BMX'er Van Gorkom zegt topsport vaarwel na zwaar ongeluk

Jelle van Gorkom keert definitief niet meer terug als BMX'er in wedstrijdverband. Tien maanden na zijn trainingsongeval, waarna hij een tijdlang in coma lag, heeft hij dat in een gesprek met de NOS laten weten.

Op 9 januari kwam Van Gorkom zwaar ten val bij een training in Papendal. De 27-jarige Achterhoeker reed toen tegen een veiligheidsketting aan. Hij raakte zwaar gewond aan de lever, milt en nieren en liep verder gebroken ribben en een scheurtje in de schedel op. In maart mocht hij het ziekenhuis verlaten om te gaan herstellen in een revalidatiecentrum. 

Sinds juni is de BMX'er thuis. Van Gorkom post verschillende filmpjes op sociale media waarop hij fietsend te zien is, maar het rijden van wedstrijden heeft de winnaar van olympisch zilver in Rio (2016) uit het hoofd gezet. 

Hoewel hij niet meer zal terugkeren in wedstrijdverband, is Van Gorkom nooit ver van de BMX-baan verwijderd. Bij de afgelopen wereldbekerwedstrijden in Papendal was de 27-jarige Nederlander er al bij als toeschouwer, samen met Sam Willoughby, die bij een training twee nekwervels brak en vanaf zijn borstkas verlamd is. 

Van Gorkom hoopt actief te blijven in zijn geliefde sport. "Ik wil actief zijn in mijn eigen wereld, de sportwereld. En ik zal betrokken blijven bij deze ploeg. Dat hoop ik althans." Ook bondscoach Bas de Bever hoopt dat Van Gorkom bij het team blijft. "Ja, wat ons betreft blijft hij erbij. Hij moet een leven krijgen zonder topsport. Ook daarin hebben wij een rol. Zo voelt dat."

De reportage over van Van Gorkom is zondag om 18.10 te zien op NPO 1.

Jelle van Gorkom stopt ermee. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Jelle van Gorkom stopt ermee. Hier in Rio op het podium. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)