FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 27 oktober 2018

Uitslag PEC Zwolle - Heracles Almelo

Het duel tussen PEC Zwolle en Heracles is geëindigd in een gelijkspel. In Zwolle kwamen beide ploegen niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Heracles komt door het gelijkspel in punten gelijk met nummer drie Feyenoord, dat zondag in Amsterdam tegen Ajax speelt.

Adrian Dalmau bracht Heracles na ruim een kwartier spelen op voorsprong. De Spaanse aanvaller tikte de rebound binnen nadat een vrije trap van Brandley Kuwas op de lat was beland.

In de tweede helft ging PEC Zwolle op zoek naar de gelijkmaker. Een kwartier voor tijd kwam PEC Zwolle op gelijke hoogte door een goal van Mike van Duinen. In het slot van de wedstrijd kreeg de thuisploeg nog kansen voor de overwinning, maar die waren niet besteed aan Darryl Lachman en Zian Fleming.

PEC Zwolle

1 - 1

Heracles Almelo

 73' v.Duinen    17' Dalmau
 
 Gele kaart: Dekker, Ehizibue, (PEC Zwolle), Breukers,v.Hintum, Rossman, (Heracles Almelo)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 13.532
Arbiter: v.d.Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
v.d.Hart
Ehizibue
Lam
Lachman
Paal
Hamer
Dekker (Bouy/69)
Leemans (Genreau/60)
Namli
Flemming
v.Duinen
  Blaswich
Breukers
Rossmann
v.d.Buijs
v.Hintum
Merkel
Kuwas (Duarte/69)
v.Nieff (Osman/72)
Drost
Dalmau (Vermeij/84)
Peterson

Spannende ontknoping WK Supersport, laatste Superbike-race afgelast

Motorcoureur Sandro Cortese heeft zich voor het eerst in zijn carrière gekroond tot wereldkampioen Supersport. De Duitser eindigde zaterdag op het Qatarese Losail International Circuit als tweede in de laatste race van het jaar en daarin werd de titelstrijd beslist.

Het was nogal een partij boutweer in Qatar, wat men in de sportwereld gemerkt heeft: het WK turnen liep vertraging op wegens een lekkende hal en het circuit stond blank, waardoor de boel later van start ging. Cortese begon als leider aan de laatste race en had vijf punten voorsprong op de Fransman Jules Cluzel, die wegens zijn hogere aantal overwinningen bij een gelijke stand de titel zou pakken.

Al vroeg in de race ontstond een bijzonder fraai duel tussen de twee, waarbij Cluzel en Cortese afwisselend de koppositie en dus de virtuele wereldtitel pakten. In de slotfase van de race kwam Lucas Mahias zich ook in die strijd mengen en hij pakte de leiding zelfs.

Dat was gunstig voor Cortese: met Mahias aan kop was zowel een tweede als derde plek voldoende voor de Duitser, terwijl hij en Cluzel van achteren eigenlijk niet werden bedreigd. Toch bleef het hard tegen hard gaan en Cluzel werd daar het slachtoffer van: hij ging onderuit en de titelstrijd was definitief beslist, terwijl Mahias de race won.

Voor Cortese is het de tweede wereldtitel uit zijn carrière. In 2012 pakte hij de titel in de Moto3, maar na vijf vrij magere jaren in de Moto2, waarin hij niet verder kwam dan drie derde plekken, stapte hij voor 2018 over naar de World Supersport.

De laatste race van het World Superbikes-kampioenschap, waar de Supersport-coureurs in het voorprogramma rijden, werd afgelast. Tijdens de Supersport-race was al duidelijk dat er nog vrij veel water op de baan lag en men besloot de laatste Superbike-race van het seizoen dan ook te annuleren uit veiligheidsoverwegingen. Jonathan Rea was al zeker van de wereldtitel, Michael van der Mark beëindigt het seizoen op een knappe derde plek.

Helikopter eigenaren Leicester City neergestort bij stadion

Vlakbij het King Power Stadium van Leicester City is een helikopter neergestort. Waarschijnlijk betreft het hier de heli van de Thaise eigenaren van Leicester City.

Leicester City speelde vanavond een thuiswedstrijd in de Premier League tegen West Ham United. Het is nog niet duidelijk wie er in de helikopter zaten en of er overlevenden zijn. Het ongeluk gebeurde ongeveer een half uur na afloop van de wedstrijd. Volgens ooggetuigen crashte de heli vlak na het opstijgen.

Hoewel nog niet bekend wie er inzaten is het normaal gesproken zo dat de Thaise eigenaar van Leicester City, Vichai Srivaddhanaprabha, met een helikopter terugvliegt naar Londen. Hij kocht de club in 2010 er werd er in 2016 kampioen mee.

Memphis als invaller belangrijk voor Olympique Lyon

Memphis Depay heeft een belangrijk aandeel gehad in de zege van Olympique Lyon op Angers SCO. Lyon won in Angers met 2-1 en steeg daardoor in de stand naar de vierde plaats, op tien punten achterstand van koploper Paris Saint-Germain.

De 24-jarige Nederlander kwam in de 55ste minuut het veld in en acht minuten gaf hij de assist op Houssem Aouar, die de openingstreffer maakte. Drie minuten voor tijd zorgde Depay zelf met een intikker, op aangeven van spits Moussa Dembélé, voor de 0-2. Angers SCO maakte één minuut later nog wel de aansluitingstreffer, maar verder kwam de thuisploeg niet.

Kenny Tete, de andere Nederlander bij Lyon, bleef de hele wedstrijd op de bank.

Uitslagen Ligue 1 zaterdag
Nîmes - Saint-Etienne 1-1 (vrijdag)
Angers SCO - Olympique Lyon 1-2
AS Monaco - Dijon 2-2
EA Guingamp - RC Strasbourg 1-1
Lille - SM Caen 1-0
Toulouse - Montpellier 0-3
Amiens - FC Nantes 1-2

Uitslag De Graafschap - Excelsior

De Graafschap heeft de derde zege in dit seizoen van de Eredivisie geboekt. In eigen huis wonnen de Superboeren met maar liefst 4-1 van Excelsior en sprongen op de ranglijst hierdoor over FC Emmen heen naar de vijftiende plek met tien punten uit tien duels.

In het eerste kwart van de wedstrijd was Excelsior overheersend, maar de bezoekers misten maar liefst zeven kansen. Aan de andere kant viel de eerste de beste kans wel binnen via Van Mieghem die een verleden bij Excelsior heeft. In het vervolg kon Excelsior via Ómarsson wel verdiend op gelijke hoogte komen.

Na rust was het De Graafschap dat het beste van het spel had. Via Narsingh en El Jebli kon de ploeg snel uitlopen naar een 3-1 voorsprong. Nadat Excelsior met tien man was komen te staan was het verzet gebroken en kon Serrarens de beslissende 4-1 maken.

De Graafschap

4 - 1

Excelsior

25' Van Mieghem
50' Narsingh
55' El Jebli
70' Serrarens
  38' Ómarsson
 
Gele kaart: Olijve, (De Graafschap), Koolwijk, (Excelsior)
Rode kaart: , Mattheij (66/2xg) (Excelsior)
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 12.108
Arbiter: Kooij
 
Opstelling:   Opstelling:
Jurjus
Owusu
Straalman
S.Nieuwpoort (L.Nieuwpoort/79)
Abena (Narsingh/46)
Tutuarima
Olijve (Bakker/46)
El Jebli
Klaasen
Serrarens
Van Mieghem
  Damen
Fortes
Mattheij
Matthys
Burnet
Schouten
Messaoud (El Hamdaoui/60)
Koolwijk (Oude Kotte/82)
Edwards
Ómarsson (Hadouir/82)
Bruins

Uitslag FC Groningen - PSV

PSV heeft ook in de tiende speelronde van de Eredivisie drie punten gepakt, al was hekkensluiter FC Groningen bijzonder dicht bij een remise.

PSV heeft het de laatste jaren vaak lastig in Groningen en dat was zaterdagavond niet anders. De ploeg van coach Mark van Bommel stichtte voor rust weinig gevaar in de buurt van het Groningse doel. Donyell Malen schoot namens PSV naast, terwijl een kopbal van Mateo Cassierra van de lijn werd gehaald door Denzel Dumfries. Even later schoot Jannik Pohl voorlangs.

Na veertig minuten kreeg Groningen de uitgelezen kans om de openingstreffer te maken. Bij een hoekschop werd Julian Chabot namelijk vastgehouden door Luuk de Jong en arbiter Danny Makkelie wees naar de stip. Van elf meter bleef Samir Memišević vervolgens koel: 1-0.

Helaas voor de thuisploeg kwam PSV nog in de eerst helft langszij. Dumfries gaf een voorzet die Malen van dichtbij kon binnenwerken. Kort na de pauze werd De Jong gevaarlijk met een schot dat net over het doel verdween en een kopbal die Sergio Padt uitstekend pareerde. Beide teams creëerden in de slotfase een aantal aardige mogelijkheden.

Toen Hirving Lozano oog in oog met Padt tegen de Groningse doelman schoot, kwam het eerste puntenverlies voor PSV dit seizoen heel dichtbij. Dumfries dacht daar toch anders over. De verdediger stoomde mee naar voren en rondde prima af: 1-2.


PSV viert met Dumfries voorop de nipte zege op FC Groningen (Pro Shots / Lars Smook)

FC Groningen

1 - 2

PSV

 42' Memisevic(pen)    45+1' Malen
 86' Dumfries
 
 Gele kaart: Handwerker, Reis, Pohl, (FC Groningen),
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 18.445
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Zeefuik
Te Wierik
Chabot
Handwerker (Mendes Moreira/ 90 2)
Doan
Memisevic
Reis
Warmerdam
Pohl (Freriks/84)
Cassierra (Antuna/ 90 1)
  Zoet
Dumfries
Schwaab
Viergever
Angelino
Rosario
Pereiro (Mauro Júnior/ 80)
Hendrix (Gutiérrez/67)
Lozano
De Jong
Malen (Verreth/89)

Prins Harry sluit Invictus Games af: 'Tot ziens in Den Haag'

“We zien elkaar over 2 jaar in Den Haag!”. Met die woorden sloot de Britse prins Harry vandaag de 4e editie van de Invictus Games af. 500 lichamelijk en geestelijk gewonde militairen hebben een week lang met elkaar gesport op het Olympisch Park in Sydney, Australië. Onder hen 23 deelnemers uit Nederland, die uitkwamen op 11 sportonderdelen. In 2020 zijn de Invictus Games in Den Haag.

Niet alleen de prins sprak de duizenden toeschouwers in de Qudos Arena toe, ook zijn echtgenote Meghan nam het woord. “Het is een geweldige eer om bij de Invictus Games aanwezig te zijn geweest en mijn man bij zijn reis te hebben ondersteund”, zei ze onder luid gejuich.

Vanmiddag had de gravin van Sussex zich nog door de aanvoerder van het Nederlands rosltoelbasketbalteam, Jelle van der Steen, laten verleiden tot een kus. Die foto gaat inmiddels de hele wereld over. “Weergaloos”. Zo omschreef Van der Steen deze Invictus Games en niet alleen vanwege 'de kus'. Hij kon een gouden – tennis met Ronald van Dort – en zilveren medaille bijschrijven op zijn conto.

In de stress
Maar als vaker gezegd: daar gaat het niet om bij de Invictus Games. “Deelnemen alleen al in zo'n ver land was voor mij al een hele stap”, bekende Joyce van den Waardenburg. “Dat ik dan ook nog medailles win met kogelstoten en discuswerpen is een plus. Dat oud-voetballer en ambassadeur van de Invictus Games David Beckham mij de medaille omhing was natuurlijk helemaal super.”

