FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 29 oktober 2018

NFL: Saints nemen revanche op Vikings, Rams nemen ook Packers te grazen

In de NFL hebben de New Orleans Saints een fraai staaltje revanche genomen op de Minnesota Vikings. In de play-offs wonnen de Vikings vorig seizoen nog op sensationale wijze door een geweldige touchdown in de laatste seconden, maar dit keer wonnen de Saints.

Dankzij Alvin Kamara (Saints) en Stefon Diggs (Vikings), beiden op korte passes van quarterbacks Drew Brees en Kirk Cousins, scoorden beide ploegen een touchdown in het eerste kwart. Latavious Murray hielp de Vikings in het tweede kwart op voorsprong, maar een lange field goal van Wil Lutz en nog een touchdown van Kamara brachten de Saints naar een 13-17 voorsprong halverwege.

Lutz trapte in het derde kwart nog een field goal tussen de palen, maar vooral de interception return van PJ Williams deed pijn: hij onderschepte een pass van Cousins en rende 45 yards naar de endzone voor een Saints-touchdown. Adam Thielen scoorde in de slotfase nog een touchdown voor de Vikings, maar het was niet genoeg: 20-30.

De Los Angeles Rams blijven ondertussen simpelweg niet te kloppen. In het LA Memorial Coliseum nam de ploeg het op tegen de Green Bay Packers van Aaron Rodgers, maar ook die konden de Rams niet stoppen. Rodgers en co maakten het de Rams knap lastig, zeker nadat Marquez Valdes-Scantling met een lange touchdown voor 26-27 zorgde, maar een field goal van Greg Zuerlein bracht de Rams langszij.

In de slotfase konden de Packers nog één keer een aanval opzetten, maar ze lieten de bal vallen en de Rams namen het over, waarmee de wedstrijd voorbij was: 29-27 en alweer de achtste zege in acht wedstrijden voor de ploeg uit LA. 

Uitslagen NFL zondag
Jacksonville Jaguars - Philadelphia Eagles 18-24
Carolina Panthers - Baltimore Ravens 36-21
Chicago Bears - New York Jets 24-10
Cincinnati Bengals - Tampa Bay Buccaneers 37-34
Detroit Lions - Seattle Seahawks 14-28
Kansas City Chiefs - Denver Broncos 30-23
New York Giants - Washington Redskins 13-20
Pittsburgh Steelers - Cleveland Browns 33-18
Oakland Raiders - Indianapolis Colts 28-42
Arizona Cardinals - San Francisco 49ers 18-15
Los Angeles Rams - Green Bay Packers 29-27
Minnesota Vikings - New Orleans Saints 20-30

Vikings - Saints (Bron: YouTube)

Rams - Packers (Bron: YouTube)

Hockeyers trappen WK-voorbereiding af met nederlaag tegen Spanje

Het Nederlands hockeyteam heeft maandagavond zijn eerste wedstrijd met de WK-selectie verloren. Op het vierlandentoernooi in Valencia scoorde Spanje in de laatste minuut de 1-2, in een wedstrijd waarin Billy Bakker de aanvoerdersband droeg. Lars Balk ontbrak nog vanwege zijn hamstringblessure. Sander Baart miste deze wedstrijd, omdat hij later aankwam in Valencia, vanwege een vertraagde vlucht. WK-reserves Jorrit Croon en Joep de Mol maakten hun minuten. Dinsdag speelt Oranje tegen Engeland.

Nederland en Spanje werkten vorige week een oefenwedstrijd tegen elkaar af in Amstelveen. Maandagavond betrof het een officiële interland, dus werden in het knusse stadion Virgen Del Carmen – Beteró de volksliederen van de krakerige geluidsband gespeeld. De line-up in Valencia had niet de grandeur van een line-up in het Wagener Stadion, maar de honderd toeschouwers zagen wel een trots Oranje, met spelers die een paar dagen geleden hadden gehoord dat ze waren geselecteerd voor het WK, of in het geval van Croon en De Mol als reserve waren aangewezen.

Xavi Lleonart wist Blaak te passeren
In het eerste kwart was het in het winderige en koude Valencia, waar het hockeyveld dichtbij de zee ligt, nog even aftasten. Een lange rush van Floris Wortelboer was gevaarlijk, een inzet van Robbert Kemperman werd gestuit door de Spaanse keeper Quico Cortes. In het tweede kwart begon Croon in zijn vijftigste interland aan een mooie actie, maar toen hij na een lange run vanaf rechts uithaalde, raakte hij de bal niet goed. Dat deed oud-Bloemendaalspeler Xavi Lleonart ook niet helemaal, maar de bal ging met een stuiter toch langs Pirmin Blaak, die is aangewezen als eerste keeper voor het WK. Even later was het Jeroen Hertzberger die Bob de Voogd vond in de cirkel, waarna Thijs van Dam gevaarlijk werd, maar zijn voorzet ging langs zijn teamgenoten.

Na de rust kwamen de Oranje Heren geïnspireerd uit de kleedkamer. Een heerlijke combinatie tussen Kemperman en Mirco Pruyser werd afgerond door Bob de Voogd. Daarna was het even schrikken voor de hele Nederlandse ploeg. Floris Wortelboer leek, bij een actie in eigen cirkel, weer pijn te krijgen aan de schouder die vorige maand uit de kom schoot. Collega-verdediger De Mol maakte meteen een signaal naar de Nederlandse bank dat naar gekeken moest worden. Wortelboer ging naar de kant en kwam niet meer terug. De ernst van zijn blessure is nog onduidelijk.

In het vierde kwart ging Nederland op zoek naar de 2-1. De tweede strafcorner werd na een goede aanval over links geforceerd. Mink van der Weerden en Hertzberger stonden klaar. Van der Weerden pushte net links naast de goal. Prusyer schoot van dichtbij met de backhand, maar raakte de keeper. De Geus maakt bij het uitverdedigen een foutje, dat niet werd afgestraft door Albert Beltran. De Spanjaard van Rotterdam schoot in goede positie naast. Na een slippertje van Glenn Schuurman mocht Spanje met nog een minuut te spelen nog een strafcorner nemen. Via de stick van Blaak ging de bal erin, na de inzet van routinier Pau Quemada.

Nederland-Spanje 1-2 (0-1)
’24 Xavi Lleonart 0-1
’31 Bob de Voogd 1-1
’69 Pau Quemada 1-2

Logano wint zinderende NASCAR-race na sensationale ontknoping

Joey Logano is één van de vier coureurs die in de laatste race van het seizoen in de NASCAR Cup Series kampioen kan worden. In Martinsville won Logano een werkelijk zinderende race, waarbij vooral de slotfase puntje-van-de-stoel-werk was, tot aan de allerlaatste centimeters. 

Na ruim veertig ronden kwam de eerste caution: Jeff Burton zette zijn auto tegen de muur. Niet veel later kwam de volgende caution al, dankzij Jimmie Johnson die voor wat kleine problemen zorgde. Kyle Busch was ondertussen duidelijk de beste en werd gevolgd door Logano, Denny Hamlin en Clint Bowyer. In de slotfase zakte Busch terug naar de derde plek aan het einde van stage één, die werd gewonnen door Hamlin, voor Logano, Kyle Busch, Bowyer en Kurt Busch.

Ondertussen reed regerend kampioen Martin Truex Jr een dijk van een race. Wegens problemen in de kwalificatie moest hij vanaf de 33e plek starten, maar halverwege stage twee was hij opgerukt naar inmiddels de vijfde plek, voor veteraan Ryan Newman. Logano had voorin de touwtjes vrijwel de hele tweede stage in handen, maar in de laatste ronden kwam Hamlin sterk opzetten. Hij leek de achterblijvers perfect te gebruiken om de stagewinst zelfs nog te pakken, maar dat lukte nét niet: Logano won, voor Hamlin, Kyle B, Truex en Kurt B.

Strijd om de winst in stage twee (Bron: YouTube)

Met nog een kleine tweehonderd ronden te rijden begon het langzamerhand dringen geblazen te worden: de radar gaf aan dat er regen richting Martinsville trok en dus wilde iedereen voorop rijden. Die positie werd ingenomen door Logano, voor Truex en Hamlin, maar dat duurde niet lang: na een heerlijk, rondenlang gevecht vocht Truex zich langs Logano. Niet lang daarna was het weer tijd voor een caution, veroorzaakt door de talentvolle William Byron, die tijdens de voor hem toch al ongelukkige race de muur in spinde.

Met 127 ronden te rijden volgde de herstart, met Truex op kop, op de voet gevolgd door Logano. Die opende gelijk de aanval met succes en dat kon prima timing zijn: op de cameralenzen waren voorzichtig de eerste druppels zichtbaar. De camera's werden vervolgens even op Timmy Hill gericht. Dat gebeurt eigenlijk alleen bij problemen en inderdaad, er waren problemen: de Toyota van Hill stond stevig in de fik, maar hij parkeerde hem keurig in de pitstraat.

De auto van Hill staat in de fik (Bron: YouTube)

Het duurde allemaal weer niet heel lang, want Kyle Larson kwam in de problemen en parkeerde zijn auto tegen de muur. Met nog een dikke tachtig ronden op de teller werd het veld weer op gang gevlagd, met Logano en Brad Keselowski voorop, terwijl Truex gepakt werd door Kurt Busch. Logano moest zijn leiding inleveren, want Keselowski was erg lekker op dreef. Play-offrijder Bowyer was de volgende in de problemen, nadat Jimmie Johnson door Daniel Suarez tegen hem aan werd getikt.

Met nog veertig ronden te gaan kwam vrijwel iedereen tijdens de caution naar binnen en het was Logano die daar de leiding terugpakte, voor Kyle Busch, Keselowski en Hamlin. Al snel werd er volop om de winst gestreden, vooral tussen Logano en Keselowski, waarbij Logano - net als Truex en beide Busch-broers - bij winst zeker zou zijn van een plek in de Championship Four, in tegenstelling tot de al uitgeschakelde Keselowski. 

Keselowski moest pas op de plaats maken en Truex kwam er voorbij, waarna de kampioen de aanval langzaam kon openen op leider Logano. Na een rondenlange zinderende strijd pakte Truex de leiding...maar toch niet. Logano kwam er weer langs en reed naar de winst...tot Truex er tóch voorbij kwam, maar toen ook tóch weer niet! In de allerlaatste meters zorgde het duw- en trekwerk er zelfs nog voor dat Hamlin bijna kon winnen, maar de zege ging naar Logano, voor Hamlin en de onfortuinlijke Truex, die ook in zijn 78e poging niet wist te winnen op een short track.

Na afloop was Truex een tikkeltje woest: "Hij won de slag, maar hij gaat de oorlog niet winnen. Ik ga er voor zorgen dat hij niet wint, no way. Ik ga winnen. Wat hij deed zou ik niet geflikt hebben...ik reed zes ronden naast hem en tikte hem geen moment aan."

De samenvatting, met de zinderende slotronden vanaf een minuut of elf (Bron: YouTube)

Truex is een beetje boos (Bron: YouTube)

Sterke Nederlandse afvaardiging naar EK veldrijden

Bondscoach Gerben de Knegt heeft maandag de selectie voor het Europese kampioenschap veldrijden bekendgemaakt. Het EK vindt zondag 4 november plaats in Rosmalen.

"Bij de elite-mannen en vrouwen zijn wij uitgesproken favoriet voor de titel. Bij de U23 vrouwen doen we mee voor het podium. Voor de U23 mannen-en junioren starten er geen uitgesproken favorieten, maar kunnen we wel voor het podium strijden. Bij alle categorieën starten we met een volledige selectie, waardoor meer renners de mogelijkheid hebben om ervaring op te doen en zich te laten zien in een internationaal veld in eigen land", aldus Gerben de Knegt.

2018 EK veldrijden in Rosmalen (Bron: Youtube)

Selectie Elite-mannen
1. Mathieu van der Poel
2. David van der Poel
3. Lars van der Haar
4. Corné van Kessel
5. Stan Godrie
6. Sieben Wouters
7. Joris Nieuwenhuis
8. Gosse van der Meer

Selectie Elite-vrouwen
1. Marianne Vos
2. Maud Kaptheijns
3. Annemarie Worst
4. Sophie de Boer
5. Denise Betsema
6. Geerte Hoeke
7. Lizzy Witlox

Selectie U23 mannen
1. Jens Dekker
2. Maik van der Heijden
3. Kyle Achterberg
4. Mees Hendrikx
5. Ryan Kamp
6. Roel van der Stegen
7. Bart Artz
8. Thymen Arensman

Selectie U23 vrouwen
1. Ceylin del Carmen Alvarado
2. Inge van der Heijden
3. Fleur Nagengast
4. Manon Bakker
5. Shirin van Anrooij
6. Puck Pieterse
7. Yara Kastelijn
8. Aniek van Alphen

Selectie Junior-mannen
1. Pim Ronhaar
2. Luke Verburg
3. Noah Vreeswijk
4. Hugo Kars
5. Lars Boven
6. Twan van der Drift
7. Pete Uptegrove
8. Salvador Alvarado

Grote storing bij Vodafone

Vodafone kampt met een grote storing. Klanten kunnen al uren geen verbinding krijgen met het mobiele 4G-netwerk.

