FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 23 maart 2012

De Kort loopt gebroken rib op in E3 Prijs

Wielrenner Koen de Kort heeft vrijdag een rib gebroken bij een valpartij in de E3 Prijs Harelbeke. De 29-jarige Brabander van Project 1t4i lijkt de Ronde van Vlaanderen en Parijs - Roubaix aan zich voorbij te moeten laten gaan. Hij liep ook een wond op aan zijn knie, die met zes hechtingen moest worden gedicht.

De Kort eindigde woensdag nog als derde in Dwars door Vlaanderen. "Woensdag nog prijzen, bloemen en podiumfoto's. Vandaag zes hechtingen, geen huid meer op de rechterkant van mijn lichaam en foto's van een gebroken rib. Dat is ook wielrennen."

De Ronde van Vlaanderen staat volgende week op het programma. Parijs-Roubaix volgt 8 april. "Die rib doet flink zeer. Rijden op kasseien zal onmogelijk zijn. Ik moet hopen op een zeer snel herstel", was De Kort somber.

[Upd] Gewapende overval op Lidl Zoetermeer

Vrijdagavond laat is supermarkt Lidl aan Van 't Hoffplein in Zoetermeer overvallen. Er zouden meerdere daders zijn die in een auto gevlucht zijn in onbekende richting.

Bij de overval zou meerdere malen geschoten zijn. Volgens de berichten op Twitter is er op het moment een politiehelikopter op zoek naar de daders. De politie vraagt getuigen zich te melden op het welbekende nummer 0900-8844.

Update 21.34 uur
Volgens de laatste berichten zijn de overvallers voor het laatst gezien ten zuiden van het station richting Dobbenplas. Inmiddels wordt gevraagd om direct 112 te bellen als de daders gezien worden.

Update 21.42 uur
Het lijkt er op dat er een gewonde gevallen is. Volgens @FotoBPR is het Van 't Hoffplein afgezet en is er een ambulance ter plaatse. Volgens andere berichten staan in de wijde omgeving van de Lidl agenten te posten op zoek naar de dader. 

Update 21.49 uur
Hoogstwaarschijnlijk is de vluchtauto gevonden. De daders zijn nog voortvluchtig op dit moment. 

Update 21.56 uur
Er is een signalement bekend van de daders. De eerste dader zou gekleed zijn in een grijze Nike trainingsbroek en  Allstar gympen dragen. Dader nummer twee zou een donkere spijkerbroek dragen met donkere sportschoenen van het merk Nike. 

Update 22.09 uur
Volgens een update op Facebook van Regio15  zijn er drie verdachten aangehouden. Ze waren in een sloot gesprongen langs de randstadrail bij de DuMeelaan in de wijk Palenstijn. 

Update 23.19 uur
Volgens een anonieme FOK!ker, woonachtig in Zoetermeer, zou er nog een vierde overvaller bij betrokken zijn. Deze wordt op het moment opgejaagd door politie. Volgens zijn zeggen mocht de woordvoerster niets bekendmaken, maar was ze 'hoopvol gestemd' over de melding. 

Red Bull: "Kostenbesparingen op andere manier invullen"

Red Bull Racing-teambaas Christian Horner vindt niet dat autosportfederatie FIA zich bezig moet gaan houden met de Resource Restriction Agreement. Afgelopen weet deden tien van de twaalf teams hiertoe een verzoek, maar de Brit ziet de sport liever een andere richting op gaan.

De RRA is een afspraak tussen alle Formule 1-teams om kosten te besparen. Ruzies hierover hebben geleid tot het uiteenvallen van de Formula One Teams' Association. Om daar een einde aan te maken willen de teams een rol voor de FIA in het proces, maar Red Bull en Toro Rosso zien dit niet zitten.

Desgevraagd heeft Horner laten weten dat hij de brief nooit onder ogen heeft gehad. Hij is voor het besparen van kosten, maar dan op een andere manier. "We hebben de brief niet gezien. Ik kan niet iets tekenen dat ik niet gezien heb. Of we het eens zijn met de inhoud is iets anders."

"Red Bull staat volledig achter de kostenbesparing in de Formule 1, maar of de RRA het juiste instrument daarvoor is, daar twijfelen we aan. Ik geloof dat in de brief aan de FIA wordt gevraagd toezicht te houden op de RRA. Dat is in onze optiek niet de juiste weg. Wij denken dat de kosten beter in de hand kunnen worden gehouden door betere sport- en technische reglementen. We staan open voor discussies via deze kanalen."

Automobilist probeert 11-jarige mee te nemen

Een automobilist heeft donderdagmiddag geprobeerd in Rotterdam een 11-jarig meisje mee te nemen. Het meisje wist aan de man te ontkomen en ging vervolgens naar een school in de omgeving. Daar werd de politie gewaarschuwd, meldt de politie vrijdag.

Het incident vond plaats in de Den Hertigstraat. Jeugdrechercheurs hebben met de 11-jarige gesproken. Zeven agenten hebben vrijdag buurtonderzoek uitgevoerd. Dat leverde een aantal getuigen op. Ook kijkt de politie of in de buurt mogelijk camera's hangen waarmee iets is geregistreerd.

Vanwege het incident zijn in de omgeving de komende tijd agenten extra aanwezig.

Merah geraakt door twintig kogels

Autopsie op het lichaam van de 23-jarige Mohammed Merah heeft uitgewezen dat hij is overleden als gevolg van twee schotwonden. Tevens is gebleken dat Merah is getroffen door ongeveer twintig kogels, die grotendeels zijn armen en benen troffen.

Volgens de politie werden een schot in de linkerslaap en een in de buik Merah fataal.

Merah kwam donderdag in een vuurgevecht met de politie om het leven. De schietpartij volgde op een 32 uur durende belegering van het appartement van Merah. Volgens de politie handelden de agenten uit noodweer.

Merah pleegde de afgelopen tijd in en rond Toulouse drie aanslagen waarbij zeven doden vielen.

[Bundesliga] HSV ook onderuit bij Wolfsburg

Hamburger SV is vrijdag opnieuw tegen een nederlaag aangelopen in de Bundesliga. De formatie van trainer Thorsten Fink verloor met 2-1 bij VfL Wolfsburg. HSV, dat al vier duels op rij verloor, staat met een veertiende stek slechts twee punten boven de degradatiestreep. Wolfsburg handhaaft zich in de middenmoot.

Wolfsburg kwam kort na rust op voorsprong via Mario Mandzukic, maar Marcus Berg maakte een minuut later weer gelijk. Een treffer van Marcel Schäfer een kwartier voor tijd kwam HSV niet meer te boven. Jeffrey Bruma bleef op de bank bij de bezoekers.

Wielrenner Van Impe stopt ermee

De Belgische wielrenner Kevin van Impe stopt er per direct mee. De 31-jarige coureur van Vacansoleil kan zich niet voldoende motiveren. "Het voelt als een opluchting voor me nu de beslissing is genomen. Ik ben erg blij met de support van het team in de laatste maanden en het feit dat ze deze keuze respecteren."

Van Impe boekte zijn grootste succes in 2009, toen hij de Dwars door Vlaanderen op zijn naam schreef. In 2005 eindigde hij als tweede in zowel Kuurne-Brussel-Kuurne als het Belgisch kampioenschap.

"Kevin kwam deze winter bij ons om de kopmannen bij te staan in het klassieke voorjaar", zegt teammanager Daan Luijkx van de Nederlandse formatie. "Het is jammer dat hij dit niet kan invullen, maar veel belangrijker is dat hij zich als persoon goed voelt. Ik vind het verstandig dat hij deze beslissing durft te nemen en wens hem alle goeds met zijn gezin."

Bromfietser komt om bij botsing met politieauto

Een bromfietser is vrijdagavond op de N284 in de buurt van Veldhoven om het leven gekomen bij een botsing met een politiewagen. De agenten zijn niet gewond geraakt, meldt een politiewoordvoerder. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren en of de politiewagen zwaailichten en sirene voerde, is nog onbekend.

Het ongeval vond omstreeks 20.00 uur plaats. De politieauto was op weg naar een melding over een inbraak in Veldhoven.

Omdat bij het ongeval agenten betrokken zijn, doen de Rijksrecherche en een ander politiekorps onderzoek naar het ongeluk.

Intouchables

Intouchables is het hartverwarmende verhaal van Philippe, een verlamde rijke Parijzenaar die op zoek is naar een inwonende verzorger die hem dag en nacht kan bijstaan. Tijdens de sollicitatie ontmoet hij Driss, een Senegalees, werkeloos en totaal anders dan de anderen die hij heeft gesproken. Deze ontmoeting verandert voor beide heren voorgoed hun leven.

Uitbetaling hulpgelden Malawi stopgezet

Een Amerikaanse hulporganisatie die goed bestuur beloont heeft de uitbetaling van een bedrag van 350 miljoen dollar (265 miljoen euro) aan hulpgelden aan Malawi opgeschort. De Millennium Challenge Corp. heeft de uitbetaling op de lange baan geschoven, omdat de regering van Malawi burgers het recht op vrijheid van meningsuiting en het recht op vrijheid van vergadering ontzegt.

De hulporganisatie beschuldigt de president van Malawi, Bingu wa Mutharika, van autoritair bestuur en mensenrechtenschendingen. Bovendien gispte de organisatie Malawi voor het uitnodigen van de Sudanese president Omar al-Bashir voor een handelstop, terwijl er een internationaal arrestatiebevel tegen al-Bashir is uitgevaardigd.

Voorzitter Napoli ziet sterspelers aanblijven

Bij Napoli loopt een aantal topspelers rond. Marek Hamsik, Edinson Cavani en Ezequiel Lavezzi zijn wekelijks de smaakmakers. Volgens voorzitter De Laurentiss blijft het drietal. Alle drie de spelers kunnen de Napolitanen 35 miljoen euro per persoon opleveren, maar er zijn nog geen aanbiedingen geweest. "Niemand heeft geïnformeerd naar één van deze spelers", citeert Voetbal International de preses.

"Ik weet dat Paris Saint-Germain een coach heeft die onze spelers nauwlettend volgt, maar alleen Massimo Moratti (voorzitter van Internazionale) heeft ooit interesse getoond in Hamsik", gaat hij verder. De Laurentiss wil pas in januari volgend jaar denken aan een eventuele verkoop van de sterspelers.

"Ik kan op dit moment simpelweg geen van de drie laten vertrekken. Zuidamerikaanse spelers hebben een jaar nodig om te acclimatiseren in Italië. Wij hebben Eduarod Vargas afgelopen winter aangetrokken. Dat wordt een sensatie, hij explodeert komend jaar", aldus de voorzitter, die vindt dat jonge Italiaanse spelers een kans moeten krijgen.

"Ik hoor steeds dat spelers ervaring op moeten doen in de Serie B of bij een kleinere Serie A-club. Wanneer zijn ze dan goed genoeg voor een topploeg? We moeten als clubs en trainers veel meer durven met jongere spelers."

Nigeriaanse dorpen klagen Shell aan

Een groep van 35 Nigeriaanse dorpen heeft oliebedrijf Royal Dutch Shell vrijdag voor een Britse rechter gesleept. De dorpen beweren dat Shell te laks reageerde op twee olielekken in 2008 waardoor de delta waarin de dorpen liggen doordrenkt raakte met olie. De omgeving liep daardoor ernstige schade op en de kostwinning van de bevolking kwam in gevaar.

Shell ontkent de aantijgingen en zegt dat de olielekken maar een klein deel van de schade hebben veroorzaakt. De grootste schade zou zijn aangericht door oliedieven die geregeld de oliepijpleidingen aftappen zonder zich te bekommeren om het milieu.

De dorpen liggen in een deel van de Nigerdelta dat bekend staat als Ogoniland. De raffinage van ruwe olie vindt sinds 1993 al niet meer in het gebied plaats, maar de pijpleidingen van Shell lopen nog steeds door de dorpen en de velden. Ook staan her en der pompstations van Shell.

Volgens de dorpen lekte er in 2008 in een tijdsbestek van een aantal weken meer dan 560 duizend vaten olie weg (88,9 miljoen liter), voordat Shell uiteindelijk het lek dichtte. Hoewel de inwoners van Ogoniland vijandig staan ten opzichte van de oliebedrijven vanwege de milieuschade die ze aanrichten, was volgens de advocaat van de dorpelingen hulp welkom geweest.

Shell bestrijdt de lezing van de advocaat. Volgens het oliebedrijf zijn er slechts vierduizend vaten olie (635 duizend liter) in het milieu terechtgekomen. De diefstal van olie zou de grootste schade hebben veroorzaakt. Dat Shell niet snel kon ingrijpen om de olie op te ruimen wijt het bedrijf aan de dreiging van een rechtszaak. De uitbetaling van een schadevergoeding zou ernstige vertraging hebben opgelopen 'vanwege interne strijd tussen leden van de Bodo-gemeenschap en advocaten die de verschillende partijen binnen de gemeenschap vertegenwoordigen'.

De rechtszaak wordt in Groot-Brittannië gevoerd, omdat gevreesd wordt dat in Nigeria geen eerlijk proces mogelijk is. Shell heeft met het proces in Londen ingestemd.


Nigeriaanse dorpen klagen Shell aan (Foto: Novum)

Bouterse niet onder indruk van beschuldiging

De Surinaamse president Desi Bouterse heeft vrijdag laconiek gereageerd op de beschuldiging dat hij in 1982 bij de Decembermoorden persoonlijk twee tegenstanders heeft doodgeschoten. Bouterse verzekerde zijn aanhang dat hij een kind van God is en dat niets hem zal treffen, aldus de Surinaamse nieuwssite Starnieuws.

De ex-legerleider zei dat het proces van de Decembermoorden een goed opgezette zaak is vanuit de politiek waar Nederland een zware hand in heeft. Eerder vrijdag had Ruben Rozendaal onder ede voor de Krijgsraad verklaard dat Bouterse Cyrill Daal en Soerindre Rambocus, twee prominente tegenstanders van het toenmalige regime, heeft doodgeschoten. Rozendaal is zowel getuige als verdachte in het proces van de Decembermoorden.

Bouterse niet onder indruk van beschuldiging
Bouterse niet onder indruk van beschuldiging (Foto: ANP)

RKC zegt contracten van zes spelers formeel op

De contracten van een zestal RKC Waalwijk-spelers worden niet verlengd. Dit meldt de club op de clubsite. Op de site staat een verklaring: Het gaat om de aflopende contracten van Aaron Meijers, Evander Sno, Karim Bridji, Sigourney Bandjar, Mitchell Schet en Krisztián Németh.

De opzeggingen zijn een gevolg van de CAO-bepalingen. Aflopende verbintenissen moeten voor 1 april worden opgezegd. "Het feit dat deze contracten formeel zijn opgezegd, wil niet zeggen dat wij definitief afscheid nemen van deze jongens", licht algemeen directeur Joost de Wit toe.

"Onze eerste prioriteit is, nu Ruud Brood te kennen heeft gegeven naar Roda JC te vertrekken, het aantrekken van een nieuwe trainer/coach voor het volgende seizoen. Vervolgens gaan wij met spelers om de tafel om al dan niet over een verlenging van hun contract te praten."

Daarnaast meldt de club dat het contract van Karim Fachtali niet zal worden verlengd. De aanvaller wordt momenteel verhuurd aan Go Ahead Eagles en mag deze zomer opzoek naar een nieuwe club.

[WK] De Jong: 'Sven is de vijf-kilometerman'

Bob de Jong werd vandaag bij de wereldkampioenschappen afstanden in Heerenveen tweede achter Sven Kramer. Hoewel De Jong vond dat zijn rit nog wel sneller had gekund was de titel dan nog niet haalbaar.

De Jong begon namelijk erg traag aan zijn rit. "Daar maak ik een fout. Ik werd wakker geschud door Alexis Contin. Ik denk niet dat het me mijn titel gekost heeft, maar ik maak wel een fout. En dat op een WK." De Jong zucht. "Deze tweede plek voelt zeker niet als een overwinning."

Het had anders kunnen lopen als De Jong het in rechtstreeks duel had kunnen opnemen tegen Kramer, maar daar wil de BAM-rijder niet teveel aandacht aan besteden. "Dan krijg je een heel andere rit, maar de loting was zo en daar moet je het mee doen. Het klinkt misschien raar, maar ik heb het idee dat ik nog altijd aan het groeien ben. Ik rijd hier een tijd die voor mij uniek is.”

"Sven is duidelijk de vijf-kilometerman, dit seizoen. Maar ik ga hem nog pakken”, zo klonk het strijdvaardig uit de mond van De Jong.

Bob de Jong onderweg naar zilver (foto: Pro Shots)

Uitslag Excelsior - FC Groningen

FC Groningen heeft in het Eredivisieduel tegen Excelsior een 0-1 zege geboekt. In Rotterdam was Burnet de matchwinnaar voor de ploeg van Pieter Huistra. De Groningers klimmen door de zege naar de achtste plaats op de ranglijst, terwijl Excelsior zeventiende blijft staan.

Excelsior

0 - 1

FC Groningen

     18' Burnet
 
 Gele kaart: Smith (Excelsior), Sparv (FC Groningen)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3.000
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
De Ruiter
Van Deelen
Smith
Nieveld (Oost/84)
Scheimann
Wattamaleo (Te Vrede/65)
Alberg
Jansen
Maatsen
Janga
Kalisse (Bruins/46)
  Luciano
Pedro
Kappelhof
Van Dijk
Burnet
Jones
Andersson
Bacuna
Sparv (Hiariej/58)
Tadic
Texeira (Suk/71)

Andersson (l) in duel met Excelsior speler Jansen (Foto: Pro Shots)

[WK] Kramer: "Alles uit de kast moeten halen'"

Sven Kramer werd vandaag wereldkampioen op de vijf kilometer. Hij bleef met een tijd van 6.13,87 slechts een seconde boven het baanrecord, maar toch was het verschil met de concurrentie klein.

"Dat je in de laatste rit maakt de dag wel een stuk relaxter. De race verliep wel goed, maar niet gemakkelijk." aldus Kramer na afloop. "Het was zwaar. Absoluut zwaarder dan in Berlijn. Met vier ronden te gaan keek ik naar het scorebord en zag ik -2 staan. Toen dacht ik: dat zal ik niet meer weggeven."

Het hele seizoen van Kramer stond in het teken van de comeback, nadat hij het seizoen 2010/2011 volledig moest missen door een blessure. "Ik was verbaasd. Echt verbaasd. Vooral de snelheid waarmee ik ben teruggekomen”, vertelde hij. "Maar ja, je moet pakken wat je pakken kan.” Het hele seizoen stond door de omstandigheden in het teken van de wedstrijd vandaag. "Door de keuzes die ik gemaakt heb, is er op deze wedstrijd wel meer druk komen te liggen.”

Kramer na afloop van zijn winnende 5.000 meter. (Foto: Pro Shots)

Krajicek verliest nipt van Azarenka

Michaëlla Krajicek is er niet in geslaagd om de derde ronde van het WTA-toernooi in Miami te bereiken. De Nederlandse gaf in haar partij de nummer één van de wereld de Wit-Russin Victoria Azarenka goed partij, maar ging met 6-3 en 7-5 onderuit.

Azarenka is dit jaar nog ongeslagen en pakte naast de Australian Open nog drie toernooizeges. De 22-jarige Wit-Russin had het tegen de nummer 71 Krajicek lastig, maar op beslissende momenten was ze net iets beter. Zo ook in de tweede set toen Krajicek op de stand van 5-4 mocht serveren voor de set. Azarenka schroefde het tempo op en hengelde alsnog de partij binnen.

[WK] Groothuis: "Vol Thialf geeft extra energie"

Stefan Groothuis behaalde vandaag op de WK afstanden in Thialf het goud op de 1.000 meter. Het was voor de wereldkampioen sprint de tweede grote prijs dit jaar en ditmaal voor eigen publiek dat hem en zijn tegenstander Kjeld Nuis naar de zege schreeuwden.

Groothuis reed met 25,0 seconden de snelste eerste ronde van het hele veld, maar daar dankte de Control-rijder volgens hemzelf niet alleen zijn zege aan. "Het was volle bak, en dat op een vrijdag. Als je schaatst hoor je geen mensen, maar heb je het idee dat een straaljager langs je heen gaat. Zoveel geluid komt er vanaf de tribunes. Dat geeft je zeker extra energie."

Voor de Nederlander was het de tweede grote prijs in een jaar tijd en hiermee beleefde hij zijn echte grote doorbraak, al wil de sprinter niet zeggen dat hij meteen in een winnaar is veranderd. "De komende jaren hoop ik er nog een zootje binnen te trekken', sprak hij lachend," zei de 30-jarige schaatser die hongerig blijft.

Ondertussen op het FOK!forum

Op het FOK!forum wordt hevig gediscussieerd over het onderwerp: plassen. User knofl00k wil graag weten van de mannen of zij zittend of staand plassen. Zo zegt Pharkus: 'Ik ben toch geen wijf'. En zegt user Zosk: 'regelmatig, want ik kan niet zo goed mikken. Zoals je begrijpt, over dit onderwerp kan je urenlang door blijven praten. Lees daarom het topic voor alle meningen, hieronder kan jij als man, zelf je mening kwijt! Hier de link naar het topic: Klikkerdeklik

Joran van der Sloot deelt zijn cel met ander

Joran van der Sloot zit niet meer in eenzame opsluiting in de Peruaanse gevangenis Piedras Gordas. Dat zei zijn advocaat José Jiménez desgevraagd tegen het ANP.

"Hij zit niet meer in een meditatiecel, zoals dat wordt genoemd, maar heeft nu meer ruimte en deelt een cel met een andere gevangene", verklaarde Jiménez.

Van der Sloot is volgens hem nog steeds ontstemd omdat hij werd overgeplaatst van de Castro Castro gevangenis naar Piedras Gordas, dat in een woestenij buiten de Peruaanse hoofdstad Lima ligt en een strenger regime kent. Het instituut voor penitentiaire inrichtingen INPE heeft nog steeds niet gereageerd op Van der Sloots verzoek om terug naar Castro Castro te mogen gaan, zo zei Jiménez.

Joran van der Sloot deelt zijn cel met ander
Joran van der Sloot deelt zijn cel met ander (Foto: ANP)

Trailer: The Host

Er is een trailer verschenen voor de film The Host. De film is geregisseerd door Andrew Niccol (Gattaca) en heeft Saoirse Ronan, Max Irons, Diane Kruger en Jake Abel in de belangrijkste roollen.

The Host is gebasseerd op het gelijknamige boek van Stephenie Meyer. In de film wordt onze wereld aangevallen door een onzichtbare vijand. Mensen worden gastheren voor deze indringers, hun geest overgenomen, terwijl hun lichaam intact blijft. het grootste deel van de mensheid is bezweken.

The Host draait vanaf 29 maart in de Amerikaanse bioscopen.

Win Modern Warfare 3-DLC codes!

Het zal weinig gamers ontgaan zijn, de DLC voor Call of Duty: Modern Warfare 3, Collection #1, is deze week uitgekomen voor de Xbox 360. De DLC biedt vier nieuwe multiplayer maps: Overwatch, Liberation, Piazza en Black Box. Deze maps brengen je niet alleen naar locaties als de top van een onafgewerkte wolkenkrabber of de site van een vliegtuigcrash maar zijn ook allemaal in Survival Mode te spelen. Daarnaast zijn er twee Spec Ops-mappen: In Black Ice keert de sneeuwmobiel uit Modern Warfare 2 terug terwijl je een geheime wapenfabriek moet vernietigen in een mijn en in Negotiator vechten we in India.

Aangezien wij de kwaadste niet zijn verloten wij maar liefst twintig Xbox 360-codes voor deze DLC. Wat moet je er voor doen? Volg ons op Twitter en retweet dit bericht. Uit alle deelnemers die het bericht uiterlijk vrijdag 23 maart om 23:59 uur geretweet hebben worden willekeurig twintig winnaars geselecteerd.

