FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 16 juni 2024

Favoriet Engeland wint met de nodige moeite van Servië

Engeland heeft met de nodige moeite hun eerste groepswedstrijd op het EK voetbal gewonnen. Tegen Servië wonnen de Engelsen met 1-0 en staan aan de leiding in groep C.

Engeland begon goed aan de wedstrijd tegen Servië en na twaalf minuten kopte Jude Bellingham raak. De middenvelder zette de aanval zelf op en kopte vervolgens raak bij de tweede paal uit een voorzet van Bukayo Saka.

Engeland bleef na het openingsdoelpunt, al kreeg Servië vlak na de 1-0 een kans na gepruts in de verdediging bij de Engelsen, maar Aleksandr Mitrovic kon niet profiteren. Daarna was het weer aan Engeland die via Kyle Walker een goede kreeg om de score te verdubbelen, maar zijn inzet ging voorlangs en uiteindelijk zou het bij rust 1-0 staan.

In de tweede helft kwam Servië beter in de wedstrijd. Ze gingen druk zetten op de Engelse verdediging en Engeland kwam nog amper aan voetballen toe, al was Harry Kane dicht bij de 2-0, maar zijn kopbal werd op de lat getikt de Servische doelman Predrag Rajkovic. Ook de Engelse doelman Jordan Pickford moest in de tweede helft aan de bak en redde onder meer op een schot van Sergej Milinković-Savić.

Door de overwinning gaat Engeland aan kop in de groep C met drie punten. Denemarken en Slovenië, de andere landen in de groep, speelde eerder op de dag gelijk.

"Bladerunners" gaan Britse lage emissie zones te lijf

In Nederland gaan de nul of lage emissie zones de komende jaren uitgebreid worden. Volgend jaar bijvoorbeeld in veel steden voor bestelauto's. In het Verenigd Koninkrijk is er inmiddels een behoorlijke weerstand tegen de lage emissie zones, ULEZ, en worden deze nogal grof bestreden.

Op X, het voormalige Twitter, tonen verschillende van deze bladerunners hoe ze de zaag zetten de palen die gebruikt worden om de ultra lage emissie zones te handhaven. De camerapalen worden met accuzaagmachines doorgezaagd, omgeduwd, en met verf bewerkt. Vervolgens kan iedereen zonder gevolgen deze plek passeren zonder aan de emissie vereisten te voldoen en zonder een boete te ontvangen.

Drijfveer voor deze bladerunners zijn de hoge kosten die het systeem veroorzaakt, zo zeggen ze. Vooral mensen die zich geen schone auto kunnen veroorloven worden hard geraakt door de boetes. In de huidige tijd waarin het in het land economisch niet zo best gaat, is dit blijkbaar een pijnpunt voor een groep Britten.

Random Pics van de Dag #1304

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Denemarken en Slovenië verdelen de punten op EK voetbal

Denemarken heeft op het EK niet kunnen winnen van Slovenië. De Denen begonnen goed aan de wedstrijd en het leek de wedstrijd van Christian Eriksen te worden, die in het eerste EK-duel na zijn hartstilstand in 2021 op weg was om de matchwinner te worden, maar in de slotfase kwam Slovenië nog langszij.

Denemarken begon sterk aan het duel tegen Slovenië. De Denen combineerden goed en kwamen na een kwartier op voorsprong. Na een snelle ingooi gaf Jonas Wind een fraaie assist op Christian Eriksen, die na een mooie controle afwerkte. Het was voor de nummer tien van Denemarken exact 1100 dagen na zijn laatste EK-wedstrijd weer een doelpunt. Op 12 juni 2021 kreeg de middenvelder tijdens het EK-duel met Finland een hartstilstand.

Ook na het openingsdoelpunt was Denemarken in de eerste helft sterker dan Slovenië, maar bij rust was het nog altijd maar 1-0 en mocht Slovenië hopen op een resultaat. Dat resultaat zou er uiteindelijk ook komen. Denemarken viel ver terug, terwijl Slovenië wat beter erin kwam. Met nog twintig minuten te gaan was Slovenië al een aantal keer dichtbij de gelijkmaker via Adam Gnezda Cerin (kopbal net naast) en Benjamin Šeško (afstandsschot op de paal) en uiteindelijk zou de 1-1 ook vallen. Erik Janza zorgde uiteindelijk voor de gelijkmaker nadat zijn afstandsschot van richting werd veranderd en daarbij de doelman van Denemarken kansloos liet.

Door het gelijkspel gaan beide ploegen aan de leiding in Groep C met één punt. Later op de avond spelen ook Servië en Engeland nog tegen elkaar.

Almeida pakt slottijdrit, Yates met eindzege in Ronde van Zwitserland

UAE Emirates heeft opnieuw hun dominantie getoond in de Ronde van Zwitserland, ditmaal in een klimtijdrit. In de klimtijdrit over 15,7 kilometer pakte Joao Alemeida de ritzege, maar de eindwinst was voor Adam Yates. De Engelsman werd tweede in de daguitslag achter zijn ploeggenoot Almeida, maar behield wel zijn leiderspositie en schreef de Ronde van Zwitserland op zijn naam, voor Almeida.

De Ronde van Zwitserland was het speelterrein van UAE Emirates. De laatste drie bergritten werden ze steeds één en twee in daguitslagen en stonden ook nummer één en twee in het algemeen klassement. Vandaag stond nog een klimtijdrit op het programma over 15,7 kilometer en ook daar waren Adam Yates en Joao Almeida beter dan de tegenstand.

Joao Almeida pakte de ritzege. De Portugees was aan de finish twintig seconden sneller dan Mattias Skjelmose, die tot dan toe de snelste tijd had neergezet. Alleen Adam Yates kon de tijd van Almeida nog verbeteren en was bij het tweede tussenpunt nog iets sneller dan zijn ploeggenoot, maar aan de finish moest hij wat inleveren. Yates kwam acht seconden te kort voor de ritzege, maar behield wel zijn leiderstrui en won voor het eerst de Ronde van Zwitserland.

