FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 28 oktober 2018

Geluidshinder Schiphol veel hoger dan gerapporteerd

In 2016 hebben veel meer omwonenden van Schiphol ernstige geluidsoverlast van het vliegverkeer ervaren dan de luchthaven zelf gerapporteerd heeft.

Dat blijkt uit een nieuwe analyse van de 45 GGD’s rondom Schiphol, door de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland. In 2016 ervoeren volgens de GGD's 198.000 omwonenden ernstige geluidsoverlast van het vliegverkeer van en naar Schiphol. Schiphol zelf kwam uit op 138.000 van gedupeerden.

Slaapverstoring 
Ook was de ervaren slaapverstoring in datzelfde jaar in werkelijkheid naar schatting twee keer zo hoog als door Schiphol berekend: zo'n 40.000 in plaats van 19.500.

Volgens recent onderzoek van het Nationaal Lucht en Ruimtevaart Instituut ligt het verschil tussen de theoretische berekening van Schiphol en het meten van de werkelijke geluidsbelasting tussen de 1 en 2 decibel.

'Schiphol moet krimpen'
'Voor Schiphol betekent 1 decibel 25 procent (125.000) extra vliegbewegingen. De luchthaven maakt daar gretig gebruik van', zegt directeur Sijas Akkerman van de Natuur & Milieufederatie Noord-Holland. 'Als de overheid de werkelijk beleefde geluidshinder serieus zou nemen, dan zou Schiphol moeten krimpen, in plaats van groeien.'

Merkels coalitie verliest weer terrein bij regionale verkiezingen

In de Duitse deelstaat Hessen hebben kanselier Angela Merkels christendemocratische CDU en haar sociaaldemocratische landelijke coalitiepartner SPD beide behoorlijk ingeleverd. De CDU blijft weliswaar de grootste, maar liep terug van 38 naar 28 procent. De SPD zakte van 30 naar 20 procent. De AfD daarentegen groeit van 4 naar 12 procent, meldt de NOS.

De SPD haalde het slechtste verkiezingsresultaat uit de verkiezingsgeschiedenis van de deelstaat. De verkiezingen worden gezien als graadmeter voor de landelijke coalitie. Merkel had grote moeite om die te smeden. De SPD wilde eigenlijk niet meeregeren uit angst aanhang te verliezen, en dat scenario lijkt werkelijkheid te worden.

Landelijk wil de SPD dan ook in spoedberaad bijeenkomen. De sociaaldemocraten willen nagaan wat de Bondsdagcoalitie met de CDU en CSU hen nu eigenlijk oplevert. Ook bij de deelstaatsverkiezingen in Beieren boekte de coalitie, inclusief de SPD, aanzienlijk verlies.

Bij de CDU heerst vooral opluchting dat de partij erin is geslaagd de grootste te blijven. In Hessen regeert deze partij samen met de Groenen. Die partij werd wel beloond voor hun (regionale) regeringsdeelname, en haalden bijna twintig procent van de stemmen, ruim acht procentpunt meer dan bij de vorige verkiezingen.

De SPD was al van plan om volgend jaar de samenwerking in de landelijke coalitie opnieuw tegen het licht te houden. Merkel zit dan halverwege haar vierde termijn. Het is onduidelijk of de partij dan zou kunnen overwegen om alsnog het bijltje erbij neer te gooien.

F1: Uitslag Grand Prix van Mexico

Max Verstappen heeft voor het tweede jaar op rij de Grand Prix van Mexico op zijn naam geschreven. De Nederlander greep direct na de start de leiding en won met de Red Bull eenvoudig voor de Ferrari's van Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen. Lewis Hamilton pakte zijn vijfde wereldtitel door in Mexico-Stad vierde te worden. Hierdoor is hij niet meer door naaste belager Vettel in te halen.

Daniel Ricciardo mocht van poleposition starten, maar de Australiër kwam niet goed van zijn plaats. In plaats daarvan pakte de als derde gestarte Hamilton de eerste plek, maar Verstappen zat aan de binnenkant en remde de Brit er bij de eerste bocht goed uit. Hamilton sloot aan op plek twee, voor Ricciardo en Vettel. Valtteri Bottas probeerde laatstgenoemde even aan te vallen, maar ging buiten de baan.

Het veld kwam bijna ongeschonden uit de eerste bochten. Esteban Ocon verloor een deel van zijn voorvleugel en moest naar de pits. Dat gold na vijf ronden ook voor Fernando Alonso die dat onderdeel opgepikt had, waardoor zijn McLaren stuk ging.

Ook Mercedes had het niet makkelijk, want al na enkele ronden klaagde Hamilton over zijn banden. Verstappen had het geen moment lastig en de Nederlander breidde zijn voorsprong gestaag uit. Het was dan ook niet verwonderlijk dat Hamilton en Bottas een vroege stop maakten. Verstappen volgde pas enkele ronden later, terwijl de Ferrari's van de toppers als allerlaatste gingen.

Door de stops had Verstappen na negentien ronden acht seconden voorsprong op Hamilton die in zijn kielzog Ricciardo en Vettel wist. Hamilton klaagde opnieuw over het rubber, maar de Brit had lang geen druk van achteren omdat de coureurs zich door een groot veld achterblijvers moesten wurmen. Dat veranderde toen Vettel halverwege de 71 ronden tellende race Ricciardo aanviel en de Australiër passeerde. De Duitser reed daarna in mum van tijd het gat met Hamilton dicht en passeerde de Brit vervolgens snel. Pas tien ronden later volgde Ricciardo. Hamilton verremde zich hierbij en ging in de eerste bocht rechtdoor. Teamgenoot Bottas deed hetzelfde en verloor zijn vijfde stek aan Räikkönen.

Vettel en Hamilton maakten hun tweede stop in de 49 ronde, snel gevolgd door Verstappen die de leiding behield voor Ricciardo en Vettel. Dit duo was met elkaar aan het strijden om de tweede stek op het podium, maar Ricciardo hield ondanks zijn oudere banden de deur eenvoudig dicht voor Vettel. Dit veranderde negen ronden voor het einde toen de Red Bull begon te roken en stilviel bij de eerste bocht. Hierdoor schoof Vettel door naar plek twee en Räikkönen naar plek drie.

Na 71 ronden mocht Verstappen al voor de vijfde keer een overwinning op zijn naam schrijven. Vettel eindigde op plek twee, voor Räikkönen en Hamilton die met plek vier zijn vijfde wereldtitel veiligstelde. Op een ronde achterstand eindigde Bottas op plek vijf, voor Nico Hülkenberg, Charles Leclerc, Stoffel Vandoorne, Marcus Ericsson en Pierre Gasly.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Max Verstappen Red Bull 1:38:28.851
2 Sebastian Vettel Ferrari +17.316
3 Kimi Räikkönen Ferrari +49.914
4 Lewis Hamilton Mercedes +1:18.738
5 Valtteri Bottas Mercedes +1 ronde
6 Nico Hulkenberg Renault +2 ronden
7 Charles Leclerc Sauber +2 ronden
8 Stoffel Vandoorne McLaren +2 ronden
9 Marcus Ericsson Sauber +2 ronden
10 Pierre Gasly Toro Rosso +2 ronden
11 Esteban Ocon Force India +2 ronden
12 Lance Stroll Williams +2 ronden
13 Sergey Sirotkin Williams +2 ronden
14 Brendon Hartley Toro Rosso +2 ronden
15 Kevin Magnussen Haas +2 ronden
16 Romain Grosjean Haas +3 ronden
DNF Daniel Ricciardo Red Bull +10 ronden
DNF Sergio Perez Force India +33 ronden
DNF Carlos Sainz Renault +43 ronden
DNF Fernando Alonso McLaren +68 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 358
2 Sebastian Vettel Ferrari 294
3 Kimi Räikkönen Ferrari 236
4 Valtteri Bottas Mercedes 227
5 Max Verstappen Red Bull 216
6 Daniel Ricciardo Red Bull 146
7 Nico Hülkenberg Renault 69
8 Sergio Perez Force India 57
9 Kevin Magnussen Haas 53
10 Fernando Alonso McLaren 50
11 Esteban Ocon Force India 49
12 Carlos Sainz Jr. Renault 45
13 Romain Grosjean Haas 31
14 Pierre Gasly Toro Rosso 29
15 Charles Leclerc Sauber 27
16 Stoffel Vandoorne McLaren 12
17 Marcus Ericsson Sauber 9
18 Lance Stroll Williams 6
19 Brendon Hartley Toro Rosso 4
20 Sergey Sirotkin Williams 1


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 585
2 Ferrari 530
3 Red Bull 362
4 Renault 114
5 Haas 84
6 McLaren 62
7 Force India 47
8 Sauber 36
9 Toro Rosso 33
10 Williams 7

We Are Here-groep kraakt opnieuw pand

De groep ongedocumenteerden van We Are Here heeft vandaag opnieuw een pand gekraakt in Amsterdam. Dit keer gaat het om een leegstaand pand aan de Huddestraat.

De groep die het pand kraakte in het centrum bestaat uit mannen en vrouwen. Aan de gevel van het pand is een groot spandoek opgehangen met de tekst: 'No one chooses to be a refugee.'

Of de eigenaar van het pand inmiddels op de hoogte is van de kraak, is zondagavond nog niet bekend. Eerder deze week werd bekend dat de vrouwelijke groep van We Are Here het gekraakte pand aan de Leidsegracht moet verlaten.

De We Are Here-groep is al meer dan zes jaar actief in de stad en kraakt in wisselende bezettingen panden om een dak boven het hoofd te hebben. De leden van de groep zijn ongedocumenteerd en zitten vaak al jarenlang in een asielprocedure in Nederland. 

Phillip Cocu ontslagen bij Fenerbahçe

Phillip Cocu is ontslagen door Fenerbahçe.

De ploeg verloor onder leiding van de Nederlandse trainer alweer voor de vijfde keer. Dit keer met 3-1 van Ankaragücü De club uit Istanboel staat nu tiende.

De 47-jarige Cocu vertrok in de zomer naar Istanboel. Daarvoor was hij trainer bij PSV, in die periode won hij drie maal de landstitel. Maar zijn verblijf in Turkije dus geen bleek geen succes. 

Zo staat de club net boven de degradatiestreep in de Turkse competitie en is de club al in de derde voorronde uitgeschakeld in de Champions League. 

Phillip Cocu ontslagen bij Fenerbahçe (Pro Shots / Action Images)
Phillip Cocu ontslagen bij Fenerbahçe (Pro Shots / Action Images)

Judoka Franssen pakt goud op Grand Slam Abu Dhabi

Judoka Juul Franssen heeft goud veroverd op de Grand Slam van Abu Dhabi. Ze won in de klasse tot 63 kilogram in de finale van de Sloveense Andreja Leski. Frank de Wit moest in de klasse tot 81 kilogram genoegen nemen met de bronzen medaille. Hij versloeg de Canadees Etienne Briand in de partij om plek drie.

Franssen ging op herhaling in het prestigieuze toernooi in de Verenigde Arabische Emiraten. Ze won het toernooi ook in 2016. De judoka is al een tijd in vorm. De Limburgse won vorig maand in Baku brons op het WK.

De Nederlandse begon haar wedstrijddag met winst op de Oostenrijkse Tina Zeltner. Vervolgens besliste Franssen een spannend gevecht tegen de Britse Alice Schlesinger in de golden score op ippon. In de halve finale was het ippon voor Franssen tegen de Duitse Marina Trajdos. Ook de finale won ze op ippon, na een slopend gevecht in de golden score.

In de strijd om een startbewijs voor Tokio pakt Franssen nu 500 punten en brengt haar score tot een totaal 1003 punten. Haar concurrente Sanne Vermeer, die een een paar weken geleden wereldkampioene bij de junioren werd, staat op 596 punten. Beide dames zijn op dit moment virtueel gekwalificeerd voor de Spelen, echter ieder land mag maar één judoka per gewichtsklasse afvaardigen. 

Frank de Wit kwam tot de halve finales, maar werd daarin gestuit door Sagi Muki uit Israël. Tegen de Canadees Briand volstond een waza-ari voor de bronzen plak. Maandag is het de beurt aan de zwaargewichten. Karen Stevenson, Guusje Steenhuis (-78 kg), Noel van ’t End, Jesper Smink (-90 kg) en Henk Grol (+100) zullen de tatami betreden. 

Guti: "Ik heb het nog nooit zo koud gehad"

Érick Gutiérrez wacht rustig op zijn kans bij PSV. De Mexicaanse middenvelder stelt dat hij fysiek nog sterker moet worden om basisspeler te worden.

De 23-jarige middenvelder werd afgelopen zomer voor zes miljoen euro overgenomen van CF Pachuca en kwam tot dusver tot zeven wedstrijden voor de Eindhovenaren, waarvan één keer als basisspeler. Zaterdagavond begon hij tegen FC Groningen (1-2 winst) ook op de bank en kwam 25 minuten voor tijd binnen de lijnen.

"Ik heb het nog nooit zo koud gehad, ik zat op de bank de verkleumen. Gelukkig mocht ik toen gaan warmlopen. Het is wennen, maar ik ben gelukkig, geniet van alle momenten en pas me aan aan de kou", vertelt Gutiérrez in gesprek met Marca Claro.

