FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 17 juni 2024

Frankrijk boekt nipte zege op Oostenrijk, Mbappé valt uit met vermoedelijke neusbreuk

Frankrijk is het Europees kampioenschap in Duitsland begonnen met een magere zege tegen Oostenrijk. Tegen de Oostenrijkers wonnen de Fransen met 1-0 door een eigen doelpunt van Maximilian Wöber. Vlak voor het einde viel Kylian Mbappé uit met zeer waarschijnlijk een neusbreuk.

Frankrijk, een van de grote favorieten voor de Europese titel, kon tegen Oostenrijk geen geweldige indruk maken. Ondanks dat de Fransen niet heel goed speelden waren er wel een aantal kansen voor de ploeg van bondscoach Didier Deschamps, maar ze waren niet scherp voor het doel. Tien minuten voor het einde van de eerste helft kwam Frankrijk toch op voorsprong nadat Maximilian Wöber op een ongelukkige manier de bal in eigen doel kopte.

Ook in de tweede helft waren de beste kansen voor Frankrijk, onder meer via Kylian Mbappé. De grote ster van Frankrijk schoot oog in oog met de Oostenrijkse doelman naast. Oostenrijk probeerde wel om de achterstand goed te maken, maar was voorin onmachtig.

Vlak voor het einde viel Mbappé uit met zeer waarschijnlijk een neusbreuk. De Franse aanvaller kwam in botsing met een Oostenrijkse schouder en moest met bebloede en scheve neus naar de kant.

Kinderen basisschool Oss met de dood bedreigd

Morgen blijft basisschool IKC Regenboog in Oss de hele dag gesloten. Aanleiding is dat leerlingen uit groep acht van de school online werden bedreigd. Een aantal ouders heeft kinderen vandaag al thuis gehouden vanwege de dreigementen.

Volgens buurtbewoners heeft de school een slecht imago. De bedreiging, die bestond uit foto's van kogels met daarop de namen van kinderen, waren bij de buurtbewoners ook al bekend toen de tijdelijke sluiting werd aangekondigd. Op een andere foto die werd ontvangen waren drie pistolen te zien. Het is niet duidelijk wie de berichten, die via chatdienst Telegram werden verspreid, heeft gestuurd.

De politie doet onderzoek naar de zaak en neemt deze ernstig op. Behalve de school, blijft ook de bijbehorende kinderopvang gesloten. Wanneer de politie, gemeente en overkoepelende scholen organisatie SAAM de situatie weer voldoende veilig achtten gaan school en opvang weer open.

EK-deceptie België tegen Slowakije

Op het Europees kampioenschap voetbal in Duitsland is België bepaald niet best begonnen. In het Waldstadion in Frankfurt gingen de Rode Duivels in hun openingswedstrijd met 1-0 onderuit tegen Slowakije.

Al na krap twee minuten had België op voorsprong kunnen komen: Romelu Lukaku liet een enorme kans liggen en schoot van zeer dicht voor het doel precies richting keeper Martin Dubravka. Een paar minuten later was het raak, maar wel aan de andere kant: Juraj Kucka zag zijn inzet gekeerd worden door keeper Koen Casteels, maar in de rebound was Ivan Schranz trefzeker.

In de rest van de eerste helft leverden kansen over en weer niks op, ook niet voor Lukaku, die kort voor rust nog eens een enorme mogelijkheid liet liggen. Tien minuten na rust kwam België op gelijke hoogte: Amadou Onana legde de bal neer voor Lukaku, die éindelijk een kans ook daadwerkelijk wist te benutten. Jammer voor hem was het wel buitenspel, dus werd de goal afgekeurd.

Een paar minuten later had invaller Johan Bakayoko de gelijkmaker op de voet, maar ook de PSV'er kreeg de bal er niet in: Feyenoorder David Hancko stond op de lijn in de weg. Vier minuten voor tijd scoorde Lukaku weer, maar ook de tweede kans die hij wél wist af te maken leverde niks op: Loïs Openda, die de assist gaf, had hands gemaakt.

België kreeg er geen valide goal in en dus bleef het bij de verrassende 1-0 zege voor Slowakije.