Prostitutieplein Eindhoven afgesloten

Het Baekelandplein in Eindhoven is vrijdagavond in zijn geheel afgesloten in een grootschalige actie tegen mensenhandel. Aan het plein werken raamprostituees. De aanwezige prostituees worden naar het stadhuis gebracht, waar rechercheurs met ze in gesprek gaan. Tolken, advocaten en hulpverleners moeten de vrouwen bijstaan, meldt het Openbaar Ministerie.

Het plein werd om 20.00 uur afgesloten. Het aanwezige publiek, pooiers, beheerders en exploitanten op het Baekelandplein moeten zich legitimeren en worden ook ondervraagd. Het publiek krijgt folders over het doel van de actie. Buurtbewoners hebben een brief van de gemeente gekregen.

Paar honderd man bij studentenprotest op de Dam

Het studentenprotest vrijdag op de Dam in Amsterdam heeft een paar honderd deelnemers getrokken. De studenten zijn het niet eens met de bezuinigingen op het hoger onderwijs. De hele week vonden daarom acties plaats. De demonstratie op de Dam moest de grote afsluiting daarvan vormen.

De demonstranten hebben zich rustig gedragen. Ze hebben onder meer ballonnen opgelaten, waaraan kaartjes met studiewensen zijn bevestigd.

Een deel van de studenten heeft gehoor gegeven aan de oproep van studentenorganisatie AVSA studentenunie in het zwart te komen. "Op deze zwarte dag voor het hoger onderwijs staan we stil bij de kansen die we als studenten hebben gehad, en bij de dromen die we nu door de maatregelen misschien niet meer kunnen verwezenlijken", aldus de organisatie.

Staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra wil onder meer bezuinigen op studiefinanciering en ov-rechten inkorten. De plannen vormen de grootste bezuiniging op de studiefinanciering sinds de invoering van het stelsel.

Fransman Simon wint vijfde rit in CataloniŽ

Julien Simon heeft vrijdag de vijfde etappe in de Ronde van Catalonië gewonnen. De 26-jarige Fransman van Saur-Sojasun won in Manresa na 207 kilometer de sprint van een grote groep. De Colombiaan Rigoberto Uran eindigde als tweede, voor de Pool Sylvester Szmyd. De Spanjaard Samuel Sanchez werd vierde.

De Zwitser Michael Albasini, winnaar van de eerste twee etappes, behoudt de leiding in het algemeen klassement. Hij heeft een voorsprong van anderhalve minuut op Jurgen van den Broeck. De Ronde van Catalonië duurt tot en met zondag.

Student dwingt dief om tv terug aan te sluiten

Toen de 23-jarige student Jeroen van der Mark vorige week thuiskwam in zijn woning aan de Bandoengstraat in Groningen zag hij tot zijn schrik dat er een ruitje van zijn woning was ingetikt. Eenmaal binnen was er van alles weg en stonden de terrasdeuren open. De sociologiestudent die niet bang is aangelegd zag de dief even verderop proberen weg te komen op een fiets.

Zonder te twijfelen ging hij erachteraan en trapte de dief met twee welgemikte 'tikjes op zijn lever' van zijn fiets af. De dief, volledig overdonderd hierdoor, bracht de gestolen spullen netjes terug en sloot, weliswaar onder dwang, zelfs de televisie en computer weer netjes aan.

Toen dat gebeurd was besloot de student, die ook een fanatiek vechtsporter is, eerst een rondje door zijn huis te lopen met de inbreker om wat gratis beveiligingstips te krijgen. Toen hij uiteindelijk de politie belde om de inbreker op te laten halen, keken die vooral verbaasd omdat deze zo rustig zat te wachten.

Jeroen vertelt: "De politie keek vooral heel raar op: hij zat zo rustig op m'n bank te wachten. Ik had medelijden en heb hem nog een broodje pindakaas en wat te drinken aangeboden. In de cel zou het nog wel even duren voor hij wat kon eten. Tussendoor zijn we trouwens nog wel even naar buiten geweest om zijn fiets op slot te zetten. Een fiets in deze buurt is zo weg."

Jeroen van der Mark
De 23-jarige Jeroen van der Mark (© foto: Jeroen van der Mark) 

[OS 2012] Het Dream Team op weg naar goud deel 2

Op 27 juli gaan de Olympische Spelen in Londen van start. In aanloop naar het grootste sportevenement aller tijden brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van de Spelen. Elke vrijdag kun je een special lezen die gaat over Londen, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

Vorige week schreven we al over hoe het Dream Team bij elkaar kwam. Vandaag gaan we verder waar we gebleven waren: op de weg naar goud in Barcelona.

[WK] Kramer onttroont De Jong op 5.000 meter

Sven Kramer heeft op het WK afstanden in Heerenveen goud gewonnen op de 5000 meter. De 25-jarige Fries klokte een tijd van 6.13,87 minuten en verwees daarmee Bob de Jong naar het zilver (6.15,24). De Amerikaan Jonathan Kuck (6.16,28) legde verrassend beslag op de derde plaats, voor Jan Blokhuijsen (6.16,82).

De Rus Denis Yuskov opende het bal op de 5.000 meter door met een tijd van 6.24,74 een nieuw persoonlijk record te rijden. Hij werd hiermee zevende, nipt achter zijn landgenoot Ivan Skobrev die niet in goede doen leek te zijn. De Noor Havard Bøkko deed helemaal niet mee vanwege de pollen die in de lucht zitten. De Noor wilde zich sparen voor de 10.000 meter en de ploegenachtervolging.

Na de laatste dweil in Thialf brandde de strijd los, met de Amerikaan Kuck die de lat hooglegde met een fraai persoonlijk record. De Jong had in de voorlaatste rit een zware kluif aan deze tijd, maar slaagde er in de slotronden in om hem te passeren en 6.15 te klokken. Kramer ging in de slotrit samen tegen Blokhuijsen hard van start en hield dit tot de finish goed vol, waarbij hij onder zware omstandigheden minder dan een seconde boven zijn eigen baanrecord (6.12,97) eindigde. Blokhuijsen kon het tegen het einde niet meer volhouden, maar eindigde in een goede tijd toch nog als vierde.

Uitslag

# Schaatser Nat Tijd
1 Sven Kramer NED 6.13,87
2 Bob de Jong NED 6.15,26
3 Jonathan Kuck VSt 6.16,28
4 Jan Blokhuijsen NED 6.16,82
5 Alexis Contin Fra 6.21,44
6 Ivan Skobrev Rus 6.24,05
7 Denis Yuskov Rus 6.24,74
8 Patrick Beckert Dui 6.26,25

Opa krijgt cel voor moord vriend kleindochter

Een 66-jarige man uit Den Haag is vrijdag veroordeeld tot veertien jaar cel voor het doodschieten van de vriend van zijn kleindochter. De opgelegde straf is hoger dan de gevangenisstraf van twaalf jaar die het Openbaar Ministerie had geëist, omdat de rechtbank in Den Haag bewezen acht dat sprake is van moord. Het OM ging uit van doodslag.

De schietpartij vond in april vorig jaar plaats op de straat voor de flatwoning van de opa. Zijn kleindochter woonde in hetzelfde gebouw. De 66-jarige man was wakker geworden van een ruzie, waarbij zijn kleindochter, haar vriend en de ex-vrouw van de opa bij betrokken waren.

Toen de man zijn ex-vrouw naar beneden hoorde lopen, pakte hij een geladen vuurwapen dat op een tafeltje naast zijn bed lag, trok zijn jas aan en verstopte daar het schietklare vuurwapen onder. Eenmaal beneden liep hij rustig het portiek van de woning uit en zonder iets te zeggen wandelde hij naar de auto waarmee zijn kleindochter die nacht was thuisgebracht.

Daar opende hij vrijwel direct het vuur op het slachtoffer. Die draaide zich om en rende weg, maar de opa schoot nogmaals. Een van de kogels raakte het hart van het slachtoffer. De man stierf uiteindelijk in de armen van zijn vriendin. De schutter liep na zijn daad terug naar zijn woning, om zich even later bij de politie te melden met de mededeling dat hij een vuurwapen had.

Aan de moord ging volgens de rechtbank al onenigheid tussen het slachtoffer en de verdachte en zijn familie vooraf. Die onenigheid heeft een centrale rol gespeeld bij de schietpartij, aldus de rechter, maar kan de schietpartij 'op geen enkele wijze rechtvaardigen'.

Aviodrome op 28 april weer open

Luchtvaartthemapark Aviodrome gaat op 28 april weer open. Dat heeft de nieuwe eigenaar van het park, Libéma, vrijdag bekendgemaakt. Het Aviodrome ging eind vorig jaar failliet.

Libéma, onder meer eigenaar van Safaripark Beekse Bergen, zegt vernieuwingen te hebben doorgevoerd om het pretpark modern te houden. Zo kunnen kinderen onder meer op interactieve manier zien hoe de bagageafhandeling op een vliegveld in zijn werk gaat. Ook zijn er losse draaiende motoren te zien en taxiënde oude vliegtuigen.


Aviodrome op 28 april weer open (Foto: Novum)

Bill Gates: bezuinig niet op ontwikkelingshulp

Filantroop Bill Gates hoopt dat Nederland niet gaat bezuinigen op ontwikkelingshulp. In een vraaggesprek met de NOS roept de oprichter van Microsoft en de voormalig rijkste man ter wereld de Nederlandse regering op 0,7 procent van het bruto nationaal product te blijven besteden aan ontwikkelingshulp.

Die 0,7 procent komt voort uit de Millenniumdoelen van de Verenigde Naties. In 1970 opperde de Algemene Vergadering van de VN voor het eerst dat rijke landen 0,7 procent van hun bruto nationaal product spenderen aan ontwikkelingshulp.

"Nederlanders zouden trots moeten zijn op hun gulheid. Ze redden levens", aldus Gates. Het zou hem teleurstellen als het terugdringen van begrotingstekorten ten koste van de armsten in de wereld gaat.

Gates, die zelf jaarlijks miljoenen aan goede doelen geeft, benadrukte hoe belangrijk ontwikkelingshulp is. "Ik heb met eigen ogen gezien wat een groot verschil ontwikkelingshulp kan maken. Dat is waarom ik al mijn geld erin steek."

De bedenker van besturingssysteem Windows haalde Groot-Brittannië aan als voorbeeld van hoe het volgens hem wel moet. "Kijk naar Groot-Brittannië. Daar hebben ze een nog groter begrotingstekort, maar bewegen ze zich wel in de richting van die 0,7 procent."


Bill Gates: bezuinig niet op ontwikkelingshulp (Foto: Novum)

EU breidt sancties tegen Wit-Rusland uit

De Europese Unie heeft vrijdag de sancties tegen het regime van de autoritaire Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko uitgebreid. De EU heeft hiertoe besloten vanwege de voortdurende mensenrechtenschendingen in het land.

De ministers van buitenlandse zaken van de EU-lidstaten hebben ingestemd met het bevriezen van de tegoeden van nog eens twaalf Wit-Russische regeringsfunctionarissen. De twaalf hebben ook een visumverbod gekregen. De EU wil hiermee de druk op de regering in Minsk opvoeren vanwege het 'voortdurend gebrek aan respect voor de mensenrechten, democratie en het rechtssysteem'. Inmiddels staan er meer dan tweehonderd mensen op de sanctielijst.

De Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle noemde Loekasjenko 'Europa's laatste dictator'. "We kunnen niet blijven toekijken en niets doen hoe in Europa mensen worden onderdrukt en hoe hele families zwaar moeten lijden."

Wit-Rusland reageerde verbolgen. Een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken zei dat de EU wordt 'gegijzeld door de logica van dwang en chantage'. Wit-Rusland zal volgens hem terugslaan. Hij voegde daaraan toe dat de ambassadeurs van de EU-landen niet terug hoeven te keren. De ambassadeurs werden vorige maand teruggeroepen, nadat Wit-Rusland het hoofd van de Europese delegatie in Minsk en de Poolse ambassadeur gevraagd had het land te verlaten.

De eerste leider van Wit-Rusland na de val van de Sovjet-Unie, Stanislav Sjoesjkevitsj, zei dat de EU Loekasjenko 'een tik op de vingers' heeft gegeven. "De sancties tegen de zakenlieden van Loekasjenko zijn erg pijnlijk en een geschikt instrument tegen de man die spuugt op de Europese normen en waarden", aldus Sjoesjkevitsj.

Oppositieleider Anatoli Lebedko zei te verwachten dat Loekasjenko in aanloop naar de presidentsverkiezingen de onderdrukking van dissidenten gaat opvoeren. "De regering pakt waarschijnlijk de oppositie aan en verstevigt de repressie", zei hij.

'Een op drie mannen krijgt schoonmaakkriebels'

Van de Nederlandse mannen krijgt een derde in de lente schoonmaakkriebels. Een kwart daarvan geeft het huis ook daadwerkelijk een goede beurt, meldt onderzoeksbureau Ipsos Synovate vrijdag op basis van een peiling.

Vrouwen hebben veel meer last van schoonmaakdriften: 62 procent wil door het mooie weer het huis extra schoonmaken. Slechts een vijfde van die vrouwen doet ook echt wat met hun plotselinge voorjaarsaandrang.

Gordijnen wassen vinden Nederlanders het vervelendst, een kwart begint hier niet eens aan. Stofzuigen wordt ook als erg vervelend ervaren, de helft van alle Nederlanders zou willen dat een robotstofzuiger het werk voor hen doet. De afwas is ook verre van populair.

Slachtoffers schietpartij Oisterwijk zijn Duitsers

De twee slachtoffers van de schietpartij maandag in Oisterwijk komen uit Duitsland. Dat meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Breda vrijdag. Het OM wil de leeftijd en exacte woonplaats van de slachtoffers nog niet vrijgeven, omdat mogelijk nog niet alle nabestaanden of familieleden op de hoogte zijn gebracht.

Bij de schietpartij, waarbij meer dan tien schoten werden gelost, kwam een man om het leven en raakte een andere man zwaargewond. Buurtbewoners hoorden de schoten en sloegen alarm. Agenten vonden de twee gewonde mannen in een groenstrook bij huizen. Beiden werden in zorgwekkende toestand naar het ziekenhuis gebracht. Een van hen redde het niet.

In de zaak is een 38-jarige Oisterwijker opgepakt. Hij meldde zich maandagnacht zelf bij de politie. De rechter-commissaris besloot vrijdag dat de man langer mag worden gehouden.

Raborenner Barredo breekt onderarm

Carlos Barredo heeft vrijdag in de E3 Prijs Harelbeke zijn rechter onderarm gebroken. De 30-jarige Spanjaard van Rabobank reed tegen Fabian Cancellara aan. Dat meldt woordvoerder Luc Eisenga van de bankiersformatie. Barredo, die een breuk in zijn spaakbeen heeft, moet vrijdagavond nog onder het mes.

Barredo botste op Cancellara toen die zijn achterwiel moest wisselen vanwege een lekke band. De Zwitser, die vlak na een bocht stond, hield niets aan het incident over en kon de koers uitrijden.

[Euro 2012] EK-prognoses

Van 8 juni tot 2 juli 2012 vindt in Polen en Oekraine het EK voetbal plaats. FOK!sport benaderde de afgelopen tijd een aantal mensen uit de voetbalwereld. Wij vroegen ze naar hun voorspellingen en hun mening over het huidige Oranje.

Overzicht EK-prognoses:

23 maart: Jeroen Elshoff (voetbalcommentator NOS)
30 maart: Willie Overtoom (speler Heracles Almelo/international Kameroen)
6 april: Süleyman Öztürk (redacteur VI - buitenlands voetbal)
13 april: Nigel Hasselbaink (speler Saint Mirren/neefje Jerrel Hasselbaink)
20 april: Thijs Slegers (PSV-watcher Voetbal International)
27 april: Soufiane Touzani (straatvoetballer)
4 mei: Eddy Jansen (voormalig NOS Langs de Lijn)
11 mei: Jeroen Verhoeven (keeper Ajax)
18 mei: Bas van den Brink (speler Perth Glory)
25 mei: Mark van Rijswijk (Eredivisie Live)
1 juni: FOK!sport-crew

De EK-mascottes (Foto: Pro Shots)

Onveilig zwembad in Beuningen gesloten

Een zwembad in Beuningen is op last van de gemeente voor onbepaalde tijd gesloten. Volgens onderzoekers van de gemeente kan er in zwembad De Plons mogelijk chloorgas en koolmonoxide vrijkomen. Ook waren er problemen met de elektrische installatie.

De gemeente stelt echter dat er zich geen gevaarlijke situatie heeft voorgedaan en dat de sluiting preventief van aard is. Mensen die het zwembad de afgelopen tijd hebben bezocht hoeven zich dus geen zorgen te maken, aldus de gemeente.

Of het zwembad gesloten blijft is nog niet bekend. De gemeente buigt zich de komende weken over het lot van De Plons.

Haase laat kansen liggen tegen Melzer

Robin Haase is in de tweede ronde van het ATP Masters Series-toernooi van Miami uitgeschakeld. De Hagenaar had genoeg kansen tegen de als twintigste geplaatste Oostenrijker Jürgen Melzer, maar moest toch buigen in drie sets; 6-7 (2), 6-3 en 4-6.

Haase nam in de eerste set een 5-3 voorsprong, maar wist de set niet uit te serveren. In de tiebreak verloor hij vanaf 2-2 vijf punten op rij. In de tweede set wist hij wel een break voorsprong te behouden, waardoor set drie de beslissing moest brengen.

In die derde set pakte Haase weer een break voorsprong, maar deze was wéér niet aan hem besteed. Hij werd direct teruggebroken en zag Melzer op 4-5 direct zijn eerste matchpoint te benutten.

The Witcher 2 met nieuwe developer diary

CD Projekt heeft een nieuwe developer diary vrijgegeven van The Witcher 2: Assassins of Kings. In de video zien we het team achter The Witcher 2: Assassins of Kings Enhanced Edition en krijgen we meer te weten over de cutscenes.

The Witcher 2: Assassins of Kings Enhanced Edition komt met een aantal verschillende uitbreidingen en verbeteringen. Zo is de game voorzien van ruim een half uur aan extra filmpjes en vier uur aan extra gameplay verdeeld over twee avonturen. Ook zijn de menu's en de besturing volledig geoptimaliseerd voor Xbox 360. The Witcher 2: Assassins of Kings Enhanced Edition moet 17 april uitkomen voor Xbox 360.

Emile Ratelband weer op vrije voeten

Emile Ratelband zit niet langer in de cel. De 63-jarige positiviteitsgoeroe, die dinsdag werd gearresteerd wegens betrokkenheid bij een poging tot brandstichting, is vrijdag op vrije voeten gesteld.

Samen met drie anderen zou Ratelband in de zaak moesten vrijdagmiddag voorkomen. Hij is nadien 'onder voorwaarde vrijgelaten', laat een woordvoerder van de rechtbank Amsterdam weten. De andere drie verdachten zitten nog in hechtenis.

Ratelband zou betrokken zijn geweest bij het plan om een brandbom te gooien in een woning van hem in Huissen, omdat de bewoner niet wilde vertrekken. De Nationale Recherche kwam Ratelband op het spoor bij een ander onderzoek rond crimineel Rob Z. De twee zouden contact hebben gehad.

Volgende Mass Effect 3-patch verhelpt face import bug

BioWare heeft aangegeven dat de face import-bug met de eerstvolgende patch verholpen wordt. Door deze bug is het niet mogelijk om een gezicht wat oorspronkelijk gecreëerd is in Mass Effect 1 te importeren in Mass Effect 3. BioWare heeft niet aangegeven wanneer de patch precies zal verschijnen.

Eerst zal de patch goed getest moeten worden, volgens Chris Priestly, BioWare's community coordinator. "We all want to be sure that it fixes the issues it is supposed to fix and doesn't start any new issues (this is called testing or certification testing). If a patch fails during testing, it is sent back, fixed again and retested until it passes. Then it is released to gamers," aldus Priestly.

Voor de korte termijn verwees Priestly naar een fanmade oplossing, te vinden op een website genaamd Mass Effect Tools.

me3

Kid Icarus: Uprising nog niet populair

Het actiespel Kid Icarus: Uprising voor Nintendo 3DS heeft deze week nog geen plaats in de verkooptoptien bemachtigd. De game staat derde in de lijst met 3DS-games. Dat blijkt uit vrijdag vrijgegeven data van marktonderzoeksbureau GfK.

Nintendo-fans klaagden dat het spel vorig jaar maart niet beschikbaar was bij de lancering van Nintendo 3DS. Toch hebben gamers het spel niet massaal in de voorverkoop gekocht. Kid Icarus: Uprising, dat draait om de strijd van de engel Pit tegen de slechte Medusa, ligt sinds vrijdag in de winkel.

Geen enkele game voor Nintendo 3DS heeft deze week een plaats in de algemene verkooptoptien veroverd. Die lijst wordt gedomineerd door spellen voor de Xbox 360 en PlayStation 3. In de verkooptoptien met spellen alleen voor 3DS moet Kid Icarus: Uprising zowel het racespel Mario Kart 7 als het avonturenspel Super Mario 3D Land voor zich dulden.

Verkooptoptien Nintendo 3DS-spellen week twaalf:
01. Super Mario 3D Land
02. Mario Kart 7
03. Kid Icarus: Uprising
04. Mario & Sonic op de Olympische Spelen - Londen 2012
05. Sonic Generations
06. Metal Gear Solid: Snake Eater
07. Tales of the Abyss
08. The Legend of Zelda: Ocarina of Time
09. Super Pokémon Rumble
10. Skylanders: Spyro's Adventure


Kid Icarus: Uprising nog niet populair (Foto: Novum)

Eindelijk weer Nintendo DS-spel in verkooptoptien

Het is de eerste keer in vijftien weken dat een spel voor de Nintendo DS in de verkooptoptien van marktonderzoeksbureau GfK staat. Het is het Japanse rollenspel Inazuma Eleven 2 dat aanslaat. Inazuma Eleven 2: Blizzard en Firestorm staan zesde en tiende in de verkooptoptien van week twaalf.

Het rollenspel, dat draait om de successen van een voetbalteam, is het tweede spel in de reeks die ook in Nederland verschijnt. De serie is al populair in Japan. Het eerste spel verscheen begin vorig jaar in Nederland, maar heeft commercieel weinig indruk gemaakt.

Het succes van de twee rollenspellen voor de Nintendo DS is opmerkelijk. Hoewel veel gamers de spelcomputer thuis hebben liggen, wordt de verkoop van spellen dwars gezeten door het downloaden van illegale software. Bovendien heeft Nintendo met de Nintendo 3DS al een opvolger in de winkel liggen.

Ondertussen staat het voetbalspel FIFA Street voor PlayStation 3 nog altijd voor de tweede week op de eerste plaats. Het gezelschapsspel Mario Party 9 voor Wii staat tweede, gevolgd door de Xbox 360-versie van FIFA Street. Met zes plaatsen daling naar de negende plek is Mass Effect 3 de grootste daler van week twaalf.

De verkooptoptien van week twaalf:
01. FIFA Street (PlayStation 3)
02. Mario Party 9 (Nintendo Wii)
03. FIFA Street (Xbox 360)
04. Just Dance 3 (Nintendo Wii)
05. FIFA 12 (PlayStation 3)
06. Inazuma Eleven 2: Blizzard (Nintendo DS)
07. SSX (PlayStation 3)
08. De Sims 3: Showtime (pc)
09. Mass Effect 3 (Xbox 360)
10. Inazuma Eleven 2: Firestorm (Nintendo DS)


Eindelijk weer Nintendo DS-spel in verkooptoptien (Foto: Novum)

[Upd] Angry Birds Space toch naar Windows Phone

Mikael Hed van Rovio heeft zijn baas Peter Vesterbacka tegengesproken en vertelt aan Reuters dat er wel degelijk een Windows Phone-versie komt van Angry Birds Space. Het is nog niet bekend wanneer de game zal verschijnen.

Hed: "We are working towards getting Angry Birds Space to WP7. We are working closely together with Nokia to bring our games to their platforms. Our mutual goal is to bring the best possible experience to our fans, including all fans using Windows Phone devices."

Origineel bericht
Angry Birds Space zal niet uitkomen voor het Windows Phone platform, dit bevestigde Rovio. Sinds de launch van hun laatste game zijn de downloads voor Angry Birds enorm omhoog geschoten. Ondanks dit is Rovio baas Peter Vesterbacka niet van plan om het aan te gaan bieden.

