De Sims 4

Haters gonna hate.

Header

De Sims is een franchise war je of van houdt, of een hekel aan hebt. Een gulden middenweg blijkt er niet te bestaan. Je houdt of van de vrijheid en de soap die afspeelt in je computer met je eigengemaakte sim, of je hekelt de vele DLC, de uitmelkerij van Electronic Arts bij deze franchise. Nu ben ik van mening dat dat laatste wel meevalt. Natuurlijk, er zijn heel veel uitbreidingen uitgekomen, maar ten eerste kosten ze niet de volle prijs van een spel, ten tweede komen ze niet in een tempo uit dat je elke drie maanden in de winkel staat en ten derde voegen ze ook daadwerkelijk wat toe in de game, ook al ben je al een jaar of drie bezig met je eigen soap. Je hoeft niet opnieuw te beginnen, maar krijgt er een leuke toevoeging bij, zoals met Jaargetijden en Na Middernacht.

De Sims 4

De Sims 4 zal ook vast weer een heel armada aan uitbreidingspakketten krijgen, maar daarover hebben de makers van The Sims Studio het niet tijdens de presentatie op de E3. Eerst maar eens het basisspel op orde krijgen, daarna horen we vanzelf wel wat er bedacht gaat worden om het spel uit te breiden. En De Sims 4 is al erg uitgebreid qua mogelijkheden. Daar lees je nu meer over.

Het maken van een sim is veel eenvoudiger geworden in De Sims 4. Je hebt eigenlijk alleen je muis nodig om hem of haar een uiterlijk te geven dat je wil door op lichaamsdelen van je sim te klikken en te slepen van klein naar groot, van cup A naar DD. Leuk dat dat handiger is geworden, maar de grote verandering in gameplay zit ‘m in de persoonlijkheid en emoties van jouw sim en de andere bewoners van de wijk. De wijken zelf hebben dit keer ook een duidelijk andere sfeer. Zo zal er een wijk zijn dat meer armoede kent en een rijkere wijk, met de daarbijbehorende buurtbewoners met hun persoonlijkheden.

De Sims 4

De sim in kwestie geef je al persoonlijkheid door hem een loopstijl te geven. Als hij als een zoutzak loopt heeft de sim een andere persoonlijkheid dan dat je hem een zelfverzekerde stoere loop geeft. Zo geef je jouw sim ook een ambitie op lange termijn waardoor je bonussen krijgt. Een computer wizz leert bijvoorbeeld sneller theorie dan een ‘normale’ sim. Dan zijn er nog enkele relevante dingen toe te wijzen, zoals hobby, leefstijl en sociale vaardigheid. Is zijn hobby bijvoorbeeld ‘geek’, dan krijg je als interactie-mogelijkheid de keuze het over games te hebben.

Relaties met andere sims is ook belangrijker en vooral nuttiger geworden in De Sims 4. In de presentatie zien we een Chuck Norris look-a-like de trainer van een gym zijn. Onze sim kent hem persoonlijk en kan daarom workout-tips vragen waardoor het verbeteren van zijn atletische vaardigheid sneller gaat. Niet alleen relaties hebben dit soort bonussen, ook als een sim boos is omdat hem iets niet zint, dan werkt hij harder in de sportschool.

De Sims 4

Bouwen is al flink versimpeld, zoals er gamescom vorig jaar was getoond. Sleuren en pleuren, verhogingen, en ook kant-en klare templates om een huis in te richten en daarna naar eigen smaak details aanpassen zijn ondertussen al bekende features in de bouwmodus. Daar komt nog een handigheid bij, een ingame galerij met spullen die andere spelers geüpload hebben. In De Sims 3 moest je eerst de game afsluiten, naar een website gaan om spulletjes te kopen, een launcher starten om de boel te installeren en daarna kon je pas weer je game starten met de nieuwe spullen. In De Sims 4 kun je al in je bouwmenu online gaan, spullen als gehele huizen, individuele kamers of sims kopen hebben met simgeld en meteen neerzetten. Natuurlijk mag je het daarna nog aanpassen naar eigen smaak.

De Sims 4

Tja, of ze hier oude afgehaakte spelers terugwinnen valt te bezien, maar De Sims 4 laat eindelijk eens wat nieuwe gameplay in de game door de mogelijkheden van de sims zelf flink uit te breiden in plaats van nieuwe omgevingen, toevoegingen zoals huisdieren of meer mogelijkheden om te reizen of te feesten. Voor mensen die een eigen soap willen maken betekent het weer veel meer mogelijkheden. En een pluspunt dat een paar oude irritaties zoals de oude galerij en de oude bouwmodus nu eindelijk eens zijn aangepakt. De Sims 4 dat komt 4 september uit op pc en Mac.