Eindelijk weer MotoGP-zege voor Yamaha in fraaie Australische GP

heywoodu

Voor het eerst in 26 wedstrijden heeft Yamaha weer eens een overwinning binnen in de MotoGP. De Grand Prix van Australië op Phillip Island is zondag gewonnen door Maverick Viñales, waardoor het Japanse merk na Assen 2017 eindelijk weer kan juichen. 

Bij de start werd de hele boel gelijk stevig door elkaar gehusseld, waarbij Danilo Petrucci vanaf de achtste plek de leiding pakte, tot hij in de tweede bocht volledig de fout in ging en in de grindbak terecht kwam. Jack Miller nam zo voor eigen publiek de leiding over, maar wereldkampioen Marc Marquez kwam na een rondje langszij, terwijl Andrea Dovizioso en de Suzuki's van Andrea Iannone en Alex Rins ook scherp voorin reden.

De eerste ronden hadden veel weg van een Moto3-race, met constant positiewisselingen, en dat liep al vrij snel fout af voor twee man: Johann Zarco streed voorin mee, maar bij het aanremmen aan het einde van het rechte stuk - waar men dik 300 kilometer per uur aantikt - kwam hij in aanraking met het achterwiel van de remmende Marquez, waarna de Fransman snoeihard onderuit ging. De Honda van Marquez liep ook schade op en de Spanjaard kon gaan douchen.

Het gebeurt dit jaar niet vaak, maar na zeven ronden was het dan toch zover: Viñales kwam ineens naar voren en pakte zowaar de leiding. De Yamaha's gingen lekker, want ook Valentino Rossi kwam naar voren, doordat Il Dottore Dovizioso verschalkte. Ook Iannone ging voorbij aan Dovi, net als diens tijdelijke teamgenoot Alvaro Bautista, die de geblesseerde Jorge Lorenzo vervangt bij het fabrieksteam van Ducati.

Na dik tien ronden was de boel een klein beetje gekalmeerd. Viñales had een flink gat geslagen naar de achtervolgers, aangevoerd door zijn teamgenoot Rossi en de Ducati's van Bautista en Dovizioso, terwijl ook Iannone en Miller de aansluiting nog niet definitief kwijt waren. Met vijf ronden te gaan had Viñales al lang uitgecheckt, maar daarachter werd volop gestreden door Iannone, Dovizioso, Bautista, Rins, Rossi en ook Miller.

In de laatste ronden ging Iannone flink hard, maar Viñales leek genoeg over te houden, zeker nadat Iannone lastig werd gevallen door Dovizioso. Die aanval kon hij afslaan, maar een poging om Viñales aan te vallen zat er niet in en dus won de Spanjaard, voor Iannone, Dovizioso, Bautista en Rins, die Rossi in de slotronde nog aftroefde. Miller eindigde als zevende, rookie Franco Morbidelli werd op ruime afstand achtste, zijn beste resultaat ooit in de MotoGP.

Maverick Vinales wint GP Australië (PRO SHOTS/Action Images)
Maverick Vinales wint GP Australië (PRO SHOTS/Action Images)