Yates won het algemeen klassement met 22 seconden voorsprong op Almeida. Skjelmose werd derde, maar wel op meer dan drie minuten van de winnaar. Wilco Kelderman werd negende in het algemeen klassement.

Results powered by FirstCycling.com

Weghorst schiet Oranje naar winst op EK voetbal tegen Polen

Het Nederlands elftal heeft met de nodige moeite de eerste groepswedstrijd op het EK voetbal gewonnen. Tegen Polen kwam het nog wel achter, maar wonnen dankzij een laat doelpunt van invaller Wout Weghorst met 2-1.

Het Nederlands elftal begon goed aan de wedstrijd. De eerste kansjes waren voor Oranje, maar keken na een kwartier toch tegen een achterstand aan. Vanuit een corner kopte Adam Buksa bij de eerste paal raak en kon het Nederlands voetbalelftal in de achtervolging. En de ploeg van bondscoach Ronald Koeman kreeg ook de nodige kansen en uiteindelijk zou de 1-1 ook vallen. Nathan Aké onderschepte halverwege het veld en gaf de bal aan Cody Gakpo, die met het nodige geluk de gelijkmaker binnenschoot.

Na de gelijkmaker bleef de ploeg van bondscoach Ronald Koeman beter en kreeg vlak voor rust via Gakpo en Depay goede kansen, en vooral de kans van Gakpo mocht erin na een goede aanval.

Na rust was de wedstrijd meer in evenwicht. Nederland begon nog wel goed aan de tweede helft, maar daarna kwam Polen beter erin en werd daarin een aantal gevaarlijk. De wedstrijd leek op weg naar een gelijkspel, maar dankzij Wout Weghorst won Oranje alsnog. De invaller kreeg ietwat de bal gelukkig voor zijn voeten en twijfelde niet en zette de 2-1 op het scorebord. In het slot was Polen nog dicht bij 2-2, maar dankzij een goede redding van Bart Verbruggen won Oranje hun eerste groepswedstrijd.

Energietoeslag onterecht uitgekeerd. 'Terugvorderen moeilijk'

In een drietal gemeenten in Zuid-Holland hebben honderden huishoudens onterecht energietoeslag ontvangen. Dit blijkt uit een brief aan de gemeenteraad van Wassenaar. De onterechte uitkering komt door een fout van de gemeente zelf, aldus de schrijver. Het gaat om €800,00  toeslag per adres. Men gaat het geld niet terugvorderen, maar slechts de ontvangers vragen het terug te storten.

Mensen met een uitkering, minimaregeling of met een inkomen dat maximaal 130 procent boven het sociaal minimum zit, kon 800 euro aan energietoeslag aanvragen. Nu blijkt dat bij het overmaken een flink aantal mensen er geen recht op had. Het ging vooral fout bij de aanvragers van die toeslag, dus de mensen zonder uitkering of minimaregeling. "In totaal zijn er in de drie gemeenten 322 onjuiste betalingen gedaan", legt het college van Wassenaar uit in haar brief aan de gemeenteraad.

Geld niet teruggevorderd
De energietoeslag is een steun in de rug voor inwoners met een laag inkomen. De energierekeningen stegen flink, onder andere als gevolg van de oorlog in Oekraïne waardoor veel mensen het hoofd niet boven water konden houden.

Het gaat in om 249 huishoudens in Leidschendam-Voorburg, 33 huishoudens in Voorschoten en 40 huishoudens in Wassenaar die onterecht geld hebben gekregen. Dat geld wordt niet teruggevorderd, maar teruggevraagd. "Bij terugvordering wordt een inwoner verplicht het bedrag terug te betalen, daardoor kunnen ze in financiële problemen komen." Precies dat is wat het college in Wassenaar wil voorkomen. "Een andere reden is dat de betaling in december vorig jaar is gedaan. Omdat we inmiddels een half jaar verder zijn, is de kans groot dat het overgemaakte geld al is uitgegeven." Dat zou ervoor zorgen dat het risico voor financiële problemen bij inwoners alleen maar groter wordt. Het betekent dat de drie gemeenten ruim 250.000 euro te veel hebben uitgegeven.

Niet alle deelnemers tekenen slotakkoord Oekraïne-top Zwitserland

Gisteren en vandaag is in Zwitserland een internationale top over de situatie in Oekraïne, waaraan ongeveer 90 landen en organisaties deelnemen. Het is onwaarschijnlijk dat er een vredesakkoord tussen Rusland en Oekraïne zal worden bereikt, omdat Rusland niet is uitgenodigd. Oekraïne hoopt vooral op meer internationale steun voor zijn eigen vredesvoorstel.

Update 16.20 uur: De slotverklaring van de Oekraïense top in Zwitserland wordt niet door alle deelnemende staten gesteund. Volgens een lijst van de Zwitserse gastlanden werd het document slechts door 80 van de 93 deelnemende staten goedgekeurd.

In de verklaring pleiten de ondertekenaars ervoor dat de door Rusland bezette kerncentrale van Zaphorizja wordt beschermd en dat elke dreiging tot het gebruik van kernwapens moet worden veroordeeld. Daarnaast zetten de 80 staten zich in voor een ongehinderde graanexport uit Oekraïne, die vooral van belang is voor bijvoorbeeld de arme landen in Afrika. De verklaring van de top pleit ook voor de uitwisseling van krijgsgevangenen en de terugkeer van kinderen en andere burgers die zijn ontvoerd naar Rusland.

Onder de landen die het daar niet mee eens waren, bevonden zich zes staten uit de G20-groep van de belangrijkste economische machten ter wereld: Brazilië, Mexico, Saoedi-Arabië, Zuid-Afrika, India en Indonesië. Bovendien steunen Armenië, Bahrein, Thailand, Libië, de Verenigde Arabische Emiraten, Colombia en het Vaticaan de slotverklaring niet.

