Merkels coalitie verliest weer terrein bij regionale verkiezingen

In de Duitse deelstaat Hessen hebben kanselier Angela Merkels christendemocratische CDU en haar sociaaldemocratische landelijke coalitiepartner SPD beide behoorlijk ingeleverd. De CDU blijft weliswaar de grootste, maar liep terug van 38 naar 28 procent. De SPD zakte van 30 naar 20 procent. De AfD daarentegen groeit van 4 naar 12 procent, meldt de NOS.

De SPD haalde het slechtste verkiezingsresultaat uit de verkiezingsgeschiedenis van de deelstaat. De verkiezingen worden gezien als graadmeter voor de landelijke coalitie. Merkel had grote moeite om die te smeden. De SPD wilde eigenlijk niet meeregeren uit angst aanhang te verliezen, en dat scenario lijkt werkelijkheid te worden.

Landelijk wil de SPD dan ook in spoedberaad bijeenkomen. De sociaaldemocraten willen nagaan wat de Bondsdagcoalitie met de CDU en CSU hen nu eigenlijk oplevert. Ook bij de deelstaatsverkiezingen in Beieren boekte de coalitie, inclusief de SPD, aanzienlijk verlies.

Bij de CDU heerst vooral opluchting dat de partij erin is geslaagd de grootste te blijven. In Hessen regeert deze partij samen met de Groenen. Die partij werd wel beloond voor hun (regionale) regeringsdeelname, en haalden bijna twintig procent van de stemmen, ruim acht procentpunt meer dan bij de vorige verkiezingen.

De SPD was al van plan om volgend jaar de samenwerking in de landelijke coalitie opnieuw tegen het licht te houden. Merkel zit dan halverwege haar vierde termijn. Het is onduidelijk of de partij dan zou kunnen overwegen om alsnog het bijltje erbij neer te gooien.