De Mexicaan is zelfkritisch als hij analyseert waarom hij nog geen basisspeler is. "Ik weet dat ik me fysiek moet verbeteren. Ik heb het soms moeilijk omdat ik voel dat de tegenstanders sterker zijn. Ik werk hard in het krachthonk en ik word ook goed geholpen."

"In de vorige wedstrijd maakte ik een aantal foutjes, daar heb ik op getraind en ik denk dat ik mezelf verbeterd heb. Ik houd er niet van om fouten te maken en ik moet nog veel werk verzetten, maar ik ben blij met de overwinning."

Hockeysters Kampong verspelen punten, winst Oranje-Rood

De hockeysters van Laren hebben hun tweede nederlaag van het seizoen geleden. Op de elfde speeldag van de Hoofdklasse verloor de ploeg in eigen huis met 3-1 van Oranje-Rood. Kampong verspeelde punten tegen het laaggeklasseerde Bloemendaal: in Utrecht werd het 1-1. Hekkensluiter Groningen ging opnieuw onderuit, Amsterdam was met 0-3 te sterk. Den Bosch was in de topper met 2-1 te sterk voor SCHC, dat de eerste nederlaag van het seizoen leed.

Groningen - Amsterdam (0-3)
17' 0-1 (sc) Marijn Veen
28' 0-2 Eva de Goede
48' 0-3 Kelly Jonker
Amsterdam herstelde zich tegen Groningen van de verrassende nederlaag vorige week tegen Kampong (0-1). Op de Harener Holt werd met 3-0 gewonnen. Marijn Veen opende de score uit een strafcorner, waarna Eva de Goede de voorsprong verdubbelde. Kelly Jonker zette in de 48ste minuut de eindstand op het bord. Groningen blijft door de negende nederlaag hekkensluiter in de Hoofdklasse Dames.

Den Bosch - SCHC (2-1)
20' 1-0 (sc) Sian Keil
38' 2-0 Frédérique Matla
50' 2-1 Delfina Merino
Den Bosch heeft de aanval op koppositie door SCHC afgeslagen. Aan de Oosterplas won de koploper in de Livera Hoofdklasse Dames met 2-1. Sian Keil opende de score voor de landskampioen met een tip uit een strafcorner. Met een snoeiharde backhand maakte Frédérique Matla er 2-0 van. Vlak na rust verkleinde Delfina Merino er 2-1 van, maar SCHC slaagde er niet in om de eerste nederlaag van het seizoen te voorkomen. 

Pinoké - Huizen (3-1)
11' 0-1 Anne van Erp
37' 1-1 (sc) Kari Stam
50' 2-1 (sc) Anna O'Flanagan
63' 3-1 Anna O'Flanagan
Na de zeperd vorige week tegen SCHC (6-1 verlies) won Pinoké met 3-1 van Huizen. Pas na rust wist Pinoké het duel naar zich toe te trekken. Huizen was na elf minuten spelen op voorsprong gekomen via een doelpunt van Anne van Erp. Kari Stam tekende in de 37ste minuut uit een strafcorner voor de gelijkmaker. Anna O'Flanagan bezorgde met haar twee doelpunten de Steekneuzen de drie punten.

Laren - Oranje-Rood (1-3)
15' 0-1 (sc) Valerie Magis
17' 0-2 Yibbi Jansen
37' 1-2 Joëlle Ketting
60' 1-3 Freeke Moes
Laren incasseerde de tweede nederlaag van het seizoen. De ploeg van Robert-Jan Cox, die geen beroep kon doen op de geblesseerde Lieke van Wijk, werd op efficiëntie afgetroefd door Oranje-Rood. Laren verzuimde met name in het eerste kwart de tegenstander pijn te doen. Een doelpunt van Lisanne de Lange uit een strafcorner werd afgekeurd: de bal was te hoog, oordeelde de scheidsrechter. Daarna kreeg Macey de Ruiter twee goede kansen op de score te openen, maar ze liet deze mogelijkheden onbenut.

Het was vlak voor het einde van het eerste kwart dat Oranje-Rood op voorsprong kwam. Valerie Magis sloeg raak uit een strafcorner en twee minuten later werd Yibbi Jansen bediend door Donja Zwinkels. Jansen wipte vervolgens de bal over de uitkomende keepster Karlijn Adank in het doel. Meteen na rust verkleinde Joëlle Ketting de achterstand van Laren: ze rondde een goede actie van Maxime Kerstholt af. Ondanks de druk van Laren bleef de gelijkmaker uit. Een counter leverde uiteindelijk de derde treffer voor Oranje-Rood op via Freeke Moes.

hdm - Hurley (0-1)
47' 0-1 (sc) Gitte Michels
Hdm blijft kwakkelen in de Hoofdklasse Dames. De Haagse formatie ging voor eigen publiek met 0-1 onderuit tegen Hurley. De enige treffer van het duel werd gemaakt door Gitte Michels. Zij verzilverde na rust een strafcorner. Hdm staat negende met slechts twee punten voorsprong op Bloemendaal, dat op een play-outplek staat. Hurley is inmiddels opgeklommen naar de zevende plaats.

Kampong - Bloemendaal (1-1)
27' 1-0 Michelle Simons
69' 1-1 (sc) Fee Schreuder
Kampong hoopte de 1-0 overwinning op Amsterdam vorige week een goed vervolg te geven. Daarin slaagde de ploeg van coach Santi Freixa niet in. Lang koesterde Kampong een 1-0 voorsprong dankzij een treffer van Michelle Simons, maar een minuut voor tijd zette Fee Schreuder uit een corner de eindstand op het bord. Een belangrijke puntendeling voor Bloemendaal dat nu vier punten los staat van directe degradatie. Bovendien is het gat met de 'veilige' plek negen nog maar twee punten.

19-jarige drankrijder rijdt twee fietsers dood

In de nacht van zaterdag op zondag, omstreeks 04.15 uur, is er een zwaar ongeluk nabij de spoorwegovergang ‘Ockenburg’ op de kruising Van De Spiegelstraat/Kloetingseweg in Goes geweest. Een automobilist heeft daar twee fietsers aangereden. Beide fietsers zijn om het leven gekomen.

Agenten waren heel snel ter plaatse. Zij hebben ambulances en een traumahelikopter opgeroepen, maar die konden niets meer doen voor de twee slachtoffers. Zij overleden ter plaatse.

De 19-jarige Kloetingse bestuurder van de personenauto is aangehouden. Hij zal door de politie worden gehoord over de aanrijding. Het team Verkeersongevallenanalyse is ter plekke om onderzoek te doen naar de oorzaak van het ongeval.

Medewerkers van de gemeente Goes hebben afzettingen geplaatst. De weg is afgesloten tussen de Van De Spiegelstraat en de rotonde bij de Oranjeweg/Patijnweg. Deze afsluiting zal nog uren duren, de politie raadt aan om een andere route te nemen. 

Meteen na het ongeval hebben zich getuigen gemeld bij de politie, ook van hen wordt een verklaring afgenomen. Zij zijn erg geschrokken van de aanrijding, voor hun is slachtofferhulp opgeroepen.

Update 20:14 uur
Inmiddels is het onderzoek op straat afgerond. Omstreeks 10.30 uur zondagochtend werd de weg weer vrijgegeven voor het verkeer. De analisten van verkeersongevallen gaan de sporen die zij hebben afgenomen op en om de plaats van het ongeval nu verder interpreteren. Uiteindelijk hopen zij tot een conclusie te komen.

Teveel gedronken
Uit de ademanalyse die vannacht, net na het ongeval, is gedaan bij de bestuurder bleek dat hij teveel alcohol had gedronken om nog te mogen rijden. Het rijbewijs van de jongeman is ingevorderd door de politie. De jongeman is overgebracht naar een politiecellencomplex en is daar gehoord door rechercheurs.

Na dit verhoor is hij in verzekering gesteld. Dit is in overleg met de Officier van Justitie gegaan. Het onderzoek is nog niet afgerond en daarom wordt de verdachte nog maximaal drie keer 24 uur vastgehouden. In die tijd wordt indien mogelijk het onderzoek verder afgerond. Voorlopig zit de jongeman dus nog vast.

De lichamen van beide slachtoffers van het dodelijk ongeval zijn vrijgegeven door de Officier van Justitie. Dat betekent dat er geen onderzoek op de lichamen meer gedaan hoeft te worden en dat ze worden overgedragen aan de families om een uitvaart voor te bereiden.

Omdat één van de slachtoffers uit het buitenland kwam was het lastig om zijn familie in kennis te stellen, maar dat is uiteindelijk gelukt. De man en de vrouw die bij het ongeval om het leven zijn gekomen zijn een 33-jarige inwoonster van Goes en haar vriend, een man van 30 uit Macedonie.

Hopp en Whitlock naar halve finales EK darts

Max Hopp en Simon Whitlock staan in de halve finales van het Europees kampioenschap darts. De Duitser won voor eigen publiek van Darren Webster en Whitlock won van Steve West, die in de tweede ronde Michael van Gerwen naar huis stuurde. 

Hopp deed Webster veel pijn in de beginfase met een 126- en 164-finish op de bullseye. Webster bleef echter in de wedstrijd met een dertiendarter en een 138-finish. Met een 5-5 tussenstand gingen de Engelsman en de Duitser de tweede onderbreking in. Webster hield zijn goede niveau niet vast, waardoor Hopp wegliep naar een 7-5 voorsprong. The Demolition Man miste vervolgens zes pijlen op de dubbels, waarna de Duitser het duel in het slot gooide met een 42 finish. The Maximiser stond geen leg meer af en won met 10-5.

West haalde in de kwartfinale tegen nog beter dan tegen de Nederlander. Echter stond er geen maat op Whitlock, die weinig fouten maakte met zijn finishes.

De Australiër gooide 67 procent van zijn finishes uit en noteerde voor de tweede keer dit toernooi een gemiddelde van boven de honderd. Whitlock speelt in de halve finale tegen Joe Cullen. De Engelsman won met 10-8 van Rob Cross.

James Wade heeft als vierde speler geplaatst voor de halve finale op het EK. The Machine overleefde twee matchdarts tegen Gerwyn Price en sloeg vervolgens zelf toe via tops voor de overwinning. Wade kwam 8-7 voor, maar wist door gemiste dubbels van de Engelsman de voorsprong over te nemen en kwam op één leg van de zege. Een veertiendarter van Wade bracht de 9-9 op het scorebord, waarna Price de beslissende leg mocht beginnen.

De Welshman liet 118 over na twaalf pijlen en miste de dubbel 19 voor de wedstrijd. Nadat Wade een matchdart had gemist, liet The Iceman twee wedstrijdpijlen onbenut. Vervolgens pakte de Engelsman zijn kans wel en dwong zijn plek af bij de laatste vier. Hij speelt vanavond tegen Max Hopp. 

EK Darts - kwartfinales
Simon Whitlock 10-7 Steve West
Joe Cullen 10-8 Rob Cross
Max Hopp 10-5 Darren Webster
James Wade 10-9 Gerwyn Price
Best of 19 legs

Halve finales
Simon Whitlock v Joe Cullen
Max Hopp v James Wade
Best of 21 legs

Finale
Best of 21 legs

Cavaliers zetten coach Lue op straat na 0-6 seizoensstart

Basketbalcoach Ty Lue is door de Cleveland Cavaliers op straat gezet. Zijn assistent Larry Drew zal voorlopig de honneurs waarnemen bij de ploeg, waar LeBron James na afgelopen seizoen vertrok.

Sinds het vertrek van James gaat het niet best met de Cavaliers. Dit seizoen werden de eerste zes wedstrijden allemaal verloren en dat was de druppel voor de leiding van de organisatie. De 41-jarige Lue speelde vanaf 1998 ruim tien jaar in de NBA en was vanaf 2015 de hoofdcoach bij de Cavs.

Hij leidde de ploeg in zijn eerste seizoen gelijk naar de titel, waarna Cleveland onder leiding van Lue - en James - ook in de twee daaropvolgende seizoenen de finale haalde. Daarin verloren ze dan weer twee keer van de Golden State Warriors, waar in 2016 de finale nog van werd gewonnen.

Schansspringer Ahonen stopt er weer eens mee

Schansspringer Janne Ahonen heeft weer eens zijn afscheid aangekondigd. De Finse legende deed dat zeker niet voor het eerst: ook in 2008 en 2011 nam hij al afscheid, maar nu is het dan echt gedaan, beweert de 41-jarige springer.

Overigens zegt Ahonen nog zeker niet klaar te zijn met de sport. "Ik zal het schansspringen nooit de rug toekeren, elke keer als ik er zin in heb blijf ik gewoon springen. Aan wedstrijden ga ik echter niet meer meedoen", zegt Ahonen.

Als hij zich er nu wel aan houdt betekent het dat Ahonen in maart dit jaar in zijn thuisstad Lahti zijn laatste World Cup-wedstrijd gesprongen heeft, meer dan 25 jaar na zijn debuut in december 1992 - toen de nog altijd van de partij zijnde Japanner Noriaki Kasai overigens al enkele jaren ervaring had, maar dat geheel terzijde.

Ahonen deed in zijn loopbaan mee aan 412 World Cup-wedstrijden, waarin hij maar liefst 108 keer het podium mocht bestijgen, meer dan wie dan ook. Adam Malysz (92), Gregor Schlierenzauer (88) en Simon Ammann (80) komen het dichtst in de buurt. Met zijn 36 zeges staat Ahonen vierde op de eeuwige ranglijst.

