FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 25 oktober 2015

FOK! sportfoto-onderschrift week 43

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was AnitaHanjaab met het volgende onderschrift: "Vooruit Bernie, ik moet Nederland een beetje tevreden houden. Geef Max Verstappen één puntje. Eentje maar."

Vandaag zien we Kansas City Royals-speler Eric Hosmer wat vreemde gebaren maken achter Toronto Blue Jays-shortstop Troy Tulowitzki, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Zuma Sports Wire)
Vandaag zien we Kansas City Royals-speler Eric Hosmer wat vreemde gebaren maken achter Toronto Blue Jays-shortstop Troy Tulowitzki, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Zuma Sports Wire)

Paumen scoort acht keer voor Den Bosch

Maartje Paumen heeft zondag in de hoofdklasse een gedenkwaardige hockeyprestatie neergezet. De aanvoerster van Oranje kwam voor haar club Den Bosch in de thuiswedstrijd tegen Bloemendaal (10-0) liefst acht keer tot scoren. Al haar treffers vielen uit strafcorners.

Paumen staat volgens hockey.nl nu op 328 competitiegoals. Ze is al geruime tijd topscoorster aller tijden van Oranje en van de hoofdklasse. Den Bosch staat derde op de ranglijst achter Laren en Amsterdam.

Paumen scoort acht keer voor Den Bosch
Paumen scoort acht keer voor Den Bosch (Foto: ANP)

Tientallen vluchtelingen verdronken bij Libië

Aan de kust van Libië zijn de lichamen van 45 vluchtelingen aangespoeld. Dat heeft hulporganisatie Rode Halve Maan zondag bevestigd.

Of de vluchtelingen op meerdere boten zaten en uit welk land ze komen, is nog niet bekend.

Tot en met 15 oktober van dit jaar hebben volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) 137.000 mensen Italië bereikt, het grootste deel vanuit Libië in gammele boten. Meer dan 2800 vluchtelingen kwamen bij de oversteek om het leven.

Tientallen vluchtelingen verdronken bij Libië
Tientallen vluchtelingen verdronken bij Libië (Foto: ANP)

F1: uitslag Grand Prix van de Verenigde Staten

Lewis Hamilton heeft zijn derde wereldtitel in de Formule 1 gepakt. De Brit won de Grand Prix van de Verenigde Staten en zag zijn concurrenten Nico Rosberg en Sebastian Vettel in een fraaie en chaotische race tweede en derde worden, waardoor de Mercedes-rijder zich al voortijdig tot kampioen kon kronen. Max Verstappen reed een geweldige race en eindigde als vierde.

Het was in Austin op Circuit of the Americas tot nu toe een nat weekend geweest, waarbij de kwalificatie zelfs vandaag nog moest worden afgewerkt. Daarin behaalde Rosberg de poleposition, voor Hamilton, terwijl de Red Bulls van Daniel Ricciardo en Daniil Kvyat. Max Verstappen mocht als achtste vertrekken, terwijl de Ferrari's van Vettel en Kimi Räikkönen na motorwissels van P13 en P18 moesten komen.

Hoewel het droog was, was het circuit nog nat, waardoor de coureurs op intermediates moesten vertrekken. Hamilton deed dit als beste en greep meteen de leiding voor Rosberg die naar buiten gedrongen werd en tot achter de Red Bulls terugviel. Daarachter sloten de Force India's aan, voor de goed gestarte Vettel en Verstappen. Daarachter vielen al diverse incidenten te noteren. Zo raakten Fernando Alonso en Valtteri Bottas elkaar in de eerste bocht, waardoor beide rijders schade hadden en al meteen naar binnen moesten. Williams stuurde Bottas naar buiten op droogweerbanden, veel te vroeg zo bleek. Uiteindelijk moest de Fin met schade opgeven.

Ook de beide Saubers raakten elkaar, waardoor Felipe Nasr een halve voorvleugel verspeelde in de eerste bocht. Carlos Sainz profiteerde van de chaos door snel op te klimmen naar plek elf, na als laatste te zijn gestart. De chaos leverde voor de eerste maal een virtuele safety car op. Toen deze opgeheven werd stoof Rosberg naar plek twee, maar niet voor lang, want op de opdrogende baan waren de Red Bulls sneller dan de Mercedessen en Ricciardo greep dan ook de leiding. Daarachter hield Sergio Perez Vettel, Verstappen, Kimi Räikkönen en Sainz op.

Overal in het veld waren gevechten gaande en dat hield aan, ook nadat na achttien ronden de eerste coureurs, waaronder Verstappen naar de droogweerbanden wisselden. De Nederlander profiteerde van zijn vroege stop en schoof door naar plek zes. Achter hem viel Räikkönen weg, nadat de Fin buiten de baan raakte en in de bandenstapels belandde. Miraculeus kon hij verder, maar moest uiteindelijk met schade opgeven.

Vooraan bleken de Red Bulls geen partij te zijn voor de Mercedes van Rosberg en later die van Hamilton. Ook Vettel naderde de Bulls met rasse schreden. Een stilgevallen Ericsson halverwege de race zorgde voor een safety car. Waar Vettel, Verstappen en de rest achter hen pitten deed de top vier dit niet. Dit kwam de Bulls duur te staan, want op versleten banden waren Ricciardo en Kvyat na de herstart geen partij voor Verstappen die hiermee doorschoof naar plek vier.

Achter Verstappen dook de Force India van Nico Hülkenberg op, maar de Duitser ging bij een inhaalactie op Ricciardo de fout in en werd de volgende uitvaller. Er kwam opnieuw een virtuele safety car. Van de top was Rosberg de enige die stopte, waardoor Verstappen tijdelijk derde lag. Achter Rosberg reden de McLarens op plek vijf en zes.

De actie op de baan was nog lang niet voorbij, want na 43 ronden was opnieuw een safety car nadat Kvyat in de jacht op punten de controle over zijn Red Bull verloor en de auto in de vangrail parkeerde. Omdat Hamilton en Vettel van banden wisselden was de top vier: Rosberg, Hamilton, Verstappen en Vettel. Daarachter lag Alonso vijfde, met een batterij coureurs achter zich.

Na de groene vlag ging Rosberg al snel de fout in, waarna Hamilton de race en daarmee de wereldtitel in de schoot geworpen kreeg. Rosberg werd nog wel tweede, op de voet gevolgd door Vettel. Verstappen reed naar een keurige vierde plaats, voor de naar voren gekomen Perez, Sainz, Button, Maldonado, Nasr en Ricciardo. Alonso viel in de laatste ronde buiten de punten, terwijl Sainz en Button door een straf voor Sainz in de einduitslag nog van positie wisselden.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:50:52.703
2 Nico Rosberg Mercedes +2.850
3 Sebastian Vettel Ferrari +3.381
4 Max Verstappen Toro Rosso +22.359
5 Sergio Perez Force India +24.413
6 Jenson Button McLaren +25.619
7 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso +28.058
8 Pastor Maldonado Lotus +32.273
9 Felipe Nasr Sauber +40.257
10 Daniel Ricciardo Red Bull +53.371
11 Fernando Alonso McLaren +54.816
12 Alexander Rossi Manor +1:15.277
DNF Daniil Kvyat Red Bull +15 ronden
DNF Nico Hülkenberg Force India +21 ronden
DNF Marcus Ericsson Sauber +31 ronden
DNF Kimi Räikkönen Ferrari +31 ronden
DNF Felipe Massa Williams +33 ronden
DNF Romain Grosjean Lotus +46 ronden
DNF Valtteri Bottas Williams +51 ronden
DNF Will Stevens Manor +55 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 327
2 Sebastian Vettel Ferrari 251
3 Nico Rosberg Mercedes 247
4 Kimi Räikkönen Ferrari 123
5 Valtteri Bottas Williams 111
6 Felipe Massa Williams 109
7 Daniil Kvyat Red Bull 76
8 Daniel Ricciardo Red Bull 74
9 Sergio Perez Force India 64
10 Max Verstappen Toro Rosso 45
11 Romain Grosjean Lotus 44
12 Nico Hülkenberg Force India 38
13 Felipe Nasr Sauber 27
14 Pastor Maldonado Lotus 26
15 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso 18
16 Jenson Button McLaren 16
17 Fernando Alonso McLaren 11
18 Marcus Ericsson Sauber 9
19 Roberto Merhi Manor 0
20 Alexander Rossi Manor 0
21 Will Stevens Manor 0
22 Kevin Magnussen McLaren 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 574
2 Ferrari 374
3 Williams 220
4 Red Bull 150
5 Force India 102
6 Lotus 70
7 Toro Rosso 63
8 Sauber 36
9 McLaren 27
10 Manor 0

Keith Richards werd niet creatiever door dope

Keith Richards vindt dat gebruik van drugs de creativiteit niet positief beïnvloedt. De Rolling Stones-gitarist zei in een interview op BBC radio over zijn jarenlange drugsgebruik: "Ik heb nooit gevoeld dat het iets deed voor mijn creativiteit. Het heeft me heel wat nachten wakker gehouden omdat ik op zoek moest naar het spul." Hij voegt er aan toe: "Ik moest ermee stoppen omdat ik me realiseerde dat het experiment al te lang duurde. Sommige mensen kunnen ermee omgaan en andere niet. Als de drugs belangrijker worden dan de muziek dan heb je het gevecht verloren."

De 71-jarige veteraan had het ook over het moment in 1979 dat zijn tien maanden oude zoontje Tara overleed en hij twee uur later toch het podium op ging. "Het was zo'n schok op dat moment...ik kreeg een telefoontje in Parijs dat hij in Geneve was overleden. En ik voelde dat ik gek zou worden als ik de show niet zou doen. Ik dacht: 'als ik hier blijf zitten en niets doe, sta ik niet voor mezelf in.' Misschien was het een soort van zelfbescherming. Het was heel, heel zwaar. Ik voelde dat ik het podium op moest. Ik wou mijn gedachten en gevoelens tot na de show bewaren."

'Riffmaster' wil volgend jaar weer een album opnemen met zijn bandleden van The Rolling Stones: Mick Jagger, Charlie Watts en Ron Wood. In een interview met Entertainment Weekly zei hij: "Nadat we de optredens in Zuid Amerika in februari en maart 2016 achter de rug hebben, zou ik heel graag in april de studio in gaan. Maar ik weet hoe de jongens zijn. Als ze klaar zijn met een tour, willen ze helemaal niets doen !"

Keith Richards werd niet creatiever door dope
Keith Richards werd niet creatiever door dope (Foto: BuzzE)

Duitse politie zet waterkanon in bij protest

De Duitse politie heeft zondag in Keulen waterkanonnen ingezet tegen linkse activisten die protesteerden tegen een betoging van ongeveer zeshonderd leden van de Hooligans tegen Salafisten (Hogesa). De tegendemonstranten waren met zo'n tienduizend man.

Bij de demonstratie van Hogesa riepen sprekers op om de grenzen te sluiten en het bouwen van moskeeën in Duitsland te verbieden. De politie gebruikte waterkanonnen om de linkse activisten bij de rechtsradicalen vandaan te houden.