Eerdere berichtgeving: De internationale vredestop wordt gehouden in Bürgenstock, een luxueus vijfsterrenresort in de buurt van de Zwitserse stad Luzern. De Oekraïense president Volodimir Zelenskyy koos specifiek voor Zwitserland vanwege diens neutrale positie in Europa. (Rusland ziet de organisatie van deze top door Zwitserland overigens als een schending van die neutrale status.)

De Russische president Vladimir Poetin beloofde vrijdag in een toespraak "onmiddellijk" een opdracht tot een staakt-het-vuren te geven en onderhandelingen te starten als Kyiv zich zou terugtrekken uit de vier regio's die in 2022 door Moskou werden geannexeerd en af zou zien van een NAVO-lidmaatschap.

De premiers van Italië, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben de voorwaarden van het staakt-het-vuren van de Russische president Vladimir Poetin van de hand gewezen. De Italiaanse premier Giorgia Meloni noemde de vredesvoorwaarden van Poetin "propaganda".

De Duitse kanselier Olaf Sholz had een soortgelijke negatieve reactie op het voorstel van Poetin. In een interview met de Duitse omroep ARD zei hij: "Wat hij (Poetin) eigenlijk voorstelt is de goedkeuring op zijn imperialistische invallen." Scholz impliceerde dat de voorwaarden die Poetin schetste gericht waren op het Russische publiek, dat volgens hem een vreedzame uitkomst van de oorlog wilde zien in plaats van echte vredesvoorwaarden. Scholz beschuldigde Poetin er ook van dat hij probeerde zijn rol bij de start van de oorlog tegen Oekraïne te "verdoezelen".

De Britse premier Sunak wees het voorstel van Poetin tijdens de Vredesconferentie in Zwitserland van de hand door te zeggen dat Poetin "geen echte interesse heeft in een echte vrede" en dat de top bedoeld was om onder andere de territoriale integriteit te bespreken en te handhaven.

Tijdens dezelfde top nam Ursula von der Leyen, hoofd van de Europese Commissie, het aanbod van Poetin op de korrel door te zeggen dat "het bevriezen van het conflict vandaag met buitenlandse troepen die Oekraïens land bezetten geen oplossing is", ze suggereerde dat dit zou leiden tot een uitbreiding van het conflict. Ze voegde eraan toe dat een duurzame vrede in de eerste plaats de territoriale integriteit van Oekraïne moet waarborgen.

De vicepresident van de Verenigde Staten, Kamala Harris, die de Zwitserse top bijwoonde in plaats van president Biden, merkte op: "Poetin roept niet op tot onderhandelingen, hij roept op tot overgave."

De conferentie in Zwitserland bracht meer dan 90 delegaties samen - waaronder verschillende staatshoofden - om voor het eerst sinds het begin van de invasie in februari 2022 te praten over vrede in Oekraïne.

Rusland was niet uitgenodigd om de top bij te wonen, nadat het duidelijk had gemaakt dat het geen vredesonderhandelingen met Oekraïne zou beginnen tenzij Kyiv de territoriale overwinningen van Rusland zou erkennen.

De voorwaarden van Oekraïne voor onderhandelingen omvatten het vertrek van Russische troepen van zijn grondgebied - inclusief het eerder geannexeerde Krim-schiereiland -, het herstellen van de territoriale integriteit van Oekraïne en het ter verantwoording roepen van Rusland voor oorlogsmisdaden.

Kyiv wil ook dat Moskou herstelbetalingen moet doen aan Oekraïne voor alle geleden schade door de oorlog en dat aanvraagprocedure om lid te worden van de NAVO doorgaat.

De top markeert het hoogtepunt van wat de afgelopen anderhalf jaar bekend staat als de 'vredesformule' van Zelenskyy. Dit is gebaseerd op een 10-puntenplan dat de Oekraïense president in november 2022 presenteerde tijdens een G20-top.

Het afgelopen jaar hebben al enkele kleinere vredesconferenties op een lager niveau plaatsgevonden waar het 10-puntenplan werd besproken, zoals in de Zwitserse stad Davos en Saudi-Arabië. Deze top bij Luzern is tot nu toe de grootste en meest prominente, met meerdere staatshoofden en regeringsleiders op de gastenlijst.

Ferrari wint heerlijke en drijfnatte 24 uur van Le Mans

Op het circuit van Le Mans is zaterdagmiddag de 92e editie van de 24 uur van Le Mans van start gegaan. Om 16.00 uur werden 62 auto's op gang gevlagd, verdeeld in drie klasses: de snelle Hypercars, de LMP2-klasse en de LMGT3-klasse. We proberen hier natuurlijk regelmatig voor updates te zorgen, verder is het FOK!forum uiteraard ook weer 24 uur lang actief in deze reeks, wees welkom!

Update 16.00 uur
In de slotfase werd het ineens nog even flink spannend: de #50 Ferrari met Nielsen achter het stuur had een mooie voorsprong op Lopez in de #7 Toyota, maar wat brandstof betreft zat hij op het randje. Het was behoorlijk billenknijpen in de laatste twee ronden, maar Nielsen haalde het nét en Ferrari pakte voor het tweede jaar op rij de overwinning in Le Mans met Fuoco, Molina en Nielsen.

De #7 Toyota met Nyck de Vries, Kamui Kobayashi en Jose Maria Lopez werd tweede, voor de #51 Ferrari met James Calado, Antonio Giovinazzi en Alessandro Pier Guidi.

De winst in de LMP2-klasse was voor de #22 United Autosports met Bijoy Garg, Oliver Jarvis en Nolan Siegel, voor de #34 Inter Europol met Vladislav Lomko, Clement Novalak en Jakub Smiechowki. Derde werd Job van Uitert met Reshad de Gerus en Paul Lafargue in de #28 IDEC Sport.

