FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 25 mei 2024

Roland Garros begint met vier Nederlanders in het hoofdtoernooi

In Parijs gaat zondag het tweede Grand Slam-toernooi van het tennisjaar van start, Roland Garros. Op het Franse gravel komen vier Nederlanders in actie in het enkelspel: drie mannen en één vrouw.

Mannen
Tallon Griekspoor is in Parijs als 26e geplaatst en mag het opnemen tegen de Amerikaan Mackenzie McDonald. Griekspoor kwam tot nu toe nog niet verder dan de tweede ronde op Roland Garros, daar strandde hij in de voorgaande twee edities.

Botic van de Zandschulp kwam twee jaar geleden tot de derde ronde en mag nu starten tegen de Italiaan Fabio Fognini. Die haalde net als Van de Zandschulp (US Open 2021) één keer de kwartfinales op een Grand Slam-toernooi: Roland Garros, maar wel in 2011.

Jesper de Jong plaatste zich via het kwalificatietoernooi voor het hoofdtoernooi, waarin hij gaat debuteren. In januari speelde hij op de Australian Open al zijn eerste Grand Slam-toernooi, waarin hij zelfs een partij won. Dit keer opent hij tegen de Brit Jack Draper, die ook nog geen grote staat van dienst heeft, maar bij winst volgt in principe tweevoudig Grand Slam-winnaar Carlos Alcaraz.

Vrouwen
Arantxa Rus kwam één keer tot de achtste finales, maar dat is alweer twaalf jaar geleden. Ze begint haar toernooi tegen de Duitse Angelique Kerber, voor wie Roland Garros het enige Grand Slam-toernooi is dat ze nog niet won: in 2012 en 2018 strandde ze in de kwartfinales.

De volledige speelschema's zijn hier te vinden.

Nicky Minaj betrapt met drugs: "het is een complot"

Op Schiphol is vandaag Nicky Minaj aangehouden wegens het bezit van softdrugs. Ze wilde daar in een privevliegtuig stappen om naar Manchester te vliegen voor een optreden. De marechaussee ondervraagt haar.

Update 22:48u
De marechaussee meldt dat een dame die voldoet aan de beschrijving van voormelde artiest in vrijheid is gesteld. Na het voldoen van een boete mocht mevrouw haar reis vervolgen.

Eerdere berichtgeving
Volgens mevrouw zou het om kant en klare joints gaan die niet van haar zijn, maar van haar beveiliging. Ze streamde de aanhouding live en ziet deze aanhouding als een onderdeel van een complot om haar tour te saboteren.

Ook klaagt ze er over dat haar bagage zonder haar toestemming mee is genomen. Op X uit ze volop klachten, ondermeer dat ze door het gebeuren te laat zal zijn voor haar optreden in Manchester. Als ze te laat komt voor haar eigen optreden dan is dat niet voor het eerst: deze week kwam ze meer dan twee uur te laat voor haar concert in Amsterdam.

Espargaro krijgt MotoGP-sprintwinst in de schoot geworpen, Veijer op P2 in Moto3

In de MotoGP is zaterdag de sprint verreden voor de Catalaanse Grand Prix. Op het circuit van Barcelona was het weer een boeiende race, waar vooral valpartijen voor de nodige opschudding zorgden, tot en met de allerlaatste ronde.

Aleix Espargaro domineerde het weekeinde al en pakte zaterdagochtend ook de poleposition, voor Francesco Bagnaia en de verrassende Raul Fernandez. Op rij twee stonden Brad Binder, Pedro Acosta en Fabio Di Giannantonio, voor Jorge Martin, Alex Rins en Jack Miller - opmerkelijk genoeg betekende die opstelling dat er maar liefst acht teams bij de eerste negen stonden.

Bagnaia vertrok uitstekend en kwam als leider de openingsronde door, hoewel de sterk gestartte Acosta er gelijk voorbij ging. Fernandez en Binder volgden, voor Espargaro en Martin. Fernandez had er zin in en in de derde ronde ging hij zelfs voorbij Bagnaia én Acosta naar de leiding, waar we hem in de MotoGP nog niet eerder gezien hadden.

Fernandez sloeg een mooi gaatje, terwijl Acosta en Binder probeerden in de buurt te blijven. In ronde vijf bleek het voor Fernandez inderdaad te mooi te zijn: hij gleed simpelweg onderuit en was klaar. Binder nam vervolgens de leiding in handen, maar dat duurde nog minder lang: hij rolde amper twee ronden later flink de grindbak in.