Ook Edwin Vermetten mag zichzelf op de borst kloppen. De medailles zullen hem zeker minder waard zijn dan de speciale vermelding die hij vanavond kreeg. Tijdens een tenniswedstrijd hielp hij zijn dubbelpartner Paul Guest toen de Brit in de stress schoot door een overvliegende helikopter.

Haar
De Nederlandse ploeg mocht vandaag wederom optreden in de apotheose van de spelen, de finale rolstoelbasketbal. Na een vermakelijke halve finale tegen Nieuw-Zeeland (26-13), bleek De VS net als vorig jaar een maatje te groot voor de ploeg van aanvoerder Van der Steen. “We hadden kansen en die moet je in zo’n wedstrijd benutten”, was zijn oordeel.

De boogschutters misten het podium op een haar na. In de halve finale waren ze kansloos tegen topland Italië, maar in de strijd om het brons waren er toch mogelijkheden tegen het Verenigd Koninkrijk. De harde wind, in combinatie met materiaalpech bij Bart van der Burg, gooiden roet in het eten. “Jammer, maar we hebben heel goed gepresteerd”, vond Wouter Bakker, die persoonlijk een verdienstelijke 8e plek bereikte. “Vergeet niet, we strijden hier tegen mondiale toppers”, stelde aanvoerder Jacco Dudink.

Kippenvel
In de laatste dagen was er flink succes op de atletiekbaan. Annelies Homma liep het hele veld weg op de 1500 meter en zou ook bij de mannen in de medailles zijn gevallen met haar 5.20.35. Het meeste kippenvel kreeg de Nederlandse equipe echter bij de 100 meter van oud-marinier Alexander Lamp. 2 jaar geleden kon hij, getroffen door Multiple Sclerose, nauwelijks lopen.

Op wilskracht en met hulp van een fysiotherapeut heeft hij zich naar de Invictus Games toegewerkt. Hij wilde nu per se nog een keer in zijn leven de 100 meter hardlopen en liet daarvoor een medaillekans bij het boogschieten lopen. Het werd een bijzonder ‘fisherman’s-friend-moment' op de atletiekbaan van Sydney Olympic Park. “Het is het allemaal waard geweest”, sprak hij na afloop.

De Medailles voor Nederland:

Goud:

Annelies Homma, atletiek, 1500 meter

Jelle van der Steen/Ronald van Dort, rolstoeltennis

Zilver:

Edwin Vermetten, rolstoeltennis

Stephanie Verhoef, zwemmen 50 meter schoolslag en wielrennen (tijdrit)

Ronald van Dort, zwemmen 50 meter schoolslag

Joyce van den Waardenburg, discuswerpen

Luuk Veltink, indoorroeien (4 minuten) en atletiek, 1500 meter

Ploeg rolstoelbasketbal (Jelle van der Steen, Marc van de Kuilen, Jeffrey Vroegop, Ronald van Dort, Jeroen Lunsingh, Jacco Dudink, Edwin Vermetten en Alina Zoet)

Brons:

Edwin de Wolf, wielrennen (tijdrit en criterium)

Joyce van den Waardenburg atletiek, kogelstoten

Zeilen (Marc van de Kuilen, Luuk Veltink, Jeroen Lunsing, Edwin Vermetten)

De kus van Megan aan aanvoerder Jelle van der Steen (Foto: Defensie.nl)
De kus van Megan aan aanvoerder Jelle van der Steen (Foto: Defensie.nl)


F1: Ricciardo troeft Verstappen af om poleposition

Daniel Ricciardo heeft zijn Red Bull-teamgenoot Max Verstappen afgetroefd in de strijd om poleposition voor de Formule 1 Grand Prix van Mexico. De Australiër klokte een tijd van 1.14,759 waarmee hij 26 duizendste sneller was dan de Nederlander. Lewis Hamilton pakte de derde positie.

In Q1 was Mercedes de enige van de topteams die twee runs deed. De Brits/Duitse formatie liet wel direct zien veel snelheid te hebben gevonden ten opzichte van gisteren. Een team dat tegenviel was Haas, want bij het vallen van de vlag konden zowel Romain Grosjean als Kevin Magnussen uitstappen. De strijd om plek vijftien was sowieso spannend, want Fernando Alonso zat net aan de goede kant van de streep, terwijl McLaren-teamgenoot Stoffel Vandoorne een tiende langzamer was en als zeventiende eindigde. Ook Williams-rijders Lance Stroll en Sergey Sirotkin waren klaar.

Het tweede deel leverde voor de topteams rondjes op met ultrazachte banden in plaats van de hyperzachte die voor de snelste ronden gebruikt worden. Verstappen was nipt sneller dan Hamilton. De Force India's van Esteban Ocon en thuisrijder Sergio Perez waren verrassend genoeg klaar, evenals Alonso en de Toro Rosso's van Brendon Hartley en Pierre Gasly.

Q3 beloofde vooraf een strijd te worden tussen de drie topteams met Red Bull Racing eindelijk als favoriet. Sebastian Vettel was de eerste die de grens van 1.15 minuten slechtte, maar Verstappen stond met 1.14,785 na de eerste run bovenaan, voor Vettel en Hamilton. De eerste poleposition voor de Nederlander leek in de maak, maar hij had buiten teamgenoot Ricciardo gerekend die na een ultieme poging de poleposition opeiste. Verstappen kon zich niet verbeteren, maar daarachter ontnam Hamilton plek drie van Vettel.

Uitslag

# Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 D. Ricciardo Red Bull 1:15.866 1:15.845 1:14.759 16
2 M. Verstappen Red Bull 1:15.756 1:15.640 1:14.785 16
3 L. Hamilton Mercedes 1:15.673 1:15.644 1:14.894 21
4 S. Vettel Ferrari 1:16.089 1:15.715 1:14.970 16
5 V. Bottas Mercedes 1:15.580 1:15.923 1:15.160 22
6 K. Räikkönen Ferrari 1:16.446 1:15.996 1:15.330 20
7 N. Hulkenberg Renault 1:16.498 1:16.126 1:15.827 18
8 C. Sainz Jr. Renault 1:16.813 1:16.188 1:16.084 18
9 C. Leclerc Sauber 1:16.862 1:16.320 1:16.189 20
10 M. Ericsson Sauber 1:16.701 1:16.633 1:16.513 20
11 E. Ocon Force India 1:16.252 1:16.844   16
12 F. Alonso McLaren 1:16.857 1:16.871   12
13 S. Pérez Force India 1:16.242 1:17.167   16
14 B. Hartley Toro Rosso 1:16.682 1:17.184   12
15 P. Gasly Toro Rosso 1:16.828 geen tijd   11
16 R. Grosjean Haas 1:16.911     9
17 S. Vandoorne McLaren 1:16.966     6
18 K. Magnussen Haas 1:17.599     9
19 L. Stroll Williams 1:17.689     5
20 S. Sirotkin Williams 1:17.886     6

Deze trein remt voor dieren

Op auto's zitten vaak van die "Ik rem voor dieren"-stickers, op treinen heb ik die nog nooit gezien. Toch is er in elk geval 1 machinist die dat doet. De trein van Breda naar Rotterdam is vanmorgen rond 10:30 gestopt voor een zwaan. De zwaan was gewond en de machinist kennelijk een dierenvriend. Hij liet andere treinen stapvoets rijden en stopte zijn eigen trein.

De zwaan werd hierna van het spoor gehaald en meegenomen in de cabine. Op Rotterdam Centraal werd de trein opgewacht door de politie en de dierenambulance. Volgens de wijkagent maakt de zwaan het goed.

Uitslag ADO - NAC

NAC Breda heeft voor het eerst dit seizoen een punt gepakt in een uitwedstrijd. In Den Haag werd het 1-1 tussen ADO Den Haag en NAC Breda.

Luka Ilić zette NAC in de twaalfde minuut op voorsprong. Na een voorzet vanaf rechts raakte de inzet van de Servische middenvelder nog de paal, maar in de rebound was het toch raak voor Ilić.

Lang kon NAC niet genieten van de voorsprong. Vijf minuten later maakte Abdenasser El Khayati alweer gelijk na goed voorbereidend werk van Elson Hooi. Het was alweer zijn achtste doelpunt van het seizoen.

Na de gelijkmaker van El Khayati zette ADO NAC goed onder druk en was de middenvelder nog dicht bij zijn tweede goal van de avond, met een vrije trap op de lat. Ook Lex Immers was nog dicht bij een doelpunt, maar zijn kopbal eindigde op de lat.

ADO heeft slechts één van de laatste zes competitieduels gewonnen, NAC wacht al acht wedstrijden op een zege. 

ADO Den Haag

1 - 1

NAC Breda

 17' El Khayati    12' Ilic
 
 Gele kaart: , Nijholt,Koch, (NAC Breda)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 12.199
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Groothuizen
Troupée
Beugelsdijk
Kanon
Pinas
Immers
El Khayati
Malone
Hooi (Lorenzen/86)
Necid (Falkenburg/66)
Becker (Goppel/ 83)
  v.Leer
Sporkslede
Koch
Mets
Carolina
Rosheuvel (Korte/75)
Nijholt (Verschueren/88)
Ilic (Reuvers/88)
Kali
El Allouchi
Te Vrede

Call of Cthulhu krijgt launch trailer

Call of Ctuhllu is onlangs goud gegaan en is vanaf 30 oktober te koop voor iedereen. Iedereen die de boeken van H.P. Lovecraft verslindt, moet deze game gaan spelen.

Call of Cthulhu werpt je in de rol van een worstelende alcoholist, gemarteld door het verleden, achtervolgd door PTSS en vreemde visies. Pierce is een vastgeroeste onderzoeker met een verlangen om de waarheid te vinden. Gecontracteerd door de vader van wijlen Sarah Hawkins om de mysterieuze brand te onderzoeken dat haar huis helemaal tot as legde en haar familie doodde. Pierce word vrijwel onmiddellijk omringd door wantrouwende bewoners en doodlopende wegen op Darkwater. Verder op zijn weg begint zijn wereld te ontrafelen als de realiteit uitvalt en dromen werkelijkheid worden…


RIDE 3 krijgt season pass

Developer Milestone heeft  “RIDE 3 – Extreme Customization” het net op gegooit. De trailer toont de aanpassingsmogelijkheden in de Livery Editor, een tool waarmee spelers hun eigen motor-livrei kunnen creëren en in stijl racen.

Samen met de nieuwe trailer kondigt Milestone ook RIDE 3 Special Editions aan, zowel fysiek als digitaal verkrijgbaar vanaf 30 november 2018.

De fysieke Special Edition komt met een Season Pass en een exclusieve Ducati Panigale V4* Steelbook. De digitale Gold Edition komt met een Season Pass, Sport Bikes Pack (4 motoren, 10 evenementen en 3 trophies/achievements), BMW R 1200 GS Pack (met de iconische motor, 5 evenementen en 3 trophies/achievements) en de Credits Multiplier waarmee credits worden verdubbeld na ieder evenement in een game modus naar keuze.


Verstappen ook de snelste in laatste vrije training Mexico

Het is drie op een rij voor Max Verstappen. Ook tijdens de laatste vrije training voor de Grand Prix van Mexico was de coureur van Aston Martin Red Bull de snelste. Hij wist Lewis Hamilton en Sebastian Vettel nipt voor te blijven.

