FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 24 mei 2024

NHL: Oilers en Panthers beginnen conferencefinales met uitzeges

Ook in de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL zijn de finales van de twee conferences bezig. Zowel in het westen als in het oosten zit de eerste wedstrijd er inmiddels op en voor de thuisteams ging dat nog bepaald niet lekker.

New York Rangers - Florida Panthers
In Madison Square Garden begonnen de Rangers vol goede moed aan de Eastern Conference Finals, maar al in de eerste periode kwamen de Florida Panthers op voorsprong dankzij Matthew Tkachuk. De tweede periode leverde behalve een afgekeurde 0-2 niks op, maar die 0-2 kwam er in periode drie wel: Carter Verhaeghe's poging kwam via de stick van Alexis Lafreniere in het doel, een eigen goal van de Rangers. Dat werd erger, want Sam Bennett maakte er nog 0-3 van in de slotfase.

Dallas Stars - Edmonton Oilers
In de openingswedstrijd van de Western Conference Finals viel de eerste goal binnen een minuut in de tweede periode: Leon Draisaitl zette de Oilers op voorsprong, een paar minuten later maakte Zach Hyman er 0-2 van. Tyler Seguin deed al snel iets terug en diezelfde Seguin sleepte er kort voor het einde met de 2-2 overtime uit. De eerste twintig extra minuten leverden niks op, maar al na een halve minuut was het raak in de tweede verlenging: Connor McDavid schoot de Oilers naar de 2-3 zege.

Speelschema
Vrijdag 24 mei, 20.00u (02.00u NL) - Eastern Conference Finals, game 2; New York Rangers - Florida Panthers (0-1)

Zaterdag 25 mei, 20.00u (02.00u NL) - Western Conference Finals, game 2; Dallas Stars - Edmonton Oilers (0-1)

NBA: Celtics op 2-0 in conferencefinale, Mavericks beginnen met winst

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA zijn de finales van de twee conferences in volle gang. In het westen heeft men de eerste wedstrijd inmiddels achter de rug, in het oosten is de tweede wedstrijd van maximaal zeven al gespeeld.

Minnesota Timberwolves - Dallas Mavericks
In het Target Center in Minneapolis begonnen de Timberwolves en Mavericks aan de Western Conference Finals en dat werd gelijk een heerlijk spannende strijd. De Timberwolves hadden met name in de eerste helft wel steeds een kleine voorsprong, maar in Q3 trokken de Mavericks de stand helemaal gelijk. In het vierde kwart ging het heen en weer, maar een 0-13 run voor Dallas en een afgekeurde gelijkmakende score van Karl-Anthony Towns (104-104) deed de thuisploeg de nek om: 105-108. Kyrie Irving en Luka Doncic schitterden weer en waren goed voor 30 en 33 punten.

Boston Celtics - Indiana Pacers (1-0)
De Celtics openden de serie al met een thuiszege, in wedstrijd twee ging het aanvankelijk gelijk op. Aan het eind van Q1 begonnen de Celtics echter aan een 20-0 run, wat uiteindelijk de doorslag zou geven: de Pacers bleven nog wel een tijdje in de buurt, maar vooral in de loop van het derde kwart werd een definitief gat geslagen. De Celtics, geholpen door 40 punten van Jaylen Brown, pakten een 126-110 zege en daarmee een 2-0 voorsprong in de serie.

Speelschema
Vrijdag 24 mei, 20.30u (02.30u NL) - Western Conference Finals, game 2; Minnesota Timberwolves - Dallas Mavericks (0-1)

Zaterdag 25 mei, 20.30u (02.30u NL) - Eastern Conference Finals, game 3; Indiana Pacers - Boston Celtics (0-2)

Nederlandse zwaargewichten grijpen naast medailles op WK judo, Japan wint teamwedstrijd

In Abu Dhabi is het wereldkampioenschap judo tot een einde gekomen. Donderdag werden in de zwaarste gewichtsklasses de laatste individuele medailles vergeven, vrijdag werd gevochten om de wereldtitel in de gemengde teamwedstrijd.

