Ichi

Ichi is geen game die zichzelf uitlegt wanneer je de screens bekijkt. Het is een game die je zelf moet ervaren om de fun ervan te begrijpen. Met slechts een tap op je scherm van je telefoon of tablet verander je heel het level. Dat wordt puzzelen geblazen.

Ichi

Een supersimpel ogend puzzelspel, met een verslavingsfactor van level honderd. Dat is een treffende omschrijving van Ichi. Deze puzzle game komt uit het jonge brein van Jay van Hutten. Van Hutten werkt op dit moment met Stolen Couch Games aan een Ichi 2.0-versie. De basis heeft de jonge gamedesigner in zijn eentje gelegd en heeft dit toentertijd gratis online verspreid. Samen met de mannen en vrouw achter Kids vs. Goblins wordt Ichi heruitgebracht op mobiele platformen, pc en Mac, met een gestroomlijnde social media-laag.

Bijzondere mechaniek
Ichi bevat een bijzondere mechaniek. Wanneer je op het touchscreen van je tablet of telefoon tapt, dan verandert het level. Tenminste, delen daarvan. Driehoekjes draaien om, verdwijnen en verschijnen. Je verandert het level omdat je met een simpel oranje krijtstreepje simpel oranje rondjes moet pakken. Dat streepje gaat de kant op waar het vandaan stuitert en stopt niet onderweg. Wanneer het streepje bijvoorbeeld van links komt en botst tegen een korte kant van een driehoekje, dan stuitert hij direct terug. Tikt hij tegen de lange kant, die schuin omhoog of omlaag staat, dan gaat het streepje die kant op.

Zo kun je eindeloos door draaien, terwijl je ervoor zorgt dat je niet af gaat. Aan de zijkant van het level staan van strategisch geplaatste stekeltjes die het noodlot bezegelen. Draai je een driehoekje verkeerd, dan kan dat zomaar betekenen dat je een wisse dood tegemoet gaat. Later in de game worden er nieuwe gameplaymechanieken geïntroduceerd, zoals zelf strepen trekken of portalen. Stolen Couch Games vindt dat elke game tegenwoordig portalen moet hebben. De truc in Ichi om in zo weinig mogelijk beurten – één keer tappen staat voor één beurt – zo’n level te halen. Is je dat gelukt, dan krijg je daar een score voor, variërend van A (asian) tot C (close to asian).

Social media-features
Hoewel de game al zo goed als af was toen Van Hutten hem online zette, besloot hij samen met de ontwikkelaars van Stolen Couch Games om meer dan alleen nieuwe mechanieken toe te voegen. Zo is er ook een grote sociale laag omheen gebouwd. Je kunt je scores op Facebook en Twitter plaatsen, evenals de door jou gemaakte levels. Het favoriete onderdeel van Selma Oors, mede-oprichter van Stolen Couch Games, is het beoordelen van die levels. Middels tags kun je aangeven wat je er precies leuk aan vindt, zodat andere mensen – met dezelfde interesses – deze levels gemakkelijker kunnen vinden. Zo kun je echt spelen wat je zelf leuk vindt; de uitdaging wordt zo op maat gemaakt.

De levels die je zelf gecreëerd hebt, verschijnen met een druk op je touchscreen op je Facebook-profiel. Op die manier kun je meteen je vrienden uitdagen je level uit te proberen. Dat kan op het profiel zelf, maar ook onderweg op je smartphone. Heb je alleen een tablet bij je, dan is dat ook geen probleem. Ichi maakt gebruik van een cloud server die jouw apparaten en profielen herkent, zodat het niet uitmaakt waar en wanneer je speelt. Al je levels en high scores worden opgeslagen en perfect gesynchroniseerd.

Pc en Mac
Ichi komt ook uit op platformen zonder touchscreen, zoals pc en Mac. Het spel is dan in de browser of bijvoorbeeld op Facebook te spelen. Dan klik je simpelweg met je muis om het level te laten veranderen. Dit puzzelspel is een typisch voorbeeld van hoe verslavend een simpel ogende game kan zijn. Wanneer je aan het eerste level begint, moet je je zelf ertoe dwingen het spel weg te leggen. De oplossing van de steeds uitdagender wordende puzzels ligt namelijk nooit ver weg – al moet je soms even de tijd nemen om een logische route te bepalen. Dit supertoffe spel komt later dit jaar uit.