit je je aan bij die missie. Deze begint dan wel bij het laatste checkpoint van de ‘hoofdspeler’. Elke speler heeft zijn eigen blik op de wereld en doet wat hij wil doen om de missie tot een goed eind te brengen. Al is samenwerken natuurlijk leuker. Zeker in combinatie met de skilltree kun je duidelijke andere rol spelen in de missie en elkaar aanvullen.

Assassin’s Creed Unity is opnieuw van de grond opgebouwd om next-gen te zijn. Het pleit voor de ontwikkelaars geen consessies te doen om ook de oudere platformen nog te kunnen ondersteunen. Vaak zie je dat toch terug in de next-gen varianten van die games. Is de game vernieuwend? Als je singleplayer speelt zeker niet. Kleine veranderingen, zoals de freeflow afdaling en de stealth-modus gaan niet zorgen voor een geheel nieuwe ervaring. De co-op is een leuke toevoeging en een stuk uitnodigender dan de multiplayer van eerdere delen. Dan wordt de skilltree pas interessant, om onderscheidend te zijn in je team. De eerste next-gen titel ziet er in ieder geval schitterend uit. Jammer dat we pas vanaf 28 oktober in Parijs kunnen ronddolen. Het spel komt uit op PlayStation 4, Xbox One en pc. Natuurlijk wordt bij die laatste Nvidia weer voorgetrokken qua grafische mogelijkheden.