Vrouwen +78kg
De Japanse Wakaba Tomita stond in haar tweede mondiale finale, maar na het zilver van 2021 wist ze nu de wereldtitel te pakken: Kayra Özdemir uit Turkije werd op de zij gegooid en Tomita zette het gelijk door met een uiteindelijk beslissende houdgreep voor goud.

De Zuid-Koreaanse Kim Ha-yun pakte het eerste brons door Asya Tavano uit Italië te verslaan. Het andere brons was voor de Turkse Hilal Öztürk, die met een vroege waza-ari de Chinese Xu Shiyan de baas was.

Karen Stevenson ging er in de kwartfinales uit tegen Tavano en werd vervolgens in de herkansingen in de golden score op haar rug gegooid door Xu. Marit Kamps snevuelde in de achtste finales tegen Kim.

Mannen -100kg
Zelym Kotsoiev uit Azerbeidzjan won brons op de vorige twee WK's, nu stond hij in de finale tegenover de Canadees Shady El Nahas. Kotsoiev scoorde een vroege waza-ari en verdedigde vervolgens alsof zijn leven er van af hing, met succes: zijn eerste wereldtitel was een feit.

Het eerste brons ging naar de Japanner Dota Arai, die met een uchi-mata afrekende met de eerder op de dag nog in topvorm verkerende Portugese oud-wereldkampioen Jorge Fonseca. Het andere brons was voor Nikoloz Sherazadishvili uit Spanje, die diep in de golden score op straffen won van de Canadees Kyle Reyes.

Simeon Catharina begon met een zeer indrukwekkende comebackzege op de Belg Toma Nikiforov en versloeg vervolgens de voor Roemenië uitkomende Asley Gonzalez, maar in de achtste finales ging hij er uit tegen Reyes. Michael Korrel sneuvelde al in zijn eerste optreden tegen de Duitser George Udsilauri.

Mannen +100kg
In de finale stond de Georgiër Guram Tushishvili, wereldkampioen in 2018, tegenover de Zuid-Koreaan Kim Min-jong, die al twee keer WK-brons pakte. Tushishvili kwam in de slotfase met een flinke aanval, maar Kim wist die te ontwijken en draaide het om naar een houdgreep, waarmee hij zijn eerste wereldtitel veroverde.

In het eerste gevecht om brons won de Rus Tamerlan Bashaev met een fraaie schouderworp van olympisch- en oud-wereldkampioen Lukas Krpalek uit Tsjechië. De Oezbeek Alisher Yusupov pakte het andere brons, door de wereldkampioen van 2022, Andy Granda uit Cuba, naar de grond te gooien en in de houdgreep te nemen.

Jelle Snippe ging in de achtste finales onderuit tegen de grote Tadzjiek Temur Rakhimov, terwijl Jur Spijkers in dezelfde ronde verloor van Kim, de uiteindelijke wereldkampioen.

Gemengde teams
Nederland opende tegen Italië in de achtste finales, waarbij Kim Polling - nu uitkomend voor Italië - met moeite won van Hilde Jager. Nederland sloeg daarna hard terug: Mark van Dijk, Marit Kamps en Jur Spijkers wonnen van respectievelijk Lorenzo Rigano, Asya Tavano en Nicholas Mungai. Vervolgens ging het echter fout: Julie Beurskens verloor van Thauany David Capanni Dias (3-2), Koen Heg sneuvelde tegen Giovanni Esposito (3-3) en in de beslissende golden score kwam de klasse tot 70 kilogram uit de bus rollen...Polling tegen Jager, waarbij Polling Italië naar de kwartfinales kon judoën.

Uiteindelijk schopten Japan en Frankrijk het tot de finale. Kanta Nakano opende met winst op Mathéo Akiana Mongo, 1-0 Japan, waarna Momo Tamaoki te sterk was voor Faïza Mokdar: 2-0. Ryuga Tanaka maakte er in een paar seconden 3-0 van tegen Joan-Benjamin Gaba, maar Margaux Pinot sloeg terug met winst op Shiho Tanaka. Die Franse hoop was van korte duur: Komei Kawabata sloot het WK af door Axel Clerget te verslaan en Japan met 4-1 de wereldtitel te bezorgen, de zevende op rij - sinds de invoering van de gemengde teamwedstrijd verloor Japan die nog nooit.