Dit omdat het volgens hem niet waard is om de game op kleine platformen uit te brengen.

"We zijn de nummer een app in de Windows Phone app store. Maar er zitten simpelweg teveel kosten aan om dit ook op de kleinere platformen uit te brengen, iets dat wij het niet waard vinden," aldus Vesterbacka.

"If you look at activations, Apple's iOS and Android are clearly bigger than any other platform," he continued. "We want to be on all screens, but we have to consider the cost of supplying the smaller platforms. With Windows Phone it's a lot of work to technically support it," is de conclusie van Vesterbacka.

Lazio moet Klose maand missen

Lazio Roma zal het een maand moeten stellen zonder spits Miroslav Klose. De 33-jarige Duitser heeft een spierscheuring opgelopen, zo maakte de Italiaanse club bekend. Hij heeft zich laten onderzoeken door Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt, arts van de Duitse voetbalbond.

Klose heeft dit seizoen al twaalf doelpunten gemaakt in de Serie A en is ook nog altijd belangrijk voor de Duitse nationale ploeg. Zijn voorbereiding op het Europees kampioenschap komt niet in gevaar.

Geen verspreiding vogelgriep in Kelpen-Oler

In het Limburgse Kelpen-Oler zijn de afgelopen week geen nieuwe gevallen van vogelgriep vastgesteld. De maatregelen die werden getroffen nadat vorige week op een kalkoenbedrijf de milde variant van de vogelgriep was aangetroffen zijn versoepeld. Dat meldt het ministerie van Landbouw.

Op het getroffen kalkoenbedrijf werden maandagavond bijna 43 duizend dieren geruimd. Pluimvee bij de 25 gecontroleerde omringende bedrijven is niet besmet geraakt.

Waar aanvankelijk in een straal van drie kilometer van het getroffen bedrijf geen pluimvee, eieren, varkens, herkauwers, pluimveemest en gebruikt strooistel vervoerd mocht worden is deze afstand nu teruggebracht tot een kilometer. Dit blijft nog zeker drie weken het geval.

Woensdagavond werden de beperkingen die sinds eind februari van kracht waren vanwege vogelgriep bij een handelsbedrijf in Zuidwolde ingetrokken.

Ik ga scheiden 15

“En wat wilde u nu doen, meneer Jan Vermeer?” 
Ze ging recht tegenover Jan staan. 
“Denk er heel goed over na wat uw volgende stappen zullen zijn, want ik beloof u dat ik voor de rest van uw leven een steenpuist op uw verachtelijke reet zal worden wanneer u zichzelf maar een moment de vrijheid verschaft mij aan te raken op een manier anders dan de hand die ik u nu geef en dat u daarna verdwijnt.

KNVB haalt Young Boys uit competitie

Voetbalclub Young Boys uit Haarlem is failliet. De KNVB besloot vrijdag om alle teams van de club uit de competitie te halen. Het eerste elftal komt uit in de hoofdklasse. Oud-international Rinus Israel is de huidige hoofdtrainer van Young Boys.

Young Boys kwam vorig jaar in het nieuws nadat de politie een inval in het clubhuis had gedaan. De kantine bleek regelmatig het decor van illegale pokertoernooien. Hierbij werden meerdere verdachten opgepakt.

De verwijdering van Young Boys heeft grote gevolgen voor de competitiestand van de zaterdag hoofdklasse A. Alle behaalde wedstrijdpunten en gescoorde doelpunten in wedstrijden tegen Young Boys komen te vervallen.

Chef Europol waarschuwt voor dreiging jihad

De chef van Europol heeft vrijdag gewaarschuwd voor de opkomst van een nieuwe, gedecentraliseerde dreiging van jihadisten. "We maken ons zorgen", aldus Europol-chef Rob Wainwright in een interview met persbureau AP. "We zien een ander soort jihadistische dreiging ontstaan en die wordt steeds sterker. De dreiging wordt steeds decentraler en veel moeilijker om te volgen."

Het bestrijden van individuen die buiten de bestaande netwerken opereren vereist volgens Wainwright steeds slimmere maatregelen. Internet moet op een andere wijze in de gaten worden gehouden, er moet slimmer informatie worden verzameld en de internationale samenwerking bij de bestrijding van terrorisme moet worden uitgebouwd. Wainwright gaf wel toe dat er grenzen zijn aan wat de handhavers van de wet kunnen doen. "We kunnen geen politieagent gaan spelen op internet", zei hij.

Donderdag werd in Toulouse de 23-jarige Mohammed Merah doodgeschoten. Hij pleegde drie aanslagen in Toulouse en omgeving waarbij in totaal zeven mensen omkwamen. Volgens Wainwright ontbrak het Merah aan de professionaliteit die terroristen in het verleden wel hadden. Merah leek volgens de Europol-chef in tweestrijd te staan: enerzijds wilde hij meer slachtoffers maken, anderzijds wilde hij de aandacht vestigen op zijn daden door de moordpartijen te filmen en erover op te scheppen.

"Het is veelzeggend dat hij zijn daden heeft gefilmd", zei Wainwright. "Ondanks de fouten die hij maakte, was hij in staat om forse schade aan te richten. Dat is een uitdaging voor ons."

Bij de moordpartijen lijkt sprake te zijn van invloed van Al Qaida. "Hij handelde in lijn met de tactieken van Al Qaida en hoewel de aanvallen niet nauwgezet waren voorbereid, waren ze zeker op Al Qaida geïnspireerd."

Een Britse veiligheidsfunctionaris zei dat de sleutel tot de aanpak van individuele terroristen ligt in het uitzoeken of mensen slechts extremistische gedachten hebben of deze ook echt in de praktijk willen brengen. "De realiteit is dat er veel van dit soort mensen zijn van wie de meesten nooit iets zullen doen. Je moet informatie hebben die erop wijst dat ze iets van plan zijn. Helaas bestaat er geen gedachtenpolitie."

Zonderland toont vormbehoud in Cottbus

Turner Epke Zonderland heeft vormbehoud getoond. De Fries scoorde tijdens de Challenge Cupwedstrijd in het Duitse Cottbus 15,000 punten op het rek. Dat was een half punt meer dan de 14,500 punten die de turnbond KNGU had geëist. Door het getoonde vormbehoud moet de bond nu tussen Zonderland en Jeffrey Wammes kiezen voor één startbewijs voor de Olympische Spelen.

De KNGU had Zonderland al aangewezen ondanks dat hij nog geen vormbehoud had getoond. Wammes stapte naar de rechter met de eis dat hij naar Londen moest gaan. Daarin kreeg de Amsterdammer geen gelijk, maar wel moest zijn concurrent eerst nog vormbehoud tonen. Daar heeft Zonderland nu dus bij de eerste mogelijkheid aan voldaan.

Nederland treft Cuba op Haarlemse honkbalweek

Wereldkampioen Nederland neemt het komende zomer op de Haarlemse honkbalweek onder meer op tegen Cuba. Ook de Verenigde Staten, Puerto Rico en Taiwan zijn van de partij. Dat maakte de organisatie van het toernooi vrijdag bekend. Japan, dat met een all-starteam van universiteitsspelers meedoet, werd vorig jaar al vastgelegd.

"Wederom is het gelukt om zes teams uit de top tien van de IBAF-worldranking te krijgen", laat voorzitter Frits Mulder weten. "Ik verwacht dat alle twintig wedstrijden iets speciaals zullen gaan opleveren. Met name de wedstrijd op woensdagavond tussen Nederland en Cuba wordt er een waar de hele honkbalwereld, na de winst van Nederland op het WK, naar uit zal kijken."

De 26e Haarlemse honkbalweek vindt plaats van 13 tot en met 22 juli. Het toernooi wordt om het jaar gehouden. In de oneven jaren staat in Rotterdam het World Port Tournament op het programma. Dat werd afgelopen zomer gewonnen door Taiwan.

Boonen wint E3 Prijs voor vijfde keer

Tom Boonen heeft vrijdag de E3 Prijs Harelbeke gewonnen. In de sprint was de Belg van Omega Pharma-Quick Step, die de semi-klassieker in 2004, 2005, 2006 en 2007 ook al won, net te sterk voor Oscar Freire (Katusha). De derde plaats was voor Bernhard Eisel (Team Sky). Boonen is de eerste die de E3 Prijs vijf keer wist te winnen. Hij passert Rik van Looy die ooit vier keer de beste was.

In een tumultueuze koers leek Fabian Cancellara de pechvogel van de dag te worden. De Zwitser was al meerdere keren tegen het asfalt gegaan en had al twee keer lek gereden toen hij voor de derde keer zijn achterwiel moest wisselen. Terwijl hij dat stond te doen werd Spartacus aangereden door Raborenner Oscar Barredo, maar met beulswerk haalde hij een tweede peloton bij en sloot hij even later weer aan bij de favorietengroep.

Die reden op dat moment achter Sylvain Chavanel (Omega Pharma) en Dimitry Muravyev (Astana). Die hadden samen met Simon Spilak (Katusha) een groep vroege vluchters teruggehaald. Het duo kreeg een maximale voorsprong van ongeveer een halve minuut, maar desondanks duurde het lang voordat de favorieten een einde maakte aan de vlucht.

Toen de samensmelting op zeven kilometer voor het einde een feit was, leek een massasprint onafwendbaar. Diverse renners probeerden wel weg te komen, maar de sprintersploegen lieten dat niet gebeuren. In de laatste flauwe rechterbocht zat Boonen aan de binnenkant. Freire moest daardoor iets meer meters maken en gaf uiteindelijk enkele banddiktes toe.

Slachtoffers Keith Bakker psychisch in de knoop

De vrouwen die Keith Bakker beschuldigen van seksueel misbruik zitten psychisch in de knoop. Dat bleek uit de verhalen die twee vermeende slachtoffers van de verslavingsdeskundige vrijdag deelden, tijdens de eerste dag in de rechtszaak tegen hem.

"Het hele proces bezorgt me slapeloze nachten en nachtmerries. Ik heb geen zin meer om leuke dingen te doen", liet een jonge vrouw met tranen in haar ogen weten. Ze heeft sinds het vermeende misbruik een zeer negatief beeld van mannen, inclusief haar eigen vader. Een andere vrouw stelde 'heel onzeker' te zijn geworden en mensen niet meer te vertrouwen. De twee zijn in behandeling bij een therapeut.

De eerste dag in de rechtszaak tegen Bakker kwam vrijdag vroegtijdig ten einde, omdat hij zich niet goed voelde. De verslavingsdeskundige heeft ADHD en de medicatie die hij eerder had ingenomen begon in de loop van de middag uit te werken. "Ik wil wel, maar ik kan niet meer", liet hij weten aan de rechter, die zei dat dat niet meer mag gebeuren.

Bakker wordt door negen meisjes beschuldigd van seksueel misbruik tijdens de behandeling van hun verslaving. Volgens hem zijn de verhalen van zijn vermeende slachtoffers aangedikt. De zaak wordt maandag hervat en verwacht wordt dat de officier van justitie dan haar verhaal doet en wellicht met een eis komt. Op 20 april volgt de uitspraak.

Minder tbs'ers opnieuw in de fout

Tbs'ers vervallen na hun behandeling minder vaak in hun oude gewoonten. Het aantal recidivisten is tussen 2004 en 2008 gedaald naar 20,9 procent. In de vier jaar daarvoor ging 23 procent van de ex-tbs'ers opnieuw de fout in. Dat blijkt uit cijfers die staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) vrijdag naar de Kamer stuurde.

De helft van de verdachten weigert zich te laten onderzoeken om te bezien of ze voor behandeling in een tbs-kliniek in aanmerking komen. Bij 36 procent van deze weigeraars brengt het Pieter Baan Centrum alsnog, op basis van onder meer politieverhoren, advies uit. Tussen 1999 en 2004 bedroeg dit percentage 22,4 procent.

Volgens het rapport waar Teeven zich op baseert wordt het hoge aantal weigeraars onder meer veroorzaakt door de toegenomen behandelduur. Twintig jaar geleden verlieten mensen gemiddeld na 5,5 jaar de tbs-kliniek, in 2008 duurde het gemiddeld negen jaar voor een tbs'er uitbehandeld was.

Hierdoor prefereren verdachten een gevangenisstraf boven tbs. Van veroordeelden die een gevangenisstraf uitzaten kwam 49,3 procent in de twee jaar na de vrijlating opnieuw met justitie in aanraking.

Emir Qatar verliest zaak om aantal vrouwen

Emir Hamad bin Khalifa al-Thani van Qatar heeft een al jaren slepende rechtszaak om het aantal van zijn echtgenotes verloren. De Italiaanse Hoge Raad bepaalde vrijdag dat de monarch 104.000 euro moet terugbetalen aan la Repubblica.

Die krant had in 2001 geschreven dat de emir vijf vrouwen had, terwijl de Koran er maar vier toestaat en de emir toen officieel maar met drie vrouwen getrouwd was. De journalist had wettige echtgenotes op één hoop gegooid met verstoten vrouwen en eventuele maîtresses, aldus persbureau ANSA.

Van de rechtbank kreeg de emir daarom meer dan een ton schadevergoeding voor reputatieschade. De Hoge Raad maakte dat nu ongedaan omdat er sprake was van een vergissing en omdat de intentie om de emir te beledigen, niet bewezen is geacht.

De emir tilde zwaar aan het foutieve bericht omdat hij naast staatshoofd ook een religieuze autoriteit is in Qatar.

Emir Qatar verliest zaak om aantal vrouwen
Emir Qatar verliest zaak om aantal vrouwen (Foto: ANP)

Ramp met Concordia schrikt Nederlanders niet af

De schipbreuk van het cruiseschip Costa Concordia in januari heeft niet geleid tot een daling van het aantal cruiseboekingen door Nederlanders. Dit blijkt uit cijfers van brancheorganisatie ANVR.

Waar het totaal aantal vakantieboekingen voor het zomerseizoen, dat loopt van april tot november, met 8,5 procent daalde, werden juist drie procent meer zeecruisereizen geboekt. "Een verklaring hiervoor kan zijn dat Nederlanders over het algemeen redelijk nuchter blijven onder zulke extreme gebeurtenissen als een scheepsramp. Ze laten zich niet gauw afschrikken", verklaart een woordvoerder van de ANVR. Tientallen opvarenden overleefden de ramp voor de Toscaanse kust niet.

Turkije blijft deze zomer de populairste vakantiebestemming, met een stijging van tweeënhalf procent, gevolgd door Spanje dat een daling van drie procent noteerde. Waar Griekenland voor afgelopen winter nog dertig procent meer Nederlandse vakantiegangers wist te trekken dan een jaar eerder, is het door een hevige crisis en sociale onrust geplaagde land nu weer helemaal uit. Het aantal boekingen voor deze zomer daalde met twintig procent.

De daling komt volgens de ANVR niet geheel onverwacht, hoewel het zeker mogelijk is dat het aantal boekingen alsnog aantrekt. "Door de economische crisis verkeren veel mensen in onzekerheid, wat zich vertaalt in latere boekingen. Het is de laatste jaren sowieso een trend dat mensen langer wachten met boeken", merkt de woordvoerder op.

Rel om minuut stilte voor aanslagpleger

Een Franse lerares is in de problemen gekomen nadat ze haar klas om een minuut stilte had gevraagd voor de moslimterrorist Mohamed Merah, die donderdag om het leven kwam na een belegering door de politie.

De Franse minister voor Onderwijs Luc Chatel eiste dat de lerares wordt geschorst, omdat ze Merah in de klas had bestempeld als slachtoffer. Zijn vermeende banden met Al Qaida zijn volgens de leerkracht een verzinsel van de media en 'Sarko', waarmee ze doelde op de Franse president Nicolas Sarkozy.

Leerlingen uit haar eindexamenklas verlieten geshockeerd haar klas omdat ze geen respect wilden betuigen voor een zelfverklaard Al Qaida-militant die de afgelopen week zeven mensen heeft gedood in en rond Toulouse.

Rutte 'baalt' van radiostilte over Catshuis

Premier Mark Rutte (VVD) reageert laconiek op de aanmaning van de Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA) om vaart te zetten achter de onderhandelingen in het Catshuis. "Ik heb van haar zorgen kennis genomen en daar laat ik het bij", zei Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

"Ik hoop dat het proces in het Catshuis wel zo snel gaat dat we daardoor geen tijd verliezen om een aantal belangrijke zaken aan te pakken", zei Verbeet vrijdag op BNR Nieuwsradio. "Ik hoop dat het heel gauw gaat zodat we in Nederland precies weer weten hoe het eraan toegaat en dat er gewoon weer gewerkt kan worden."

Rutte herhaalde opnieuw dat hij zich niet laat verleiden om uitspraken te doen over de voortgang van het Catshuisberaad. Hij gaf aan daar zelf ook van te balen. "Ik vertel het liefste wat er gebeurt", zei hij. Maar voor het belang van het proces is belangrijk dat radiostilte wordt betracht. "Ik zie geen andere oplossing."

Door het vertrek van Hero Brinkman uit de PVV-fractie heeft de gedoogcoalitie niet langer een meerderheid in de Tweede Kamer. Daarom moet het onderhandelingsresultaat meer partijen dan alleen VVD, CDA en PVV overtuigen, zei vicepremier Maxime Verhagen (CDA) vrijdag na de ministerraad. En daarbij moet niet alleen worden gedacht aan de SGP. "Dat kan heel breed gaan", zei Rutte.

De onderhandelingen in de ambtswoning van de premier worden vrijdag van 15.00 tot 19.00 uur voortgezet. Rutte, Verhagen en PVV-leider Geert Wilders zijn vrijdag drie weken bezig. Zij hebben nog ruim een maand te tijd. Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) zei donderdag dat de begrotingsplannen uiterlijk op 30 april moeten zijn ingeleverd bij Brussel.

Rutte 'baalt' van radiostilte over Catshuis ‎ (Foto: Novum)

Senna-regisseur maakt film Olympische Spelen

De Londense regisseur Asif Kapadia gaat een korte film maken over de Olympische Spelen die deze zomer in de Britse hoofdstad worden gehouden. The Odyssey gaat over de relatie van de stad met de Olympische Spelen. Kapadia oogstte veel lof met zijn documentaire uit 2010 over de overleden Braziliaanse coureur Ayrton Senna.

Ook de Britse filmmakers Mike Leigh, Lynne Ramsay en het duo Max Giwa en Dania Pasquini zijn gevraagd films te maken naar aanleiding van de Spelen. De films zijn deze zomer te zien tijdens het Londen Arts Festival, maakte de organisatie vrijdag bekend.

De speelfilm Chariots of Fire uit 1981 wordt speciaal voor de Spelen opnieuw uitgebracht. De film gaat over twee Britse atleten die om geheel eigen redenen aan de Olympische Spelen meedoen. De Schotse Christen Eric Liddell rent voor God en zijn geloof en de Engelse jood Harold Abrahams doet mee om antisemitische vooroordelen te bestrijden. De film werd zevenmaal genomineerd voor een Oscar en won er vier, waaronder voor beste film.

De Olympische Spelen vinden plaats van 27 juli tot en met 12 augustus.


Senna-regisseur maakt film Olympische Spelen (Foto: Novum)

VUmc betaalt deel kosten tv-flop

RTL, Eyeworks en het VUmc draaien gezamenlijk op voor de kosten die zijn gemaakt voor het van de buis gehaalde televisieprogramma 24 uur: Tussen Leven en Dood. Dat laat het Amsterdamse ziekenhuis vrijdag weten. De partijen leggen alle drie 188 duizend euro neer.

Voor het programma werden patiënten gefilmd op de spoedeisende hulp van het Amsterdamse ziekenhuis. RTL schrapte het programma vorige maand na één aflevering op verzoek van het ziekenhuis na een storm van maatschappelijke verontwaardiging. Zeker drie patiënten die voor het RTL-programma tegen hun zin zijn gefilmd hebben aangifte gedaan tegen het VUmc, de behandelend artsen en producent Eyeworks.

"Alle drie partijen voelen zich verantwoordelijk voor een goede afwikkeling van het project", laten ze in een verklaring weten. "In onderling overleg is overeengekomen dat alle drie de partijen in gelijke mate delen in de directe kosten die gemaakt zijn voor dit project."

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren noemt het 'idioot' dat het VUmc meebetaalt. SP-Kamerlid Henk van Gerven wil opheldering van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD).

[WK] Nesbitt zegeviert voor Wust op 1.500 meter

Christine Nesbitt heeft op de WK afstanden in Heerenveen de wereldtitel op de 1.500 meter veroverd. De Canadese snelde in Thialf naar een tijd van 1.56,07 en bleef hiermee Ireen Wüst en de verrassende Linda de Vries voor. De derde Nederlandse Diane Valkenburg werd zesde.

Nesbitt bleek in haar race ongenaakbaar door hard van start te gaan en de snelheid tot het einde vast te houden. Wüst had in de Russin Skokova een goede tegenstandster waarmee ze in de laatste ronden makkelijk af kon rekenen en 1.56,40 neer kon zetten. De Vries had eerder in het programma verrast met een sterke race en zo 1.57,08 te klokken in een rechtstreeks duel tegen de Canadese Cindy Klassen. De Vries reed haar tegenstandster in de laatste honderd meter voorbij.

Uitslag

# Schaatster Nat Tijd
1 Christine Nesbitt Can 1.56,07
2 Ireen Wüst NED 1.56,40
3 Linda de Vries NED 1.57,08
4 Cindy Klassen Can 1.57,30
5 Yekaterina Lobysheva Rus 1.58,13
6 Diane Valkenburg NED 1.58,37
7 Yekaterina Shikhova Rus 1.58,48
8 Yuliya Skokova Rus 1.58,66

Zorgdirectrice cel in voor miljoenenfraude

De 50-jarige ex-directrice van zorginstelling Ansa in Lelystad moet 2,5 jaar de cel in. De rechtbank in Lelystad vindt Samantha P. schuldig aan grootschalige fraude met onder meer persoonsgebonden budgetten (pgb's). Ze drukte samen met haar man Jacob S. (48) ongeveer 3 miljoen euro achterover.

P. dikte geregeld de aanvragen van haar cliënten voor leefgeld en pgb's aan en stak het teveel aan geld in eigen zak. Cliënten kregen nauwelijks zorg en zouden soms zelfs zijn aangewezen op de voedselbank.

P. mag 5 jaar haar beroep niet uitoefenen. S. kreeg een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden.

GHB voor verslaafden in politiecel

De politie in Breda is donderdag begonnen met een proef waarbij GHB wordt verstrekt aan verslaafden in de cel. Een 22-jarige man die nog 76 dagen celstraf moet uitzitten is donderdag als eerste in een speciale GHB-cel geplaatst.

De politie zegt jaarlijks tientallen keren mensen op te pakken met een zware GHB-verslaving. Volgens artsen is het onverantwoord deze mensen in een normale cel te plaatsen. Zo werd in maart 2011 een van inbraak verdachte man vrijgelaten vanwege zijn verslaving.

In de speciale cel in Breda worden GHB-verslaafden 24 uur per dag in de gaten gehouden met camera's. Medewerkers van een verslavingszorginstelling dienen de harddrug toe. De hoeveelheid wordt geleidelijk afgebouwd.

GHB-verslaafden verblijven in principe drie dagen in de politiecel. Daarna kunnen ze worden overgeplaatst naar bijvoorbeeld het Justitieel Medisch Centrum in Scheveningen. Na hun vrijlating kunnen de verdachten een afkickprogramma bij verslavingszorginstelling Novadic Kentron afronden.

Man woest om vergeten frietjes

In een restaurant op de woonboulevard in Breda is woensdagmiddag een 38-jarige man door het lint gegaan. De reden was dat zijn frietjes niet bij de bestelling zaten.

De man werd woest en bedreigde een medewerkster van het restaurant. Ook sprong hij op de balie en poogde hij de bedrijfsleider te slaan. Hij vluchtte daarna in zijn auto.

Een alerte klant noteerde het kenteken van de agressieveling. Deze kon daarna door de politie in de kraag worden gevat.

