WK Rugby - Australië finalist na zege op Argentinië

Frank (franklop)

Australië staat volgende week zaterdag voor de vierde keer in de finale van het WK rugby. De Wallabies wonnen hun halve finale met 29-15 van Argentinië, dat hun niveau van de laatste wedstrijden niet wist te behalen. Zij stuitten keer op keer op een sterke verdediging, waarbij David Pocock de uitblinker was.

Australië kende een droomstart op Twickenham. Het werd daarin geholpen door de Pumas, die tot twee keer een grote fout afgestraft zag worden. In de eerste minuut werd een pass onderschept door Rob Simmons, die voor de snelste try van het toernooi zorgde. Amper tien minuten later liet Cordero bij een snel genomen vrije trap de bal uit zijn handen vallen. Dat leverde een scrum op voor Australië, waaruit een try volgde via Adam Ashley-Cooper. Bernard Foley benutte beide conversies en zag na tien minuten een 14-3 stand op het bord, doordat Nicolas Sanchez een penalty benutte.

Argentinië liet het er echter niet bij zitten en probeerde een bres te slaan in de Australische verdediging, die tot rust echter oppermachtig bleek. De Australiërs profiteerden enkel nog van een gele kaart voor de Argentijnen en zagen na een strakke aanval Ashley-Cooper zijn tweede try scoren. Argentinië liet een 19-9 ruststand optekenen na nog twee penalty-scores via Sanchez. Een grote kans op een try vlak voor rust ging net de mist in nadat Sanchez ,na een mooie schijnbeweging van Landajo, de bal niet goed bij Tuculet kreeg.

Ook na de rust wisten de Pumas niet door de sterke Australische verdediging te komen. Daarbij werden de Wallabies geholpen door het sterke verdedigende werk van David Pocock, die voor een aantal turnovers zorgde. Wel kwamen de Pumas halverwege de tweede helft terug tot op zeven punten, na twee benutte penalties van Sanchez; 22-15.

Tien minuten voor tijd werd het duel dan toch beslist door de Australiërs. De Argentijnen leken op na de zoveelste afgebroken aanval, waarna Drew Mitchell zich een weg baande door de uitgebluste Argentijnse verdediging. Hij passeerde zes man, gaf de bal af aan Ashley-Cooper die zijn derde try van de avond scoorde. Foley zette met een benutte conversie de tijdstand van 29-15 op het bord.

In de finale treft Australië hun buren Nieuw-Zeeland, die gisteren van Zuid-Afrika wonnen. Beide landen speelden drie keer eerder in een WK-finale, maar nog nooit tegen elkaar. Ook wonnen ze allebei twee maal een finale en verloren er één. De finale wordt volgende week zaterdag op Twickenham gespeeld.