Er waren zondag 3500 agenten op de been in Keulen. Een dergelijk samenzijn van de Hogesa liep vorig jaar namelijk compleet uit de hand. In het centrum van de stad raakten zeker vijftig politiemensen gewond toen de demonstranten slaags raakten met de politie. Uit voorzorg waren de actievoerders zondag verbannen uit de binnenstad.

Duitse politie zet waterkanon in bij protest
Duitse politie zet waterkanon in bij protest (Foto: ANP)

Winnaar derde seizoen Heel Holland Bakt bekend

Kandidate Sarena heeft het derde seizoen van Heel Holland Bakt gewonnen. In de finale van het populaire MAX-televisieprogramma, die zondag werd uitgezonden op NPO 1, versloeg ze medefinalisten Martine en Farida. Sarena mag zich nu de beste thuisbakker van Nederland noemen.

In de eindstrijd kregen de drie overgebleven kandidaten drie opdrachten. Eerst moesten ze een 'macaron-dessert' (de Franse suikercreatie) maken, vervolgens het gebakje 'harde mokka' en ter afsluiting kregen de finalisten als taak iets creatiefs te bedenken bij het thema 1001 Nacht.

De voice-over voor de slotaflevering is eenmalig ingesproken door Janny van der Heijden. Kort na afronding van de opnames werd presentatrice Martine Bijl getroffen door een hersenbloeding waarvan ze momenteel herstellende is. Bijl had de voice-over nog niet ingesproken, dus nam Van der Heijden die taak eenmalig over.

Sarena wint derde seizoen Heel Holland Bakt
Sarena wint derde seizoen Heel Holland Bakt (Foto: BuzzE)

Wakker worden met Rio 2016 als realiteit

Een dag nadat de Nederlandse turnsters met de achtste plaats op de WK in Glasgow deelname aan de Olympische Spelen veilig stelden was het voor de tweelingzussen Lieke en Sanne Wevers zondag tijd om te genieten. "Dit is waar ik als klein meisje van droomde", zei Sanne. "Vandaag staan we op en is het gewoon de werkelijkheid."

Sanne Wevers plaatste zich daarbij als tweede achter de Amerikaanse wereldkampioene Simone Biles voor de finale op balk. Lieke kwalificeerde zich als vijfde (geschoond) voor de allroundfinale. "Nu is het wel geland", zei ze in het hotel nabij de SSE Hydro waar Oranje zaterdag een verbazingwekkende prestatie neerzette. Voor het eerst in veertig jaar heeft Nederland een turnteam op de Spelen. Het lukte zelfs de 'gouden generatie' van de WK 2001 in Gent (vijfde) niet. Toen, met onder anderen Verona van de Leur en Renske Endel, leek het vrouwenturnen op weg naar gouden tijden maar sneuvelde het team met name door intriges tussen coaches en turnsters en coaches onderling. Op het olympische kwalificatie-WK in Anaheim (2003) ging de ploeg af door een zijdeur.

Ook op de Spelen van Peking mocht Nederland maar één turnster afvaardigen. Na 2008 werd wel een omslag gemaakt. Met de tegenstellingen tussen de diverse kampen werd definitief afgerekend. Blessures verhinderden dat Nederland met een kansrijke groep een serieuze gooi naar deelname als team in Londen 2012 deed. Céline van Gerner ging wel, maakte indruk maar NOC*NSF zag te weinig potentie om het team op hetzelfde niveau te bijven ondersteunen.

Battle

De gymnastiekbond stelde Tokio 2020 als doel. "Maar in de groep leefde wel degelijk het idee dat het in Rio al kon", vertelde Lieke Wevers die eerder dit jaar op de Europese Spelen van Bakoe al aantoonde dat ze zich ontwikkeld heeft tot een buitengewoon stabiele turnster. Met een mix van routine (de zusjes-Wevers zelf en Lisa Top) en de WK-debutantes Eythora Thorsdottir, Mara Titarsolej en Tisha Volleman ging ze in Glasgow de strijd aan. Een 'battle' leveren, noemt bondscoach Gerben Wiersma dat, elkaar naar grotere hoogten stuwen.

Sanne turnde alleen de eerste twee toestellen (brug en balk) en zag daarna hoe het team steeds dichter bij een top acht-notering kwam. "Na vloer had ik wel door dat we er heel dichtbij waren. Ik heb dat bewust weggehouden bij de ploeg. Ze moesten niet met cijfers bezig zijn. Ik hamerde er alleen maar op dat ze op sprong voor een goede landing moesten gaan." Zus Lieke kreeg vermoedens: "Ik ken die blik. Ik dacht: er is iets gaande."

Wakker worden met Rio 2016 als realiteit
Wakker worden met Rio 2016 als realiteit (Foto: ANP)

Mané schiet Southampton naast Liverpool

Liverpool wacht nog altijd op de eerste overwinning onder leiding van Jürgen Klopp. Op eigen veld zag de thuisploeg Southampton in de slotfase langszij komen. Het werd 1-1. 

In de openingsfase wisten beide partijen al voor gevaar te zorgen, met name via Philippe Coutinho en Steven Davis. De Noord-Ier schoot de bal slap in de handen van keeper Simon Mignolet. Even later nam James Milner het doel van Southampton onder vuur; zijn poging verdween net naast.

Voor Southampton kwam Virgil van Dijk nog het dichtst bij een doelpunt. Hij miste het doel maar net met een kopbal. Liverpool stelde daar voor rust vrij weinig tegenover, het wist doelman Maarten Stekelenburg amper serieus te testen. Na rust kwam daar verandering in.

Hoewel echt grote kansen lang uitbleven, kwamen The Reds in de slotfase toch op voorsprong. Christian Benteke vond genoeg ruimte om een voorzet van Milner binnen te knikken: 1-0. Ronald Koeman probeerde het tij vervolgens te keren door Gastón Ramírez binnen de lijnen te brengen.

Het bleek een wissel met effect te zijn, want uitgerekend Ramírez bracht uit een vrije trap de bal met het hoofd bij Sadio Mané. Van dichtbij tikte de Senegalees zijn team naar een 1-1 gelijkspel. Ver in blessuretijd werd Mané van het veld gestuurd (twee keer geel), maar dat had geen invloed meer op de uitslag. Door de remise staan beide teams met veertien punten in de middenmoot van de Premier League.

Dortmund rolt Augsburg op, Schalke 04 onderuit in Mönchengladbach

FC Augsburg heeft de zege bij AZ afgelopen donderdag in de Europa League (0-1) geen passend vervolg kunnen geven in de Bundesliga. De hekkensluiter ging bij nummer twee Borussia Dortmund hard onderuit: 5-1.

Pierre-Emerick Aubameyang was, evenals donderdag tegen Qäbälä in Bakoe, met drie doelpunten de gevierde man. Marco Reus was met twee treffers eveneens succesvol bij de thuisploeg. Raul Bobadilla maakte de goal van de bezoekers.

De achterstand van Borussia Dortmund op koploper Bayern München, dat zaterdag met 4-0 FC Köln versloeg, bleef zeven punten. Augsburg staat met slechts vijf punten nog steeds onderaan.

Borussia Mönchengladbach heeft zondagavond een fraaie zege behaald op het veel hoger geklasseerde Schalke 04. De ploeg van trainer André Schubert zegevierde op eigen veld met 3-1. Lars Stindl, Raffael en Julian Korb brachten de treffers voor de thuisclub op hun naam. Voor de stagnerende nummer drie van de Bundesliga scoorde Andreas Bodtker Christensen in eigen doel.

Klaas-Jan Huntelaar, amper hersteld van een heupblessure, viel bij Schalke 04 in de 73e minuut zonder succes in. Ploeggenoot Johannes Geis moest kort daarna met rood naar de kant. Roel Brouwers bleef bij BMG op de bank.

Dortmund rolt Augsburg op
Dortmund rolt Augsburg op (Foto: ANP)

Australië zet drones in tegen haaienaanvallen

Australië gaat langs de kust van Nieuw-Zuid-Wales drones inzetten om haaienaanvallen te voorkomen. Dat heeft de lokale overheid bekendgemaakt, schrijft The Sydney Morning Herald. De drones hebben apparatuur aan boord om de haaien realtime te kunnen volgen. Ze vliegen vanaf december, als het strandseizoen begint, boven de stranden van Sydney en andere populaire badplaatsen.

Ook komen op vijf stranden sonardetectiesystemen en wordt een app gemaakt die mensen waarschuwt als er een haai in de buurt is. Het project kost in totaal 16 miljoen Australische dollar (bijna 10,5 miljoen euro). Naast de inzet van drones worden zondag ook milieuvriendelijke netten en helikoptersurveillances aangekondigd.

In de deelstaat Nieuw-Zuid-Wales zijn afgelopen jaar dertien mensen aangevallen door een haai. Een daarvan was een dodelijk aanval.

Australië zet drones in tegen haaienaanvallen
Australië zet drones in tegen haaienaanvallen (Foto: ANP)

MTV EMA volgend jaar vanuit Rotterdam

De MTV EMA (Europe Music Awards) 2016 vinden in Rotterdam plaats. De internationale awardshow is op zondag 6 november live te zien vanuit Ahoy Rotterdam, zo maakt MTV zondag bekend.

Het is de tweede keer dat de awards in Rotterdam worden uitgereikt, ook in 1997 hostte de havenstad de MTV-show. Toen werd de show gepresenteerd door Ronan Keating en The Prodigy was met drie beeldjes de grote winnaar.
"Rotterdam is een dynamische en op jongeren gerichte stad. We kunnen niet wachten op deze kans om de diversiteit, energie en passie van de Nederlandse MTV-fans te laten zien", aldus Magnus Kastner, Managing Director van moederbedrijf VIMN Northern Europe.

Ogen van de wereld

Maurice Hols, General Manager van MTV en Viacom International Media Networks vindt het fantastisch dat de MTV EMA terugkeren naar Nederland: "Op 6 november 2016 zijn alle ogen van de wereld gericht op de MTV EMA's in Rotterdam."

Ook in Rotterdam zijn ze trots om wederom host te zijn van de show, zo laat de Rotterdamse cultuurwethouder Pex Langenberg weten. "De MTV-awards passen goed bij Rotterdam en ons evenementenbeleid waar 'Jonge stad' een thema is. De komst van dit fantastische muziekevenement draagt bovendien bij aan de internationale profilering van Rotterdam als festivalstad."

Het is de derde keer dat de MTV-show in Nederland wordt gehouden, in 2013 was het Ziggo Dome in Amsterdam het toneel van het prijzenspektakel. Zondagavond worden de MTV EMA van dit jaar uitgereikt in Milaan. De show wordt om 21.00 live uitgezonden op de muziekzender.

MTV EMA 2016 in Rotterdam
MTV EMA 2016 in Rotterdam (Foto: BuzzE)

Uitslag Feyenoord - AZ

Om 16.45 uur begon in de Kuip het duel tussen Feyenoord en AZ. De thuisploeg won de wedstrijd met 3-1. Dirk Kuyt was de grote man, hij scoorde alle drie de Rotterdamse goals. 