In de strijd om het eerste brons was Georgië veel te sterk voor Duitsland: 4-1. Oezbekistan kwam in de andere wedstrijd nog op 1-0 tegen Italië, dankzij de grote Yusupov, maar daarna ging het fout en draaide Italië het om naar een 4-2 overwinning voor brons.

Spaanse politie vindt 70 kilo cocaïne in container met zonnepanelen

De Spaanse nationale politie heeft in samenwerking met de politie van Portugal 70 kilo cocaïne gevonden in een container met zonnepanelen. Vier personen zijn gearresteerd in verband met de drugsvondst. De 4 arrestanten behoren tot een criminele organisatie die vanuit Zuid-Amerika de drugs Spanje binnenbracht door gebruik te maken van verschillende bedrijfsstructuren.

De drugs kwamen aan boord van commerciële containers aan in Portugese havens en werden van daaruit over de weg vervoerd naar verschillende delen van Spanje.

Het onderzoek werd gestart toen de politie op de hoogte werd gebracht van het bestaan van een criminele bende die cocaïne het Iberisch schiereiland binnenbracht aan boord van zee-containers, verborgen tussen legale goederen. Een dag voor de aankomst van de container namen ze contact op met de chauffeur om de eindbestemming van de goederen te wijzigen.

Panama
In het kader van het onderzoek ontdekten de agenten op 10 april in de haven van het Portugese Sines een uit Panama afkomstige container met goederen die door een in Valencia gevestigd bedrijf waren ingevoerd.

De agenten van de Polícia Judiciária de Portugal inspecteerden de container en stelden vast dat de lading binnenin bestond uit zonnepanelen, en aanverwante artikelen en onderdelen waarin ze na onderzoek 60 rechthoekige verpakkingen met cocaïne vonden.

Observeren
Er is een gezamenlijke operatie opgezet om de route van de drugs te volgen en de daders te arresteren. Na enkele uren zagen de agenten van de Policía Nacional España dat de vrachtwagen met de container geparkeerd stond in een opslagplaats in de provincie Cáceres en dat 4 personen de goederen begonnen uit te laden.

Topman Nio waarschuwt voor gevolgen van importheffingen Chinese auto's

Terwijl Nio in onze hoofdstad een toonzaal opent, zijn er zorgen over de toekomstige uitbreiding van het merk in ons deel van de wereld. Nio-topman William Li waarschuwt voor het beperken van het aanbod.

De oprichter van Nio, William Li, was gister in Amsterdam om daar een nagelnieuwe showroom van zijn merk te openen. Er hing wel een kleine schaduw over het feestje, omdat er momenteel veel gesproken wordt over Westerse importheffingen voor Chinese auto's. Ook hier in Europa liggen die op de loer. Li is er vanzelfsprekend niet blij mee en waarschuwt alvast voor de mogelijke gevolgen. Volgens hem kan Nio namelijk in zijn beoogde Europese modellenaanbod gaan snijden als er stevige heffingen komen. Vooral de goedkopere modellen die Nio deze kant op wil brengen, zouden het dan moeten ontgelden. Dat tekent Reuters op.

Wie liever geen concurrerend Chinese auto-aanbod ziet in Europa, zal ongetwijfeld blij zijn met die uitspraken van Li. De Chinese topman zelf vindt het natuurlijk vooral vervelend dat het deze kant op lijkt te gaan. Volgens hem is het zelfs een slechte zaak voor de wereld: "Elektrische auto's zijn heel belangrijk voor een goede ontwikkeling van onze omgeving. Ze zouden dus nooit als politiek middel ingezet moeten worden."

Vendrame wint vanuit lange vlucht negentiende rit Giro d'Italia

De negentiende etappe in de Giro d'Italia is gewonnen door Andrea Vendrame. De 29-jarige Italiaan was vanuit een vroege vlucht de sterkste. Hij won met een kleine minuut voorsprong op Pelayo Sánchez. Het peloton deed het vandaag rustig aan en kwam op ruim een kwartier van Vendrame binnen.

