LEGO Batman 2: DC Super Heroes

Op 20 juni komt LEGO Batman 2: DC Super Heroes uit op bijna alle denkbare platformen. Heeft deze iteratie genoeg om het lijf om nóg een LEGO-spel te rechtvaardigen?

Lego Batman 2

Traveller’s Tales heeft met de licentie van LEGO een gigantische franchise opgebouwd. Hun LEGO-spellen zijn namelijk razend populair bij kinderen, vrouwen én mannen. Gecombineerd met merknamen als Pirates of the Caribbean, Harry Potter en Batman mocht dat ook niet anders uitpakken. Met ieder deel doet de ontwikkelaar net even wat nieuws. Zo had LEGO Indiana Jones 2: The Adventure Continues een fijne co-op-camera, bezochten we in LEGO Harry Potter Hogwarts gebouwd uit LEGO-blokjes en verkennen we in LEGO Batman 2: DC Super Heroes heel Gotham City.

Gotham City
Met Batman: Arkham City nog vers in het achterhoofd is het even wennen om in de uit LEGO-stenen opgebouwde stad van de gemaskerde vleermuis rond te rennen. Ondanks het ongure karakter van de duistere stad oogt alles heel kleurrijk en vrolijk. Er lopen her en der wat mannetjes rond die eigenlijk niets doen. Die ventjes kun je slaan, schoppen en aanrijden en ze doen niets terug. Van verkeer is er geen sprake. Er staan wel LEGO-auto’s langs de weg waarmee je kunt rijden. Aankloten zoals in GTA of Saint’s Row is dus mogelijk; nu omgedoopt in een minder gewelddadige LEGO-saus.

Doelloos plezier hebben is dus mogelijk. Gelukkig is er ook meer. Vanuit de stad kun je namelijk gemakkelijk aan missies beginnen; hij fungeert als een soort hub. Daarnaast kun je er kleinere opdrachten en plezierige bezigheden vinden. Burgers redden behoort uiteraard tot de mogelijkheid, evenals het berijden van giraffes in de dierentuin. Ook kun je door heel de stad LEGO-blokjes verzamelen en zelfs in de achtbaan in het pretpark rijden.

Supervrienden
Het zal je niet vreemd in de oren klinken dat je met meerdere superhelden kunt spelen, kijkend naar de subtitel. In totaal zijn er vijftig vrij te spelen personages uit het DC-universum. Van elke held kun je verwachten dat hij doet wat hij moet doen. Superman vliegt en schiet rode laserstralen uit z’n ogen, Wonder Woman zwiept met haar zweep in het rond en The Green Lantern kan allerlei dingen vormen met zijn ring. The Flash is super snel, Hawkman kan ook vliegen en Catwoman rent als een kat door de stad, die is gebaseerd op de stripboeken van Batman.

Normaliter werken veel van die supervrienden niet samen. Op de Justice League na hebben de meeste helden elkaar niet eerder gezien. Nee, er is een logische reden dat iedereen zich in Gotham City verzameld heeft. Lex Luthor, aartsvijanden van Superman, heeft namelijk de Man van het Jaar-verkiezing verloren van Superman en is daar met z’n kale hoofd niet blij om. Hij zoekt de Joker op en samen breken ze de boel af in Batmans verdorven metropolis. Het hangt allemaal aan een zijden draadje aan elkaar, maar vanwege alle humor maakt dat niet uit.

Gesproken tekst
Die humor zit hem niet alleen in de slapstick. Humor die je op moet maken uit bewegingen en gezichtsuitdrukkingen is een heel sterke variant, maar Traveller’s Tales wil het dit keer grootser aanpakken. Met een lading stemacteurs wil de studio een nieuwe dimensie geven aan de geestigheid en dat lijkt hen vooralsnog gelukt. In de presentatie die wij te zien kregen hebben wij dikwijls gelachen om de droge teksten, gecombineerd met de sterke slapstick. Want eerlijk is eerlijk: de magie van dat laatste beheerst de ontwikkelaar tot in de puntjes.

Net zoals in het vorige deel hebben sommige personages meerdere pakjes. Pakjes die soms enkel cosmetisch zijn, maar ook varianten die speciale krachten bieden. Zo heeft Robin een acrobatenpak, die hem extra lenig maakt. Batman heeft sensorpak. Daarmee kan hij achter bepaalde soorten muren en door iemands huid kijken, omdat zijn bril is uitgerust met x-ray vision. Andere voorbeelden die we gezien hebben zijn het magnetische pak (waarmee je op metalen wanden kunt wandelen) en het ijspak. Die geeft je de mogelijk het water om je heen te bevriezen, zodat je hoger gelegen plekken kunt bereiken.

Vertrouwd
Naast alle nieuwigheden bevat LEGO: Batman 2: DC Super Heroes de vertrouwde LEGO-gameplay. Je bouwt zo nu een dan iets op uit gevallen LEGO-blokjes, hakt (Ronald McDonald-achtige) ventjes in elkaar, waagt je hier en daar aan een puzzel en laat je meeslepen door het komische avontuur. Er zijn veel levels die je kunt blijven spelen en met elk nieuw vrijgespeeld personage wederom kunt ontdekken. Aan die succesformule is niet gesleuteld. Want, zoals Traveller’s Tales-ontwikkelaar Arthur Parsons al zei, waarom zou je? Tenminste, zolang er genoeg nieuws te ontdekken valt, is dat lang niet zo erg.