Fable Legends

Vier tegen één, is dat wel eerlijk?

Header

Lionhead Studios is vooral bekend van de ondertussen verdwenen oprichter Peter Molyneux, maar ook van hun grootste franchise Fable. Met Fable Legends wil de studio een geheel andere kant op. Het is niet alleen een multiplayerspel, maar de studio wil de game meer als een service aanbieden en zorgen dat het zo’n vijf tot tien jaar actief ondersteund gaat worden. Om dat voor elkaar te krijgen wordt het spel in de cloud van Microsoft geïntegreerd, zodat een opvolger van de Xbox One het spel alsnog kan ondersteunen. Gaming als service, nu ook in de cloud.

Fable Legends

In Fable Legends speel je met een team van vier spelers tegen één dungeon master. Als er te weinig menselijke spelers zijn dan neemt de computer de honneurs waar. Als dungeon master kijk je op het gehele speelveld van bovenaf. Je ziet wat de teamleden doen en moet daar op reageren. Vallen zetten bij lastige punten en vooral vijanden plaatsen op slimme plekken. Boogschutters moet je hogerop zetten, het betere hak- en schildwerk zet je op de grond om de vier helden te vertragen. Wat dat betreft spelen ze leentjesbuur bij die ene klassieker waar zoveel fans nog steeds hopen op een derde deel: Dungeon Keeper. Na het spelen als slechterik is het wel duidelijk dat die mensen een multiplayervariant vinden in Fable Legends.

Fable Legends

De stad Brightlodge in Fable Legends fungeert als hub. Hier kun je standaard Fable-dingetjes doen, zoals je wapens smeden of taartbakken, maar het belangrijkst is natuurlijk missies aannemen. Daarna moet de match-maker van het spel aan de gang gaan om vier helden en een slechterik bij elkaar te zetten. Hoe ze een verhaal willen vertellen op deze manier is nog onduidelijk voor me, zeker als ze in seizoenen gaan werken en mensen jarenlang willen boeien.

Als dungeon master krijg je een minuut de tijd om het level te vullen met obstakels en eenheden. Wil je niet alles los plaatsen dan komen er ook kant- en klaar gevulde velden, zodat je jezelf bezig kunt houden met de kleine details voordat het level begint. Als slechterik moet je vooral opletten hoe de teamleden samen spelen en proberen ze uit elkaar te jagen. Een muur opwerpen zodat een van de helden van de rest wordt gescheiden, het bijzonder mistig maken zodat men niet ziet wat er gebeurt en natuurlijk vallen en vijanden op strategische punten inzetten. Door een betere slechterik te worden krijg je meer punten om in te zetten in volgende missies.

Fable Legends