De negentiende etappe in de Giro d'Italia was gemaakt voor de aanvallers en in de eerste twee uur waren er volop aanvallen en uiteindelijk zou er een kopgroep van twintig renners ontstaan. Op de Sella Valcalda, de tweede klim van de dag, toonde Julian Alaphilippe zich aanvalslustig. De voormalig wereldkampioen probeerde het meermaals en uiteindelijk bleven zes renners over. Naast Alaphilippe waren dat Jhonatan Narváez, Georg Steinhauser, Pelayo Sánchez, Lucas Plapp, Quinten Hermans en Andrea Vendrame.

In de natte afdaling van de Sella Valcalda nam Vendrame het meeste risico en de Italiaan nam een kleine voorsprong. Doordat er in de achtergrond vooral naar elkaar werd gekeken, werd de voorsprong alsmaar groter. Bij aanvang van de slotklim had Vendrame een kleine minuut voorsprong. De Italiaan wist die voorsprong vast te houden en reed naar de winst in de negentiende etappe. Sánchez werd op een kleine minuut tweede, voor Steinhauser.

Het peloton deed het rustig aan en kwam pas ruim een kwartier later over de finish. In de slotfase kwam de nummer drie van het klassement Geraint Thomas nog ten val, maar zonder gevolgen en hij kwam samen met de andere favorieten over de finish. Zaterdag volgt de laatste bergrit in de Giro. Dan staat twee keer de Monte Grappa op het programma.

Results powered by FirstCycling.com

Aangifte tegen Mona Keijzer (BBB) na uitspraak op TV

Een aantal moslims heeft aangifte gedaan tegen politica Mona Keijzer van de BBB-partij, nadat ze in een talkshow verklaarde dat 'Jodenhaat bijna een onderdeel is van de islamitische cultuur'. De aanklagers vinden dit beledigend en beschouwen Keijzer's uitspraak als aanzetten tot haat, geweld en discriminatie tegen moslims.

De moslims vinden dat Mona Keijzer met haar uitspraak een hele gemeenschap in een kwaad daglicht zet en bijdraagt aan polarisatie in de samenleving. Ze hopen dat met deze aangifte duidelijk wordt dat het uiten van dergelijke generaliserende en kwetsende opmerkingen niet zonder gevolgen kan blijven.

De BBB reageerde als volgt :

"De uitspraak van Mona Keijzer, waarin zij nadrukkelijk aangaf dat niet alle moslims Joden haten, is gebaseerd op cijfers uit diverse onderzoeken. Zo stelde het onderzoek van het Arab Center for Research and Policy Studies dat 67% van de mensen in Islamitische landen de gruwelijke slachtpartij van Hamas op 7 oktober een ‘legitieme verzetsoperatie’ vond.

Een notitie van hoogleraar en politiek socioloog, Ruud Koopmans, die werd ingebracht tijdens een recente hoorzitting in de Tweede Kamer, over antisemitisme stelt dat antisemitische opvattingen ‘bijzonder sterk zijn verbreid onder moslims’. Vooral onder moslims die een fundamentalistische geloofsopvatting hebben is antisemitisme veel sterker verbreid.

Mona Keijzer: “De BBB maakt zich zorgen over Jodenhaat en het aantal antisemitische incidenten in ons land dat de laatste maanden enorm gestegen is. Wij strijden daartegen en wij strijden voor de vrijheid om problemen te benoemen en doen dat onderbouwd met feiten en cijfers. Wij zijn blij met de paragraaf over integratie in het Hoofdlijnenakkoord en staan daar vol achter. Vrijheid van meningsuiting is een van de pijlers onder onze democratische rechtsstaat. Die moet, net als de Joden in Nederland, worden beschermd.”

Oordeel zelf over de gewraakte uitspraak op 1.46m in een uitzending van Sophie en Jeroen:

ICJ: Israel moet per direct stoppen met offensief Rafah

Het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties (ICJ) heeft Israël opgedragen onmiddellijk te stoppen met zijn militaire operaties in Rafah. Het hof is van mening dat Israël niet voldoende heeft gedaan om te voorkomen dat er burgerslachtoffers vallen bij het offensief. Het Hof heeft daarmee een dringend verzoek van Zuid-Afrika gedeeltelijk ingewilligd. De uitspraak is bindend.