Boete geheimhouding partijgiften verviervoudigd

Als partijen blijven weigeren openheid te geven over hun geldschieters, dan kan de boete daarvoor oplopen tot maximaal honderdduizend euro. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) vrijdag gezegd.

Tot nu toe bedroeg de boete 25.000 euro. "We hebben nog eens heel goed gekeken naar wat voor sancties er nou staan op het niet-naleven van de wet", zei Spies voor de camera van RTL. Zij heeft besloten dat partijen die meerdere keren weigeren openheid van zaken te geven, nu maximaal een ton moeten betalen.

Tijdens een debat over het wetsvoorstel zei Hero Brinkman - toen nog woordvoerder van de PVV - vorige week nog dat hij het bedrag van 25.000 euro te laag vond. Brinkman, die deze week de fractie verliet, sprak van een anti-PVV-wet. Uiteindelijk liet hij weten dat zijn partij toch openheid zou geven.

Spies herhaalde dat het heel belangrijk is dat partijen transparant zijn. "Je moet op geen enkele manier de verdenking op je willen laden, omdat je grote giften accepteert ook standpunten inneemt die voor de gevers van belang zijn." De bewindsvrouw denkt dat alle partijen zullen meewerken aan het verschaffen van de benodigde gegevens. Dat geldt ook voor Brinkman.

Gebeurt dat niet, dan bestaat ook de mogelijkheid om 'met de sterke arm' de boekhouding bij de partijen te gaan ophalen, aldus Spies. De Tweede Kamer debatteert volgende week opnieuw over het voorstel.

Van Bronckhorst jaar langer assistant Koeman

Giovanni van Bronckhorst is ook volgend seizoen als assistent-trainer actief bij Feyenoord. De oud-voetballer kwam dat vrijdag overeen met de stadionclub. Van Bronckhorst sloot na het WK in 2010 zijn actieve loopbaan af. Het seizoen daarna liep hij stage bij Feyenoord en aan het begin van het vorige seizoen ging hij als assistent van Ronald Koeman aan de slag.

"Mijn huidige functie bevalt me heel goed", laat Van Bronckhorst op de clubwebsite weten. "Het is voor mij ideaal om in deze hoedanigheid ervaring op te doen in het trainersvak." Dat het met de Rotterdamse club ook goed gaat, is volgens hem een mooie bonus. "Dat geeft als trainer natuurlijk veel voldoening. We houden ons er elke dag mee bezig om de spelers en het team verder te ontwikkelen."

Door de contractverlenging van Van Bronckhorst blijft de technische staf in de Kuip tot 2013 bijeen. Hoofdcoach Ronald Koeman en keeperstrainer Patrick Lodewijks tekenden al eerder voor een seizoen bij. Assistent Jean-Paul van Gastel had nog een contract tot het einde van het volgende seizoen.

Neverwinter Nights 2 voor 79 cent

Na het pc-uitverkoopgeweld nu ook een kleine troost voor de OSX-gamers onder ons want Obsidians klassieke RPG Neverwinter Nights 2 is in de verkoop op de App-Store. De remake van de volledige game is te koop voor het schamele bedrag van €0,79.

De game is speelbaar op elk OSX-systeem vanaf 10.5. Neverwinter Nights 2 dateert uit 2006 en is de opvolger van het BioWare-origineel. De hoog aangeschreven RPG was berucht om zijn scala aan initiële bugs. Iets wat gelukkig ontbreekt in deze versie.

Heleen van Royen twittert pikante foto

Schrijfster Heleen van Royen gaat op vakantie en daarom neemt ze op gepaste wijze afscheid van haar trouwe volgers op Twitter. Namelijk door een pikante foto met ze te delen.

Op de foto is de 47-jarige schrijfster slechts gehuld in een zwart slipje. "Schatjes, ik ga op vakantie naar Thailand. Opdat jelui me niet vergeten", vermeldt ze in het onderschrift.

Heleen van Royen vertrekt voor onbepaalde duur naar Thailand. Nu haar boek Verboden Vruchten in de schappen ligt, gaat ze van een vakantie genieten.

Square Enix houdt stomende uitverkoop

Het lekkere lenteweer is publisher Square Enix waarschijnlijk naar het hoofd gestegen. Dit blijkt uit de belachelijke sale die op dit moment aan de gang is op distributieplatform Steam. Zo is vrijwel elke Square Enix of Eidos game te koop voor de helft van de prijs.

Ook de Hit Collection, een pack met daarin alleen de beste games, is te koop met 76% korting. De huurmoordenaars onder ons die niet kunnen wachten op Hitman: Absolution kunnen nog even oefenen met de rest van de serie. Elk deel met 75% korting uiteraard.

En het zou zo'n lekker weer worden dit weekend.

Vechtlust brengt hockeyduo terug in Oranje

Taeke Taekema en Teun de Nooijer krijgen op basis van hun instelling een nieuwe kans in Oranje. Bondscoach Van Ass is erg te spreken over de getoonde vechtlust van de twee. "Ze hebben hun kansen gepakt. Als hockeyers verdienen zij een kans." Het duo krijgt geen garanties dat ze worden ingezet op de Olympische Spelen van Londen.

In januari werden de routiniers niet uitgenodigd voor trainingsstages met Oranje in Spanje en Australië. Volgens Van Ass stonden zij toen de groei van de andere internationals in de weg. "Twee grote bomen worden gekapt om de struiken en kleine bomen in het bos meer zonlicht te geven."

Van Ass nam de beslissing om afscheid te nemen omdat er voor zijn gevoel iets moest gebeuren. "Misschien waren wij even de weg kwijt. Ik wilde meer, maar zij pakten dat niet op. We kwamen niet tot het maximale resultaat. Het ontbrak aan de juiste dynamiek om te komen tot resultaat."

De hockeyheren boekte zonder het ervaren duo geen aansprekende resultaten. Zo werd in Australië drie keer verloren van het gastland en was België dinsdag te sterk. Van Ass besloot daarop weer aan te kloppen bij Taekema en De Nooijer.

Van Ass ziet het terugvragen van Taekema en De Nooijer niet als een knieval. "Ik heb gehandeld in het belang van het Nederlandse hockey. Ze hebben kwaliteiten, alleen functioneerden ze toen niet. Ik verwacht van spelers met zo'n staat van dienst meer, ook buiten het veld."

De Nooijer laat via zijn zaakwaarnemer Sport Promotion opgelucht te zijn. "Na een heel positief gesprek met bondscoach Paul van Ass ben ik blij om weer bij het Nederlands elftal te zijn. Het wordt nu ook tijd om het verleden te laten rusten en mijn blik te richten op het Nederlands elftal en maximaal te gaan presteren op de Olympische Spelen."

Recordinternational De Nooijer (35) speelde 445 interlands voor Nederland. Hij zou komende zomer kunnen opgaan voor zijn vijfde Olympische Spelen. In 1996 en 2000 won hij een gouden medaille, in 2004 pakte hij zilver. In 2008 eindigde Oranje op een teleurstellende vierde plaats.

Taekema (31) speelde 240 keer in Oranje. De strafcornerspecialist van Amsterdam scoorde meer dan tweehonderd doelpunten voor Nederland.

Wasteland 2 Kickstarter tikt de 1.5 miljoen aan

Na het succes van Double Fine's Kickstarterproject is het ook InXile gelukt om het benodigde investeringsgeld via croud funding binnen te slepen. Maar liefst 1.5 miljoen dollar werd er al opgehaald, bijna twee keer zoveel als gevraagd. Je steentje bijdragen kan nog tot 16 april 2012.

Met deze mijlpaal heeft InXile laten weten dat ze zowel een OSX als een Linux-port maken van de game. Het doel van het project is om een waardig vervolg op Wasteland, een RPG uit 1988, te maken.

Meer informatie over het project is te vinden op de officiële site van Wasteland 2.

Darksiders II is Wii U-launchgame

De lead designer van Darksiders II heeft aangegeven dat de Wii U-versie van het spel een launchgame zal zijn voor de nieuwe console van Nintendo.

De game wordt naast de andere versies ontwikkeld en een klein team zorgt er voor dat de unieke controls van de Wii U gebruikt zullen gaan worden, de 'core' van de game zal hetzelfde blijven. De bedoeling met de nieuwe controls voor de Wii U zal zijn dat gamers hun uitrusting tijdens het spelen actief kunnen verwisselen. Dus niet eerst een menu in, dingen aanklikken en dergelijke.

"That's huge, it's not breaking up the game in a way, I'm not going into a menu and assigning it, I'm literally just tapping as I'm playing."

Darksiders II komt 29 juni uit voor Windows, Xbox 360 en PS3. Wanneer de Wii U-versie komt is nog niet bekendgemaakt.

[WK] Groothuis zegeviert op 1.000 meter

Stefan Groothuis heeft op de WK afstanden in Heerenveen toegeslagen op de 1.000 meter. De wereldkampioenschap sprint uit de Control-ploeg klokte in een vol Thialf een tijd van 1.08,57 seconden waarmee hij zijn ploeggenoot Kjeld Nuis en de Amerikaan Shani Davis voorbleef.

Hein Otterspeer, de derde Nederlander op deze afstand, opende het bal met een tijd van 1.09,55. Veel concurrenten beten zich stuk op deze tijd, maar de Zuid-Koreaan Tae-Bum Mo was de eerste die er onderdoor ging. Pas in de laatste twee ritten werd er harder gereden.

Eerst nam Davis het op tegen de winnaar van de 1.500 meter Denny Morrison. De Canadees was op de doorkomst op de 600 meter sneller dan Davis, maar had in de voorlaatste bocht een klein foutje, waardoor de Amerikaan alsnog onderdoor kon komen. De laatste rit bracht Groothuis en Nuis op het ijs. Beide rijders lieten zien geen last te hebben van de hoge luchtdruk door met de snelste rondetijden van het veld op de proppen te komen en zo naar het goud en zilver te rijden. Davis werd derde, terwijl Otterspeer een knappe zesde plaats behaalde.

Uitslag

# Schaatser Nat Tijd
1 Stefan Groothuis NED 1.08,57
2 Kjeld Nuis NED 1.08,79
3 Shani Davis VSt 1.08,83
4 Denny Morrison Can 1.09,05
5 Tae-Bum Mo ZKo 1.09,09
6 Hein Otterspeer NED 1.09,55
7 Jamie Gregg Can 1.09,73
8 Samuel Schwarz Dui 1.09,75

Nieuwe Franse antiterreurwet in de maak

De Franse regering hoopt nog voor de aanstaande presidentsverkiezingen nieuwe terreurbestrijdingswetgeving te kunnen aannemen, mits de linkse oppositie de plannen steunt. Anders moeten de voorstellen wachten tot na de parlementsverkiezingen van juni. Dat heeft premier François Fillon vrijdag gezegd.

De Socialistische Partij (PS), die de oppositie aanvoert, ziet niets in de versnelde procedure. Die zou een buitengewone zitting van de al ontbonden Nationale Vergadering vergen. De steun van de oppositie is vereist omdat zij de meerderheid heeft in de Senaat.

"Voor de presidentsverkiezingen kan geen wet meer worden aangenomen en in werking gesteld", zei de woordvoerder van de socialistische presidentskandidaat François Hollande, Manuel Valls, vrijdag. Hij verwierp Fillons poging de verantwoordelijkheid voor het uitstel van nieuwe wetgeving bij de oppositie te leggen. Valls zei het debat over de antiterreurwetten niet te willen gebruiken voor politieke doeleinden.

Aanleiding voor de wetsvoorstellen vormen de recente gebeurtenissen in Toulouse, waar de 23-jarige Mohammed Merah bij aanslagen zeven mensen, onder wie drie kinderen, de dood injoeg. Volgens Vall erkent de regering, door al voor het onderzoek naar Merah is afgerond nieuwe wetgeving voor te stellen, dat zij steken heeft laten vallen.

De Franse veiligheidsdiensten hadden Merah al jarenlang in het vizier, maar hebben volgens Fillon 'geen moment' gedacht dat hij een reëel gevaar vormde.


Nieuwe Franse antiterreurwet in de maak (Foto: Novum)

Blizzard bezorgd om hardcore WOW-fanbase

World of Warcraft's lead system designer Greg Street heeft laten weten dat Blizzard zich zorgen maakt over de impact van de veranderingen van de nieuwe World of Warcraft-uitbreiding Pandaria op long-term players. De uitbreiding bevat onder andere 'pets' en 'farming'.

"I worry about the perception. I think after BlizzCon we faced this misperception that we were somehow forsaking our hardcore players. Which is not at all what we were doing. There’s plenty of violence and sadness and death still going on in World of Warcraft. We’re not trying to dumb it down or shoot for a lower age demographic or anything like that. We’re just trying to offer more varied ways for players to play the games," aldus Street in een interview met Gamespy.

Street zei dat de gemaakte keuzes noodzakelijk waren voor het bieden van alternatieve gameplay:

"If someone logs in and says, ‘I’m tired of PvPing, I’m locked out of my raids for this week, but I still want to play,’ you can go work on your factions. We have seven factions that all have these little mini-games you can do rather than just ‘I’m gonna kill Furbolgs until I’m exalted.’ That’s not the kind of gameplay we can keep asking players to do year after year."

Lead quest designer Dave Kosak laat weten dat World of Warcraft ten alle tijden zijn core gameplay zal behouden:

"We’re not going to significantly change up WoW at any point in the future. I think there’s an expectation when you play WoW. Honestly, I think our combat game is really fun. When you get a quest to kill ten things, that lets you be your class, and you know exactly what to do, which means that you can concentrate on the story, concentrate on the atmosphere, concentrate on chatting with your friends. You can really be in the world."

World of Warcraft's laatste expansion, Mists of Pandaria, is nu in bèta.

'Bouterse haalde trekker over bij decembermoorden'

Desi Bouterse heeft zelf tijdens de decembermoorden in 1982 Cyrill Daal en Soerindre Rambocus doodgeschoten. Dat heeft medeverdachte Ruben Rozendaal vrijdag bij een extra ingelast verhoor door justitie voor de krijgsraad verklaard. Rozendaal verklaarde ook dat Bouterse hem in mei 2010, tienduizend dollar heeft betaald, meldt de Surinaamse nieuwssite Starnieuws.

Bouterse was volgens Rozendaal van 7 tot 8 december 1982 in het Fort Zeelandia, waar vijftien tegenstanders van het militaire regime onder leiding van Bouterse werden omgebracht. "Dit is geen militaire actie. Het zijn gewoon brute en laffe moorden geweest. De mensen zijn uit bed gehaald en naar Fort Zeelandia gebracht. Mensen zijn als beesten behandeld", verklaarde Rozendaal.

Rozendaal zei dat Bouterse destijds zijn boezemvriend en vertrouweling was. Zo verklaarde de huidige president van Suriname ook dat hij wapens ruilde met de Colombiaanse rebellenbeweging FARC voor drugs. Volgens Rozendaal is Bouterse een crimineel.

De extra zitting ging vrijdagochtend lokale tijd van start. Ondertussen is het wachten op het begin van een vergadering in het parlement waarin gesproken moet worden over de uitbreiding van een amnestiewet. Hierdoor zouden de verdachten van de decembermoorden vrijuit gaan. Oppositieleden weigeren vooralsnog de presentielijst te tekenen om zo de vergadering te blokkeren.

Gemeentehuis gesloten na verzakken vloer

Het gemeentehuis van het Drentse Westerveld is vrijdagmiddag gesloten nadat het personeel een luide knal had gehoord. Een deel van een vloer op de eerste verdieping bleek te zijn verzakt. Er zijn geen gewonden gevallen, meldt een woordvoerder van de gemeente.

Het personeel hoorde rond 12.30 uur een knal. "Het klonk ongeveer alsof ijs scheurde", zegt de woordvoerder. Naast een vloerdeel raakte een wand beschadigd, 'maar dat was geen steunwand'.

Het gebouw, dat sinds begin 2009 in gebruik is, is ontruimd en de medewerkers mochten naar huis. Wat er precies is gebeurd in Diever, het dorp waar het gemeentehuis staat, wordt vrijdagmiddag onderzocht.

Federer: "Voelt weer als vanouds"

Roger Federer bewijst dat hij weer in vorm is. De Zwitser heeft sinds de US Open van vorig jaar maar weinig meer verloren en heeft mede hierdoor het plezier in de sport weer teruggevonden.

"Ik ben bezig aan een geweldige reeks, het voelt als vanouds. Ik toon aan dat je na je dertigste in staat bent om je beste tennis te spelen, dat is voor iedereen prettig. Vorig jaar won ik van januari tot november geen enkel toernooi. Ik haalde de finale op Roland Garros, de halve finale op de US Open, maar ik won geen toernooi. Als je zo verwend bent als ik, is dat niet genoeg. Nu gaat het weer goed, ik voel me bijzonder prettig," zei Federer die in het verleden al zestien Grand Slams op zijn naam schreef.

De voormalig nummer één van de wereld voelt zich nu ook buiten de baan beter. "De persconferenties zijn een stuk ontspannender. De vragen gaan nu niet alleen maar over mijn leeftijd. Sinds ik dertig werd kreeg ik continu de vraag hoe lang ik nog van plan was om door te gaan. Dat is nu gelukkig afgelopen," zei de Zwitser die morgen het in de derde ronde van het Masterstoernooi in Miami het opneemt tegen Ryan Harrison.

PlayStation 3 viert zijn vijfde verjaardag

De PlayStation 3 viert vandaag zijn vijfde Europese verjaardag, dat tweette SCE UK PR manager Hugo Bustillos vandaag. Het zwarte beest van Sony is sinds 23 maart 2007 te koop in Europa en kostte toen nog €599,-.

Met games als Call of Duty 3, Virtua Fighter, Ridge Racer 7 en een giant enemy crab leek de launch line-up redelijk zorgwekkend, maar gelukkig is er in de tussentijd veel veranderd. Met titels als Killzone 2 en 3, Uncharted 1, 2, en 3, Heavy Rain, Little Big Planet, God of War 3 en inFAMOUS 1 en 2 is de console van Sony een hechte vriend in de eenzame avonduurtjes.

Namens FOK!Games zeggen we: proficiat en nog vele jaren!

'Liam schaamt zich voor feestbeest Miley'

Liam Hemsworth ergert zich aan het extreme feestgedrag van zijn vriendin Miley Cyrus. De 22-jarige acteur zou zich flink generen voor de 19-jarige actrice als ze samen een avond uit zijn.

"Ze gaat echt helemaal uit haar dak", zegt een bron tegen het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly. "Ze gaat altijd uit in niets verhullende kleding en hangt de hele tijd aan Liam. Soms zie je dat hij zich voor haar schaamt."

Liam en Miley leerden elkaar kennen op de filmset van The Last Song, uit 2010. De twee zijn even uit elkaar geweest, maar zijn nu al langere tijd samen.

DRM zal verdwijnen volgens Ubisoft

Publisher Ubisoft heeft laten weten dat ze verwachten dat de noodzaak van DRM uiteindelijk zal verdwijnen. Chris Early, hoofd van Digital Publishing, denk dat ze dit kunnen bereiken middels het aanbieden van toegevoegde waarde voor hun pcgames.

In een gesprek met Eurogamer zei Early het volgende: "Is it fair for someone to enjoy our content without us receiving some value for that? I think at the core of that is, no. Otherwise, other than works of charity, there would be few games made. The balance, however, is, how do we do anything about that and not harm the person who is giving us value for that?"

"That’s been the delicate balance that the industry has walked over time. It continues to be one that we grapple with as an industry. How do we create content and receive good value for that, and at the same time, not inconvenience the player who has given us value there?"

Early denkt overigens niet dat er niet meer illegaal gedownload zal worden. Hij denkt alleen dat gamers die een diepere belevenis uit hun game willen halen een origineel copietje zullen kopen. Hij kaart hierbij de additionele waarde aan die men kan vinden bij bijvoorbeeld MMO's:

"The question is, with enough on-going content development, content release, engagement at the community level, can we create that kind of MMO value system. I think we can. As the rest of the game industry continues to evolve, the more you hear more about cloud gaming, the more you hear about companion gaming, the less a pirated game should work in all of that environment."

“So, therefore the value of that pirated content becomes less. Will some people still pirate? Yeah, they will. Will the person who really wants that broad experience pirate? We hope not.”


Zestig procent belastingaangiftes nog niet binnen

Van de ongeveer twaalf miljoen Nederlanders die een blauwe envelop hebben gekregen van de fiscus heeft ruim zestig procent nog geen aangifte gedaan. Dat blijkt uit cijfers die de Belastingdienst aan Novum Nieuws heeft verstrekt. De laatste dag voor de aangifte voor de inkomstenbelasting is 31 maart.

De fiscus verwacht dat de meeste aangiften in de laatste dagen binnenkomen. "Zeker gezien het mooie weer zitten mensen liever buiten in de zon dan binnen achter de computer", verklaart een woordvoerder het uitstelgedrag.

Bijna 4,65 miljoen Nederlanders hebben tot en met 21 maart al wel aangifte gedaan. Dat is iets meer dan vorig jaar, toen op dezelfde datum 4,6 miljoen aangiftes binnen waren.

Het programma voor de aangifte kan sinds begin dit jaar worden gedownload. Sinds begin deze maand konden bovendien door de Belastingdienst ingevulde gegevens over bijvoorbeeld het inkomen opgehaald worden. Daarvan hebben ruim tweeënhalf miljoen belastingplichtigen tot nu toe gebruik van gemaakt.

In 2010 waren uiteindelijk 325 duizend mensen te laat met aangifte doen. Zij kregen een herinnering en daarna een aanmaning. De boete voor een te late aangifte bedraagt 226 euro.

Overigens kan ook uitstel worden aangevraagd voor de aangifte als door bijvoorbeeld ziekte het invullen niet op tijd lukt. De fiscus moet hiervoor wel goedkeuring geven. Hoe vaak uitstel is aangevraagd, kan de Belastingdienst nu nog niet achterhalen.

Vijf jaar en tbs in zaak Wassenaarse villamoord

Een 49-jarige man uit Wassenaar is vrijdag veroordeeld tot vijf jaar cel voor het doden van zijn echtgenote. Dat rechtbank in Den Haag legde hem daarnaast tbs met dwangverpleging op.

De man wurgde zijn vrouw twee jaar geleden in de villa van het paar aan de Koekoekslaan. Ze werd op tweede paasdag dood aangetroffen nadat de verdachte zelf de politie had gewaarschuwd. De vrouw was toen al een paar dagen dood.

Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden een celstraf van acht jaar met tbs geëist. De officier van justitie noemde de daad van de man 'oneerbiedig en niet respectvol'. Hij heeft na de dood van de vrouw verschillende keren geprobeerd zelfmoord te plegen.

UEFA keurt BeNe League vrouwen goed

De UEFA heeft zijn goedkeuring gegeven aan de BeNe League in het vrouwenvoetbal. Dat deed het uitvoerend comité van de Europese voetbalbond tijdens een vergadering in Istanbul. De gezamenlijke Nederlands-Belgische competitie kan daardoor komend seizoen al van start gaan. Dat maakt de KNVB vrijdag bekend.

De bondsbesturen van de KNVB en KBVB waren al eerder akkoord gegaan met de plannen. Door het fiat van de UEFA kunnen de beide bonden verder gaan met het opstellen van reglementen en een competitieschema en het regelen van onder meer commerciële zaken, financiën en communicatie.

In het eerste seizoenhelft worden de beide nationale competities met acht teams gespeeld. De vier sterkste teams uit beide landen kwalificeren zich dan voor de BeNe League A, de nummers vijf tot en met acht gaan naar de BeNe league B. Die worden dan in het voorjaar afgewerkt. De beste Nederlandse en de beste Belgische club uit de BeNe League A kwalificeren zich voor de Champions League. Een planning voor de komende jaren is er nog niet.

Statenlid PVV Noord-Holland stapt uit politiek

Een van de Statenleden in Noord-Holland die woensdag aankondigden in navolging van Hero Brinkman uit de PVV te stappen, stopt als Statenlid. Eerder vrijdag liet Cora Bot nog weten op haar besluit van woensdag terug te komen en toch bij de PVV te blijven.