De storing is al sinds een uur of half drie 's middags aan de gang. De mobiele provider adviseert mensen momenteel gebruik te maken van 3G of 2G. Die zouden het wel doen.

Het bedrijf zegt hard aan het werk te zijn om het probleem op te lossen. Het is nog niet duidelijk hoe lang de storing nog duurt. 

Update 22:07
De storing lijkt te zijn opgelost.

NSFW: André Hazes goes naked!

André Hazes blijkt een bijzonder ritueel te hebben voordat hij het podium betreedt. Op Instagram geeft hij een onthullend kijkje in zijn 'voorbereidingen'.

Hazes junior gaf de afgelopen dagen concerten in Ahoy, want ook in Rotterdam heeft hij fans. Niet alleen op het podium was er veel te zien, ook backstage was er het nodige spektakel. Dat blijkt wel uit deze foto die André op Instagram plaatste.

Op de foto is een poedelnaakte André op schoot geklommen bij zijn vrouw Monique. Zij kan dat wel waarderen, blijkt uit een goedkeurend handgebaar. Ook heeft de volkszanger een kikker in zijn bil.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Voorbereidingen!😂❤️

Een bericht gedeeld door Andre Hazes (@andrehazes) op29 Okt 2018 om 12:50 (PDT)

'Depp gewipt als Jack Sparrow'

Acteur Johnny Depp zal niet meer terugkeren als Captain Jack Sparrow in de filmreeks Pirates of the Caribbean. De 55-jarige acteur was gedurende vijftien jaar het gezicht van de filmreeks, maar volgens geruchten wil Disney Studios hem niet meer in de volgende film zien. De afgelopen tijd is Depp regelmatig in het nieuws verschenen en maar zelden was dit op een positieve manier.

Stuart Beattie, scriptschrijver, bevestigt dat de studio de gehele filmreeks aan het omgooien is. Over Depp blijft Beattie vol lof. "Hij heeft een mooie tijd gehad. Hij was duidelijk één met het personage waarmee hij zo enorm bekend is geworden."

"Alle kinderen over de gehele wereld vinden zijn personage te gek en dat is enorm mooi voor hem, ook voor ons. Ik ben daar gewoon heel erg blij om. Hij zal altijd bekend blijven als Jack Sparrow", vervolgt de nederige schrijver. "Vóór Jack Sparrow was Depp een eigenzinnige en onafhankelijke acteur die in die maffe kleine coole films van Tim Burton speelde, maar hij was verre van een filmster en velen dachten dat we gek waren om hem te casten", klopt Beattie zichzelf nogmaals op de borst.

"Weet je, hij was nog geen vaste waarde, geen grote filmster. Wij waren bezig om een grote film te maken en toen we deze maffe, eigenzinnige acteur voor de hoofdrol kozen, dachten mensen dat we gek waren geworden. Dat dit evengoed werkte mag als een wonder worden gezien", kotst Beattie nog even door over zijn heldenrol.

"Er was elke keer als we de ruwe beelden bekeken wel enige nervositeit. Toch, op een gegeven moment merkten we dat alles in elkaar viel en het publiek het fantastisch zou vinden. Ik ben zo trots om daar deel van uitgemaakt te hebben."

Zaterdag werd bekend dat Disney Studios contact heeft gezocht met de schrijvers van de filmreeks 'Deadpool' om een vervolg te maken op Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales uit 2017. Deze laatste film met Depp als piratenkapitein werd niet als een succes gezien, alhoewel de film bijna achthonderd miljoen dollar opbracht.


Real ontslaat Lopetegui, Solari voorlopig aan het roer

Julen Lopetegui is officieel ontslagen als trainer van Real Madrid. Oud-speler Santiago Solari neemt voorlopig de honneurs waar, aldus de club.

De 5-1 nederlaag tegen Barcelona van afgelopen zondag werd Lopetegui uiteindelijk fataal. Die tik van de aartsrivaal deed de emmer overlopen nadat de seizoensstart al volledig in het water was gevallen. Real Madrid staat momenteel op een beschamende negende plaats in de Spaanse competitie en de achterstand op koploper Barcelona is al opgelopen tot zeven punten.

Van de laatste zeven wedstrijden won Real in alle competities alleen in de Champions League van Victoria Plzen. Dat is uiteraard veel te weinig voor de Koninklijke, waar men dit seizoen juist een gooi wilde doen naar de landstitel. Het bestuur heeft daarom besloten om zijn contract te verscheuren. Lopetegui heeft het daarmee nog geen half jaar volgehouden, want hij werd in juni aangesteld.

Destijds werd de 52-jarige haast een volksvijand door de Spaanse nationale ploeg kort voor aanvang van het WK in de kou te zetten. Hij kondigde aan bij Real getekend te hebben en de vooraf niet ingelichte bond besloot hem te ontslaan. Een dag later werd hij gepresenteerd bij Real, maar daar kon hij nimmer laten zien waarom de club hem wilde als opvolger van Zinédine Zidane.

Real begon nog wel aardig aan de competitie, maar daarna ging het rap bergafwaarts. Goal kan ondertussen melden dat Antonio Conte vergevorderde gesprekken voert om het roer over te nemen, maar er zijn nog wat plooien die gladgestreken moeten worden met de oud-trainer van Juventus en Chelsea. Daarom neemt Santiago Solari voorlopig de honneurs waar tot een akkoord is bereikt. Solari is een oud-speler en werkt al bij Real als trainer van de reserves.

De Koninklijke neemt het woensdag op tegen Melilla. Na die bekerwedstrijd volgt zaterdag een competitiewedstrijd tegen Real Valladolid. De club bedankte Lopetegui in een statement voor bewezen diensten en wenst hem succes in zijn verdere carrière.

Judoka Steenhuis pakt goud in Abu Dhabi, brons voor Grol

Judoka Guusje Steenhuis heeft op de Grand Slam in Abu Dhabi een gouden plak veroverd in de klasse tot 78 kilogram. De vice-wereldkampioen versloeg in de finale de Britse Natalie Powell met waza-ari.

De 26-jarige Steenhuis had in de halve finales in de golden score op ippon gewonnen van de Duitse Anna Maria Wagner. Karen Stevenson eindigde in dezelfde gewichtsklasse als vijfde omdat ze de strijd om brons verloor van de Chinese Zhenzhao Ma. Kort daarvoor moest Stevenson op ippon wel haar meerdere erkennen in Powell.

Ook Henk Grol (+100kg) verlaat Abu Dhabi met een medaille om zijn nek. De zwaargewicht was in de strijd om plek drie de Wit-Rus Uladzislau Tsiarpitski de baas. Jesper Smink en Noël van 't End bleven in de klasse tot 90 kg in de tweede ronde steken tegen respectievelijk de Oekraïner Ushangi Margiani en de latere verliezend finalist Krisztian Toth uit Hongarije.

NOS en KNSB verlengen samenwerking met vier jaar

Ook de komende vier jaar zijn de Nederlandse schaatskampioenschappen te zien bij de NOS. De schaatsbond KNSB en de NOS een nieuw contract gesloten voor de komende vier seizoenen. Het gaat om de Nederlandse kampioenschappen langebaanschaatsen, marathon, shorttrack, kunstrijden en inlineskaten.

"Miljoenen Nederlanders beleven plezier aan het kijken van schaatsen op tv. Het is voor hen en voor ons fijn dat het schaatsen ook de komende vier jaar bij de NOS te zien blijft”, aldus Herman de Haan, directeur-bestuurder van de KNSB.

"Schaatsen en de NOS horen bij elkaar", zegt Gerard Timmer, algemeen directeur bij de NOS. "Schaatsen is onderdeel van de Nederlandse cultuur en de Nederlandse topsport. Journalistiek zeer interessant dus. Goed dat we dit de komende jaren op de voet kunnen blijven volgen, bij de NOS, bij de publieke omroep."

Het schaatsseizoen begint komend weekeinde met het Wereldbeker Kwalificatietoernooi in Thialf. Tijdens dit toernooi wordt bepaald wie in het eerste deel van het seizoen de wereldbekerwedstrijden mag gaan rijden. Voor wie nu denkt dat nu iedere scheet bij het schaatsen live wordt uitgezonden, die heeft het mis. Het eerste deel van het schaatsseizoen is vooral in samenvatting op TV te zien. Voor de livebeelden ben je aangewezen op een stream via NOS.nl. 

NOS en KNSB verlengen samenwerking met vier jaar (Pro Shots / Erik Pasman)
NOS en KNSB verlengen samenwerking met vier jaar (Pro Shots / Erik Pasman)

Celstraffen geëist voor rookbommen tijdens PSV-Ajax

Het Openbaar Ministerie (OM) eist dat de vier PSV-supporters tot één jaar celstraf moeten krijgen, waarvan de helft voorwaardelijk. De mannen zouden tijdens een competitiewedstrijd tegen Ajax op 23 april 2017 rookbommen hebben afgestoken, zo schrijft AT5 op haar website. 

In de tweede helft van de wedstrijd verscheen er zwarte rook in het stadion. Supporters van PSV hadden rookbommen afgestoken met als gevolg dat er paniek ontstond in het publiek. Een aantal bezoekers, onder wie kinderen, kreeg last van ademhalingsproblemen, prikkende ogen en hoofdpijn. De wedstrijd werd enige tijd stilgelegd.

Celstraffen geëist voor verdachten
De initiatiefnemer van de actie zou een jaar cel moeten krijgen, zijn rechterhand acht maanden. Tegen de verdachten is de helft voorwaardelijk geëist. De twee mannen die de bommen zouden hebben aangestoken zouden drie maanden voorwaardelijk cel moet krijgen. Ook krijgen de verdachten allemaal een stadionverbod van vijf jaar, wat het OM betreft. Opmerkelijk is dat de rookbommen juist een actie waren tégen stadionverboden.

Actie was een protest tegen stadionverboden
De meeste brandstichters hadden zicht verstopt onder een groot spandoek toen de rookbommen werden aangestoken. De verdachten waren echter wel te zien in het supportershome. De actie was een protest tegen stadionverboden.

Sparta heeft eerste versterking voor volgend seizoen al binnen

Sparta Rotterdam kan vanaf de start van volgend seizoen beschikken over Denzel James. Dat meldt de club zelf via de officiële kanalen.

De 24-jarige aanvaller is geen onbekende van de club, want onlangs was hij met derdedivisionist vv Noordwijk te sterk voor de Rotterdammers in het bekertoernooi. James scoorde één keer en claimde daarmee een hoofdrol in het met 3-2 gewonnen duel.

"Hij stond al bij ons op de radar en in die wedstrijd liet hij zien dat die aandacht terecht was", aldus technisch directeur Hans van Stee. "James is een pijlsnelle aanvaller die het tegenstanders enorm lastig kan maken. We hebben afgesproken dat hij, na het afronden van de medische keuring, in de voorbereiding op het nieuwe seizoen bij ons gaat aansluiten."

James leerde voetballen in de jeugdopleiding van Ajax, maar brak niet door in het betaalde voetbal. In 2012 verkaste hij naar amateurclub UVS en via Kozakken Boys kwam de aanvaller vervolgens terecht bij zijn huidige club Noordwijk. Na de zomer verkast hij dus naar Sparta, wat nu in de Keuken Kampioen Divisie speelt, maar door winst in de periodetitel al wel zeker is van de play-offs om promotie naar de Eredivisie. Sparta maakte maandag ook bekend dat het contract van verdediger Bart Vriends met één jaar is verlengd.

NEC haalt 25-jarige keeper uit Kroatië

NEC heeft zich versterkt met Oliver Zelenika. De Kroatische doelman moet het keepersprobleem van de Nijmegenaren oplossen.

Trainer Jack de Gier had voor de keeperspositie alleen nog maar de beschikking over Marco van Duin. Norbert Alblas is namelijk geblesseerd en Gino Coutinho leverde begin vorige maand zijn contract bij de Nijmegenaren in. De 36-jarige sluitpost besloot zijn profcarrière te beëindigen.

