Kids vs. Goblins

De Nederlandse studio Stolen Couch Games, gevestigd in de Dutch Game Garden te Utrecht, legt op dit moment de laatste hand aan hun eerste commerciële titel Kids vs. Goblins. Een soort Diablo 3, maar dan net even anders. Lees ook het interview met één van de medeoprichters van de studio.

Kids vs. Goblins is een action-adventurespel met lichte RPG-elementen, dat is ontwikkeld voor de iPad en later uitkomt op de iPhone, iPod Touch, pc en Mac. Je neemt de rol van drie kinderen op je, terwijl je een eiland vol goblins afwerkt en zoekt naar je jongere broertje. In het begin ben je nog niet zo sterk, maar je leert al heel snel hoe de wereld in elkaar steekt. Hoe meer goblins je verslaat, hoe meer ervaringspunten je verdient en hoe beter de spreuken zijn die vrijgespeeld worden.

 

Het spel heeft een simpel verhaal dat eigenlijk teruggrijpt naar ieders kinderjaren. We zijn allemaal wel eens bang geweest voor het monster in de kast of onder het bed. De goblins uit Kids vs. Goblins zijn op dat idee gebaseerd en zien er daarom minder angstaanjagend uit dan verwacht. Ze ogen fantasievoller, zoals een kind hen zou voorstellen. Dat maakt ze echter niet minder gevaarlijk, want ze geven je in één van de vele vijf minuten durende potjes flink het nakijken als je even niet oplet. Uiteindelijk moet je het opnemen tegen de gemene Goblin-Koning, maar sommige zorgen zijn voor morgen.

Stapje voor stapje word je wegwijs gemaakt in de wereld van Kids vs. Goblins. Zo leer je al heel snel hoe je je magie moet inzetten om de monsters te verslaan. Monsters verschijnen steeds per aparte ronde van vier à vijf minuten. Je kunt ze verslaan door simpelweg op hen in te hakken, zoals in, we slepen hem met de haren erbij, Diablo 3. Maar dan light. Zeg maar ultra light. De magie is verdeeld in drie klasses: medicinaal, aanvallend en verdedigend. Het kost iedere keer punten om de magie te gebruiken – punten die zichzelf naar verloop van tijd weer aanvullen, maar het is wel iets om rekening mee te houden.

 

In totaal zijn er meer dan zestig verschillende soorten spreuken in Kids vs. Goblins. Zo kun je bijvoorbeeld een gigantische berenklauw oproepen en verschillende vijanden tegelijk raken. Een grote hamer doet ongeveer hetzelfde. Qua verdediging moet je denken aan typische hulpmiddelen als bevriezing of stealth, zodat je respectievelijk je vijanden kunt vertragen en verrassen. De dokter van het team van drie kan telkens ondersteuning bieden aan hulpbehoevenden, maar ook spelers weer bij laten komen als ze knock-out zijn gegaan. En dit is slechts handgreep uit de vele mogelijkheden die deze gameplay met zich meebrengt.

Je kunt er overigens voor kiezen om drie verschillende rollen op het veld te hebben – wat sterk wordt aangeraden – of het zo te combineren zoals jij hebben wil. Dat gaat heel gemakkelijk via een overzichtelijk menu. Je sleept simpelweg een type spreuk van de balk rechts, onder het personage dat links in beeld staat. Voor elk gevecht staat er ook al een standaardkeuze, voor wanneer je geen zin hebt om alles tot in de puntjes voor te bereiden. Volgens Stolen Couch Games is het echter mogelijk om tot in detail te plannen welke aanvallen er perfect bij elkaar passen. Zover hebben wij nog niet gespeeld.

 

Tijdens een gevecht werkt de besturing ongeveer hetzelfde. Onderaan het scherm staan een aantal knoppen met spreuken. Sommige kun je slepen naar je doelwit, terwijl je op de andere knopjes moet  drukken om te activeren. Dat went heel snel en loopt supersoepel. Het speelt ook nog eens heel intuïtief, omdat je letterlijk doet wat je denkt. Je wil een berenklauw vlak onder vijand X plaatsen en dat doe je ook: je sleept het juiste icoontje naar die vijanden, laat hem los en de spreuk wordt geactiveerd.

Er zijn in totaal zes levels met daarin andere opdrachten. Het verschilt per level hoeveel opdrachten er beschikbaar zijn. Vaak komt het erop neer dat je alle vijanden moet neerhalen. Soms krijg je een beperking in het type spreuk dat je mag gebruiken. Er is zelfs een eindeloze mode, zodat je helemaal los kunt gaan met je strategieën. De ideale opdracht om eens goed je tactieken door te nemen. Daarnaast zorgen die verschillende opdrachten ervoor dat je vaker het spel zult oppakken, omdat je een highscore kunt neerzetten.

Kids vs. Goblins ziet er goed uit en de muziek, evenals de soundeffects, klinken ook heel lekker. Het werkt heel soepel en speelt ontzettend intuïtief. Een titel van Nederlandse makelij om in de gaten te houden wanneer je zo’n kek Apple-apparaatje hebt. Vanaf 1 februari is het spel te downloaden voor je iPad (2) en daarna komt het spel ook beschikbaar op de iPhone, iPod Touch, pc en Mac.