De LMGT3-klasse leverde tot slot Nederlands succes op: de #91 Manthey EMA Porsche met Morris Schuring, Richard Lietz en Yasser Shahin pakte de zege. Plek twee ging naar Augusto Farfus, Sean Gelael en Darren Leung in de #31 Team WRT BMW, voor de #88 Proton Ford van Dennis Olsen, Mikkel Pedersen en Giorgio Roda.

Update 15.00 uur
Met dik anderhalf uur te gaan moest de #50 Ferrari toch echt naar binnen, want Nielsen kreeg de deur zelf niet dicht. Zo ging de #7 Toyota, bestuurd door Jose Maria Lopez, naar de leiding, voorbij de #51 Ferrari, die nog geen straf had gekregen.

Die straf kwam er bijna drie kwartier later dan toch: welgeteld vijf seconden, in te lossen bij de volgende pitstop, waarmee Ferrari enorm ontsnapte. De andere Ferrari, de #50, reed na een stop van de Toyota weer aan de leiding, maar ook daar hing nog wat boven het hoofd: een mogelijke straf voor een unsafe release tijdens de vorige reguliere pitstop.

Update 14.00 uur
Nog twee uur te gaan en er valt nog altijd niet heel erg veel over te zeggen. Sterker nog, het is weer gaan regenen in Le Mans, wat de boel alleen maar nóg moeilijker maakt. Iedereen kwam binnen voor regenbanden, waarna de #50 Ferrari voorop reed met Nicklas Nielsen, voor de #8 Toyota van Brendon Hartley. Die werd echter in de rondte getikt door Alessandro Pier Guidi in de #51, waardoor Hartley flink wat plekken inleverde.

In de LMP2-klasse ging de #22 United Autosports aan de leiding, voor de #183 AF Corse en de #28 IDEC Sport van Job van Uitert. De leiding bij de GT3's was voor de #91 Manthey EMA Porsche van onder meer Morris Schuring, voor de #31 Team WRT BMW en de #88 Proton Porsche.

Voor de leidende #50 leek er ineens ook drama aan te komen: de deur zat los en dat zou in principe gerepareerd moeten gaan worden. Daarmee leek de weg ineens vrij voor niemand minder dan Nyck de Vries en zijn teamgenoten in de #7 Toyota, die op plek drie reden, maar met de #2 Cadillac er niet ver achter.

Update 13.00 uur
Even na twaalf uur sloeg het noodlot dan voor het eerst echt toe bij een Ferrari: de #83 AF Corse van Robert Kubica en co kwam binnen, begon flink te roken en werd de garage in gereden. Een dik half uur later was het bij de #7 Toyota nog eens raak: weer lek en daarmee leken de winstkansen dit keer toch wel weg.

De #2 Cadillac zit op een wat andere strategie, maar gaat daarmee vooralsnog wel aan de leiding. De #50 Ferrari volgt op een paar seconden, voor de #8 Toyota, #51 Ferrari en #6 Porsche.

Update 12.00 uur
Nog vier uur te gaan en het is nog altijd uiterst spannend. Kamui Kobayashi moest zijn #7 Toyota naar binnen brengen met een lekke band, maar de geplande pitstop was al niet heel ver weg meer, dus de schade bleef beperkt.

Voorin was Sebastien Buemi lekker bezig in de #8 Toyota, waarmee hij Robert Shwartzman in de #83 Ferrari verschalkte en aansloot bij Antonio Fuoco in de #50 Ferrari om zo een strijd om de leiding in de race te beginnen. De Toyota moest wel wat eerder naar binnen, dus moest even wachten tot de rest ook een stop kwam maken.

Update 11.00 uur
Met het einde van de safety car in zicht ging het fout voor de #3 Cadillac, de auto van Renger van der Zande. Met Scott Dixon achter het stuur leek de auto een groot probleem te hebben, met pijn en moeite wist Dixon de bolide nog binnen te krijgen, maar de kans op de winst was klaar.

Niet veel later was het ook zo goed als klaar voor de #311 Cadillac: Pipo Derani gleed stevig de bandenstapel in. De slow zone duurde niet al te lang en er kon gewoon geracet worden, maar niet voor de #3: met vijf uur te gaan ging de garagedeur helaas dicht.

De #50 Ferrari gaat ondertussen aan de leiding, voor de #83 Ferrari, de #8 Toyota, #6 Porsche, #7 Toyota en #51 Ferrari, allemaal binnen een goede tien seconden.

Update 10.00 uur
Even na zeven uur werden de eerste stops gemaakt om slicks te halen, te beginnen met De Vries in de #7 Toyota. Kort daarop ging het fout voor de #4 Porsche: Felipe Nasr verkeek zich op de Indianapolisbocht en ging hard de bandenstapel in, einde race.

De slow zone die daar het gevolg van was pakte perfect uit voor de #6 Porsche, die wat later stopte dan de leidende #8 Toyota en daarmee de leiding over wist te nemen. Even na half tien ging het pas echt fout: de #27 Heart of Racing Aston Martin, derde in de GT3-klasse, ging loeihard de bandenstapel in en eindigde op z'n dak. Gelukkig duurde het niet heel lang voor Daniel Mancinelli uit de auto kroop en zelfstandig weg liep, maar de safety car kwam uiteraard de baan op.

Update 09.00 uur
Om tien over acht kon er dan éindelijk weer geracet worden, hoewel dat voor De Vries niet lekker ging: zijn voorruit was in no-time zó smerig dat hij onmogelijk door kon. "Jongens, ik kom naar binnen, anders crash ik", liet hij weten over de radio, alvorens te stoppen om zijn voorruit schoon te laten maken.

Straffen kwamen er ook, onder meer de #3 Cadillac en de #51 Ferrari kregen een drivethroughpenalty aan de broek, omdat ze midden in de nacht te hard hadden gereden onder geel.