NEC is daarom bij Zelenika uitgekomen om weer meer opties te hebben. "Ik ben erg blij om in Nijmegen te zijn", vertelt de nieuweling op de officiële website van NEC. "Ik ben goed opgevangen door de groep en alle andere mensen in de club, dus mijn eerste indrukken zijn erg positief. Daarnaast is het heerlijk om weer iedere dag op het veld te staan. Ik kijk er naar uit om dit seizoen mijn steentje bij te dragen aan het elftal."

Zelenika heeft in De Goffert een contract gekregen tot het einde van dit seizoen, met de optie voor een extra jaar. Hij was clubloos, omdat zijn contract bij het Poolse Lechia Gdansk niet werd verlengd. NEC staat na elf speelronden op de zevende plaats in de Keuken Kampioen Divisie.

Oud-minister Huizinga op derde plaats CU-kieslijst voor Eerste Kamer

Tineke Huizinga maakt mogelijk een rentree in de landelijke politiek. De oud-staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, in het kabinet Balkenende-IV, staat derde op de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer.

De ChristenUnie politica was na de val van Balkenende-IV acht maanden lang waarnemend minister van VROM. Na haar ministerschap zegde ze Den Haag vaarwel en werd directeur van ontwikkelingshulporganisatie Wilde Ganzen. 

Afgelopen zaterdag maakte het partijbestuur bekend dat het Eerste Kamerlid Mirjam Bikker als lijsttrekker voordraagt. De leden stemmen volgende maand over de vaststelling van de kandidatenlijst.

PVV: 'Rutte kan kiezen of kabelen'

PVV-Fractievoorzitter Marjolein Faber: "Rutte kan kiezen: of hij tekent niet of hij treedt af!" Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Eerste Kamer morgen zal PVV-fractievoorzitter Marjolein Faber van het kabinet eisen het VN migratieakkoord in Marrakesh niet te ondertekenen.

Dit migratieakkoord legaliseert de massa-immigratie door migratie te verheffen tot een mensenrecht en zet de grenzen wagenwijd open voor heel Afrika, waar de bevolking deze eeuw zal exploderen van één miljard tot 4 miljard inwoners, zo stelt de PVV. 

Marjolein Faber: "Het ondertekenen van het VN migratieakkoord is gelijk aan de zelfmoord van Nederland. Daarom geef ik Rutte een keuze: niet tekenen of aftreden. Als hij weigert toe te zeggen het Marrakesh verdrag niet te ondertekenen zal ik morgen middels een motie van wantrouwen zijn aftreden eisen".

Erwin Koeman leidt training Fenerbahçe ondanks ontslag Cocu

Erwin Koeman heeft maandag de training geleid bij Fenerbahçe. De assistent-trainer is hoofdverantwoordelijk nu Phillip Cocu de laan is uitgestuurd.

Samen met Chris van der Weerden ging Koeman dus voor op het trainingsveld, melden Turkse media. Mogelijk zit het duo zelfs als interim-trainers op de bank als Fenerbahçe het vrijdag in eigen huis opneemt tegen aartsrivaal Galatasaray.

Dat zou voor het eerst sinds 2014 zijn dat Koeman de leiding heeft over een team. Toen was hij hoofdtrainer van RKC Waalwijk, om daarna assistent van broer Ronald te worden bij Southampton en Everton. Afgelopen zomer tekende hij als rechterhand van Cocu in Istanboel.

Onder leiding van Cocu draaide Fener echter van geen meter, met de huidige vijftiende plaats en een ontslag als logisch gevolg. Koeman en Van der Weerden (een goede vriend en oud-PSV-collega van Cocu) hebben echter niet te horen gekregen dat zij moeten vertrekken en hebben ook zelf niet aan de clubleiding gemeld dat zij ermee stoppen. Cocu kreeg na een dienstverband van 128 dagen een ontslagpremie van zo'n 2,5 miljoen euro uitgekeerd.

Gefeliciteerd internet!

Op 29 oktober 1969 om 19:30 uur, 3 maanden nadat Neil Armstrong op de maan rondwandelde, tikte Charley Kline bij UCLA (de universiteit van Los Angeles) de legendarische letters LO op een toetsenbord, verbonden met een Sigma 7 mainframe.

De bedoeling was om LOGIN: te tikken, maar helaas crashte de boel. Een uur later lukte hem dat wel, en toen was zijn Sigma 7 verbonden met een computer op het Stanford Research Institute, 560 km verderop in Menlo Park Californie.

Het lijkt een kleine stap, maar het was wel het allereerste begin van ARPANET, de voorganger van het internet zoals we dat nu kennen. Het internet is vandaag dus 49 jaar oud. Gefeliciteerd!

Gameplay van Dontnod's Twin Mirror

De Paris Game Week is nog in volle gang , maar Bandai Namco en Dontnod Entertainment hebben de trailer van Twin Mirror uitgebracht die bij hen op de stand draait.

In de trailer zie je wat gameplay voorbijkomen, zoals de interactie met items en de mind palace. In de game speel je als Sam, een man die na een jaar terugkeert naar Basswood. Hij bezoekt daar de begrafenis van een friend, maar de volgende dag wordt Sam wakker met een bebloed shirt in zijn bezit. In de game zoek je uit hoe en wat er is gebeurd. Meer over de game kun je in onze preview lezen.

Twin Mirror zal in drie episodes worden uitgebracht. De eerste episode 'Lost on Arrival' komt begin 2019 uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

God Eater 3 krijgt releasedatum

Bandai Namco laat weten dat God Eater 3 op 8 februari uitgebracht gaat worden in het westen. In Japan zal de game 13 december uitkomen, zoals eerder al bekend is gemaakt.

God Eater 3 speelt zich net als de andere delen af in de toekomst. Een nieuw ras monsters, de Aragami, verschijnen op de wereld. Deze monsters kunnen alles verslinden. Het enige wat ze kan tegenhouden zijn de God Eaters, soldaten die als enige speciale wapens kunnen gebruiken waarmee ze tegen de Aragami kunnen strijden.

God Eater 3 komt uit op pc en PlayStation 4.

Winnaars Elder Scrolls Online-prijsvraag

Een zak crowns maakt The Elder Scrolls Online meteen een stuk leuker. Vorige week maakte je kans op een pakket met 3000 crowns voor de pc-versie, genoeg om de uitbreiding Murkmire met het ingame geld te kopen en dan houd je nog wat over voor wat hebbedingetjes. We hadden drie vragen bedacht en de antwoorden op de drie vragen zijn:

Hoe heet de Argonians'variant op voetbal? Teeba-Hatsei
Welke twee stammen zijn erg belangrijk in het verhaal van Murkmire? Dead-Water en Bright-Throat
In welk gebied is er een zeilschip in de bomen? Dominus Fatum

De winnaars zijn HSG,  Zaaroc en kawaiiduck. Veel plezier met de crowns en wat je ermee gaat kopen!

The Elder Scrolls Online: Murkmire pics

Winnaars van SoulCalibur VI-prijsvraag

We mogen van SoulCalibur VI twee PlayStation 4-versies en een Xbox One-versie met goodies vergeven. De goodies bestaan uit een t-shirt, sleutelhanger, artboek en een kaartspel. Wat moest je hier voor doen? Antwoord geven op de volgende vraag: geef de naam van een van de twee verhaalmodi. Het antwoord kon zijn Libra of Souls of Soul Chronicle.

De winnaars zijn Tokus, Drankster en poezenvanger_van_hamelen. Heel veel plezier ermee!

SoulCalibur VI - Mitsurugi Critical Edge (Foto: Bandai Namco)

Rallylegende Loeb wint na vijf jaar weer WK-rally, Belg Neuville is leiding kwijt

Sébastien Loeb heeft de Rally van Catalonië gewonnen, de voorlaatste wedstrijd van het jaar. De veelvoudig wereldkampioen won samen met zijn navigator Daniel Elena en won zo voor het eerst sinds 2013 weer een rally. Tussen 2004 en 2012 won Loeb negen wereldtitels op rij, daarna reed hij nog sporadisch een rally mee, maar richtte hij zich vooral op zaken als het WTCC en het WK rallycross.

Sébastien Ogier nam met zijn Ford Fiesta de leiding al vroeg in de rally, maar moest deze afstaan aan de Est Ott Tänak, met zijn Toyota Yaris WRC na Ogier en de Belg Thierry Neuville de derde kandidaat voor de wereldtitel. Tänak hield het vol tot de Spanjaard Dani Sordo kortstondig de eerste plek pakte, die daarna dan weer werd overgenomen door Toyota-coureur Jari-Matti Latvala.

Op de slotdag was het dan Loeb die de leiding in handen nam met zijn Citroën C3 WRC en die stond hij niet meer af. Spannend was het wel: Ogier strandde op 2,9 seconden, terwijl de Brit Elfyn Evans op 16,5 seconden derde werd. Dat was dan weer pijnlijk voor WK-leider Neuville, die een halve seconde tekortkwam om Evans af te troeven, waardoor de Belg zijn leiding in het WK in moest leveren bij Ogier.

Met alleen de Rally van Australië nog te gaan is het verschil tussen Ogier en Neuville miniem, terwijl Tänak vooral een theoretische kans heeft op de titel. Het seizoen wordt van 15 tot en met 18 november afgesloten in Australië.

Acht epileptische aanvallen tijdens ADE-feest

Tijdens het ADE-feest DGTL kregen minstens acht feestgangers tegelijkertijd een epileptische aanval. Deze werden waarschijnlijk veroorzaakt door de hoge intensiteit van de stroboscoopverlichting in combinatie met drugsgebruik.

Dit zeggen verschillende aanwezigen tegen de NOS. Het incident vond plaats op 19 oktober, maar werd pas bekend nadat meerdere tipgevers zich hadden gemeld.

Het zou zijn gebeurd tegen het einde van een optreden van dj De Sluwe Vos, rond tien voor zes 's ochtends. Volgens een 18-jarige bezoeker was de verlichting het hele feest al fel, maar was de intensiteit tegen het eind echt hoog. 'Op een gegeven moment werd ik wakker op de grond.'

Een andere feestganger die haar te hulp schoot schrok erg van de gebeurtenis. 'Ik zie haar nog stees op mij afkomen, al schokkend. Toen ik opkeek, zag ik acht groepjes met mensen die om iemand heen stonden die op de grond lag.'

Verlichting pittiger dan normaal
De organisatie van DGTL zegt tegen de NOS dat de verlichting tijdens dit feest wel wat pittiger was dan normaal, maar denkt dat de epileptische aanvallen niet alleen door de verlichting zijn veroorzaakt. 

'Er was licht in het spel, drank, middelen en mensen zijn vermoeid - zeker tijdens ADE, omdat dat meerdere dagen duurt. Daar kunnen mensen gevoelig voor zijn. Het was laat. Er was muziek. Al die dingen zijn een optelsom voor deze voorvallen.', vertelt organisator Gerke de Groot. 

Geen van de acht bezoekers die een aanval kregen moest nog naar het ziekenhuis, maar volgens één van hen heeft het incident wel impact gehad. 'Ik slaap slechter, lig te piekeren. Ik voel me ook schuldig tegenover vrienden die erbij waren dat zij dit allemaal hebben moeten zien. Het is gewoon naar.'

Minister en CDS bezoeken Trident Juncture

Minister Ank Bijleveld-Schouten bezocht vandaag Trident Juncture, de grootste NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog. Ze deed dat samen met Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer. Zij waren in gezelschap van hun Noorse collega’s. Noorwegen is niet alleen gastheer van de oefening maar geldt al jaren als een zeer trouwe partner.

Bijleveld: “De nauwe samenwerking tussen onze beide landen staat symbool voor de solidariteit binnen de NAVO. NAVO-bondgenoten staan klaar om elkaar indien nodig te verdedigen. Dat deze verbondenheid niet alleen op papier bestaat, laten we zien met deze grootschalige en eensgezinde oefening.”

De Nederlandse en Noorse defensie werken samen tijdens missies en trekken - net als in 2015 - samen met Duitsland op binnen de VJTF, de zogenoemde flitsmacht van de NAVO. Ook de wintertraining van het Korps Mariniers vindt plaats in Noorwegen. Dit jaar voor het eerst ook met de Noren samen. Nederlandse F-16-squadrons doen er ervaring op met arctische omstandigheden en ook rondom de invoering van de F-35 wordt samengewerkt.

Rivieroversteek
De minister woonde in de middag een demonstratie bij van een rivieroversteek van de A-compagnie van 45 Pantserinfanteriebataljon. Daar werd luitenant Dennis bovendien volledig verrast met een bevordering ‘te velde’ door de minister.