Bagnaia, Acosta, Espargaro, Marc Marquez en Martin vormden zo ineens de kopgroep, tot Bagnaia zich los wist te rijden. Espargaro reed ondertussen ook eenzaam op plek twee, maar dat verbeterde in de laatste ronde ineens nog: Bagnaia stuiterde met zijn Ducati het grind in, een peperdure val met het oog op het kampioenschap.

Espargaro reed zo ineens naar de overwinning, Marquez won een fraai duel van Acosta en pakte de tweede plek, voor Acosta, Martin en Enea Bastianini.

Moto3 & Moto2
Zondag wordt de racedag in Barcelona om 11.00 uur geopend door de jongelingen in de Moto3. Ivan Ortola vertrekt daar vanaf poleposition, voor Collin Veijer, die bezig was aan een snellere ronde, maar door een valpartij van Daniel Holgado - en de daaropvolgende gele vlag - af moest haken. Jose Antonio Rueda completeert de eerste startrij.

Om 12.15 uur is dan de Moto2 aan de beurt, waar Sergio Garcia voor het eerst op poleposition staat. Fermin Aldeguer mag vanaf plek twee vertrekken, naast Celestino Vietti. Zonta van den Goorbergh heeft de vijftiende plek op de grid, Bo Bendsneyder is er vanwege een blessure nog altijd niet bij.

F1: Leclerc pakte poleposition in zijn Monaco, Verstappen zesde

Charles Leclerc heeft de poleposition gepakt voor de Formule 1 Grand Prix van Monaco. De thuisrijder reed in de straten van het Prinsdom met de Ferrari naar een tijd van 1.10,270 en was daarmee een fractie sneller dan Oscar Piastri en Carlos Sainz. Max Verstappen kwam na veel problemen met zijn Red Bull niet verder dan plek zes.

Omdat de kwalificatie spannend beloofde te zijn gingen vrijwel alle coureurs direct naar buiten om langzaam maar zeker het tempo op te bouwen. Er vielen constant tijdsverbeteringen te noteren, waardoor ook de topcoureurs meerdere runs moesten maken. Het was dan ook erg spannend wie er bij zou zitten en welke grote naam er vroegtijdig zou sneuvelen. Uiteindelijk toen de vlag gevallen was konden twee toprijders vroegtijdig uitstappen: Fernando Alonso en Sergio Perez. Ook Logan Sargeant, Valtteri Bottas en Guanyu Zhou voegden zich bij dit duo.

Ook in Q2 reed iedereen direct weer naar buiten om maar tijden te noteren. De tijden werden wederom sneller en sneller waarbij er ook nu verrassingen te noteren vielen. Zo voegden Pierre Gasly en Alexander Albon zich bij het vallen van de vlag bij de top tien. Dit gold niet voor Esteban Ocon, Nico Hülkenberg, Daniel Ricciardo, Lance Stroll en Kevin Magnussen.

Leclerc schroefde in het laatste deel het tempo flink op en reed met een 1.10,418 in zijn eerste vliegende ronde sneller dan Piastri en Verstappen. In de tweede run deed de Monegask er met een 1.10,270 nog een schepje bovenop, terwijl Piastri zijn tijd verbeterde maar tweede bleef. Sainz schoof naar plek drie, voor Lando Norris, George Russell en Verstappen die in de eerste bocht de muur raakte en zijn tijd niet meer verbeterde. Lewis Hamilton eindigde op plek zeven, voor Yuki Tsunoda, Albon en Gasly die naderhand toegaf bij de tunnel de muur geraakt te hebben en een lekke band opliep.

Pogacar wint ook laatste bergrit in Giro d'Italia

Tadej Pogacar heeft zijn overmacht in de Giro d'Italia nog eens onderstreept. In de laatste bergrit met daarin twee keer de beklimming van de Monte Grappa was de Sloveen andermaal de sterkste bergop. Hij won met ruim twee minuten verschil.

De voorlaatste etappe in de Giro d'Italia was de laatste bergrit met in de laatste honderd kilometer twee keer de beklimming van de Monte Grappa, een beklimming van maar liefst 18 kilometer aan een gemiddelde stijgingspercentage van 8,1%. Voorafgaand aan de etappe had Tadej Pogacar kenbaar gemaakt dat hij wilde gaan voor de dagzege en nadat een kopgroep van elf wegreed was er al snel controle in het peloton van de ploeg van Pogacar.

De voorsprong van de kopgroep werd nooit groter dan vier minuten. Op de eerste beklimming van de Monte Grappa reed vanuit het peloton Giulio Pellizzari naar de kopgroep toe en hij zou ook als eerste boven komen op de zware beklimming.