Roemenen verrassen met overtuigende zege op Oekraïne

Roemenië heeft maandag zijn eerste EK-zege in 24 jaar tijd geboekt. Tegen Oekraïne wonnen de Roemenen met maar liefst 3-0.

Roemenië had de laatste twee EK's gemist en vooraf was Oekraïne favoriet tegen de Roemenen en in het eerste deel van de wedstrijd hadden de Oekraïners ook het overwicht met veel balbezit, maar tot grote kansen leidde dat niet. Roemenië ging wel effectief om met de kansen die ze kregen. Nadat Oekraïne-doelman Andriy Lunin slordig de bal inleverde schoot Nicolae Stanciu fraai raak.

Na de openingsgoal kwam Roemenië steeds beter in de wedstrijd en vlak voor rust waren de Roemenen dicht bij de 2-0, maar ditmaal raakte Stanciu de lat. Na rust kwam Roemenië wel op 2-0, ditmaal via Razvan Marin. De oud-Ajacied schoot van buiten de zestien binnen, waarbij doelman Lunin in de fout ging. De 2-0 stond nog maar net op het scorebord en toen was het al 3-0 vanuit een corner. Dennis Man zorgde met een dribbel voor het gevaar, waarna hij aflegde aan Denis Dragus.

Roemenië speelde daarna de wedstrijd uit zonder echt in gevaar te komen. De Roemenen staan door de overwinning aan de leiding in groep E. In de avond komen ook nog België en Slovakije in actie.

OM Noord-Holland eist voorwaardelijke taakstraf voor groepsbelediging Joden

Het Openbaar Ministerie Noord-Holland heeft maandagochtend, 17 juni 2024, een voorwaardelijke taakstraf van 40 uur geëist tegen een 36-jarige man uit Alkmaar.

Hij moest voorkomen omdat hij op 28 en 29 juni vorig jaar pamfletten met antisemitische complottheorieën verspreidde in Alkmaar. Hij heeft hiermee een grote groep mensen beledigd. Zij zijn in een negatief daglicht gezet en verdachte heeft aangezet tot discriminatie, haat en geweld. 

Ernst van de feiten
Het OM vindt dat er sprake is van een ernstig feit en vindt het van maatschappelijk belang om zaken als deze voor de rechter te brengen. De officier van justitie ter zitting: “Uit de geplaatste berichten blijkt van vijandigheid en diepe afkeer tegen Joden. Met deze pamfletten wordt de eer en goede naam van de betreffende groep mensen aangetast. Zij worden zo in een negatief daglicht geplaatst en er wordt aangezet tot discriminatie, haat en/of geweld. De geschiedenis heeft geleerd waar dat toe kan leiden. En ook vandaag de dag worden Joden nog steeds in een kwaad daglicht gesteld. Verdachte leverde een kwalijke bijdrage aan de kwestie die momenteel een open zenuw vormt in de maatschappij.”

Voorwaardelijke taakstraf met bijzondere voorwaarden 
De politierechter veroordeelde de verdachte conform eis en legde hem een voorwaardelijke taakstraf van 40 uur met bijzondere voorwaarden. Deze zien onder andere toe op dat de man zich verplicht moet laten behandelen.

Geleverde Nederlandse militaire steun aan Oekraïne passeert 3 miljard

De waarde aan militaire steun die Nederland tot nu toe leverde aan Oekraïne is de € 3 miljard gepasseerd. Sinds het laatste berichtmoment vorig jaar december leverde Nederland voor zo’n € 470 miljoen. Daarmee komt het totaal op € 3,1 miljard. Het gaat vooral om commerciële leveringen. Dat meldt minister Kajsa Ollongren vandaag aan de Tweede Kamer.

Van het resterende budget voor Oekraïne zijn contracten gesloten en projecten gestart. Oekraïne kan hierdoor voortdurende leveringen tegemoet zien.

Onder de goederen die Nederland sinds december leverde, zitten onder meer gevechtsvoertuigen, vuursteunsystemen, munitie (klein kaliber, zware munitie en granaten), diverse radarsystemen en voertuigen als trucks en opleggers. Ook zijn veldhospitalen, tenten en toebehoren en verschillende soorten logistiek materiaal richting Oekraïne gegaan.