Tijdens Trident Juncture verblijven 2.200 Nederlandse militairen op Noorse bodem of varen in de Noorse wateren. In totaal komen meer dan 50.000 militairen uit meer dan 30 landen in het koude Noorwegen in actie. Bijleveld: “De oefening verhoogt de gereedheid van de Nederlandse krijgsmacht. Door zo grootschalig te oefenen en sneller te kunnen verplaatsen, samen met andere landen. Dat is nodig om er te staan als het nodig is.”

Meer lezen over Trident Juncture of Defensie? Neem eens een kijkje op het forum! 

Minister en CDS bezoeken Trident Juncture (Foto: Defensie.nl)
Minister en CDS bezoeken Trident Juncture (Foto: Defensie.nl)

St. Juste moet drie duels toekijken

Feyenoord-speler Jeremiah St. Juste is door de KNVB voor drie wedstrijden geschorst vanwege de rode kaart die hij zondag kreeg tegen Ajax.

St. Juste werd al na zes minuten van het veld gestuurd door scheidsrechter Björn Kuipers. De rechtsback van de Rotterdammers maakte een stevige overtreding op Nicolás Tagliafico. Feyenoord verloor de kraker tegen Ajax in Amsterdam uiteindelijk met 3-0.

Via de officiële kanalen meldt Feyenoord dat zowel club als speler akkoord gaat met het schikkingsvoorstel van drie duels schorsing. St. Juste mist daardoor de bekerwedstrijd van donderdag tegen ADO Den Haag (thuis) en de competitieduels met VVV-Venlo (thuis) en Heracles Almelo (uit). Op 25 november mag hij weer meedoen als FC Groningen op bezoek komt.

Qualifier Haase uitgeschakeld in openingsronde Parijs

Robin Haase is in de eerste ronde van het ATP-toernooi van Parijs uitgeschakeld door Philipp Kohlschreiber. De Duitser won in drie sets van de Nederlander: 6-7(4), 6-4, 6-2.

Het was de vijfde keer op rij dat Haase niet voorbij de openingsronde kwam. In Parijs wist de 31-jarige Hagenaar wel twee kwalificatierondes te overleven om in het hoofdtoernooi van Parijs te komen.

Daarin trof de Nederlander Kohlschreiber, de nummer 43 van de wereld. Haase, zelf de nummer 47 van de wereld, begon goed aan zijn partij tegen de Duitser. Hij brak de 35-jarige Duitser in de derde game. Kohlschreiber kwam terug en kreeg twee setpunten op 5-4. Haase werkte die weg en in de tiebreak won hij de set met 7-6.

Kohlschreiber kwam beter in zijn spel in de tweede set, terwijl Haase zijn spel steeds slordiger werd. De Duitser kwam een break voor in de tweede set en gaf die niet meer weg. In de derde set liet Haase zijn ongenoegen blijken over zijn spel en kon de Duitser eenvoudig de wedstrijd uitspelen.

Ajax-keeper Onana gelinkt aan Tottenham Hotspur

André Onana staat in de belangstelling van Tottenham Hotspur. Dat meldt Voetbal International maandag.

Hoe serieus die interesse is, en of de Londenaren de 22-jarige keeper in januari al willen binnenhalen, is niet duidelijk. Afgelopen zomer wilde Olympique Marseille zich al met Onana versterken, maar Ajax liet de jongeling toen niet gaan.

André Onana is bij Ajax de onbetwiste nummer 1. De Kameroener incasseerde in de Eredivisie dit seizoen pas vier tegengoals, waarvan drie tegen koploper PSV. In de Champions League hield hij ook al tweemaal de nul. Zijn contract bij de Amsterdammers verloopt in 2021.

Bij Tottenham Hotspur is Hugo Lloris nog steeds de vaste doelman en Michel Vorm is reserve. Het is niet bekend of Onana bij de nummer vijf van de Premier League de opvolger moet worden van Lloris of een vervanger van Vorm.

Blizzcon viewing party in Alphen

De vele fans van ontwikkelaar Blizzard kijken het hele jaar uit naar Blizzcon: de jaarlijkse happening vol nieuwtjes, vragenuurtjes, concerten en heel veel esport. Een reis naar Anaheim in de Verenigde Staten is niet voor iedereen weggelegd en online kijken kost al snel €39,99. Esports Game Arena speelt hier handig op in met een BarCraft viewing party, gratis toegang en gratis goodies.

BarCraft viewing party

Viewing parties worden snel populairder. Eerder berichtten wij over de Dota's The International - viewing party en de aankomende Rainbow Six Pro League Finals Viewing Party. Het is dan ook een ideale gelegenheid om gelijkgestemden tegen te komen, naar topsport te kijken en te genieten van een (alcoholische) versnapering.

Overwatch-hoodie

De BarCraft viewing party is op zaterdag 3 november bij de Esports Game Arena in Alphen aan den Rijn. Er is (sterke) drank, (speciaal)bier en genoeg te eten. Voor de fans zijn er verschillende goodies te bemachtigen, zoals een Overwatch-pet, een Zenyatta Funko poppetje en (mijn favoriet) een Overwatch-hoodie. De Arena gaat open om 17:30.

Zomer- en wintertijd voorlopig gehandhaafd

De komende jaren blijven de zomer- en wintertijd nog bestaan, zo hebben de transportministers van de EU-lidstaten afgesproken. Ze vinden de discussie te ingewikkeld om op korte termijn al een besluit te nemen, meldt de NOS. Volgens Oostenrijk, momenteel EU-voorzitter, kunnen zomer- en wintertijd zeker niet eerder dan in 2021 worden afgeschaft.

De Europese Commissie wilde op aandringen van voorzitter Jean-Claude Juncker het komend jaar al een einde maken aan het tweemaal per jaar verzetten van de klok. Lidstaten zouden dan moeten kiezen of ze de winter- of de zomertijd het gehele jaar door aan willen houden. Voor verschillende sectoren, met name de luchtvaart, zou de wijziging echter te snel komen.

Bovendien geven verschillende landen aan dat ze dezelfde tijd willen aanhouden als hun buurlanden. Nederland wil bijvoorbeeld in één tijdzone blijven met zowel de andere Beneluxlanden als Duitsland. In Duitsland lijkt er ondertussen een voorkeur voor de zomertijd te ontstaan, terwijl in Nederland de vraag rijst of dat wel verstandig is gezien het land zich aan de westkant van de tijdzone bevindt en dus dichterbij de Londense standaardtijd zit. Met de meer 'oosterse' zomertijd zou de Nederlandse tijd teveel uit de pas gaan lopen met het natuurlijke ritme van dag en nacht.

Ook in Ierland is onzekerheid. Daar wil de regering een referendum, maar tegelijk wil men voorkomen dat het Britse Noord-Ierland na de Brexit in een andere tijdzone terechtkomt dan de Ierse Republiek. Ook België wil een volksraadpleging, terwijl de Vlaamse regering dezelfde tijd wil hebben als Frankrijk.

'Enquête'
Nederland, waar het referendum onlangs werd afgeschaft, wil overigens een soort 'beperkte enquête' houden voordat de beslissing zomer- of wintertijd zou worden genomen. Maar de vraag is hoe zinnig dat eigenlijk is gezien de wens de landstijd aan te passen aan die van de zuider- en oosterburen.

En als al die voorstellen van de lidstaten er dan uiteindelijk zijn, dan zouden die ook nog moeten worden goedgekeurd door de Europese Commissie. Want hoewel die commissie enerzijds zegt dat de lidstaten zelf mogen beslissen, wil men aan de andere kant een lappendeken van verschillende tijdzones vermijden. Dat zou niet goed zijn voor het bedrijfsleven.

Niet lang geleden zei Juncker nog dat het afschaffen van zomer- en wintertijd snel zou worden geregeld, "want de mensen willen het". Het lijkt er inmiddels op dat de commissievoorzitter, die volgend jaar stopt, niet zo heel erg goed heeft nagedacht over de uitvoerbaarheid van dat voornemen.

Hints naar Red Dead Redemption 2 voor pc gevonden

De begeleidende app voor Red Dead Redemption 2, die te downloaden is op Android en iOS, heeft enkele hints in de code die wijzen op een mogelijke pc-versie van de game.

Met de app kunnen spelers onder andere de kaart bekijken, waypoints zetten en de gezondheidstoestand van Arthur zien. Nu zijn er door de website Rockstar Intel verwijzingen naar pc gevonden in de code. Deze hints zijn: "PARAM_companionAutoConnectIpPC" en "CommandIsPcVersion (void) 000000000166A12C". Er zijn ook wat VR-verwijzingen gevonden in de code. Deze verwezen naar specifiek Oculus, geen Vive or Steam VR.

Rockstar heeft de game natuurlijk nog niet officieel aangekondigd voor pc en dit zou het eerste teken kunnen zijn dat er een pc-poort in ontwikkeling is. Het is niet de eerste keer dat we iets over een pc-versie horen. Een LinkedIn-profielpagina van een Rockstar-ontwikkelaar bevestigde eerder het bestaan van de pc-versie voordat deze werd verwijderd. Dan is er een winkel dat eerder suggereerde dat de pc-versie volgend jaar zal verschijnen. Ook die webpagina is ondertussen aangepast.

Red Dead Redemption 2 is sinds afgelopen week uit op PlayStation 4 en Xbox One.

Red Dead Redemption 2 - Landscape (Foto: Rockstar Games)

Lavreysen en Hoogland sprinten naar zilver en brons in World Cup

De slotdag van de World Cup baanwielrennen in het Canadese Milton heeft voor Nederland twee medailles opgeleverd. Niet geheel verrassend kwamen die in de sprint bij de mannen, die eerder ook al domineerden op de teamsprint.

Sprint mannen
Theo Bos werd in de kwartfinales in twee heats uitgeschakeld door de rappe Australiër Nathan Hart. Diezelfde Hart sneuvelde in de halve finales tegen zijn landgenoot en wereldkampioen Matthew Glaetzer, terwijl Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland elkaar in de andere halve eindstrijd bevochten, met Lavreysen als winnaar.

Europees kampioen Hoogland moest het zo opnemen tegen Hart in de strijd om brons en won in twee heats. Lavreysen klopte Glaetzer in de eerste finaleheat, maar zag de Australiër in de tweede heat langszij komen. De beslissing viel vervolgens in Australisch voordeel uit: Glaetzer was in de 'decider' net wat rapper.

Keirin vrouwen
Laurine van Riessen plaatste zich aanvankelijk voor de finale, maar werd na haar halve finale teruggezet wegens een ongeoorloofde beweging naar beneden. Ook Shanne Braspennincx haalde de finale niet, maar met een derde plek in de 'kleine finale' eindigde ze wel als negende, twee plekken voor Van Riessen.

Madalyn Godby uit de VS pakte verrassend de winst door de Australische Stephanie Morton en de Colombiaanse Martha Bayona Pineda achter zich te houden.

Omnium vrouwen
De Britse Laura Kenny was oppermachtig op het omnium. Na derde plekken op de scratch en tempokoers won ze de afvalkoers, waarna ze op de puntenkoers ruimschoots voldoende scoorde om de winst veilig te stellen. Lizeth Salazar Vazquez uit Mexico pakte na tweede plaatsen op de eerste drie onderdelen verrassend zilver, voor de Amerikaanse Jennifer Valente.

Koppelkoers mannen
De koppelkoers bij de mannen, net als het vrouwenomnium zonder Nederlandse deelname, werd gewonnen door de Denen Casper van Folsach en Julius Johnansen, die de Britten Mark Stewart en Oliver Wood dankzij een ronde voorsprong het nakijken gaven. Daniel Holloway en Adrian Hegyvary pakten namens de Amerikaanse ploeg brons.

Celstraf voor achterlaten zoontje op Centraal Station

De 40-jarige vrouw die haar 3-jarige zoontje achterliet op het Centraal Station in Amsterdam krijgt 19 dagen gevangenisstraf (gelijk aan de tijd die ze in voorlopige hechtenis doorbracht) en 60 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. De rechtbank volgt daarmee de eis van het openbaar ministerie.

Goede zorg
Op 26 november vorig jaar liet de 40-jarige vrouw haar 3-jarige zoontje achter op het Centraal Station van Amsterdam. Nadat de politie camerabeelden in de media had verspreid, werd de vrouw herkend en 3 dagen later aangehouden. De vrouw verklaarde dat zij niet in staat was geweest voor het jongetje te zorgen en zei te hebben gehoopt dat hij in Nederland goede zorg zou krijgen.

In gevaar
De rechtbank neemt het de vrouw zeer kwalijk dat zij op deze manier hulp heeft gezocht voor haar zoontje, dat van haar afhankelijk was. Hij was niet alleen pas 3 jaar oud, maar ook veel beperkter dan een kind van zijn leeftijd: hij kon niet praten, begreep de taal niet, was niet zindelijk en leek last te hebben van een gedragsstoornis. Door hem zo, op zo’n drukke en gevaarlijke plek als het Centraal Station alleen achter te laten, heeft de vrouw haar kind ernstig in gevaar gebracht. Dit handelen verdient geen andere straf dan een gevangenisstraf.