Op de tweede beklimming reed Pellizzari de rest van de kopgroep eraf en de jonge Italiaan hield goed stand tegen het peloton, waar UAE Emirates nog steeds op kop reed. Op 5,5 kilometer zette Pogacar zijn aanval in en niemand kon de Sloveen volgen. Hij zou snel bij Pellizzari komen en hem achter zich laten. Pogacar reed naar zijn zesde ritzege en vergrote zijn voorsprong in het algemeen klassement naar bijna tien minuten.

Results powered by FirstCycling.com

Leclerc en Hamilton sterk in Monaco, Verstappen kent moeite

Op de straten van Monaco zijn vrijdag en zaterdag de drie vrije trainingen verreden voor een van dé klassiekers op de kalender, de Grand Prix van Monaco. Dat leverde voor Max Verstappen nog niet echt geweldige resultaten op, vooral thuisfavoriet Charles Leclerc was lekker bezig.

In training één was het Lewis Hamilton die in zijn Mercedes de snelste tijd liet noteren, voor de McLaren van Oscar Piastri. Hun twee teamgenoten, George Russell en Lando Norris, completeerden de top-4, met Leclerc op de vijfde plek. De Aston Martins volgden, terwijl de Red Bulls van Max Verstappen en Sergio Perez allerhande problemen hadden met de wegligging en bleven steken op de elfde en twaalfde plek.

Voor Verstappen ging het in de tweede training iets beter, maar goed was het nog altijd niet. De wereldkampioen klaagde over de wegligging, maar werkte zich wel op naar de vierde plek. Leclerc was dit keer de snelste, Hamilton bleef als enige bij hem in de buurt en Fernando Alonso nestelde zich ook nog voor Verstappen.

In de derde en laatste training was Leclerc tot slot opnieuw de snelste van het veld, Verstappen had het tempo weer iets beter gevonden en bleef binnen twee tienden van de Monegask, goed voor plek twee. Hamilton en Piastri volgden, met Perez nu op de vijfde plek.

Om 16.00 uur gaat de kwalificatie van start in Monaco, de volledige resultaten van het weekeinde zijn hier te vinden.

Formule 2-sprintrace Monaco levert weer nieuwe winnaar op, Verschoor 16e

Op het stratencircuit van Monaco is zaterdagmiddag door de jongelingen in de Formule 2 de sprintrace verreden. Dat leverde alweer de zevende verschillende winnaar op van dit seizoen en weer een nieuwe winnaar in de F2-geschiedenis.

Taylor Barnard nam plaats op de poleposition, naast Gabriel Bortoleto. Achter hen stonden Dennis Hauger en Andrea Kimi Antonelli, voor Roman Stanek, Franco Colapinto, Paul Aron, Isack Hadjar, Victor Martins en Richard Verschoor, die zondag vanaf poleposition mag beginnen aan de hoofdrace.

Barnard had een moeilijke start, maar wist met stevig remmen toch de leiding te behouden, terwijl Martins na een slechte start in de problemen kwam en in bocht één in de barrière eindigde: safety car. Na de herstart ging het even goed, tot Pepe Marti in het middenveld bij het uitkomen van La Piscine tegen de muur klapte, Juan Manuel Correa kwam er op wonderbaarlijke wijze nog nét langs.

Met Barnard, Bortoleto en Hauger voorop konden we door, tot Verschoor de binnenkant raakte in Mirabeau en een stukje van zijn voorvleugel verloor: virtual safety car en Verschoor moest een stop maken. Na de groene vlag reed men weer door zonder problemen, in elk geval voorin: Barnard reed op kop, Bortoleto en Hauger volgden.

Zeven ronden voor het einde ging het weer fout: Zane Maloney, rijdend op plek elf, tikte Zak O'Sullivan aan in Rascasse en ging in de rondte. Kush Maini ontweek het weliswaar, hij liet zijn motor afslaan en kwam daar dus ook stil te staan. Opvallend snel werd de rode vlag gezwaaid, wat wellicht niet nodig was: een minuut later werden de auto's al aan de kant gereden en had men er rustig langs kunnen rijden.

Na een tijdje wachten kon er toch nog geracet worden en ook dit keer kwam Barnard geen seconde in de problemen, op fraaie wijze pakte hij zijn allereerste Formule 2-zege. Bortoleto bolde als tweede over de meet, voor Hauger. Verschoor moest het uiteindelijk doen met een zestiende plek.