Volgens de nieuwe fractievoorzitter van de PVV in de Provinciale Staten van Noord-Holland Dannij van der Sluijs gaf Bot als reden voor haar vertrek dat ze niet kan kiezen tussen de PVV en Brinkman. "We vinden het heel spijtig dat ze vertrekt, maar respecteren haar besluit", zegt hij vrijdagmiddag.

Vrijdagochtend liet Bot nog weten dat ze toch trouw zou blijven aan de PVV. "Ook uit naam van de ruim 8400 voorkeursstemmen. Mijn zetel is en blijft daarom voor de PVV", schreef ze in een verklaring.

De PVV houdt in de provincie drie zetels over. Brinkman en de twee opgestapte Statenleden gaan samen een nieuwe fractie vormen.

Winkels Selexyz blijven voorlopig open

De boekwinkels van Selexyz blijven open. Daar zet Jan Dingemans, de aangestelde bewindvoerder voor Selexyz, zich voor in, laat zijn advocatenkantoor vrijdag weten. Alleen de moedermaatschappij heeft uitstel van betaling aangevraagd.

Om te voorkomen dat de winkels gesloten worden is wel meer geld nodig, waarschuwt Dingemans. Hij is in overleg met de betrokken partijen - zoals de bank, de crediteuren en de aandeelhouders - over hoe de deuren van de winkels open kunnen blijven. Voor de winkels is in elk geval geen surseance van betaling aangevraagd.

De boekhandels vallen onder dochterondernemingen van de houdstermaatschappij Selexyz Boekhandels. De grootste boekhandelketen van Nederland bezit 42 boekhandels, waaronder die in de Dominicanenkerk in Maastricht en in het stadshart van Amsterdam, Scheltema.

Selexyz liet donderdag weten surseance van betaling te hebben aangevraagd. De keten voerde lange tijd tevergeefs gesprekken met een mogelijke investeerder. De partijen werden het niet eens. Uiteindelijk kon de onderneming de winkelhuur en salarissen van medewerkers niet meer betalen.

Boekhandels verkeren al langere tijd in zwaar weer. Ze krijgen onder meer concurrentie van online boekverkopers. Ook wordt met zorg gerept over de 'ontlezing' in de maatschappij. Eerder werd bekend dat de omzet van papieren boeken vorig jaar met 4,6 procent is gedaald.


Winkels Selexyz blijven voorlopig open (Foto: Novum)

Minder kievitseieren geraapt door weer

Door de strenge winter is het quotum voor het rapen van kievitseieren in Friesland nog niet bereikt. Dat zegt de voorzitter Mark Brouwer van de Bond Friese Vogelwachten.

Het eerste kievitsei werd dit jaar 10 maart gevonden. Voor 2012 is een quotum vastgesteld van 5936 eieren en tot dusver zijn er slechts zo'n 3500 eieren geraapt, liet Brouwer weten. "Maar het halen van het quotum is geen doel op zich voor ons", aldus Brouwer.

Volgens Brouwer wordt het quotum normaal gesproken wel gehaald, maar is er dit jaar sprake van bijzondere omstandigheden. Zo trokken vogels door de strenge winter verder weg, en kwamen ze pas later terug.

De Bond stopt maandag met rapen en begint dan met nestbescherming, zei Brouwer.

Kabinet pakt polygamie aan

Het erkennen van in het buitenland gesloten polygame huwelijken wordt verder beperkt. Als een van de echtgenoten in Nederland woont, wordt zo'n huwelijk tussen meer dan twee personen niet langer erkend. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten.

Momenteel wordt de erkenning van een polygaam huwelijk geweigerd als een van de gehuwden de Nederlandse nationaliteit heeft. Dit wordt in het wetsvoorstel van staatsecretaris van Justitie en Veiligheid Fred Teeven (VVD) uitgebreid.

Een huwelijk tussen meer dan twee mensen van wie er minstens een in Nederland woont, ongeacht de nationaliteit, is volgens het kabinet 'in strijd met de openbare orde'. Premier Mark Rutte (VVD) zei vrijdag dat een polygaam huwelijk niet past bij de 'joods-christelijke en humanistische traditie van dit land'.

Huwelijken tussen minderjarigen die in het buitenland zijn gesloten worden in Nederland pas erkend als beide echtgenoten 18 jaar oud zijn geworden. Ook huwelijken tussen neven en nichten worden verboden.

Het kabinet wil met het wetsvoorstel huwelijksdwang tegengaan. Rutte sprak vrijdag van een 'serieus probleem', maar kon niet zeggen wat de omvang hiervan is. "Maar ieder gedwongen huwelijk is er een te veel."

Retake Mass Effect 3 claimt overwinning op BioWare

De actiegroep Retake Mass Effect 3 heeft de recente reactie van BioWare opgevat als een overwinning. De actiegroep zamelde geld in voor de liefdadigheidsstichting Child's play om BioWare te bewegen het einde van Mass Effect 3 te veranderen. "Make no mistake. This effort has been victorious," aldus woordvoerder Robb.

"I don't believe anyone can or should consider this effort to have been anything but spectacularly successful," vervolgde Robb. "As evidenced by the statement from Dr. Muzyka yesterday, we have made our voices heard. Those of you here have taken special care to be heard in a polite, positive manner, and I believe that this is a major contributor to that success."

De actiegroep heeft bijna 80.000 dollar opgehaald. Penny Arcade, de organisatie achter Child's Play, heeft echter wel vraagtekens gezet bij de actie. Volgens hen moet een liefdadigheidsstichting niet een middel zijn om aandacht te vestigen op een actie, maar het doel op zich zijn. Ze hebben daarvoor nieuw beleid opgezet. 

Utrecht licht optie in contract Van der Gun

FC Utrecht gaat langer door met Cedric van der Gun. De club uit de Domstad heeft de optie in het contract van de 32-jarige aanvaller gelicht. Hij ligt hierdoor tot medio 2015 vast in de Galgenwaard. "We hebben gezien dat hij tijdens de wedstrijden iets extra's kan brengen", zegt Utrecht-trainer Jan Wouters.

Van der Gun keerde in de winterstop terug naar de club waar hij vanaf 2006 ook al drie seizoenen speelde. De buitenspeler zat sinds de zomer zonder club nadat Swansea City besloot zijn contract niet te verlengen. Voordat hij in Engeland speelde kwam Van der Gun onder meer uit voor ADO Den Haag, Ajax, Borussia Dortmund, Willem II en FC Den Bosch.

Dit seizoen speelde Van der Gun vier competitiewedstrijden voor Utrecht. Tegen Feyenoord en Groningen wist hij een keer te scoren.

Tweakers.net zet database-wachtwoorden online

Tweakers.net had door een fout korte tijd database-wachtwoorden online gepubliceerd staan. Doordat er in het configuratiebestand de < van <?php was verdwenen werd de volledige inhoud van het bestand zichtbaar op internet. Op het moment dat de gegevens online kwamen, werd de technologiesite door verschillende gebruikers gebeld.

Wilbert de Vries, hoofdredacteur van Tweakers.net, verklaarde tegenover Security.nl: ”Een foute config-installatie was echt enkele seconden zichtbaar. Gelukkig hebben we ook zeer oplettende ontwikkelaars. Zodra de fout werd gemaakt werd die ook meteen ontdekt en zijn er tegenmaatregelen genomen.” Hij vervolgt: “Na de ontdekking van het lek werd het configuratiebestand verwijderd en alle wachtwoorden gewijzigd. Tevens werd er gecontroleerd of de wachtwoorden echt niet van buitenaf bruikbaar waren.

Tweakers.net heeft via Twitter aan haar gebruikers laten weten wat er aan de hand was. Ook op de eigen website prijkt er een keurige uitleg mét verontschuldiging naar de gebruikers.

'Ferrari introduceert B-auto in Bahrein'

Het Formule 1-team Ferrari zal hoogstwaarschijnlijk al voor de Grand Prix van Bahrein een vernieuwde F2012 gaan introduceren, zo meldt de Spaanse krant Marca. De Italiaanse renstal heeft veel problemen met de huidige bolide wil daarom zo snel mogelijk met een B-spec komen.

De problemen van de huidige F2012 zitten vooraan aan de achterzijde van de auto die erg weinig grip genereert. Mede hierdoor heeft de auto een lage topsnelheid. Ook is er een gebrek aan tractie. De nieuwe auto heeft om deze problemen op te lossen nieuw ontworpen uitlaten en een volledig nieuw chassis. Door dit laatste moet Ferrari opnieuw crashtests uit gaan voeren.

Resident Evil te groot voor survival horror-markt

Veelgehoorde kritiek op de laatste twee Resident Evil-games is dat ze veel meer op actie gefocust zijn dan hun voorgangers. Waar deel één, twee en drie trage gameplay bevatte, die echter een heel creepy sfeer opriep, ligt de nadruk bij deel vier en vijf veel meer op schieten. Masachika Kawata van Capcom legt uit waarom.

Volgens de Resident Evil: Revelations-producer is de markt voor survival horror-games gewoonweg veel te klein. "Especially for the North American market, I think the series needs to head in that [action-oriented] direction," zei Kawata in een interview met Gamasutra. "RE4 started in that direction, and RE5 kept going in that direction. We need to keep going in that direction, and take that a step further. And that's exactly one of the reasons that Revelations is the way it is."

Kawata vergelijkt de markt voor survival horror met die van first person-shooters als Call of Duty, en stelt dat een survival horror-game nauwelijks kans zal hebben eenzelfde voet aan de grond te krijgen.

"I don't think that it necessarily has to go all the way in that [action-heavy] direction, the Call of Duty direction," stelt hij echter. "It doesn't have to be a straight up shooter. But my impression is that Resident Evil 4 and 5 aren't shooters, per se."

Even later spreekt de producer zichzelf echter een beetje tegen: "If you're going to be selling a game based on its good gameplay, then you don't have to worry about the market in which it will be sold. If we're going to make games that sell based on quality content, they should be able to appeal around the world."

resident evil

Politie: Gesthuizen was wťl gewaarschuwd

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen is vlak voor haar arrestatie wel degelijk gewaarschuwd door agenten. Dat zegt plaatsvervangend korpschef Paul van Musscher vrijdag over het incident woensdagmiddag tijdens een demonstratie van postbodes op het Plein in Den Haag.

"Er is keurig uitgelegd, nogmaals geattendeerd, gewaarschuwd, gevorderd en ja... daarna aangehouden. Keurig gehandhaafd zoals dat heet", licht Van Musscher op Twitter toe.

Gesthuizen betichtte de politie donderdag van leugens omdat zij nooit zou zijn aangesproken op haar gedrag tijdens de demonstratie. Ze droeg een doodskist waarmee ze wilde symboliseren dat het beroep van postbode op sterven ligt.

Een politiewoordvoerder noemde de actie eerder 'niet kies' met het oog op de herdenkingen van het busongeluk in Zwitserland. Volgens Gesthuizen was het nooit de bedoeling om iemand te kwetsen en was ze er niet op gewezen dat de actie niet kies zou zijn.

Van Musscher verduidelijkt dat de politie niet verantwoordelijk is voor wat er wel en niet mag bij een demonstratie. "De burgemeester is het gezag dat bepaalt wat wel en niet toegelaten wordt. De politie voert uit."

Gesthuizen werd na haar arrestatie vijf uur vastgehouden op het politiebureau. Ze weigerde de boete te betalen die zij opgelegd kreeg. De politica moet zich later verantwoorden voor de rechter.


Politie: Gesthuizen was wél gewaarschuwd (Foto: Novum)

'Air France overweegt start nieuwe prijsvechter'

Air France overweegt een nieuwe prijsvechter op te richten om de concurrentie van bestaande lowcostmaatschappijen zoals Ryanair en Easyjet op korte en middellange afstanden beter aan te kunnen. Ook moet met de nieuwe dochter de winstgevendheid op deze routes worden hersteld. Dat meldt de Franse krant La Tribune vrijdag, zich beroepend op interne bronnen.

Air France zou daarvoor de bestaande dochter Transavia France als startpunt kunnen gebruiken, maar de naam zou dan wel gewijzigd worden, schrijft de krant. Het idee is nog onderwerp van studie. Air France was niet direct voor commentaar beschikbaar.

Ajax wil praten met Aissati over aflopend contract

Ajax wil met Ismaïl Aissati om tafel over zijn aflopende contract. Dat zei Frank de Boer vrijdag. "Aissati heeft het fantastisch gedaan bij Jong Ajax daarom sloot hij weer aan bij het eerste." De voormalig PSV'er gaf in februari aan niet open te staan voor verlenging, hij wil een transfer maken naar een club in Spanje.

De Boer moet het zondag tegen PSV wegens een schorsing stellen zonder Theo Janssen. De oefenmeester ziet in Aissati een mogelijke vervanger voor Janssen. "Ja, hij heeft de kwaliteiten om Janssen te vervangen."

Ajax moet het naast Janssen ook doen zonder de al langer geblesseerde Kolbeinn Sigthórsson, Nicolai Boilesen, Derk Boerrigter en Gregory van der Wiel. De rentree van Boerrigter en Van der Wiel laat langer op zich wachten, Boilesen en Sigthórsson spelen maandag mee met Jong Ajax.

Selectie vrouwen acht voor Olympische Spelen bekend

Op een persconferentie is de Holland Acht bij de vrouwen bekend gemaakt. Het team, dat komende zomer in actie zal komen op de Olympische Spelen zal bestaan uit Annemiek de Haan, Carline Bouw, Nienke Kingma, Roline Repelaer van Driel, Claudia Belderbos, Chantal Achterberg, Sytske de Groot, Jacobine Veenhoven en stuurvrouw Anne Schellekens.

Technisch directeur René Mijnders en bondscoaches Susannah Chayes en Jan Klerks kiezen hiermee voor dezelfde acht die vorig seizoen het wereldbekerklassement won en die de kwalificatie voor de Spelen veilig stelden . De vrouwen acht moet in Londen tot de kanshebbers voor het podium gaan behoren. In Athene (2004) wist het Nederlandse vlaggenschip bij de vrouwen, met destijds met onder meer De Haan aan boord, brons te winnen. In Peking (2008) veroverde de acht met onder meer De Haan, Kingma en Repelaer van Driel, zilver.

Naast de acht is ook een twee zonder samengesteld die zal bestaan uit Wianka van en Olivia van Rooijen. Beide vrouwen worden de vaste reserves voor de acht en zullen later dit seizoen proberen in de twee zonder een startbewijs voor voor de Spelen te bemachtigen.

Woeste automobilist smijt fietser in sloot

Een agressieve automobilist heeft donderdagmiddag in het Utrechtse Snelrewaard een bejaarde fietser met fiets en al in het water gegooid. Het 69-jarige slachtoffer uit Woerden kon na veel moeite met een stok uit de 75 centimeter diepe sloot worden getrokken, laat de politie weten.

Het slachtoffer fietste rond 14.00 uur met zijn vrouw over de Noord-Linschoterzandweg en ging aan de kant om een toeterende auto te laten passeren. Bij het inhalen moest de 47-jarige bestuurder uit Oudewater uitwijken voor fietsers uit de andere richting, waardoor hij de vrouw van het slachtoffer afsneed.

De vrouw klopte op het zijraam van de automobilist om verhaal te halen, waarop die woest uitstapte. Na wat geruzie smeet hij haar man in het water.

Kennelijk had de dader gelijk spijt, want hij probeerde de Woerdenaar uit het water te halen. Door de steile en gladde kant lukte dit echter niet meteen. Een voorbijganger schoot te hulp met een lange stok.

De dader reed weg, maar meldde zich op het politiebureau nadat het slachtoffer aangifte had gedaan. Hij zit vast in afwachting van verder onderzoek.

Zombie Women of Satan krijgt vervolg

Toen Zombie Women of Satan in 2009 op Frightfest draaide waren de meningen over de film op zijn zachtst gezegd nogal verdeeld. De onverschrokken regisseur Warren Speed is inmiddels begonnen met het schrijven van een script voor een vervolgfilm.

Zombie Women of Satan 2 wordt de komende zomer gefilmd in het Noordoosten van Engeland. De producers van de komische horrorfilm hebben al aangekondigd dat Pete Bennett, de winnaar van het zevende seizoen van Big Brother in Groot-Brittannië, één van de hoofdrollen voor zijn rekening zal nemen.

De eerste Zombie Women of Satan film is inmiddels op dvd uitgebracht in het Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Canada en Australië en zal binnenkort ook in Duitsland en Japan worden uitgegeven. Zombie Women of Satan kreeg in 2010 veel aandacht toen de film werd vertoond op het filmfestival van Cannes en is sindsdien al veelvuldig vertoond op diverse horror tv zenders.

De EK-prognose van... Jeroen Elshoff (commentator NOS)

Het EK voetbal begint te naderen. Vrijdag 8 juni 2012 staat in het Poolse Warschau het openingsduel tussen Polen en Griekenland op het programma. FOK!sport benaderde de afgelopen tijd een aantal mensen uit de voetbalwereld en vroegen ze naar hun voorspellingen voor het komende EK. Vandaag is het de beurt aan Jeroen Elshoff, voetbalcommentator van NOS.

Elshoff zal tijdens het komende EK voor de NOS enkele wedstrijden van commentaar voorzien en volgt dus het grootste gedeelte van dit toernooi vanuit het stadion. Mocht hij bondscoach zijn, dan zou hij aantreden met Afellay in de basis: "Ik zou dan toch, zoals Van Marwijk natuurlijk ook doet, doorbouwen op het fundament van het afgelopen WK. Even er vanuit gaande dat iedereen fit is en dus ook Afellay zijn dit mijn elf: Stekelenburg; Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Pieters; Van Bommel, Van der Vaart; Afellay, Sneijder, Robben; Van Persie."

"Ik kies voor Afellay, mocht hij fit zijn. Anders is Kuijt daar de vervanger, aan de rechterkant omdat ik denk dat je meer hebt aan Van Persie in de spits als je buitenspelers hebt die buitenom gaan. En Van Persie in deze vorm moet je zoveel mogelijk voeden", aldus Elshoff.

Verder ziet Elshoff onze Oosterburen als grootste kanshebber voor het komende EK: "Duitsland maakte op het WK al grote indruk op mij en dat is sinds de kwalificatie alleen maar meer geworden. Dat is voor mij de grootste kanshebber. Ik ben ook erg benieuwd of Spanje voor het derde toernooi achtereen weer zon hoog niveau kan halen. Dat zou uniek zijn."

Jeroen Elshoff, voetbalcommentator voor de NOS

Mesut Özil, spelverdeler bij de Duitsers, dicht hij ook een goed toernooi toe: "Ik denk dat Mesut Özil wel eens de speler van het toernooi kan gaan worden, hij lijkt er helemaal klaar voor. Indrukwekkende, complete speler. Verder vind ik Mario Gotze een groot talent die ook nog wel eens hoge ogen kon gaan gooien. En bij de Spanjaarden verwacht ik veel van David Silva."

Op de vraag wat zijn grootste EK-ervaring tot nu toe was, nam hij ons mee terug naar het succesvolle jaar 1988: "Net als ongetwijfeld iedere Nederlander die toen al oud genoeg was om het bewust mee te maken, was dat uiteraard het EK van 1988. Ik was elf jaar en totaal voetbalgek. Marco van Basten was mijn held. Na de overwinning leidde ik een polonaise van volwassenen en stond ik met mijn vader op het viaduct bij Vinkeveen met een grote oranje opblaashandschoen naar de spelersbus te zwaaien. Een van mijn mooiste jeugdherinneringen."

Elshoff verwacht ook dat het opnieuw ontbreken van technische hulpmiddelen op het EK weer voor veel discussies zal leiden: "Niet zozeer op het EK, maar voetbal in het algemeen snakt naar technische hulpmiddelen voor arbiters. Je kan er donder op zeggen dat zolang die er niet zijn, ook op dit EK er weer fouten gemaakt gaan worden die veel stof zullen doen opwaaien."

Tot slot besloten we de vragenlijst met de vraag welke speler hij later ziet schitteren in Oranje: "Op dit moment kan ik erg genieten van Adam Maher. Het is te hopen dat hij straks voor Oranje gaat kiezen, want die jongen heeft enorm veel potentie. Verder ben ik benieuwd naar Luc Castagnois. Goede spits en ik ben erg nieuwsgierig wat de volgende stap in zijn ontwikkeling zal zijn. Hij moet wel gaan spelen, want te lang op de bank zitten bij Inter is ook niet goed."

Ruim zeven miljoen illegale sigaretten onderschept

Opsporingsdienst FIOD heeft donderdag in Harderwijk een partij van 7,3 miljoen illegale sigaretten in beslag genomen. Vier verdachten zijn aangehouden en zitten vast. Het gaat om een man van 47 jaar uit Nunspeet en drie mensen met vermoedelijk de Britse nationaliteit.

De sigaretten lagen in een loods en waren niet voorzien van accijnszegels. Als ze op de Nederlandse markt zouden zijn gebracht, zou ongeveer 1,4 miljoen euro aan accijns zijn ontdoken.


Ruim zeven miljoen illegale sigaretten onderschept (Foto: Novum)

Plannen voor iPad-basisschool

Er moeten basisscholen komen die 'sterk inspelen op het bestaan van de iPad'. Dat staat in een plan van vier initiatiefnemers, onder wie opinieleider Maurice de Hond. De vier willen een zogenaamde Steve Jobsschool opzetten, waar leerlingen les krijgen met de populaire tablets.

Het plan wordt maandagmiddag gepresenteerd in Amsterdam. Daarbij zijn ook de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher (PvdA) en onderwijswethouder Mariëtte van Leeuwen (Lijst Hilbrand Nawijn) van Zoetermeer aanwezig. Zij staan beiden positief tegenover het idee om iPad-scholen in te voeren in hun gemeente.

De Steve Jobsscholen moeten 'op veel aspecten anders worden opgezet en ingericht dan bestaande scholen'. Als zich genoeg mensen aanmelden wordt gekeken of een dergelijke school haalbaar is.

Het initiatief heeft de naam Onderwijs voor een Nieuwe Tijd (o4nt.nl) gekregen. Het is de bedoeling dat de eerste 'iPad-scholen' hun deuren vanaf augustus 2013 openen.

Keith Bakker: Misbruikverhalen zijn aangedikt

Keith Bakker vindt dat de verhalen van zijn vermeende slachtoffers zijn aangedikt. Vrijdag ging in Amsterdam de rechtszaak tegen de verslavingsdeskundige van start. Hij wordt door negen meisjes beschuldigd van seksueel misbruik tijdens de behandeling van hun verslaving.

"Veel dingen in het dossier zijn leugens. Ze maken het groter dan het is", zei Bakker tijdens de rechtszaak. Eerder gaf hij toe dat hij met één vrouw 'bepaalde seksuele grenzen' heeft overschreden.

"Ik heb veertien jaar geen drugs gebruikt, ik gebruikte seks als verdovend middel", zei de afkickgoeroe. "Seks was geen excuus, maar wel een reden voor wat er is gebeurd." Zo zette hij bijvoorbeeld porno op waar de meisjes bij waren.

"Om mezelf te verdedigen moet ik hen aanvallen en dat wil ik niet", zei Bakker vrijdag. "Ik heb mensen gekwetst. Daar lig ik 's nachts wakker van, want ik wilde ze helpen."

De zaak wordt ook maandag, dinsdag en donderdag inhoudelijk besproken. De rechter doet 20 april uitspraak.

Britse regering wil minimumprijs voor alcohol

De Britse regering wil een minimumprijs voor alcoholische dranken invoeren. Premier David Cameron hoopt dat de overmatige consumptie van alcohol daardoor vermindert.

Het vrijdag aangekondigde plan is vooral gericht op supermarkten, die voordelige acoholaanbiedingen gebruiken om klanten te lokken. De minimumprijs van een pint beer van 568 milliliter komt door het voorstel uit op 92 pence, omgerekend 1,10 euro.

Britse supermarkten komen nu nog regelmatig met aanbiedingen die tot ruim veertig procent lager liggen dan het voorgestelde minimumtarief. Premier Cameron zei in een toelichting op het voorstel dat hij zich bewust is van de impopulariteit van het voorstel, maar dat het nodig is in de strijd tegen excessief alcoholgebruik.