Update 08.00 uur
Het heeft er alle schijn van dat we eindelijk weer naar daadwerkelijk racen kunnen gaan kijken. De drie safety car-rijen worden samengevoegd tot één, de laatste stap voor een herstart, en de baan is zeker nog nat, maar niet meer onmogelijk op snelheid te berijden. Een kwestie van minuten, waarschijnlijk. De #8 Toyota voorop, dan de #6 Porsche, de #50 Ferrari, #7 Toyota, #83 AF Corse Ferrari, #38 JOTA Porsche en #2 Cadillac.

Update 07.00 uur
Er valt water uit de Franse lucht.

Update 06.00 uur
Het goede nieuws is dat de safety cars naar binnen zijn gegaan, het slechte nieuws is dat ze dat alleen deden om bij te tanken. Het regent nog altijd, er gebeurt niks meer dan wat slapende monteurs en hier en daar coureurs die vragen om wat informatie om wakker te blijven.

Update 05.00 uur
Il pleut comme vache qui pisse.

Update 04.00 uur
Even na drie uur viel er wat lichte regen, wat voor weinig problemen zorgde, en rond half vier begon het wat natter te worden. Na een klein kwartiertje spinde Jack Aitken met de #311 Cadillac het grind in, maar hij kon verder. Toch werden de safety cars de baan op gestuurd, wat gezien de regenval wel eens lang zou kunnen duren.

Update 03.00 uur
Weinig echte veranderingen voorin het veld, maar er lijkt wel een zeer chaotische periode aan te komen: het kan elk moment gaan regenen in Le Mans en vooral tegen vier uur kan dat wel eens heftig gaan worden. De #183 AF Corse gaat in de LMP2 inmiddels aan de leiding, de #91 Manthey Porsche met Schuring achter het stuur voert het GT3-veld aan.

Update 02.00 uur
Slecht nieuws voor Larry ten Voorde: 'zijn' #66 Ferrari kwam met Salih Yoluc achter het stuur stil te vallen en het team kan inmiddels gaan douchen. Dat geldt ook definitief voor de #46 BMW, waarmee we nu acht uitvallers hebben.

Voorin wordt nog altijd lekker gestreden, met name Antonio Fuoco was goed bezig en reed de #50 Ferrari naar plek vier. De #8 Toyota reed voorop, met de #6 Porsche er minder dan tien seconden achter. De top-9 rijdt nog altijd in dezelfde ronde, met de #3 Cadillac van Van der Zande op plek negen.

Goed nieuws in de GT3-klasse, wat Nederland betreft: de #91 Manthey Porsche, met Morris Schuring achter het stuur, rijdt op plek twee, vlak achter de #78 Akkodis Lexus.

Update 01.00 uur
Na anderhalf uur safety car kon er eindelijk weer geracet worden. Veelbelovend: vrijwel het hele veld reed op slicks, maar de baan was zeker op sommige stukken toch echt nat. Bijna iedereen kwam al snel binnen voor regenbanden, de Frederick Makowiecki in de #5 Porsche niet. Hij bouwde zo snel een grote voorsprong op, maar die werd ook zeer rap ongedaan gemaakt door de veel snellere auto's op regenbanden.

Kubica pakte zo snel de leiding over in de #83 Ferrari, maar dat duurde niet lang: hij kreeg een dertig seconden stop & go voor het veroorzaken van de crash van de BMW en zakte terug naar plek zes. De volgende slow zone was ook al snel weer een feit: de motor van de #30 Duqueine LMP2-auto plofte stevig uit elkaar en veroorzaakte een flinke rookwolk.

Ook dat werd opgelost en inmiddels hebben we de #8 Toyota met Ryo Hirakawa aan de leiding, voor de #6 Porsche met Laurens Vanthoor en de #7 Toyota met, jawel, Nyck de Vries. In de GT3-klasse is het klaar voor de #46 WRT BMW, die zo goed bezig was: Ahmad Al Harthy knalde de auto de vangrails in.

Update 00.00 uur
De eerste acht uur van de race zijn alweer voorbij, bijna anderhalf uur lang hebben er safety cars voor de auto's uit gereden. Er is dus het afgelopen uur verder niks gebeurd, behalve dat het lokaal vrij fors is gaan regenen. De herstart zit er overigens wel aan te komen.

Update 23.00 uur
De #60 Iron Lynx Lamborghini met Claudio Schiavoni crashte op de natte baan en zorgde voor een full course yellow. Dat maakte Alpine niet meer mee: de garagedeur bij de #36 ging ook dicht, beide auto's waren klaar.

Even na half elf ging het echt weer fout: de #15 BMW, met Dries Vanthoor achter het stuur, werd geraakt door nota bene Robert Kubica in de #83 Ferrari, de leider in de race. De BMW ging hard de muur in, Vanthoor werd uit de auto geholpen en hun race was voorbij.

De crash van de BMW zorgde voor een safety car, met de #83 AF Corse Ferrari - eventueel wachtend op een straf - aan de leiding, voor de #5 Porsche, de #8 Toyota en de #50 Ferrari. Nyck de Vries rijdt inmiddels met de #7 Toyota op de negende plek, twee plaatsen voor de #3 Cadillac van Van der Zande.

De #37 COOL Racing voert het LMP2-veld aan, voor de #22 United Autosport en de #10 Vector Sport. De leider in de LMGT3-klasse is de #92 Manthey Porsche, voor de #46 WRT BMW en de #87 Akkodis Lexus.

De safety cars rijden ondertussen nog voor iedereen uit en aangezien er aan de vangrails gewerkt wordt kan het nog wel even duren.

Update 22.10 uur
Om kwart voor tien ging het fout voor het team van Bent Viscaal: de #9 Proton, vijfde in de LMP2-klasse, viel stil.

Bij de Hypercars waren er problemen voor twee auto's: de #36 Alpine stond in de garage en ook de #4 Porsche werd naar binnen gereden, nadat ze eerder tegen de #85 Iron Dames aan waren gereden.

Rond tien uur was het gaan regenen en dat zorgde voor nog meer chaos, met name voor Ferrari. Het leek er op dat de strategisten van de Formule 1 over waren gekomen: de #50 en #51 bleven op slicks rijden, de #51 kwam zelfs binnen...voor nieuwe slicks.