In maart 2008 won Ahonen in Kuopio voor het laatst, in januari 2010 stond hij in Bischofshofen voor het laatst op het podium. De tweevoudig World Cup-eindwinnaar is de enige schansspringer ooit die de Vierschansentournee maar liefst vijf keer op zijn naam wist te schrijven. In 2005 won hij individueel een wereldtitel, één van zijn tien WK-medailles. Olympisch goud lukte niet, maar met het Finse team won hij wel zilver in 2002 en 2006.

Schansspringer Ahonen stopt er weer eens mee (Pro Shots / Action Images)
Schansspringer Ahonen stopt er weer eens mee (Pro Shots / Action Images)

Vrouwen PSV houden leiding vast, Miedema blijft scoren voor Arsenal

De voetbalsters van PSV hebben de leiding in de Eredivisie vast kunnen houden. Op De Herdgang had de ploeg het niet makkelijk met ADO Den Haag, maar na een uur spelen zorgde Katja Snoeijs voor de winnende treffer: 2-1. Eerder had zij de score ook al geopend, Chasity Grant tekende na 57 minuten voor de gelijkmaker.

Vrijdag werden er al drie wedstrijden gespeeld. sc Heerenveen ging thuis onderuit tegen VV Alkmaar: 3-5, terwijl het tien minuten voor tijd nog 2-2 stond. Tiny Hoekstra scoorde twee keer voor Heerenveen, Chelsea Kenton was twee keer trefzeker voor Alkmaar.

Achilles'29 won thuis diep in blessuretijd van PEC Zwolle. Kort voor rust kwam PEC op 0-2, maar in de blessuretijd zorgde Glenda van Lieshout voor 1-2. In de 87e minuut kwam de gelijkmaker van Julia Ibes, in blessuretijd was het zelfs helemaal feest: 3-2 door Sophie Cobussen, waarmee Achilles de eerste punten binnen heeft.

FC Twente boekte op bezoek bij Excelsior Barendrecht een 1-3 zege, hoewel het niet makkelijk ging. Na 72 minuten stond het nog 1-0, Jassina Blom tekende voor de gelijkmaker. Myrthe Moorrees bracht Twente in de 87e minuut op voorsprong, Joëlle Smits gooide de boel in blessuretijd met 1-3 nog in het slot.

In Engeland blijft Vivianne Miedema uitstekend op dreef. In het uitduel van Arsenal bij Bristol City was ze goed voor de 0-2 en 0-3, terwijl Daniëlle van de Donk de 0-4 scoorde. Arsenal won tot nu toe alle zes wedstrijden, Miedema scoorde daarin maar liefst elf keer.

Metaalwerkers regio Hoogezand leggen werk neer

Vanaf maandag 29 oktober staken de metaalwerkers uit de regio Hoogezand van FNV Metaal en CNV Vakmensen. Ze leggen voor twee dagen hun werk neer en sluiten daarmee voor de eerste keer aan bij de lange reeks van stakingen, waar duizenden metaalwerkers door heel Nederland beurtelings aan meedoen. Zo werd bij Scania in Zwolle en omliggende bedrijven vrijdag 26 oktober nog een verrassingsstaking gehouden, waar zo’n negenhonderd stakers aan meededen.

De vakbonden eisen een toekomstbestendige en eerlijke cao Metalektro, met onder andere een jaarlijkse loonstijging van 3,5% met een bodem van duizend euro en goede voorstellen om werk en privé te kunnen combineren. Ad de Vos, bestuurder FNV Metaal: ‘Ook bij de noordelijke scheepswerven en metaalbedrijven rond Hoogezand zien we veel strijdvaardige leden. Voor de eerste keer leggen ze het werk neer, voor een gegarandeerde loonsverhoging en oplossingen die de metaalwerkers vooruitgang bieden en ervoor zorgen dat ze hun werk volhouden tot hun pensioen. Zolang de werkgevers niet ingaan op de eisen van de vakbonden, gaan de stakingen overal in Nederland door.’

Onderdeel van de eisen van de vakbonden is ook een generatiepact, zodat jongeren weer een vaste baan krijgen in de sector, terwijl ouderen gezond de eindstreep kunnen halen en hun kennis kunnen overdragen. Ook moet er een einde komen aan de doorgeslagen flexibilisering en moeten de beloning en arbeidsvoorwaarden van vaste en tijdelijke medewerkers gelijk zijn.

De cao Metalektro geldt voor ongeveer 150.000 werknemers in de grootmetaal, zoals scheepswerven, diverse VDL-bedrijven, Stork, ASML, Fokker, DAF, Siemens en Scania.

Handballers onderuit in EK-kwalificatie

De Nederlandse handbalploeg heeft de tweede groepswedstrijd in de kwalificatie voor het EK van 2020 verloren. Donderdag begon de ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson nog met winst op Estland in Sittard, maar in het Letse Valmiera ging het fout.

Halverwege was al duidelijk dat winst er vermoedelijk niet in zou zitten: 17-11. De Letten konden dat verschil niet vergroten, maar Nederland was ook niet in staat om dicht genoeg in de buurt te komen: 29-25. Op 10 of 11 april speelt Nederland het volgende duel met Slovenië als tegenstander.

Slovenië leidt de groep, waarvan de beste nummers twee zich plaatsen voor het EK van januari 2020, gespeeld in Noorwegen, Zweden en Oostenrijk. De vier beste nummers drie van de acht groepen plaatsen zich eveneens voor het EK.

Haase kwalificeert zich voor hoofdtoernooi Parijs

Robin Haase is er op het masterstoernooi van Parijs in geslaagd om het hoofdtoernooi te bereiken. De 31-jarige Nederlander won in de tweede en laatste kwalificatieronde met 2-6, 7-5, 7-5 van de Tunesiër Malek Jaziri.

Jaziri serveerde bij 5-4 in de beslissende set voor de wedstrijd. De Tunesiër kreeg in die servicegame ook een wedstrijdpunt, maar Haase wist Jaziri toch te breaken. Haase kwam in zijn servicegame niet in de problemen en sloeg opnieuw toe in de servicegame van Jaziri.

Haase speelt in het hoofdtoernooi tegen Philipp Kohlschreiber, die hij twee keer eerder trof. In 2015 verloor hij in Moskou van de Duitser, in 2012 versloeg hij de nummer 34 van de wereld in Kitzbühel.

De Ligt kritisch: "Tweede helft heel slecht"

Ajax kwam zondag niet in de problemen tegen Feyenoord (3-0), maar volgens Matthijs de Ligt speelden de Amsterdammers niet heel best.

Vooral na de onderbreking, toen Ajax al een 2-0 voorsprong te pakken had, was het spel volgens De Ligt ondermaats. "Ik denk dat de tweede helft ons zeker wat te verwijten valt. De tweede helft was heel slecht. We verloren ballen heel simpel en schakelden niet meer om. Feyenoord heeft zelfs mogelijkheden gehad om counters te plaatsen", reageerde de centrumverdediger bij FOX Sports.

"We hadden in het begin het idee dat we drie tegen een stonden, maar het was zaak om twee tegen een te staan." Ajax won uiteindelijk door een eigen doelpunt van Feyenoord-keeper Justin Bijlow en goals van Hakim Ziyech en Dusan Tadic.

Ziyech werd na afloop gevraagd naar zijn band met trainer Erik ten Hag. "Die is gewoon goed. Ondanks wat er allemaal gebeurd is, is het gewoon goed." Ziyech moest na de komst van Tadic zijn rugnummer 10 afstaan aan de Serviër. "Dat heeft mij pijn gedaan. Hij is daar ook altijd eerlijk en open over geweest. Dat heb ik geaccepteerd en ik ben doorgegaan. Voor de rest is de relatie heel goed. Ik vind hem een heel goede trainer. Als dat zo is, moet je daar voor uitkomen."

FOK! sportfoto-onderschrift week 43

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is Intersep met het volgende onderschrift: "WK Chiropractie."

Caroline Wozniacki is haar zicht even tijdelijk kwijt tijdens haar wedstrijd Petra Kvitova, wat is een leuk onderschrift bij deze foto? (Pro Shots / Action Images)
Caroline Wozniacki is haar zicht even tijdelijk kwijt tijdens haar wedstrijd Petra Kvitova, wat is een leuk onderschrift bij deze foto? (Pro Shots / Action Images)

Uitslag AZ - sc Heerenveen

sc Heerenveen heeft in Alkmaar een mooie zege behaald op AZ. Michel Vlap was met twee doelpunten de gevierde man.

 

AZ kwam na een kwartier spelen nog wel op voorsprong. De Friese defensie werkte een voorzet van Oussama Idrissi weg, waarna Thomas Ouwejan alsnog raak schoot. Kort daarvoor was de gastheer al gevaarlijk geweest toen Idrissi oog in oog met doelman Warner Hahn naast mikte.

Heerenveen had het na die treffer even moeilijk, maar na bijna een halfuur werd het wel 1-1. Arbër Zeneli legde na een goede actie af op Vlap, die koel afrondde. Twaalf minuten na rust maakte de 21-jarige speler uit Sneek er zelfs 1-2 van. Met een fraaie stiftbal over keeper Marco Bizot bracht Vlap de bezoekers aan de leiding.

De Alkmaarders hadden vervolgens moeite om echt grote kansen te creëren. Toch leek het team van John van den Brom in het slotkwartier een puntje te pakken toen Jóhann Berg Gudmundsson een voorzet van Ouwejan hard achter Hahn knikte. Lang hield AZ die gelijke stand niet vast, want Sam Lammers kon vanuit een counter van de ruimte profiteren en scoren.

Met de drie punten op zak stijgt Heerenveen naar de achtste plaats in de Eredivisie. AZ is gedaald naar de negende plek en heeft een punt minder dan de Friezen.

Sam Lammers (Hee) in duel met Teun Koopmeiners van AZ. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Sam Lammers (Hee) in duel met Teun Koopmeiners van AZ. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

AZ

2 - 3

sc Heerenveen

 16' Ouwejan
 79' A.Gudmundsson
   30' Vlap
 56' Vlap
 84' Lammers
 
 Gele kaart: Hatzidiakos, Koopmeiners, (AZ), Rienstra,Kobayashi, Floranus, (sc Heerenveen)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 16.535
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Svensson
Vlaar
Hatzidiakos (Vejinovic/69)
Ouwejan
Til
Midtsjö (Maher/61)
Koopmeiners
A.Gudmundsson
Johnsen (Seuntjens/61)
Idrissi
  Hahn
Floranus
Höegh
Bulthuis
Pierie
Thorsby
Rienstra
Vlap (v.Amersfoort/85)
Kobayashi (Hornkamp/ 87)
Lammers
Zeneli (v.Bergen/65)

IKEA Haarlem deelt maandag stressballen uit

Morgen delen medewerkers van IKEA Haarlem, samen met FNV Handel, stressballen uit aan klanten van de Zweedse woonwinkelgigant. Dit gebeurt in het kader van de (vastgelopen) cao-onderhandelingen. Naast de stressballen delen de medewerkers flyers uit aan de bezoekers van de woonwinkelgigant en vragen hen een petitie te tekenen, waarin de directie van IKEA wordt opgeroepen om snel een goede cao af te sluiten.

‘De slogan van Ikea is ‘Aandacht maakt alles mooier’, het wordt de hoogste tijd dat de directie wat aandacht aan hun personeel gaat besteden’, aldus Marian Beldsnijder van FNV Handel: ‘De onderhandelingen voor een nieuwe cao zijn vastgelopen. We wilden hierin onder meer afspraken maken over het terugdringen van de hoge werkdruk. Het ziekteverzuim onder het personeel is door de enorme werkdruk hoog. Er is te weinig personeel om klanten goed te helpen. Meer medewerkers betekent minder werkdruk en meer service. De stressballen bieden de klanten wat ontspanning tijdens het wachten.’

Meer geld besteed aan woning
De Nederlandse IKEA-winkels hebben van september 2016 tot september 2017 een omzet van 1,2 miljard euro gehaald en de inkomsten stegen met 4,3% ten opzichte van een jaar eerder. Beldsnijder: 'Mensen besteden weer volop geld aan de inrichting van hun huis en dat zie je terug in de omzet en in de winkels. Het aantal klanten stijgt, maar dat geldt niet voor het aantal werknemers dat deze klanten moet helpen bij hun woonwensen.'

Cao-onderhandelingen vastgelopen
De onderhandelingen over een nieuwe cao voor IKEA-medewerkers liepen op 10 september vast. De werkgever deed een matig loonvoorstel, kwam met verslechteringen voor de zaterdagtoeslag en ging niet in op FNV-voorstellen ter verlaging van de werkdruk. De FNV wil minimaal 3% loonsverhoging over een periode van 12 maanden, terwijl IKEA niet verder komt dan 2,3%.

Bovendien wil de winkelketen de zaterdagtoeslag verlagen en afbouwen. Werknemers die op zaterdagavond van 19.00 tot 24.00 uur werken, krijgen nu een toeslag van 100%. IKEA wil dat verslechteren naar 50%. Beldsnijder: 'Juist in een tijd waarin de werkdruk zo hoog is, zijn deze zaterdagavonden hard nodig om de winkel tijdig te kunnen vullen. Als je de toeslag dan halveert, blijft er helemaal niemand over die dat werk wil doen op zaterdagavond. Daardoor neemt de werkdruk nóg verder toe!'