Volgens de Britse regering kost de invoering van een minimumprijs de gemiddelde Britse drinker tussen de 21 en 23 pond extra per jaar. Mensen die meer dan twintig glazen alcohol per week drinken, de doelgroep van de maatregel, zullen hun drankrekening tot 135 pond per jaar hoger zien uitvallen.

Overigens is onzeker of de maatregel wordt ingevoerd. Verwacht wordt dat de drankindustrie de nieuwe wet zal aanvechten bij het Europese Hof van Justitie, omdat die in strijd zou zijn met mededingingsregels.

Vertonghen verwacht sterk PSV

Ajax-speler Jan Vertonghen verwacht zondag een zware wedstrijd tegen PSV. "Zij hebben gewoon heel goede spelers, dat weet iedereen", zegt de Belgische verdediger tegen Novum. De Amsterdammers verdedigen zondag om 16.30 uur een voorsprong van een punt op de club uit Eindhoven. "Na het weekeinde zullen de kaarten weer anders zijn geschud en kunnen we weer een ander oordeel vellen."

Na twee forse competitienederlagen en het ontslag van trainer Fred Rutten, wist PSV afgelopen weekeinde met 5-1 te winnen van directe concurrent sc Heerenveen. Van onderschatting is volgens Vertonghen geen sprake. "We zullen honderd procent moeten zijn om te winnen, misschien wel meer dan honderd procent. Het zat even tegen bij ze, maar Ajax - PSV is een wedstrijd op zich."

Dries Mertens, landgenoot van Vertonghen, steekt bij PSV de laatste wedstrijden in een goede vorm. "Na een mindere periode komt hij nu weer bovendrijven. Maar wij hebben Ricardo van Rhijn als rechtsback, hij doet het fantastisch en heb er alle vertrouwen in."

De aanvoerder van Ajax had niet gedacht dat Feyenoord nog zo lang zou meespelen om de titel. "Ik dacht dat het tussen PSV, Ajax, AZ en FC Twente zou gaan, maar Feyenoord doet nu ook gewoon mee."


Jan Vertonghen verwacht sterk PSV (Foto: Novum)

Shotguns, zwaarden en robots in Wrack

Final Boss Entertainment laat ons de wereld zien van Wrack. We komen langs gangen overspoeld met gif en lava, en maken kennis met de gewelddadige inwoners en wapens waarmee je ze kan uitschakelen.

De indiegame Wrack is een oldschool FPS, waarvan de gameplay veel lijkt op Doom en Quake. Als Kain Sager schiet je alles neer om de mensheid te redden van het kwaadaardige Arcturan Empire. Bobby Prince, de man achter de soundtracks voor onder andere Commander Keen, Doom en Duke Nukem zal ook voor Wrack de soundtrack verzorgen.

Wrack Wrack

Wrack Wrack

Wrack Wrack

Wrack Wrack

'Klant krijgt medicijnen te makkelijk mee'

Drogisten en apothekers geven nog te makkelijk geneesmiddelen mee aan klanten. Ze checken onvoldoende of iemand de medicijnen veilig kan gebruiken.

Dat stelde de Consumentenbond vrijdag. Drie zogenoemde mysteryshoppers gingen voor de organisatie langs bij 119 drogisten en 116 apotheken in 15 grotere steden. Meestal kregen de onderzoekers de medicijnen zonder moeite mee, ook als ze zeiden dat deze voor een kind bedoeld waren.

Drogisten vroegen veel vaker dan apothekers of de klant nog informatie wilde over het geneesmiddel. De meeste drogisten stelden vervolgens echter niet de juiste vragen om erachter te komen of de verkoop tot gevaarlijke situaties kan leiden.

'Klant krijgt medicijnen te makkelijk mee'
'Klant krijgt medicijnen te makkelijk mee' (Foto: ANP)

Angry Birds binnen een dag aan top

Binnen een dag is het puzzelspel Angry Birds Space uitgegroeid tot het populairste spel voor de iPhone en iPad. In 99 landen is het puzzelspel de meest gedownloade app. Bovendien is het de app die het meeste geld heeft binnengehaald.

Angry Birds Space werd donderdag gelanceerd voor de pc, Mac en verschillende smartphones en tablets. Het is niet bekend hoeveel exemplaren van de nieuwe Angry Birds zijn gedownload. De vorige nummer een, het tekenspel Draw Something, is nu het op een na meest gedownloade spel.

Naast de gewone Angry Birds en Angry Birds Space zijn verschillende andere versies verkrijgbaar, waaronder Angry Birds Rio en Angry Birds Seasons. Binnen de reeks zijn sinds de zomer van 2009 meer dan 700 miljoen spellen gedownload.


Angry Birds binnen een dag aan top (Foto: Novum)

Kim Kardashian met poeder bestrooid op rode loper

Kim Kardashian is donderdagavond op de rode loper bekogeld met bloem. De vrouw die het witte poeder op het hoofd van de socialite gooide is aangehouden door de politie. Waarom de vrouw het op Kardashian had voorzien, is niet bekend.

De 31-jarige Kardashian was in Hollywood om haar parfum True Reflection te promoten toen een vrouw het goedje over haar heen gooide. Ze trok zich vervolgens terug in een kamer om haar rug en haar schoon te maken. De brandweer stelde na onderzoek vast dat het om bloem ging.

"Dit is waarschijnlijk het raarste en meest onverwachte wat me ooit is overkomen", reageert Kim tegen entertainmentzender E! Toch kan de realityster er wel om lachen. "Ik zei nog tegen mijn visagist dat ik meer poeder op mijn gezicht wilde, en dit is in ieder geval meer dan genoeg."

Haar jongere zus Khloé Kardashian ziet minder humor in het voorval. "Ik wou dat ik vanavond bij mijn zus was geweest. Ik verzeker je dat die vrouw dan niets had durven doen."

Horrorregisseur Robert Fuest (84) overleden

De Britse regisseur Robert Fuest, maker van horrorklassiekers als The Abominable Dr. Phibes en The Last Days of Man on Earth, is woensdag overleden. Hij was 84 jaar. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

Fuest was ook werkzaam buiten de horrorscene. Zo was hij production designer bij de tv-serie The Avengers, waarvan hij acht afleveringen voor het Britse ITV regisseerde.

De laatste film van Fuest, The Devil's Rain met Ernest Borgnine en William Shatner, dateert uit 1975. Daarna was hij werkzaam bij de Amerikaanse televisie waar hij onder meer ABC Afterschool Specials maakte.

Regisseur: geen kwartet voor The Hangover-acteurs

Todd Phillips zegt dat zijn derde The Hangover-film ook de laatste zal zijn. "We gaan veel mensen verrassen met het laatste hoofdstuk dat we hebben gepland", zegt de regisseur van de katerfilms in een verklaring. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

"Het wordt een passend einde van onze driedelige opera van ellende, wanhoop en verkeerde beslissingen." The Hangover Part III zal vanaf 24 mei volgend jaar in de Amerikaanse bioscopen draaien. Hoofdrolspelers Bradley Cooper, Zach Galifianakis en Ed Helms hebben al getekend.

De twee Hangover-films uit 2009 en 2011 waren een groot financieel succes. Opvallend want de films waren voor 18 jaar en ouder, wat ongebruikelijk is voor komedies. De eerste film was een onverwacht succes dat wereldwijd 467,5 miljoen dollar opleverde, het tweede deel bracht ruim 581 miljoen dollar in het laatje.

In het eerste deel van The Hangover draait het om de bruiloft van Stu, de rol van Helms. Zijn vrijgezellenfeestje in Las Vegas loopt totaal uit de hand en de drie mannen, bekend als The Wolfpack, moeten al hun fouten in korte tijd zien te herstellen om bij de bruiloft te kunnen zijn. In het tweede deel heeft Helms een nieuwe bruid gevonden, maar gaat het op het vrijgezellenfeestje in Thailand mis. Waar de derde film zich afspeelt, wordt nog angstvallig geheim gehouden.


Regisseur: geen kwartet voor The Hangover-acteurs (Foto: Novum)

GameStop gaat ingame Blizzard-items verkopen

GameStop en Blizzard hebben een deal gemaakt, waardoor GameStop digitale codes kan verkopen voor games en ingame items. GameStop verwacht niet dat fysieke games binnenkort helemaal zullen verdwijnen, maar de digitale markt groeit hard.

Diablo III zal de eerste game zijn waarvan GameStop een digitale code gaat verkopen. Hiermee kunnen gamers thuis de game downloaden. Hoesjes en cd's zullen niet meer nodig zijn, de code wordt namelijk op het bonnetje geprint. Naast digitale games en ingame items, is GameStop ook van plan speciale afdelingen te maken om DLC en Blizzard-games tentoon te stellen.

In 2011 steeg de hoeveelheid totale digitale verkopen met 57%. In 2014 zullen de totale verkopen ongeveer 39 miljard dollar opleveren. GameStop wil tenminste 1,5 miljard dollar hiervan verdienen. Vorig jaar deed GameStop ook al goede zaken met digitale codes, zij verkochten 66% van de één miljoen Call of Duty Elite-subscriptions in de eerste week. 

Dr. Dre produceert horrorthriller

Hiphopster Dr. Dre gaat de horrorthriller Thaw produceren. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. Het wordt de eerste speelfilm waarbij de muziekproducent en rapper achter de schermen werkzaam is.

De 47-jarige Dre produceert de film met zijn filmpartner Daniel Schnider, die met het filmidee kwam. Thaw gaat over een eeuwenoud kwaad dat in het Noord-Canadese Yukon vrij spel krijgt door het snel smeltende ijs.

Het scenario wordt geschreven door Vik Weet. Wie Thaw gaat regisseren is nog onduidelijk.

Dr. Dre is vooral bekend van zijn muziek. Hij was lid van de rapformatie N.W.A en werkt als producent veel samen met rappers als Eminem en Snoop Doggy Dogg. Hij speelde ook in een paar films, waaronder het misdaaddrama Training Day en het drama Set It Off. Of hij ook in Thaw te zien zal zijn, is nog niet bekend.


Dr. Dre produceert horrorthriller (Foto: Novum)

Veendammer overleden na zelfveroorzaakte explosie

De 42-jarige Veendammer die dinsdag na een zelfveroorzaakte explosie zwaargewond raakte, is woensdagavond in het ziekenhuis overleden. Dat laat een zegsvrouw van de politie weten.

De man werd rond 06.15 uur voor zijn woning aan de Havenstraat met zware brandwonden aangetroffen. Waarom en hoe de man de explosie en daaropvolgende brand precies heeft veroorzaakt is nog steeds onduidelijk. "Misschien was het aandachttrekkerij of zag hij het niet meer zitten", aldus de zegsvrouw. De benedenverdieping van zijn woning brandde volledig uit.

De politie had de Veendammer een dag voor de explosie nog verhoord omdat hij zijn hond en vijf katten verwaarloosde. Het technisch onderzoek naar de explosie en brand is inmiddels stopgezet.

Elke dag een gratis spelletje

De maker van de indiegame VVVVVV, Terry Cavanagh, heeft een eigen website opgericht om gratis indiegames te delen. Hiermee wil hij zich focussen op de kleine, experimentele indiegames die er zijn.

Cavanagh plaatst elke dag een link en screenshot van een indiegame. Iedereen kan deze games downloaden en uitproberen. De indiegames zijn redelijk nieuw, of games die de kans lopen snel over het hoofd gezien te worden. Hier kun je de site bekijken.

Uitslag tweede vrije training MaleisiŽ

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd neergezet tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Maleisië. De McLaren-coureur was Michael Schumacher ruim drie tienden te snel af. Jenson Button reed de derde tijd, en de HRT's wisten zich opvallend binnen de 107% te rijden.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton McLaren 1:38.172   28
2 M. Schumacher Mercedes 1:38.533 +0:00.361 34
3 J. Button McLaren 1:38.535 +0:00.363 30
4 N. Rosberg Mercedes 1:38.696 +0:00.524 34
5 D. Ricciardo Toro Rosso 1:38.853 +0:00.681 33
6 F. Alonso Ferrari 1:38.891 +0:00.719 27
7 M. Webber Red Bull 1:39.133 +0:00.961 29
8 J. Vergne Toro Rosso 1:39.297 +0:01.125 33
9 R. Grosjean Lotus 1:39.311 +0:01.139 22
10 S. Vettel Red Bull 1:39.402 +0:01.230 25
11 P. Maldonado Williams 1:39.444 +0:01.272 35
12 N. Hülkenberg Force India 1:39.464 +0:01.292 26
13 P. di Resta Force India 1:39.625 +0:01.453 20
14 K. Kobayashi Sauber 1:39.687 +0:01.515 16
15 K. Räikkönen Lotus 1:39.696 +0:01.524 29
16 F. Massa Ferrari 1:40.271 +0:02.099 28
17 B. Senna Williams 1:40.678 +0:02.506 34
18 S. Perez Sauber 1:40.947 +0:02.775 33
19 V. Petrov Caterham 1:41.464 +0:03.292 25
20 T. Glock Marussia 1:41.681 +0:03.509 20
21 H. Kovalainen Caterham 1:42.594 +0:04.422 18
22 C. Pic Marussia 1:42.874 +0:04.702 24
23 N. Karthikeyan HRT 1:43.658 +0:05.486 18
24 P. de la Rosa HRT 1:43.823 +0:05.651 22

Gilbert in E3 Prijs ťn Gent-Wevelgem

Philippe Gilbert rijdt vandaag de E3 Prijs en zondag Gent-Wevelgem. De Belgische wielrenner maakte op een persconferentie zijn deelname aan beide Vlaamse voorjaarskoersen bekend.

"Na een goede trainingsweek heb ik nog een paar finales nodig om echt klaar te zijn", zo lichtte de Belgische kampioen zijn keuze toe. Gilbert reed afgelopen zaterdag lange tijd met de besten mee in Milaan-Sanremo, maar een val op de Cipressa maakte hem kansloos. Dit jaar won de klassiekerspecialist van sterrenformatie BMC nog geen wedstrijd. Gilbert kampte onder meer met tandpijn.

De Belg ziet zichzelf niet als favoriet voor de E3 Prijs. Hij noemt Boonen en Cancellara als grote kanshebbers.

Cricketers niet naar WK Twenty20

De Nederlandse cricketers gaan niet naar het WK Twenty20. Ierland bleek vrijdag overtuigend te sterk voor het Oranje elftal en won met zeven wickets verschil. Nederland was tot 114 runs gekomen met zeven man uit. Ierland had iets meer dan zestien overs nodig van de toegestane twintig om daar overheen te gaan en kwam tot 115 runs. Oranje bowlde drie Ieren uit.

Ierland gaat nu zaterdag op tegen Namibië om net als Afghanistan het WK te bereiken. De Afghanen, voor Ierland het enige land waar Nederland voor boog, plaatsten zich donderdag al door de play-off tussen de poulewinnaars te winnen. Verliezer Namibië krijgt nog een herkansing tegen Ierland, de beste van de nummers twee en drie uit de poulefase.

Laat je eigen 3DS-game maken

GAMEscribe en Renegade Kid houden een wedstrijd voor de creatieve gamers onder ons: pitchWinPLAY. Iedereen kan ideeën insturen en van het winnende idee zal een 3DS-game gemaakt worden.

Om mee te doen moet je eerst 20, 25 of 35 dollar betalen, afhankelijk van hoe laat je jouw idee instuurt. Daarna kijkt de jury, die bestaat uit professionals uit de game-industrie, welke ideeën het beste zijn. Op 13 april sluit de vroege inzending, 1 augustus de reguliere inzending en 1 september de late inzending.

Voor meer informatie kun je op de officiële website kijken.

Smit: "Heel Almelo naar de Kuip"

Heracles Almelo plaatste zich gisteren voor het eerst in de 109-jarige historie van de club voor de KNVB Beker. De Almeloërs wisten koploper in de Eredivisie AZ in Alkmaar na de verlenging verrassend (2-4) te kloppen. Het leidde tot grote blijdschap bij de ploeg van trainer Peter Bosz.

"Dit is het absolute hoogtepunt uit de historie van deze club. Heel Almelo gaat naar De Kuip voor de eindstrijd tegen PSV. Ik denk dat we met meer dan 300 bussen gaan," jubelde clubvoorzitter Jan Smit. Hij knuffelde invaller Thomas Bruns die in de verlenging de belangrijke 2-3 aantekende. "Een heel belangrijk doelpunt. De trainer zei al dat ik zou gaan scoren. AZ zat er helemaal doorheen. Ze hebben een druk programma gehad," zei de doelpuntenmaker.

Trainer Bosz vond zijn team de meest fitte ploeg gisteren. "AZ zat er doorheen. Dat zag je afgelopen zondag ook al in de tweede helft van het duel met NAC Breda. We hadden het heel moeilijk in de eerste helft. Daarom bleef ik bedrukken dat we in de wedstrijd moesten blijven. Dan zouden er in de tweede helft kansen komen. Gelukkig is dat uitgekomen. Natuurlijk is dit fantastisch voor Heracles Almelo. We spelen de finale tegen PSV. Maar we zijn er nog niet. Ook dat duel willen we winnen."

Na afloop van het duel tegen AZ heerste er grote vreugde bij de Heraclieden. "Wat een emotie. Dit is een geweldige ervaring voor die jonge jongens. Het was een slijtageslag. Echt een waanzinnige avond," zei Bosz die met zijn team al een dag voor de wedstrijd naar Noord-Holland vertrokken was. "Dat is niet gebruikelijk, maar doen ze bij Europees voetbal ook: Ik dacht: laat ze daar maar vast aan wennen."

Armin van Buuren weer gekroond tot beste dj

Armin van Buuren is donderdagavond bij de International Dance Music Awards (IDMA) in Miami uitgeroepen tot beste dj van de wereld. Hij won de prijs voor de vierde keer op rij. De Nederlandse dj won in totaal vier awards.

Van Buuren, die niet bij het evenement aanwezig kon zijn, laat weten 'sprakeloos' te zijn. Hij won ook awards voor de beste radioshow, beste podcast en beste trancenummer.

Ook zijn platenlabel Armada Music viel in de prijzen en werd geëerd met een onderscheiding voor het beste label. "Ik kan het niet geloven", reageert de dj via Twitter. "Bedankt iedereen!"

Armin van BuurenArmin van Buuren opnieuw beste dj (Foto: Mirjam Ravensbergen )

Banktegoeden op CuraÁao en Sint Maarten bevroren

De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten heeft de tegoeden van commerciële banken op de twee eilanden voor een halfjaar bevroren. Dat maakte de bank donderdag schriftelijk openbaar. Bankiers voorspellen tegenover het Antilliaans Dagblad dat de maatregel de economie van de eilanden geen goed zal doen.

De maatregel was al eerder aan de banken bekendgemaakt. Gevolg ervan is dat banken niet meer kredieten kunnen uitgeven dan het huidige uitstaande bedrag. Reden hiervoor is dat de banken te weinig eigen middelen in huis hebben voor de hoeveelheid uitstaande leningen.

Om de hoeveelheid eigen middelen hoger te krijgen, verhoogde de centrale bank begin dit jaar het verplichte reservepercentage van 7,75 naar 10,75 procent. Dit is het percentage dat de banken verplicht bij de centrale bank moeten aanhouden zonder rentevergoeding.

Doordat in de financiële sector momenteel erg veel geld in omloop is, heeft de verhoging van dit percentage echter geen effect gehad op het gedrag van banken, constateert de centrale bank. Hiermee doelt de bank waarschijnlijk op de miljarden die de Europese Centrale Bank in het wereldwijde financiële systeem zijn gepompt. Door de hoge liquiditeit heeft een verdere verhoging geen effect, schrijft de centrale bank.

De maatregel tot bevriezing van de tegoeden is ingegaan op 29 februari en geldt voor zes maanden. Volgens het Antilliaans Dagblad heeft de vereniging van bankiers van Curaçao om nadere uitleg gevraagd. "We vragen ons af of dit niet te extreem is", zegt de voorzitter van de club. "Een kredietgroei van nul procent is wel erg moeilijk en we zijn bang dat dit ook gevolgen heeft voor de economie."

'ASR wil claims polishouders blokkeren'

Verzekeraar ASR vraagt klanten die compensatie voor hun woekerpolis willen afstand te doen van hun recht om verdere juridische procedures te beginnen tegen het bedrijf. Dit blijkt uit brieven die ASR aan klanten heeft gestuurd, meldt nieuwssite nu.nl vrijdag.

ASR beheert 1,1 miljoen beleggingsverzekeringen die mogelijk vallen onder de compensatieregeling voor woekerpolissen die grote Nederlandse verzekeraars met consumentstichtingen afsloten. Die wilden een financiële tegemoetkoming van de verzekeraars aan de klanten zien, omdat de verzekeraars jarenlang veel te hoge tarieven en verborgen provisiekosten aan de polishouders doorberekenden.

Op zijn website meldt ASR echter dat consumenten hun recht om opnieuw een procedure tegen ASR te beginnen gewoon behouden, als ze akkoord gaan met de vergoeding in het kader van de compensatieregeling.

De verzekeraar bestrijdt dan ook de lezing van nu.nl. "Wij vragen niet om finale kwijting waarbij wordt getekend voor een definitieve schaderegeling", verzekert een woordvoerder. "In plaats daarvan vragen we om een vrijwaringsverklaring. Daarin bevestigen de klanten dat ze hun polis als beëindigd beschouwen, maar dat betekent niet dat ze geen juridische procedures meer kunnen beginnen."

'Medestander' Brinkman blijft toch bij PVV

Een van de Statenleden die woensdag het voorbeeld van Hero Brinkman volgden om uit de PVV te stappen is op haar besluit teruggekomen. Cora Bot blijft toch bij de PVV, laat zij vrijdag weten in een verklaring.

Bot schrijft dat ze heeft gekozen voor de PVV en dat blijft doen. "Ook uit naam van de ruim 8400 voorkeursstemmen. Mijn zetel is en blijft daarom voor de PVV." De 'bloembollenonderneemster' stond bij de verkiezingen tweede op de lijst, achter Brinkman.

Woensdag besloten drie Statenleden in navolging van Brinkman uit de PVV te stappen. Nu Bot is teruggekomen op haar besluit blijven er drie PVV-leden in de Staten over. Donderdag werd bekend dat Dannij van der Sluijs Binkman opvolgt en de nieuwe fractievoorzitter van de Statenfractie wordt. Brinkman en de twee opgestapte Statenleden gaan samen een nieuwe fractie vormen.


'Medestander' Brinkman blijft toch bij PVV (Foto: Novum)

Ajax wil Vermeer tot 2015 binden

Ajax heeft Kenneth Vermeer een nieuw contract aangeboden. De doelman kan zijn toekomst tot 2015 aan de club verbinden. Momenteel heeft de 26-jarige goalie nog een verbintenis tot medio 2013.

"We zullen met een tegenvoorstel komen en op korte termijn verdere gesprekken voeren met Ajax", zegt Winny Haatrecht, zaakwaarnemer van Vermeer. De sluitpost liet al weten graag bij Ajax te blijven. "Dit is pas mijn eerste seizoen als eerste keeper, ik zit nog aan het begin van mijn carrière. Ik denk dat ik heb laten zien het niveau aan te kunnen en ben hier nog niet uitgeleerd," zei Vermeer eerder al.

Trainer Frank de Boer hoopt dat Vermeer besluit zijn handtekening onder het contract te zetten. "We zijn stap voor stap bezig om goede spelers langer te binden en ik ben zeer tevreden over Kenneth", aldus de coach die met Jasper Cillessen nog een goede doelman achter de hand heeft.

Meisje (15) doodgereden in Brabant

Een 15-jarige fietsster uit het Noord-Brabantse Grave is donderdagavond overleden nadat ze was aangereden door een auto. De 27-jarige automobilist is aangehouden en zijn rijbewijs is in beslag genomen, meldt de politie.

Het slachtoffer fietste rond 20.45 uur op de Elftweg in haar woonplaats toen ze in botsing kwam met de auto. Een traumahelikopter en twee ambulances waren snel ter plaatse, maar het meisje overleed later op de avond in het ziekenhuis.