Update 21.00 uur
Renger van der Zande ging lekker in de #3 Cadillac, maar schoot even van de baan, hij ligt inmiddels op plek veertien. Rond kwart voor negen ging het fout voor de #35 Alpine, met Ferdinand Habsburg achter het wiel plofte de motor, einde verhaal. De #83 Ferrari voert nog altijd het veld aan, nu met Ye Yifei achter het stuur.

Update 20.00 uur
Het was een relatief rustig vierde uur in de verder toch enerverende race. Even na zeven uur dreigde er weer wat regen te vallen, maar dat bleef beperkt tot een paar druppels. Met Shwartzman aan het wiel blijft de #83 Ferrari op kop rijden, gevolgd door de #50 Ferrari met Miguel Molina en de #5 Porsche met Matt Campbell. De #4 Porsche, rijdend op plek vier, kreeg ondertussen een drivethroughpenalty wegens een overtreding achter de safety car.

In de LMP2-klasse is de leiding in handen van de #10 Vector Sport met Ryan Cullen achter het stuur, gevolgd door de #37 COOL Racing en de #22 United Autosports. De #46 WRT BMW met nu niemand minder dan Valentino Rossi in de auto voert het LMGT3-veld aan, voor de #66 BMW Ferrari van Larry ten Voorde en de #91 Manthey Porsche.

Eerste drie uur
De beginfase werd vooral gekenmerkt door een strijd tussen de #6 Porsche, die van poleposition vertrok, en de #50 en #51 Ferrari's. De #15 BMW was lekker bezig, maar Marco Wittmann spinde al snel en moest de pitstraat in voor een nieuw setje banden.

Nog voor het openingsuur voorbij was kreeg de #50 al een tijdstraf van tien seconden wegens een unsafe release in de pitstraat, de #8 Toyota sloot ondertussen aan bij de top. Na een dikke anderhalf uur was het weer even chaos: het begon te regenen, op sommige delen van het circuit zelfs best stevig en op andere delen helemaal niet.

Onder anderen de twee Toyota's en de twee Cadillacs kwamen regenbanden halen, niet veel later gevolgd door de #51 Ferrari. De #50 en #83 Ferrari's bleven juist buiten en dat was een goede keuze: niet veel later hield het weer op met regenen en moesten de auto's op regenbanden weer naar binnen voor slicks.

In het derde uur sloeg het noodlot toe voor BMW: Robin Frijns knalde de #20 BMW tegen de bandenstapel. Hij kon wel door, maar moest uiteraard gelijk de pitstraat in en de kans op een goede klassering was weg. Na zo'n drie uur gaat de #83 AF Corse Ferrari met Robert Shwartzman aan de leiding, voor de #5 Porsche met Michael Christensen. De #8 Toyota en #51 Ferrari hebben al een stop meer gemaakt en rijden er zo'n anderhalve minuut achter.

Eén auto ligt er inmiddels uit: Thomas Flohr crashte stevig met zijn #54 Vista AF Corse Ferrari en die auto viel niet meer te repareren.

Nederland begint EK tegen Lewandowski-loos Polen, wat denkt FOK!?

In Hamburg begint Nederland zondagmiddag aan het Europees kampioenschap voetbal. Oranje neemt het vanaf 15.00 uur in haar eerste groepsfase op tegen Polen, dat het - zoals al min of meer werd verwacht - zonder de geblesseerde Robert Lewandowski moet doen.

Nederland start met dezelfde opstelling als in de laatste oefenwedstrijd, waarin eerder in de week met 4-0 van IJsland werd gewonnen. Bart Verbruggen staat op doel, Denzel Dumfries, Stefan de Vrij, aanvoerder Virgil van Dijk en Nathan Aké vormen de verdediging.

Op het middenveld staan Jerdy Schouten, Tijani Reijnders en Joey Veerman, terwijl de voorhoede wordt gevormd door Xavi Simons, Memphis Depay en Cody Gakpo.

Opstelling Nederland: Verbruggen; Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké; Schouten, Reijnders, Veerman; Simons, Depay, Gakpo

Opstelling Polen: Szczesny; Bednarek, Salamon, Kiwior; Frankowski, Zielinski, Romanczuk, Zalewski, Urbanski, Buksa, S.Szymanski

Om 15.00 uur wordt afgetrapt, kortom: zeg het maar, Nederland, Polen of een gelijkspel? Plaats je voorspelling in de comments en vanaf 15.00 uur kun je daar natuurlijk ook los als de wedstrijd is begonnen!

Meer mensen overlijden tijdens EK door voetbalstress

Op een speeldag van het Nederlands elftal, op een EK of WK, én de dag erna overlijden meer mensen dan op niet speeldagen. Dat blijkt uit onderzoek van www.uitvaartland.nl op basis van CBS data. Uitvaartland vergeleek verschillende spannende wedstrijden van het Nederlands elftal in de periode vanaf 2004 tot heden.  

Voor het onderzoek heeft uitvaartland gekeken naar de 10 spannendste wedstrijden van het Nederlands elftal op EK’s en WK’s. Hieruit blijkt dat er gemiddeld 6,8% meer Nederlanders overlijden op en na de wedstrijddag ten opzichte van de dag ervoor. In 2016 en 2018 plaatste Nederland zich niet en ook de jaren tijdens het coronavirus zijn buiten beschouwing gelaten.