Tijdens de afgelopen nacht was in Mexico veel neerslag gevallen, waardoor veel coureurs niet stonden te springen om de baan op te gaan. Op een opdrogende baan is het namelijk lastig om de laatste voorbereidingen te treffen voor de naderende kwalificatie.

Veel coureurs kozen er daarom voor om in het begin een installatieronde op natweerbanden te rijden, maar reden daarna snel weer terug naar de pits.

Toch maakte bijna alle coureurs uiteindelijk hun rondjes, zodat de aanwezige fans het nodige te zien kregen. Alleen Kevin Magnussen ging niet helemaal lekker. De rijder van Haas F1 reed maar één ronde en had aan het einde van de training geen tijd staan.

Valterri Bottas moest zijn auto overigens - met nog een kwartier op de klok - in het stadion parkeren. Over de boordradio liet hij weten een hydraulisch probleem te hebben.

Om 20.00 uur Nederlandse tijd gaat de kwalificatie voor de Grand Prix van Mexico van start. Dan krijgen we ook antwoord op de vraag of Verstappen het kwalificatie-geweld van Mercedes en Ferrari kan overleven en mogelijk op poleposition kan starten.

Uitslag derde vrije training Grand Prix van Mexico:

# Rijder Team Tijd Band Ronden
1. M. Verstappen Red Bull 01:16.284 Hypersoft 9
2. L. Hamilton Mercedes 01:16.538 Hypersoft 9
3. S. Vettel Ferrari 01:16.566 Hypersoft 11
4. D. Ricciardo Red Bull 01:17.028 Hypersoft 7
5. K. Räikkönen Ferrari 01:17.045 Hypersoft 16
6. C. Leclerc Sauber 01:17.059 Hypersoft 13
7. C. Sainz Jr. Renault 01:17.336 Hypersoft 11
8. P. Gasly Toro Rosso 01:17.525 Hypersoft 16
9. M. Ericsson Sauber 01:17.565 Hypersoft 14
10. N. Hulkenberg Renault 01:17.623 Hypersoft 10
11. E. Ocon Force India 01:17.731 Hypersoft 10
12. S. Pérez Force India 01:17.819 Hypersoft 10
13. R. Grosjean Haas 01:18.145 Hypersoft 10
14. S. Vandoorne McLaren 01:18.445 Hypersoft 15
15. F. Alonso McLaren 01:18.548 Hypersoft 11
16. B. Hartley Toro Rosso 01:18.637 Hypersoft 10
17. S. Sirotkin Williams 01:18.669 Hypersoft 9
18. L. Stroll Williams 01:18.698 Hypersoft 8
19. V. Bottas Mercedes 01:18.839 Hypersoft 5
20. K. Magnussen Haas geen tijd Hypersoft 1

Stephens in finale WTA Finals na knappe comeback

Sloane Stephens heeft zich geplaatst voor de finale van de WTA Finals. De Amerikaanse leek kansloos tegen Karolína Plísková kansloos, maar herstelde zich knap. Stephens won uiteindelijk in drie sets van de Tsjechische: 0-6, 6-4, 6-1.

Na nog geen drie kwartier spelen leek Plísková de wedstrijd te gaan winnen. De Tsjechische stond na acht games met 0-6, 0-2 voor. Stephens kwam langzaam beter in het spel, terwijl Plísková steeds minder ging spelen. Stephens kwam sterk terug en won de tweede set alsnog met 6-4. In de derde set was het verzet van Plísková gebroken en won Stephens de set makkelijk met 6-1.

n de finale treft Stephens Elina Svitolina, die in een spannend duel net te sterk was voor Kiki Bertens.

Liverpool maakt geen fout tegen laagvlieger Cardiff City

Liverpool is na tien wedstrijden in de Premier League nog altijd ongeslagen. Op eigen veld was de ploeg zaterdag te sterk voor Cardiff City.

Bij de thuisploeg waren er basisplaatsen voor Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum en de twee Nederlanders speelden de gehele wedstrijd. Liverpool begon overtuigend aan de wedstrijd en al binnen tien minuten schoot Mohamed Salah zijn ploeg op voorsprong. Van dichtbij kon de aanvaller afronden: 1-0.

Salah mocht drie minuten later bijna ook een assist bijschrijven. Uit zijn voorzet kopte Van Dijk tegen de lat en bleef Cardiff een grotere achterstand bespaard. Liverpool had 85 procent balbezit in de eerste helft, maar kwam niet verder dan één doelpunt.

Na rust dachten de bezoekers op 1-1 te komen, maar de treffer van Sean Morrison werd vanwege buitenspel afgekeurd. Na 66 minuten verdubbelde Sadio Mané de voorsprong voor the Reds. Hij speelde zichzelf enigszins gelukkig vrij in het strafschopgebied en schoot overtuigend in de verre hoek raak.

Vanuit het niets kwam dertien minuten voor tijd de spanning terug in de wedstrijd. Een voorzet van Junior Hoilett, aangeraakt door Van Dijk, werd door Callum Paterson achter Alisson gewerkt: 2-1. Toch zou de overwinning op Anfield blijven aangezien invaller Xherdan Shaqiri, op aangeven van Salah, zes minuten voor tijd Liverpool met een goede actie aan de 3-1 hielp. Drie minuten later bepaalde Mané, wederom op aangeven van Salah, de eindstand op 4-1.

Uitslagen Premier League zaterdag
Brighton & Hove Albion - Wolverhampton Wanderers 1-0
Fulham - AFC Bournemouth 0-3
Liverpool - Cardiff City 4-1
Southampton - Newcastle United 0-0
Watford - Huddersfield Town 3-0
Leicester City - West Ham United 1-1

Scorende Boëtius met Mainz onderuit tegen Bayern München

Bayern München heeft zaterdagmiddag de zesde zege van het seizoen geboekt in de Bundesliga. Op bezoek bij 1. FSV Mainz 05 werd het 1-2.

Bij Bayern ontbrak Arjen Robben vanwege een schorsing, waarbij de thuisploeg een plek in de basis was voor Jean-Paul Boëtius. De bezoekers, die slechts twee van de laatste vijf competitiewedstrijden wonnen, dachten via Thiago Alcántara op voorsprong te komen, maar een treffer van de Spanjaard werd afgekeurd omdat Robert Lewandowski in aanloop naar de treffer een overtreding had gemaakt.

In de 39ste minuut kwam alsnog de 0-1 op het scorebord te staan. Op aangeven van Joshua Kimmich nam Leon Goretzka het doelpunt voor zijn rekening. Het was zijn tweede doelpunt voor zijn nieuwe werkgever, nadat hij afgelopen zomer transfervrij overkwam van Schalke 04.

Mainz kwam sterk uit de kleedkamer voor de tweede helft en noteerde in de 48ste minuut de 1-1. Een voorzet vanaf de rechterflank van Daniel Brosinski werd door Boëtius tot doelpunt gepromoveerd. Het was het eerste doelpunt van de Nederlander voor zijn nieuwe club.

De bezoekers namen na 62 minuten wederom de voorsprong. Waar Thiago in de eerste helft een treffer geannuleerd zag worden, vond deze nu wel doorgang: 1-2. Bayern stijgt naar de tweede plek in de Bundesliga, maar kan die plek zondag weer kwijtraken als Werder Bremen op eigen veld wint van Bayer Leverkusen.

Borussia Dortmund - Hertha BSC 2-2

Dortmund, dat als enige ploeg dit seizoen nog niet verloor in de Bundesliga, kwam sterk uit de startblokken en al snel kregen Achraf Hakimi en Jadon Sancho eerste mogelijkheden. Via Sancho dacht de ploeg op voorsprong te komen, maar zijn treffer vond geen doorgang. Op aangeven van Marco Reus scoorde de Engelsman met zijn hak, maar het was buitenspel.

De koploper van Duitsland domineerde en wederom kreeg Sancho een mogelijkheid, maar zijn inzet ging over. Na 27 minuten scoorde de achttienjarige aanvaller alsnog. Op aangeven van Mario Götze kon hij simpel raak schieten: 1-0. Het antwoord van Hertha volgde vier minuten voor rust. Salomon Kalou nam de gelijkmaker voor zijn rekening.

Na een overtreding van Fabian Lustenberger op Reus leek Dortmund na rust een strafschop te krijgen. De VAR besloot de beelden te bekijken en legde de bal buiten het strafschopgebied, waarna Reus de vrije trap over het doel van Hertha schoot. Na een uur spelen nam de ploeg toch weer de voorsprong. Sancho maakte op aangeven van Hakimi de 2-1.

Dortmund liet het vervolgens na om de wedstrijd definitief in het slot te gooien en kreeg daarvoor de rekening gepresenteerd. In eerste instantie leverde het nog geen doelpunt op voor de bezoekers toen doelman Roman Bürki een hoge bal losliet en Kalou uithaalde en Abdou Diallo de gelijkmaker voorkwam. In de negentigste minuut werd het alsnog 2-2. Kalou benutte een strafschop en hielp zijn ploeg aan een punt.

Uitslagen Bundesliga zaterdag
SC Freiburg - Borussia Mönchengladbach 3-1
Borussia Dortmund - Hertha BSC 2-2
Hannover 96 - FC Augsburg 1-2
1.FSV Mainz - Bayern München 1-2
Fortuna Düsseldorf - VfL Wolfsburg 0-3
1899 Hoffenheim - VfB Stuttgart 4-0

Politie haalt agressieve dronkelap van de camping

Vannacht zijn agenten meerdere keren naar een camping in de gemeente Sluis gereden omdat zij meldingen kregen van overlast door één van de campinggasten. Telkens als de agenten ter plaatse kwamen was de overlast voorbij en konden zij verder niets betekenen tot ongeveer 06:15 uur.

Meerdere mensen werden lastiggevallen door een 45-jarige man uit de gemeente Sluis die op de camping verbleef en deze man zou zelfs iemand mishandeld hebben. Ook zou hij het interieur van een caravan vernield hebben.

De agenten die ter plaatse kwamen troffen de man buiten aan. Hij was zichtbaar onder invloed van alcohol, schreeuwde de hele boel bij elkaar en gedroeg zich heel agressief. De man is aangehouden en werd overgebracht naar een politiecellencomplex.

Tijdens de rit daar naartoe gedroeg de man zich zo agressief dat de agenten hun dienstvoertuig tot twee keer toe langs de kant van de weg hebben moeten zetten om de man weer te kalmeren. De tweede keer zijn er zelfs meerdere agenten in de auto bij de man komen zitten om hem in bedwang te houden.

Ook in het politiecellencomplex bleef de man zich recalcitrant gedragen. Hij is ingesloten en zit nog vast. De man zal vandaag gehoord worden. Door de eigenaar van de caravan is aangifte gedaan van de vernieling.

NHL: Senators bedolven door Avalanche

De ijshockeyers van de Colorado Avalanche hebben in eigen huis een ruime overwinning geboekt op de Ottawa Senators. Ryan Dzingel en Matt Duchene brachten de Senators in de eerste periode op voorsprong, maar daarna ging het langzaam maar zeker bergafwaarts voor de bezoekers.

Samuel Girard zorgde voor 1-2, Duchene tekende twaalf seconden later al voor 1-3. Mikko Rantanen bracht Colorado thuis in Denver weer in de buurt met een powerplaygoal, waarna Carl Söderberg vroeg in de derde periode de gelijkmaker liet noteren.

In de rest van de derde periode werden de Senators bedolven door de thuisploeg: veertien doelpogingen tegen vier voor Ottawa. Rantanen was goed voor drie assists, Gabriel Landeskog, Nathan MacKinnon en Matt Nieto waren allemaal trefzeker, waardoor Colorado met 6-3 won.

