Federer pakt 9e titel in geboortestad en 99e toernooizege in totaal

Roger Federer heeft voor de negende keer in zijn vrij indrukwekkende loopbaan het ATP-toernooi gewonnen van zijn geboortestad, het Zwitserse Basel. De nummer drie van de wereld won van de Roemeen Marius Copil, die pas zijn tweede ATP-finale speelde. Ter illustratie: voor Federer was het al zijn 151e eindstrijd.

Federer werd vroeg gebroken, maar sloeg terug en pakte de eerste set in de tiebreak. Copil wist hem ook in de tweede set vroeg een servicebeurt af te snoepen, maar de Roemeen gaf het met twee breaks op rij weg in de slotfase, waardoor Federer de winst pakte: 7-6 (5), 6-4. Voor Federer was het alweer zijn 99e titel, alleen Jimmy Connors (109) won er meer.

In Wenen stonden Kevin Anderson en Kei Nishikori tegenover elkaar in de finale en dat werd een overwinning voor de Zuid-Afrikaan. Halverwege de eerste set plaatste Anderson met veel moeite de enige break, set twee won hij via de tiebreak: 6-3, 7-6 (3). Anderson heeft overigens geen al te beste balans in finales: het was weliswaar zijn vijfde toernooizege, hij verloor ook dertien keer een finale.

Toernooizege #99 voor Roger Federer. (PRO SHOTS/Action Images)
Toernooizege #99 voor Roger Federer. (PRO SHOTS/Action Images)