Minister Ollongren lanceerde vorige maand het plan om samen met hulp van andere Patriot-bezittende landen op korte termijn een Patriot-systeem te assembleren en te doneren aan Oekraïne. Dat project vordert, zegt de minister. “Alle puzzelstukken liggen nu op tafel, binnenkort leggen we hem.”

Waarde
De waarde van de in het afgelopen half jaar commercieel verworven goederen bedraagt zo’n € 410 miljoen. Vanuit eigen voorraden is nog eens ter waarde van € 35 miljoen gedoneerd. Met een extra donatie van € 25 miljoen aan het International Fund for Ukraine komt het bedrag uit op zo’n € 470 miljoen.

CV90’s en drones
Daarnaast werd deze maand bekend dat Nederland € 400 miljoen investeert om met Denemarken en Zweden CV90-pantervoertuigen te bouwen voor Oekraïne. Ook draagt Nederland € 60 miljoen bij aan extra, offensieve dronecapaciteit voor het land.

Ninsee wil 'excuses en reflectie' voor bezoek Martin Bosma aan Keti Koti

Het Nederlands Instituut voor Slavernijverleden (Ninsee) wil dat Martin Bosma eerst excuses aanbiedt en reflecteert op eerder gemaakte uitspraken, voordat hij als Tweede Kamervoorzitter een krans komt leggen tijdens de Keti Koti-herdenking. 

Het Ninsee reageert daarmee op een open brief van verschillende personen en organisaties uit de Surinaamse en Caribische gemeenschap. Daarin wordt het Ninsee, samen met de Tweede Kamer en de Amsterdamse Gemeenteraad, opgeroepen om te voorkomen dat Kamervoorzitter Bosma bij de herdenking aanwezig is. De voorzitter van de Tweede Kamer legt normaal gesproken elk jaar een krans bij de herdenking. 

Sinds afgelopen december is die voorzitter dus Bosma. Linda Nooitmeer, de voorzitter van het Ninsee, wijst Bosma op zijn belofte om 'een Kamervoorzitter voor iedereen te zijn': "Vanaf het moment dat bekend is dat Bosma aanwezig is bij de herdenking, is er veel onrust ontstaan. Daar moet hij iets mee, maar het blijft nu stil van zijn kant."

"Omdat er niets gebeurd is hebben wij een brief geschreven waarin hij gevraagd wordt om te reflecteren op de periode waarin hij die uitspraken gedaan heeft", aldus Nooitmeer. "Excuses aanbieden, begrip tonen en laten zien dat hij begrijpt waar de pijn zit. Als hij daar niet toe in staat is, zien we graag een vervanger."

'Ik kom gewoon'
Martin Bosma zegt 'gewoon te komen'. Hij laat, nadat Kamerlid Dogukan Ergin (DENK) het bericht van Ninsee het nieuws over de voorwaarden tijdens een lopend debat aan hem voorlas, weten dat hij uitgenodigd is en dat het bezoek 'gewoon nog in zijn agenda staat'. "Ik heb nog nooit meegemaakt dat een voorzitter moet reflecteren. Of excuses maken, dat ook nog."

Ophef in Frankrijk over energieboost die je snuift als cocaïne

Een poeder dat je via een bijgeleverd rietje opsnuift als alternatief voor energiedrankjes, zorgt in Frankrijk voor ophef. Sniffy kan gemakkelijk een opstap vormen naar cocaïnegebruik. De aanbieder handelt ook in vapes en CBD-producten. De Franse regering is bezig het spul te verbieden.

Opstap naar serieus druggebruik
Maar die ophef is er natuurlijk niet voor niets. Dit lijkt verdacht veel op ‘the real thing’, en kan volgens verslavingsexperts dan ook een gemakkelijke opstap vormen naar serieus drugsgebruik, bijvoorbeeld cocaïne. Ook kan er bij langdurig gebruik neusschade ontstaan, zoals bloedingen, abcessen en infecties. Zelfs kan het neusschot worden aangetast, wat ook bij cocaïnegebruikers vaak voorkomt.

