Evolve

Nee, dit is niet een nieuwe Pokémon. In dit spel mag je het opnemen tegen een echt angstaanjagend monster. Of er een zijn.

Header

Na een paar potjes Evolve weet ik het in ieder geval zeker: dit kan een van de tofste games van dit jaar worden. Maar ik loop vooruit op de zaken, laten we bij het begin beginnen. Evolve is een multiplayergame, waarin je het met vier teamleden opneemt tegen een enorm monster. De catch is dat ook het monster wordt bestuurt door een menselijke speler. Op de E3 werd het tweede type monster bekendgemaakt, de ‘Kraken’. Eentje die daadwerkelijk evolueert als hij wezens in het level opeet. Is hij in zijn derde fase dan heeft het team een probleem. Dan is hij eigenlijk te sterk om aan te pakken, al is de game natuurlijk nooit verloren totdat het laatste teamlid een digitale grafsteen heeft gekregen.

Het team in Evolve is ook niet zwak te noemen, met de vier speelbare klassen kregen wij het monster wel plat. Als eerste is er een assault-klasse. Machinegeweren, vlammenwerper, het betere werk. Vooral de vlammenwerper helpt erg goed om het schild van het monster een flink stuk lager te krijgen. En hopelijk laag genoeg zodat je aanvallen langzaam aan zijn levensmeter begint te knagen. Het schild wordt weer opgeladen als het beest ergens kan rusten, dus constante druk houden is belangrijk. Om jezelf te beschermen van al die aanvallen van het monster kun je heel tijdelijk even onoverwinnelijk worden door een schild. Heel even dan…

Evolve

De Trapper-klasse in Evolve is meer ondersteunend bij het opsporen en het vangen van het wezen. Haar hond, Trapjaw, heeft een neus voor monsters, dus hij volgt het spoor dat het monster achterlaat. De trapper zelf heeft allerlei ondersteunde vaardigheden, waarvan de belangrijkste wel een soort ‘dome’ is. Daarmee roept ze een enorme koepel op waaruit het monster niet kan ontsnappen. Het is geen kooi van 2 bij 2 meter, maar niets is erger dan een loslopend monster, dus als je het kunt beperken is dat een flink voordeel. Haar harpoenen zorgen ervoor dat het wezen verder verstrengeld raakt. Als hij zich niet losrukt en chaos gaat regelen.

Dan is er de robot Bucket ter ondersteuning. Hij heeft gun turrets, op afstand bestuurbare raketten en kan zijn hoofd gebruiken om de omgeving te verkennen. Als laatst is er een medic. Eigenlijk is hij het belangrijkst om in leven te houden, want als een teamlid gevallen is, dan kan hij deze genezen. Als het monster hem te pakken heeft dan is elke aanval van het monster op andere teamleden een groot probleem. Om zichzelf te beschermen kan hij zich cloaken en heeft hij voor aanvallen op afstand een sniper.

Evolve