De cao geldt voor circa 5.500 werknemers die werken bij 13 IKEA-vestigingen.

IKEA deelt stressballen uit (Foto: FOK!)
IKEA Haarlem deelt stressballen uit (Foto: FOK!)

Federer pakt 9e titel in geboortestad en 99e toernooizege in totaal

Roger Federer heeft voor de negende keer in zijn vrij indrukwekkende loopbaan het ATP-toernooi gewonnen van zijn geboortestad, het Zwitserse Basel. De nummer drie van de wereld won van de Roemeen Marius Copil, die pas zijn tweede ATP-finale speelde. Ter illustratie: voor Federer was het al zijn 151e eindstrijd.

Federer werd vroeg gebroken, maar sloeg terug en pakte de eerste set in de tiebreak. Copil wist hem ook in de tweede set vroeg een servicebeurt af te snoepen, maar de Roemeen gaf het met twee breaks op rij weg in de slotfase, waardoor Federer de winst pakte: 7-6 (5), 6-4. Voor Federer was het alweer zijn 99e titel, alleen Jimmy Connors (109) won er meer.

In Wenen stonden Kevin Anderson en Kei Nishikori tegenover elkaar in de finale en dat werd een overwinning voor de Zuid-Afrikaan. Halverwege de eerste set plaatste Anderson met veel moeite de enige break, set twee won hij via de tiebreak: 6-3, 7-6 (3). Anderson heeft overigens geen al te beste balans in finales: het was weliswaar zijn vijfde toernooizege, hij verloor ook dertien keer een finale.

Toernooizege #99 voor Roger Federer. (PRO SHOTS/Action Images)
Toernooizege #99 voor Roger Federer. (PRO SHOTS/Action Images)

Barcelona haalt met hattrick Suarez uit tegen Real Madrid

Barcelona heeft in LaLiga een overtuigende 5-1 zege geboekt op rivaal Real Madrid. Luis Suarez was in El Clásico de grote man.

In de eerste Spaanse Klassieker zonder Lionel Messi en Ronaldo sinds december 2007 begon Barça uitstekend aan de wedstrijd. De Catalanen namen na elf minuten de leiding via Philippe Coutinho, die met links afrondde op aangeven van Jordi Alba. Toch werd Real kort daarna ook gevaarlijk. Luka Modric bediende Gareth Bale met een steekpass, maar de Welshman stuitte op Marc-André Ter Stegen.

Ter Stegen moest daarna ook ingrijpen bij pogingen van Marcelo en Sergio Ramos. Even later kon Barça de score verdubbelen na een overtreding van Raphaël Varane op Luis Suarez. De Uruguayaan ging zelf achter de bal staan: 2-0. Hoewel de thuisploeg voor rust veel beter was, kon Real de wedstrijd kort na de pauze toch weer spannend maken. Uit een voorzet vanaf rechts kwam de bal bij Marcelo, die met rechts de stand op 2-1 bracht.

Via Modric (paal) werd het vervolgens nog bijna gelijk, maar daarna wist Barcelona uit te lopen naar een ruime score. Suarez raakte eerst nog het aluminium, maar een kwartier voor tijd was zijn kopbal wel raak. Na een slippertje van Sergio Ramos maakte Suarez zijn hattrick compleet en drie minuten voor tijd bepaalde Arturo Vidal de eindstand zelfs op 5-1 met een rake kopbal.

Barcelona is met 21 punten uit tien duels koploper in LaLiga, Atlético Madrid heeft er twee minder. Ondertussen is Real Madrid gezakt naar de negende plaats en de kans lijkt groot dat de eerste Clásico voor coach Julen Lopetegui meteen zijn laatste was.

Uitslagen LaLiga zondag
Getafe - Real Betis Sevilla 2-0
Barcelona - Real Madrid 5-1
Alavés - Villarreal 0-0
Sevilla - Huesca 2-1

Suarez mag de bal meenemen na zijn hattrick. (PRO SHOTS/Action Images)
Suarez mag de bal meenemen na zijn hattrick. (PRO SHOTS/Action Images)

Crystal Palace stopt zegereeks van zwak Arsenal

Arsenal heeft op Selhurst Park punten verspeeld tegen Crystal Palace. De gasten mochten in hun handen knijpen met een gelijkspel.

Arsenal, dat vooraf elf officiële duels had gewonnen, wisselt de laatste weken een matige eerste helft vaak af met een goede tweede. Ook tegen Crystal Palace maakten The Gunners voor rust een slappe indruk. Palace creëerde de grootste kansen, met name na een kwartier spelen. Eerst raakte Wilfried Zaha in de korte hoek de paal en amper een halve minuut later schoot Andros Townsend naast uit een prachtige aanval.

Het enige gevaar van Arsenal in de eerste helft kwam via Alexandre Lacazette en Héctor Bellerín. De Fransman schoot vanuit kansrijke positie met links naast, terwijl Bellerín te veel tijd nodig had, waardoor zijn schot werd geblokt. In blessuretijd was het aan de andere kant wel raak. Shkodran Mustafi ging in de fout tegen Cheikhou Kouyaté, waardoor Luka Milivojevic mocht aanleggen voor een penalty: 1-0.

In de tweede helft kantelde de wedstrijd ineens dankzij twee Noord-Londense goals uit een spelhervatting. Granit Xhaka knalde vanaf de punt van het strafschopgebied een vrije trap in de kruising en even later scoorde Pierre-Emerick Aubameyang nadat Lacazette een hoekschop met zijn arm leek te verlengen.

Crystal Palace slaagde er daarna in om Arsenal flink onder druk te zetten en dat resulteerde in de slotfase opnieuw in een penalty. Dit keer was het Xhaka die een overtreding beging en Milivojevic maakte opnieuw geen fout: 2-2. Arsenal staat daardoor nu vierde in de Premier League, één punt boven Tottenham Hotspur, dat maandag Manchester City ontvangt.

Chelsea boekte zondagmiddag de zevende competitiezege van dit seizoen en staat nu tweede, twee punten achter koploper Liverpool. The Blues wonnen met 0-4 bij Burnley. Het team van Maurizio Sarri heeft een punt meer dan City, dat bij winst op de Spurs dus weer gelijk komt te staan met Liverpool.

Uitslagen Premier League zondag
Crystal Palace - Arsenal 2-2
Burnley - Chelsea 0-4
Manchester United - Everton 2-1

Van Bronckhorst boos: "Ga sowieso met Jerry praten"

Jeremiah St. Juste moet op het matje komen bij Giovanni van Bronckhorst. Feyenoord ging zondag vrij kansloos onderuit bij Ajax.

Het werd voor Feyenoord al snel een loodzware middag in Amsterdam, omdat St. Juste rood kreeg voor een forse overtreding op Nicolás Tagliafico. Van Bronckhorst vond dat zijn ploeg tot dat moment aardig speelde. "We hadden de wedstrijd onder controle en eigenlijk is er niks aan de hand. Dan komt die rode kaart. Dan moet je het goede gevoel dat je had over het speelplan na zes minuten al in de prullenbak gooien", reageerde hij op FOX Sports.

"Ik ben boos, ja. Je kan niet in topwedstrijd met tien man komen te staan. Dat mag je niet overkomen en gebeurt ons al na zes minuten. Dan weet je dat het een heel moeilijke wedstrijd wordt, zeker tegen Ajax", aldus de Feyenoord-trainer, die vooraf zijn spelers nog had gewaarschuwd om scherp en agressief te beginnen, maar niet over de grens te gaan. "De rode kaart kost je de wedstrijd. Ik denk dat ik sowieso met Jerry ga praten."

Jordy Clasie bevestigde dat Feyenoord had afgesproken om fel te beginnen. "Maar misschien begonnen we te agressief. Bij de eerste drie overtredingen kregen we twee kaarten waarvan één rode. We hadden afgesproken om zo lang mogelijk met elf man te blijven staan", sprak de kleine middenvelder.

"Het plan was om zo lang mogelijk en zo veel mogelijk druk te zetten. We begonnen scherp en waren vast aan de bal, maar na de rode kaart was het geen wedstrijd meer." Door de 3-0 nederlaag tegen Ajax staat Feyenoord nu vijf punten achter de Amsterdammers en tien punten achter koploper PSV.

Actie voor behoud failliete ziekenhuizen

Maandag voeren patiënten en personeel met steun van de SP actie bij Zilveren Kruis Achmea. De verzekeraar trok de stekker uit het Slotervaart en IJsselmeerziekenhuizen, met faillissement tot gevolg. Binnen enkele dagen na de bekendmaking van het faillissement tekenden inmiddels al 16.500 mensen een petitie voor het behoud van het Slotervaart ziekenhuis. Ruim 10.000 mensen tekenden een andere petitie voor het behoud van de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad, Emmeloord en Dronten. Mensen spreken nu massaal hun steun uit voor het behoud van deze ziekenhuizen.

SP Tweede Kamerlid Henk van Gerven: ‘Het is te gek voor woorden dat een ziekenhuis door zorgverzekeraars de das wordt omgedaan. We roepen de minister op om in te grijpen en deze ziekenhuizen voor Amsterdam en Flevoland te behouden. Niet het commerciële belang van verzekeraars, maar zorg voor de mensen moet voorop staan.’

‘De maatschappelijke onrust en vooral het onbegrip in de samenleving is enorm,’ vervolgt Van Gerven. ‘Mensen snappen niet dat er miljarden worden uitgetrokken als banken failliet gaan, maar dat er niets gebeurt om deze ziekenhuizen te behouden. Terwijl de verzekeraars miljarden aan reserves hebben. Deze faillissementen laten zien dat het zorgsysteem failliet is en alleen het geld telt.’ De SP pleit al langer voor een Nationaal ZorgFonds zonder commerciële zorgverzekeraars.

Door de sluiting van het Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen verliezen ongeveer 2.000 medewerkers hun baan en moeten ruim 160.000 patiënten hun heil elders zoeken. ‘Ook bij de andere ziekenhuizen zijn de gevolgen enorm. De roep om actie om dit tegen te houden is groot. Daarom staat wij samen met medewerkers en patiënten aanstaande maandag voor de deur bij Zilveren Kruis Achmea om deze ziekenhuizen open te houden.’

Agenten hebben handen vol aan 54-jarige man

Politiemensen hebben in de nacht van zaterdag 27 op zondag 28 oktober 2018 hun handen vol gehad aan een 54-jarige Bredanaar. Hij is uiteindelijk aangehouden voor rijden onder invloed, wederspannigheid en bedreiging.

De man had zich zaterdagavond al vervelend gedragen in de Van de Spiegelstraat in Breda. De man heeft een locatieverbod voor deze straat en mocht daar dus niet komen. Vervolgens zou hij onder invloed van alcohol in zijn auto zijn gestapt en zijn weggereden. Daarna zou hij zich hebben misdragen voor de poort van een politiebureau aan de Mijkenbroek en opnieuw in de auto zijn gestapt.

Toen een politieman hem op de Haagweg in de auto zag zitten en hem wilde aanspreken, viel hij de agent aan. Twee andere politiemensen moesten hun collega ontzetten. Met zijn drieën hielden ze de zich verzettende verdachte vervolgens aan. De agent raakte niet gewond. Wel heeft hij aangifte gedaan van bedreiging en belediging. De verdachte weigerde mee te werken aan een ademanalyse. Hij zit voor nader onderzoek en verhoor in de cel.

62-jarige vrouw zwaargewond, hond verongelukt bij aanrijding

Een 62-jarige vrouw en haar hond zijn zondagochtend aangereden door een auto op een zebrapad op de Linden van den Heuvellsingel in Vlaardingen. De hond overleed ter plekke, de vrouw is zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis. De bestuurder van de auto was vermoedelijk onder invloed van drugs.

De vrouw wilde met haar hond de Linden van den Heuvellsingel oversteken via de oversteekplaats toen ze geschept werd door de auto die vanaf de richting van de Burgemeester Heusdenslaan in de richting van de Hogendorplaan reed. De witte herder overleed ter plekke aan zijn verwondingen. De vrouw, die een zware hoofdwond opliep, raakte buiten bewustzijn. De vrouw uit Vlaardingen is overgebracht naar het ziekenhuis.

De bestuurder moest volgens de procedures bij een aanrijding een blaastest doen. Deze wees niet op alcoholgebruik. De speekseltest gaf echter wel een positieve test op THC, de werkzame stof in wiet. De 24-jarige man uit Schiedam is aangehouden en heeft op het politiebureau een bloedtest moeten doen. De uitslag hiervan moet worden afgewacht.

Doden door noodweer in Italie

Bij hevig noodweer in Italië en het Alpengebied zijn verschillende slachtoffers gevallen. Met name aan de zuidkant van de Alpen, alsmede in het zuiden van Italië en Oostenrijk vielen er enorme hoeveelheden regen.

Ik had het er in mijn weerpraatje al over dat het bar en boos zou gaan worden. Oorzaak van al deze ellende zijn drie kernen van lagedruk. Er ligt er één boven het zuiden van Frankrijk, vervolgens ligt er een kern boven het Alpengebied en tenslotte nog één boven het warme water van de Middellandse Zee. De slachtoffers in Italië vielen in een dorpje in het zuiden van Italië. In totaal vielen er 4 slachtoffers. Als gevolg van de hevige regenval kwam het tot een aardverschuiving met alle gevolgen vandien. De slachtoffers werden bedolven onder een laag modder toen ze een rioolpijp repareerden.