Feyenoord

3 - 1

AZ

 13' Kuyt
 59' Kuyt
 77' Kuyt(pen)
   18' v. Overeem
 
 Gele kaart: Kongolo, (Feyenoord), Henriksen, Coutinho, Haps, (AZ)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Nieuwkoop (Botteghin/72)
v.Beek
v.d.Heijden
Kongolo
El Ahmadi
Gustafson
Vejinovic (Vilhena/61)
Kuijt
Kramer
Elia (Basacikoglu/88)
  Coutinho
Johansson
Gouweleeuw
v.d.Linden
Haps
Luckassen
Henriksen
Rienstra
v.Overeem (Jahanbakhsh/67)
Janssen
Dos Santos (Haye/71)

WK Rugby - Australië finalist na zege op Argentinië

Australië staat volgende week zaterdag voor de vierde keer in de finale van het WK rugby. De Wallabies wonnen hun halve finale met 29-15 van Argentinië, dat hun niveau van de laatste wedstrijden niet wist te behalen. Zij stuitten keer op keer op een sterke verdediging, waarbij David Pocock de uitblinker was.

Australië kende een droomstart op Twickenham. Het werd daarin geholpen door de Pumas, die tot twee keer een grote fout afgestraft zag worden. In de eerste minuut werd een pass onderschept door Rob Simmons, die voor de snelste try van het toernooi zorgde. Amper tien minuten later liet Cordero bij een snel genomen vrije trap de bal uit zijn handen vallen. Dat leverde een scrum op voor Australië, waaruit een try volgde via Adam Ashley-Cooper. Bernard Foley benutte beide conversies en zag na tien minuten een 14-3 stand op het bord, doordat Nicolas Sanchez een penalty benutte.

Argentinië liet het er echter niet bij zitten en probeerde een bres te slaan in de Australische verdediging, die tot rust echter oppermachtig bleek. De Australiërs profiteerden enkel nog van een gele kaart voor de Argentijnen en zagen na een strakke aanval Ashley-Cooper zijn tweede try scoren. Argentinië liet een 19-9 ruststand optekenen na nog twee penalty-scores via Sanchez. Een grote kans op een try vlak voor rust ging net de mist in nadat Sanchez ,na een mooie schijnbeweging van Landajo, de bal niet goed bij Tuculet kreeg.

Ook na de rust wisten de Pumas niet door de sterke Australische verdediging te komen. Daarbij werden de Wallabies geholpen door het sterke verdedigende werk van David Pocock, die voor een aantal turnovers zorgde. Wel kwamen de Pumas halverwege de tweede helft terug tot op zeven punten, na twee benutte penalties van Sanchez; 22-15.

Tien minuten voor tijd werd het duel dan toch beslist door de Australiërs. De Argentijnen leken op na de zoveelste afgebroken aanval, waarna Drew Mitchell zich een weg baande door de uitgebluste Argentijnse verdediging. Hij passeerde zes man, gaf de bal af aan Ashley-Cooper die zijn derde try van de avond scoorde. Foley zette met een benutte conversie de tijdstand van 29-15 op het bord.

In de finale treft Australië hun buren Nieuw-Zeeland, die gisteren van Zuid-Afrika wonnen. Beide landen speelden drie keer eerder in een WK-finale, maar nog nooit tegen elkaar. Ook wonnen ze allebei twee maal een finale en verloren er één. De finale wordt volgende week zaterdag op Twickenham gespeeld.

'Mensen vragen hoe Craig er naakt uitziet'

De Frans-Nederlandse kostuumontwerper Jany Temime brak in de jaren negentig internationaal door dankzij Oscarwinnaars Antonia en Karakter en maakte daarna carrière in Hollywood, waar zij onder meer werkte aan de Harry Potter-films. Temime mocht het afgelopen jaar werken aan het nieuwe Bond-deel Spectre, dat maandag zijn wereldpremière beleeft.

"Ik kende de hele crew al van Skyfall, waar ik ook aan gewerkt heb", vertelt ze. "Regisseur Sam Mendes is een heel relaxte man. En de Bond-films zijn een familiebedrijf: producenten Barbara Broccoli en Michael Wilson beheren de serie al jaren, en hebben het overgenomen van haar vader Albert Broccoli, die er in 1962 mee begonnen is. Zo voelt het ook op de set, als één grote familie." Een voordeel van een peperduur project als Bond is dat er veel tijd is om de kleding voor te bereiden. "Sam Mendes vroeg me ruim van tevoren. Ik had zes maanden om de voorbereidingen te treffen, en daarna ben je pakweg een half jaar bezig met draaien."

Temime werd, net als de rest van cast en crew, tijdens de productie om strikte geheimhouding gevraagd. Dat kostte haar weinig moeite; maar weinig mensen informeerden haar naar het plot van de film. "Ik geloof dat de echte fans het liefst verrast worden als ze straks plaatsnemen in hun bioscoopstoel", stelt ze. "Mensen vragen mij wel heel veel andere dingen trouwens: hoe Daniel Craig er naakt uitziet, en of de actrices in de film echt zo knap zo, en of ze heel rare eisen hebben op de set. Dat zijn trouwens vragen waar ik nooit heel serieus op in ga."

Impact
De kostuumontwerpster was altijd al fan van de Bond-serie. Dat moet ook wel als je besluit een jaar van je leven aan één film te besteden, beklemtoont zij. "Je kan zo'n klus als deze niet doen zonder dat je bekend bent met het fenomeen en de hele geschiedenis van 007", legt Temime uit. "De serie bestaat al meer dan een halve eeuw, en je bouwt voort op die mythologie. In elke Bond-film zitten verwijzingen, hints en knipogen naar eerdere delen. Dus om de costume design goed te doen, moet je ook bekend zijn met die geschiedenis."

Dat Temime nu zelf óók deel uitmaakt van die filmgeschiedenis, realiseert ze zich terdege. "Ik denk trouwens dat dat evident is aan dit vak, dat geldt echt niet alleen voor de Bond-reeks - hoewel je de historische impact van deze serie moeilijk kan onderschatten", glimlacht ze. "Je wilt niet weten hoe vaak ik nog word aangesproken op Antonia, die ik nu twintig jaar geleden heb gedaan. Ik sprak laatst op een feestje Rachel Weisz, de vrouw van Daniel Craig. Die complimenteerde mij met Antonia en zei dat ze zo enorm van die film had genoten. Je verkijkt je er op hoe goed bekeken de Nederlandse films in Hollywood zijn."

Spectre draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.

'Mensen vragen hoe Craig er naakt uitziet'
'Mensen vragen hoe Craig er naakt uitziet' (Foto: BuzzE)

'Mogelijk korting bij aanschaf VW-diesel'

Volkswagen gaat Duitse klanten mogelijk korting geven als zij hun diesel met sjoemelsoftware komen inruilen voor een nieuw model. Dat zou goedkoper zijn dan een reparatie, meldde persbureau DPA zondag op basis van bronnen rond de autofabrikant.

Volkswagen gaf recent aan dat het 8,5 miljoen auto's terughaalt nadat het concern had bekend software te hebben geïnstalleerd waarmee auto's schoner uit tests kwamen dan ze in feite waren.

In Duitsland haalt het bedrijf 2,4 miljoen auto's terug. Volgens DPA betekent dat 1100 stuks per dealer en duurt de reparatie anderhalf uur per auto. Bij een flink aantal is bovendien meer nodig dan alleen aanpassingen aan de software, resulterend in hoge reparatiekosten. Volkswagen heeft tot dusver 6,5 miljard euro opzij gezet voor het schandaal.

Bild am Sonntag meldde op basis van bronnen dat het schandaal weer een ingenieur de kop lijkt te kosten. Hanno Jelden, die in 2007 de sjoemelsoftware programmeerde, zou enkele dagen geleden op non-actief zijn gezet. De rol van Jelden in de zaak wordt volgens de krant ook bestudeerd door de openbare aanklager in Braunschweig.

'Mogelijk korting bij aanschaf VW-diesel'
'Mogelijk korting bij aanschaf VW-diesel' (Foto: ANP)

100 gewonden bij botsing veerboot Hongkong

Ongeveer honderd mensen zijn zondag gewond geraakt toen een veerboot die onderweg was van Macau naar Hongkong botste met een onbekend voorwerp. Dat meldde de politie.

De gewonden zijn in vijf ziekenhuizen in Hongkong opgenomen. Hoe zwaar de verwondingen zijn, is nog niet bekend.

De wateren rond Hongkong behoren tot de drukste van de wereld. Dat komt mede door de vele veerboten van en naar het nabijgeleden Macau, de enige plaats in China waar legaal gegokt mag worden in casino's. Daardoor is het zeer populair bij gokkers en toeristen.

100 gewonden bij botsing veerboot Hongkong
100 gewonden bij botsing veerboot Hongkong (Foto: ANP)

United en City komen in saaie derby van Manchester niet tot scoren

In een teleurstellende stadsderby hebben Manchester United en Manchester City elkaar zondag in evenwicht gehouden. Op Old Trafford vielen geen doelpunten: 0-0. Het verschil tussen de twee aartsrivalen bleef daardoor twee punten in het voordeel van City, dat als koploper nu wel Arsenal naast zich moet dulden. De ploeg uit Londen won zaterdag met 2-1 van Everton.

Manager Louis van Gaal had net als vorige week tegen Everton geen basisplaatsen voor Memphis Depay en Daley Blind. Beide Oranje-internationals werden gepasseerd en dat was ook nu weer het geval. Op links koos Van Gaal voor Anthony Martial, terwijl het centrale duo gevormd werd door Chris Smalling en Phil Jones.

City begon sterker aan de wedstrijd en creëerde dan ook de eerste kansen. Raheem Sterling dribbelde langs twee verdedigers en schoot op doel, maar zijn inzet werd door Smalling tot corner verwerkt. Ondertussen had United al een strafschop geclaimd, maar scheidsrechter Mark Clattenburgh wilde van een handsbal niets weten.

Het tempo lag niet bepaald heel hoog en daardoor waren er voor rust niet veel kansen op Old Trafford. Martial en Kevin De Bruyne waren nog dicht bij een treffer, maar doelmannen Joe Hart en David de Gea speelden een goede wedstrijd en hielden zondag de nul.

Na rust kwam het duel iets meer los. Ander Herrera probeerde het met een schot van buiten de zestien en later schreeuwde iedereen bij City om een strafschop toen Nicolas Otamendi werd neergehaald. Opnieuw besloot Clattenburgh om geen penalty te geven.

Naarmate het duel vorderde, hielden beide trainers steeds meer rekening met een gelijkspel. Dat kwam er uiteindelijk ook, want er vielen zondagmiddag geen goals in Manchester. Derhalve staat City nu met Arsenal op een gedeelde eerste plaats, terwijl United twee punten minder heeft en gedeeld derde staat.

Sherwood ontslagen bij Aston Villa

Aston Villa heeft trainer Tim Sherwood zondag aan de kant gezet. De resultaten waren niet goed genoeg en verandering is noodzakelijk, liet de Engelse club zondag weten in een verklaring.

De club uit Birmingham beleeft tot dusver een slecht seizoen. Er werd in tien speelronden slechts een keer gewonnen. Zaterdag werd thuis nog verloren van Swansea City met 1-2 en de ploeg met de Nederlander Leandro Bacuna staat in de degradatiezone van de Premier League.

