Wakker worden met Rio 2016 als realiteit

Redactie

Een dag nadat de Nederlandse turnsters met de achtste plaats op de WK in Glasgow deelname aan de Olympische Spelen veilig stelden was het voor de tweelingzussen Lieke en Sanne Wevers zondag tijd om te genieten. "Dit is waar ik als klein meisje van droomde", zei Sanne. "Vandaag staan we op en is het gewoon de werkelijkheid."

Sanne Wevers plaatste zich daarbij als tweede achter de Amerikaanse wereldkampioene Simone Biles voor de finale op balk. Lieke kwalificeerde zich als vijfde (geschoond) voor de allroundfinale. "Nu is het wel geland", zei ze in het hotel nabij de SSE Hydro waar Oranje zaterdag een verbazingwekkende prestatie neerzette. Voor het eerst in veertig jaar heeft Nederland een turnteam op de Spelen. Het lukte zelfs de 'gouden generatie' van de WK 2001 in Gent (vijfde) niet. Toen, met onder anderen Verona van de Leur en Renske Endel, leek het vrouwenturnen op weg naar gouden tijden maar sneuvelde het team met name door intriges tussen coaches en turnsters en coaches onderling. Op het olympische kwalificatie-WK in Anaheim (2003) ging de ploeg af door een zijdeur.

Ook op de Spelen van Peking mocht Nederland maar één turnster afvaardigen. Na 2008 werd wel een omslag gemaakt. Met de tegenstellingen tussen de diverse kampen werd definitief afgerekend. Blessures verhinderden dat Nederland met een kansrijke groep een serieuze gooi naar deelname als team in Londen 2012 deed. Céline van Gerner ging wel, maakte indruk maar NOC*NSF zag te weinig potentie om het team op hetzelfde niveau te bijven ondersteunen.

Battle

De gymnastiekbond stelde Tokio 2020 als doel. "Maar in de groep leefde wel degelijk het idee dat het in Rio al kon", vertelde Lieke Wevers die eerder dit jaar op de Europese Spelen van Bakoe al aantoonde dat ze zich ontwikkeld heeft tot een buitengewoon stabiele turnster. Met een mix van routine (de zusjes-Wevers zelf en Lisa Top) en de WK-debutantes Eythora Thorsdottir, Mara Titarsolej en Tisha Volleman ging ze in Glasgow de strijd aan. Een 'battle' leveren, noemt bondscoach Gerben Wiersma dat, elkaar naar grotere hoogten stuwen.

Sanne turnde alleen de eerste twee toestellen (brug en balk) en zag daarna hoe het team steeds dichter bij een top acht-notering kwam. "Na vloer had ik wel door dat we er heel dichtbij waren. Ik heb dat bewust weggehouden bij de ploeg. Ze moesten niet met cijfers bezig zijn. Ik hamerde er alleen maar op dat ze op sprong voor een goede landing moesten gaan." Zus Lieke kreeg vermoedens: "Ik ken die blik. Ik dacht: er is iets gaande."

Wakker worden met Rio 2016 als realiteit
Wakker worden met Rio 2016 als realiteit (Foto: ANP)