Uitslagen NHL vrijdag
Colorado Avalanche - Ottawa Senators 6-3
Vegas Golden Knights - Tampa Bay Lightning 2-3
Carolina Hurricanes - San Jose Sharks 4-3 SO
Detroit Red Wings - Winnipeg Jets 1-2

Avalanche - Senators (Bron: YouTube)

Betsema wint eerste cross in België

Denise Betsema heeft verrassend de GP van Neerpelt gewonnen. De veldrijdster uit Texel kwam solo over de finish. Het is haar eerste zege in een Belgische cross. Bij de mannen won de Belg Laurens Sweeck.

Toppers zoals Marianne Vos, Sanne Cant en Annemarie Worst stonden zaterdag in Neerpelt niet aan de start. Ook bij de mannen waren Mathieu van der Poel en Wout van Aert absent.

Na de start bleek als snel dat Betsema de vrouw van de wedstrijd was. Maud Kaptheijns kon als laatste bij de Texelse in het wiel blijven. Na een lange solo kwam de 25-jarige renster solo over de finish. In de slotfase werd Kaptheijns nog voorbij gereden door Ceylin del Carmen Alvardo en Laura Verdonschot.

“Het was een zware wedstrijd, een zware ondergrond. Het is een beetje vergelijkbaar met dat parcours op Texel, mijn eiland, dus dat lag me wel goed. Ik kreeg een gaatje samen met Maud en daarna kwam er opnieuw een gaatje en reed ik alleen en het wegblijven lukte, ontzettend mooi. Dit is één van mijn mooiste overwinningen, het is de eerste overwinning in België en ik ben met zo een deelnemersveld ontzettend blij dat ik hier heb kunnen winnen”, aldus Betsema.

Laurens Sweeck won vervolgens bij de mannen. Net als Betsema kwam de renner van Pauwels Sauzen-Vastgoedservice alleen over de finish. De Duitser Marcel Meisen werd tweede en David van der Poel derde. Voor Sweeck is het het derde jaar op een rij dat hij in Neerpelt wint.

Uitslag vrouwen
1. Denise Betsema (NED)
2. Ceylin del Carmen Alvardo (NED)
3. Laura Verdonschot (BEL)
4. Loes Sels (BEL)
5. Maud Kaptheijns (NED)
6. Alice Maria Arzuffi (ITA)
7. Mari-Liis Mottus (EST)
8. Pauline Delhaye (FRA)
9. Lizzy Witlox (NED)
10. Emily Wadsworth (GBR)

Uitslag mannen
1. Laurens Sweeck (BEL)
2. Marcel Meisen (GER)
3. David van der Poel (NED)
4. Diether Sweeck (BEL)
5. Tom Meeusen (BEL)
6. Michael Boros (CZE)
7. Quinten Hermans (BEL)
8. Corné van Kessel (NED)
9. Kevin Pauwels (BEL)
10. Wietse Bosmans (BEL)

'Russische Tank' neemt hard revanche op 'Captain America'

In de Hongaarse hoofdstad Boedapest is deze week het wereldkampioenschap worstelen bezig en daar zaten fans vooral op één specifiek gevecht te wachten: Abdulrashid Sadulaev uit Rusland tegen Kyle Snyder uit de Verenigde Staten. The Russian Tank tegen Captain America, zoals de twee ook wel genoemd worden.

Sadulaev en Snyder worstelen in de vrije stijl tot 97 kilogram. Voor een wat meer uitgebreide introductie van de twee titanen verwijzen we u graag naar het bericht over de WK-finale van vorig jaar, waarin olympisch kampioen Snyder na een prachtige strijd afrekende met de uit Dagestan afkomstige en onverslaanbaar geachte Sadulaev, olympisch kampioen in een lichtere gewichtsklasse.

Op één toevallige nederlaag vroeg in zijn carrière na was het nog altijd de enige verliespartij voor Sadulaev en na wederom een sterk jaar zinde hij in Boedapest op revanche. Op weg naar de finale gooide hij alles en iedereen met twee vingers in de neus over de mat en ook Snyder had niet al te veel moeite om de finale te bereiken.

Het was dus weer zover en in de eindstrijd stonden de heren voor de tweede keer tegenover elkaar. Sadulaev wilde wraak....en kreeg wraak op uitermate overtuigende wijze. Al na goed een halve minuut dook hij naar de benen van Snyder, waarna hij de Amerikaan tegen de grond drukte en hem na krap een minuut met beide schouders op de mat wist te houden, lang genoeg voor de scheidsrechter om de partij te beëindigen: Sadulaev won met een pin - de zege in het worstelen waarbij het in één keer voorbij is - en is de nieuwe wereldkampioen.

 

Sadulaev - Snyder (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen tot 55 kilogram werd het in de halve finale tussen Jacarra Winchester uit de VS en de Wit-Russische Zalina Sidakova flink spannend. Sidakova had een voorsprong en leek te winnen, maar in letterlijk de laatste seconde kwam Winchester met de winnende takedown. Dat bleek echter toch níet het geval: de takedown werd één tiende van een seconde te laat afgerond, zo bleek na bestudering van de beelden, en Sidakova mocht naar de finale.

Winchester ging de herkansingen in, maar verloor uiteindelijk in de strijd om het brons tegen Lianne Montero Herrera uit Cuba. Sidakova verloor de finale uiteindelijk vrij kansloos van de Japanse Mayu Mukaida.

Winchester - Sidakova (Bron: YouTube)

Bij de mannen tot 79kg viel een soortgelijke actie te noteren in de strijd om brons. De Iraniër Ezzatollah Akbari dacht de Wit-Rus Ali Shabanov in de allerlaatste seconde nog te werpen, waarmee hij de winnende punten scoorde....tot de herhaling uitwees dat hij enkele tienden van een seconde te laat was. Het goud was voor de Amerikaan Kyle Dake, die op weg naar de finale iedereen overhoop gooide. Jabrayil Hasanov uit Azerbeidzjan bood meer tegenstand, maar was toch niet opgewassen tegen Dake.

Akbari - Shabanov (Bron: YouTube)

Bij de mannen tot 70kg werd het een zeer spannende ontknoping. De Rus Adam Batirov, sinds het traject richting de Spelen van 2016 uitkomend voor Bahrein, nam het daarin op tegen de eveneens - zoals zoveel worstelaars - uit Dagestan afkomstige Magomedrasul Gazimagomedov, trainingsgenoot van UFC-ster Khabib Nurmagomedov. Batirov had bijna het hele gevecht de touwtjes in handen en leek te winnen, maar Gazimagomedov vocht zich punt voor punt terug. In de laatste seconde sloeg hij vervolgens toe: de Rus werkte Batirov tegen de grond voor een takedown en dat leverde hem de benodigde punten op voor de wereldtitel.

Gazimagomedov - Batirov (Bron: YouTube)

Klaassen: "Ik reken dus op een overwinning"

Davy Klaassen geniet van zijn eerste maanden bij Werder Bremen. De middenvelder werd voor 13,5 miljoen euro overgenomen van Everton.

"Ik heb hier echt een teamgevoel en voel me hier op m'n plek", vertelt Klaassen in gesprek met de NOS. "De mensen zijn fijn in de omgang en we winnen veel, da's natuurlijk ook niet onbelangrijk. Spelers en trainers hebben hetzelfde idee over voetbal als ik. Zo aanvallend mogelijk en met een duidelijk idee."

De 25-jarige middenvelder maakte in de zomer van 2017 de overstap van Ajax naar Everton, maar kwam niet verder dan zestien wedstrijden in de hoofdmacht van de club. "Buiten het veld ging het prima. Ik had een prima band met de mensen. De speelstijl was echter compleet anders dan ik gewend was bij Ajax en die aanpassing verliep moeilijk. Ik heb bij Everton eigenlijk nooit kunnen laten zien wat ik werkelijk kan."

Ajax ontvangt zondagmiddag op eigen veld Feyenoord, waar de Rotterdammers sinds 2005 niet meer hebben gewonnen in Amsterdam. "Ik kan geen redenen bedenken waarom Feyenoord gaat winnen van Ajax. Ik reken dus op een overwinning. Volgens mij denkt iedereen in Nederland wel dat Ajax gaat winnen."

Spoor van hennepbladeren leidt tot arrestatie

Surveillerende agenten troffen in de nacht van vrijdag op zaterdag, rond 00.30 uur, wat verse hennepbladeren op straat aan in de Meanderlaan in Middelburg. Er lag meer hennepafval op straat en dus besloten de agenten het spoor te volgen. Zij kwamen uit bij een flatwoning.

De bewoner liet de agenten binnen in zijn woning en daar zagen de agenten nog meer hennepafval liggen en op het balkon troffen ze een grote boodschappentas aan met daarin 860 gram henneptoppen. Het aangetroffen afval en de toppen zijn in beslag genomen en de bewoner van de flatwoning is aangehouden.

De man is overgebracht naar een politiecellencomplex, daar zal hij zaterdag gehoord worden over de vondst.

MLB: Langste World Series-wedstrijd ooit diep in de nacht beslist

De honkballers van de Los Angeles Dodgers hebben de derde wedstrijd in de World Series gewonnen van de Boston Red Sox. In het met ruim 90.000 man gevulde Dodger Stadium wonnen de Dodgers pas ruim na middernacht: met 7:20 uur en achttien innings - een dubbele reguliere wedstrijd - werd het de langste World Series-wedstrijd ooit. De Red Sox hebben nu nog wel een 2-1 voorsprong.

De Dodgers begonnen de wedstrijd met rookie Walker Buehler op de werpheuvel, terwijl de Red Sox met Rick Porcello begonnen. De eerste paar innings leverden aanvankelijk geen score op, onder meer dankzij een heerlijke verdedigende actie van Justin Turner (Dodgers) op een slag van Jackie Bradley Jr en een vergelijkbare actie van Xander Bogaerts (Red Sox) op een slag van Chris Taylor. Toch was het in de derde inning raak: Joc Pederson sloeg de Dodgers met een homerun op een 1-0 voorsprong na drie innings.

Na zeven innings stond het nog altijd 1-0 en op dat moment kwam de tweede Nederlands international in deze World Series het veld op: Buehler werd vervangen door Kenley Jansen, doorgaans closer bij de Dodgers, terwijl de Red Sox al wat langer bezig waren met hun bullpen - de vervangende pitchers. Jansen begon met twee outs, maar daarna ging het fout: Bradley Jr mepte een bal de tribunes in en de Dodgers kwamen in de achtste inning eindelijk op 1-1.

Bradley Jr trekt de stand gelijk (Bron: YouTube)

Jansen gooide nog even door in de negende inning en zorgde voor drie outs, waardoor de Dodgers de kans kregen om de wedstrijd te winnen door één run te scoren. Dat lukte echter niet: Red Sox-werpers David Price en Craig Kimbrel hielden stand, Cody Bellinger (Dodgers) werd na een scherpe verdedigende play gegrepen en dus was het tijd voor extra innings.

Een rake klap van Eduardo Nuñez leek Boston aan de leiding te helpen, maar Bellinger gooide de bal strak naar catcher Austin Barnes, die Ian Kinsler uit kon tikken. In de dertiende inning werd er dan eindelijk weer gescoord: Nuñez raakte een bal van Dodgers-werper Scott Alexander niet helemaal lekker, maar door matig verdedigend werk van de Dodgers kon Brock Holt tot scoren komen en Boston op 1-2 zetten.