Ook een groot deel van de staf van Sherwood is vertrokken. Aston Villa gaat op zoek naar een nieuwe trainer en Kevin MacDonald is voorlopig interim-coach.

Sherwood ontslagen bij Aston Villa
Sherwood ontslagen bij Aston Villa (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie 25/10/2015

Om 14.30 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Promovendus N.E.C. Nijmegen kreeg bezoek van FC Groningen. Beide ploegen hielden één punt over aan het duel: 1-1. Koploper Ajax ging op bezoek bij Vitesse in Arnhem en nam na 90 minuten de drie punten mee naar huis. Het duel eindigde in 1-3. Bekijk hieronder de karakteristieken van beide wedstrijden.

Breinburg (l) in duel met Rusnak (r) (PRO SHOTS/Erwin Spek)
Breinburg (l) in duel met Rusnak (r) (PRO SHOTS/Erwin Spek)

N.E.C. Nijmegen

1 - 1

FC Groningen

 47' Santos(pen)    9' Rusnak
 
 Gele kaart: v. Eijden (N.E.C. Nijmegen), Kappelhof, Reijnen (FC Groningen)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: nnb
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Kirsten
Kane
Van Eijden
Golla
Woudenberg
Bikel
Ritzmaier (Rayhi/90)
Breinburg
Foor
Santos
Limbombe
  Padt
Hateboer
Kappelhof
Reijnen
Larsen
Burnet
Maduro
Rusnák
Tibbling (Drost/82)
Hoesen (Antonia/76)
Mahi (Linssen/38)

adadadadadFischer scoort de 1-1 (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Fischer scoort de 1-1 (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Vitesse

1 - 3

AFC Ajax

 54' Qazaishvili    71' Fischer
 73' Bazoer
 86' Schöne
 
 Gele kaart: Nakamba, v.d. Werff, Leerdam, Ibarra (Vitesse), Gudelj, Dijks (AFC Ajax)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 21.163
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Diks
Kashia
v.d. Werff (Pantic/84)
Leerdam
Kazaisjvili
Baker
Nakamba (Yeini/62)
Rashica (Ibarra/72)
Solanke
Oliinyk
  Cillessen
Tete
Veltman
Riedewald
Dijks
Bazoer
Klaassen (Schöne/46)
Gudelj
Sinkgraven (v.d. Hoorn/81)
Fischer (Hendriks/81)
Younes

F1: Uitslag kwalificatie Grand Prix van Amerika

Nico Rosberg vertrekt vanavond van pole position tijdens de Grand Prix van Amerika. In een verregende kwalificatie, die al een dag was uitgesteld, was de Duitser de snelste in de tweede sessie. Daarna besloot de wedstrijdleiding om de laatste sessie af te gelasten door de vele regen en daarmee de eindstand van de tweede sessie te nemen als startopstelling. Daarin staat Lewis Hamilton op de tweede plek en Daniel Ricciardo als derde. Max Verstappen staat op de tiende plaats, maar zal door de gridstraffen van Sebastian Vettel en Kimi Raikkonen opschuiven naar plaats acht.

In de eerste sessie ging iedereen snel de baan op om een tijd neer te zetten. Nog niet iedereen had een tijd staan in de regen, of de sessie werd onderbroken na een crash van Carlos Sainz. De Teamgenoot van Max Verstappen verloor de controle over zijn wagen nadat hij over wat kerbstones reed en kwam in de bandenstapel terecht. Op dat moment stond Verstappen op de vierde plaats. Na hervatting van de sessie kende Sebastian Vettel nog een groot moment, waarbij hij de muur toucheerde en niet meer in de sessie in actie kon komen.

Hij kwam op het eind echter goed weg, want hij wist als vijftiende en laatste de tweede kwalificatiesessie te bereiken. Max Verstappen eindigde de sessie op plaats zeven en mocht daarmee ook verder. Marcus Ericsson, Felipe Nasr, Alexander Rossi, Will Stevens en Sainz lagen er wel uit. In de tweede sessie gingen de coureurs weer snel de baan op. Het zou namelijk natter worden gedurende de sessie en daarom was het zaak voor iedereen om snel een goede tijd te noteren.

Dit lukte de meeste toppers wel, alleen Valtteri Bottas kwam tekort om in de derde sessie terecht te komen met een twaalfde plaats. Verdere uitvallers waren Romain Grosjean, Pastor Maldonado, Fernando Alonso en Jenson Button. Toen de condities zwaarder werden kenden veel coureurs problemen in bocht tien, waar onder meer Lewis Hamilton, Kimi Raikkonen en Max Verstappen de fout in gingen. Voor Verstappen had het verder geen consequenties, hij eindigde binnen de top tien.

Het zou allemaal worden beslist in de derde sessie, maar helaas was de regen te zwaar en werd besloten deze niet plaats te laten vinden. Dit betekent dat Nico Rosberg, de snelste tijdens de tweede sessie, van pole mag starten, voor zijn teamgenoot Lewis Hamilton. Daniel Ricciardo start van de derde plaats, terwijl Max Verstappen van plaats acht zal mogen vertrekken. Dit komt door de straffen voor Vettel en Raikkonen, die als vijfde en zevende eindigden, maar door motorwissels tien plaatsen achteruit moeten.

De race zal om 20.00 uur Nederlandse tijd starten.

Pos.  Rijder Team Tijd ronden
1.   N. Rosberg Mercedes 01:56.824 16
2.   L. Hamilton Mercedes 01:56.929 14
3.   D. Ricciardo Red Bull 01:57.969 16
4.   D. Kvyat Red Bull 01:58.434 16
5.   S. Vettel Ferrari 01:58.596 13
6.   S. Perez Force India 01:59.210 16
7.   N. Hulkenberg Force India 01:59.333 16
8.   K. Raikkonen Ferrari 01:59.703 15
9.   F. Massa Williams 01:59.999 16
10.   M. Verstappen Toro Rosso 02:00.199 17
11.   F. Alonso McLaren 02:00.265 16
12.   V. Bottas Williams 02:00.334 16
13.   R. Grosjean Lotus 02:00.595 17
14.   J. Button McLaren 02:01.193 16
15.   P. Maldonado Lotus 02:01.604 17
16.   M. Ericsson Sauber 02:02.212 9
17.   F. Nasr Sauber 02:03.194 9
18.   A. Rossi Manor 02:04.176 9
19.   W. Stevens Manor 02:04.526 9
20.   C. Sainz Jr. Toro Rosso 02:07.304 3

Rita Ora neukte als 14-jarige met 26-jarige vriend

Rita Ora onthuld dat ze er als 14-jarig bakvisje een zeer goed gevoel van kreeg als haar toenmalige 26-jarige vriend haar aan zijn paarsgepunte lans reeg.

Hij vulde haar toen niet alleen met zijn zaad maar ook met zelfvertrouwen. Nu tien jaar later weet de inmiddels 24-jarige dat het hem alleen om het wippen ging. Omdat ze het zelf ook wel lekker vond is er geen sprake van misbruik, valt te lezen in haar autobiografie die heel toevallig net uitkomt. De titel van het erotisch getinte dagboek is Hot Right Now.

Wat? wacht! Wie? Nou die > Hot Right Now - Rita Ora (Bron: Vevo - YouTube)

Vliegtuig poept en piest gat in dak

Het Britse echtpaar Mead uit Melksham is hevig geschrokken van een poepend en plassend vliegtuig. Door de grote hoogte van het tuig bevroren de uitwerpselen op hun weg naar beneden. Op de beoogde landingsplaats stond echter ineens een huis in de weg. Hierdoor boorden de bevroren faeces en urine zich met een klap door het dak, verhaalt het geschrokken stel tegen de Britse kwaliteitskrant Daily Mail.

Het stel dacht in eerste instantie aan een ongeluk op de nabijgelegen weg. Dat bleek niet het geval. Eenmaal buiten zag Keith tegels liggen die eerder nog onderdeel van het dak waren geweest. Tussen de nieuwe tuinversiering ontdekte hij blokjes ijs. Toen hij de stukjes ijs wilde oprapen voor nadere bestudering zag hij vreemde bruine brokjes in het ijs.

Daarop trok hij de conclusie dat er een homp ijs van een vliegtuig moest zijn gevallen. Dat levert ook direct een probleem op, want hoe bewijs je aan de verzekering dat een vliegtuig een gat in je dak gekakt heeft.

Volgens de Britse luchtvaartautoriteiten komt het maar heel zelden voor dat een vliegtuig zich in de lucht ontlast. Het zou om ongeveer 25 incontinente vliegtuigen tegenover 2,5 miljoen per jaar gaan.

Uitslag Cambuur Leeuwarden - ADO Den Haag

Cambuur Leeuwarden wacht nog altijd op de eerste zege van dit eredivisieseizoen. De Leeuwarders speelden vandaag in eigen huis met 1-1 gelijk tegen ADO Den Haag. Beide teams hadden grote kansen op de zege, maar het vizier van de aanvallers stond niet op scherp.

Cambuur-doelman Nienhuis had ook deze week weer enkele goede reddingen paraat (Pro Shots/Henk Jan Dijks)
Cambuur-doelman Nienhuis had ook deze week weer enkele goede reddingen paraat (Pro Shots/Henk Jan Dijks)

sc Cambuur Leeuwarden

1 - 1

ADO Den Haag

51' Narsingh   47' Havenaar
 
Gele kaart: Peersman (sc Cambuur Leeuwarden), Jansen (ADO Den Haag)
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 9.519
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Nienhuis
Anderson
Mac-Intosh
Peersman
Van der Laan
Byrne (Rosheuvel/77)
Overgoor
Van de Streek
Narsingh
Barto
Ogbeche (Houtkoop/36)
  Hansen
Malone
Wormgoor
Zuiverloon
Meijers
Jansen
Kristensen (Derijck/77)
Bakker
Schaken (Marengo/69)
Havenaar
Duplan

'Arsenal wil verlengen met Wenger'

Arsenal hoopt binnenkort met Arsène Wenger om de tafel te gaan zitten. De inzet van die bijeenkomst heeft betrekking op het verlengen van de samenwerking tussen beide partijen. Volgens Britse media ligt in Londen een contract tot medio 2019 voor de Franse oefenmeester klaar.

Wenger staat al sinds 1996 bij The Gunners aan het roer en heeft nu nog een contrct tot 2017. Arsenal zou deze verbintenis nu met twee jaar willen verlengen.

In de afgelopen jaren stond Wenger regelmatig onder druk; mede om het feit dat Arsenal in 2004 voor het laatst kampioen van Engeland werd. Na de overwinning van afgelopen weekend, Everton werd met 2-1 verslagen, staan de Londenaren weer op de eerste plaats.

Bij de contractverlenging zou Wenger ook toegezegd krijgen dat hij de komende jaren fors in de selectie mag investeren. In tegenstelling tot ploegen als Chelsea en Manchester United hield Arsenal de hand in de afgelopen seizoenen op de knip. Alleen de komst van Mesut Özil en Alexis Sanchez werden hoge bedragen op tafel gelegd.

