UFC Fight Night 138: dertien jaar octagongeweld betaalt zich uit

De terugkeer van de UFC in Canada bracht een mooie tweestrijd tussen de Zwitser Volkan Oezdemir en Amerikaans veteraan Anthony Smith. Beide lichtzwaargewichten gingen een hard gevecht aan met in de derde ronde een verrassend einde.

Smith vocht eerder een gewichtsklasse lager, met wisselend succes, maar nu hij niet meer zoveel gewicht hoeft kwijt te raken gaan zijn gevechten hem makkelijker af, getuige zijn twee makkelijke overwinningen voorafgaand aan UFC FN 138. Oezdemir vocht in januari voor de titel, maar verloor kansloos tegen de 'huidig' kampioen Daniel Cormier. 

Beide heren kwamen goed uit de startblokken met Oezdemir die direct een puntenvoorsprong nam dankzij zijn zware trappen op de benen van Smith en een prima take-down in de tweede ronde. "Ik had me niet voorbereid op zoveel trappen op mijn benen", aldus Smith in de afsluitende persconferentie. "Man, wat kan die gast hard trappen. Ik had voorspeld dat de eerste twee ronden zwaar zouden worden, hij is zo sterk, zo enorm snel. Ik moest hem laten uitrazen en in de latere ronden proberen te overmeesteren."

Dat laatste lukte Smith prima. Smith, alhoewel zichtbaar vermoeid, begon Oezdemir steeds meer verdedigend te laten vechten en de Amerikaan nam het initiatief volledig over nadat hij de Zwitser met een low-kick onderuit trapte. In de derde ronde wist Smith Oezdemir te overmeesteren door hem vanaf de rug een verwurging aan te zetten. Oezdemir was hulpeloos in de triangle en zodra de arm van Smith goed onder de kin van Oezdemir belandde kon hij niets anders doen dan afkloppen.

De zelfverzekerde Smith die al dertien jaar een vechtcarrière aan het opbouwen is en nummer tien op de ranglijst, kwam daarna met de heerlijke one-liner "Ik ben Michael Smith en ik wil dat titelgevecht!". Een overwinning op de nummer twee Oezdemir zou dat zeker rechtvaardigen, ware het niet dat deze gewichtsklasse vol zit met kandidaten voor de titel.

Michael Johnson vs Artem Lobov
De vedergewicht Johnson accepteerde het gevecht pas twee weken geleden, nadat beoogd tegenstander van Lobov door de UFC geschorst werd vanwege de ongeregeldheden na afloop van het gevecht tussen Conor McGregor en Khabib Nurmagomedov.

Johnson had dan ook flinke problemen om het gewicht te halen en werd gedwongen om twintig procent van zijn gage af te staan aan Lobov, nadat hij een pond te zwaar op de weegschaal stond. Lobov beloofde de Amerikaan echter zijn deel weer terug te betalen, uit dank voor het op korte termijn aannemen van het gevecht. Sportiviteit alom dus.

Tijdens het gevecht bleek niets van de te korte voorbereidingstijd van Johnson. De Rus houdt ervan om verdedigend en vanuit de counter te vechten, maar al vroeg in de eerste ronde werd duidelijk dat Johnson niet voor niets was gekomen en het bloed liep Lobov al vroeg over het gezicht. De tweede ronde leek Johnson het rustiger aan te doen en Lobov rook zijn kansen, maar in de derde ronde werd duidelijk dat The Menace energie aan het sparen was voor deze laatste ronde.

Rustig sloeg hij Lobov door de octagon en verzekerde zich van een unanieme overwinning op een teleurgestelde Lobov. "Artem is stug", sprak Johnson over zijn tegenstander. "Ik ben intussen gegroeid in deze sport en ben me ervan bewust dat ik niet meer ineens al mijn energie moet verspillen. Artem heeft nog geen gevecht voortijdig verloren en ik moest niet denken dat ik dat zomaar even zou gaan doen."

Lobov, teammaatje van McGregor, heeft nu drie van zijn laatste gevechten verloren. Johnson heeft na een moeizame periode de weg omhoog weer gevonden nu hij zijn laatste twee gevechten gewonnen heeft.

Volledig resultaat UFC Fight Night 138:
Anthony Smith verslaat Volkan Oezdemir na opgave (rear-naked choke, ronde 3)
Michael Johnson verslaat Artem Lobov na jurybesluit (29-28 x2, 30-27)
Misha Cirkunov verslaat Patrick Cummins na opgave (arm-triangle choke, ronde 1)
Andre Soukhamthath verslaat Jonathan Martinez na jurybesluit (30-26, 29-28 x2)
Gian Villante verslaat Ed Herman na jurybesluit (29-28 x2, 28-29)
Court McGee verslaat Alex Garcia na jurybesluit (29-28 x2, 30-28)
Sean Strickland verslaat Nordine Taleb door TKO (stoten, ronde 2)
Nasrat Haqparast verslaat Thibault Gouti na jurybesluit (29-27, 29-28, 30-26)
Calvin Kattar verslaat. Chris Fishgold door TKO (stoten, ronde 1)
Talita Bernardo verslaat Sarah Moras na jurybesluit (30-27, 29-28 x2)
Don Madge verslaat Te Edwards door KO (head kick, ronde 2)
Arjan Bhullar verslaat Marcelo Golm na jurybesluit (29-28 x2, 29-27)
Stevie Ray verslaat Jessin Ayari na jurybesluit (29-28 x2, 30-27)