De voorzitter van de rechtbank, Salam, legde uit dat de humanitaire situatie in Rafah rampzalig was en dat de eis verder omvat dat de grensovergang van Rafah met Egypte moet worden geopend om hulpkonvooien Gaza te laten bereiken. Daarnaast dringt het hof er bij Israël op aan om waarnemers toe te staan in het gebied. De rechters geven Israël een maand de tijd om "te rapporteren hoeveel voortgang" er is geboekt bij het opvolgen van de eisen.    

Israël had op voorhand al laten weten dat het een dergelijk bevel van het ICJ niet zou opvolgen. "Geen macht ter wereld zal Israël ervan weerhouden zijn burgers te beschermen en actie te ondernemen tegen Hamas in de Gazastrook", zei regeringswoordvoerder Avi Hyman donderdag.

Beslissingen van het ICJ zijn bindend. De VN-rechters hebben echter geen middelen om een land te dwingen om hun uitspraken na te leven.  Zo negeert Rusland nog steeds een uitspraak uit 2022 om zijn aanval op buurland Oekraïne te stoppen. De VN-rechters kunnen de VN-Veiligheidsraad echter wel oproepen om actie te ondernemen.

De Palestijnse Autoriteit verwelkomde de beslissing van het ICJ. De uitspraak vertegenwoordigt een "internationale consensus" dat er een einde moet komen aan de oorlog in de Gazastrook, zei een woordvoerder.

Zuid-Afrika heeft al meerdere keren maatregelen tegen Israël geëist in een kort geding bij het ICJ. Deze uitspraak is onderdeel van de genocideaanklacht die het land in december bij het hof indiende. In twee eerdere uitspraken hadden de VN-rechters Israël verplicht al het mogelijke te doen om genocide te voorkomen en humanitaire hulp toe te staan.

Israël heeft de beschuldigingen van genocide in Gaza voor het Internationaal Gerechtshof als ongegrond verklaard. Het land beroept zich op zijn recht op zelfverdediging nadat terroristen van Hamas en andere extremistische groeperingen op 7 oktober het zuiden van Israël aanvielen, waarbij ongeveer 1.200 mensen omkwamen en meer dan 250 mensen in de Gazastrook werden ontvoerd.

Sinds begin mei voert het Israëlische leger "gerichte" operaties uit in de grensstad Rafah in het zuiden van de Gazastrook, waar het de laatst overgebleven bataljons van Hamas wil lokaliseren en vernietigen.

De hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) heeft eerder deze week arrestatiebevelen aangevraagd voor Netanyahu en zijn minister van Defensie Joav Galant en drie leiders van de militante islamitische Palestijnse organisatie Hamas voor vermeende misdaden tegen de menselijkheid.

Hoe volkoren brood, vis en kauwgom een mens slimmer maken

Voor wie zijn hersenen beter wil laten functioneren heeft Renate de Groot, onderwijswetenschapper aan de Open Universiteit, wat voedingstips. Om zo goed mogelijk te kunnen functioneren en dus ook zo goed mogelijk te kunnen leren, hebben je hersenen baat bij specifieke soorten voedsel zoals vette vis en volkorenbrood. Welke voedingsstoffen hierin zitten, waarom die je hersenprestaties verbeteren en wat kauwgom met je hersenen te maken heeft, legt Renate je uit in deze video van Universiteit van Nederland.

0:00 Kan voedsel je slimmer maken?
0:30 Tip 1: eet vette vis
0:40 Hoe zien onze hersens eruit?
1:20 Vis bevat omega 3-vetzuren, en die maken je slimmer
1:40 Omega 3 zorgt voor makkelijker transport van voedingsstoffen in je hersencellen
2:10 Wat is omega 3 en hoe ziet het eruit?
2:48 Vegetarische bronnen van omega 3
2:58 Tip 2: een volkoren boterham
3:40 Suiker in een witte boterham wordt opgeslagen als vet
4:10 Suikers in een volkorenboterham zijn anders
4:30 Tip 3: kauwgom kauwen
4:50 Door kauwgom kauwen verbeter je de doorbloeding van de hersenen

Ben jij voorstander van een Europees leger?

