World Cup-podium voor baanwielrenner Büchli op keirin

De tweede dag van de World Cup baanwielrennen in het Canadese Milton heeft één Nederlandse medaille opgeleverd, een dag nadat Nederlanders op de teamsprint zowel goud als zilver pakten. Zaterdagavond stonden er op de Canadese baan vier onderdelen op het programma, op twee daarvan was Nederlandse deelname te melden.

Keirin mannen
Matthijs Büchli pakte op de keirin namens de BEAT Cycling Club de derde plek, achter de Britse olympisch kampioen Jason Kenny en de Fransman Hugo Barrette. Harrie Lavreysen werd in de halve finales uitgeschakeld en eindigde als negende, door de kleine finale als derde af te sluiten.

Sprint vrouwen
Hetty van de Wouw en Laurine van Riessen werden beiden in de achtste finales uitgeschakeld. Van de Wouw kwam tekort tegen Lee Wai Sze uit Hong Kong, Van Riessen was niet opgewassen tegen de Duitse Pauline Grabosch. Shanne Braspennincx sneuvelde in de eerste ronde tegen de Poolse Urszula Los.

Net als in Parijs ging de winst naar Lee, die in de finale in beide manches te sterk was voor de Duitse Emma Hinze. De Australische Stephanie Morton moest genoegen nemen met brons, nadat ze de Russin Daria Shmeleva twee keer nipt de baas was.

Omnium mannen
Geen Nederlandse deelname op het omnium, waar drie man met kop en schouders boven de rest uit staken. Benjamin Thomas uit Frankrijk won, nadat hij in de puntenkoers een ronde voorsprong pakte op de rest en dus twintig punten pakte. Dat bleek genoeg om de Brit Mark Stewart naar het zilver te verwijzen, voor de Nieuw-Zeelander Campbell Stewart. De Belg Lindsay de Vilder eindigde op gepaste afstand als vierde.

Koppelkoers vrouwen
Niet geheel verrassend ging de winst op de koppelkoers bij de vrouwen, waar Nederland niet van de partij was, naar het Britse duo Katie Archibald en Elinor Barker. Ze wonnen zes van de acht sprints, inclusief de achtste die dubbele punten opleverde, en waren oppermachtig. Denemarken en Canada werden op ruime afstand tweede en derde.