Depressieve stoornis
Tegelijkertijd heeft de rechtbank rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden van de vrouw. Volgens een psycholoog leidde de vrouw leidde aan een depressieve stoornis, waarbij zij zich wanhopig en somber voelde over de situatie rond haar zoontje. Zij is zwakbegaafd en analfabeet en zij heeft geen vast inkomen, geen werk en problemen met huisvesting. Zij bleek niet in staat de juiste hulp voor haar zoon te organiseren.

Geen reclassering
Het gaat beter met het jongetje, dat onder voogdij is gesteld: hij gaat naar school, spreekt inmiddels Nederlands en is aan het inburgeren. De vrouw verblijft in een wooninstelling. Omdat zij geen Nederlandse verblijfsstatus heeft, kan zijn geen aanspraak maken op zorg, sociale voorzieningen of een uitkering – en ook niet op hulp van de reclassering. De rechtbank kan daarom niet de voorwaarde opleggen dat de vrouw zich onder behandeling van de reclassering moet stellen. Voor verdere hulpverlening en inbedding in de Nederlandse samenleving moet eerst het oordeel van de vreemdelingenrechter worden afgewacht.

Opnieuw vrijspraak van dood door schuld werknemers

Ook in hoger beroep zijn de aannemer en onderaannemer van een bouwproject bij een Zeeuwse kunstmestfabrikant vrijgesproken van dood door schuld en het overtreden van de Arbeidsomstandighedenwet. Volgens het gerechtshof 's-Hertogenbosch hebben de bedrijven voldoende veiligheidsmaatregelen genomen om de dood van 2 werknemers te voorkomen.

Formeergas
In 2011 was een kunstmestfabrikant in de provincie Zeeland bezig met de bouw van een nieuwe installatie. Daarvoor was een aannemer ingeschakeld die een onderaannemer had ingehuurd. Het werk bestond onder meer uit de aanleg van tanks en een pijpleidingennetwerk.

Op 1 april 2011 werden laswerkzaamheden verricht aan de buitenkant van een tank. Aan de binnenkant van die tank werd formeergas gebruikt. Dat gas zorgt voor betere lasnaden, maar heeft ook de eigenschap dat het zuurstof verdringt. Aan het eind van de werkdag werden de 2 medewerkers dood gevonden in de tank. Zij bleken te zijn overleden aan zuurstofgebrek. Waarom de medewerkers de tank in zijn gegaan, is nooit duidelijk geworden.

'Onvoldoende veiligheidsmaatregelen'
Volgens het OM hebben de aannemers onvoldoende veiligheidsmaatregelen getroffen om het ongeval te voorkomen. De advocaat-generaal eiste dat beide bedrijven een geldboete moesten betalen van 200.000 euro. Het hof is het daar, evenals de rechtbank, niet mee eens en vindt dat er wel genoeg veiligheidsmaatregelen zijn getroffen. Zo is er een bijeenkomst georganiseerd waarin de voorschriften en de gevaren van het betreden van en werken in een tank aan de orde kwamen. Beide medewerkers waren daarbij aanwezig.

De betreffende werknemers hebben ook veiligheidscursussen met goed gevolg moeten afleggen. Toegang tot de tank kreeg je alleen via een mangat. Dat mangat was op 1 april 2011 afgesloten met een deksel met bouten. Ook was er een (internationaal bekend) waarschuwingsteken met 'verboden toegang' bij het mangat aangebracht. Desondanks zijn de beide mannen de tank ingegaan.

Mangatwacht
Voor het betreden van een tank was een specifieke werkvergunning vereist en diende er een taakrisico-analyse te zijn opgemaakt. Ook diende een mangatwacht aanwezig te zijn die zuurstofmetingen verrichtte. Er is vastgesteld dat er op 1 april 2011 geen werkvergunning was afgegeven voor het betreden van de tank, er geen taakrisico-analyse was opgesteld en er geen mangatwacht aanwezig was. Het hof vindt echter dat van de aannemers niet kon worden gevergd dat zij voortdurend en bij iedere tank toezicht hielden. Zeker omdat zij verder voldoende veiligheidsmaatregelen hadden getroffen.

Complete lijst games voor PlayStation Classic bekendgemaakt

Sony PlayStation heeft via de blog bekendgemaakt welke twintig games er op de PlayStation Classic gaan verschijnen.

De retro-console is 45% kleiner dan het origineel uit 1994. Bij de bundel horen twee controllers en twintig voor-geïnstalleerde games. Het pakketje gaat 100 euro kosten. Eerder waren er vijf games bekendgemaakt, maar hier is het complete rijtje aan games:

  • Battle Arena Toshinden
  • Cool Boarders 2
  • Destruction Derby
  • Final Fantasy VII
  • Grand Theft Auto
  • Intelligent Qube
  • Jumping Flash
  • Metal Gear Solid
  • Mr Driller
  • Oddworld: Abe’s Oddysee
  • Rayman
  • Resident Evil Director’s Cut
  • Revelations: Persona
  • Ridge Racer Type 4
  • Super Puzzle Fighter II Turbo
  • Syphon Filter
  • Tekken 3
  • Tom Clancy’s Rainbow Six
  • Twisted Metal
  • Wild Arms

MLB: Boston Red Sox winnen World Series

De honkballers van de Boston Red Sox hebben voor de negende keer in de geschiedenis de World Series gewonnen, de titel in de Noord-Amerikaanse profcompetitie MLB. In Los Angeles won de ploeg, met 108 zeges veruit het sterkste team in het reguliere seizoen, de vijfde wedstrijd van de Dodgers, waarmee de best-of-7-serie met 4-1 gewonnen werd.

In Dodger Stadium stond Clayton Kershaw namens de thuisploeg op de werpheuvel, terwijl David Price de startende werper was voor de Red Sox. Voor Kershaw begon het niet best: Steve Pearce, in de vorige wedstrijd ook al lekker op dreef, opende met een homerun, waarbij hij ook Andrew Benintendi over de thuisplaat sloeg. 

Voor Price begon het nog slechter: zijn allereerste worp werd door David Freese de tribunes in geslagen. Het bleef vervolgens lang bij 1-2, tot de zesde inning. Mookie Betts had al dertien slagbeurten op rij geen bal fatsoenlijk geraakt, maar mepte nu ineens een homerun binnen. Dat deed JD Martinez een inning later ook, waarna Pearce - wie anders? - in de achtste inning voor 1-5 tekende.

Werper Chris Sale kwam in de negende inning de heuvel op om het karwei namens Boston af te maken, met succes: enfant terrible Manny Machado kreeg de beslissende out om de oren en de Red Sox pakten de winst in de World Series.

Dodgers - Red Sox (Bron: YouTube)

Darter Wade wint eerste major in vier jaar

Darter James Wade heeft in Dortmund de European Darts Championships gewonnen. Voor The Machine is het de eerste keer sinds The Masters van 2014 dat hij weer eens een major wint, zijn negende in totaal.

Wade bereikte de finale tot verdriet van het Duitse publiek, want hij moest Max Hopp er wel voor uit het toernooi kegelen. Dat deed de Engelsman op z'n Duits: Hopp stond met 7-3 en 9-5 voor, maar Wade knokte zich terug tot 10-10 en een beslissende leg. Daarin opende Hopp slecht, waarna Wade het met een 102-finish afmaakte.

Simon Whitlock nam het in de andere halve finale op tegen Joe Cullen. Die wedstrijd ging lang gelijk op, tot Cullen een 10-7 voorsprong nam. Whitlock profiteerde vervolgens van zeer matige scores van Cullen, die ook nog eens vier matchdarts liet liggen. De laatste werd hard bestraft door de Australiër: The Wizard gooide 110 uit en pakte de wedstrijd met 11-10.

In de finale kwam Whitlock vroeg op twee legs voorsprong, maar tot 8-8 ging het verder gelijk op. De volgende drie legs van Wade waren niet geweldig, maar die van Whitlock waren ronduit slecht en dus kon de 35-jarige Engelsman het afmaken: 11-8.

Simon Whitlock - James Wade (Bron: PDC)
Simon Whitlock - James Wade (Bron: PDC)

Zwolse basketballers blijven ongeslagen aan kop in DBL

De basketballers van het Zwolse Landstede Basketbal zijn in de Dutch Basketball League ook na vijf wedstrijden ongeslagen. Op bezoek bij Basketball Academie Limburg in Weert hadden de Zwollenaren zo nu en dan lastig, maar dankzij een sterke slotfase trok de ploeg - waar Kaza Kajami-Keane goed was voor 26 punten - de winst naar zich toe: 71-91.

Donar won thuis in Groningen doodsimpel van Feyenoord Rotterdam, waarbij vooral de 57-18 ruststand pijnlijk was voor de gasten. Feyenoord-coach Richard den Os was duidelijk: "Ik heb de spelers in de rust verteld dat ze als een stel kinderen speelden." Echt gas terugnemen deed Donar in de tweede helft niet - "dat verdienen onze fans niet", aldus coach Erik Braal - maar de vernedering bleef binnen de perken: 90-59.

Net als Donar staat ook New Heroes Den Bosch na vijf duels op vier zeges. Dankzij onder meer 24 punten van Jonathon Williams en 21 van Nick Oudendag won de ploeg thuis met 97-67 van Aris Leeuwarden. ZZ Leiden speelde pas haar derde wedstrijd, maar staat wel op drie zeges. Darius Thompson zat na vier minuten spelen al in de dubbele cijfers en kwam uiteindelijk tot 32 punten tegen de Den Helder Suns, waar Leiden met 73-78 won.

Amerikaans leger zuipt Reykjavik leeg

Meer dan zesduizend Amerikaanse militairen hebben in het weekend bijna de volledige biervoorraad van de IJslandse hoofdstad Reykjavik opgezopen. De Amerikanen zijn op weg naar Zweden en Finland om deel te nemen aan NAVO's grootste militaire oefening sinds de Koude Oorlog en maakten een pit-stop op IJsland.

Bar- en restauranteigenaren meldden dat de Amerikanen vooral geïnteresseerd waren in de lokale bieren van het land en niet zozeer in geïmporteerde bieren. Brouwer Ölgerð Egils Skallagrímssonar was één van de brouwers die zelfs noodvoorraden bier moest laten aanrukken, omdat de reguliere voorraad in de hoofdstad volledig op was.

Het Amerikaanse leger wordt onderdeel van een vijftigduizend man tellend leger samengesteld uit militairen uit 29 landen, dat zal oefenen in de Scandinavische landen als onderdeel van de massale oefening Trident Juncture. De oefening omvat verder nog 65 schepen, tienduizend voertuigen en 250 vliegtuigen.

De oefening is bedoeld om indruk te maken, niet alleen bij NAVO-landen, maar ook daar omheen. "De NAVO zoekt nooit de confrontatie, maar we staan naast al onze bondgenoten die zich bedreigd voelen", aldus secretaris-generaal Jens Stoltenberg.

Nederland omarmt Amerikaans Halloween

Ondanks het feit dat Halloween geen onderdeel is van de traditionele Nederlandse vieringen, is het feest wel uitgegroeid tot één van Neerlands populairste verkleedfeesten. Dit blijkt uit onderzoek van online feestkleding winkel Feestkleding 365, gehouden onder 756 respondenten.

Zo viert meer dan de helft van de Nederlanders, zo’n 55%, ieder jaar Halloween. Van de Halloweenvierders doet 40,6% ook mee aan het Amerikaanse ‘trick-or-treat’, waar kinderen (onder of zonder begeleiding van de ouders) van deur tot deur gaan voor snoep. 84,5% van de Halloweenvierders houdt rekening met de trick-or-treaters, en haalt bewust extra snoepgoed in huis. Ook niet-Halloweenvierders houden rekening met de kinderen. 6,1% gaat uit eten of een avondje uit, met als doel om de ronddolende kinderen te ontlopen.

Ook buitenshuis is Halloween goed vertegenwoordigd. Zo doet 41,5% van alle Nederlandse basisscholen aan een Halloween thema tijdens schooldagen. Ook de Nederlandse pretparken grijpen het Amerikaanse feest aan om bezoekers aan te trekken. Driekwart van de Nederlandse pretparken organiseert jaarlijks één of meerdere Halloween evenementen.