Historische Bulgaarse F3-zege in Monaco, Van Hoepen op het podium

In de straten van Monaco is zaterdagochtend de sprintrace van het weekeinde in de Formule 3 verreden. Dat leverde weer een mooi stukje autosporthistorie op, alsmede een eerste Nederlandse podium van dit weekeinde.

De eerste startrij was voor het team van ART: Nikola Tsolov vertrok vanaf poleposition, Laurens van Hoepen stond naast hem. Tim Tramnitz en Noel Leon volgden, voor Joseph Loake, Mari Boya, Dino Beganovic, Leonardo Fornaroli, Arvid Lindblad, Luke Browning, Christian Mansell en Gabriele Mini, die de snelste was en zondag vanaf poleposition mag vertrekken.

In ronde één ging het al fout bij het casino: Lindblad maakte een beweging en had niet door dat Mansell daar al zat, voor beiden was het klaar en achter hen ontstond een kettingreactie met een rij auto's die vast kwamen te staan. De rode vlag werd gezwaaid om de boel op te ruimen, wat nog even duurde: meerdere auto's stonden min of meer aan elkaar vast geplakt.

Na de onderbreking konden we eindelijk echt gaan racen, met Tsolov, Tramnitz, Van Hoepen en Leon voorop. Vervolgens gebeurde er rondenlang weinig, tot Kacper Sztuka met een lekke band tot stilstand kwam, vermoedelijk na een tik van Sophia Flörsch. Na een paar ronden achter de safety car kon er weer geracet worden, wederom met Tsolov, Tramnitz en Van Hoepen voorop.

Ook na de herstart gebeurde er niet heel veel meer: Tsolov reed weg en pakte als eerste Bulgaar ooit een Formule 3-zege. Tramnitz werd tweede, Van Hoepen stond alweer voor de derde keer op het podium.

Vogelgriepvirus gedetecteerd in Amerikaans rundvlees

In de VS is voor het eerst het vogelgriepvirus aangetroffen in rundvlees. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw zei dat het virus werd ontdekt tijdens een routine-inspectie bij een vleesverwerkingsfabriek. Het werd alleen aangetroffen in het vlees.

Het vlees is uit de verkoop gehaald. Het ministerie van Landbouw wijst erop dat het vogelgriepvirus door verhitting van het vlees wordt gedood.

In negen staten van de Verenigde Staten is al vogelgriep geconstateerd bij levende melkkoeien. De ontdekking in het rundvlees zelf is echter nieuw. In twee gevallen raakten mensen besmet door contact met besmette koeien.

De Wereldgezondheidsorganisatie roept landen over de hele wereld op om waakzaam te zijn en waarschuwt tegen het consumeren van rauwe melk. Het risico voor de volksgezondheid wordt echter nog steeds als laag ingeschat.

Hoofdofficier kritisch op Haagse plannen taakstrafverbod: 'Rechter niet beperken'

De Amsterdamse hoofdofficier van justitie René de Beukelaer is kritisch op enkele onderdelen van het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. Hij heeft vooral moeite met het strenger straffen van jongeren die onder het jeugdstrafrecht vallen en het taakstrafverbod voor daders van geweld tegen hulpverleners, zo zegt hij in het AT5-programma Park Politiek.

Vorige week werd het hoofdlijnenakkoord gepresenteerd, met daarin ook de plannen van de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB voor veiligheid. De Beukelaer is blij met de aandacht voor veiligheid en het terugdringen van de (zware) criminaliteit. Maar over sommige voornemens is hij kritisch. 

Zo willen de partijen dat er voor 14 tot en met 16-jarigen, die onder het jeugdstrafrecht vallen, de maximale straffen worden verhoogd. Onverstandig, vindt De Beukelaer. "Ons hele jeugdstrafrecht is erop ingericht dat jongeren nog in ontwikkeling zijn, en dat daarbij ook een bepaalde steun moet komen."

Rechter niet te veel beperken
En dat geldt ook voor het plan om bij fysiek geweld tegen hulpverleners een taakstrafverbod in te voeren. "Ik snap heel goed dat je zegt, we willen dat het stevig wordt aangepakt. Maar een taakstrafverbod... Ik heb veel liever dat je onze rechter daar vrij in laat. We hebben goede rechters in Nederland en die weten prima te zeggen wanneer ze vinden dat de voor de persoon van verdachte een taakstraf beter past. Gisteren zag je bijvoorbeeld dat de rechter een gevangenisstraf beter vindt passen (het supersnelrecht van de UvA-demonstraties, red). Je moet de vrijheid van de rechter om vonnis te wijzen niet te veel beperken."