Datum

Wedstrijd

Gemiddeld percentage extra overledene op de dag van de wedstrijd en de dag erna t.o.v. de dag voor de speeldag

Spanning

23-06-2004

Nederland - Letland

24,5%

Groepsfase:
Dit was de derde poulewedstrijd en Nederland moest winnen om door te gaan naar de volgende ronde

25-06-2006

Nederland - Portugal

7,6%

Achtste finale:
Bekend als de "Slag van Neurenberg" vanwege het hoge aantal kaarten: 16 gele kaarten en 4 rode kaarten werden uitgedeeld. De wedstrijd was fysiek en chaotisch, en Nederland kon ondanks veel kansen niet scoren om de wedstrijd te keren na een vroeg doelpunt van Maniche

09-06-2008

Nederland - Italië

14,6%

Groepsfase:
Nederland speelde tegen de regerende wereldkampioen Italië en verraste iedereen met een indrukwekkende prestatie. Doelpunten van Ruud van Nistelrooy, Wesley Sneijder en Giovanni van Bronckhorst zorgden voor een dominante overwinning, die Nederland’s status als een van de favorieten voor het toernooi versterkte.

14-06-2010

Nederland - Denemarken

5%

Groepsfase:
Dit was de openingswedstrijd voor Nederland in het toernooi, en een sterke start was cruciaal. Een eigen doelpunt van Simon Poulsen gaf Nederland een voorsprong, gevolgd door een doelpunt van Dirk Kuyt. De spanning zat vooral in de druk om het toernooi goed te beginnen en de vraag of Nederland hun potentieel kon waarmaken.

02-07-2010

Nederland - Brazilië

8,5%

Kwartfinale:
Nederland kwam terug van een 0-1 achterstand tegen vijfvoudig wereldkampioen Brazilië. Wesley Sneijder scoorde tweemaal om de wedstrijd te keren, en het was een intense strijd tot het einde.

11-07-2010

Nederland - Spanje

- 4,9%

Finale:
In de WK-finale van 2010 tussen Nederland en Spanje won Spanje met 1-0 na verlenging. Andrés Iniesta scoorde het enige doelpunt in de 116e minuut, waarmee hij Spanje zijn eerste wereldtitel bezorgde.

23-06-2014

Nederland - Chili

7,9%

Groepsfase:
Beide teams waren al geplaatst voor de volgende ronde, maar deze wedstrijd bepaalde de groepswinnaar. Nederland scoorde twee late doelpunten (Leroy Fer en Memphis Depay), wat een spannende climax gaf aan de wedstrijd en zorgde voor een boost in het vertrouwen voor de knock-outfase.

29-06-2014

Nederland - Mexico

6,6%

Achtste finale:
Nederland kwam terug van een 0-1 achterstand met twee late doelpunten. Wesley Sneijder scoorde in de 88e minuut, en Klaas-Jan Huntelaar maakte in blessuretijd de winnende penalty. De comeback en de dramatische wendingen maakten het een uiterst spannende wedstrijd.

05-07-2014

Nederland - Costa Rica

- 2,3%

Kwartfinale:
Na een doelpuntloos gelijkspel volgde een zenuwslopende strafschoppenserie. Tim Krul, die speciaal werd ingebracht voor de strafschoppen, werd de held door twee strafschoppen te stoppen. De spanning was te snijden, en de dramatiek van de penalty's zorgde voor een onvergetelijk moment.

09-07-2014

Nederland - Argentinië

6,5%

Halve finale:
Een zeer tactische en intense wedstrijd die na verlenging eindigde in 0-0. De spanning bereikte een hoogtepunt tijdens de strafschoppenserie, waarin Argentinië uiteindelijk met 4-2 won en Nederland uitgeschakeld werd.

Andere studies tonen soortgelijk beeld

Eerder onderzoek van epidemiologen van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) toont een soortgelijk beeld. Hieruit bleek dat het aantal sterfgevallen onder mannen door een hartinfarct of een hersenbloeding veertien keer hoger was dan normaal. Dit betrof de dag dat het Nederlands elftal werd uitgeschakeld in de kwartfinale tegen Frankrijk in 1996.

In een Duitse studie uit 2021 zagen onderzoekers dat kijken naar het FIFA WK 2014 een prikkel was voor hartinfarcten. Het aantal Duitsers dat met een hartinfarct in het ziekenhuis belandde, lag toen 3,7% hoger dan tijdens de vergelijkingsperiode in 2015.

Meer hartaanvallen door stress penalty series
In het verleden zijn er ook meerdere studies geweest naar het effect van penaltyseries tijdens voetbalwedstrijden. Toen Engeland in 1998 na een strafschoppenserie verloor van Argentinië, steeg het aantal sterfgevallen door hartproblemen met 25 procent. Zowel op de speeldag als de dag erna. Daarnaast nam het aantal ziekenhuisopnames wegens hartklachten met een kwart toe.

Op 22 juni 1996 verloor het Nederlandse elftal de kwartfinale van het EK tegen Frankrijk na strafschoppen. De Utrechtse epidemiologen vergeleken het aantal sterfgevallen onder de Nederlandse bevolking ouder dan 45 jaar in de maanden juni van 1995, 1996 en 1997. Hieruit bleek dat er op 22 juni 1996 onder mannen significant meer sterfgevallen waren dan normaal: 173. Bij vrouwen waren er geen opvallende verschillen.

Voetbalstress
"Het is opvallend om te zien hoe een spannende voetbalwedstrijd zoveel impact kan hebben op de gezondheid van mensen. De spanning en emoties die bij deze wedstrijden zo hoog oplopen, kunnen dus daadwerkelijk levensbedreigend zijn", aldus Leon Schouten, directeur van Uitvaartland.nl. Het lijkt erop dat voetbalstress kan leiden tot een hartinfarct, echter zou dit de komende jaren verder onderzocht moeten worden, maar in theorie zou het kunnen. Stress zorgt ervoor dat je hart sneller klopt, je bloeddruk stijgt en er meer bloed naar je spieren gaat. Hevige of langdurige stress is een risicofactor voor hart- en vaatproblemen, zoals slagaderverkalking, hoge bloeddruk, vaatkramp, hartinfarct en hartritmestoornissen. Belangrijk is dus om na een spannende voetbalwedstrijd weer te ontspannen. Bijvoorbeeld door in beweging te komen. En ook voor dit EK geldt…. kijken op eigen risico.