De bestuurder uit Grave bleek niet onder de invloed van alcohol te zijn. De politie heeft de man ook op drugsgebruik getest, de resultaten daarvan komen later binnen. Justitie besluit vrijdagochtend of hij vast blijft zitten.

Taekema en De Nooijer terug in Oranje

Teun de Nooijer en Taeke Taekema keren terug in het Nederlands hockeyelftal. Dat maakte hockeybond KNHB vrijdag bekend. Het tweetal werd sinds januari niet meer opgeroepen voor Oranje. Bondscoach Paul van Ass vond dat beide spelers de groei van de andere spelers in de weg stonden.

De Nooijer is de recordinternational van Oranje met 445 interlands, terwijl strafcornerspecialist Taekema al 221 doelpunten maakte in 239 interlands. Het tweetal zal binnenkort aansluiten bij de olympische trainingsgroep.


Taekema en De Nooijer(L) terug in Oranje (Foto: Novum)

Uitslag eerste vrije training MaleisŽ

Lewis Hamilton heeft in de eerste vrije training voor de Grand Prix van Maleisië de snelste tijd gereden. De McLaren-coureur klokte op het circuit Sepang een tijd van 1.38,021 en bleef hiermee de Red Bull van wereldkampioen Sebastian Vettel en de Mercedes van Nico Rosberg ruim voor.

In vergelijking met vorige week waren de verhoudingen in deze training weinig veranderd. McLaren domineerde weer, terwijl de Ferrari niet vooruit te branden was. Bij HRT moest Narain Karthikeyan zijn auto met problemen voortijdig aan de kant zetten.

Uitslag

Pos. Rijder Team Tijd Ronden
1 Lewis Hamilton McLaren 1:38.021 19
2 Sebastian Vettel Red Bull 1:38.535 21
3 Nico Rosberg Mercedes 1:38.813 21
4 Michael Schumacher Mercedes 1:38.826 19
5 Romain Grosjean Lotus 1:38.919 17
6 Mark Webber Red Bull 1:39.092 20
7 Kimi Räikkönen Lotus 1:39.128 22
8 Paul di Resta Force India 1:39.298 23
9 Jenson Button McLaren 1:39.323 15
10 Nico Hulkenberg Force India 1:39.440 19
11 Valtteri Bottas Williams 1:39.724 23
12 Pastor Maldonado Williams 1:39.783 23
13 Felipe Massa Ferrari 1:39.896 16
14 Kamui Kobayashi Sauber 1:39.910 21
15 Fernando Alonso Ferrari 1:39.980 23
16 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 1:40.099 23
17 Heikki Kovalainen Caterham 1:40.247 19
18 Daniel Ricciardo Toro Rosso 1:40.469 23
19 Vitaly Petrov Caterham 1:40.857 25
20 Sergio Perez Sauber 1:41.085 23
21 Timo Glock Marussia 1:43.170 18
22 Charles Pic Marussia 1:44.580 14
23 Narain Karthikeyan HRT 1:45.360 8
24 Pedro de la Rosa HRT 1:45.528 18

Seks en ratten in teaser Cosmopolis

De film Cosmopolis is gebaseerd op het gelijknamige boek van Don DeLillo en werd door regisseur David Cronenberg bewerkt tot een filmscript. Acteur Robert Pattinson speelt de 28-jarige Eric Packer, een financieël genie. Eric zet zijn hele fortuin op het spel als hij de waarde van de yen verkeerd inschat. Bijzonder aan de film is dat het grootste deel van de film speelt zich af in een limosine die door New York rijdt.

Cosmopolis draait vanaf 7 juni in de Nederlandse bioscopen.

Nog meer Pokťmon om te vangen

Nintendo heeft drie nieuwe handelsmerken geregistreerd: Black Kyurem, White Kyurem en Pokémon Tretta. De eerste twee zijn waarschijnlijk bedoelt voor speelgoed, maar Pokémon Tretta lijkt een nieuwe game te worden.

Het woord 'tretta' is in het Japans een populaire productnaam voor fietsen en boekenkasten. Of dat er iets mee te maken heeft is onbekend, want Nintendo heeft zelf nog niets aangekondigd.

Pokémon Tretta

Gevangenen ontsnapt in Kirkuk

Zeventien gevangenen zijn uit een gevangenis in het Noord-Iraakse Kirkuk ontsnapt. Tien van hen waren vastgezet op verdenking van banden met Al-Qaida.

De zeventien wisten te ontkomen door zich via aan elkaar geknoopte dekens uit een raam te laten zakken. Dit heeft een woordvoerder van de politie van Kirkuk vrijdag bekendgemaakt.

Naar de ontsnapten is een klopjacht in gang gezet, zei de woordvoerder. De gevangenis waaruit de zeventien zijn ontsnapt is een detentiecentrum van het ministerie van binnenlandse zaken.

Geen spijt bij oud-commissaris over salaris Staal

De voormalige president-commissaris van de in problemen geraakte Haagse woningcorporatie Vestia, Jan Remmerswaal, heeft geen spijt van de loonsverhogingen voor de inmiddels oud-directeur Erik Staal in de jaren negentig. Dat zegt hij in een interview in het Financieele Dagblad van vrijdag.

Remmerswaal zegt geen spijt te hebben van het salaris, 'zeker gezien de omstandigheden van die tijd'. "Er heerste een totaal gevoel bij de raad van: we moeten die vent niet kwijt", zegt Remmerswaal in het FD. "Hij heeft heel wat betekend voor de volkshuisvesting in Den Haag en omstreken."

Over de salariëring en bonussen van Staal ontstond grote ophef nadat de financiële problemen van de corporatie aan het licht kwamen. Onder verantwoordelijkheid van Staal kocht Vestia voor miljarden aan derivaten om zich te beschermen tegen hoge rentes. Omdat de rente de afgelopen jaren juist zeer laag stond, vroegen banken om extra onderpand. Vestia kon dat niet opbrengen, waarop Staal moest aftreden.

Staal zijn hoge salaris vooral te danken aan de raad van commissarissen in de jaren negentig. Die raad is verantwoordelijk voor het interne toezicht. Remmerswaal was lid van de raad tussen 1992 en 2000. Hij schreef in 1998 dat Staal 'de ziel van het bedrijf' was.

Onder leiding van Remmerswaal werd contractueel vastgelegd dat Staal in 1998 32.500 gulden per maand zou gaan verdienen, wat neerkomt op ruim 180 duizend euro op jaarbasis, ontdekte het FD. Hij kreeg ook de toezegging dat hij er ieder jaar 2500 gulden op zou vooruitgaan. Dat leverde hem in 2003 een salaris op van 45 duizend gulden per maand, wat neerkomt op ruim twintigduizend euro.

Door verdere salarisstappen verdiende Staal in 2005 ruim 343 duizend euro per jaar aan basissalaris. Daarna steeg dat mee met de cao in de sector. Bij zijn vertrek kreeg Staal bovendien nog eens een gouden handdruk van 3,5 miljoen mee, wat tot veel verontwaardiging leidde.


Geen spijt bij oud-commissaris over salaris Staal (Foto: Novum)

Van Schaik: Nederlandse vrouw slaat snel door

Bastiaan Van Schaik houdt zijn hart vast voor komend voorjaar. Volgens de stylist is 'Afrika' het thema voor de manier waarop de Nederlandse vrouw zich dit seizoen moet kleden. Hij vreest echter dat sommigen te ver gaan met de tijger- en luipaardprints.

"Je hebt Nederlandse vrouwen die dan helemaal doorslaan en met een tijgerlegging, tijgersjaal, tijgerjas, tijgerlaarzen gaan lopen. Dat is niet goed", vertelt Van Schaik voor de camera van Novum Nieuws. "Neem gewoon een van die dingen en combineer dat."

"Je moet het gebruiken als accent", legt hij uit "Als een sjaal of als klein jasje. Je moet niet in een jumpsuit van tijgerprint gaan lopen. Je moet het gewoon subtiel houden, dan is het heel goed te doen."

Vrouwen die Van Schaiks advies in de wind slaan zijn overigens gewaarschuwd. "Ik maak er een foto van en zet 'm gewoon op Twitter. Dan kan iedereen meegenieten."

CD: Damien Jurado - Maraqopa

Damien Jurado heeft een aantal tradities die hij in stand wil houden lijkt het wel; één daarvan is kleding (effen t-shirts of blokruiten overhemden) en de andere is jaarlijks een nieuwe plaat uitbrengen. Hij levert dit jaar zijn twaalfde album af, en alleen 2001 en 2007 moest hij albumloos doorbrengen deze eeuw. EP's kwamen er echter wel weer uit in die jaren. Een man die niet stil wil zitten en een heleboel inspiratie heeft en houdt. De wereld begint hem ook steeds beter te kennen. Er verschijnen van de nieuwe plaat Maraqopa behoorlijk veel recensies, ook in Nederland. Dat betekent dat al het touren, schrijven en opnemen hem nu eindelijk eens de verdiende aandacht oplevert.


China gaat stoppen met orgaandonaties gevangenen

China gaat stoppen met transplantaties van organen van ter dood veroordeelde gevangenen. Het is de bedoeling dat dit systeem voor orgaandonatie, dat door mensenrechtenactivisten scherp is veroordeeld, binnen vijf jaar wordt afgeschaft. Men hoopt tegen die tijd een systeem voor vrijwillige orgaandonatie op poten te hebben gezet.

Momenteel zijn ter dood veroordeelden de voornaamste bron van donororganen. Volgens mensenrechtengroepen worden de gevangenen vaak enorm onder druk gezet om organen af te staan en is het wel heel toevallig dat in China veel meer veroordeelden worden geëxecuteerd dan in enig ander land.

Het Chinese ministerie van binnenlandse zaken heeft nu laten weten dat orgaandonatie van gevangenen niet de ideale methode is, omdat het aantal schimmel- en bacteriële infecties bij gedetineerden heel hoog ligt. Daardoor, zo meldde het staatspersbureau Xinhua, ligt het overlevingspercentage van mensen met een donororgaan in China lager dan elders in de wereld.

'Arbobedrijf deelt medische gegevens zieken'

Een van de grootste arbobedrijven van Nederland overtreedt structureel de privacy van zieke werknemers. Het bedrijf Verzuimreductie verzamelt medische gegevens en deelt die later met werkgevers. Dat is vrijdagavond in het televisieprogramma Zembla te zien.

Zieke mensen worden door een callcenterteam van Verzuimreductie aan de tand gevoeld over hun medische toestand. Die antwoorden worden vervolgens in een dossier vastgelegd waarna ze openlijk zijn in te zien door werkgevers. Volgens de wet is dat niet toegestaan.

Bedrijfsartsen maken zich zorgen over commerciële arbobedrijven als Verzuimreductie. Dergelijke bedrijven denken door het inzetten van callcentermedewerkers verzuim terug te kunnen dringen. In plaats van de artsen bepalen de callcentermedewerkers of een ziekmelding in orde is.

Het College Bescherming Persoonsgegevens heeft een onderzoek ingesteld naar de werkwijze van Verzuimreductie. Ook de directie zegt de zaak uit te zoeken.

Zynga-spellen mogelijk naar Xbox 360

Zynga-baas Mark Picus heeft in een interview met GigaOM gehint naar een mogelijke uitbreiding van hun spellen naar Xbox 360. Pincus heeft aangegeven dat Zynga werkt aan cloudsupport en heeft daarbij een aantal keer het platform Xbox 360 laten vallen.

"Right now we are building back-end technology, so that your game state can be saved and served up in difference screens/devices," zegt Pincus in het interview.  "The interaction cues will take from the different devices. In other words, you can play a game on a computer and call it up on Xbox and you resume from the point you left off, except the game play will now be customized for the Xbox controller."

Of het puur een voorbeeld van de systematiek is, of een daadwerkelijke aankondiging van Zynga-spellen op Xbox 360 is niet duidelijk. Een jaar geleden heeft Zynga's chief game designer Brian Reynolds Xbox Live nog 'een te klein platform' genoemd voor hun spellen.

Verderop in het interview geeft Pincus aan dat het belangrijk is om in het achterhoofd te houden hoe je game-ervaringen moet ontwikkelen voor andere platformen. 

"One of the lessons we learned from the FarmVille for iPhone was that web and iOS are entirely different and have different mechanics. That is why we did FarmVille Express. The difference is that on mobile it is a 2-minute session versus a 45-minute session on the computer."

Omstreden shariageleerde weer naar Nederland

De omstreden shariageleerde sjeik Haitham al-Haddad komt weer naar Nederland. Hij is een van de sprekers op het Nationaal Islam Congres, 8 april in Amsterdam. Dat laat de organisatie van het congres weten. De sjeik is onder meer bekend van uitspraken waarin hij joden omschrijft als varkens en ze het leger van de duivel noemt.

De Brits-Palestijnse Al-Haddad was vorige maand ook al in Nederland voor een debat in het Amsterdamse debatcentrum De Balie. Het debat waarvoor hij aanvankelijk was uitgenodigd door de Vrije Universiteit in Amsterdam werd afgeblazen nadat over zijn komst ophef was ontstaan. Een Kamermeerderheid wilde dat Al-Haddad niet toegelaten zou worden tot Nederland, omdat hij zou oproepen tot geweld.

De organisatie van het Nationaal Islam Congres is verheugd met de komst van de sjeik, omdat 'zijn scherpe inzichten zeker voor interessante discussies kunnen zorgen'. Al-Haddad is volgens de organisatie 'zonder twijfel een van de grootste islamgeleerden in West-Europa'. "Zijn reputatie is onmiskenbaar", aldus de organisatie op de website van het congres.

Het jaarlijkse congres wordt gehouden in de Amsterdam Convention Factory in Amsterdam-Oost.

[NBA] Boston Celtics beŽindigt zegereeks Bucks

Boston Celtics heeft donderdag in de NBA een overwinning op Milwaukee Bucks geboekt. De Celtics wonnen het uitduel met 100-91. Voor de Bucks was het de eerste verliespartij na zes overwinningen op rij. Paul Pierce liet zich bij Boston van zijn beste kant zien, hij scoorde 25 punten en pakte 9 rebounds.

Los Angeles Clipper verloor van New Orleans Hornets. In Louisiana werd het 97-90. Voor Clippers-speler Chris Paul was het een weerzien met zijn oude club. Hij kwam tot 16 punten, vijf minder dan ploeggenoot Blake Griffin. Chris Kaman werd met twintig punten topscorer aan de kant van de Hornets.

Overige uitslagen NBA
Washington Wizards - Indiana Pacers 83-85
Houston Rockets - Golden State Warriors 109-83
Sacramento Kings - Utah Jazz 102-103
Portland Trail Blazers - Memphis Grizzlies 97-93

VS mag data van burgers 5 jaar bewaren

De Amerikaanse autoriteiten mogen voortaan als maatregel tegen terrorisme gegevens van burgers 5 jaar bewaren. Tot nog toe was dat 6 maanden. De Amerikaanse minister van Justitie, Eric Holder, heeft de nieuwe regels goedgekeurd.

Het Nationaal Antiterrorisme Centrum (NCTC) mag bepalen welke gegevens 5 jaar worden bewaard en gecontroleerd. Het NCTC verzamelt al langer informatie van burgers, maar was tot nog toe verplicht de data te vernietigen als er niet binnen 6 maanden een verband met terrorisme werd gevonden.

Volgens Robert Litt, een hoge functionaris van de Amerikaanse inlichtingendiensten, waren de oude regels te beperkend. "Op de eerste dag kun je naar iets kijken en denken dat het niets met terrorisme te maken heeft. Maar 6 maanden later kan het plotseling relevante informatie zijn." Volgens hem is het dan ook goed dat de termijn om de gegevens te bewaren wordt opgerekt.

VS mag data van burgers 5 jaar bewaren
VS mag data van burgers 5 jaar bewaren (Foto: ANP)

Ghost Recon Future Soldier co-op schieten

Ghost Recon: Future Soldier komt binnenkort in de schappen te liggen en de gebruiker Mega 64 heeft alvast wat co-op gameplaybeelden online gezet. In de video is te zien hoe Mega 64 met drie andere spelers het nieuwe cover- en tagsyteem gebruikt. Spelers kunnen tegenstanders taggen zoals al eerder te zien was in Splinter Cell Conviction. Tevens kan je zien of je teammaten ook daadwerkelijk hun tegenstander hebben doodgeschoten.

Ghost Recon: Future Soldier komt uit op 25 mei 2012 voor Xbox 360 en PlayStation 3. Een uitgebreide preview van het spel is natuurlijk bij ons te lezen!

Onbemand Europees vrachtschip gelanceerd

Een Ariane 5-raket heeft vrijdag het onbemande Europese vrachtschip Edoardo Amaldi gelanceerd. Het ruimteschip vertrok vanaf de ESA-basis Kourou in Frans Guyana voor een reis naar het internationale ruimtestation ISS.

De Edoardo Amaldi heeft zo'n zeven ton aan bevoorrading voor het ISS aan boord, waaronder brandstof, voedsel, wetenschappelijke apparatuur en reserveonderdelen.

In het ISS ziet de Nederlandse astronaut André Kuipers toe op de aankoppeling van het vrachtschip.

Bit.Trip Runner 2-trailer laat zien hoe het moet

Er is een video uitgebracht voor de nieuwste uitbreiding in de Bit.Trip-serie, Bit.Trip presents Runner 2: Future Legend of Rhythm Alien. In de video zien we de gameplay in één van de levels. Het laat duidelijk zien dat je over snelle reflezen moet beschikken als je het spel gaat spelen.

Bit.Trip presents Runner 2: Future Legend of Rhythm Alien komt in november uit op Xbox 360, PlayStation 3 en er gaan geruchten over een Wii U-versie.

Aanklachten tegen militair wegens bloedbad bekend

De Amerikaanse militair die een kleine twee weken geleden een bloedbad aanrichtte onder dorpelingen in Zuid-Afghanistan wordt onder meer aangeklaagd voor zeventien moorden en zes pogingen tot moord. Sergeant Robert Bales krijgt de aanklachten vrijdag te horen, heeft een ingewijde bron gezegd.

De 38-jarige Bales verblijft in de zwaarbewaakte militaire gevangenis in Fort Leavenworth, in de Amerikaanse staat Kansas.

De moordpartij in Kandahar, die aan onder anderen negen kinderen het leven kostte, heeft de toch al gespannen verhouding tussen de Verenigde Staten en Afghanistan nog verder verslechterd.


Aanklachten tegen militair wegens bloedbad bekend (Foto: Novum)

Paul de Leeuw stopt even met televisie

Paul de Leeuw is van plan zijn televisiecarrière op een laag pitje te zetten. "Begin 2014 verdwijn ik even van tv", vertelt de presentator in het AD.

Tot en met volgend jaar staat zijn agenda nog vol. "Natuurlijk staan er dingen vast", zegt De Leeuw, die maandag 50 wordt. "Ik ga Ranking the Stars weer doen op tv. Acht afleveringen in de zomer. En ik speel na de zomer nog zeventig voorstellingen van mijn theatervoorstelling Poephoofd."

De Leeuw kampte de afgelopen tijd met tegenvallende kijkcijfers, maar recensenten waren lovend over zijn theatervoorstelling Poephoofd. "Ik zei meteen tegen mezelf: vooral niet willen terugslaan. Positief blijven. Ik ben die negatieve stemming beu."

Ondanks alle kritiek heeft De Leeuw nooit getwijfeld aan zichzelf. "Dat deden anderen wel voor me. Maar mijn belangrijkste winst is dat dat soort sentimenten tegenwoordig helemaal los staan van hoe ik me voel", vertelt de acteur. "Ik ga weer op mijn eigen instinct af, vaar mijn eigen koers."

Gemeenten vrezen stormloop op paspoort

Gemeenten vrezen een grote chaos omdat veel mensen in de komende weken een nieuw paspoort willen aanvragen. Dat schrijft het AD vrijdag. Veel mensen moeten mogelijk worden teleurgesteld als zij niet voor de zomervakantie hun nieuwe papieren ontvangen.

Kinderen mogen vanaf 26 juni niet meer in het paspoort van hun ouders bijgeschreven zijn. Zij hebben straks een eigen reisdocument nodig om naar het buitenland te mogen.

"De nieuwe regel leidt tot grote problemen", denkt Cees Meesters, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken. Volgens hem is er altijd een piek in het aantal aanvragen in mei en juni omdat veel mensen dan een nieuw paspoort nodig hebben.

Daarnaast moeten veel mensen dit jaar hun paspoort verlengen. "En dan zijn er naar schatting ook nog eens 800 duizend ouders die een paspoort voor hun kind willen", aldus Meesters in de krant.

Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies riep mensen eerder al op om op tijd een nieuw paspoort aan te vragen. Ook zij vreest dat door de drukte niet alle aanvragen kunnen worden behandeld. Volgens het AD hebben inmiddels verschillende gemeenten extra werknemers ingezet.

'Top diversiteitscentrum politie laks met klachten'

Leidinggevenden hebben te weinig gedaan met klachten over machtsmisbruik, discriminatie en interne ruzies bij het Landelijk Expertisecentrum Diversiteit, dat is ondergebracht bij de Politieacademie. Dat meldde het televisieprogramma Nieuwsuur donderdagavond op basis van een onderzoek van oud-burgemeester van Roosendaal Michel Marijnen.

De oud-burgemeester zou onder meer stellen dat de situatie dusdanig is geëscaleerd dat het handhaven van de directeur van het centrum blijvend risicovol is. De bestuursvoorzitter van de Politieacademie zou daarnaast nauwelijks hebben ingegrepen toen er klachten waren over de directeur. Verder vindt Marijnen dat het centrum moet worden opgeheven en de taken moeten worden ondergebracht bij de Nationale Politie.

Marijnen onderzocht in opdracht van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) de klachten over het centrum. Opstelten heeft het programma laten weten de conclusies uit het rapport te onderschrijven en binnenkort aan de Tweede Kamer te laten weten wat er met het centrum moet gebeuren.

Het expertisecentrum moet de aandacht voor allochtonen, gehandicapten en vrouwen binnen de Nederlandse politie stimuleren. Nieuwsuur meldde in december dat binnen het centrum echter sprake zou zijn van ruzies, machtsmisbruik en discriminatie. Een medewerker zou inmiddels aangifte hebben gedaan van discriminatie tegen de bestuursvoorzitter en directeur.

Verdubbeling dronken meisjes op eerste hulp

Het aantal meisjes dat met een alcoholvergiftiging moet worden behandeld op de eerste hulp is in de afgelopen jaren verdubbeld. In 2010 melden zich 101 procent meer tienermeisjes tussen de 15 en 19 jaar in het ziekenhuis vergeleken met vijf jaar daarvoor. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van stichting Consument en Veiligheid.

Het totaal aantal alcoholvergiftigingen in de categorie 15 tot 19 jaar steeg met 82 procent. Naast een verdubbeling bij de meisjes, dronken ook de jongens meer. Daar steeg het aantal vergiftigingen met 66 procent. De grootste stijging vond plaats tussen 2005 en 2007. Daarna stabiliseerde het aantal 'comazuipers'.

Jaarlijks worden zo'n 2300 jongeren tussen de 10 en 24 jaar met een alcoholvergiftiging geholpen in het ziekenhuis. Ruim de helft valt in de categorie 15 tot 19 jaar. Een op de tien is jonger dan 15 jaar. Van alle slachtoffers wordt 40 procent in het ziekenhuis opgenomen.

Zo'n 24 duizend jongeren belanden jaarlijks in het ziekenhuis omdat zij gewond zijn geraakt na een ongeluk of vechtpartij terwijl zij daarvoor te diep in het glaasje hebben gekeken.

Parlement Suriname bespreekt amnestiewet

Het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblee, begint vrijdag met het bespreken van de omstreden amnestiewet. Als een wijziging van de wet door het parlement wordt aangenomen, wordt het proces rond de decembermoorden gestaakt en gaan president Desi Bouterse en andere verdachten vrijuit.

De vergadering staat gepland om 11.00 uur lokale tijd (15.00 uur Nederlandse tijd). Als alle partijen snel instemmen met de wetswijziging kan hier vrijdag al over gestemd worden, laat een woordvoerder van de assemblee weten. De kans dat dit gebeurt is echter klein, aangezien het plan zowel binnen als buiten het parlement op veel weerstand is gestuit.