Giro: Etappe 20 - Afsluiten met een dubbele monsterklim

Het is alweer zover, de laatste échte etappe van de Giro d'Italia. Andrea Vendrame soleerde vrijdag naar de overwinning, zaterdag mogen de klassementsrenners nog één keer laten zien of ze überhaupt wel zin hebben iets te proberen tegen Tadej Pogacar.

Het peloton stapt op de fiets in Alpago, waar gelijk al een klein klimmetje ligt. Na wat dalen en wat heuveltjes volgt een pittige: de Muro di Ca'Del Poggio, een ruime kilometer aan ruim boven de tien procent. Aanvallers moeten er gas op geven daar, want vervolgens is het een relatief rustige aanloop naar hét grote feest van vandaag.

Dat grote feest zorgt voor het overgrote merendeel van de 4200 hoogtemeters in deze 184 kilometer lange etappe: de Monte Grappa, achttien kilometer aan gemiddeld acht procent, met uitschieters van ruim boven de tien. Na een stukje dalen vanaf de top op 1675 meter hoogte zit er een klein klimmetje naar Il Pianaro, om vervolgens weer verder te dalen naar minder dan 200 meter hoogte.

Dat hele feestje wordt gelijk na de afdaling nog eens herhaald, alsof één keer de Monte Grappa op niet zwaar genoeg is. Er volgt nog een tweede afdaling, waarna men finisht in Bassano del Grappa. Om 11.40 uur gaat het peloton op pad, de finish wordt weer rond vijf uur verwacht, plus-minus een kwartier.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Darter Littler wint Premier League-titel met negendarter in finale

In The O2 in Londen is het seizoen in de Premier League Darts tot een einde gekomen. We keren nog even snel terug naar donderdagavond: de playoffs stonden op het programma, te beginnen met de twee halve finales en gevolgd door de eindstrijd van het toernooi.

Luke Littler - Michael Smith
In de eerste halve finale begon Littler sterk, hoewel hij een negendarter in leg vier niet af kon maken. De tiener speelde wel lekker door en in rap tempo had hij een 5-2 voorsprong op de borden staan. Met onder meer finishes van 144 en 107 liet hij Smith niet in de buurt komen en met een 65-finish maakte hij het af: 10-5.

Luke Humphries - Michael van Gerwen
Humphries zorgde met een 132-finish voor 2-2 voor een eerste hoogtepunt, waarna de wereldkampioen op dreef was en zich snel naar een 6-2 voorsprong speelde. Van Gerwen probeerde zich nog wel terug te vechten, maar dat zat er geen moment in en Humphries onttroonde de Nederlander met een 10-5 zege.

Luke Littler - Luke Humphries
In de inmiddels redelijk uitgemolken 'herhaling' van de WK-finale werden de eerste tien legs netjes onderling verdeeld. De elfde leg was vervolgens simpelweg bizar: 180 Littler, 180 Humphries, 180 Littler...100 Humphries, waarna Littler 141 uitgooide voor de negendarter en 6-5. Met een 94-finish kwam hij op 9-6, maar met een 134-finish deed Humphries nog iets terug. Het was echter niet genoeg en met een simpele dubbel-20 maakte Littler het af: 11-7 en het 17-jarige fenomeen pakte de Premier League-titel.

FOK! Wat een weer: steeds droger

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goede morgen!

Vanochtend is het bewolkt valt er eerst nog regen. Geleidelijk wordt het van het oosten uit droger. De wind komt uit uiteenlopende richtingen en is zwak tot matig.

Vanmiddag breekt hier en daar de zon door, al komen er nog wel enkele buien voor. Met name in het noorden is daarbij onweer mogelijk. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 18°C. De wind komt uiteenlopende richtingen en is zwak tot matig.

Vanavond kan er eerst nog een bui voorkomen, maar het wordt uiteindelijk overal droog. Er staat weinig wind.

Vannacht is het droog en kan er in het noorden plaatselijk mist ontstaan. De minimumtemperatuur ligt rond 9°C. Aan zee en op het IJsselmeer waait het matig uit zuidelijke richtingen, verder is er weinig wind. (Bron: KNMI)

Tot morgen!   

               

 Het wordt tijd voor lente (Foto: Karina)
Het wordt tijd voor lente ((Archief)foto: Karina)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #214 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1304
review
Senua's Saga: Hellblade II
review
Doctor Who - The Legend of Ruby Sunday: de eerste helft van de seizoensfinale roept net zo veel vragen op als er worden beantwoord
special
Random Pics van de Dag #1303
special
Random Pics van de Dag #1302
©FOK.nl e.a.