Lestienne traint weer bij PSV

Maxime Lestienne stond vanochtend weer op het trainingsveld. De aanvaller van PSV deed een gedeelte met de groep mee en vervolgde de sessie vervolgens individueel. De Belg was in de afgelopen weken niet aanwezig, vanwege het overlijden van zijn moeder. Daarnaast is ook zijn vader zeer ernstig ziek, dus kreeg hij van PSV alle ruimte om bij zijn familie te zijn.

"We zullen hem waar mogelijk helpen in deze moeilijke periode in zijn leven", liet trainer Phillip Cocu op de website van PSV weten. "Dat stopt niet nu hij weer terug is op de club. Het is ingrijpend, wat hij momenteel doormaakt. We geven hem alle ruimte om zijn ritme weer te vinden."

Lestienne is blij om weer op het veld te staan. "Ik vind het prettig om weer terug op de club te zijn en hoop snel weer wedstrijden te spelen. De steun van de staf en mijn collega’s zijn erg fijn. Het helpt me. Net als de steunbetuigingen van de supporters van PSV."

Evacuaties in Duitsland vanwege WOII-bommen

Duizenden mensen in Berlijn en Koblenz hebben zondagochtend hun huis moeten verlaten, omdat bommen uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk worden gemaakt.

In Berlijn werd vrijdag een bom van 250 kilo gevonden tijdens bouwwerkzaamheden. Zo'n 11.000 mensen uit de wijk Kreuzberg zijn geëvacueerd. Twee metrolijnen kunnen niet hun normale route rijden en bussen worden omgeleid.

In Koblenz, op zo'n 470 kilometer afstand van Berlijn, zijn 5000 mensen geëvacueerd. Bij werkzaamheden op een basisschool werd een Amerikaanse blindganger van 250 kilo gevonden.

Tokkies kalken hakenkruizen op verkeersborden Assen

Een Assenaar die met zijn hond langs De Haar wandelde ontdekte dat de verkeersborden aldaar voorzien waren van hakenkruizen en onvriendelijke teksten over het nabije asielzoekerscentrum (AZC). Hij melde zijn ontdekking vervolgens aan de politie en RTV Drenthe.

'AZC weg ermee' en 'White Power' prijkt er in spuitschrift op de verkeerssignaleringen. Marco Out, burgemeester van Assen, vind het verwerpelijk en hoopt dat de lokale bromsnorren de verantwoordelijke 'kunstenaars' snel in het nekvelletje weet te grijpen.

Als taakstraf de borden weer in oorspronkelijke staat brengen is er in ieder geval niet bij, de borden zijn ondertussen al gereinigd. Het is Bromsnor nog niet duidelijk wie het gedaan hebben. Daarom is er tevens een oproep of er mensen zijn die de 'kwajongens'(m/v) bezig hebben gezien en verzoekt deze zich te melden met hun verhaal.

Beenhakker: "Deze generatie is egocentrisch niet egoïstisch"

De slechte prestaties van het Nederlandse voetbal ligt volgens Leo Beenhakker niet aan het talent, maar aan het mentale aspect van de nieuwe generatie voetballers in Nederland. Beenhakker reageert stellig in een gesprek met de NOS op de vraag of het Nederlandse voetbal in een crisis verkeert. "Ja. Je moet het ergens mee vergelijken. Als je kijkt naar het internationale voetbal dan is het crisis."

Er zijn geen schuldigen volgens de oud-trainer. "Er zijn een aantal factoren die even niet meezitten. Je bent altijd afhankelijk van het aanbod van talent. Laten we nou niet de arrogantie hebben dat we ons gewoon elk jaar weer kunnen meten met de grote voetballanden, met Duitsland, Italië, Spanje en Engeland. Kom op, we zijn een klein landje."

"We hebben gewoon een goede jeugdopleiding, dat is algemeen erkend. Alleen je hebt ook te maken met het aanbod van talent. Dat gaat met golfbewegingen. Als ik nu El Ghazi, Depay en Klaassen zie, die zijn niet slechter dan Van der Vaart en Sneijder op die leeftijd", gaat Beenhakker verder.

"Maar daar zat wel meer gif in. Het is moeilijk om met deze jochies om te gaan. Ze zijn moeilijker coachbaar. Dat kun je niet veranderen. Elke generatie heeft z'n kenmerken. Deze generatie is veel meer op zichzelf gericht. Deze generatie is egocentrisch niet egoïstisch. Ze leven in hun eigen wereld."

"Ik denk dat ik dat ook regelmatig terug zie op het veld. Ik zie elf getalenteerde goede spelers maar ik zie geen team. We moeten hier gewoon even doorheen", besluit Don Leo.

Benedict Cumberbatch heeft stalker

Benedict Cumberbatch heeft een stalker, weet Mirror. Een vrouw, die volgens de krant een obsessieve fan van de door Cumberbatch gespeelde tv-detective Sherlock is, laat regelmatig rode strikken achter bij het huis van de acteur.

Zo bond ze een rode strik aan de auto van de ster en maakte een strik vast aan zijn huis in Noord-Londen. De strikken zouden naar verluidt een verwijzing zijn naar de originele Sherlock Holmes-boeken van Arthur Conan Doyle.

Omdat Cumberbatch zich zorgen maakt om zijn eigen veiligheid en dat van zijn vrouw en baby is hij naar de politie gestapt. Deze hebben de vrouw een officiële waarschuwing gegeven, en haar verboden om nog op enkele manier contact op te nemen met de acteur. Ook heeft Cumberbatch de beveiliging bij een Londens theater waar hij momenteel op de planken staat aangescherpt.

De 39-jarige Sherlock-acteur is wel wat gewend: hij heeft hordes vrouwelijke fans die zichzelf 'Cumberbitches' noemen en bekendstaan om hun intense fascinatie voor hem. Volgens een bron dichtbij Cumberbatch vindt hij dat de vrouw in dit geval te ver gaat en ziet hij geen andere manier dan stappen te ondernemen. "Naar professionele gelegenheden gaan is tot daar aan toe, maar onuitgenodigd opduiken bij zijn huis is iets heel anders", aldus de bron.

Benedict Cumberbatch heeft stalker
Benedict Cumberbatch heeft stalker (Foto: BuzzE)

'Assad stemt in met vervroegde verkiezingen'

De Syrische president Bashar al-Assad is volgens Russische media bereid om vervroegde presidentsverkiezingen uit te schrijven. Voorwaarde is wel dat het Syrische volk het idee van vervroegde verkiezingen steunt en dat het land eerst 'bevrijd moet zijn van terrorisme".

Dat heeft Alexander Joesjtsjenko van de Communistische Partij van de Russische Federatie (KPRF) zondag gezegd tegen persbureau TASS. Joesjtsjenko sprak Assad in Damascus. De verkiezingen kwamen ter sprake tijdens een bezoek van Russische parlementariërs.

Naast presidentsverkiezingen zou Assad ook hebben ingestemd met parlementsverkiezingen en een hervorming van de grondwet.

'Assad stemt in met vervroegde verkiezingen'
'Assad stemt in met vervroegde verkiezingen' (Foto: ANP)

Halep vernedert Pennetta bij begin WTA Finals

Topfavoriet Simona Halep is de WTA Finals in Singapore zondag wervelend begonnen met een eenvoudige overwinning in haar groepswedstrijd tegen Flavia Pennetta. De Roemeense gaf slechts drie games prijs en was in iets meer dan een uur klaar met de Italiaanse die na het toernooi stopt met topsport: 6-0 en 6-3.

Het was voor Halep haar eerste partij nadat ze twee weken geleden in Peking moest opgeven met een achillespeesblessure. "Ik voel me nu weer goed. Ik speel zonder pijn en ik hoop dat dat zo blijft", reageerde ze.

Op het prestigieuze eindejaarstoernooi in Singapore strijden acht tennissters uit de wereldtop om 7 miljoen dollar aan prijzengeld. Alleen Serena Williams, de nummer één van de wereld, ontbreekt omdat zij al een punt heeft gezet achter haar seizoen.

Halep vernedert Pennetta bij begin WTA Finals
Halep vernedert Pennetta bij begin WTA Finals (Foto: ANP)

'Bodem rond boomgaard vol landbouwgif'

De teelt van appels en peren veroorzaakt flinke vervuiling van de bodem en het oppervlaktewater rond boomgaarden met pesticiden. Bovendien is dat landbouwgif schadelijk voor bijen en andere nuttige insecten. Dat stelt Greenpeace na onderzoek bij negen boomgaarden.

Op dertig bodem-, water- en appelmonsters zijn in totaal 197 sporen van 54 verschillende soorten bestrijdingsmiddelen gevonden. Het oppervlaktewater was duidelijk het meest vervuild.

Van de 48 bestrijdingsmiddelen die in watermonsters werden aangetroffen, zijn 21 zeer giftig voor in het water levende organismen. Ruim 70 procent van de bodem- en watermonsters bevatte pesticiden die niet zijn toegestaan in de EU of in de fruitteelt.

'Bodem rond boomgaard vol landbouwgif'
'Bodem rond boomgaard vol landbouwgif' (Foto: ANP)

Zelfrijdende Tesla stap verder

De ontwikkeling van een zelfrijdende Tesla is een stap verder. De Dienst Wegverkeer (RDW) heeft voor heel Europa nieuwe autopilot-software voor het voertuig goedgekeurd. Dat meldt het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

De auto bevat software die de bestuurder helpt en ondersteunt, bijvoorbeeld bij parkeren en rijden binnen de lijnen van de weg. Bij hogere snelheden moet de bestuurder de handen nog wel aan het stuur houden. De bestuurder blijft daarbij de baas over de auto, zoals de Europese regels bepalen.

Minister Melanie Schultz spreekt over een mooie nieuwe ontwikkeling op weg naar de zelfrijdende auto. 'We staan aan de rand van een nieuw tijdperk, de auto verandert de komende 20 jaar meer dan de afgelopen 100 jaar.' Het hart van de auto is straks niet meer de motor, maar de software, aldus de minister.

Zelfrijdende Tesla stap verder
Zelfrijdende Tesla stap verder (Foto: ANP)

Blair erkent 'fouten' rond oorlog in Irak

De voormalige Britse premier Tony Blair heeft spijt van 'fouten' die zijn gemaakt rond de invasie van Irak in 2003. 'Maar ik vind het moeilijk excuses aan te bieden voor het verwijderen van Saddam Hoessein', zei Blair in een interview met CNN.

De gewezen premier gaf in het gesprek toe dat sommige inlichtingen niet klopten. Zo bleek de Iraakse dictator niet te beschikken over massavernietigingswapens 'op de manier waarop we dachten.' Blair benadrukte wel dat Saddam eerder chemische wapens had gebruikt tegen zijn eigen volk.

De Brit bood verder zijn excuses aan voor 'sommige fouten rond de planning. En zeker voor onze foute inschatting van wat zou gebeuren na het verwijderen van het regime.' Na de val van de dictator laaide het sektarische geweld in Irak op. Momenteel is de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) er volop actie.

Blair onderstreepte dat nog steeds niet duidelijk is wat voor aanpak wél effectief is in dergelijke situaties. 'We hebben troepen gestuurd naar Irak. We hebben een interventie zonder troepen geprobeerd in Libië en we hebben helemaal niet ingegrepen in Syrië, waar we alleen hebben geëist dat het regime zou vertrekken.'