Thuis of bij vrienden
Bijna de helft van de Halloweenvierders kiest ervoor om Halloween thuis of bij vrienden te vieren. Een derde kiest ervoor om het te vieren in een discotheek of een café waar een Halloweenfeestje wordt gehouden. 7,9% pakt het nog grootser aan en gaat naar een speciaal Halloweenfestival, bijvoorbeeld in een pretpark.

Halloween dure aangelegenheid
Nederlandse Halloweenvierders pakken groots uit. Zo geeft 69% van de feestvierders aan ieder jaar op zoek te gaan naar een nieuwe outfit. Een Halloweenkostuum mag gemiddeld €45,61 kosten, meer dan wat Nederlanders gemiddeld besteden aan bijvoorbeeld een Carnavalskostuum (€31,35) of een outfit voor Oktoberfest (€36,65).

Qua thema gaan de meeste Halloweenvierders voor een horrorkostuum. De zombie is hierbij veruit het populairste kostuum (21%). Gevolgd door de heks (11%), vampier (7%) en de duivel (6%). Meer info over dit onderzoek op vind je hier.

Nederland omarmt Amerikaans Halloween  (Foto: Stockfoto PXhere)
Nederland omarmt Amerikaans Halloween (Foto: Stockfoto PXhere)

NHL: Kings winnen in slotminuut, Red Wings houden stand

De ijshockeyers van de Los Angeles Kings hebben thuis een moeizame zege geboekt op de New York Rangers. Pas in de slotminuut werd de wedstrijd in het Staples Center beslist: 4-3.

Vladislav Namestnikov en Anthony DeAngelo hadden de Rangers een 0-2 voorsprong bezorgd, maar Dustin Brown en de na zes seizoenen SKA Sint-Petersburg in de NHL teruggekeerde veteraan Ilya Kovalchuk trokken de stand weer gelijk. Trevor Lewis bracht de Kings op voorsprong, Ryan Spooner maakte de 3-3. Dik vijftig seconden voor tijd was het de beurt aan Alec Martinez en hij schoot de Kings naar de winst.

De Detroit Red Wings wonnen thuis van de Dallas Stars, pas hun tweede zege in elf wedstrijden en nog maar de eerste in reguliere speeltijd. Anthony Mantha, Tyler Bertuzzi en Jonathan Ericsson brachten de Red Wings op 3-1, nadat Gemel Smith de score had geopend voor de Stars. Radek Faksa was 37 seconde voor tijd goed voor de aansluitingstreffer en dus zag men de bui in Detroit alweer hangen, maar Justin Abdelkader schoot de puck dertien tellen later in het lege doel: 4-2.

Uitslagen NHL zondag
Los Angeles Kings - New York Rangers 4-3
Carolina Hurricanes - New York Islanders 1-2
Detroit Red Wings - Dallas Stars 4-2
Chicago Blackhawks - Edmonton Oilers 1-2 OT
Anaheim Ducks - San Jose Sharks 3-4 OT
Vegas Golden Knights - Ottawa Senators 4-3 OT

Red Wings - Stars (Bron: YouTube)

NBA: Thunder weet eindelijk te winnen, driepuntrecord Curry

De basketballers van de Oklahoma City Thunder hebben eindelijk de eerste zege van het seizoen binnen. Na vier opeenvolgende nederlagen won de ploeg thuis van de Phoenix Suns, die na zes wedstrijden nu een eveneens vrij matig record van 1-5 hebben.

Het eerste kwart ging grotendeels gelijk op, tot OKC in de slotfase in rap tempo uitliep naar tien punten voorsprong. Dat werd in het tweede kwart uitgebreid naar twintig en vanaf dat moment kwam de thuisploeg ook geen seconde meer in de problemen.

De Suns kwamen in de slotfase nog wat dichterbij, maar verloren met 117-110. Paul George, Russell Westbrook (beiden 23) en Nerlens Noel (20) scoorden allemaal in de twintig punten voor OKC. 

Bij de Golden State Warriors waren Stephen Curry en Kevin Durant weer lekker op dreef. Op bezoek bij de Brooklyn Nets hielp het duo de kampioenen aan een 114-120 zege, waarbij Curry en Durant goed waren voor 35 en 34 punten. Voor Curry was er een record: hij scoorde voor de zevende keer op rij minstens vijf driepunters.

Uitslagen NBA zondag
Brooklyn Nets - Golden State Warriors 114-120
Oklahoma City Thunder - Phoenix Suns 117-110
Dallas Mavericks - Utah Jazz 104-113
Los Angeles Clippers - Washington Wizards 136-104

Record voor Curry (Bron: YouTube)

Valverde prijst Suárez: "Hij blijft waardevol voor ons"

Ernesto Valverde beschrijft de hattrick die Luis Suárez voor Barcelona tegen Real Madrid maakte als 'een terugkeer naar de normale situatie'.
 
Súarez maakte zondag een hattrick voor Barcelona in El Clásico tegen Real Madrid, die door de Catalenen met 5-1 werd gewonnen. Er werd dit seizoen vaak getwijfeld over de spits, maar na zijn hattrick staat hij na veertien wedstrijden op zeven doelpunten en zes assists. 

"Dit is de normale situatie weer. Vorig seizoen gebeurde iets identieks met Luis", zo vertelt Valverde in gesprek met Spaanse media. "Iedereen had toen ook de pik op hem omdat hij niet scoorde, maar omdat hij gewoon blijft doorgaan komt uiteindelijk het resultaat vanzelf."

"Op de lange termijn is dit wat hem zo waardevol maakt. We winnen doordat we hem in ons team hebben. Ik dacht niet dat veel mensen me vragen zouden stellen over Luis, maar uiteraard is er nu, nadat hij een hattrick gemaakt heeft, bewezen dat hij een blijvende waarde voor ons team heeft."

'Australische bank opent kantoor in Amsterdam'

De Commonwealth Bank of Australia (CBA) wil een deel van zijn Londense personeel naar Amsterdam verhuizen, zo schrijft de Britse krant Financial Times vanochtend. Het zou gaan om vijftig banen meldt AT5. 

CBA anticipeert daarmee op de brexit. Door het personeel naar Amsterdam te verhuizen, behoudt CBA een vestiging binnen de Europese Unie als Groot-Brittanië is vertrokken. De bank heeft dan een pand in de EU nodig om zijn Europese bankenlicentie veilig te stellen. 

In totaal werken er zeker vijftigduizend mensen bij de Australische bank. Volgens Financial Times kiezen andere Australische banken voor kantoren in Dublin en Frankfurt. 

Liquidatie Rotterdam; verdachte op scooter gevlucht

Op de Rechthuislaan in Rotterdam vond zondagavond kort voor half tien een schietpartij plaats waarbij een 32-jarige Rotterdammer om het leven kwam. De schutter is vermoedelijk achterop een scooter gevlucht.

Toegesnelde agenten troffen rond 21.30 uur op de Rechthuislaan een zwaargewonde man aan, die kort daarna aan zijn verwondingen bezweek. Tot diep in de nacht zijn rechercheurs en specialisten van de Forensische Opsporing bezig geweest met het veilig stellen van sporen in de Rechthuislaan. Tientallen kogels moeten zijn afgevuurd getuige de hulzen op straat, Ook in de meldingen die vlak na het schieten bij de politiemeldkamer binnenstroomden, werd gesproken over tientallen schoten vlak achter elkaar. Vermoedelijk is gebruik gemaakt van een automatisch wapen waarbij ook een nabijgelegen café en geparkeerd staande auto’s zijn geraakt.

Getuigen hadden verschillende verklaringen over het aantal daders en hoe deze waren ontkomen; rennend, met een Mercedes en op een scooter. Uit voorzorg werd heel Katendrecht afgesloten. Een bestuurder van een Mercedes die met gedoofde lichten rondreed werd aangehouden. Hij bleek echter niks met het schietincident van doen te hebben en werd snel weer vrijgelaten.

Hoogstwaarschijnlijk is de schutter ontkomen door achterop een scooter te springen, zo bleek uit nader verhoor van getuigen. Even later werd op de Schulpweg, eveneens in Rotterdam-Zuid, een brandende scooter gevonden. Of dit verband houdt met de liquidatie op de Rechthuislaan wordt onderzocht.

Liquidatie Rotterdam, verdachte op scooter gevlucht (Foto: Politie.nl)
Liquidatie Rotterdam, verdachte op scooter gevlucht (Foto: Politie.nl)

Bokser valt coach aan na verlies

De Georgische bokser Levan Shonia had het even gehad, na zijn verlies in het boksgevecht tegen de ongeslagen Spas Genov. Shonia liep al tegen zijn twaalfde verlies in 27 bokspartijen op en is blijkbaar nog steeds een slechte verliezer.

Ondanks dat de uitslag al uitgeroepen was, bleek Shonia zijn frustratie bot te vieren op zijn ongelukkige coach. Na een korte woordenwisseling sloeg Shonia zijn coach en later nogmaals. De verbouwereerde coach leek enig afstand te houden van zijn agressieve pupil.

Beide heren stonden in het voorprogramma van de bokspartij tussen Hughie Fury en Kubrat Pulev.

Van Hanegem: "Koning Kuipers begint mij behoorlijk te irriteren"

Willem van Hanegem stoorde zich zondagmiddag flink aan scheidsrechter Björn Kuipers tijdens de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord.

Jeremiah St. Juste werd al na vijf minuten met rood weggestuurd, maar Jens Toornstra mocht blijven staan na een overtreding op Frenkie de Jong. "Maar daar greep de VAR niet in en bij St. Juste dus wel. Dat was het enige verschil", schrijft Van Hanegem in zijn column in het Algemeen Dagblad.

"En bij de openingstreffer van Ajax vonden ze het in Zeist met al hun schermen en televisiebeelden ook allemaal maar prima. Maar Kasper Dolberg gaf toch gewoon een tik tegen de arm van Justin Bijlow? Bijlow had wel moeten protesteren bij arbiter Björn Kuipers na de 1-0."

"Maar ik denk dat die gozer uit het goede hout gesneden is. Dat hij zich realiseerde dat het allemaal was begonnen met een fout van hemzelf en dat hij naar helemaal niemand wilde wijzen. En ik denk ook niet dat het had geholpen, want Kuipers gedraagt zich als Koning Kuipers en fluit toch gewoon zijn eigen wedstrijd."

"Onlangs had hij exact een week nodig om in te kunnen zien dat hij NAC tegen ADO zwaar had benadeeld met een belachelijke strafschop. Ik hoop dat hij nu sneller durft toe te geven dat hij maar wat doet." De Kromme wijst op een schwalbe van Dusan Tadic waarvoor hij geen gele kaart kreeg, een handsbal van Nicolás Tagliafico waar Feyenoord geen strafschop voor kreeg en Noussair Mazraoui die geen tweede gele kaart kreeg na een handsback. "Niemand weet eigenlijk waarom niet. Alleen Koning Kuipers."

"En de spelers van Feyenoord die geen geel kregen, waar ze hem wel verdienden, moesten als kleine kinderen bij Kuipers komen. Hij behandelde volwassen mannen als kleuters. Persoonlijk had ik veel liever geel gekregen dan zo voor joker te worden gezet door iemand die er zelf helemaal niks van bakte. Koning Kuipers begint mij behoorlijk te irriteren."

'Merkel niet herkiesbaar als partijvoorzitter'

Angela Merkel stelt zich in december niet herkiesbaar als partijvoorzitter van haar partij CDU, zo melden Duitse media.

De mededeling van Merkel aan haar partijtop kwam kort na de verkiezingsnederlaag in Hessen. Door terug te treden als partijvoorzitter neemt Merkel verantwoordelijkheid voor die nederlaag en maakt tegelijkertijd nadrukkelijk de weg vrij voor een nieuwe leider binnen haar partij. Die nieuwe leider zal dan ook lijsttrekker worden bij de Duitse verkiezingen van 2021.

Merkel  (Foto: fantareis)

Merkel treedt terug (Foto: fantareis)

LA Galaxy geeft play-offplek op pijnlijke wijze weg

In de Noord-Amerikaanse voetbalcompetitie MLS is het reguliere seizoen zondagavond afgesloten. Alle play-offplekken zijn verdeeld en voor Zlatan Ibrahimovic en zijn Los Angeles Galaxy is het hele seizoen klaar: de ploeg greep naast de play-offs.

LA had in eigen huis tegen het al uitgeschakelde Houston Dynamo genoeg aan een gelijkspel om Real Salt Lake van de zesde plek in de Western Conference te verstoten, waarmee de play-offs gehaald zouden worden. Ibrahimovic stuitte vroeg op Houston-keeper Joe Willis, maar na 27 minuten was het toch raak: Ola Kamara kopte de 1-0 binnen en drie minuten later schoot hij een assist van Ashley Cole hard tegen de touwen.