Bellinger en Barnes nemen Kinsler te grazen (Bron: YouTube)

Met de honken bezet kon Bogaerts de Red Sox bijna zeker naar de winst helpen, maar hij benutte de kans niet: de Nederlander raakte de bal verkeerd, maar wel geldig, en dat leverde hem de derde out van de ploeg op. De Dodgers moesten vervolgens scoren...en dat gebeurde ook: Yasiel Puig sloeg Max Muncy binnen en het stond weer gelijk, dus ging men op weg naar de veertiende inning.

In de vijftiende inning gooide werper Kenta Maeda drie Red Sox-spelers uit, waarna Muncy de Dodgers even naar de winst leek te slaan, maar zijn bijna-homerun was net buiten de lijnen. Scores bleven vervolgens nog een tijdje uit, maar in de achttiende inning was het éindelijk raak en dit keer deed Muncy het wél: Red Sox-werper Nathan Eovaldi kreeg een homerun om de oren en de wedstrijd was voorbij, 3-2 winst voor de Dodgers.

Zaterdagnacht staat wedstrijd vier op het programma, opnieuw in Los Angeles. Het duel gaat rond twee uur Nederlandse tijd van start en is wederom live te zien op FOX Sports.

Muncy slaat een bijna-homerun in de vijftiende inning, maar helpt de Dodgers met een walk-off homerun in de achttiende alsnog aan de winst (Bron: YouTube)

Dodgers winnen het duel. (PRO SHOTS/Action Images)
Dodgers winnen het duel. (PRO SHOTS/Action Images)

Rainbow Six viewing party in Rotterdam

Op 18 november komen de beste Rainbow Six: Siege- teams samen om te kijken of G2 Esports nog steeds zo goed presteert onder druk. De actie is in de Jeunesse Arena in Rio de Janeiro, Brazilië en dat is een eind uit de buurt. Fans die toch met anderen alles willen volgen op een groot scherm kunnen ook in Ahoy Rotterdam terecht voor de viewing party.

Rainbow Six viewing party in Rotterdam

De acht beste teams uit de vier verschillende wereldregio’s strijden om een prijzenpot van in totaal $275.000,-. De favorieten zijn natuurlijk het winnende team van Six Major Paris en daarvoor de Six Invitational: G2 Esports. Fans willen ook weten of de Aziatische teams nu eindelijk voor een verrassing kunnen zorgen tegenover de sterke Noord-Amerikaanse en Europese spelers.

Rainbow Six – Six Major Paris
Rainbow Six – Six Major Paris

Ubisoft werkt samen met Rotterdam Games Week om de finale op 18 november toegankelijker te maken voor de Europese fans. Op de derde verdieping is ruimte voor 100 liefhebbers om samen de wedstrijden te kijken, te genieten van een drankje en ook wat te eten. Rainbow Six: Siege-wedstrijden kunnen uitlopen en het programma is dan ook ruim opgezet. Een kaartje voor de Rainbow Six Pro League Finals Viewing Party kost €7,50 en daar krijg je een goodie bag bij en een drankje. De deur gaat open om 15:30 en het feest is waarschijnlijk rond 2:30 afgelopen. Je moet wel 16 jaar of ouder zijn om binnen te komen. Kaartjes zijn hier verkrijgbaar.

Rotterdam Games Week

Rotterdam Games Week is ook de organisatie die volgend jaar DreamHack Rotterdam gaat organiseren. Dit is dan ook een leuk initiatief om vast een beetje warm te draaien. Ik verwacht dan ook de komende maanden meer esport-evenementen in Ahoy.

Cantona over Mourinho: "Dit is niet de juiste man met de juiste vrouw"

Eric Cantona roept Manchester United op om José Mourinho te vervangen als manager van de club. Het is geen gelukkig huwelijk, vindt de Fransman.

Er wordt getwijfeld aan de toekomst van de Portugees op Old Trafford. In negen wedstrijden in de Premier League pakte de ploeg veertien punten en daarmee bezet het de tiende plek. In de Champions League pakten the Red Devils in drie wedstrijden vier punten, waar ze midweeks tegen Juventus op eigen veld met 1-0 verloren.

"Dit is niet de juiste man met de juiste vrouw", vertelt Cantona aan fans tijdens een vraag- en antwoordsessie. "Je hebt het recht om te verliezen, maar je moet risico's nemen. Wanneer je verliest van Juventus en zij hadden zeventig procent balbezit op Old Trafford. Kun je je dat voorstellen met Sir Alex Ferguson op de bank? Ik lijd en ik lijd nog meer als ik Manchester City zo mooi zie spelen."

Wat betreft een mogelijke opvolger voor Mourinho, is Cantona een voorstander dat het iemand van binnen de club zou moeten zijn. "We zagen Zinédine Zidane, die een voormalige speler van Real Madrid was en nog nooit eerder een team had gecoacht, die trainer van Real Madrid werd. Ze gaven hem een kans."

"United heeft nooit een kans gegeven aan een speler die de binnenkant van de club kent, zijn identiteit en zijn filosofie. En ik wil niet dat mensen denken dat ik dat zeg omdat ik manager van Manchester United wil worden!"

Dolberg: "Ik vond het een goed idee om bij te tekenen"

Kasper Dolberg verlengde maandag zijn contract bij Ajax met één jaar. Het was een eenvoudige beslissing voor de Deense spits.

"Ik ben blij om hier te zijn, om onderdeel van dit team uit te maken. Ik vond het een goed idee om bij te tekenen", vertelt Dolberg in gesprek met De Telegraaf. "Het is waar dat het nu iets moeilijker is om weg te komen, maar ik heb niet getwijfeld."

De 21-jarige spits weer eerder nadrukkelijk in verband gebracht met een overgang naar AS Monaco en de Monegasken zouden een bod hem uitgebracht van vijftig miljoen euro. Ajax wees het bod af en de club zou nu nog meer kunnen vragen.

Dolberg neemt het zondag met Ajax op tegen Feyenoord. "Het is een grote wedstrijd en daarin wil ik het goed doen. Maar de mindset is niet anders dan voor andere duels, want ik eis altijd het maximale van mezelf. Drie keer scoren, zou prachtig zijn."

Skiester Worley begint World Cup-seizoen met winst in Sölden

In het Oostenrijkse Sölden is het World Cup-seizoen voor de alpineskiesters begonnen met een reuzenslalom. De winst ging daar naar de Française Tessa Worley, die na de eerste run nog op de derde plek stond.

De leiding na één run was opvallend genoeg in handen van Federica Brignone, die ook als eerste mocht starten. Dat is op zich niet heel verrassend, de Italiaanse maakt zeker deel uit van de wereldtop, maar haar voorbereiding was nogal ongelukkig: begin augustus raakte ze geblesseerd en eind september kon ze pas weer op de sneeuw staan, waardoor onder meer de hele voorbereiding in Zuid-Amerika in duigen viel.

Achter Brignone nam de Duitse Viktoria Rebensburg op 0,24 seconden de tweede plek in beslag, voor Worley (+0,40). Ook Mikaela Shiffrin (+0,60), Ragnhild Mowinckel (+0,90) en Stephanie Brunner (+0,94) bleven nog binnen een seconde van Brignone, de Nederlandse Adriana Jelinkova moest genoegen nemen met een 46e plek.

In de tweede run was het vooral Thea Louise Stjernesund die grote indruk maakte. De 21-jarige Noorse debuteerde in de World Cup en steeg, ietwat geholpen door de sneeuwval, van de 24e naar een zeer knappe negende plek. Van de toppers was het Shiffrin die de leiding pakte, maar Worley dook er bijna een seconde onderdoor. Rebensburg strandde 0,05 tellen achter Shiffrin, Brignone gaf de winst uit handen, maar op 0,35 seconden van Worley was ze wel terecht dolgelukkig met een gezien haar voorbereiding indrukwekkende tweede plek.

Zondag is het de beurt aan de mannen, die ook om 10.00 uur en 13.00 uur de twee runs afwerken.

Bertens loopt eindstrijd WTA Finals mis na spannende partij tegen Svitolina

Kiki Bertens is er niet in geslaagd om de eindstrijd te halen van de WTA Finals. De 26-jarige Wateringse verloor in drie sets van de Oekraïense Elina Svitolina: 5-7, 7-6, 4-6.

Svitolina had de beste start van de wedstrijd. De nummer zes van de wereld kwam snel op een 3-1 voorsprong. Bertens, zelf de nummer negen van de wereld, knokte zich terug in de set bij een stand van 3-3 weer langszij. Op 5-4 in het voordeel van Svitolina overleefde Bertens een setpunt op eigen service, maar twee games later ging de set toch naar de Oekraïense. Svitolina won de set met 7-5 na een dubbele fout van Bertens.

Bertens leidde in de tweede set al snel met 2-0. Ze wist lang de voorsprong vast te houden. Op 5-3 kreeg de Nederlandse haar eerste setpunt, maar die kon niet benut worden door Bertens. Op haar eigen service kwam ze in de volgende game op 40-0, maar ook die waren niet besteed aan de Nederlandse. In de tiebreak was het op vijfde setpunt wel raak voor Bertens.

In het begin van de beslissende set keek Bertens snel tegen een break achterstand aan. In de volgende game wist ze die wel goed te maken, maar in de volgende servicebeurt verloor ze opnieuw haar service. Svitolina behield haar voorsprong en bij 5-4 mocht ze serveren voor de wedstrijd. Bertens kreeg daarin twee breakkansen, maar die werden weggewerkt door de nummer zes van de wereld. Op het eerste wedstrijdpunt van Svitolina was het wel raak.Bertens uitgeschakeld in halve finale WTA Finals (Pro Shots / Action Images)
Bertens uitgeschakeld in halve finale WTA Finals (Pro Shots / Action Images)

NOC*NSF: "Afschaffen zomertijd heeft negatieve invloed op sportdeelname"

Dit weekend gaat de wintertijd in en wordt de klok een uur teruggezet met als gevolg dat het 's avonds een uur eerder donker is. Waar er in de zomer tot in de avond buiten gesport kan worden, kan dit ’s winters alleen op sportaccommodaties waar verlichting aanwezig is of binnen. Als het aan de Europese Commissie ligt wordt het twee maal per jaar verzetten van de klok afgeschaft. Mocht Nederland dan kiezen voor het permanent hanteren van de huidige wintertijd dan heeft dat volgens NOC*NSF ingrijpende gevolgen voor sportend Nederland.

“Het afschaffen van de zomertijd zou wel eens van negatieve invloed kunnen zijn op de sportdeelname in Nederland.”, aldus dus Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF. “En dat zou voor de gezondheid van veel Nederlanders een slechte zaak zijn. Doordeweeks wordt er vanwege werk en studie vooral in de avonduren gesport en dat kan dan alleen maar op een accommodatie met verlichting of in een sporthal. Voor sporten als bijvoorbeeld wielrennen, hardlopen en watersport betekent het afschaffen van de zomertijd dat er alleen goed in het weekend buiten getraind kan worden. Sporters en sportaanbieders kijken ieder jaar opnieuw uit naar het moment dat eind maart de zomertijd weer ingaat en ze ook doordeweeks weer buiten aan de slag kunnen.”

Wintertijd, klok uur terug
Wintertijd, klok uur terug (Bron: FOK!)

Naast negatieve gevolgen voor sportdeelname zorgt het afschaffen van de zomertijd ook voor hogere kosten. Nogmaals Dielessen: “Voor veel sportclubs is energie één van de belangrijkste kostenposten. Het afschaffen van de zomertijd betekent dat de veldverlichting vele uren per jaar extra aan zal moeten. Dat is slecht in het kader van duurzaamheid, maar ook iets waar de penningmeester van een club niet erg vrolijk van zal worden.”