Blair erkent 'fouten' rond oorlog in Irak
Blair erkent 'fouten' rond oorlog in Irak (Foto: ANP)

Staatsbezoek China moet goodwill verzilveren

Koning Willem-Alexander begint zondagmiddag (lokale tijd) in China aan zijn zesde staatsbezoek sinds zijn aantreden in 2013. Het is het derde bezoek aan een Aziatisch land, na de bezoeken aan Japan en Zuid-Korea een jaar geleden. Koning Willem-Alexander en koninging Máxima worden vergezeld door drie bewindslieden een economische delegatie.

De Chinese president Xi Jinping nodigde het koningspaar uit toen hij vorig jaar zelf op staatsbezoek was in Nederland. Voor Xi was het zijn eerste Europese reis, voor de koning het eerste inkomende staatsbezoek. Het is niet altijd gebruikelijk dat een retourinvitatie zo snel komt, maar Xi stelde het op prijs dat hij in Nederland zo hartelijk was ontvangen. 

De meereizende delegatie bestaat uit vertegenwoordigers van onder andere FrieslandCampina, Philips en DSM, maar ook universiteiten en vertegenwoordigers uit het midden-en kleinbedrijf.

Het koninklijk paar, dat voor een privéreis al een week in China verblijft, heeft zondag nog een beperkt programma met voetbal en aandacht voor voedselveiligheid in de zuivelproductie. Het gebruikelijke ceremonieel volgt maandagmiddag met een begroeting door president Xi en zijn vrouw Peng Liyuan en aansluitend het staatsbanket.

Staatsbezoek moet goodwill verzilveren
Staatsbezoek moet goodwill verzilveren (Foto: ANP)

Uitslag MotoGP Grand Prix van Maleisië

De Grand Prix van Maleisië in de MotoGP is gewonnen door Dani Pedrosa. De Spanjaard won een race die gekenmerkt werd door een bizar duel tussen Valentino Rossi en Marc Marquez, die de wereldtitelstrijd mogelijk beslist kan hebben.

Bij de start hield Pedrosa vanaf poleposition de leiding, gevolgd door teamgenoot Marquez en Rossi. Andrea Iannone pakte plek vier met achter zich zijn erg sterk vertrokken teamgenoot Andrea Dovizioso. Jorge Lorenzo vertrok vanaf plek vier, maar leverde wat plekken in. Dat duurde echter niet lang, want al na ruim één ronde was de gebruikelijke slagvolgorde weer te zien: de Honda's en Yamaha's lagen op kop, gevolgd door de Ducati's.

Dat duurde voor de Ducati's dan weer niet lang, want al in de tweede ronde viel Iannone door technische problemen uit. Lorenzo pakte de tweede plek over van Marquez, die aan een gigantisch gevecht met Rossi begon. De relatie tussen de twee werd door Rossi flink op scherp gezet tijdens de persconferentie - hij betichte Marquez ervan Lorenzo te helpen in de wereldtitelstrijd - en dat was te merken. Rondenlang duelleerden de twee, waar in bijna elke bocht ingehaald werd.

Het was wachten tot het fout zou gaan en in de achtste ronde was het dan zover. Marquez kwam buitenom bij Rossi, die het helemaal zat leek te zijn. Hij hield wat in, dreef de Spanjaard naar buiten en trapte hem met Honda en al tegen het asfalt. Rossi reed vanaf dat moment een eenzame race op de derde plek, maar de raceleiding maakte al snel bekend dat het incident na de race onderzocht zou worden en diskwalificatie leek in de lucht te hangen.

Voorin was niet veel strijd meer te noteren, want Lorenzo kon de snelle Pedrosa simpelweg niet bijhouden. Iets verder naar achteren maakte vooral Bradley Smith een zeer sterke indruk. De Brit vertrok als negende en kwam utieindelijk als vierde over de streep, uiteraard geholpen door het uitvallen van Iannone, Dovizioso en Marquez. 

Op het moment van schrijven is nog niet bekend of Rossi een straf krijgt voor zijn actie.

Update 11.27 uur
Rossi heeft een relatief lichte straf gekregen en zal bij de slotrace in Valencia achteraan moeten starten. Wel mag hij zijn derde plek van Sepang en de bijbehorende punten houden. 

Details nieuw album David Bowie onthuld

David Bowie zal zijn nieuwe album Blackstar in januari 2016 lanceren. Op 8 januari wordt de Britse muzikant 69 jaar en op die datum brengt hij zijn nieuwe plaat uit.

Blackstar bestaat uit zeven nieuwe nummers en duurt 45 minuten. Het album is opgenomen in New York en wordt omschreven als 'compleet knettergek'. Volgens The Times of London is de muziek van Bowie op deze plaat beïnvloed door bands als Kraftwerk en Can.

De titeltrack van Blackstar wordt als single gelanceerd op 19 november. Het nummer wordt gebruikt als 'themasong' voor de serie The Last Panthers. De single duurt zo'n tien minuten en bevat volgens de krant "Gregoriaanse zangpartijen, een stukje soul, elektronische beats en uiteraard de unieke stem van Bowie".

Details nieuw album David Bowie onthuld
Details nieuw album David Bowie onthuld (Foto: BuzzE)

Zonneauto uit Eindhoven wint prijs gezinsauto

De Eindhovense zonneauto Stella Lux heeft zondag in Australië de prijs voor de beste gezinsauto gewonnen in de World Solar Challenge, een belangrijke race voor auto's op zonne-energie. Dit heeft de Technische Universiteit Eindhoven laten weten waar de auto is gebouwd.

De auto heeft 3000 kilometer afgelegd met twee personen aan boord en een gemiddelde snelheid van 76 kilometer per uur. In de categorie gezinsauto's wordt naast de rijprestaties ook gelet op aspecten als gebruiksgemak, kofferbakruimte en comfort.

In 2013 won het team uit Eindhoven de prijs ook al. Dit jaar was het voor het eerst dat een zonneauto tijdens de World Solar Challenge de volledige 3000 kilometer aflegt met twee personen. "Een kroon op ons werk", aldus Tom Selten, teammanager van dit jaar.

Zonneauto uit Eindhoven wint prijs gezinsauto
Zonneauto uit Eindhoven wint prijs gezinsauto (Foto: ANP)

'Noorwegen verklaart oorlog aan Nederland'

Noorwegen ligt met Nederland overhoop om de haringvangsten in het Spitsbergen gebied. Nederlandse vissersboten worden weggejaagd met het dreigement dat ze anders aan de ketting worden gelegd. De strijd barstte los toen Noorwegen op eigen gezag besloot om een zone rondom het gebied tot 200 zeemijlen tot exclusief voor de Noren te verklaren, bericht het Leids Dagblad.

Daarnaast hebben de breivikingen nog een 'eigen volk eerst' regel ingevoerd rond Spitsbergen en mag er alleen nog worden gevist door schepen die al eerder in die wateren hengelden. Geheel toevallig zijn dat alleen Noorse schepen.

Rond de oorlogszone gelden Europese quota afspraken met Rusland, IJsland, de Faeröer eilanden en de Europese Unie (EU). De EU heeft een quota van 30.000 ton in het gebied.

Overleg tussen Brussel en de breivikingen heeft tot nu toe niets opgeleverd. Een door Brussel gestuurde delegatie maakte direct rechtsomkeert na een nors Noors 'Ikke!' (Nee!). Vervolgens liet Europa het daar maar bij en is er geen verdere actie meer ondernomen.

Doden bij brand in karaokebar Indonesië

Minstens zeventien mensen zijn zondagochtend vroeg omgekomen bij een brand in een karaokebar in Indonesië. 71 anderen zijn in het ziekenhuis opgenomen, omdat ze rook hadden ingeademd, schrijft The Guardian.

De brand brak rond 01.00 uur uit in de overvolle bar in Manado, de hoofdstad van het eiland Celebes. Honderden feestgangers zaten als ratten in de val. Een paar mensen sloegen in paniek ramen in, maar daardoor konden maar weinig mensen het pand uit.

Medewerkers probeerden het vuur nog te doven met brandblussers, maar dat lukte niet. Ook de brandweer had uren nodig de brand onder controle te krijgen. Volgens ooggetuigen kwamen de brandweermannen bovendien pas een uur nadat de brand was ontstaan.

'Wilders ondermijnt parlementaire democratie'

Dat PVV-leider Geert Wilders het parlement nep noemt, is een ondermijning van de parlementaire democratie. Dat stelde de voormalige voorzitter van de Tweede Kamer, Frans Weisglas, in het programma WNL op Zondag.

"Ik zou hebben ingegrepen", aldus VVD'er Weisglas. Hij uitte daarmee kritiek op zijn opvolgster en partijgenote Anouchka van Miltenburg die niet ingreep toen Wilders tijdens een debat in de Kamer de opmerking maakte.

"Ik vind het vreselijk", aldus Weisglas, die zelf van 2002 tot 2006 Kamervoorzitter was. "Wanneer een parlementariër, een fractievoorzitter, dat zegt, is dat een ondermijning van de parlementaire democratie. Het is zelfbevlekking van je parlement."

'Wilders ondermijnt parlementaire democratie?
'Wilders ondermijnt parlementaire democratie? (Foto: ANP)

Duizenden passeren opnieuw grens met Slovenië

Slovenië ziet het aantal vluchtelingen dat binnenstroomt nog altijd toenemen. Zeker 3900 mensen kwamen van middernacht tot zondagochtend vroeg het land binnen, schrijft het Sloveense persbureau STA.

De vluchtelingen komen vanuit Kroatië de grens over bij Rigonce. Dat kleine dorpje telt slechts 170 inwoners, maar wordt afgelopen dagen overspoeld door mensen die op doortocht zijn naar onder meer Oostenrijk en Duitsland.

Slovenië heeft al meerdere malen aangegeven de grote toestroom aan vluchtelingen niet aan te kunnen. Tien Europese regeringsleiders en staatshoofden komen zondag bijeen in Brussel om een eensgezind antwoord te formuleren op de vluchtelingencrisis in de Balkanlanden en Oost-Europa. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) is daar ook bij.

Duizenden passeren opnieuw grens met Slovenië
Duizenden passeren opnieuw grens met Slovenië (Foto: ANP)

Polen kiezen nieuw parlement

Polen gaat zondag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. De conservatieve oppositiepartij Recht en Gerechtigheid (PiS) van voormalig premier Jaroslaw Kaczynski heeft volgens peilingen goede kaarten om de grootste partij te worden.

In Polen is het liberale Burgerplatform sinds 2007 aan de macht. Hoewel de economie de afgelopen tien jaar flink groeide, zijn de voortekenen slecht voor de partij van premier Ewa Kopacz. Zo werden de presidentsverkiezingen in mei verrassend gewonnen door de conservatief Andrzej Duda.

Een overwinning van PiS kan gevolgen hebben voor de Europese koers van Polen. Zo voelt de eurosceptische Kaczynski (66) weinig voor de opvang van moslims in het overwegend katholieke land. Zijn partij wil verder meer geld uittrekken voor steun aan de armen en is tegen een snelle toetreding tot de eurozone.