Rommel Quioto bracht de spanning dik tien minuten na rust terug. Daniel Steres en Rolf Feltscher waren kansloos toen de Hondurees de bal tussen hun benen door in de korte hoek schoot: 2-1. Een domme actie van Romain Alessandrini bezorgde Houston een penalty en Mauro Manotas liet de kans op zijn achttiende goal van het jaar niet liggen: 2-2.

Vijf minuten later had Alberth Elis alle ruimte om een assist te geven aan Manotas, die keurig de 2-3 achter LA-keeper David Bingham werkte, waarmee de thuisploeg ineens dik in de problemen zat. Sebastien Lletget kreeg in blessuretijd nog een ultieme kans om LA naar de play-offs te helpen, maar hij kopte net naast. Voor de jonge Ronaldo Peña van Houston was er nog rood nadat hij Jonathan dos Santos in zijn gezicht sloeg, maar Galaxy kon niet meer profiteren en ligt eruit.

Columbus Crew en Montreal Impact streden in het oosten om het laatste beschikbare ticket. Dat ging naar Columbus, wat thuis met 3-2 won van Minnesota. Dat was al voldoende, want de ploeg verdedigde twee punten voorsprong, maar doordat Montreal met 1-0 verloor bij de New England Revolution was het helemaal zeker.

Op 1 november beginnen de play-offs in de MLS.

LA Galaxy - Houston Dynamo (Bron: YouTube)

Leicester City bevestigt overlijden eigenaar na helikoptercrash

Vichai Srivaddhanaprabha behoorde zaterdagavond tot de inzittenden van het fatale helikopterongeluk. Leicester City heeft zijn overlijden bevestigd.

De Thaise zakenman reisde met vier andere passagiers in zijn privé-helikopter en stortte kort na het opstijgen neer in de buurt van het King Power Stadium nadat zijn club met 1-1 gelijkspeelde tegen West Ham United. Ook de andere inzittenden overleefden het ongeluk niet.

Persbureau Reuters suggereerde al snel dat het ging om de voorzitter, zijn dochter, twee piloten en een onbekende vijfde passagier. Alleen van Srivaddhanaprabha is de identiteit nu officieel bekend gemaakt. "Met diepe verslagenheid melden wij het overlijden van onze voorzitter. Met Khun Vichai verliest de wereld een goed man. We spreken ons diepste medeleven uit aan zijn familie en de nabestaanden van de andere slachtoffers", luidt het statement van de club.

Srivaddhanaprabha nam de club in 2010 over en groeide uit tot een uiterst geliefd bestuurder. "Onder zijn leiding was de club een echte familie en als een eenheid zullen we zijn visie blijven volgen die nu voortleeft als zijn nalatenschap", aldus de club. Onder het bewind van de Thai beleefde Leicester in 2015/16 een van de mooiste voetbalsprookjes in de geschiedenis door het kampioenschap in de Premier League op te eisen. Zijn zoon Aiyawatt is vice-voorzitter, maar het is nog niet bekend of hij de club nu gaat leiden.

Leicester City bevestigt overlijden eigenaar na helikoptercrash (Pro Shots / Action Images)
Leicester City bevestigt overlijden eigenaar na helikoptercrash (Pro Shots / Action Images)

Kiptum loopt wereldrecord halve marathon

Atleet Abraham Kiptum heeft in Valencia het wereldrecord op de halve marathon verbroken. De 29-jarige Keniaan legde de ruim 21 kilometer af in 58:18 minuten, vijf seconden sneller dan de Eritreeër Zersenay Tadese in 2010.

De bedoeling was om na tien kilometer door te komen in 27:50 minuten, wat een tempo zou betekenen waarmee men op een eindtijd van net onder de 59 minuten uit kon komen. Van een aanval op het wereldrecord was niet echt sprake, zeker niet nadat de doorkomst in 28:02 kwam, na 13:56 over de eerste vijf kilometer.

In het tweede deel van de wedstrijd gaf Kiptum echter stevig gas. Hij snelde weg van de rest en raffelde de kilometers af in 2:44 minuten per kilometer. Na vijftien kilometer kwam hij door in 41:40, nog maar zeven seconden boven Tadese's tussentijd, terwijl de Ethiopiërs Jemal Yimer en Abadi Hadi vlak achter hem zaten.

Yimer en Hadi moesten langzaam afhaken, Kiptum kwam na 20km door in 55:18 minuten: een nieuw officieus wereldrecord, drie seconden sneller dan Tadese. De Keniaan hield het tempo knap vol en finishte in 58:18 minuten, waarmee Tadese's wereldrecord uit Lissabon verleden tijd was. Valencia heeft nu zowel bij de mannen als bij de vrouwen het wereldrecord op de lijst staan.

Overigens werd Yimer met eveneens een toptijd van 58:33 tweede. Dat is de gedeeld vierde tijd ooit gelopen: in 2007 liep wijlen Samuel Wanjiru die tijd in Den Haag, destijds een wereldrecord. Yimer's landgenote Gelete Burka won bij de vrouwen in 1:06.11 uur.

Mertens helpt Napoli in slotfase aan punt tegen AS Roma

Dries Mertens heeft in de laatste minuten van het duel tussen Napoli en AS Roma voorkomen dat de thuisploeg een pijnlijke nederlaag moest incasseren.

De thuisploeg wist dat het moest winnen om enigszins in het spoor van het ontketende Juventus te blijven, maar een vroege treffer van Stephan El Shaarawy gooide roet in het eten. De Italiaanse aanvaller kon na een kwartier spelen profiteren van een geweldige voorzet van Cengiz Ünder en zag de tegenstander daarna lang aandringen voordat Mertens pas in de slotfase van het duel de gelijkmaker aantekende.

Gevaarlijk werd Napoli geregeld, maar steeds faalde men in de afronding of bleek doelman Robin Olsen onpasseerbaar. De keeper had enkele prima reddingen in huis en ook met een serie overtredingen wisten de Romeinen Napoli lang van scoren af te houden. Scheidsrechter Davide Massa slingerde uiteindelijk vijf spelers van Roma op de bon met geel, maar stuurde niemand van het veld af.

Dat het voor de bezoekers toch nog in mineur eindigde was te wijten aan Mertens. Hij produceerde de gelijkmaker in de negentigste minuut van het duel. Daarmee komt Napoli nu op 22 punten, waardoor het zes punten achter Juventus staat. Internazionale kan nog langszij komen, want de werkgever van Stefan de Vrij heeft nog een wedstrijd tegoed. Roma blijft door de late tegengoal steken op vijftien punten, waarmee het plek acht bezet in een grote middenmoot. Bij een zege zouden zij gestegen zijn naar de vijfde plaats.

Uitslagen Serie A zondag
Sassuolo - Bologna 2-2
Cagliari - Chievo 2-1
Genoa - Udinese 2-2
SPAL - Frosinone 0-3
AC Milan - Sampdoria 3-2
Napoli - AS Roma 1-1

Werder Bremen thuis hard onderuit tegen Leverkusen

Werder Bremen heeft thuis in de Bundesliga een pijnlijke nederlaag geleden. De nummer vier was niet opgewassen tegen middenmoter Bayer Leverkusen, dat met een 2-6 zege op zak terug naar huis ging.

Kevin Volland bracht de bezoekers na acht minuten al op voorsprong, Julian Brandt en Karim Bellarabi zorgden nog voor rust voor 0-3. De 40-jarige veteraan Claudio Pizarro bracht Bremen met zijn eerste goal sinds maart weer hoop, zeker nadat Yuya Osako twee minuten later voor de 2-3 tekende.

Een kwartiertje later was alle hoop voor basisspeler Davy Klaassen en zijn teamgenoten echter al vervlogen: Kai Havertz, Aleksandar Dragovic en nog eens Havertz troffen doel en zorgden voor de 2-6 eindstand. 

Uitslagen Bundesliga zondag
Werder Bremen - Bayer Leverkusen 2-6
1. FC Nürnberg - Eintracht Frankfurt 1-1
RB Leipzig - Schalke 04

Getergde Mbappé schenkt PSG weer een overwinning

Een uiterst getergde Kylian Mbappé heeft Paris Saint-Germain in korte tijd aan een zwaarbevochten 0-2 overwinning op Olympique Marseille geholpen.

De 19-jarige Fransman startte tot grote verrassing van het publiek op de bank, naar verluidt omdat hij te laat kwam voor de teambespreking vooraf. Trainer Thomas Tüchel besloot ook Adrien Rabiot om dezelfde reden te passeren, terwijl de met zijn vorm worstelende Edinson Cavani in de punt van de aanval werd vervangen door Eric-Maxim Choupo Moting.

Pas na 62 minuten mocht Mbappé alsnog zijn opwachting maken in het tot dan toe gelijkopgaande duel tussen de nummers één en vijf van de ranglijst. De wereldkampioen had vervolgens een krappe drie minuten nodig om met zijn eerste balcontact van de wedstrijd zijn tiende competitietreffer van het seizoen aan te tekenen. Daarmee is hij topscorer van de competitie, terwijl hij ook nog eens drie duels miste door een schorsing.

Zonder de groeibriljant had PSG het lastig tegen de winnaar van de Europa League, waar Kevin Strootman het hele duel meespeelde. De Nederlander zag zijn ploeg tot het uiterste gaan, maar moest uiteindelijk toch zijn meerdere erkennen in de Parijzenaren. Julian Draxler zorgde in de blessuretijd voor de kers op de taart door de 0-2 aan te tekenen.

Met deze overwinning breidt Paris Saint-Germain de imposante zegereeks in de Franse competitie nog wat verder uit. De ploeg heeft nu elf overwinningen uit even zoveel duels. Rabiot mocht uiteindelijk tien minuten voor het einde ook nog invallen, waarmee de kous voor Tüchel af lijkt.

Uitslagen Ligue 1 zondag
Stade Rennes - Stade de Reims 0-2
Girondins de Bordeaux - OGC Nice 0-1
Olympique Marseille - Paris Saint-Germain 0-2

Fabrikant stint vraagt faillissement aan

Kinderopvangorganisaties kunnen definitief geen gebruik meer maken van de stint. De fabrikant vraagt vandaag faillissement aan. Dat zegt de eigenaar in interviews met de Volkskrant en RTL Nieuws. 'We zijn een spookbedrijf geworden en er is geen redelijk perspectief meer. Het is op. Een mooi product is waardeloos schroot geworden', aldus het bedrijf, zo schrijft AT5 op haar website. 

Minister Cora van Nieuwenhuizen besloot begin deze maand al dat de elektrische bolderkarren voorlopig de weg niet op mogen. Onderzoek wees uit dat er 'potentiële veiligheidsrisico's' aan de voertuigen kleven. Dat onderzoek kwam er nadat in Oss vier kinderen om het leven kwamen bij een ongeluk met een stint.

Na het ongeluk bleek dat er vaker problemen waren met stints. In Amsterdam vonden er zeker drie incidenten plaats. Twee keer was er iets mis met de accu, bij het derde incident kwam de stint niet meer tot stilstand. In heel Nederland rijden er zo'n 3500 stints rond. 

Meer asielzoekers, minder nareizigers in 3e kwartaal

In het derde kwartaal van 2018 kwamen 6.235 asielzoekers en 1.260 nareizende gezinsleden naar Nederland. Het aantal asielzoekers was ruim 40 procent hoger dan in het derde kwartaal van 2017, het aantal nareizigers was ruim 40 procent lager. Dat meldt het CBS op basis van cijfers van de IND. Ook vergeleken met het tweede kwartaal van 2018 kwamen er meer asielzoekers en minder nareizigers.

Syriërs grootste groep
Evenals in het derde kwartaal van 2017 vormden Syriërs de grootste groep, met 965 asielzoekers. Het aantal asielzoekers uit Eritrea was lager dan een jaar eerder. Uit Iran (685 asielzoekers), Turkije (460) en Albanië (345) kwamen duidelijk meer asielzoekers. Het aantal nareizigers uit Syrië was met 370 aanzienlijk lager dan een jaar eerder (1260), dat uit Eritrea was met 505 vrijwel gelijk.

Meer vrouwen en kinderen uit Iran, Turkije en Albanië
Uit Iran, Turkije en Albanië zijn in het derde kwartaal van 2018 niet alleen meer mannen, maar ook meer vrouwen en kinderen als asielzoeker naar Nederland gekomen. Alleen bij de Syrische asielzoekers waren mannen in de meerderheid.

Meer asielzoekers en minder nareizigers in 3e kwartaal (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Meer asielzoekers en minder nareizigers in 3e kwartaal (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Heel veel kaarten in Super Dragon Ball Heroes: World Mission

Bandai Namco heeft een teaser-trailer uitgebracht voor Super Dragon Ball Heroes: World Mission voor Switch. Vooralsnog komt de game alleen ergens in 2019 in Japan uit, maar er is een kans dat we uiteindelijk ook een Westerse release gaan krijgen.

