Awesomenauts

Wat hebben een ruimtecowboy, bijtgrage robot, maffe aap, sneaky kameleon, wazige magiër en hit points stelende kikker met elkaar te maken? In Awesomenauts zijn zij op elkaar aangewezen om te strijden totdat één van de twee basissen is overgenomen.

Awesomenauts

Awesomenauts is een combinatie van tweedimensionaal platformen en MOBA-gameplay in een hoog tempo. MOBA is hier het sleutelwoord en staat voor multiplayer online battle arena. Je bevindt je een in kleurrijk level en speelt in een team van drie man tegen een ander team van drie man. Je knalt, hapt en steekt elkaar overhoop, met het ultieme doel in het achterhoofd: de basis van je tegenstander vernietigen. Dat klinkt gemakkelijker dan het is, daar een simpel potje Awesomenauts al gauw een kleine twintig minuten duurt.


Clunk
Oorspronkelijk stond het spel gepland voor oktober. Die deadline is helaas niet gehaald, omdat de jongens bij Ronimo Games (niet Romino Games, dus!) nog wat tijd nodig hadden om het één en ander bij te stellen. Daar is inmiddels bijna een jaar overheen gegaan, dus reden genoeg om een bezoek te brengen aan de studio, gelegen in het oude bankgebouw van de Dutch Game Garden op het Neude in Utrecht.

Wanneer het spel op 2 mei uitkomt, bevat het zes personages. Later wordt dit aantal uitgebreid via downloadable content; onduidelijk is nog of dit betaalde of gratis content wordt. De zes personages hebben allemaal hun eigen krachten, speciale moves en nadelen. Clunk is een grote robot en dus heel sterk, maar daardoor ook heel langzaam. Daar komt bij dat hij niet heel ver kan schieten met zijn raketten en je dus altijd dicht bij je vijand moet staan om hem te raken. Zijn speciale krachten focussen zich voornamelijk op het opbouwen van extra health, dus dat zou geen probleem moeten opleveren.

Leon & co.
Voltar is een soort magisch buitenaards wezen, dat zich toegelegd heeft op het beter maken van zijn teamgenoten. Aanvallen kan hij ook – tenminste, hij zet kleine pionnen in om voor hem te vechten. Een totaal ander type is de kameleon Leon. Hij is snel, kan onzichtbaar worden, vecht altijd van dichtbij en is een ware sluipmoordenaar. De kikker Froggy G lijkt wel een beetje op hem: vecht ook altijd van dichtbij, is snel en staat echt zijn mannetje in een één-op-ééngevecht. Lonestar, de ruimtecowboy, en Yuri, de kikker, zijn allebei niet zo snel en bieden meer ondersteuning aan andere types, maar moeten vaak wel dicht bij hun vijand staan om verschil te maken.

Hoewel er maar sprake is van zes personages, gaat het spel toch erg diep. De voor- en nadelen zoals hierboven beschreven kunnen namelijk tijdens het spel uitgebouwd en verbeterd worden en de nadelen kunnen worden omgezet naar kwaliteiten waar je wat aan hebt. Dat maakt elk potje Awesomenauts dynamisch, actief en leuk en dwingt je eigenlijk onbewust na te denken welk personage bij je past en hoe je deze wil vorm geven.

Winkel van Sinkel
Alle aanpassingen maak je in real time, dus tijdens het gevecht. Vlakbij jouw basis is er een soort portaal waar een winkel is gevestigd. Alle nieuwe vaardigheden moet je kopen met het geld dat je hebt verdiend op het slagveld. Maak je iemand af, dan verliest hij muntjes. Sparen is het devies, want de upgrades zijn niet goedkoop. Wanneer je zelf doodgaat, verlies je ook geld; je bent er dus extra op gebrand niet te sneuvelen. In het geval van Clunk is het zo dat je al je verzamelde extra hit points verliest wanneer je doodgemaakt wordt.

Nu lijkt het een beetje gek muntjes te krijgen voor het doden van vijanden, maar wanneer je dit gegeven in de context van het verhaal plaats dan wordt het al wat logischer. Het is het jaar 3578 en het universum heeft last van een gigantisch conflict. Een groep robots bevindt zich al jaren in een voortdurende impasse en in het centrum van alle chaos bevindt zich een groep strijders die meevechten voor het geld. Wie er wint, zou hen een zorg zijn; het gaat die groep, de Awesomenauts, om de harde pegels.

Drop in/drop out-co-op
Awesomenauts is in feite een online multiplayer games, maar er kan ook offline gestreden worden tegen computergestuurde bots (je hebt wel een Xbox Live Gold-account nodig). Ronimo Games heeft de matchmaking-opties zo neergezet dat je eigenlijk niet hoeft te wachten op een tegenstander, aangezien jij iedereen kunt joinen vanuit dat potje en andersom. Gaan er vervolgens mensen weg, dan neemt een bot meteen die speler over. Drop in/drop out-co-op past perfect bij een titel als Awesomenauts, dus we zijn blij dat dit onderdeel van het spel is.

Awesomenauts bevat veel diepgang, verrassende personages en meer dan honderd vrij te spelen spullen en vaardigheden. Het heeft stijlvolle graphics, muziek en animaties in een jaren tachtigjas. Dat zorgt ervoor dat je na een tof potje Awesomenauts maar één ding denkt: ik wil nog een keer. En als een game je dat gevoel geeft, dan heeft de ontwikkelaar zijn doel bereikt. Is het al 2 mei?