Uit onderzoek blijkt dat 48% van de ondervraagden voorstander is van een Europees leger. Begin 2023 lag dat op 39%. Vanwege dreigingen door Rusland en vanuit het Midden-Oosten maar ook door een mogelijke verkiezing van Trump wil men dat Europese landen in staat zijn om gezamenlijk en daadkrachtig optreden 'om onze vrijheden te verdedigen'. Ben jij voorstander van een Europees leger?

Oprichten EU leger (@ Freepik-AI-Pikasso)
Oprichten EU leger ? (@ Freepik-AI-Pikasso)

China oefent rond Taiwan 'voor straf' en simuleert overname in video

China laat zijn spierballen zien aan Taiwan. Na de grootschalige manoeuvres gaf Beijing een video vrij waarin een gelijktijdige aanval van de marine, het leger en de luchtmacht op de eilandstaat wordt gesimuleerd.

Met de oefeningen rond Taiwan wil het Chinese leger laten zien dat het in staat is de zelfbesturende eilandrepubliek met geweld over te nemen. Dit werd bevestigd door de militaire woordvoerder Li Xi aan de Chinese staatsmedia. De tweedaagse oefeningen zouden gezamenlijke aanvallen en de inname van belangrijke gebieden testen. Het Chinese leger zei dat de grootschalige operaties een "straf voor separatistische daden" waren. De oefeningen zijn enkele dagen na de inauguratie van de nieuwe president van Taiwan, Lai Ching-te aangevangen.

De Europese Unie heeft kritiek op de manouvres geuit en er bij beide partijen op aangedrongen zich terughoudend op te stellen. Conflicten zouden door middel van dialoog moeten worden opgelost. Het Taiwanese ministerie van Defensie veroordeelde de militaire oefeningen als een irrationele provocatie. Het leger van het land is in staat van paraatheid gebracht en heeft anti-scheepsraketsystemen naar de kustgebieden verplaatst. Vrijdag heeft Taiwan ter observatie een aantal gevechtsvliegtuigen ingezet.

Deepfake van Wilders zonder problemen op Meta en X (twitter)

Met de Europese verkiezingen in het vooruitzicht beloofden techbedrijven actie te ondernemen tegen deepfakes. Uit een onderzoek van BNR blijkt echter dat nepvideo's van Nederlandse politici zonder problemen verspreid kunnen worden.

Wybren van Haga had de primeur: in twee video's die de leider van BVNL deze week op zijn Instagram heeft geplaatst, zijn deepfakes te zien van Hugo de Jonge en Klaus Schwab. Het is de eerste keer dat een Nederlandse politicus kunstmatig gegenereerde beelden gebruikt om stemmen te winnen.

Het lijkt echter het begin te zijn van een stortvloed aan deepfakes: uit onderzoek van BNR blijkt dat techbedrijven dergelijke manipulatie niet echt tegenhouden. Voor twee tientjes kon BNR overtuigende deepfakes maken van Geert Wilders, Caroline van der Plas en Rob Jetten. Zowel Meta als X hebben advertenties met de vervalste beelden geaccepteerd. De platforms beloven om ze op de verkiezingsdag aan miljoenen gebruikers te tonen voor duizenden euro's. Alleen TikTok heeft geweigerd de video's te publiceren, omdat het 'verdacht gedrag' had gedetecteerd.

Zowel Meta als X hebben niet gereageerd op vragen van BNR. Technisch gezien is het identificeren van zulke deepfakes niet ingewikkeld. De Nederlandse startup DuckDuckGoose kon eenvoudig vaststellen dat alle video's die BNR heeft gemaakt nep zijn. Mede-oprichter Mark Evenblij zegt: "Meta en X zouden dit ook moeten kunnen. Ik voorzie problemen als hier niets aan wordt gedaan." Ook de Europese Commissie concludeerde eind april dat Meta niet in staat is om effectief het democratisch proces te beschermen. Meer hierover bij BNR.

VS wil veel groter deel Russische tegoeden gebruiken voor Oekraïne

Tijdens de G7- top in het italiaanse Stresa hebben de Verenigde Staten zich ervoor uitgesproken om een groter deel van de bevroren Russische tegoeden te gebruiken om Oekraïne te steunen.