De vergelijking met vapes ligt ook voor de hand: net als bij vapes moeten allerlei zoete smaakjes een jonge doelgroep verleiden. Sniffy is er in de smaken aardbei, munt, limoen en passievrucht, en is in Frankrijk gewoon verkrijgbaar bij de tabakswinkel en – uiteraard – op internet. Het verbaast dan ook niet dat de eigenaar van Power Factory, Mathieu Norton uit Marseille, via zijn bedrijf Highbuy ook handelt in vapes, CBD en andere cannabinoïden.

Minister komt in actie
De Franse minister van Volksgezondheid Frédéric Valletoux reageerde eind mei volgens Libération woedend. “Het maakt razend om te zien dat zo’n soort product aan de jeugd wordt aangeboden”, zei hij volgens de krant tegen Franceinfo. Hij voegde eraan toe dat hij per direct ging kijken hoe dit product verboden kan worden. Inmiddels heeft Valletoux volgens Capital bij de Europese Commissie een aanvraag gedaan om het poeder te verbieden.

Om zijn handel veilig te stellen heeft Norton daarom snel “een belangrijk bericht” op de Sniffy-website geplaatst. Daarin zegt het bedrijf met onmiddellijke ingang te stoppen met het aanbieden van Sniffy als product om te snuiven. In plaats daarvan wordt aangeraden om het poeder op te lossen in water of om het te laten smelten op de tong. De verslavingsindustrie is, zoals bekend, niet voor één gat te vangen.

Uit de Alpen, dus natuurlijk?
In Oostenrijk is er overigens een soortgelijk product op de markt en daar maken ze het qua marketing nog wat bonter. Het recept van Wildkraut is volgens de producenten regelrecht afkomstig uit een eeuwenoud boek over geneeskrachtige kruiden uit de Alpen, ze hebben het alleen wat aangepast en verfijnd. Bij Wildkraut geen zoete smaakjes, maar wel een hele lijst met ingrediënten, vooral afkomstig uit de Alpen, de een nog natuurlijker dan de andere. Zelfs de vergelijking met moedermelk wordt niet geschuwd. In allebei zit taurine, aldus de website, en dan moet het dus wel goed zijn. Opvallend: Wildkraut wordt in dezelfde soort flesjes verkocht als Sniffy. Via Amazon wordt nog een derde energiepoedertje aangeboden, van het Duitse merk Power Sniff, ook in kleine glazen potjes.

Schaamteloze jongerenmarketing
Net als de producenten van vapes zetten Sniffy en Wildkraut schaamteloos in op een jonge doelgroep die zo veel mogelijk van het leven wil genieten en er alles uit wil halen. Rebels, wild en rockend, dat is hoe beide zich presenteren en waar vooral jonge mensen zich graag in zullen herkennen. “Ben je al aan het snuiven of drink je nog steeds”, zo provoceert Wildkraut op de eigen website. Over de gezondheidsrisico’s geen woord. Dat zou maar schadelijk zijn voor het imago. En erger nog: de omzet drukken.

Militair veroordeeld voor niet opvolgen dienstvoorschriften in Irak

De militaire kamer veroordeelt een 25-jarige ex-militair uit Baarn tot een taakstraf van 140 uur. De militaire kamer vindt bewezen dat de man opzettelijk de dienstvoorschriften overtrad. Daardoor raakte een andere militair zwaargewond.

De man was in 2022 als militair uitgezonden naar Irak. Na een schietoefening deed de militair samen met collega's achter zijn tent wapenonderhoud. Toen hij daarmee klaar was deed hij meerdere keren zonder reden een controlewerking. Daartoe trok hij de slede van zijn wapen naar achteren en drukte af. Hij stopte daar pas mee toen zijn collega daar een opmerking over maakte.

Ongecontroleerd schot
De man deed vervolgens zijn patroonmagazijn - die met scherpe munitie was gevuld - in het wapen. Dat patroonmagazijn had hij voorafgaand aan het wapenonderhoud naast zich neergelegd. De man deed opnieuw een controlewerking met het geladen pistool. Hij hield het wapen daarbij niet in een veilige richting. Hij loste een ongecontroleerd schot, waardoor de collega die naast de man zat werd getroffen en zwaargewond raakte.

