One Piece Odyssey

Als fan van One Piece kon ik een demo van One Piece Odyssey op gamescom niet overslaan. Op de meeste demostands van Bandai Namco draaide Park Beyond, maar die hebben we al eerder besproken, dus afsluiten die hap en geef me Luffy!

Er is een nieuw verhaal voor One Piece Odyssey bedacht, dus geen Dressrosa arc in de rerun voor de zoveelste keer. Monkey. D. Luffy en zijn Straw Hat Crew lijden schipbreuk op het eiland Waford, waar ze de energieke Adio en de zwijgzame Lim ontmoeten, twee nieuwe personages die ontworpen zijn door One Piece-bedenker Eiichiro Oda. De bemanning begint aan een nieuw avontuur vol wonderen van een woeste natuur, machtige vijanden en vreemde ontmoetingen met de eilandbewoners. Spelers moeten samenwerken met Luffy en de leden van zijn bemanning om opnieuw de zeilen te hijsen.

One Piece Odyssey (Foto: Bandai Namco)

One Piece Odyssey is een JRPG. Het verkennen doe je in realtime. Je kunt wisselen tussen de crewleden, en elk heeft weer unieke eigenschappen naargelang hun krachten. Luffy kan zich natuurlijk stretchen door zijn Goma Goma Fruit-krachten, dus met hem kom je op plekken waar anderen alleen maar naar kunnen kijken. Hij kan zich aan objecten vasthouden en zich over afgronden heen trekken. Zoro kan dan weer obstakels kapotslaan met zijn zwaard en Tony Tony Chopper wurmt zich door nauwe passages.

Tijdens het verkennen van het eiland kom je ook rondzwervende wezens tegen die je vaak aan willen gaan vallen. Je kunt ze ontwijken maar zo gauw je een vijand aanraakt dan schakelt het beeld over naar turnbased actie. De twist hier is dat je team gescheiden kan zijn. Scrambled Battle Areas noemt de developer het. Gevechten vinden zich dan op verschillende gebieden plaats. Een team zal een aantal vijanden in een gebied moeten lozen, het tweede team is toegewezen om andere vijanden te verslaan.

One Piece Odyssey (Foto: Bandai Namco)

Nu hebben vijanden zwakke plekken en zijn sommige aanvallen van de crew beter tegen vijand A dan tegen vijand B, dus het is zaak om te proberen de juiste crewleden in het goede gebied te hebben. Je kunt niet alle teamleden op het veld hebben, maar je kunt wel wisselen met de reservebank. Dat kost je natuurlijk wel een beurt, maar kan wel veel meer voordelen geven als je iemand kiest die veel sterke aanvallen heeft tegen dat type vijand. Als een van de teams al eerder klaar is kunnen ze het andere team helpen.

Dan zijn er nog Dramatic Scenes waar er speciale regels gelden. Zo is Usop door een aanval van een wezen verlamd geraakt en moet de rest van je team snel naar hem zien te komen en hem redden van die vijand. Hijzelf kan op dat moment helemaal niets, want ja, verlamd zijn valt zo lastig aan. Dat doe je door eerst de vijanden in het gebied van het team op te ruimen om daarna je aanvallen te richten in het gebied waar Usop staat. Deze Scenes kunnen random gebeuren, zo kan Sanji weer compleet in de zevende hemel zijn als hij omringd is door vrouwen en dan valt hij niet meer aan. Als je zo’n Scene met succes afrondt dan krijg je betere rewards.

One Piece Odyssey (Foto: Bandai Namco)

De speciale skills die elk personage heeft komen rechtstreeks uit de manga. Luffy kan naar Gear 2 veranderen om meer damage te doen, Chopper verandert natuurlijk naar een van zijn vele monster-gedaantes en Robin gebruikt al haar ledematen (en dat zijn er nogal wat in haar geval) om de vijanden af te troeven. Wel is er elke keer een animatie van de aanval, hopelijk zijn die uiteindelijk eens te skippen, want na tig keer Gum Gum Bazooka in meerdere gevechten weet je het wel, daar hoef je niet nog eens vijf seconden naar te kijken.

Een ding valt erg op in de demo van One Piece Odyssey: het ontwikkelteam heeft de spijker op zijn kop geslagen als het gaat om de interactie tussen de crew. Sanji die in de clinch ligt met Zoro, de bedachtzame Chopper en natuurlijk Luffy die vaak zonder al te veel na te denken het gevecht aan gaat. De dialogen zouden zo uit de anime kunnen komen. Ik vraag me bijna af of Oda meer heeft gedaan dan het ontwerpen van personages zoals Adio en Lim. De wereld is helemaal in stijl van de anime, ze hebben er niet iets realistisch van proberen te maken.

Als trouw lezer/kijker van One Piece heeft de demo van One Piece Odyssey me overtuigd dat niet eens “even-de-licentie-gebruiken-en-cashen-maar”-game wordt. Hier zit moeite in om fans van One Piece niet teleur te stellen. De stijl, de persoonlijkheden en interactie tussen crewleden en de gevechten proberen dat One Piece-gevoel te geven en dat lukt ze in de demo in ieder geval prima. One Piece Odyssey komt ergens in 2022 uit voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S en pc.