Minister Yellen van Financiën drong aan op een ambitieuzere aanpak om gebruik te maken van de bevroren reserves van de Russische centrale bank ter waarde van ongeveer 240 miljard euro. Europese staten hebben tot nu toe alleen de rente-inkomsten, van zo'n 2,5 miljard euro per jaar, beschikbaar willen stellen aan Oekraïne. De meeste bevroren tegoeden bevinden zich in Europa. Europese landen zijn tegen het in beslag nemen van de fondsen omdat ze juridische bezwaren hebben en vrezen voor een mogelijke financiële instabiliteit.

Halsema tegen weren kamervoorzitter Bosma bij herdenkingen Amsterdam

Er is zo goed als zeker geen meerderheid in de Amsterdamse raad om Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma ongewenst te verklaren bij herdenkingen in de stad. Ook burgemeester Halsema is geen voorstander. Er is groot ongemak bij raadsleden over Bosma's komst naar bijvoorbeeld de Nationale Herdenking Slavernijverleden in het Oosterpark, maar zijn aanwezigheid middels een motie als ongewenst te verklaren gaat partijen te ver. "Maar ik begrijp uw emoties", zei Halsema na het betoog van Sheher Khan (Denk).

De bespreking op verzoek van Denk was pas het dertiende agendapunt bij de commissie Algemene Zaken, maar bij aanvang van de vergadering maakte Daan Wijnants (VVD) een punt van orde: hij vond het bespreken van de persoon Martin Bosma ongepast en onwettig en vertelde dat het in zijn ogen ook tegen het reglement van orde zou ingaan. Khan - hij agendeerde het punt - was het er niet mee eens en zei dat het over het ambt van Bosma ging: voorzitter van de Tweede Kamer.

Niemand in de commissie sprak zich verder uit over het ordepunt en dus bleef het punt gewoon op de agenda staan. Een debat werd het niet, maar verschillende partijen lieten wel weten hoe zij in de discussie staan. 

Khan: "Niet normaal maken wat niet normaal is, zei de koning in 2022 tijdens de dodenherdenking. Wie had kunnen bedenken dat van alle racisten des vaderlands Martin Bosma een krans zou leggen die kwam in de hoedanigheid als kamervoorzitter."

En: "De man die de opruiende uitspraken 'minder minder minder' bedacht. Hij wil de rechten van één miljoen Nederlandse moslims afpakken en ze reduceren tot tweederangsburgers."

Emoties
Geen andere partij wilde vandaag net zover gaan als Khan en Bosma ongewenst verklaren bij herdenkingen in de stad, ondanks dat er wel veel begrip was voor de emoties van het Denk-raadslid. "Al die kamerleden die voor zijn benoeming hebben gestemd als kamervoorzitter, moeten zich echt schamen", zei Anke Bakker van de Partij voor de Dieren.

Bakker zei de wens van Denk goed te kunnen begrijpen, maar zag daartoe geen mogelijkheid. "Als hij aanwezigheid is als kamervoorzitter, dan vertegenwoordigt hij dus de Tweede Kamer. Als we hem als gemeenteraad buiten de deur willen houden, dan zeggen we eigenlijk de Tweede Kamer buiten de deur te wensen. Dat kan volgens mij niet."

Ook GroenLinks is geen voorstander. "We begrijpen heel goed dat een kamervoorzitter en een politicus twee verschillende posities zijn, maar ik kan mij heel goed voorstellen dat voor heel veel mensen de aanwezigheid van zo'n lid van deze politieke partij een andere invulling heeft dan de vertegenwoordiging van de Tweede Kamer", zei Imane Nadif. En: "Wij moeten niet als overheid beslissingen maken over de herdenkingen, de gemeenschappen moeten dat doen. Er is een reden waarom we deze democratische structureren hebben, laten we dat ook respecteren."

Naast Forum voor Democratie - Van Schijndel zei dat een kamervoorzitter geen fascist genoemd moet worden - waren de andere partijen in de commissie stil.

Vertegenwoordiging 
Halsema reageerde door te zeggen dat ze de emoties van Khan begrijpt. "In een tijd van grote maatschappelijke onrust moeten democratische rituelen en tradities, die verzoenend zijn en mensen bij elkaar brengen in ere worden gehouden. Het is van groot belang dat het hoogste orgaan van ons land, het parlement, vertegenwoordigd is bij het 4 en 5 mei defilé. Je moet dat niet politiek maken. Dit keer is het deze voorzitter van de kamer, de volgende keer is het een andere voorzitter."