Dielessen is geen voorstander om permanent de zomertijd in te voeren. “Ook daar kleven volgens de wetenschap nadelen aan. Ook voor de gezondheid. Wat ons betreft laten we het zoals het nu is. We gaan dit weekend weer de donkere dagen in, maar daar is de seizoensplanning bij alle sporten op aangepast. Voor veel sporters breekt nu een periode van alternatieve trainingsvormen en -plekken aan. Dat is helemaal niet erg, zolang het eind maart dan maar weer wat langer licht wordt.”

Tien mannen gearresteerd tijdens ontmantelen kwekerij

De politie heeft vrijdagmiddag 25 oktober in een loods aan de Anthonie Fokkerstraat in Barneveld tien mannen aangehouden op verdenking van overtreding van de Opiumwet. Een anonieme melding via Meld Misdaad Anoniem bracht de politie op het spoor van een mogelijke hennepkwekerij in de loods.

Rond 13.30 uur bezochten agenten de loods, waar op dat moment mensen bezig waren met het demonteren van de hennepkwekerij. In totaal werden tien mannen (drie met de Nederlandse nationaliteit en zeven met de Poolse nationaliteit) aangehouden op verdenking van overtreding van de Opiumwet.

De mannen zijn ingesloten voor nader verhoor. In de loods werden ook benodigdheden voor een hennepkwekerij, waaronder armaturen en potgrond, aangetroffen. Deze goederen zijn in beslag genomen.

Man bijt toezichthouder in arm en dreigt voor trein te springen

Op vrijdagochtend kregen twee toezichthouders op het station in Zwolle een melding van een man die mogelijk onder invloed was en zich vreemd gedroeg en agressief reageerde.

De toezichthouders spraken de man aan en vroegen waar hij naar toe wilde reizen. De man had geen geldig vervoersbewijs bij zich en wilde dit ook niet aanschaffen. Hierop vroegen de toezichthouders om een geldig ID-bewijs. De man werd boos en begon te schelden en dreigde dat hij voor een trein ging springen. De man werd wat rustiger maar probeerde daarna weg te lopen.

Toen de toezichthouders hem dit beletten en hem beet pakten, reageerde hij agressief. Er ontstond een worsteling waarbij de man een van de toezichthouders in een wurggreep nam en de andere toezichthouder in de arm beet. Uiteindelijk wisten de toezichthouders met de hulp van een machinist de man onder controle te krijgen en aan de politie over te dragen. De politie hield de man, een 18-jarige inwoner van Meppel, aan voor mishandeling en belediging van ambtenaren in functie.

Studente wil bekeuring in natura betalen

Bij nachtelijke controles op de Overtoom in Amsterdam zijn twaalf automobilisten en 49 fietsers beboet. De politie kon daarbij rekenen op enkele bijzondere reacties.

Dat tweet een van de controlerende agenten. Automobilisten werden gecontroleerd op rijden onder invloed, bij de fietsers ging het om fietsen zonder verlichting.

Het hoogst gemeten promillage was 1,5, wat bijna drie keer de toegestane hoeveelheid is. Het rijbewijs van deze bestuurder is ingenomen.

Betalen in natura
Niet alle fietsers waren het eens met hun bekeuring. Zo gaf een beboete fietser aan in hoger beroep te gaan omdat ze lampjes in haar zak had, tweet de agent. Ze zei dat ze rechten studeerde en zeker te weten een eventueel hoger beroep zou winnen.

Een andere studente had geen geld om de bekeuring van 64 euro te betalen. Hierop bood ze volgens de agent aan om 'in natura' te betalen. Ze kreeg een waarschuwing voor de poging een ambtenaar in functie om te kopen.

NBA: Bucks en Raptors blijven ongeslagen

De basketballers van de Milwaukee Bucks blijven uitstekend bezig in de NBA. De ploeg won de eerste vier wedstrijden al en vrijdag kwam de vijfde zege daar ook al bij. Op bezoek bij de Minnesota Timberwolves wonnen de Bucks met 95-125, waarbij opvallend genoeg niemand de twintig punten haalde.

De Toronto Raptors staan zelfs al op zes uit zes, nadat ze vrijdag thuis met 116-107 wonnen van de Dallas Mavericks. Met 22 punten was rookie Luka Doncic van de Mavericks de topscorer, maar met 21 punten droeg Kawhi Leonard bij de Raptors zijn steentje bij.

In de Western Conference wonnen de New Orleans Pelicans thuis met 117-115 van de Brooklyn Nets, die bijna de hele wedstrijd een voorsprong hadden. Met twee seconden op de klok werkte Jrue Holiday de Pelicans echter naar de leiding, waarna Anthony Davis zorgde dat de Nets niet meer aan konden vallen. 

Uitslagen NBA vrijdag
Charlotte Hornets - Chicago Bulls 135-106
New York Knicks - Golden State Warriors 100-128
Toronto Raptors - Dallas Mavericks 116-107
Houston Rockets - Los Angeles Clippers 113-133
Minnesota Timberwolves - Milwaukee Bucks 95-125
New Orleans Pelicans - Brooklyn Nets 117-115
Sacramento Kings - Washington Wizards 116-112

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

I amsterdam-soap krijgt gekleurd tintje

Als het aan de VVD ligt krijgen de I amsterdam-letters op het Museumplein regenboogkleuren. De partij wil dat de letters behouden blijven. Dat meldt AT5 op haar website. 

De regenboogkleuren moeten symbool staan voor de tolerante stad. VVD-raadslid Eric van der Burg heeft een motie hiervoor ingediend, zo schrijft Het Parool. GroenLinks besloot eerder dat de iconische letters weg moeten. Ze zouden te veel staan voor individualisme en massa-toerisme.

Lees ook: GroenLinks: 'I amsterdam' is te individualistisch en moet weg

Het is niet de eerste keer dat de VVD dit voorstel doet. In 2013 wilde de partij ook al dat de letters de regenboogkleuren zouden krijgen. Een werkgroep diverse seksualiteit van GroenLinks, RozeLinks, wilde de letters in 2015 ook al in regenboogkleur zien.

In 2016 kregen de I amsterdam-letters daadwerkelijk de regenboogkleur. Het was toen vijftien jaar geleden dat het eerste homohuwelijk in de stad werd voltrokken.

I amsterdam  (Foto: FOK! )
I amsterdam (Foto: FOK! )

Auto te water, twee zwaargewonden

Op de Dwarshaak in Hoek van Holland is zaterdagochtend een ouder stel met hun auto te water geraakt. Volgens de brandweer is de auto vanaf een steil talud in het water beland. 

De inzittenden werden met onderkoelingsverschijnselen uit de auto bevrijd. Ter plaatse werd één van de slachtoffers gereanimeerd, waarna ze beiden met spoed naar het ziekenhuis werden vervoerd. De politie doet verder onderzoek naar de toedracht van het ongeval. 

Marokko schaft wintertijd af

Ben je ook helemaal klaar met het wisselen tussen zomer- en wintertijd? Verhuis dan maar naar Marokko, want daar is besloten om de wintertijd af te schaffen. Volgens de Marokkaanse regering komt het afschaffen van de wintertijd de gezondheid ten goede. 

Verder wordt er bespaard op energie, omdat er een uur aan natuurlijk licht wordt gewonnen. Dat beweerde de minsiter van bestuurshervorming Mohamed Ben Abdelkader tijdens een persconferentie. 

In heel Europa is er een discussie gaande over de winter/zomertijd. Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, heeft voorgesteld dat de lidstaten zelf mogen beslissen welke standaardtijd er wordt gehanteerd. Daarover zal komende week worden gesproken door de EU-transportministers. 

Marokko schaft wintertijd af (foto ter illustratie ©pxhere)
Marokko schaft wintertijd af (foto ter illustratie ©pxhere)

Vijfde MotoGP-pole van het jaar voor Marquez

Voor de vijfde keer dit jaar heeft Marc Marquez in de MotoGP een poleposition te pakken. Op het immer fraaie Phillip Island was de kersverse vijfvoudig wereldkampioen de beste in de kwalificaties voor de Grand Prix van Australië en dat deed hij al voor het vijfde jaar op rij.

Honda-rijder Marquez bleek een goede drie tienden van een seconde sneller dan zijn landgenoot Maverick Viñales op de Yamaha. Johann Zarco (Yamaha) completeert de eerste rij en gaf net als Suzuki-coureur Andrea Iannone iets meer dan een halve seconde toe. Diens teamgenoot Alex Rins staat al op ruim acht tienden van een seconde, naast thuisfavoriet Jack Miller (Ducati).

Valentino Rossi (Yamaha), Danilo Petrucci (Ducati) en Andrea Dovizioso (Ducati) staan op ruim een seconde op de derde rij, Marquez' teamgenoot Dani Pedrosa kwam niet verder dan de achttiende plek. Een speciale vermelding is er tot slot nog voor Hafizh Syahrin. De Maleisiër van het Tech 3-team kwalificeerde zich zeer knap als tiende, de beste MotoGP-kwalificatie ooit voor de rookie.

Moto2
Mattia Pasini pakte in de Moto2 de poleposition, zijn derde van het jaar. Op de eerste rij zal hij worden vergezeld door de Dynavolt Intact-teamgenoten Marcel Schrötter en Xavi Vierge, terwijl rij twee wordt gevormd door Dominique Aegerter, Brad Binder en Fabio Quartararo. Kampioenschapsleider Francesco Bagnaia start vanaf een teleurstellende zestiende plek, maar dat is wel vier plekken beter dan zijn enige concurrent, Miguel Oliveira.

Moto3
In de Moto3 is de poleposition voor de zoveelste keer dit jaar voor WK-leider Jorge Martin. Alleen Darryn Binder kon binnen een halve seconde van de Spanjaard blijven, Ayumu Sasaki completeert de eerste startrij. Martin's enige uitdagers in de titelstrijd vielen zwaar tegen: Marco Bezzecchi, tweede op één punt, start vanaf de vijftiende plek, Fabio di Giannantonio (derde) moet genoegen nemen met een zeventiende startplek.

Tijden
Voor de liefhebbers in de Europese tijdszones wordt het zondag een vroegertje - of zaterdag een latertje. Om 03.00 uur Nederlandse tijd gaat de Moto3 van start, om 04.20 uur gevolgd door de Moto2. Om 06.00 uur doven de lichten voor de heren in de MotoGP. Let vooral even goed op als je live wilt kijken: de wintertijd gaat zoals gewoonlijk in de nacht van de Australische GP in, zorg dus dat je de tijden wel op orde hebt.

Domeinnaamhouder moet artikelen verwijderen van misdaadwebsite

De domeinnaamhouder van de Nederlandse website Crimebron.nl waarop misdaadartikelen staan moet artikelen over twee Utrechtse ondernemers verwijderen of de website buiten gebruik stellen. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland gisteren beslist in een kort geding.

Ongefundeerde beschuldigen
De ondernemers worden in artikelen op de website beschuldigd van betrokkenheid bij onder andere een moord. Deze beschuldigingen zijn ongefundeerd. De auteur van de artikelen is anoniem en zijn identiteit wordt afgeschermd door de domeinnaamhouder. De domeinnaamhouder heeft de domeinnaam verworven met het doel de auteur anoniem te houden en weigert de artikelen te verwijderen of de website buiten gebruik te stellen, hoewel hij daartoe wel in staat is.