Fout op fout
De militaire kamer oordeelt dat de man fout op fout stapelde. Zo hield hij de munitie niet gescheiden van zijn wapen en controleerde de werking meerdere keren op een plaats waar dat niet was toegestaan. Ook deed hij het patroonmagazijn in het wapen en laadde hij het wapen op een plaats waar dat niet mocht. Hij nam daarbij geen veiligheidsmaatregelen. Vervolgens haalde hij de trekker over en schoot hij in een niet veilige richting. Daarbij ontstond niet alleen levensgevaar of gevaar voor zware verwondingen voor de collega die naast hem zat, maar ook voor de collega die in het verlengde van die collega zat.

Straf gelijk aan de eis
Van een ervaren en getraind militair mag worden verwacht dat hij de dienstvoorschriften naleeft en de daarin weergegeven veiligheidsmaatregelen altijd uitvoert. Dat de man dit niet deed en daardoor een collega militair ernstig verwondde neemt de militaire kamer hem dan ook zeer kwalijk. De militaire kamer weegt bij het bepalen van de straf mee dat de man een blanco strafblad heeft. De militaire kamer vindt de door de officier van justitie geëiste taakstraf van 140 uur passend en legt deze daarom aan de man op.

Mountainbikester Pieterse 2e in World Cup Italië, Schurter wint na een jaar weer

's Werelds beste cross-countrymountainbikers kwamen zondag in de World Cup in actie in het Italiaanse Val di Sole. Na de shorttrackwedstrijden van vrijdag stonden daar de cross-countrywedstrijden op het programma, waarin het dit keer toch wat minder spannend was.

Vrouwen
In de eerste volle ronde reed Puck Pieterse met Pauline Ferrand-Prevot en Loane Lecomte weg van de rest van het veld. Lecomte kon dat niet zo lang volhouden en haakte af, Pieterse ging nog even mee met Ferrand-Prevot. De Française was echter een flinke maat te groot, liet Pieterse al snel achter en soleerde naar een indrukwekkende zege. Pieterse werd op vijftig tellen wel tweede, de Zuid-Afrikaanse Candice Lill reed al snel langs Lecomte naar plek drie en hield dat knap vol tot aan de finish voor haar allereerste World Cup-podium. Anne Tauber finishte als elfde, Lotte Koopmans werd 46e.

Mannen
Al vroeg in de wedstrijd ontstond een klein kopgroepje: Alan Hatherly viel aan en de Zuid-Afrikaan kreeg Nino Schurter, Martin Vidaurre en Jordan Sarrou in zijn kielzog mee. Na twee ronden werden zij vergezeld door een achtervolgend groepje, maar in no-time reden Hatherly, Schurter en Vidaurre opnieuw weg van de rest.

De jonge Chileen Vidaurre moest het tempo bergop even later laten gaan, Schurter en Hatherly trokken door. Met nog ruim drie volle ronden te gaan moest ook Hatherly de Zwitserse legende laten rijden en Schurter reed zo naar een zeer indrukwekkende overwinning, zijn eerste sinds Val di Sole vorig jaar. Hatherly werd tweede, de Fransman Mathis Azzaro won op gepaste afstand de sprint om plek drie - Nederlanders waren er niet.

FOK! Wat een weer: buien in het zuidwesten

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goede morgen!

Vanochtend overheerst in het zuidoosten de bewolking met af en toe regen of een bui. In het noordwesten blijft het droog en schijnt de zon ook regelmatig. Er staat een zwakke tot matige wind uit het zuiden tot zuidwesten.

Vanmiddag is het zuidoosten half tot zwaar bewolkt met enkele buien, mogelijk met onweer. Elders blijft het droog en schijnt de zon. De maximumtemperatuur ligt rond 20°C. De wind is zwak tot matig en komt uit het zuidwesten, in het westen en noorden uit het westen.