De komende dagen blijft het aanhoudend slecht in het zuiden van Europa. Wij krijgen daar dinsdag een staartje van mee, maar 15 tot 25 mm dat is natuurlijk een peulenschil, vergeleken met de 150 tot 300 mm die er in de Alpen en Italië zijn gevallen.

Svitolina wint WTA Finals

De Oekraïense Jelina Svitolina heeft de WTA Finals in Singapore gewonnen. In de finale versloeg Svitolina de Amerikaanse Sloane Stephens met 3-6, 6-2 en 6-2.

Svitolina begon slecht aan de wedstrijd en verloor de eerste set kansloos van Stephens. In de tweede set had de Oekraïense zichzelf hervonden en ging aanvallender spelen. Ze won vrij eenvoudig de tweede set. Ook in de derde set was Svitolina duidelijk de betere.

Voor Svitolina is dit de grootste overwinning in haar carrière. Het toernooi in Singapore is haar dertiende titel. Tijdens grandslamtoernooien kwam ze nooit verder dan de kwartfinale.

Svitolina wint WTA Finals. (PRO SHOTS/Action Images)
Svitolina wint WTA Finals. (PRO SHOTS/Action Images)

Uitslag Willem II - FC Utrecht

Naast Ajax - Feyenoord begon om half drie ook het duel tussen Willem II en FC Utrecht. Dankzij een late treffer van Willem Janssen wonnen de bezoekers de wedstrijd met 0-1. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

Willem II

0 - 1

FC Utrecht

     87' Janssen
 
 Gele kaart: Llonch, Llonch, Palacios, (Willem II), Janssen, Venema, (FC Utrecht)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 12.742
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Wellenreuther
Dankerlui
Heerkens
Meissner
Palacios
Anita (Lieftink/75)
Crowley
Llonch
Saddiki (McGarry/78)
Sol
Avdijaj (Kristinsson/ 82)
  Jensen
Klaiber
Letschert
Janssen
Gavory
v.Overeem
Gustafson
Emanuelson
Tannane (v.d.Streek/74)
Görtler (Venema/86)
Kerk

Uitslag Ajax - Feyenoord

Ajax heeft zonder al te veel moeite Feyenoord met 3-0 verslagen in de Johan Cruijff ArenA. De Rotterdammers kwamen al snel met tien man te staan.

Sleutelmoment in de wedstrijd was de directe rode kaart voor Jeremiah St. Juste na zes minuten. De verdediger van Feyenoord kreeg in eerste instantie geel van Björn Kuipers, maar op aandringen van VAR Danny Makkelie werd dat toch rood. St. Juste speelde de bal te ver voor zich uit en in een poging om Nicolás Tagliafico af te troeven, plaatste de rechtsback zijn voet vooruit. Hij raakte daardoor met zijn noppen het been van Tagliafico.

Ook bij de openingstreffer kreeg Ajax hulp van Feyenoord en de VAR. Justin Bijlow liet een schot van Frenkie de Jong onder zich doorglippen, maar hij leek de bal nog net op de doellijn te kunnen klemmen. Op dat moment probeerde Kasper Dolberg de bal nog binnen te werken en hij raakte de arm van Bijlow. De Feyenoord-keeper kwam met de bal in zijn armen net over de doellijn heen: 1-0.

Ajax had tot dat moment al een paar aardige kansen gecreëerd en dat was na de openingstreffer niet anders. Hakim Ziyech verdubbelde vlak voor rust de score door vanaf de rechterflank naar binnen te trekken en met links laag in de verre hoek te mikken.

In de tweede helft speelde Ajax hier en daar slordig en in een laag tempo, waardoor Feyenoord lang de schade kon beperken. Tien minuten voor tijd werd het toch nog 3-0 toen Dusan Tadic een voorzet van David Neres binnenkopte. De Amsterdammers blijven daardoor vijf punten achter PSV staan, terwijl het gat tussen Ajax en Feyenoord nu ook vijf punten is.

Jeremiah St Juste krijgt na vijf minuten de rode kaart van Kuipers. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
Jeremiah St Juste krijgt na vijf minuten de rode kaart van Kuipers. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

AFC Ajax

3 - 0

Feyenoord

 22' Bijlow (ed)
 41' Ziyech
 80' Tadic
   
 
 Gele kaart: Mazraoui, (AFC Ajax), Toornstra, Berghuis, (Feyenoord)
 Rode kaart: , St. Juste (6) (Feyenoord)
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 53.720
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Mazraoui
De Ligt
Blind
Tagliafico
Schöne (Neres/46)
v.d. Beek (De Wit/86)
De Jong
Ziyech
Dolberg (Huntelaar/64)
Tadic
  Bijlow
St. Juste
Botteghin
v.d. Heijden
Verdonk
Berghuis
Clasie
Toornstra (Larsson/66)
Vilhena
v. Persie (Nieuwkoop/46)
N. Jörgensen (Vente/81)

Van der Poel eenvoudig naar zege in Ruddervoorde; Opnieuw winst voor Vos

Mathieu van der Poel heeft de Superprestige-wedstrijd in Ruddervoorde gewonnen. De renner van Corendon-Circus reed al in de eerste ronde weg bij de concurrentie. Bij de vrouwen boekte Marianne Vos haar vijfde overwinning van het seizoen.

Van der Poel kon zich zondagmiddag niet inhouden en nam in de openingsronde al direct enkele seconden voorsprong. Deze voorsprong zou hij ronde na ronde uitbreiden naar een minuut. In de slotfase liet hij de teugels weer wat vieren en kon eerste achtervolger Wout van Aert naderen tot op 35 seconden. De sprint voor de derde plaats tussen Toon Aerts en Eli Iserbyt werd gewonnen door voormalig Europees kampioen Aerts.

Marianne Vos is momenteel de vrouw van de cross. De Brabantse won haar derde cross op een rij en vijfde van het seizoen. Op acht seconden finishte Annemarie op plaats twee. Kim van de Steene werd derde. Op Van de Steene na bestond de top vijf enkel uit Nederlandse rensters.

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Wout van Aert (BEL)
3. Toon Aerts (BEL)
4. Eli Iserbyt (BEL)
5. Michael Vanthourenhout (BEL)
6. Tom Meeusen (BEL)
7. Laurens Sweeck (BEL)
8. Lars van der Haar (NED)
9. Tom Pidcock (GBR)
10. Kevin Pauwels (BEL)

Uitslag vrouwen
1. Marianne Vos (NED)
2. Annemarie Worst (NED)
3. Kim Van de Steene (BEL)
4. Denise Betsema (NED)
5. Ceylin del Carmen Alvarado (NED)
6. Sanne Cant (BEL)
7. Alice Maria Arzuffi (ITA)
8. Ellen Van Loy (BEL)
9. Maud Kaptheijns (NED)
10. Nikki Brammeier (GBR)

Dumfries verrast Koeman: "Dat is de ontwikkeling van een speler"

Bondscoach Ronald Koeman is onder de indruk van de ontwikkeling van Denzel Dumfries. De rechtsback debuteerde onlangs voor Oranje.

"Eind vorig seizoen hadden we tijdens een stage wat jongens van Jong Oranje erbij om in ieder geval een goede trainingsgroep te hebben. Daar was Denzel Dumfries bij", vertelde Koeman bij De Tafel van Kees op FOX Sports. "Als je me toen had gevraagd: zal hij tegen Duitsland rechtsback spelen?, dan had ik denk ik eerder 'nee' dan 'ja' gezegd. Maar dat is de ontwikkeling van een speler."

Koeman erkent dat het de laatste maanden 'heel snel gegaan' is met de rechtsback van PSV. "Heel snel. Je beoordeelt hem in de eerste plaats in de competitie, maar vooral Europees. Hij maakt een geweldige ontwikkeling door. Gisteravond was hij dan ook nog heel beslissend."

Dumfries schoot PSV zaterdagavond na de 1-2 zege tegen FC Groningen, waar hij scoorde na een lange rush. "Hij heeft een ongelooflijke drive, is fysiek sterk en snel en deed in die situatie alles goed."

Volgens Koeman profiteren Dumfries en de andere spelers van de Champions League-wedstrijd tegen Ajax en PSV spelen. "Hij traint op een hoog niveau en PSV draait, dat geeft hem veel vertrouwen. En PSV speelt Champions League, dat scheelt veel qua intensiteit. Ik was bij Ajax-Benfica, dat was een geweldige wedstrijd. Na een uur was er al wat vermoeidheid te zien in de gezichten van de spelers, dat hebben ze in de competitie niet."

MLB: Red Sox één zege verwijderd van World Series-winst

De honkballers van de Boston Red Sox hebben nog één overwinning nodig om voor de negende keer in de geschiedenis de World Series te winnen. In Dodger Stadium won de ploeg zaterdagavond de vierde wedstrijd, waarmee de stand op 3-1 komt te staan.

De Dodgers beginnen met Rich Hill op de werpheuvel, bij de Red Sox was het de beurt aan Eduardo Rodriguez om het duel te openen. De werpers begonnen sterk en na zes innings stonden ze beiden nog als een huis: Hill gaf één hit op, Rodriguez twee en die leverden allemaal geen runs op.

In de zesde inning sloegen de Dodgers als eerste toe: een double play van de Red Sox op een slag van Cody Bellinger mislukte, waardoor Justin Turner het thuishonk kon bereiken. Yasiel Puig knalde er vervolgens met twee man op de honken een homerun uit: 4-0 Dodgers.

3-run homerun van Puig (Bron: YouTube)

Hill werd in de zevende inning vervangen door Ryan Madson en dat ging gelijk fout: op zijn vijfde worp sloeg Mitch Moreland toe met een 3-run homerun, waardoor de Red Sox met 4-3 weer aansloten. Kenley Jansen nam het in de achtste inning over, maar ook dat begon niet best: Steve Pearce mepte op Jansen's derde worp een homerun en trok de stand gelijk.

Moreland slaat toe (Bron: YouTube)

In de negende inning ging het fout voor Dodgers-werper Dylan Floro, die Jansen's plek in had genomen. Brock Holt sloeg zichzelf de honken op, de jonge Rafael Devers sloeg hem vervolgens over de thuisplaat: 4-5 Boston. Pearce sloeg vervolgens met alle honken bezet net geen homerun, maar hij kreeg wel alle honken leeg: 4-8 Boston, waarna Pearce zelf binnen werd geslagen door Xander Bogaerts.

Kike Hernandez sloeg een 2-run homerun om de negende slagbeurt van de Dodgers mee te openen, maar Red Sox-closer Craig Kimbrel zag vervolgens hoe een hoge bal van Bellinger gevangen werd en de derde out voor de Dodgers een feit was. De Red Sox wonnen zo met 6-9 en zijn nog één zege verwijderd van de titel in de World Series.

Zondagavond moeten de Dodgers alles uit de kast trekken om de kansen in leven te houden. In Los Angeles spelen ze dan vanaf 01.15 uur Nederlandse tijd de vijfde wedstrijd, die gewonnen móet worden. Ook deze zal weer live te zien zijn op FOX Sports.

Pearce was van doorslaggevend belang (Bron: YouTube)

Henry: "De situatie is gecompliceerd, ja"

Thierry Henry accepteert dat AS Monaco momenteel in een gecompliceerde situatie zit, maar ziet positieve punten na de 2-2 tegen Dijon FCO.

De Monegasken wonnen zaterdagavond ook de derde wedstrijd onder leiding van Henry niet. Dankzij een doelpunt van Kamil Glik twaalf minuten voor tijd, hield Monaco een punt over aan het duel met Dijon. De ploeg wacht nu al tien wedstrijden op een zege in de Ligue 1, hun slechtste reeks sinds 1986.

"De situatie is gecompliceerd, ja", vertelt Henry op de persconferentie na afloop van de wedstrijd. "Drie weken geleden hadden we de wedstrijd ook kunnen verliezen. We hebben gereageerd. Het is ook positief, maar er zijn momenten dat we het niet goed doen."

"We hebben de dingen halverwege aangepast. Bij 2-1 begonnen we te begrijpen dat we druk moesten zetten. Ik moet positief blijven in het negatieve, ook al hebben we Nacer Chadli tijdens de warming-up verloren. We verloren niet tegen Club Brugge en vandaag ook niet."

Uitslag Vitesse - Fortuna Sittard

Vitesse heeft zondagmiddag een minimale zege geboekt op Fortuna Sittard. De Arnhemmers wonnen op eigen veld met 2-1.

Vitesse begon sterk aan de wedstrijd en kreeg in de openingsfase direct enkele mogelijkheden. Matus Bero volleerde een bal hoog over vanaf de strafschopstip, Bryan Linssen kreeg een kopbal niet tussen de palen en vervolgens schoot hij een voorzet bij de tweede paal over.

Na twaalf minuten spelen was het alsnog raak voor de thuisploeg. Een perfecte voorzet van Navarone Foor werd door Maikel Van der Werff tegen de touwen gekopt: 1-0. De Arnhemmers hadden de overhand en Oussama Darfalou kreeg een mogelijkheid op de 2-0, maar kopte in de handen van doelman Alexei Koselev. Vanuit het niets maakte Fortuna in de blessuretijd voor rust gelijk. Max Clark miste de bal en André Vidigal profiteerde optimaal en maakte de 1-1.

