Binder wint fraaie Moto2-race Phillip Island, titelkandidaten vallen tegen

Brad Binder heeft zijn derde Moto2-zege van het jaar binnen. Op Phillip Island in Australië was de Zuid-Afrikaan de beste na een fraaie race, die pas in de laatste meters werd beslist.

Nog voor de opwarmronde moest Marcel Schrötter al afstappen: de Duitser mocht vanaf plek twee vertrekken, maar had een mechanisch probleem en moest achteraan starten. Mattia Pasini pakte vanaf poleposition de leiding, voor Xavi Vierge, Iker Lecuona, Dominique Aegerter en Binder.

Voor de ervaren Pasini was de vreugde van het rijden op plek één van korte duur: in de tweede ronde pakte Vierge zijn eerste plek over en vervolgens schoof hij onderuit. Binder pakte ondertussen de leiding over, WK-leider Francesco Bagnaia werkte zich op van de zestiende naar de tiende plek.

Na zes ronden probeerde Lecuona zijn tweede plek wat onhandig te verdedigen tegen Vierge, wat tot resultaat had dat Lecuona in het gras eindigde. Vierge herstelde zich prima van het akkefietje en nam niet veel later de leiding over, voor Binder en Lorenzo Baldassarri.

Halverwege lag Miguel Oliveira, vertrokken als negentiende, op de tiende plek, waardoor hij punten in zou lopen op Bagnaia en zijn titelkansen in leven zou houden. Voorin reed zeven ronden voor het einde nog een kopgroep van zeven man, bijzonder groot voor de Moto2. Dat werden er al snel zes, want local Remy Gardner ging helaas onderuit.

Drie ronden voor het einde maakte Baldassarri, rijdend op plek twee, een foutje, met als resultaat dat hij plat in het gras terecht kwam. De voorste groep vocht volle bak om de winst, waarbij Binder en Joan Mir zich los konden werken van de rest.

De twee Moto3-wereldkampioenen vochten tot op de laatste meter, maar Mir had nét niet genoeg tijd om vanuit de slipstream voor het eerst in de Moto2 te winnen. Binder won, voor Mir, terwijl Vierge het op enkele honderdsten won van Augusto Fernandez in de strijd om plek drie, voor Luca Marini.

Oliveira pakte met plek elf een fractie terug op Bagnaia, die als twaalfde eindigde en met 36 punten voorsprong naar de voorlaatste race in Maleisië gaat.