Vanavond is er in het zuidoosten nog een enkele bui mogelijk. Elders is het droog en schijnt eerst de zon. Landinwaarts is er weinig wind. In het noordwesten staat een matige wind uit het westen.

Vannacht is het droog en ontstaat vooral in het oosten plaatselijk mist. De minimumtemperatuur ligt tussen 14°C in het zuiden en 6°C plaatselijk in het noorden. Er is weinig wind. (Bron: KNMI)

Tot morgen!   

               

Ook op het terras in Amsterdam regende het gister  (Foto: Rob)
Ook op het terras in Amsterdam regende het gister (Foto: Rob)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Israëlische regering kwaad op IDF wegens aanbod humanitaire gevechtspauze

De door het Israëlische leger aangekondigde humanitaire gevechtspauze  in het zuiden van Gaza is niet goed ontvangen door de Israëlische regering. Een woordvoerder van de regering zei dat premier Netanyahu pas zondagochtend via de media over de plannen hoorde en ze beschouwt als onaanvaardbaar. Israëlische televisiestations citeerden Netanyahu: “We hebben een land met een leger, niet een leger met een land.”

Minister van Defensie Gallant was naar verluidt ook boos over de timing van de aankondiging van de gevechtspauze, nadat zaterdag verschillende Israëlische soldaten in de Gazastrook zijn gedood. De minister die verantwoordelijk is voor de nationale veiligheid, Ben-Gvir, schreef op Platform X dat degene die deze beslissing heeft genomen, ander werk zou moeten gaan zoeken. 

Het Israëlische leger kondigde zondagochtend aan dat er tot nader order dagelijks tussen 08.00 uur en 19.00 uur (lokale tijd) geen militaire activiteiten zouden plaatsvinden vanaf de grensovergang Kerem Shalom in het noorden. Dit zou meer hulpleveringen aan Gaza mogelijk moeten maken. De gevechten in Rafah tegen Hamas gaan wel door.

Omstreden EU-natuurherstelwet toch mogelijk door ommezwaai Oostenrijk

Doordat Oostenrijk van gedachte is veranderd kan de Europese natuurherstelwet er alsnog komen. Door de koerswijziging kan de wet vandaag toch nog worden goedgekeurd door de Europese lidstaten. 

Op een persconferentie in Wenen kondigde minister van Milieu Leonore Gewessler, die deel uitmaakt van de groene partij, vandaag aan dat Oostenrijk toch vóór de natuurherstelwet zal stemmen. De natuurherstelwet heeft al heel wat voeten in de aarde gehad. De Europese Commissie, het Parlement en de Raad van de EU behaalden eind vorig jaar een akkoord over de wet. 

De wet werd nipt goedgekeurd in het Europees Parlement, al had de grootste partij EVP, gevraagd om tegen de omstreden wet te stemmen. Tegenstanders vrezen nog meer en strengere regelgeving, commerciële nadelen en problemen voor de landbouwsector.

De Natuurherstelwet verplicht de lidstaten onder meer  om tegen 2030 minstens 30 procent van de habitats die in slechte staat verkeren te herstellen, met prioriteit voor Natura 2000-gebieden. In 2050 moet dat 90 procent zijn. Verder moeten steden vergroenen, rivieren moeten vrij kunnen stromen, landbouwers moeten de biodiversiteit versterken en bossen moeten op een meer natuurlijke wijze beheerd worden. De lidstaten moeten ook inspanningen doen om de daling van het aantal soorten akkervogels te stoppen, omdat die een goede barometer zijn voor de gezondheid van de biodiversiteit.

[EK24] Voetbalsupporters met humor Italië - Albanië: 0-1

EK24 - Italië tegen Albanië. Dat is toch wel een beetje als Goliath tegen David. Dus wat doe je als supporter van de voetbaldwerg van de Balkan? Je gaat over tot de ultieme provocatie van de fans van de tegenstander. De beelden spreken voor zichzelf.

.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1313 (nu compleet!)
review
Alan Wake II: Night Springs
special
Random Pics van de Dag #1312
special
Pinkpop 2024: een terugblik
special
VrijMiBabes #215 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1311
©FOK.nl e.a.