Beide ploegen wisten in de openingsfase van de tweede helft niks te creëren, maar uit de eerste de beste mogelijkheid kwam Vitesse wederom op voorsprong. Met een halve omhaal maakte Bero de 2-1. Fortuna was onmachtig om in het vervolg van de wedstrijd nog een punt mee te nemen naar Limburg.

Vitesse

2 - 1

Fortuna Sittard

 12' v.d. Werff
 66' Bero
   45+2' Vidigal
 
 Gele kaart: Bero, Foor, Clark, (Vitesse), Ninaj, Essers, (Fortuna Sittard)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 15.879
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Eduardo
Karavajev
v.d. Werff (Doekhi/40)
Clarke-Salter
Clark
Bero
Serero
Foor
ödegaard (Bruns/90+3)
Darfalou
Linssen (Gong/82)
  Koselev
Ciranni
Ninaj
Dammers
Pinto (Ospitalieri/75)
Rodríguez
Diemers
Smeets (Semedo/75)
Vidigal (Essers/46)
Hutten
Lamprou

Voetbalcommentator Ron de Rijk (66) overleden

Voetbalcommentator Ron de Rijk is zondag na een kort ziekbed op 66-jarige leeftijd overleden. Hij werkte van 1995 tot en met 2005 in vaste dienst bij de NOS, waar hij voor Langs de Lijn verslag deed van de Eredivisie, Europese wedstrijden en het Nederlands elftal.

De Rijk ging in 2005 mee naar Talpa en bleef vervolgens de Eredivisie verslaan voor FOX Sports, nadat die de rechten van de vaderlandse competitie hadden verworven. De laatste jaren was zijn stem ook te horen bij duels van de Eerste en Tweede Divisie. 

De Rijk begon zijn journalistieke carrière in de beginjaren 80 bij NCRV Sport. Volgens hemzelf was WHC-Bennekom op zaterdagmiddag 24 juli 1981 zijn eerste wedstrijd. Tot 1995 deed hij voor de NCRV verslag van het zaterdagvoetbal en de Duitse Bundesliga. De Rijk was naast zijn commentatorschap ook werkzaam als competitieleider bij de KNVB-afdeling Utrecht.

Kiki Bertens voegt Tamaëla toe aan team

Het team rondom Kiki Bertens wordt komend jaar uitgebreid met Elise Tamaëla. De oud-prof is behalve coach ook fysiotherapeut. Ze stond Bertens dit seizoen al twee weken bij.

Tamaëla zal volgend tennisjaar ongeveer vijftien weken met Bertens meereizen. Het andere deel van het jaar gaat gaat Remko de Rijke mee. De fysiotherapeut is ook de vriend van Bertens. Hij heeft een eigen tennisschool in België en kan en wil niet fulltime mee met de halvefinaliste van de WTA-Finals.

"Dus is dit een ideale oplossing”, zei Bertens in Singapore, waar ze de vandaag nog moet blijven als reservespeelster voor de finale. "Ik heb het dit jaar soms wel eens gemist dat er niet altijd iemand mee is op het fysieke gebied. Het werkt gewoon het fijnst als er altijd een fysio in de buurt is. En Elise kan natuurlijk ook goed tennissen, ze is een lefty (linkshandig, red.), dus ik kan ook fijn met haar sparren."

De keuze voor Tamaëla was niet moeilijk. Eerder dit jaar verving ze Sluiter al als coach tijdens de toernooien van Miami en Charleston, omdat Sluiter vanwege privéredenen in Nederland bleef. Bertens won het toernooi van Charleston.

Tamaëla (34) was tot 2011 zelf tennisster. Ze klom uiteindelijk op tot de 129e plek op de wereldranglijst. Later ging ze als coach aan de slag, tot mei van dit jaar werkte ze met de Servische Aleksandra Krunic. Daarna ging ze voor de KNLTB werken als meereizend coach voor de Nederlandse vrouwen.

"Als Nederlanders trek je op de tour natuurlijk naar elkaar toe”, zei Sluiter. "Het contact was altijd heel prettig. De meerwaarde is dat ze fysiotherapeut is, maar ook veel van tennis weet. Ik heb er een extra klankbord bij. En voor zover ik heb begrepen kan Elise ook bij de bond blijven werken. Die heb ik uiteraard als eerste gebeld."

Sluiter liet ook weten hoe belangrijk De Rijke afgelopen jaar is geweest voor de prestaties van Bertens, met name fysiek zijn er flinke stappen gezet. Ook zorgde De Rijke ervoor dat Bertens niet meer in oude fouten te vervallen, zoals een paar dagen niet trainen of ongezond eten na een nederlaag.

"Ik ben daar soms ook schuldig aan geweest”, bekende Sluiter. "Dan gaf ik haar een muffin, want we moesten nog een paar weken samen en ik wilde niet dat ze ongelukkig was. Dan sta je dat gedrag dus toe. Remko is daar gelukkig een stuk strikter in.”

De Rijke legde uit hoe het werkt, de combinatie van een zakelijke en een privérelatie. "Kiki is daar super professioneel in, ze neemt alles aan en weet dat ik haar alleen maar wil helpen. Dat is ook een stukje liefde. Soms gaat het hard tegen hard, maar dat duurt nooit lang. En het is ook een hartstikke mooi proces om samen door te maken."

UFC Fight Night 138: dertien jaar octagongeweld betaalt zich uit

De terugkeer van de UFC in Canada bracht een mooie tweestrijd tussen de Zwitser Volkan Oezdemir en Amerikaans veteraan Anthony Smith. Beide lichtzwaargewichten gingen een hard gevecht aan met in de derde ronde een verrassend einde.

Smith vocht eerder een gewichtsklasse lager, met wisselend succes, maar nu hij niet meer zoveel gewicht hoeft kwijt te raken gaan zijn gevechten hem makkelijker af, getuige zijn twee makkelijke overwinningen voorafgaand aan UFC FN 138. Oezdemir vocht in januari voor de titel, maar verloor kansloos tegen de 'huidig' kampioen Daniel Cormier. 

Beide heren kwamen goed uit de startblokken met Oezdemir die direct een puntenvoorsprong nam dankzij zijn zware trappen op de benen van Smith en een prima take-down in de tweede ronde. "Ik had me niet voorbereid op zoveel trappen op mijn benen", aldus Smith in de afsluitende persconferentie. "Man, wat kan die gast hard trappen. Ik had voorspeld dat de eerste twee ronden zwaar zouden worden, hij is zo sterk, zo enorm snel. Ik moest hem laten uitrazen en in de latere ronden proberen te overmeesteren."

Dat laatste lukte Smith prima. Smith, alhoewel zichtbaar vermoeid, begon Oezdemir steeds meer verdedigend te laten vechten en de Amerikaan nam het initiatief volledig over nadat hij de Zwitser met een low-kick onderuit trapte. In de derde ronde wist Smith Oezdemir te overmeesteren door hem vanaf de rug een verwurging aan te zetten. Oezdemir was hulpeloos in de triangle en zodra de arm van Smith goed onder de kin van Oezdemir belandde kon hij niets anders doen dan afkloppen.

De zelfverzekerde Smith die al dertien jaar een vechtcarrière aan het opbouwen is en nummer tien op de ranglijst, kwam daarna met de heerlijke one-liner "Ik ben Michael Smith en ik wil dat titelgevecht!". Een overwinning op de nummer twee Oezdemir zou dat zeker rechtvaardigen, ware het niet dat deze gewichtsklasse vol zit met kandidaten voor de titel.

Michael Johnson vs Artem Lobov
De vedergewicht Johnson accepteerde het gevecht pas twee weken geleden, nadat beoogd tegenstander van Lobov door de UFC geschorst werd vanwege de ongeregeldheden na afloop van het gevecht tussen Conor McGregor en Khabib Nurmagomedov.

Johnson had dan ook flinke problemen om het gewicht te halen en werd gedwongen om twintig procent van zijn gage af te staan aan Lobov, nadat hij een pond te zwaar op de weegschaal stond. Lobov beloofde de Amerikaan echter zijn deel weer terug te betalen, uit dank voor het op korte termijn aannemen van het gevecht. Sportiviteit alom dus.

Tijdens het gevecht bleek niets van de te korte voorbereidingstijd van Johnson. De Rus houdt ervan om verdedigend en vanuit de counter te vechten, maar al vroeg in de eerste ronde werd duidelijk dat Johnson niet voor niets was gekomen en het bloed liep Lobov al vroeg over het gezicht. De tweede ronde leek Johnson het rustiger aan te doen en Lobov rook zijn kansen, maar in de derde ronde werd duidelijk dat The Menace energie aan het sparen was voor deze laatste ronde.

Rustig sloeg hij Lobov door de octagon en verzekerde zich van een unanieme overwinning op een teleurgestelde Lobov. "Artem is stug", sprak Johnson over zijn tegenstander. "Ik ben intussen gegroeid in deze sport en ben me ervan bewust dat ik niet meer ineens al mijn energie moet verspillen. Artem heeft nog geen gevecht voortijdig verloren en ik moest niet denken dat ik dat zomaar even zou gaan doen."

Lobov, teammaatje van McGregor, heeft nu drie van zijn laatste gevechten verloren. Johnson heeft na een moeizame periode de weg omhoog weer gevonden nu hij zijn laatste twee gevechten gewonnen heeft.

Volledig resultaat UFC Fight Night 138:
Anthony Smith verslaat Volkan Oezdemir na opgave (rear-naked choke, ronde 3)
Michael Johnson verslaat Artem Lobov na jurybesluit (29-28 x2, 30-27)
Misha Cirkunov verslaat Patrick Cummins na opgave (arm-triangle choke, ronde 1)
Andre Soukhamthath verslaat Jonathan Martinez na jurybesluit (30-26, 29-28 x2)
Gian Villante verslaat Ed Herman na jurybesluit (29-28 x2, 28-29)
Court McGee verslaat Alex Garcia na jurybesluit (29-28 x2, 30-28)
Sean Strickland verslaat Nordine Taleb door TKO (stoten, ronde 2)
Nasrat Haqparast verslaat Thibault Gouti na jurybesluit (29-27, 29-28, 30-26)
Calvin Kattar verslaat. Chris Fishgold door TKO (stoten, ronde 1)
Talita Bernardo verslaat Sarah Moras na jurybesluit (30-27, 29-28 x2)
Don Madge verslaat Te Edwards door KO (head kick, ronde 2)
Arjan Bhullar verslaat Marcelo Golm na jurybesluit (29-28 x2, 29-27)
Stevie Ray verslaat Jessin Ayari na jurybesluit (29-28 x2, 30-27)

Vijf mensen, waaronder clubeigenaar, in gecrashte helikopter Leicester

Volgens persbureau Reuters zaten er vijf mensen in de helikopter die zaterdagavond crashte bij het stadion van Leicester City. Onder de vijf mensen clubeigenaar Vichai Srivaddhanaprabha en zijn dochter. Het is niet bekend gemaakt of iemand de crash overleefd heeft.

De helikopter vertrok na de wedstrijd tussen Leicester en West Ham United van het veld en crashte net buiten het stadion op een parkeerplaats. Naast de miljardair en zijn dochter waren ook twee piloten aan boord. De identiteit van het vijfde slachtoffer is niet bekend.

De Thaise miljardair is sinds 2010 eigenaar van Leicester City. Naast de Premier League club is hij ook eigenaar van de Belgische voetbalclub Oud-Heverlee Leuven, dat uitkomt op het tweede niveau in België.


Leicester City eigenaar Vichai Srivaddhanaprabha (Pro Shots / Action Images)

Van Persie over de Klassieker: "Het doel is om te profiteren van hun zwakheden"

Robin van Persie kijkt uit naar de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord zondagmiddag. Het wordt de vijfde Klassieker in de Eredivisie voor de spits.

Het is een wedstrijd tussen de nummer twee en nummer drie van de huidige ranglijst, maar de positie doet er niet toe. "Zelfs als Ajax 17de zou staan en Feyenoord 16de, is deze wedstrijd nog steeds speciaal", vertelt Van Persie in gesprek met de NOS.

"Deze wedstrijd heeft iets extra's. Het maakt iets meer in je los. In mijn geval misschien net iets meer, omdat ik het al van jongs af aan heb meegemaakt", refereert de aanvaller aan het feit dat hij al sinds zijn dertiende wedstrijden tegen Ajax speelt.

Van Persie ziet kansen voor Feyenoord. "Ajax heeft ook zwakke plekken, net als wij die hebben. Het doel is om te profiteren van hun zwakheden. Ik heb in mijn carrière eigenlijk maar één ploeg meegemaakt die ik echt fantastisch vond en dat was FC Barcelona onder Pep Guardiola. Daar was geen beginnen aan."

De 102-voudig international ziet verbeterpunten bij zijn ploeg. "Ik denk dat wij nog beter kunnen. Er zit nog rek in. Het is niet constant genoeg op dit moment, maar als ik bijvoorbeeld kijk naar het eerste half uur tegen PEC Zwolle... Dan geniet ik. Dat was top. We gaan met bravoure naar de Arena. Met de hoop en gedachte dat wij gaan winnen. Dat moet onze insteek zijn."