Super Dragon Ball Heroes: World Mission speelt door middel van ingame speelkaarten. Elke speler mag maximaal zeven kaarten inzetten. Er zijn zo'n 1160 kaarten te verzamelen. Er zijn 350 personages verwerkt in de hele set kaarten.

Jetaanpassingen in Ace Combat 7

Bandai Namco heeft een nieuwe trailer voor Ace Combat 7: Skies Unknown uitgebracht waarin we mogelijke aanpassingen aan de gevechtsvliegtuigen kunt zien.

In Ace Combat 7: Skies Unknown zijn er niet alleen aanpassingen aan je complete wapensysteem, maar ook aan meer cosmetische dingen, zoals een skin of embleem. Het geeft het toch een persoonlijk tintje als je een doelwit uitschakelt.

Ace Combat 7: Skies Unknown komt 18 januari uit op PlayStation 4 en Xbox One. De pc-versie komt 1 februari uit.

2B uit Nier: Automata vecht mee in SoulCalibur VI

Bandai Namco laat weten dat 2B uit NieR: Automata mee gaat vechten in SoulCalibur VI. Ze is de eerste DLC van de seizoenspas.

Naast 2B zelf zijn er nog een alternatief kostuum en extra items, stickers, wapens voor haar. In het spel is er ook een nieuwe achtergrondmuziek voor haar gemaakt en natuurlijk een arena gebaseerd op Nier: Automata.

Voluit genaamd YoRHa No. 2 Type B slaat met dual blades, en gebruitk acrobatische sprongen en slagen in de lucht om vijanden neer te krijgen. Defensief is ze snel in het ontwijken van aanvallen.

SoulCalibur VI is al beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Turnsters Wevers en Visser naar WK-finales, geen finale voor team

De Nederlandse turnsters hebben op het wereldkampioenschap in Doha de teamfinale gemist. Kirsten Polderman, Vera Pol, Naomi Visser, Tisha Volleman en Sanne Wevers kwamen tot de tiende plek, waar de top-8 nodig was voor een finaleplek.

Een schande was dat overigens zeker niet voor de nummer zeven van de Olympische Spelen: Nederland moest het wegens blessures doen zonder sterkhouders Lieke Wevers, Celine van Gerner én Eythora Thorsdottir. Individueel waren er twee finales voor Nederland.

Meerkamp
De pas 17-jarige Visser kwam op de meerkamp tot een knappe zeventiende plek en dat was ruimschoots voldoende voor een finaleplaats. Olympisch kampioene Simone Biles stak met kop en schouders boven de rest uit: ze domineerde drie toestellen en werd nipt tweede op het vierde toestel.

Balk
Olympisch kampioene Wevers kwam op de balk tot de vierde score in de kwalificaties, genoeg voor een finaleplek. Biles stond ruim bovenaan, voor haar pas 15-jarige landgenote Kara Eaker en de Chinese Jin Zhang. Morgan Hurd uit de VS werd elfde, het Duitse duo Pauline Schäfer en Tabea Alt is er op het WK niet bij, waardoor het gehele WK-podium van vorig jaar ontbreekt in de finale.

Sprong
Ook op sprong was Biles een klasse apart. De olympisch kampioene scoorde véél hoger dan de Canadese Shallon Olsen, die toch de tweede score pakte. De 43-jarige Oezbeekse 'turnoma' Oksana Chusovitina kwam tot de vijfde score en dus is ook zij in de finale weer van de partij. Wereldkampioene Maria Paseka is er dit jaar niet bij op het WK.

Brug
De brug met ongelijke leggers is doorgaans het 'zwakke' onderdeel van Biles, maar de turnkoningin heeft zich flink verbeterd en zette de tweede score neer. Alleen de Belgische Nina Derwael deed het nog beter, terwijl de teruggekeerde Aliya Mustafina - tweevoudig regerend olympisch kampioene - zich met plek zes ook naar de finale turnde.

Vloer
Ook op vloer is Biles de olympisch kampioene en ook op dat onderdeel was ze in de kwalificaties veel te goed voor de rest. Wereldkampioene Mai Murakami kwam tot de tweede score, Volleman greep namens Nederland nét naast een finaleplek.

Finales
Vanaf maandag gaan de finales in Doha van start, te beginnen met de teamwedstrijden op maandag (heren, met Nederland) en dinsdag (dames). De meerkampfinales volgen op de twee dagen daarna, vrijdag en zaterdag worden de toestelfinales geturnd.

FOK! Wat een weer: koud met wind

Vandaag neemt de bewolking verder toe, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. Pas in de avond neemt de kans op regen toe. Het wordt niet warmer dan een graad of 6 en er staat een matige noordoostelijke wind. Aan de kust is deze vrij krachtig tot krachtig, in de avond wordt de wind langs de noordkust hard, 7 Bft.

In de nacht naar dinsdag gaat het vanuit het oosten flink regenen. De minima komen uit op omstreeks 4°C. De noordoostelijke wind is matig, aan zee vrij krachtig en langs de noordkust krachtig tot hard, 6-7 Bft.

Dinsdag overdag trekt de meeste regen aanvankelijk naar het westen weg, in de loop van de dag gaat het van het zuiden uit opnieuw regenen. In totaal valt er dinsdag 10-20 mm, lokaal meer dan 20 mm. De wind is overwegend zuidelijk en matig, in de loop van de dag draait de wind naar het westen en neemt dan in korte tijd toe naar (vrij) krachtig, langs de kust naar hard tot mogelijk stormachtig, 8 Bft. Met name langs de kust kunnen dan ook zware windstoten van 75-90 km/uur optreden. Verder is er met name in de ochtend kleine kans op mist. De maximumtemperatuur ligt tussen 6°C en 9°C. (Bron: KNMI)

Nederland

Mooie stoel in Zeeuws Vlaanderen (Foto: Paulus-de-kabouter)
Mooie stoel in Zeeuws Vlaanderen (Foto: Paulus-de-kabouter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Ontwikkelingsgeld naar Shell in Mozambique

De Nederlandse overheid wil dat onze gassector voet aan de grond krijgt in Mozambique. Projecten voor lokale ontwikkeling worden ingezet voor deze lobby en zij stelt publiek geld hiervoor beschikbaar. Daarnaast pleit ze voor een belastingverdrag dat nadelig voor Mozambique is. Dat blijkt uit onderzoek door Down to Earth magazine.

De Nederlandse overheid behartigt Nederlandse handelsbelangen in het arme, maar gasrijke Mozambique. Daarvoor zet het zelfs zaken in die bedoeld zijn voor ontwikkeling. Bedrijven die ontwikkelingsgeld ontvangen worden gevraagd de gassector te helpen en trainingsprojecten worden ingezet voor handelsbelangen. Bovendien staat de Nederlandse overheid mogelijk garant voor investeringen van de Nederlandse gassector in Mozambique. Tot slot lobbyt het voor een bilateraal belastingverdrag, dat de Mozambikaanse inkomsten zou verminderen, precies op het moment dat het land in een crisis verkeert. Dit alles blijkt uit documenten opgevraagd met de Wet openbaarheid bestuur voor Down to Earth magazine.

Ontwikkelingsgeld
Documenten tonen dat de Nederlandse overheid twee ontvangers van ontwikkelingsgeld, het Nederlandse waterbedrijf Vitens Evides International en diens lokale partner, het Mozambikaanse waternutsbedrijf, ingezet heeft voor een pitch voor de Nederlandse gassector in Mozambique. Een ambassadedocument stelt daarnaast: ‘Capaciteitsopbouwprojecten kunnen gebruikt worden om het NL bedrijfsleven strategisch te positioneren in Mozambique.’ Deze projecten worden gefinancierd met ontwikkelingsgeld en zijn onder andere bedoeld voor educatie en training, onder andere over energie.

Garantstelling
Andere documenten tonen dat Nederland een aanvraag in behandeling heeft voor een exportkredietverzekering voor ‘een Nederlandse oliemaatschappij’. Hierbij staat de overheid garant voor de investeringen.

Corruptieschandaal
Tot slot tonen stukken dat vlak nadat Mozambique verwikkeld raakte in een groot corruptieschandaal de Nederlandse overheid de druk opvoert om een bilateraal belastingverdrag te tekenen, waar onder andere door Shell om gevraagd is. Een van de spelers in het corruptieschandaal was een in Nederland gevestigde Mozambikaanse brievenbusfirma.

Donorlanden, waaronder Nederland, schortten hun hulp aan de Mozambikaanse staat toen op. Maar in de praktijk blijkt de Nederlandse overheid de banden met Mozambique aan te halen. Nederland ontvangt niet lang daarna de Mozambikaanse president op een staatsbezoek en zorgt dat Shell en Heineken direct toegang kregen tot hem.

Landroof
In Mozambique is in 2011 een van de grootste gasvelden ter wereld ontdekt. Diverse grote oliemaatschappijen zijn geïnteresseerd in het gasveld. Bij de voorbereidingen voor exploitatie wordt nu al melding gemaakt van landroof en mensenrechtenschendingen. Mozambique bevindt zich dankzij de negatieve sociale en economische gevolgen van de gasvondst, de gevolgen van de schuldenaffaire, en aanhoudende droogte momenteel in een crisissituatie.

Ontiwkkelingsgeld naar Shell in Mozambique (Foto: Stockfoto PXhere)
Ontiwkkelingsgeld naar Shell in Mozambique (Foto: Stockfoto PXhere)

'Tropische Trump' wint Braziliaanse presidentsverkiezingen

De rechts-populistische Jair Bolsonaro heeft de presidentsverkiezingen van Brazilië overtuigend gewonnen. De zogenoemde 'tropische Trump' hengelde 55 procent van de stemmen binnen tegen 45 procent voor zijn linkse opponent Fernando Hannad. Bolsonaro's overwinning is echter goeddeels een proteststem tegen Hannads Arbeiderspartij.

Hannad miste het charisma van voormalig president Lula da Silva, die werd vastgezet wegens corruptie, maar ondertussen nog steeds één van de populairste Braziliaanse politici is. Lula, zoals hij bekendstaat, werd vorig jaar veroordeeld omdat hij in 2011 smeergeld van een bouwbedrijf zou hebben aangenomen. De oud-president kon daardoor niet meedoen met de presidentsverkiezingen zoals hij had gewild, en de Hannad slaagde er vervolgens niet in om de oppositie te verenigen.

Bolsonaro kon echter wel het charisma en drive ten tonele brengen om de winst binnen te halen. De 63-jarige oud-militair sprak geregeld zijn steun uit voor de voormalige Braziliaanse dictatuur. Ook deed hij vrouwonvriendelijke, homofobe en racistische uitspraken. Zo zei hij dat hij zijn eigen zoons liever doodwenste dan dat ze als homo uit de kast zouden komen, en beschuldigde hij de zwarte Braziliaanse bevolking van luiheid.

Deze anti-establishment-houding maakt de komende president onder veel kiezers populair. Hij heeft beloofd de corruptie aan te pakken, en wil het geweld dat veel gebieden teistert aanpakken door wapenwetten te versoepelen. Het idee is dat bewapende burgers zich dan beter kunnen weren tegen criminelen.

Met de winst van Bolsonaro komt een einde aan de heerschappij van Lula's Arbeiderspartij, die van 2003 tot 2016 aan de macht was. Het stokje gaat nu over naar de Sociaal-Liberale Partij waarvan de komende president lid is. Op 1 januari 2019 zal Bolsonaro worden ingehuldigd.

Coup
De afgelopen twee jaar werd Brazilië door de conservatieve Michel Temer geleid. Hij werd president nadat Lula's opvolger van dezelfde partij Dilma Rousseff, die tussen 2011 en 2016 als eerste vrouwelijke president het land bestierde, ook wegens corruptie werd afgezet. Die afzetting verdeelde het land tot op het bot, en wordt door ongeveer de helft van het electoraat beschouwd als een politiek gemotiveerde coup door minstens net zo corrupte politici.

Temers presidentschap was uitermate impopulair, maar Hannad slaagde er desondanks niet in om de zweem van corruptie dat aan de Arbeiderspartij was gaan kleven, van zich af te schudden.

Bolsonaro wil Brazilië gaan regeren volgens een regime van law and order, en de normen en waarden van de traditionele familie. In zijn overwinningstoespraak zei de ex-militair dat het verwachte succes van zijn presidentschap "een eed aan God" is. Critici vrezen echter dat hij burgerrechten zal gaan inperken teneinde zijn verkiezingsbeloftes in te lossen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.