Schansspringer Ahonen stopt er weer eens mee

heywoodu

Schansspringer Janne Ahonen heeft weer eens zijn afscheid aangekondigd. De Finse legende deed dat zeker niet voor het eerst: ook in 2008 en 2011 nam hij al afscheid, maar nu is het dan echt gedaan, beweert de 41-jarige springer.

Overigens zegt Ahonen nog zeker niet klaar te zijn met de sport. "Ik zal het schansspringen nooit de rug toekeren, elke keer als ik er zin in heb blijf ik gewoon springen. Aan wedstrijden ga ik echter niet meer meedoen", zegt Ahonen.

Als hij zich er nu wel aan houdt betekent het dat Ahonen in maart dit jaar in zijn thuisstad Lahti zijn laatste World Cup-wedstrijd gesprongen heeft, meer dan 25 jaar na zijn debuut in december 1992 - toen de nog altijd van de partij zijnde Japanner Noriaki Kasai overigens al enkele jaren ervaring had, maar dat geheel terzijde.

Ahonen deed in zijn loopbaan mee aan 412 World Cup-wedstrijden, waarin hij maar liefst 108 keer het podium mocht bestijgen, meer dan wie dan ook. Adam Malysz (92), Gregor Schlierenzauer (88) en Simon Ammann (80) komen het dichtst in de buurt. Met zijn 36 zeges staat Ahonen vierde op de eeuwige ranglijst.

In maart 2008 won Ahonen in Kuopio voor het laatst, in januari 2010 stond hij in Bischofshofen voor het laatst op het podium. De tweevoudig World Cup-eindwinnaar is de enige schansspringer ooit die de Vierschansentournee maar liefst vijf keer op zijn naam wist te schrijven. In 2005 won hij individueel een wereldtitel, één van zijn tien WK-medailles. Olympisch goud lukte niet, maar met het Finse team won hij wel zilver in 2002 en 2006.

Schansspringer Ahonen stopt er weer eens mee (Pro Shots / Action Images)
Schansspringer Ahonen stopt er weer eens mee (Pro Shots / Action Images)