Verwijderen of buiten gebruik
De rechter oordeelt nu dat de domeinnaamhouder alle berichtgeving over de ondernemers en hun bedrijf alsnog binnen 24 uur moet verwijderen. In het geval dat daar niet tijdig aan wordt voldaan moet de domeinnaamhouder de website buiten gebruik stellen. Als ook daar niet aan wordt voldaan geldt dit vonnis als een verzoek van de domeinnaamhouder aan SIDN tot onmiddellijke buitengebruikstelling van de website.

Update 09:47 uur
Inmiddels heeft de 'domeinnaamhouder' aan de eis van de rechter voldaan. Of dat op de juiste wijze is gebeurd valt te betwijfelen, gezien de tekst van de rectificatie. 

Nederlanders kloppen Nederlanders in World Cup-finale teamsprint

Tijdens de World Cup baanwielrennen in het Canadese Milton hebben de Nederlandse sprinters ongenadig hard gedomineerd op de teamsprint. Niet alleen was de winst voor het Nederlandse nationale team, in de finale klopten ze het Nederlandse BEAT Cycling.

Teamsprint
In de kwalificaties stonden Nederland en BEAT al op één en twee, in de eerste ronde waren ze veel te sterk voor respectievelijk Polen en Tsjechië, waarbij de tijden snel genoeg waren voor een plek in de finale. Daarin bleek de gouden formatie van het WK van Apeldoorn, Nils van 't Hoenderdaal, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland, namens de nationale ploeg het sterkst.

Roy van den Berg, Theo Bos en Matthijs Büchli van BEAT kwamen een kleine halve seconde te kort om het oranje drietal - waar Sam Ligtlee in de kwalificaties in Hoogland's plaats reed - te kloppen. De Britse olympisch kampioenen Philip Hindes en Jason Kenny wonnen samen met Ryan Owens de strijd om het brons van Nieuw-Zeeland.

Bij de vrouwen kwamen Kyra Lambrink en Hetty van de Wouw tot de derde kwalificatietijd, waarna Shanne Braspennincx het in de eerste ronde overnam van Van de Wouw. Polen werd nipt geklopt, maar de tijd was niet goed genoeg voor een finaleplek en dus restte de strijd om brons.

Lamberink kwam daarin weer in actie met Van de Wouw, maar het tweetal was niet opgewassen tegen het Russische superduo Daria Shmeleva en Anastasiia Voinova. Kaarle McCulloch en Stephanie Morton uit Australië wonnen goud door Miriam Welte en Emma Hinze uit Duitsland te verslaan.

Ploegenachtervolging
De ploegenachtervolging bij de mannen werd net als in Parijs een week eerder met overmacht gewonnen door Denemarken. Casper von Folsach, Lasse Norman Hansen, Julius Johansen en Rasmus Pedersen waren veel te sterk voor het Britse Huub Wattbike Test Team: 3:53,499 tegen 3:56,699. De Britse nationale ploeg pakte brons door Frankrijk te verslaan, Nederland deed ook nu niet mee.

Bij de vrouwen ging de winst naar het sterkst mogelijke Britse kwartet: Laura Kenny, Katie Archibald, Elinor Barker en Eleanor Dickinson. In de finale waren ze te sterk voor het Italiaanse kwartet, terwijl Nieuw-Zeeland in een razendspannende en snelle race tegen Duitsland het brons pakte. Nederland deed zoals eigenlijk altijd het geval is niet mee.

Scratch
De Oekraïner Vitaliy Hryniv won de scratch, waar geen Nederlander aan de start verscheen. Ook bij de vrouwen werd de scratch zonder Nederlandse deelname verreden, waarbij het de Russische Alexandra Goncharova was die de zege pakte.

Tbs voor schizofreen die fietser doodreed

Een 23-jarige man uit Eindhoven verkeerde al dagenlang in een psychose toen hij in april van dit jaar een fietser doodreed in Eindhoven. De rechtbank Oost-Brabant verklaart hem daarom volledig ontoerekeningsvatbaar en ontslaat hem van alle rechtsvervolging. Wel krijgt hij tbs.

De verdachte reed op de Rielsedijk in Eindhoven met zijn auto van achteren in op een fietser, die daardoor kwam te overlijden. Volgens de rechtbank blijkt uit getuigenverklaringen en een verkeersongevallenanalyse dat de verdachte vrij zicht had, dat hij vóór de aanrijding versnelde naar zo’n 56,6 km/u (waar slechts 30 km/u was toegestaan) en pas afremde na de aanrijding. Op basis hiervan oordeelt de rechtbank dat er sprake is van opzettelijk handelen en daarmee van doodslag.

De rechtbank oordeelt dat de nabestaanden van de fietser onherstelbaar leed is aangedaan. Zij moeten verder leven zonder hun dierbare, nadat hij totaal onverwacht kwam te overlijden. De rechtbank beseft dat dit een zeer ingrijpende gebeurtenis is. Bovendien veroorzaakte deze zaak veel maatschappelijke beroering en gevoelens van ontzetting en onveiligheid. Op klaarlichte dag werd immers een willekeurige fietser het slachtoffer van een dodelijke aanrijding. De aanrijding is door meerdere getuigen gezien of gehoord en uit hun verklaringen blijkt dat het incident diepe indruk op hen gemaakt heeft.

Schizofrenie
Een psycholoog en een psychiater onderzochten de verdachte en concludeerden dat hij lijdt aan schizofrenie. Nadat zijn ouders met vakantie gingen, waardoor een beschermende factor wegviel, raakte hij in een psychose. De man zag geen mogelijkheid zijn gevoelens en angsten te uiten en zijn realiteitszin kwam in de loop van de week steeds verder onder druk te staan.

Op de bewuste dag zou een stem tegen de man hebben gezegd dat de fietser zijn nichtje iets ergs aan zou doen en dat hij hem daarom moest aanrijden. De man volgde het bevel van de stem op omdat hij volstrekt geen onderscheid meer kon maken tussen de werkelijkheid en zijn paranoïde psychotische denkbeelden en voorstellingen. De rechtbank beschouwt hem, gelet op de adviezen van de psycholoog en de psychiater, als volledig ontoerekeningsvatbaar.

Dit betekent dat hij niet strafbaar is voor het delict. Volgens de deskundigen is er sprake van een ernstige psychische stoornis bij de verdachte en is er een grote kans op herhaling als hij niet intensief en langdurig wordt behandeld binnen een gedwongen kader. Daarom legt de rechtbank ter bescherming van de samenleving en om de verdachte de noodzakelijke behandeling te laten ondergaan de maatregel van terbeschikkingstelling met dwangverpleging op.

Minister Hoekstra naar Letland, Denemarken en Zweden

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) brengt maandag 29 en dinsdag 30 oktober een bezoek aan zijn collega’s in Letland, Denemarken en Zweden. Maandag spreekt hij in Riga met de Letse minister van Financiën Dana Reizniece-Ozola en later die dag wordt Hoekstra in Kopenhagen ontvangen door zijn Deense collega Kristian Jensen. De dag erna staat in Stockholm een ontmoeting met de Zweedse minister Magdalena Andersson op het programma. Centraal thema tijdens de tweedaagse reis is het versterken van de financiële stabiliteit in Europa.

De komende maanden staat de toekomst van de eurozone meerdere malen op de agenda van de Eurogroep en in december volgt er een Eurotop voor regeringsleiders. Minister Hoekstra: “Het doel is om Europa economisch sterker te maken, met meer veerkracht en financiële stabiliteit, zodat we ons beter kunnen wapenen tegen tegenslagen. In aanloop naar die top wil ik de krachten bundelen. Onze relatie met Duitsland is traditioneel cruciaal omdat we overeenkomstige belangen hebben. We hebben daarnaast zeer nauwe contacten met België en Luxemburg, maar ik wil ook andere coalities smeden – zeker nu we door het aangekondigde vertrek van het Verenigd Koningrijk uit de Europese Unie een partner verliezen. Ik heb daarbij in het bijzonder intensief contact met Frankrijk, de Scandinavische landen en de Baltische staten.”

In maart sloot Hoekstra namens Nederland al een alliantie met Denemarken, Estland, Finland, Ierland, Letland, Litouwen en Zweden. Deze acht landen, vaak aangeduid als de ‘Hanze-groep’, trekken sindsdien samen op in de discussies over financieel-economische samenwerking en het versterken van de Economische en Monetaire Unie (EMU). Het bezoek van komende week aan Letland, Denemarken en Zweden is onder andere bedoeld om de toen geformuleerde gezamenlijke uitgangspunten, bijvoorbeeld over begrotingsregels, de Bankenunie en de toekomstige rol van het noodfonds ESM, verder te concretiseren.

De komende weken staan er voor minister Hoekstra ook nog ontmoetingen op het programma met de ministers van Financiën uit Duitsland, Finland, Frankrijk en Ierland. In de afgelopen periode bezocht minister Hoekstra zijn collega’s in Spanje en Portugal. Ook ontving hij de ministers van Financiën uit Duitsland en Oostenrijk in Den Haag.

Steve West stuurt Van Gerwen naar huis op EK

Michael van Gerwen is uitgeschakeld op het Europees kampioenschap darts. De Nederlander verloor in de tweede ronde met 7-10 van Steve West. Daarmee zijn vier van de acht kwartfinalisten bekend.

Van Gerwen won vier van voorgaande edities, maar blijft nu steken in de tweede ronde. West legde de basis voor zijn overwinning in het begin van de wedstrijd. Bij de eerste pauze stond het 1-4 voor West, waarna Van Gerwen er nog wel voor zorgde dat het 5-5 werd. De nummer één van de wereld liet de wedstrijd vervolgens weer uit handen glippen. Het werd 10-7. Van Gerwen noteerde donderdagavond nog 110,46 gemiddeld, maar vrijdag kwam hij niet verder dan 95,26.

Simon Whitlock blijft in de race voor zijn tweede titel. Hij won met 10-6 van Peter Wright. Joe Cullen maakte met 10-4 gehakt van Michael Smith en wereldkampioen Rob Cross had geen problemen met Richard North (10-2). Zaterdagavond zijn de overige partijen in de tweede ronde. Zonder landgenoten, want Van Gerwen was de enige die de tweede ronde haalde. 

Tweede ronde EK - vrijdagavond
Joe Cullen 10-4 Michael Smith
Simon Whitlock 10-6 Peter Wright
Rob Cross 10-2 Richard North
Steve West 10-7 Michael van Gerwen

Programma zaterdagavond - vanaf 20.00 uur
Gerwyn Price v Dave Chisnall
Cristo Reyes v Darren Webster
James Wade v Ricky Evans
Max Hopp v James Wilson

Het koffertje is terug in Hitman 2

Uitgever Warner Bros. Interactive en ontwikkelaar IO Interactive hebben met een trailer de terugkeer van het koffertje in Hitman 2 bekendgemaakt. De fans vroegen er blijkbaar duidelijk genoeg om.

Het koffertje is niet alleen te gebruiken om spullen onopvallend te vervoeren, maar ook om mensen af te leiden, of ze gewoon neer te meppen. Locals en andere hulp ter plaatse kunnen het koffertje ook meenemen naar plekken waar Agent 47 niet kan komen, om bijvoorbeeld illegale spullen in een zwaarbewaakt gebied te krijgen. Waarom ze de local niet checken is een mazzeltje zullen we maar denken.

Hitman 2 komt 13 november uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Demo met een tijdslimiet voor Tetris Effect

Via een podcast van GameInformer laat Enhance Games weten dat er een tijdsgebonden demo voor Tetris Effect uitkomt via de PlayStation Store. De demo verschijnt 1 november en blijft werken tot 5 november.

