Kiki Bertens voegt Tamaëla toe aan team

Het team rondom Kiki Bertens wordt komend jaar uitgebreid met Elise Tamaëla. De oud-prof is behalve coach ook fysiotherapeut. Ze stond Bertens dit seizoen al twee weken bij.

Tamaëla zal volgend tennisjaar ongeveer vijftien weken met Bertens meereizen. Het andere deel van het jaar gaat gaat Remko de Rijke mee. De fysiotherapeut is ook de vriend van Bertens. Hij heeft een eigen tennisschool in België en kan en wil niet fulltime mee met de halvefinaliste van de WTA-Finals.

"Dus is dit een ideale oplossing”, zei Bertens in Singapore, waar ze de vandaag nog moet blijven als reservespeelster voor de finale. "Ik heb het dit jaar soms wel eens gemist dat er niet altijd iemand mee is op het fysieke gebied. Het werkt gewoon het fijnst als er altijd een fysio in de buurt is. En Elise kan natuurlijk ook goed tennissen, ze is een lefty (linkshandig, red.), dus ik kan ook fijn met haar sparren."

De keuze voor Tamaëla was niet moeilijk. Eerder dit jaar verving ze Sluiter al als coach tijdens de toernooien van Miami en Charleston, omdat Sluiter vanwege privéredenen in Nederland bleef. Bertens won het toernooi van Charleston.

Tamaëla (34) was tot 2011 zelf tennisster. Ze klom uiteindelijk op tot de 129e plek op de wereldranglijst. Later ging ze als coach aan de slag, tot mei van dit jaar werkte ze met de Servische Aleksandra Krunic. Daarna ging ze voor de KNLTB werken als meereizend coach voor de Nederlandse vrouwen.

"Als Nederlanders trek je op de tour natuurlijk naar elkaar toe”, zei Sluiter. "Het contact was altijd heel prettig. De meerwaarde is dat ze fysiotherapeut is, maar ook veel van tennis weet. Ik heb er een extra klankbord bij. En voor zover ik heb begrepen kan Elise ook bij de bond blijven werken. Die heb ik uiteraard als eerste gebeld."

Sluiter liet ook weten hoe belangrijk De Rijke afgelopen jaar is geweest voor de prestaties van Bertens, met name fysiek zijn er flinke stappen gezet. Ook zorgde De Rijke ervoor dat Bertens niet meer in oude fouten te vervallen, zoals een paar dagen niet trainen of ongezond eten na een nederlaag.

"Ik ben daar soms ook schuldig aan geweest”, bekende Sluiter. "Dan gaf ik haar een muffin, want we moesten nog een paar weken samen en ik wilde niet dat ze ongelukkig was. Dan sta je dat gedrag dus toe. Remko is daar gelukkig een stuk strikter in.”

De Rijke legde uit hoe het werkt, de combinatie van een zakelijke en een privérelatie. "Kiki is daar super professioneel in, ze neemt alles aan en weet dat ik haar alleen maar wil helpen. Dat is ook een stukje liefde. Soms gaat het hard tegen hard, maar dat duurt nooit lang. En het is ook een hartstikke mooi proces om samen door te maken."