Arenas wint Moto3-race Australië, titelkandidaat onderuit

heywoodu

Motorcoureur Albert Arenas heeft zondag de Grand Prix van Australië in de Moto3 gewonnen. De Spanjaard boekte op het fraaie Phillip Island zo zijn tweede GP-zege in een race waarin het tot de allerlaatste meters spannend was.

Jorge Martin pakte vanaf poleposition gelijk de leiding bij de start, voor Gabriel Rodrigo, Darryn Binder, Philipp Öttl, Tony Arbolino, Ayumu Sasaki en Arenas. Dat zei dan allemaal weer niet zoveel, want op het lange rechte stuk van Phillip Island slipstreamde iedereen gelijk over elkaar heen.

Na vijf ronden zakte Martin, die op topsnelheid duidelijk grote moeite had om bij te blijven, terug naar de achtste plek. Daar werd hij voor het eerst in de race gepasseerd door titelconcurrent Marco Bezzecchi, die vanaf de vijftiende plek vertrokken was en zich langzaam naar voren werkte.

Bezzecchi was ondertussen prima op dreef en reed in rap tempo door naar de eerste plek, terwijl Martin op zijn Honda op snelheid wegzakte tussen het geweld van de KTM's. Toch ging het fout: Rodrigo ging weer eens onderuit en schoffelde ook Bezzecchi tegen het gras.

Halverwege de race kwam ook Fabio Di Giannantonio, de nummer drie in het WK, naar voren. Martin raakte toch weer op dreef en reed zich ook weer naar voren in de vrij grote kopgroep, waar Lorenzo Dalla Porta onderuit ging. Met tien ronden te rijden ging het weer fout: teamgenoten Marcos Ramirez en Jaume Masia klapten er snoeihard af, waarbij de motoren meters door de lucht vlogen.

Met nog drie ronden te rijden bestond de kopgroep nog altijd uit maar liefst zeventien man, met Aron Canet dit keer op kop. Dat het niet goed kon blijven gaan zag iedereen aankomen en in de voorlaatste ronde ging het dan ook fout: Arbolino en Dennis Foggia gingen voorin onderuit.

Philipp Öttl pakte bij het ingaan van de slotronde even de leiding, maar werd aangetikt door Martin en viel ver terug. Martin zelf leek zich naar voren te werken, tot hij de ineens voorin rijdende Celestino Vietti aantikte en bijna onderuit ging. Arenas pakte ineens de leiding en dat bleek definitief: na winst op Le Mans pakte hij zijn tweede zege, voor Di Giannantonio en de 17-jarige Vietti, die pas zijn tweede GP ooit reed. Tatsuki Suzuki, vertrokken als 23e, werd vierde, Martin vijfde.

Martin breidt zijn voorsprong in het WK flink uit door het wegvallen van Bezzecchi: van één naar twaalf punten, met twee races te gaan. Martin's teamgenoot Di Giannantonio verkleint zijn achterstand naar twintig punten.