BMX'er Van Gorkom zegt topsport vaarwel na zwaar ongeluk

Jelle van Gorkom keert definitief niet meer terug als BMX'er in wedstrijdverband. Tien maanden na zijn trainingsongeval, waarna hij een tijdlang in coma lag, heeft hij dat in een gesprek met de NOS laten weten.

Op 9 januari kwam Van Gorkom zwaar ten val bij een training in Papendal. De 27-jarige Achterhoeker reed toen tegen een veiligheidsketting aan. Hij raakte zwaar gewond aan de lever, milt en nieren en liep verder gebroken ribben en een scheurtje in de schedel op. In maart mocht hij het ziekenhuis verlaten om te gaan herstellen in een revalidatiecentrum. 

Sinds juni is de BMX'er thuis. Van Gorkom post verschillende filmpjes op sociale media waarop hij fietsend te zien is, maar het rijden van wedstrijden heeft de winnaar van olympisch zilver in Rio (2016) uit het hoofd gezet. 

Hoewel hij niet meer zal terugkeren in wedstrijdverband, is Van Gorkom nooit ver van de BMX-baan verwijderd. Bij de afgelopen wereldbekerwedstrijden in Papendal was de 27-jarige Nederlander er al bij als toeschouwer, samen met Sam Willoughby, die bij een training twee nekwervels brak en vanaf zijn borstkas verlamd is. 

Van Gorkom hoopt actief te blijven in zijn geliefde sport. "Ik wil actief zijn in mijn eigen wereld, de sportwereld. En ik zal betrokken blijven bij deze ploeg. Dat hoop ik althans." Ook bondscoach Bas de Bever hoopt dat Van Gorkom bij het team blijft. "Ja, wat ons betreft blijft hij erbij. Hij moet een leven krijgen zonder topsport. Ook daarin hebben wij een rol. Zo voelt dat."

De reportage over van Van Gorkom is zondag om 18.10 te zien op NPO 1.

Jelle van Gorkom stopt ermee. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Jelle van Gorkom stopt ermee. Hier in Rio op het podium. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Schietpartij in VS was 'antisemitische haatmisdaad'

Justitie in Pennsylvania heeft 29 aanklachten ingediend tegen de 46-jarige Robert Bowers. Die stormde zaterdag een synagoge in Pittsburg binnen en schoot elf mensen dood en verwondde er twee. Hij zou daarbij "Dood aan alle joden" hebben geroepen. De man werd ingerekend nadat hij nog eens vier politiemensen had verwond. De schietpartij wordt de ergste antisemitische aanval in de recente Amerikaanse geschiedenis genoemd.

Aanklagers zouden ook specifiek naar antisemitische uitlatingen van de man op sociale media kijken, meldt CNN. Daarmee willen ze de aanklacht van haatmisdaad onderbouwen, die Bowers de doodstraf op kan leveren.

President Trump gaf al aan dat Bowers die zou moeten krijgen. Hij zei ook dat het synagogepersoneel bewapend had moeten zijn, en benadrukte dat de schutter "geen aanhanger van mij" is.

Volgens het hoofd stedelijke veiligheid Wendell Hissrich was de plaats delict "een van de ergste" die hij ooit had gezien. "En ik heb vliegtuigcrashes onderzocht", voegde hij eraan toe. Bowers had een automatisch wapen en enkele handvuurwapens bij zich toen hij werd ingerekend.

De Israëlische premier Netanyahu heeft geschokt op de schietpartij gereageerd. Volgens hem is een aanval op joden waar ook ter wereld een aanval op joden overal ter wereld.

Hond in beslag genomen na bijten baasje

Politiemensen hebben zaterdagmiddag in de Spinmeesterstraat in Tilburg na een bijtincident een hond in beslag genomen. De hond is naar een opslaghouder gebracht, waar de hond getest wordt en waar wordt onderzocht of de hond herplaatst kan worden.

Agenten reageerden zaterdagmiddag rond 15.10 uur op een melding dat een hond een vrouw zou hebben gebeten. Toen de agenten ter plaatse kwamen, werd de 45-jarige Tilburgse al door ambulancepersoneel verpleegd. Ze bleek in haar woning door haar eigen hond te zijn aangevallen. De vrouw moest mee naar het ziekenhuis om zich aan haar verwondingen te laten behandelen.

Haar 33-jarige partner deed afstand van de hond, die door de politiemensen in beslag is genomen. De hond gedroeg zich richting de politiemensen niet agressief. Onderzocht wordt of de hond gevaarlijk is en of het dier nog herplaatst kan worden

Altijd wintertijd of altijd zomertijd?

De Europese Commissie wil dat lidstaten voor april beslissen of ze voortaan winter- of zomertijd aan willen houden. Er zou dan straks of niet meer of nog eenmaal aan de klok worden gedraaid.

Nederland gaf al aan dat dit voor april vermoedelijk niet wordt gehaald, dus of, wanneer en hoe het afschaffen van de zomertijd dan in z'n werk zou gaan is nog niet bekend. Onder de bevolking zou een voorkeur bestaan voor altijd zomertijd, maar dan wordt het 's winters wel pas om kwart voor tien licht.

Wat heb jij het liefst? Of wil je de huidige situatie liever zo houden?

World Cup-opening alpineskiërs afgelast wegens overdaad aan sneeuw

De opening van het World Cup-seizoen voor de alpineskiërs in het Oostenrijkse Sölden is zondag in het water gevallen. Het heeft zaterdagnacht veel te hard gesneeuwd om een wedstrijd te kunnen organiseren. Net als de vrouwen op zaterdag zouden de mannen het seizoen aftrappen met een reuzenslalom.

Gedurende de nacht viel bovenaan de piste een halve meter sneeuw, in het finishgebied kwam er ook zo'n veertig centimeter bij. De hele nacht is met man en macht gewerkt om de boel in gereedheid te brengen voor de wedstrijd, maar de harde wind bleef maar sneeuw de piste op blazen. De verwachtingen waren dat het met de sneeuwval en de wind in de Oostenrijkse ochtend eigenlijk niet echt minder zou worden en dus is besloten om de wedstrijd te annuleren.

Vorig jaar werd de reuzenslalom bij de mannen in Sölden eveneens geannuleerd wegens de weersomstandigheden. De regels stonden destijds nog niet toe dat een afgelaste wedstrijd ergens anders ingehaald kon worden, nu is dat wel het geval. Waar en wanneer de wedstrijd van zondag gehouden gaat worden moet nog worden bepaald.

Price via Chisnall naar kwartfinale EK darts, Hopp ook door

Gerwyn Price, Darren Webster, James Wade en Max Hopp zijn de laatste kwartfinalisten op het Europees kampioenschap darts. Price won van Dave Chisnall en thuisfavoriet Hopp won van James Wilson. 

Hopp wist bij een 6-7 achterstand, zijn eigen leg te houden met een tiendarter. De Duitser kwam vervolgens op voorsprong via een dertiendarter en bracht de marge op twee legs met een knappe 156 finish. Hopp pakte daarna de zege met een 48 check-out.

Price had speelde tegen Chisnall en vanaf 4-3 was de wedstrijd éénrichtingsverkeer in het voordeel van The Iceman.  Via twee bullseye finishes (90 en 126, red.) liep de Welshman uit naar 8-3. Chisnall verkleinde de achtsterstand nog met twee legs, maar kreeg wederom een tik om zijn oren toen Price 70 uitwierp. De International Darts Open-kampioen gooide vervolgens een 86 finish voor een plek in de kwartfinale.

Darren Webster won met 10-9 van Cristo Reyes en James Wade versloeg Ricky Evans met 10-5. De kwartfinales van het EK zijn zondagmiddag. De halve finales en finale zijn vanavond. 

EK Darts tweede ronde - zaterdagavond
Gerwyn Price 10-5 Dave Chisnall
Darren Webster 10-9 Cristo Reyes
James Wade 10-5 Ricky Evans
Max Hopp 10-7 James Wilson

Programma Kwartfinales - zondagmiddag
Steve West v Simon Whitlock
Joe Cullen v Rob Cross
Darren Webster v Max Hopp
James Wade v Gerwyn Price
Best of 19 legs

Halve finales - zondagavond
West/Whitlock v Cullen/Cross
Webster/Hopp v Wade/Price
Best of 21 legs

FOK! Wat een weer: perioden met zon

Hallo!  

Ik vertelde vrijdag al dat de meeste buien zich langs de kust zouden voordoen en dat is ook redelijk goed uitgekomen. Met name in het zuidwesten is er behoorlijk wat gevallen. In Vlissingen viel er in totaal 23 mm, in Zoetermeer 20 mm en verder langs de gehele west- en noordkust tussen de 10 en 15 mm. Hier en daar viel wat hagel en op een paar plaatsen kwam ook onweer voor. 

Gisteren vielen er ook in het zuiden een paar buien, maar het gros van de buien bevond zich langs de grote wateroppervlakten. Een heel klein, maar vrijwel stilhangend buitje leverde hier nog 5 mm op. Later op de dag draaide de wind naar het noordoosten en bleven de buien op zee en in het Waddengebied.

Vannacht was het op de meeste plaatsen droog en koelt het flink af. In het binnenland kon het tot het vriespunt zakken, terwijl het langs de kust een graad of 5 bleef.

Vandaag zijn er perioden met zon en blijft het waarschijnlijk overal droog. Het is echt fris met maxima van 8 graden en een stevig blazende noordoostenwind. Over het algemeen staat er een matige tot vrij krachtige wind. 

Nog steeds staat er voor dinsdag veel regen op het programma. Mogelijk tussen de 15 en 30 mm. Daarna breekt de zon weer door en lopen ook de temperaturen weer op tot boven de 10 graden. 

Nederland

Bui in Haarlem (Foto: DJMO)
Dit relatief kleine buitje hield het boven mijn huis ruim drie kwartier vol. Monique stond net aan de oostkant van de bui op station Haarlem Spaarnwoude. (Foto:DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

NHL: Maple Leafs draaien achterstand om, assist Sprong voor Penguins

De ijshockeyers van de Toronto Maple Leafs hebben tegen de Canadese concurrenten van de Winnipeg Jets een knappe zege geboekt. De Jets namen een 0-2 voorsprong, maar in de derde periode sloegen de Maple Leafs terug.

Mitchell Marner stelde eerst Nazem Kadri in staat te scoren, waarna hij ook Jake Gardiner bediende met nog ruim drie minuten te gaan. Nog geen half minuutje later was het de beurt aan Kasperi Kapanen: de jonge Fin schoot Toronto met 3-2 uiteindelijk naar de winst.

De Pittsburgh Penguins wonnen op bezoek bij de Vancouver Canucks met 0-5. Sidney Crosby en Evgeni Malkin waren beiden goed voor twee goals, waarbij de Rus bij zijn eerste goal bediend werd door Daniël Sprong, die dit keer bijna twaalf speelminuten kreeg en zes keer op doel schoot, net zo vaak als zijn ervaren Russische teamgenoot. 

Uitslagen NHL zaterdag
New Jersey Devils - Florida Panthers 3-2
Philadelphia Flyers - New York Islanders 1-6
Nashville Predators - Edmonton Oilers 3-5
Calgary Flames - Washington Capitals 3-4 SO
Boston Bruins - Montreal Canadiens 0-3
Columbus Blue Jackets - Buffalo Sabres 5-4 OT 
Toronto Maple Leafs - Winnipeg Jets 3-2
Arizona Coyotes - Tampa Bay Lightning 7-1
Minnesota Wild - Colorado Avalanche 3-2
St. Louis Blues - Chicago Blackhawks 7-3
Vancouver Canucks - Pittsburgh Penguins 0-5

Maple Leafs - Jets (Bron: YouTube)

Eindelijk weer MotoGP-zege voor Yamaha in fraaie Australische GP

Voor het eerst in 26 wedstrijden heeft Yamaha weer eens een overwinning binnen in de MotoGP. De Grand Prix van Australië op Phillip Island is zondag gewonnen door Maverick Viñales, waardoor het Japanse merk na Assen 2017 eindelijk weer kan juichen. 

Bij de start werd de hele boel gelijk stevig door elkaar gehusseld, waarbij Danilo Petrucci vanaf de achtste plek de leiding pakte, tot hij in de tweede bocht volledig de fout in ging en in de grindbak terecht kwam. Jack Miller nam zo voor eigen publiek de leiding over, maar wereldkampioen Marc Marquez kwam na een rondje langszij, terwijl Andrea Dovizioso en de Suzuki's van Andrea Iannone en Alex Rins ook scherp voorin reden.

De eerste ronden hadden veel weg van een Moto3-race, met constant positiewisselingen, en dat liep al vrij snel fout af voor twee man: Johann Zarco streed voorin mee, maar bij het aanremmen aan het einde van het rechte stuk - waar men dik 300 kilometer per uur aantikt - kwam hij in aanraking met het achterwiel van de remmende Marquez, waarna de Fransman snoeihard onderuit ging. De Honda van Marquez liep ook schade op en de Spanjaard kon gaan douchen.