Kaczynski lijkt overigens niet van plan te zijn bij een overwinning zelf de regering te leiden. Hij heeft partijloyalist Beata Szydlo (52) naar voren geschoven als premierskandidaat.

Polen kiezen nieuw parlement
Polen kiezen nieuw parlement (Foto: ANP)

Hoolwerf wint schaatsmarathon in Amsterdam

Evert Hoolwerf heeft zaterdag de eerste schaatsmarathon om de Marathon Cup gewonnen. De rijder van Team Tjolk versloeg op de Jaap Edenbaan in Amsterdam na 125 ronden zijn ervaren medevluchter Ingmar Berga in de sprint. De Fransman Alexis Contin eindigde als derde. Bij de vrouwen zegevierde de Italiaanse Francesca Lollobrigida.

De pas twintigjarige Hoolwerf sprak na zijn fraaie triomf van een echte teamprestatie. "De hele ploeg heeft zich opgeofferd", zei hij voldaan.

In de wedstrijd pakten twintig rijders een ronde voorsprong op een peloton dat ook nog maar twintig man groot was. Uit de groep met een ronde achterstand forceerde Erik Jan Kooiman (Team Tjolk) de beslissende ontsnapping. Alleen Hoolwerf en Berga, van Royal A-ware/Fonterra, konden hem volgen. Onder de impulsen van Kooiman namen Hoolwerf en Berga nog een ronde op de overblijfselen van de kopgroep.

"Zonder Erik Jan hadden we het nooit gered", gaf Hoolwerf eerlijk toe. "Hij reed gewoon hele rondes op kop. Een betere knecht kan je je niet wensen. En uiteindelijk hielpen ook nog Niels Mesu en mijn neef Willem Hoolwerf mee."

Hoolwerf was Berga in de sprint net de baas. "Een schaatslengte", wist de gelukkige winnaar, die in de aanloop naar de openingswedstrijd in Amsterdam al merkte dat hij in vorm was. "Ik voelde me de hele week al goed, maar bij de eerste wedstrijd weet je nooit wat je kan verwachten. Je weet niet hoe de andere ploegen ervoor staan. Gedurende de wedstrijd kreeg ik echter steeds meer vertrouwen. Gelukkig heb ik al het goede werk van mijn ploeggenoten kunnen afmaken."

Francesca Lollobrigida heeft zaterdag in Amsterdam de marathon bij de dames op haar naam geschreven. De 24-jarige Italiaanse schaatsster was na 70 ronden de snelste in de eindsprint van het peloton. Irene Schouten eindigde op de Jaap Edenbaan als tweede, Janneke Ensing kwam als derde over de finish. Ensing zegevierde vorig jaar bij de openingswedstrijd van het nationale marathoncircuit.

Hoolwerf wint marathon in Amsterdam
Hoolwerf wint marathon in Amsterdam (Foto: ANP)

Britten bloot in achtbaan voor recordpoging

Ruim 120 mensen gaan zondag in Groot-Brittannië naar verwachting uit de kleren voor een opmerkelijke recordpoging. Ze proberen volgens de BBC een wereldrecord te breken door naakt in een achtbaan te stappen.

De recordpoging in Adventure Island in Essex is bedoeld om geld op te halen voor een ziekenhuis. Het pretpark was in 2010 al het toneel van een vergelijkbare stunt. Toen braken 102 mensen het wereldrecord door naakt een rit te maken in de attractie Green Scream. Nooit eerder zaten zoveel mensen bloot in een achtbaan.

De vorige recordpoging leverde ruim 20.000 pond op; bijna 28.000 euro tegen de huidige wisselkoersen. De organisatie hoopt dat de actie van zondag even succesvol is.

Guinness World Records heeft bevestigd dat de recordpoging is aangemeld. Een woordvoerder wenste de Britten alvast gunstige weersomstandigheden toe.

Britten bloot in achtbaan voor recordpoging
Britten bloot in achtbaan voor recordpoging (Foto: ANP)

Wintertijd weer ingegaan

De wintertijd is ingegaan. Om 03.00 uur in de nacht van zaterdag op zondag is de klok een uur teruggezet en werd het weer 02.00 uur.

De wintertijd is eigenlijk de standaardtijd. Die duurt 5 maanden, van de laatste zondag van oktober tot de laatste zondag van maart. Dat betekent voor 2016 dat op 27 maart de zomertijd weer ingaat en de klok een uur vooruit wordt gezet.

Door in de zomer langer gebruik te maken van het zonlicht, wordt energie bespaard. Als de zomertijd ook in de winter zou gelden, zou het rond de jaarwisseling 's ochtends pas rond 09.00 uur licht worden.
 
Wintertijd - De Makkers (Bron: YouTube - dedordouwers)

Wintertijd weer ingegaan
Wintertijd weer ingegaan (Foto: ANP)

Zuid-Korea beschiet boot uit Noord-Korea

De Zuid-Koreaanse marine heeft geschoten op een patrouilleboot uit Noord-Korea. De boot was in Zuid-Koreaanse wateren beland en dat werd beantwoord met vijf schoten met een machinegeweer, schrijft het Zuid-Koreaanse staatspersbureau Yonhap zondag. De boot ging zaterdag over de omstreden grens in de Gele Zee.

Noord-Korea heeft de aanval een "serieuze provocatie" genoemd. De beschieting vond plaats vlak voor een reünie deze week voor familieleden die sinds de Koreaanse Oorlog (1950-1953) gescheiden van elkaar leven. Het is de tweede keer dat de families tijdelijk herenigd worden sinds beide Korea's een wapenstilstand sloten.

Zuid-Korea beschiet boot uit Noord-Korea
Zuid-Korea beschiet boot uit Noord-Korea (Foto: ANP)

Levend monument voor slachtoffers dodendraad

De grens van het Brabantse Zundert en het Belgische Wuustwezel krijgt een levend monument van 20.000 witte krokussen. Schoolkinderen plantten donderdag de eerste 10.000 bolletjes, de rest volgt zondag tijdens de officiële openingshandeling door de burgemeesters van beide plaatsen.

De bloemenrij van 10 kilometer lang markeert de zogeheten dodendraad, een elektrische draadversperring die het Duitse leger in de Eerste Wereldoorlog neerzette tussen België en het neutrale Nederland. Op de dodendraad stond 2000 volt.

Met de versperring wilden de Duitsers voorkomen dat smokkelaars, spionnen en deserteurs de grens over trokken. Vluchtelingen die voor het plaatsen van de draad naar Nederland waren uitgeweken, waren jarenlang gescheiden van hun familie. Bij pogingen de elektrische grens te passeren, kwamen zo'n duizend mensen om.

De witte krokussen refereren aan de witte isolatoren op de dodendraad en wit is de kleur van de vrede, aldus initiatiefnemer de stichting Verhalis. Geld voor het project wordt bijeengehaald via crowdfunding.

Levend monument voor slachtoffers dodendraad
Levend monument voor slachtoffers dodendraad (Foto: ANP)

Overlast door zware regenval in zuiden van VS

De Amerikaanse staat Texas gaat zaterdag (lokale tijd) gebukt onder zware regenval. In Navarro County (Texas) moesten wegen worden gesloten en ontspoorde een goederentrein. Ook werd een onbekend aantal woningen ontruimd.

Op sommige plaatsen viel in ruim een dag tijd ongeveer 50 centimeter regen. De aanhoudende neerslag veroorzaakte overstromingen, waardoor onder meer een goederentrein van de rails spoelde. Twee medewerkers van Union Pacific konden zichzelf zwemmend in veiligheid brengen, zei een woordvoerder van de spoorwegmaatschappij tegen CNN.

Ook op andere plaatsen in Texas raakten mensen in de problemen. Zo zocht een man in de stad Temple een veilig heenkomen in een boom, nadat zijn auto vast was komen te zitten in het stijgende water. Brandweerlieden rukten uit om de man uit zijn benarde positie te bevrijden, meldde televisiezender KWTX.

Overlast door zware regenval in zuiden van VS
Overlast door zware regenval in zuiden van VS (Foto: ANP)

Auto rijdt in op toeschouwers evenement VS

Een vrouw is zaterdag met haar auto ingereden op toeschouwers van een studentenoptocht in de Amerikaanse stad Stillwater, Oklahoma. Drie mensen kwamen om het leven en meer dan 30 mensen raakten gewond. Acht slachtoffers zouden nog in kritieke toestand verkeren.

De auto ramde volgens de autoriteiten barricades en een geparkeerde politiemotor, om vervolgens op het publiek in te rijden. "We dachten eerst dat het bij de show hoorde", zei een getuige tegen lokale media. "Mensen vlogen meters de lucht in. Het waren net lappenpoppen."

Ook een andere getuige reageert geschokt. "We keken naar de optocht toen we banden hoorden piepen. Vervolgens hoorden we dat de auto spullen en mensen raakte. Er was gegil en mensen renden weg", zei de 32-jarige vrouw.

De 25-jarige automobiliste is aangehouden. De vrouw uit Stillwater wordt ervan verdacht dat ze onder invloed van alcohol was toen ze op het publiek inreed. Ze is waarschijnlijk geen student van de Oklahoma State University, die de parade organiseerde.

De beschadigde auto stond uren later nog steeds tegen tegen een straatlantaarn. De plek waar mensen werden aangereden lag bezaaid met spullen van slachtoffers, zoals tuinstoelen, kleding, dekens en waterflessen.

Auto rijdt in op toeschouwers evenement VS
Auto rijdt in op toeschouwers evenement VS (Foto: ANP)

'Blade Babe' Van Rhijn pakt wereldtitel en benadert wereldrecord

Sprintster Marlou van Rhijn heeft op het WK atletiek voor gehandicapten de wereldtitel gepakt op de 200 meter in de klasse T44, waar men met een zogenaamde blade loopt. De 24-jarige Blade Babe snelde in Doha naar een tijd van 25,75 seconden, waarmee ze haar eerder dit jaar gelopen wereldrecord tot op elf honderdsten van een seconde benaderde.

Met haar tijd bleef paralympisch- en wereldkampioene Van Rhijn de Française Marie-Amelie le Fur - vooraf gezien als enige concurrente - ruim voor. Le Fur kwam tot 26,58 seconden en pakte zilver, terwijl ook het brons met 27,30 naar Nederland ging dankzij de 19-jarige Fleur Jong. 

Dankzij het goud van Van Rhijn heeft Nederland nu zes medailles, twee van elke kleur. Eerder won wheeler Kenny van Weeghel al goud op de 200 meter. Nederland staat daarmee vooralsnog tiende op de medaillespiegel, die door het dominante China aangevoerd wordt. 

Uitslag Moto2 Grand Prix van Maleisië

De Grand Prix van Maleisië in de Moto2 is gewonnen door wereldkampioen Johann Zarco. De Fransman dankte het vooral aan een ijzersterke slotronde en boekte zo zijn achtste overwinning van het seizoen.

