DiRT Showdown

Met DiRT Showdown heeft de DiRT-franchise zijn eerste spin-off te pakken. En wat voor één. Beuken, rammen en verder beuken is het devies in het racespel dat draait om elkaars auto he-le-maal naar de klote te helpen. Een nieuwe ervaring, zonder in te moeten boeten op wat voorheen is neergezet.

Op het hoofdkantoor van Bandai Namco Partners in Eindhoven hebben we een goede indruk gekregen van DiRT Showdown. We hebben drie onderdelen uitgeprobeerd: 8-Track, Race en Rampage. De modes spreken aardig voor zich, maar we willen goed ventileren wat je van Showdown in mei mag verwachten. Ja, het is chaos. Prettige chaos. Chaos die niet onoverzichtelijk of oneerlijk wordt. Chaos waar je maar al te vaak mee te maken krijgt.

Heftige kruising
De 8-Trackbaan heeft de vorm van het cijfer acht, wat resulteert in een heftige kruising in het midden. Wanneer je lekker doorrijdt en een lichte voorsprong behaald op de wagens achter je, dan is de kans honderd procent dat jij iemand, of iemand jou, van de zijkant ramt en zo een enorme hoeveelheid schade aan de auto toebrengt. Dat is niet het enige wat in de weg staat tussen jou en de eerste plek. Je wordt ook constant door andere weggebruikers geramd en je moet oppassen voor de haakse hoeken in het midden van het circuit. Je zult maar net de pech hebben dat je van rechts geschept wordt, waardoor je met de voorkant van je auto tegen die hoek aan knalt. Dan ben je verder van huis dan je denkt.

In de andere racemodes is het niet minder hectisch. Om zich niet geheel van zijn kern af te schudden bevat DiRT Showdown een ongecompliceerde en vol adrenaline gepompte racemodus, uiteraard met diezelfde leuke twist. De banen zijn volgestouwd met ramps, meerdere routes, pionnen en andere obstakels. Tel daarbij bovenop dat je constant last hebt van de ergste bumperhufters die niet schromen je auto total loss te rammen. DiRT Showdown bevat volgens Codemasters Racing Studios een geüpdatet versie van de meest geavanceerde damage engine, voor de meest realistische schademodellen, en dat hebben we gemerkt. Meer dan eens klettert je bumper eraf of zie je je motorkap langs suizen. En dat zijn dan nog maar je kleinste problemen.

Destruction derby
Je voelt pas echt je auto worstelen met zijn aangebrachte complicaties in de Demolition Derby-modus. Zoals het woord ‘destruction’ boven deze alinea en ‘demolition’ in de zin ervoor al verklappen, mag je hier helemaal losgaan op andermans digitale wagen. Je rijdt van een kleine schans af en wipt zodoende een redelijk grote arena in. Je bent uiteraard niet alleen, want je hebt te maken met vijf andere coureurs. Allemaal met hetzelfde doel: iedereens auto moet kapot, behalve die van mezelf. De meest logische situatie dringt zich aan en iedereen knalt als een malle op elkaar. De engine wordt in deze modus echt tot het uiterste gedreven, maar daar is amper wat van te zien. Hier en daar bespeuren we een framedrop, maar dat komt omdat het een early build is.

DiRT Showdown verpakt al deze madness in een overzichtelijke carrièremodus, die ware wereldreizigers van zijn spelers maakt. Je racet in Miami, San Francisco, London, Tokyo en alle grote steden die daar tussenin liggen en neemt deel aan te gekke en super spannende races. Er liggen meer dan vijftig evenementen klaar om overmeesterd te worden. En die zullen niet gemakkelijk zijn: je wordt getest in het daglicht, de nacht, tijdens een hevige sneeuwstorm, brandende zon of zware regenbui. Dat is eigenlijk standaard, gezien het niveau van DiRT 3. Die game was zowel in gameplay als presentatie subliem. Deze spin-off maakt daar gretig gebruik van.

Meer!
Bij een strakke singleplayer blijft het gelukkig niet. Codemasters heeft inmiddels ook bekendgemaakt dat DiRT Showdown wordt voorzien van een split-screen multiplayer, online multiplayer voor acht man, on- en offline snel op te starten party games en geïntegreerde YouTube-connecties. Daarnaast kunnen spelers elkaar ook Showdown Challenges opsturen, zodat je constant nieuwe uitdagingen opgelegd krijgt. Of de video’s die op YouTube geplaatst worden dit keer langer zijn dan dertig seconden, is nog niet bekend. Wanneer de zelfstandige spin-off DiRT Showdown in mei uitkomt, weet je in elk geval dat je genoeg te doen hebt de komende maanden. Regenachtige dag of niet, dit is het racespel dat je deze zomer gaat spelen.