Er zijn veel rustgevende effecten te zien terwijl je Tetris speelt, dus qua naam kon het niet heel veel beter. De game zal een VR-modus hebben zodat je helemaal met je hoofd in de vallende blokjes komt.

De demo van Tetris Effect zal speelbaar zijn met en zonder een PlayStation VR headset, net zoals de volledige game die 9 november uitkomt op PlayStation 4.

Panoramische uitzichten in Just Cause 4

Square Enix heeft voor de Paris Games Week een trailer voor Just Cause 4 gemaakt waarin we veel panoramische uitzichten zien terwijl hoofdrolspeler Rico met zijn glide-suit door het landschap zoeft.

De uitgever wil graag laten zien wat de nieuwe Apex-engine tot in staat is. Dus hoe kun je dat beter doen dan mooie landschappen van het niet bestaande Zuid-Amerikaanse eiland Solís voorbij laten komen? De trailer laat meteen nieuwe Extreme Weather-events zien.

Just Cause 4speelt zich af in Solis waar van alles aan de hand is. Jij gaat als Rico Rodriguez, gaat uitzoeken wat er aan de hand is, en wie er allemaal achter zit. Een van de tegenstanders wordt de Black Hand, de grootste, best uitgeruste en sterk gefinancierde eenheid van de wereld en Solis is hun spil van operaties. Solis is waar de Black Hand hun gespecialiseerde troepen traint, waar ze geavanceerde experimentele wapens hebben ontwikkeld. Nu is Rico niet vies van wat sloopwerk met gadgets, dus dat gaat een knalfeest worden.

Just Cause 4 komt 4 december uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Ark: Survival Evolved komt naar Switch

Studio Wildcard heeft moeite om ARK: Survival Evolved lekker te laten draaien op andere krachtigere consoles maar toch is de ontwikkelaar een Switch-versie aan het maken. De studio heeft nu laten weten dat deze 30 november uit wordt gebracht.

In ARK: Survival Evolve kom je terecht op een prehistorisch eiland waar je moet jagen, eten moet verbouwen en tools moet maken om te overleven. Je kunt dinosaurussen niet alleen doden, maar ook temmen en zelfs fokken. Je kunt ze dan gebruiken als wapen of gewoon om eens op een andere manier het eiland te verkennen door op zo'n beest te zitten. Je begint misschien met niets, maar je kunt van stenen bijlen naar T-rexen met lasers gaan als je je goed ontwikkeld in het spel.

De Switch-versie zal een uitgeklede versie worden van het origineel om alles soepeler te laten lopen. Nu is de vraag wat de makers onder soepel zien, want op andere consoles loopt deze game ook al niet echt lekker.

FOK! Wat een weer: een enkele bui

Hallo!  

Eindelijk zag ik het weer eens regenen. Niet alleen ik, maar velen met mij. Dit gebeurde op passage van een koufront waarachter duidelijk frissere lucht ons land binnen aan het stromen is. Donderdagnacht was het nog 13 graden, maar terwijl ik dit type (vrijdagavond) is het op veel plaatsen nog maar een graad of 8. De regens brachten op veel plaatsen tussen de 3 en 5 mm. Zeker in de kustgebieden kan dat getal nog verder oplopen, want de afgelopen uren trokken de eerste buien ons land binnen. Deze zijn ontstaan onder invloed van warm zeewater en een hoogtetrog.

Vandaag schijnt de zon geregeld en in de ochtend valt er verspreid in het land nog een enkele bui. Opnieuw met voorkeur voor de kustprovincies. Het droge zuiden en oosten lijken wederom weinig neerslag te krijgen. In de middag neemt de buiigheid ook in het westen af, en dat komt omdat de wind van noordwest naar noordoost gaat draaien en daarmee de aanvoer van buien onderbreekt. Het wordt hierbij ongeveer 10 a 11 graden.

Heel veel neerslag gaat er vallen aan de zuidkant van de Alpen, Aan de Spaanse kusten en later ook in het zuiden van Frankrijk. Er ontstaan namelijk nieuwe depressies daar. In de Alpen kan lokaal tot 1,5 meter sneeuw vallen. De sneeuwhoogte zakt zelfs tot in de dalen. Maar deels valt de neerslag ook nog als regen. Ik denk dat we hier de komende dagen wel nieuws van gaan horen.

Fijn weekend!  

Nederland

Amsterdam met wat wolkjes (Foto: DJMO)
Amsterdam met een wolkje en een zonnetje. (Foto:DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Magistrale manoeuvres in Moskou (20)

Eenmaal op het perron aangekomen waren ze juist op tijd om in te stappen in het typische blauw/grijze treinstel, waarvan de deuren zich openden. Ze namen plaats op een van de banken die in de lengterichting tegen de zijwand waren geplaatst. Fred rilde; de overgang van de hitte buiten naar de koelte in het treinstel was dusdanig groot dat hij kippenvel had gekregen. Op dat moment sloten de deuren zich weer. Bonkend en ratelend kwam de trein op gang om vervolgens de duisternis in te razen. De stations die de trein onderweg aandeed, deden Hans denken aan locaties waar je zò een kunstgalerie kon opzetten.

NFL: Texans kloppen Dolphins, vijf touchdown passes Watson

In de NFL was het tijdens Thursday Night Football tijd voor een duel tussen twee ploegen die na zeven wedstrijden hetzelfde record hadden: vier zeges en drie nederlagen. De Houston Texans ontvingen de Miami Dolphins en gingen er met hun vijfde zege vandoor, onder meer dankzij vijf touchdown passes van quarterback Deshaun Watson.

Kenyan Drake bracht de Dolphins met een 12-yard touchdown run op voorsprong, maar Lamar Miller sloeg kort voor het einde van het kwart terug namens de Texans: 7-7. Watson bereikte al vroeg in het tweede kwart Jordan Thomas en die zorgde voor de volgende touchdown, waar de Dolphins alleen een field goal van Jason Sanders tegenover konden zetten.

Vroeg in de tweede helft was het wederom Thomas die door Watson werd bereikt voor nog een touchdown, maar de Dolphins gaven niet op: quarterback Danny Amendola kwam met een 28-yard pass naar Drake, die voor 21-17 zorgde. Amper een halve minuut later konden de Texans echter weer juichen. Will Fuller liep volledig vrij en Watson kon hem met een 73-yard pass keurig bereiken.

Fuller scoorde zo de touchdown (28-17), maar later in de wedstrijd raakte hij geblesseerd en het vermoeden bestaat dat zijn kruisband is afgescheurd, waarmee het gelijk einde seizoen zou zijn. Zijn touchdown was in elk geval de genadeklap voor de Dolphins, die alleen nog uit twee field goals scoorden. De Texans zetten er in het vierde kwart nog twee touchdowns bij: Watson bediende wide receiver DeAndre Hopkins beide keren.

Texans - Dolphins (Bron: YouTube)

Turners stunten met WK-finale landenwedstrijd, Zonderland als 4e naar rekstokfinale

Op het wereldkampioenschap turnen in Doha heeft de Nederlandse ploeg voor een forse stunt gezorgd door zich voor het eerst in de geschiedenis te plaatsen voor de teamfinale. Bart Deurloo, Bram Louwije, Frank Rijken, Casimir Schmidt en Epke Zonderland turnden zich naar een zeer knappe zevende plek, voor onder meer Oekraïne en Duitsland. Individueel moet Nederland het met één finaleplek doen bij de mannen, twee minder dan vorig jaar.

Rekstok
Zonderland kwam in de kwalificatie tot een vierde plek. De Japanse meerkampkoning Kohei Uchimura kan wegens een blessure geen meerkamp afwerken in Doha, maar kwam wel tot de beste score aan de rekstok. De Kroatische wereldkampioen Tin Srbic zette de vijfde score neer, Bart Deurloo werd twaalfde en is daarmee net geen reserve. 

Vloer
Schmidt greep met een dertiende plaats namens Nederland net naast de plekken als reserve. Olympisch kampioen Max Whitlock kwam niet verder dan de 31e plek, Arthur Mariano, in Rio voor eigen publiek goed voor brons, werd 27e en Europees kampioen Dominick Cunningham viel met de negentiende plek ook tegen.

Voltigepaard
Geen Nederlanders in de buurt van de finaleplaatsen, maar wel een opvallend resultaat. Veel scores vielen flink tegen, maar vooral Rhys McClenaghan stelde zwaar teleur. De jonge Ier pakte dit jaar op het EK als eerste Ier ooit goud in het turnen, maar strandde nu met een 113e plek.

Ringen
De grootmeester van de ringen, de Griek Eleftherios Petrounias, leek tot enkele dagen geleden het WK aan zich voorbij te moeten laten gaan. Toch is de olympisch, wereld- en Europees kampioen op tijd fit en in de kwalificaties was hij gelijk de beste. Dennis Goossens werd negende en is eerste reserve, 0,100 achter de finalisten.

Sprong
Olympisch kampioen Ri Se-gwang uit Noord-Korea, wereldkampioen Kenzo Shirai uit Japan en Europees kampioen Artur Dalaloyan uit Rusland, allemaal staan ze in de finale in Doha, Shek Wai Hung uit Hong Kong haalde het zeer knap, Carlos Edriel Yulo uit de Filipijnen moest het helaas nét doen met een rol als reserve.

Brug
Ook hier zijn de olympisch, wereld- en Europees kampioen er in de finale allemaal bij. Oleg Verniaiev uit Oekraïne (goud in Rio) kwam tot de tweede score, achter de Chinese wereldkampioen Zou Jingyuan, terwijl Dalaloyan vijfde werd. Zonderland eindigde als negentiende.

De kwalificaties bij de vrouwen gaan zaterdag van start en duren tot zondagavond. Nederland komt zaterdagmiddag vanaf 14.30 uur in actie.

Verstappen opnieuw de snelste in Mexico

Max Verstappen heeft ook in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Mexico de snelste tijd gereden. De Nederlander was met een tijd van 1.16,720 iets langzamer dan eerder op de dag, maar nog steeds een tiende sneller dan teamgenoot Daniel Ricciardo. Carlos Sainz eindigde op een seconde als derde.

De Red Bulls waren op de eerste dag op hoogte in Mexico City bloedsnel, maar geheel vlekkeloos verliep het niet. De auto van Verstappen viel tien minuten voor het einde van de training stil en het team vermoedt een hydraulisch probleem. Verrassend was dat Sainz op ruim een seconde derde werd, een duizendste voor Sebastian Vettel die op zijn beurt op de voet gevolgd werd door een batterij andere rijders.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 M. Verstappen Red Bull 1:16.720 21
2 D. Ricciardo Red Bull 1:16.873 32
3 C. Sainz Jr. Renault 1:17.953 35
4 S. Vettel Ferrari 1:17.954 42
5 N. Hulkenberg Renault 1:18.046 36
6 B. Hartley Toro Rosso 1:18.061 35
7 L. Hamilton Mercedes 1:18.100 40
8 K. Räikkönen Ferrari 1:18.133 42
9 V. Bottas Mercedes 1:18.140 40
10 S. Pérez Force India 1:18.167 24
11 E. Ocon Force India 1:18.485 24
12 R. Grosjean Haas 1:18.733 39
13 C. Leclerc Sauber 1:19.024 39
14 P. Gasly Toro Rosso 1:19.047 36
15 S. Vandoorne McLaren 1:19.096 30
16 L. Stroll Williams 1:19.219 25
17 M. Ericsson Sauber 1:19.322 41
18 S. Sirotkin Williams 1:19.335 37
19 F. Alonso McLaren 1:19.543 31
20 K. Magnussen Haas 1:19.670 35
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.