Volgende stap in experiment met verkoop legaal gekweekte cannabis

Vanaf morgen is het toegestaan om middels een proef van de overheid in een aantal gemeenten legale Nederlandse cannabis te kopen. Vanwege een gebrek aan legaal aanbod mogen de shops voorlopig ook hun illegale 'achterdeurcannabis' blijven verkopen.

In 2017 zijn er afspraken gemaakt over het 'experiment gesloten coffeeshopketen', zoals de proef officieel wordt genoemd, in het regeerakkoord Rutte III. Het doel van de regering was om te onderzoeken of de verkoop van hennep en hasj in Nederland gelegaliseerd kon worden en wat de effecten hiervan zouden zijn op criminaliteit en volksgezondheid.

Echter, het verloop van de proef verliep moeizaam. De tien aangewezen legale cannabistelers werden geconfronteerd met verschillende tegenslagen. Ze hadden moeite met het verkrijgen van bouwvergunningen van gemeenten, het vinden en behouden van investeerders die tientallen miljoenen euro's per teler zouden moeten investeren, en met het openen van bankrekeningen voor hun bedrijf.

Aan het einde van 2020 werden tien aspirant-telers geselecteerd voor het experiment door middel van een loting. Het oorspronkelijke plan was dat de proef zou starten zodra alle tien telers konden leveren en het aanbod voldoende divers zou zijn. Echter, omdat alles veel langer duurde dan verwacht, verklaarde toenmalig minister van Volksgezondheid, Kuipers, twee jaar later dat de proef ook kon beginnen met minder telers, mits er genoeg capaciteit beschikbaar was.

Een jaar later waren drie bedrijven klaar om de eerste cannabis te leveren. Om hun voorraad niet ongebruikt te laten, begon in december de aanloopfase. Coffeeshops in Breda en Tilburg mochten naast illegale wiet ook legale cannabis verkopen. Dit zal nu worden uitgebreid naar alle tien deelnemende gemeenten.

De hoop is dat binnenkort twee extra telers het aanbod op peil brengen en vanaf half september gaan leveren, zodat het experiment volledig van start kan gaan. Bijna 80 deelnemende coffeeshops zullen dan alleen legale cannabis mogen verkopen. Of dit gaat lukken, is onzeker: het ministerie van Volksgezondheid heeft aangegeven dat de start opnieuw met enkele maanden kan worden uitgesteld indien nodig.

FOK! Wat een weer: landinwaarts buien

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goede morgen!

Vanochtend is er af en toe wat zon maar komen er ook enkele buien voor. De meeste in het westen met daar later ook een kans op onweer. De wind komt uit het zuiden en is matig boven land en krachtig langs de kust, windkracht 6.

Vanmiddag is het half tot zwaar bewolkt. Er trekken buien over, soms met onweer. In de loop van de middag wordt het in het westen droog. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 18°C. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, langs de kust vrij krachtig.

Vanavond verdwijnen de meeste buien en klaart het steeds meer op. De wind wordt zwak tot matig en komt uit een zuidelijke richting.

Vannacht is het eerst droog, later is er in het zuiden een enkele bui. De minima liggen rond 10°C. Er is weinig wind, alleen aan de kust staat een meestal matige wind uit het zuidwesten. (Bron: KNMI)

Tot morgen!   

               

Het zonnetje schijnt in het Noordsterpark (Foto: DJMO)
Het zonnetje schijnt in het Noordsterpark (Foto: DJMO)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Volleybalsters naar Olympische Spelen

De Nederlandse volleybalsters hebben zich eindelijk definitief geplaatst voor de Olympische Spelen in Parijs. In de laatste wedstrijd van de Volleyball Nations League moest Nederland in het Japanse Fukuoka minstens één set winnen van Zuid-Korea.

De op papier in elk geval beduidend zwakkere Koreaanse ploeg bood in de openingsset de nodige weerstand, maar het bleek niet genoeg om Nederland van setwinst te houden: een block van Marrit Jasper op matchpoint hielp Nederland naar 25-21 in set één en daarmee was het ticket binnen, waarmee de deur voor Canada juist definitief op slot ging.

De rest van de wedstrijd was wat minder belangrijk, maar leverde geen probleem op: 25-11 en 25-17, dus een 3-0 zege. Daarmee is zelfs een kwartfinaleplek in de Volleyball Nations League nog mogelijk, maar dan moet het Amerikaanse team later op de dag wel van Japan verliezen.

Mountainbikester Pieterse wint shorttrack in World Cup Italië

De World Cup mountainbiken is neergestreken in het Italiaanse Val di Sole. Daar worden zondag de cross-countrywedstrijden gereden, maar we kijken nog snel even terug op de shorttrackwedstrijden, die vrijdagavond gehouden werden, mét Nederlands succes.

Vrouwen
In de eerste helft van de race gebeurde er niet zo heel veel, maar halverwege voerde Puck Pieterse vanaf de leiding het tempo op. De Nederlandse dunde de kopgroep beetje bij beetje uit en had aan het eind alleen Pauline Ferrand Prevot nog bij zich. De Franse wist ze in de sprint te kloppen en dus pakte Pieterse een fraaie zege, voor Ferrand Prevot en de Amerikaanse Savilia Blunk. Anne Tauber werd 21e, Lotte Koopmans 35e.

Mannen
De eerste echte aanval kwam halverwege van Luca Braidot, maar de Italiaan werd een paar ronden later bijgehaald. Vervolgens ontstond er een lange sprint in de kopgroep, waar de Nieuw-Zeelandse wereldkampioen Sam Gaze de rapste was, voor de Fransman Victor Koretzky, die nét voor de Belg Jens Schuermans eindigde.

De cross-countrywedstrijden staan zondag op het programma. Om 11.15 uur gaan de vrouwen van start, vanaf 14.00 uur is het de beurt aan de mannen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1308
special
Random Pics van de Dag #1307
special
Random Pics van de Dag #1306
special
Random Pics van de Dag #1305
special
VrijMiBabes #214 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1304
©FOK.nl e.a.