Het gebeurt dit jaar niet vaak, maar na zeven ronden was het dan toch zover: Viñales kwam ineens naar voren en pakte zowaar de leiding. De Yamaha's gingen lekker, want ook Valentino Rossi kwam naar voren, doordat Il Dottore Dovizioso verschalkte. Ook Iannone ging voorbij aan Dovi, net als diens tijdelijke teamgenoot Alvaro Bautista, die de geblesseerde Jorge Lorenzo vervangt bij het fabrieksteam van Ducati.

Na dik tien ronden was de boel een klein beetje gekalmeerd. Viñales had een flink gat geslagen naar de achtervolgers, aangevoerd door zijn teamgenoot Rossi en de Ducati's van Bautista en Dovizioso, terwijl ook Iannone en Miller de aansluiting nog niet definitief kwijt waren. Met vijf ronden te gaan had Viñales al lang uitgecheckt, maar daarachter werd volop gestreden door Iannone, Dovizioso, Bautista, Rins, Rossi en ook Miller.

In de laatste ronden ging Iannone flink hard, maar Viñales leek genoeg over te houden, zeker nadat Iannone lastig werd gevallen door Dovizioso. Die aanval kon hij afslaan, maar een poging om Viñales aan te vallen zat er niet in en dus won de Spanjaard, voor Iannone, Dovizioso, Bautista en Rins, die Rossi in de slotronde nog aftroefde. Miller eindigde als zevende, rookie Franco Morbidelli werd op ruime afstand achtste, zijn beste resultaat ooit in de MotoGP.

Maverick Vinales wint GP Australië (PRO SHOTS/Action Images)
Maverick Vinales wint GP Australië (PRO SHOTS/Action Images)

World Cup-podium voor baanwielrenner Büchli op keirin

De tweede dag van de World Cup baanwielrennen in het Canadese Milton heeft één Nederlandse medaille opgeleverd, een dag nadat Nederlanders op de teamsprint zowel goud als zilver pakten. Zaterdagavond stonden er op de Canadese baan vier onderdelen op het programma, op twee daarvan was Nederlandse deelname te melden.

Keirin mannen
Matthijs Büchli pakte op de keirin namens de BEAT Cycling Club de derde plek, achter de Britse olympisch kampioen Jason Kenny en de Fransman Hugo Barrette. Harrie Lavreysen werd in de halve finales uitgeschakeld en eindigde als negende, door de kleine finale als derde af te sluiten.

Sprint vrouwen
Hetty van de Wouw en Laurine van Riessen werden beiden in de achtste finales uitgeschakeld. Van de Wouw kwam tekort tegen Lee Wai Sze uit Hong Kong, Van Riessen was niet opgewassen tegen de Duitse Pauline Grabosch. Shanne Braspennincx sneuvelde in de eerste ronde tegen de Poolse Urszula Los.

Net als in Parijs ging de winst naar Lee, die in de finale in beide manches te sterk was voor de Duitse Emma Hinze. De Australische Stephanie Morton moest genoegen nemen met brons, nadat ze de Russin Daria Shmeleva twee keer nipt de baas was.

Omnium mannen
Geen Nederlandse deelname op het omnium, waar drie man met kop en schouders boven de rest uit staken. Benjamin Thomas uit Frankrijk won, nadat hij in de puntenkoers een ronde voorsprong pakte op de rest en dus twintig punten pakte. Dat bleek genoeg om de Brit Mark Stewart naar het zilver te verwijzen, voor de Nieuw-Zeelander Campbell Stewart. De Belg Lindsay de Vilder eindigde op gepaste afstand als vierde.

Koppelkoers vrouwen
Niet geheel verrassend ging de winst op de koppelkoers bij de vrouwen, waar Nederland niet van de partij was, naar het Britse duo Katie Archibald en Elinor Barker. Ze wonnen zes van de acht sprints, inclusief de achtste die dubbele punten opleverde, en waren oppermachtig. Denemarken en Canada werden op ruime afstand tweede en derde.

Binder wint fraaie Moto2-race Phillip Island, titelkandidaten vallen tegen

Brad Binder heeft zijn derde Moto2-zege van het jaar binnen. Op Phillip Island in Australië was de Zuid-Afrikaan de beste na een fraaie race, die pas in de laatste meters werd beslist.

Nog voor de opwarmronde moest Marcel Schrötter al afstappen: de Duitser mocht vanaf plek twee vertrekken, maar had een mechanisch probleem en moest achteraan starten. Mattia Pasini pakte vanaf poleposition de leiding, voor Xavi Vierge, Iker Lecuona, Dominique Aegerter en Binder.

Voor de ervaren Pasini was de vreugde van het rijden op plek één van korte duur: in de tweede ronde pakte Vierge zijn eerste plek over en vervolgens schoof hij onderuit. Binder pakte ondertussen de leiding over, WK-leider Francesco Bagnaia werkte zich op van de zestiende naar de tiende plek.

Na zes ronden probeerde Lecuona zijn tweede plek wat onhandig te verdedigen tegen Vierge, wat tot resultaat had dat Lecuona in het gras eindigde. Vierge herstelde zich prima van het akkefietje en nam niet veel later de leiding over, voor Binder en Lorenzo Baldassarri.

Halverwege lag Miguel Oliveira, vertrokken als negentiende, op de tiende plek, waardoor hij punten in zou lopen op Bagnaia en zijn titelkansen in leven zou houden. Voorin reed zeven ronden voor het einde nog een kopgroep van zeven man, bijzonder groot voor de Moto2. Dat werden er al snel zes, want local Remy Gardner ging helaas onderuit.

Drie ronden voor het einde maakte Baldassarri, rijdend op plek twee, een foutje, met als resultaat dat hij plat in het gras terecht kwam. De voorste groep vocht volle bak om de winst, waarbij Binder en Joan Mir zich los konden werken van de rest.

De twee Moto3-wereldkampioenen vochten tot op de laatste meter, maar Mir had nét niet genoeg tijd om vanuit de slipstream voor het eerst in de Moto2 te winnen. Binder won, voor Mir, terwijl Vierge het op enkele honderdsten won van Augusto Fernandez in de strijd om plek drie, voor Luca Marini.

Oliveira pakte met plek elf een fractie terug op Bagnaia, die als twaalfde eindigde en met 36 punten voorsprong naar de voorlaatste race in Maleisië gaat.

NBA: 'Greek Freak' leidt Bucks naar zesde zege op rij, Lakers onderuit

De basketballers van de Milwaukee Bucks blijven niet te verslaan in de NBA. Onder leiding van Greek Freak Giannis Antetokounmpo, goed voor 21 punten, won de ploeg ook de zesde wedstrijd van het jaar: 117-96 tegen de Phoenix Suns.

De Philadelpia 76ers waren thuis net te sterk voor de Charlotte Hornets. Het werd een zeer spannend duel, waarin Joel Embiid met 27 punten van groot belang was voor de Sixers. Dat gold ook voor JJ Redick en Robert Covington, die de ploeg een cruciale voorsprong gaven met twee driepunters.

De Los Angeles Lakers gingen op bezoek bij de San Antonio Spurs en sneuvelden met 110-106. De Lakers hadden lang een voorsprong, maar de Spurs namen de touwtjes in het vierde kwart in handen.

Een drietje van Josh Hart bracht de Lakers tot op één punt, twee vrije worpen van Pau Gasol hielpen de Spurs toch aan de winst. DeMar DeRozan was goed voor 30 punten en 12 rebounds voor de Spurs, LeBron James tekende voor 35 punten en 11 rebounds voor de Lakers.  

Uitslagen NBA zaterdag
Detroit Pistons - Boston Celtics 89-109
New Orleans Pelicans - Utah Jazz 111-132
Atlanta Hawks - Chicago Bulls 85-97
Cleveland Cavaliers - Indiana Pacers 107-119
Philadelphia 76ers - Charlotte Hornets 105-103
Memphis Grizzlies - Phoenix Suns 117-96
Miami Heat - Portland Trail Blazers 120-111
Milwaukee Bucks - Orlando Magic 113-91
San Antonio Spurs - Los Angeles Lakers 110-106

Spurs - Lakers (Bron: YouTube)

Arenas wint Moto3-race Australië, titelkandidaat onderuit

Motorcoureur Albert Arenas heeft zondag de Grand Prix van Australië in de Moto3 gewonnen. De Spanjaard boekte op het fraaie Phillip Island zo zijn tweede GP-zege in een race waarin het tot de allerlaatste meters spannend was.

Jorge Martin pakte vanaf poleposition gelijk de leiding bij de start, voor Gabriel Rodrigo, Darryn Binder, Philipp Öttl, Tony Arbolino, Ayumu Sasaki en Arenas. Dat zei dan allemaal weer niet zoveel, want op het lange rechte stuk van Phillip Island slipstreamde iedereen gelijk over elkaar heen.

Na vijf ronden zakte Martin, die op topsnelheid duidelijk grote moeite had om bij te blijven, terug naar de achtste plek. Daar werd hij voor het eerst in de race gepasseerd door titelconcurrent Marco Bezzecchi, die vanaf de vijftiende plek vertrokken was en zich langzaam naar voren werkte.

Bezzecchi was ondertussen prima op dreef en reed in rap tempo door naar de eerste plek, terwijl Martin op zijn Honda op snelheid wegzakte tussen het geweld van de KTM's. Toch ging het fout: Rodrigo ging weer eens onderuit en schoffelde ook Bezzecchi tegen het gras.

Halverwege de race kwam ook Fabio Di Giannantonio, de nummer drie in het WK, naar voren. Martin raakte toch weer op dreef en reed zich ook weer naar voren in de vrij grote kopgroep, waar Lorenzo Dalla Porta onderuit ging. Met tien ronden te rijden ging het weer fout: teamgenoten Marcos Ramirez en Jaume Masia klapten er snoeihard af, waarbij de motoren meters door de lucht vlogen.

Met nog drie ronden te rijden bestond de kopgroep nog altijd uit maar liefst zeventien man, met Aron Canet dit keer op kop. Dat het niet goed kon blijven gaan zag iedereen aankomen en in de voorlaatste ronde ging het dan ook fout: Arbolino en Dennis Foggia gingen voorin onderuit.

Philipp Öttl pakte bij het ingaan van de slotronde even de leiding, maar werd aangetikt door Martin en viel ver terug. Martin zelf leek zich naar voren te werken, tot hij de ineens voorin rijdende Celestino Vietti aantikte en bijna onderuit ging. Arenas pakte ineens de leiding en dat bleek definitief: na winst op Le Mans pakte hij zijn tweede zege, voor Di Giannantonio en de 17-jarige Vietti, die pas zijn tweede GP ooit reed. Tatsuki Suzuki, vertrokken als 23e, werd vierde, Martin vijfde.

Martin breidt zijn voorsprong in het WK flink uit door het wegvallen van Bezzecchi: van één naar twaalf punten, met twee races te gaan. Martin's teamgenoot Di Giannantonio verkleint zijn achterstand naar twintig punten.

Atlético Madrid neemt leiding tijdelijk over in Spanje

Atlético Madrid heeft de leiding in LaLiga in elk geval voorlopig in handen genomen. De ploeg won in eigen huis met 2-0 van Real Sociedad, dankzij goals van aanvoerder Diego Godin en invaller Filipe Luis.

Atlético staat nu na tien wedstrijden bovenaan met negentien punten. FC Barcelona heeft er één minder, maar heeft nog wel een wedstrijd tegoed. Dat is er niet zomaar één: zondag speelt Barcelona thuis om 16.15 uur tegen Real Madrid. Espanyol heeft ook achttien punten, maar had daar wel tien wedstrijden voor nodig.

Uitslagen LaLiga zaterdag
Real Valladolid - Espanyol 1-1 (vrijdag)
Girona - Rayo Vallecano 2-1
Athletic de Bilbao - Valencia 0-0
Celta de Vigo - Eibar 4-0
Levante - Leganés 2-0
Atlético Madrid - Real Sociedad 2-0

Juventus buigt achterstand dankzij Ronaldo om in zege

Juventus heeft in de Serie A weer drie punten gepakt. Cristiano Ronaldo bewees voor de Italiaanse koploper opnieuw zijn waarde. De Portugese ster opende vorige week al vroeg de score tegen Genoa, maar toen kwam Juventus niet verder dan 1-1. Het was het eerste puntenverlies voor de Oude Dame dit seizoen. Tegen Empoli, de nummer achttien van de ranglijst, zou Juve een begin kunnen maken aan een nieuwe zegereeks.

Na de midweekse overwinning bij Manchester United (0-1) kwamen de bezoekers uit Turijn echter niet lekker in de wedstrijd. Empoli won voor het laatst in de eerste speelronde van deze jaargang, maar na bijna een half uur nam de gastheer wel de leiding. De defensie van Juventus verwerkte een voorzet vanaf de rechterkant niet goed, waardoor Francesco Caputo in balbezit kwam en kon afronden.

In de tweede helft werd het na bijna tien minuten gelijk toen Paulo Dybala in het strafschopgebied onreglementair werd afgestopt. Ronaldo maakte vervolgens van elf meter geen fout. Halverwege de tweede helft was het opnieuw raak: van een meter of twintig knalde hij de bal met een heerlijke streep in de kruising.

Juventus heeft nu 28 punten uit tien duels, Napoli is tweede met 21 uit negen. Die ploeg speelt zondag thuis tegen AS Roma.

Uitslagen Serie A zondag
Atalanta - Parma 3-0
Empoli - Juventus 1-2
Torino - Fiorentina 1-1

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.