Bij de start reed polesitter Tom Lühti direct weg van de rest, maar Zarco kwam er al snel weer bij, gevolgd door Jonas Folger, Takaaki Nakagami, Alex Rins en Sam Lowes. Zarco nam voorin even de kop over, maar Lühti kon dat snel weer terugpakken. Na een ronde of vijf had het duo al een gat naar het koppel daarachter: Rins en Folger streden om plek drie en vier.

Halverwege de race was er voorin nog altijd weinig gebeurd, tot Rins plotseling onderuit ging. Folger kwam daardoor op een eenzame derde plek terecht, terwijl Nakagami en Lorenzo Baldassarri om plek vier aan het vechten waren. Pas in de slotrondes werd het toch nog spannend voor de hoogste klasseringen. Zarco kwam alsmaar dichter bij Lühti en in de slotronde passeerde hij de Zwitser. Die moest zich al snel gewonnen geven en kon niks anders doen dan plek twee accepteren, voor Folger.

De Bakker bereikt finale in Las Vegas

Thiemo de Bakker heeft de finale bereikt van het challengertoernooi van Las Vegas. Hoewel de Sloveen Blaz Kavcic hem flink partij gaf, was de Nederlander uiteindelijk toch sterker. Hij won met 7-6 (5), 4-6, 6-4.

De Bakker staat in de laatste ronde tegenover een andere Sloveen. Grega Zemlja versloeg in de halve finale de Amerikaan Dennis Novikov en mag het nu opnemen tegen de Nederlander.

De als zevende geplaatste De Bakker rekende in de casinostad tot dusver moeiteloos af met zijn tegenstrevers. Zo won hij in de kwartfinales met 6-1, 6-3 van de Amerikaan Michael Mmoh. Darian King uit Barbados en de Amerikaan Mitchell Krueger werden allebei verslagen met 6-2, 6-4.

De Bakker bereikt finale in Las Vegas
De Bakker bereikt finale in Las Vegas (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: ZON! of toch wolken?

Afgelopen nacht was het flink nat door een strookje regen dat over het land trok. Vandaag zal er een bonte mengeling van zon en wolken te zien zijn. In het hele land is de verwachting dat het droog blijft vandaag, met een temperatuur van zo'n 14 graden. De wind is gedraaid naar het noordwesten: in het begin is deze vrij krachtig, maar later op de dag neemt de wind iets af. 

Vandaag de tweede foto in de reeks van Rotterdam by night die ik ontving, van De Willemsbrug. Toen ik nog een Rotterdammertje was heb ik dat ding menigmaal vervloekt. Maar ja, heel lang was alleen de Maastunnel het alternatief, en dat was nog een graadje erger met de fiets, of de brommer. Wat veel mensen niet weten, is dat dit de tweede versie is van de Willemsbrug. De huidige versie ligt pas sinds 1981 op zijn plaats. 

Willemsbrug Rotterdam by night
Willemsbrug Rotterdam by night

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:

* In 1952 brengt De Geïllustreerde Pers het eerste Nederlandse exemplaar van de Donald Duck uit, als bijlage bij het weekblad Margriet.

* In 1917 vond de Oktoberrevolutie plaats. De opstand van de bolsjewieken, die de geschiedenis zou ingaan als de Oktoberrevolutie, begon (volgens de toen in Rusland nog geldende Juliaanse kalender) in de nacht van 25 oktober met het beroemde schot van de pantserkruiser Aurora op het Winterpaleis van de Tsaar, dat het hoofdgebouw van het Hermitagemuseum zou worden. 

* In 1985 overlijdt de 23-jarige kraker Hans Kok in een politiecel in Amsterdam. Hij werd nadien in de nacht van 28 op 29 oktober in het geheim begraven, omdat de politie bang was voor rellen. 

 * In 2001 werd het besturingssysteem Windows XP op de markt gebracht doo Microsoft. In de hoogtijdagen draaide zo'n 78 procent van alle computers op het populaire besturingsprogramma. 


Happy b'day Donald Duck! 

Uitslag Moto3 Grand Prix van Maleisië

Miguel Oliveira heeft op het circuit van Sepang de Grand Prix van Maleisië in de Moto3 gewonnen. De Portugees boekte zijn derde overwinning in vier races en zijn vijfde opeenvolgende toptweeklassering. Belangrijker nog, zijn gigantische comeback in de wereldtitelstrijd leeft nog altijd: hij kende meer dan honderd punten achterstand op kampioenschapsleider Danny Kent, maar heeft met één race te gaan en maximaal 25 te winnen punten nog 24 punten minder dan de Brit.

Bij de start nam Oliveira direct de leiding vanaf de derde startpositie, met Jorge Navarro, Romano Fenato en Francesco Bagnaia in zijn wiel. Polesitter Niccolo Antonelli kende een lastige start en leverde direct wat posities in. De als negende vertrokken Kent liet een moeizame start zien en viel zelfs nog wat terug: na enkele ronden reed de Brit helemaal achteraan in de kopgroep van dertien rijders - na een gezamenlijke val van Kent's teamgenoten Efren Vazquez en Hiroki Ono teruggebracht naar elf.

Halverwege de race bestond de kopgroep nog uit acht coureurs: Fenati, Brad Binder, Navarro, Oliveira, Bagnaia, Jakub Kornfeil, Kent en Antonelli, met een redelijk groot gat naar de eerstvolgende achtervolgers. Kent bleef vooral afwachten, wetende dat bij winst van Oliveira een plek bij de beste vijf voor hem genoeg zou zijn om de wereldtitel te pakken. Als de Portugees tweede zou worden had Kent genoeg aan de top-8 en dus een plek in de kopgroep.

Drie ronden voor het einde reed Oliveira op kop, met teamgenoot Binder als buffer naar de rest. Voor Bagnaia zat de race er daar na een valpartij op, wat Kent weer een plekje opleverde. Bij het ingaan van de slotronde reed de Brit op plek vijf, maar Antonelli kwam er al snel voorbij. Binder nam de leiding over, met teamgenoot Oliveira in zijn kielzog. Op het rechte stuk voor de allerlaatste bocht van de race kwam de Portugees uit de slipstream voorbij Binder en reed hij naar de zege. Kent leek af te wachten om aan het einde een aanval te plaatsen, maar dat lukte niet: de Brit werd zevende en greep opnieuw naar de wereldtitel.  

Schaatsster Ter Mors snel in Enschede

Schaatsster Jorien ter Mors heeft zaterdag tijdens wedstrijden in Enschede opnieuw een persoonlijk record én een baanrecord gereden op de 500 meter. De 25-jarige rijdster van Team Afterpay eindigde in een tijd van 38,70 seconden op ijsbaan Twente. Begin deze maand verbeterde de olympisch kampioene op de 1500 meter ook al deze twee records op de 500 meter met een tijd van 39,31.

Ter Mors komt volgende weekeinde in Enschede, haar geboorteplaats, opnieuw in actie. Dan staan de selectiewedstrijden voor de wereldbeker op het programma.

Ter Mors snel in Enschede
Ter Mors snel in Enschede (Foto: ANP)

Sexwale wil Blatter opvolgen bij FIFA

Tokyo Sexwale heeft zich zaterdag kandidaat gesteld voor de verkiezingen van het voorzitterschap van de FIFA. Dat heeft de woordvoerder van de Zuid-Afrikaan zaterdag bevestigd. "We hopen dat hij de ideale kandidaat van alle Afrikaanse landen is", zei hij.

Sexwale vertelde al eerder dat hij met de gedachten speelt om Sepp Blatter op te volgen. Hij had niet veel tijd meer, want de inschrijving voor de verkiezingen van 26 februari sluit komende maandag.

Sexwale maakte deel uit van het organisatiecomité van het WK van 2010 in Zuid-Afrika. Hij zat in het verleden samen met Nelson Mandela gevangen op Robbeneiland. De Duitse voetbalbond liet eerder al weten vertrouwen in de Zuid-Afrikaan te hebben.

Concurreren

Sexwale gaat concurreren met de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein, oud-voetballer David Nakhid uit Trinidad en Tobago en de Fransman Jérôme Champagne. Michel Platini was lang de grote favoriet voor winst van de verkiezingen. Het is echter hoogst onzeker of de voorzitter van de UEFA aan de wedloop mag deelnemen. De Fransman werd onlangs voor negentig dagen geschorst door de ethische commissie van de FIFA.

Platini kan nog steeds niet goed duidelijk maken waarom hij in 2011 een betaling van maar liefst 1,8 miljoen euro van Blatter heeft ontvangen.

Sexwale wil Blatter opvolgen bij FIFA
Sexwale wil Blatter opvolgen bij FIFA (Foto: ANP)

Turnsters Oranje na 40 jaar terug op Spelen

De Nederlandse turnsters hebben zich zaterdag bij de WK verrassend als team geplaatst voor de Olympische Spelen van Rio. In de immense ESS Hydro van Glasgow turnden Eythora Thorsdottir, Mara Titarsolej, Lisa Top, Tisha Volleman, Lieke en Sanne Wevers gezamenlijk de wedstrijd van hun leven. Het leverde het team een niet verwachte score van 222,354 punten op, goed voor de achtste plaats. In de avonduren kwam ook Zwitserland bij lange na niet aan die score.

De beste acht landen zijn rechtstreeks gekwalificeerd voor de Spelen, de landen negen tot en met zestien moeten op een kwalificatietoernooi in april in Rio strijden om de resterende vier tickets. Onder meer gastland Brazilië, Frankrijk en turntopland Roemenië zijn veroordeeld tot die omweg. Nederland was op de Spelen van Montreal 1976 voor het laatst met een team turnsters vertegenwoordigd op de Spelen.

De prestatie van de Nederlandse vrouwen kwam onverwacht. Vooraf werd eigenlijk alleen rekening gehouden met een route naar de Spelen via de achterdeur, op het zogenoemde testevent. Nu keert het zestal dinsdag ook nog terug voor de teamfinale. Lieke Wevers kwalificeerde zich als vijfde (geschoond, maximaal twee turnsters per land) voor de meerkampfinale van donderdag. Sanne Wevers en Thorsdottir komen zondag uit in de toestelfinale op balk.

Turnsters Oranje na 40 jaar terug op Spelen
Turnsters Oranje na 40 jaar terug op Spelen (Foto: ANP)

Fans steunen Martine Bijl

Een fan van Martine Bijl is een website gestart waarop iedereen zijn beste wensen voor haar kan achterlaten. Op www.voormartine.nl staan al honderden berichten en steunbetuigingen voor de presentatrice van onder meer Heel Holland Bakt, die herstelt van een hersenbloeding die haar half september trof.

Veel fans wensen Martine beterschap en laten weten met haar mee te leven. Niet alleen via de website komen beterschapswensen binnen. Omroep MAX heeft inmiddels ook al honderden kaartjes en brieven ontvangen. Deze worden allemaal doorgestuurd naar Martine, die sinds dinsdag in een revalidatiecentrum verblijft. Volgens een woordvoerder van Stage Entertainment, die de familie bijstaat, is haar gezondheid de afgelopen week vooruitgegaan.

In het revalidatiecentrum werkt ze verder aan haar herstel. "Verdere revalidatie zal daar intensief en langdurig zijn'', liet de woordvoerder weten.

Fans steunen Martine Bijl
Fans steunen Martine Bijl (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.