Ondanks dat er geen meerderheid lijkt te zijn, vroeg Khan om eind juni het punt te agenderen in de gemeenteraad. Dan zullen alle partijen en raadsleden zich moeten uitspreken over de motie. Bosma legt op 1 juli in het Oosterpark tijdens Keti Koti een krans namens de Tweede Kamer.

Giro: Etappe 19 - De aanvallers mogen weer even

De achttiende etappe van de Giro d'Italia verliep precies volgens planning: een lange aanloop met een razendsnelle massasprint aan het einde, gewonnen door Tim Merlier. Vandaag weer wat anders, sprinten met een grote groep gaan we niet zien, maar het lijkt wel een echte aanvalsrit te worden.

De heren stappen op in Mortegliano en krijgen een korte etappe voor de kiezen: 157 kilometer slechts. Het eerste deel daarvan is niet zo boeiend, maar de laatste grofweg zestig kilometer bieden genoeg ruimte voor een groep aanvallers, met een klim van de tweede categorie - 4,4 kilometer aan gemiddeld bijna tien procent - en één van de derde categorie, alvorens we naar de finale gaan.

In die finale wacht nog eens een klim van de tweede categorie, de ruim acht kilometer lange Cima Sappada, gemiddeld vijf procent, maar uitschieters naar vijftien procent. Eenmaal aan de top volgt nog een klein stukje dalen en klimmen richting de finish in Sappada.

Het peloton zal even na één uur op gang gevlagd worden, rond vijf uur staat de finish op het programma.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

FOK! Wat een weer: veel regen en onweer verwacht

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goede morgen!

Waarschuwing:
In de ochtend bereiken enkele stevige onweersbuien het zuidoosten van ons land. Vanmiddag en vanavond breiden deze onweersbuien zich verder over het land uit. Bij de buien is er kans op hagel en kan er vooral in korte tijd veel neerslag vallen. In de loop van zaterdag verdwijnen de meeste buien. Plaatselijk wateroverlast is mogelijk. Het verkeer moet er rekening mee houden dat wegen en tunnels kunnen onderlopen. Buitenactiviteiten kunnen hinder ondervinden. Bij de buien zijn intensiteiten mogelijk van 10-20 mm/uur, plaatselijk 20-40 mm/uur. Omdat de buiigheid lang aanhoudt, zijn er plaatselijk neerslagsommen mogelijk van meer dan 50 mm in 24 uur.

geel (Foto: KNMI)

Vanochtend is er eerst nog kans op mist. Verder zijn er perioden met zon. In het zuidoosten is er kans op een bui, mogelijk met onweer. Er staat weinig wind.

Vanmiddag neemt de bewolking verder toe. Er trekken enkele stevige regen- en onweersbuien over, mogelijk met hagel. Plaatselijk kan in korte tijd veel regen vallen. De maximumtemperatuur ligt rond 20°C. De wind is zwak en variabel.

Vanavond is het op de meeste plaatsen bewolkt. Er komen buien voor, een enkele nog met onweer. Plaatselijk kan veel regen vallen in korte tijd. De wind is zwak tot matig en komt uit een noordelijke richting.

Vannacht is er veel bewolking. Er zijn perioden met regen, plaatselijk kan onweer voorkomen. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 13°C. De wind is zwak uit uiteenlopende richtingen.

(Bron: KNMI)

Tot morgen!   

               

 Onweersbui tussen Lichtenvoorde en Winterswijk (Foto: Anouk)
Onweersbui tussen Lichtenvoorde en Winterswijk ((Archief)foto: Anouk)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1285

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Random Pics van de Dag #1284

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #214 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1304
review
Senua's Saga: Hellblade II
review
Doctor Who - The Legend of Ruby Sunday: de eerste helft van de seizoensfinale roept net zo veel vragen op als er worden beantwoord
special
Random Pics van de Dag #1303
special
Random Pics van de Dag #1302
©FOK.nl e.a.