Maandag dienden zes parlementariërs het plan in om de reeds bestaande amnestiewet uit te breiden, zodat ook de verdachten van de decembermoorden hier onder vallen. Desi Bouterse is de hoofdverdachte. De parlementariërs -vijf van hen zijn lid van de partij Mega Combinatie van Bouterse- vinden dat er 'maatschappelijk rust nodig is' in Suriname en dat er een streep onder het verleden gezet moet worden.

Anderen parlementariërs hebben zich al kritisch getoond over het plan evenals oud-president Ronald Venetiaan. Ook Nederlandse Kamerleden toonden zich verontwaardigd. Donderdagavond melden nabestaanden van de slachtoffers van de decembermoorden zich bij de Nationale Assemblee waar zij aandrongen de wetswijziging te verwerpen.

Op 8 december 1982 werden in Fort Zeelandia in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo vijftien tegenstanders van het militaire regime onder leiding van legerleider Bouterse omgebracht. In 2007 startte het proces tegen 25 verdachten in de zaak. Het proces liep grote vertraging op. In augustus 2010 werd Bouterse president van Suriname.

Vrijdag vindt tevens een extra zitting plaats in het proces. Een justitiewoordvoerder laat weten dat deze zitting om 09.00 uur lokale tijd (13.00 uur Nederlandse tijd) begint. Justitie wil een van de verdachten, Ruben Rozendaal, nog een keer horen. Hij is de enige die een belastende verklaring tegen Bouterse heeft gegeven. Omdat hij dit echter nooit onder ede deed wil justitie nu dat hij dit alsnog doet.

De zitting van vrijdag is de laatste van de getuigenverhoren in het slepende proces. Het OM zal daarna, als de amnestiewet in de tussentijd niet wordt aangenomen, met een strafeis komen.

Zeeland wil weghelften provinciale wegen scheiden

Als het aan de provincie Zeeland ligt, worden de weghelften van alle provinciale wegen in de provincie binnenkort gescheiden. Op deze wegen moet een middenberm of vangrail komen. Zo moet het aantal verkeersslachtoffers drastisch omlaag gaan, schrijft Trouw vrijdag.

De operatie moet volgend jaar beginnen en wordt gecombineerd met groot onderhoud aan het asfalt. Zeeland denkt de kosten te kunnen betalen uit het dividend van de Zeeuwse energiemaatschappij Delta, waar de provincie grootaandeelhouder van is.

Hoeveel de plannen precies gaan kosten, is nog onduidelijk. De provincie denkt vooral dat het aankopen van grond een duur prijskaartje heeft.

De ANWB steunt het plan van de provincie maar is wel bang voor boze automobilisten die door de maatregel niet meer kunnen inhalen. Volgens Zeeland is dat het wel waard 'als het aantal slachtoffers hierdoor daalt'.

Zeeland telt in totaal zo'n vierhonderd kilometer aan provinciale wegen. Landelijk staan provinciale wegen bekend als gevaarlijk. Veertig procent van alle verkeersdoden valt hier. Momenteel telt Nederland slechts vier provinciale wegen met gescheiden weghelften.

Krokodillen omsingelen AustraliŽr

Australische vissers hebben een man gered die drie dagen lang is belegerd door enorme krokodillen. Dat meldden Australische media vrijdag.

De 65-jarige Australiër verbleef in een vissershut aan de rivier toen het water begon te stijgen. De vier meter lange reptielen omsingelden het verblijf en maakten geen aanstalten om te vertrekken.

Toen het water bleef stijgen, moest de man zijn toevlucht zoeken tot de hoogste plek in de vissershut: de biljarttafel. Omdat hij zijn satelliettelefoon niet opnam, rukte uiteindelijk een helikopter uit om poolshoogte te nemen.

Landen bleek onmogelijk te zijn in het overstroomde gebied, maar de belegerde Australiër wist met handgebaren duidelijk te maken dat hij ongenode gasten had. Twee vissers wisten hem later te bevrijden.

RPG gebaseerd op Mistborn-boeken

Er komt een nieuwe RPG uit, gebaseerd op de boeken van Brandon Sanderson. In Mistborn: Birthright speel je de rol van een Allomancer: iemand die verschillende soort metaal kan gebruiken om zichzelf en andere mensen te veranderen.

Brandon Sanderson is vooral bekend van de Wheel of Time-serie. Hij heeft de laatste boeken van de serie geschreven, nadat Robert Jordan is overleden. Brandon Sanderson zal zelf het verhaal voor de game schrijven, dat zich een paar eeuwen voor zijn eerste Mistborn-boek afspeelt.

De game zal in het najaar 2013 verschijnen voor pc, Xbox 360 en PlayStation 3.

Mistborn: Birthright

Voorlopig geen vervolg dagblad De Pers

Lezers van De Pers moeten het minstens een paar weken zonder de gratis krant stellen, zelfs al wordt deze digitaal nieuw leven ingeblazen. Hoofdredacteur Jan Jaap Heij zegt dat het onhaalbaar is om te organiseren dat er per 1 april een versie van de krant is die uitsluitend online verkrijgbaar is.

"De kans op een vervolg is nog steeds groter dan dat er geen komt", verzekert Heij. Veel concreter kan de hoofdredacteur, die bereid is zijn ontslagvergoeding te gebruiken voor een digitale voortzetting van de krant, het niet maken. "Tot eind april zeggen we niets meer."

Hij wil nog wel vertellen dat 'hier en daar' wel interesse is van partijen. "Maar we zijn zeker niet in het stadium dat je iets concreets kunt zeggen." Heij vertelt ook dat voor De Pers de kous per 31 maart niet in zijn geheel af is. "We gaan een paar levenstekenen geven."

Eerder deze maand werd bekend dat na vijf jaar een einde zou komen aan de 'gratis kwaliteitskrant'. De exploitatie van het dagblad bleek in een medialandschap met alsmaar dalende advertentie-inkomsten onmogelijk.

Vorige week werd bekend dat de redactie en de lezers een digitaal vervolg ambiëren. Een nieuw begin als papieren krant zit er volgens Heij niet in. Een digitale publicatie zou bovendien een andere naam krijgen.

Proces Keith Bakker vrijdag van start

De rechtszaak tegen Keith Bakker gaat vrijdag in Amsterdam van start. De verslavingsdeskundige wordt verdacht van seksueel misbruik van negen ex-patiëntes en zit sinds april vast.

Verhalen dat de afkickgoeroe seksuele handelingen verrichte met cliënten doken eind 2010 voor het eerst op. Bakker heeft toegegeven dat hij met één vrouw 'bepaalde seksuele grenzen' heeft overschreden.

De rechtbank heeft voor de inhoudelijke behandeling van de zaak vier dagen uitgetrokken. De zaak gaat na vrijdag maandag, dinsdag en donderdag verder.

Waarschijnlijk geen vervolg voor Super Mario 3D Land

Koichi Hayashida, verantwoordelijk voor Super Mario 3D land, geeft nog niets weg over een mogelijk vervolg op de game, maar zegt in een interview wel dat het voor hen al heel moeilijk was om Super Mario Galaxy 2 te maken. Een vervolg lijkt er dus niet in te zitten.

"Voor een nieuwe Mario game kijken we meestal naar de technologische vooruitgang in de hardware en hoe we dit kunnen gebruiken om de spelers iets nieuws te bieden. Bij Super Mario Galaxy 2 zaten we aan dezelfde hardware vast. Het was erg moeilijk om daarvoor nieuwe ideeën te verzinnen en de spelers te verrassen, zonder dat we de technische innovatie als uitgangspunt konden gebruiken."

Ook een remake van Mario 64 in 3D zit er niet in. Tijdens het productieproces van Super Mario 3D Land heeft het team van Hayashida een level van de oude Mario-game omgezet in 3D als experiment, maar het bleek al snel dat de opzet van die levels zich niet leent voor 3D. "Er kwamen te veel blokken en andere objecten tussen Mario en de camera waardoor het 3D beeld vertekent."

Toch zal Nintendo niet stil blijven zitten. "Het is veel moeilijker om een Mario-game te maken dan veel mensen denken," geeft Hayashida aan. "De truc is om iets te verzinnen wat zowel leuk is, als nieuw. Het is gemakkelijk om iets 'nieuws' te maken, maar dat is dan lang niet altijd 'leuk', en andersom ook. We moeten voor Mario-games altijd heel hard werken om de spelers een interessante ervaring te bieden."

Hayashida is in ieder geval erg blij dat hij aan de Mario-games kan blijven werken. "Het plezier in een Mario-game komt door de mogelijkheden die die wereld biedt. Neem nou de zwevende munten: dat is duidelijk niet realistisch. En dat is nou precies wat we willen creëren. Het is de ideale wereld om plezier in te hebben."

Super Mario 3D Land

Twintig iPad-fans slapen bij Apple Store

Grofweg twintig mensen hebben donderdagnacht doorgebracht voor de deur van de Apple Store in Amsterdam in afwachting van de nieuwe iPad. De eersten hadden donderdagmiddag al hun plaats voorin de rij veroverd. Vrijdag om 8.00 uur opent de deze maand geopende speciaal zaak van Apple zijn deuren voor de wachtende Apple-fanaten.

Donderdagnacht waren medewerkers van Apple bezig de winkel klaar te maken voor het nieuwe tablet. Buiten wachten de fans. "Ik wil zeker zijn dat ik een iPad kan krijgen", zegt de eerste in de rij. Hij zit er sinds 13.00 uur. "Ik had niet verwacht dat ik de eerste zou zijn, maar toen ik er was ging ik maar gewoon zitten", zei hij. Ondertussen voegen meer mensen zich langzaam bij de rij.

De nieuwe iPad werd vorige week al op de markt gebracht in onder meer de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. Voor Apple is de nieuwe iPad nu al een succes. In zijn eerste weekend werden drie miljoen exemplaren verkocht. Hiermee is deze derde iPad het snelst verkopende tablet ooit.

De nieuwste versie onderscheidt zich van zijn voorgangers door onder meer een mooier aanraakscherm en krachtigere processor. Ook ondersteunt de nieuwe iPad mobiel internet via 4G. Dit netwerk is voorlopig niet beschikbaar in Nederland.

De goedkoopste versie van de nieuwe iPad kost 479 euro en kan alleen het internet op via een draadloos netwerk, bijvoorbeeld thuis of op kantoor. De duurste variant, die ook via de mobiele netwerken 3G en 4G online kan, gaat voor 799 euro over de toonbank.

Remedy Entertainment denkt aan de toekomst

Remedy Entertainment is van plan om een spel te ontwikkelen voor de volgende generatie van consoles. Dankzij de melding die te zien is op het officieel forum is bekend geraakt dat er meer dan 20 nieuwe vacatures beschikbaar zullen zijn in de komende maanden om mee te helpen aan nieuw project voor de toekomstige consoles. 

Op 30 maart worden de eerste vacatures bekendgemaakt. Remedy Entertainment is verantwoordelijk voor Alan Wake en is net klaar met de PC-port van Alan Wake en met Alan Wake's American Nightmare voor Xbox Live Arcade.

I want to hire you

Buurtwacht schiet onschuldige dood

De 17-jarige Trayvon Martin werd bij een avondwandeling in Sanford, Florida doodgeschoten door een buurtwacht. De jongen werd in zijn borst geschoten en overleed terplekke. De buurtwacht zou volgens eigen zeggen uit zelfverdediging hebben gehandeld. De tiener was echter ongewapend.

Het voorval vond drie weken geleden al plaats, maar is onlangs pas in het groot naar buiten gekomen. De buurtwacht zou nog immer op vrije voeten rondlopen. De politie lijkt zich te beroepen op de zelfverdedigingsclausule 'Stay your ground', om hem niet op te pakken.

Hoewel de politie een uitdrukkelijk advies had afgegeven aan de buurtwacht om het slachtoffer met rust te laten, luisterde deze hier niet naar. Martin droeg een zogenaamde 'hoody' (trui met capuchon). Dit zou de reden geweest zijn dat hij opviel bij de buurtwacht.

Wat het meeste opvalt aan de zaak is dat het wekenlang alleen lokaal iets te betekenen leek. Pas toen de grote media zich op de zaak stortten omdat de zaak op racisme zou berusten, kwamen de landelijke debatten los. Inmiddels hebben de FBI en het ministerie van Justitie zich op de zaak gestort.

ANWB: Zieke automobilist is auto kwijt tijdens EK

De ANWB voorziet problemen bij het terughalen van auto's uit Oekraïne tijdens het EK. Als een Nederlandse automobilist tijdens het EK bijvoorbeeld ziek is en teruggevlogen wordt, is het onmogelijk zijn auto terug te krijgen.

Auto en bestuurder worden bij binnenkomst in Oekraïne aan de grens aan elkaar gekoppeld. De bestuurder komt vervolgens het land niet uit zonder auto, en vooral vice versa. De regel moet illegale autohandel tegengaan.

"Dit is een groot probleem bij het terughalen van auto's", zegt een woordvoerder van de ANWB. "Stel je voor dat een fan ziek wordt of, erger nog, komt te overlijden, dan is het onmogelijk de auto terug naar Nederland te krijgen."

Het probleem kwam aan het licht toen de ANWB een 'ontdekkingsreis' naar Oekraïne plande. "Wij willen op 3 april met twee auto's naar Oekraïne reizen om hierna een reisadvies te kunnen afgeven", vertelt de woordvoerder. "Het aanvankelijke plan was om in Kiev van bestuurders te wisselen en twee verse chauffeurs te laten invliegen, maar dit is dus onmogelijk."

De organisatie van de Oranjecamping, dat haar tenten opslaat in Oranje-speelsstad Charkov, verwacht dat een 'aanzienlijk' aantal Nederlanders met de auto de reis van zo'n 2000 kilometer zal maken. Oprichter Jokko de Wit rekent op 1500 tot 2000 kampeerders, waarvan een deel per auto zal komen.

'Nieuwe eigenaar Aviodrome in beeld'

Het in november failliet verklaarde themapark Aviodrome in Lelystad wordt overgenomen door de Libéma Groep uit Rosmalen. Dat meldt Omroep Flevoland donderdag. De deal zou vrijdagmiddag bekend worden gemaakt op het luchtvaartthemapark.

Voor de kerst zou Libéma al in beeld zijn geweest als de nieuwe eigenaar. Het bedrijf kreeg de overname toen echter niet rond. Het park in Lelystad opent volgens Omroep Flevoland waarschijnlijk met Pasen al de deuren.

Het Aviodrome werd 28 november failliet verklaard. Eind december sloot het park nog definitief voor publiek.

Libéma exploiteert onder meer attractieparken en vakantieparken en organiseert ook beurzen en evenementen. Zo is Libéma de eigenaar van safaripark Beekse Bergen en de Brabanthallen in Den Bosch.

Laatste drie gewonden busongeluk naar BelgiŽ

De laatste drie Belgische schoolkinderen die gewond raakten bij het dodelijke busongeluk in Zwitserland zijn donderdag naar België overgebracht. De slachtoffers lagen in het ziekenhuis van Lausanne.

Volgens het ziekenhuis waren de slachtoffers voldoende hersteld om teruggevlogen te kunnen worden naar België. De vlucht verliep zonder problemen en de drie meisjes zijn inmiddels aangekomen in het ziekenhuis van Leuven.

Bij het busongeluk kwamen vorige week dinsdag 28 mensen om het leven, onder wie 22 kinderen. Van hen hadden er zes de Nederlandse nationaliteit. De overige 24 inzittenden raakten gewond. De bus crashte in een tunnel tussen Sierre en Sion op de terugweg van een skireis.

Griepepidemie is weer voorbij

De milde griepepidemie waardoor Nederland vorige week alsnog bleek te zijn getroffen, lijkt voorbij. Het aantal mensen met een griepachtig ziektebeeld is gedaald tot onder de epidemische grens van 5,1 per tienduizend inwoners, meldt onder meer het Nationaal Influenza Centrum in een nieuwsbrief.

Vorige week meldden zich gemiddeld 4,4 patiënten per tienduizend inwoners met griep bij de huisarts. In de week daarvoor waren dat er nog 7,9. Het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg Nivel liet eerder weten dat de meeste mensen na drie tot vijf dagen weer opknappen.

De griepepidemie slaat normaal gesproken toe aan het begin van het jaar. Zo was vorig jaar al in de eerste week van januari sprake van een epidemie in Nederland. Waarom die dit jaar later was, is onduidelijk.

Sharapova naar derde ronde Miami

Maria Sharapova is doorgedrongen tot de derde ronde van het masterstoernooi van Miami. De als tweede geplaatste Russische sloeg zich met 4-6, 6-3 en 6-3 langs de Israëlische Shahar Peer. Sharapova maakte twaalf dubbele fouten, werkte tien breakpoints weg, maar kwam na 2,5 uur spelen toch met de schrik vrij.

Ook Serena Williams voegde zich bij de laatste 32. De vijfvoudig winnares, die twee maanden aan de kant stond met een enkelblessure, won met 6-2 en 6-3 van de Chinese Shuai Zhang. Tweevoudig winnares Kim Clijsters won met 6-2 en 7-5 van Julia Görges (14). In de volgende ronde speelt de Belgische tegen haar landgenote Yanina Wickmayer.


Sharapova naar derde ronde Miami (Foto: Novum)

Matip toch niet geschorst voor rode kaart

Joel Matip wordt niet gestraft voor zijn rode kaart in de Europa Leaguewedstrijd tegen FC Twente. De tuchtcommissie van de UEFA sprak de verdediger van Schalke 04 na het bestuderen van de beelden vrij. Matip werd in eerste instantie voor een wedstrijd geschorst, maar ging tegen die uitspraak in beroep.

Matip kreeg in de uitwedstrijd tegen Twente rood voor een vermeende overtreding op Luuk de Jong. Uit de toegekende strafschop maakte De Jong het winnende doelpunt. In Gelsenkirchen stelde Schalke met 4-1 alsnog orde op zaken.

Schalke-trainer Huub Stevens kan Matip nu in de kwartfinale gewoon opstellen. De Duitsers nemen het op 29 maart en 5 april op tegen Athletic Bilbao.

Warren Spector toont Epic Mickey 2

The Associated Press heeft een video-interview met Warren Spector uitgebracht waarin je ook de eerste bewegende beelden van Epic Mickey 2 kan zien. Warren Spector heeft het ondermeer over de rol van Oswald en zijn liefde voor musicals. Voor Oswald zijn er grote plannen in het verschiet en hij zal een volwaardig personage zijn.

Omdat Epic Mickey 2 gebruik maakt van een 'drop-in, drop-out co-op' techniek zorgen ze ervoor dat Oswald deel uitmaakt van de ervaring in singleplayer en multiplayer. Hij zal altijd aanwezig zijn en deel uitmaken van het verhaal. 

Nabestaanden willen geen amnestie voor Bouterse

Nabestaanden van de slachtoffers van de Decembermoorden in Suriname hebben er donderdag bij de Nationale Assemblee op aangedrongen om de voorgestelde amnestie voor president Desi Bouterse en 24 andere verdachten te verwerpen.

In een open brief aan de leden van de Assemblee schrijven de nabestaanden dat het onder de Surinaamse en internationale wetten illegaal zou zijn om Bouterse amnestie te verlenen voordat er een uitspraak is gedaan in de rechtszaak tegen de president.

Op 8 december 1982 werden vijftien tegenstanders van het militaire regime in Fort Zeelandia in Paramaribo omgebracht. Oud-legerleider Bouterse wordt gezien als hoofdverdachte. Het proces tegen de in totaal 24 verdachten begon in november 2007, maar is herhaaldelijk stilgelegd.

Het initiatief voor de wijziging van de Surinaamse amnestiewet, onder welke Bouterse mogelijk amnestie krijgt, is genomen door zes parlementsleden. Vijf van hen behoren tot de Mega Combinatie, de partij van Bouterse. Ze vinden dat het land behoefte heeft aan orde en rust.

Mogelijk stemt de Nationale Assemblee vrijdag al over de voorgestelde wetswijziging.

De cijfers van Blacklight: Retribution

Uitgever Perfect World heeft een nieuwe trailer uitgebracht van Blacklight: Retribution met de voorlopige statistieken van de bèta-fase. In totaal zijn er ondertussen al meer dan 14 miljoen minuten gespeeld en 280 miljoen kogels gevuurd. Je kan zelf bijdragen aan de statistieken door mee te doen aan de actie.

De open bèta van deze MMOFPS is meer dan 3 weken geleden van start gegaan en is beschikbaar op de website van Zombie Studios en Perfect World.   

Blacklight: Retribution

Grote brand in Kerkrade

Bij een brand in het Limburgse Kerkrade komt donderdagavond veel rook vrij. De rook waait richting de woonwijk Terwinselen, maar vooralsnog wordt niet geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden. Een persoon die rook heeft ingeademd is naar een ziekenhuis gebracht, meldt een woordvoerder van de hulpdiensten.

De brand brak omstreeks 20.30 uur uit in een ongeveer zeven meter hoge ketel met inkt buiten het pand van het bedrijf Burrows aan de Klarenanstelerweg. Gekeken wordt nog of er meer en andere dan de gebruikelijke schadelijke stoffen vrijkomen.

De brandweer gaat het vuur te lijf met schuim. Volgens de woordvoerder zijn er geen vlammen te zien, maar komt alleen rook vrij. Hoelang de hulpdiensten denken nodig te hebben om de brand te blussen, is omstreeks 22.15 uur nog onduidelijk.

King of Fighters naar Android

SNK heeft vandaag aangekondigd dat ze King of Fighters voor Android-toestellen uit gaan geven. Ze doen dit via de G-Gee-gameservice voor Android. De game kost vijf euro en wordt gespeeld met een virtual on-screen controller.

Er zijn twintig vechters beschikbaar waaruit je kunt kiezen waaronder Ash Crimson en Billy Kane. In totaal kun je vijf gamemodi kiezen: Team Battle, Single Battle, Endless, Challenge en Training. Door de verschillende modi te spelen unlock je bonus content als illustraties en schetsen van de makers.

Op dit moment zijn de volgende Android-toestellen geschikt: Galaxy S2, Galaxy Tab 10.1, Xperia acro, Xperia play. Als je toestel er niet bij staat wil dat niet direct zeggen dat je de game niet kunt spelen, enkel dat het niet getest is. Kopen op eigen risico in dat geval.

kof

Microsoft Studios kondigt Arcade NEXT voor XBLA aan

Arcade NEXT van Microsoft Studios en Xbox LIVE zal deze lente een reeks Xbox LIVE Arcade-games opleveren. Van 18 april tot en met 9 mei komt er elke woensdag een nieuwe downloadbare titel uit op Xbox LIVE Arcade van Microsoft Studios.

Ook zullen vanaf april alle nieuwe Xbox LIVE Arcade games tot 400 Gamerscore bevatten, met tot 30 unlockbare Achievements.  Dit zijn de games die tijdens Arcade NEXT zullen uitkomen:

  • TRIALS EVOLUTION 18 april
  • BLOODFORGE 25 april
  • FABLE HEROES 2 mei
  • MINECRAFT: XBOX 360 EDITION 9 mei

Drie DLC's in aantocht voor Street Fighter X Tekken

Capcom heeft drie DLC's aangekondigd voor Street Fighter X Tekken. De aangekondigde releases zijn nu nog enkel voor de Japanse markt, maar een Europese release wordt op korte termijn verwacht.

De eerste DLC bevat een nieuwe kleurenset voor de personages en een aantal voorgeprogrammeerde combo's. Deze DLC is vanaf 3 april gratis te downloaden. De tweede DLC bevat nieuwe kostuums voor alle negentien Tekken-personages. Deze DLC komt ook op 3 april uit en gaat honderd yen of tachtig Microsoft Points per personage kosten of 1.300 yen of 1.040 Microsoft Points voor het hele pakket.

De derde DLC bevat de twaalf personages die eerst als aanvulling werden genoemd voor de PlayStation Vita-versie van het spel. Deze DLC heeft nog geen releasedatum meegekregen, maar wel een prijs, namelijk 2.000 yen of 1.600 Microsoft Points.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1051
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
©FOK.nl e.a.