FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 26 oktober 2015

Poolse conservatieven grote winnaars parlementsverkiezingen

De conservatieve oppositiepartij Recht en Gerechtigheid (PiS) van voormalig premier Jaroslaw Kaczynski is de grote winnaar van de parlementsverkiezingen zondag n Polen. In de voorlopige officiële uitslagen krijgt de partij maandag 37,6 procent van de stemmen en dat is een ruime voorsprong op nummer twee, het Burgerplatform.

Het platform krijgt ruim 24 procent. Het liberale Burgerplatform van de huidige premier Eva Kopacz was acht jaar aan de macht in Polen. De definitieve verkiezingsuitslag komt dinsdag vast te staan.

De eurosceptische Kaczynski voelt weinig voor de opvang van moslims in het overwegend rooms-katholieke land. Zijn partij wil meer geld uittrekken voor steun aan de armen en is tegen een snelle toetreding tot de eurozone. PiS beloofde in de campagne ook meer geld voor gezinnen en gepensioneerden en meer steun voor boeren.

Uitslagen bevestigen winst oppositie Polen
Poolse conservatieven grote winnaars parlementsverkiezingen (Foto: ANP)

D66 en SP tegen export honden voor leger Israël

D66 en SP willen opheldering van het kabinet over de levering van diensthonden aan het Israëlische leger door een Nederlands bedrijf. De dieren worden ook ingezet tegen demonstrerende Palestijnen op de bezette Westelijke Jordaanoever.

NRC Handelsblad meldde maandag dat een bedrijf uit Brabant al jaren honden levert aan Israël. Goederen met een militaire toepassing die door Israël kunnen worden ingezet in de Palestijnse gebieden krijgen normaliter geen exportvergunning van het kabinet.

"De SP is tegen levering van zaken die kunnen worden gebruikt voor de onderdrukking", zegt Harry van Bommel (SP). Ook Wassila Hachchi van D66 wil opheldering van minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. Zij vindt dat de export van honden voor het leger van Israël moet worden gestopt.

D66 en SP tegen export honden leger Israël
D66 en SP tegen export honden voor leger Israël (Foto: ANP)

Jan Smit op zoek naar ultieme kerstlied

Jan Smit is vanaf 11 november bij de AVROTROS te zien in zijn eigen kerstprogramma. De Volendammer reist voor O Denneboom af naar Zweden waar hij op zoek gaat naar de ultieme kersthit, meldt de omroep maandag.

Jan wordt tijdens zijn zoektocht vergezeld door 3JS, Jeroen van de Boom en Dave en Arjan van The Kik. De mannen gaan op zoek naar de ingrediënten van het ultieme kerstlied. Hiervoor worden oude kersthits onder de loep genomen en nagespeeld en de beste kerstclips worden geanalyseerd.

Het gezelschap verblijft in een blokhut. Daar krijgen ze dagelijks maaltijden voorgeschoteld van tv-kok Ramon Beuk, die voor de gelegenheid is meegereisd. Naast de muzikale verplichtingen, kijken Jan en zijn vrienden hoe de lokale bevolking zich voorbereidt op kerst en brengen ze een bezoekje aan de Kerstman.

Binnen zes afleveringen produceert Jan zijn eigen ultieme kerstnummer. De opbrengsten van het lied gaan naar Serious Request.

Jan Smit op zoek naar ultieme kerstlied
Jan Smit op zoek naar ultieme kerstlied (Foto: BuzzE)

Aantal binnenkomende asielzoekers gedaald naar 1600

Afgelopen week is het aantal asielzoekers dat in Nederland aanklopte gedaald naar 1600. De week ervoor ging het nog om ongeveer 2200 asielzoekers en de week daarvoor om 2500.

Dat blijkt maandag uit de nieuwste cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie. De afgelopen tijd varieerde het aantal mensen dat in Nederland asiel aanvroeg enorm. De wekelijkse instroom lag steeds tussen de 2200 en 4200.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff, die verantwoordelijk is voor asielbeleid, gaat vooralsnog niet uit van een dalende trend. "De instroom is nog steeds hoog. De daling van zeshonderd asielzoekers betekent alleen dat er iets minder extra bedden moeten worden geregeld. Maar de druk is niet minder. Het blijft iedere dag spannend", zei hij in een eerste reactie op de cijfers.

Balkan
Toen Dijkhoff in verband met de hoge instroom voor het eerst aandrong op de snelle realisatie van meer opvangplekken, was de weekinstroom volgens hem 1800. Daarna steeg dat aantal steeds verder.

Het is volgens hem moeilijk te voorspellen of de daling nu aanhoudt, omdat op de Balkan nog veel beweging is in de vluchtelingenstromen. Dijkhoff wijst erop dat mensen in Nederland dus niet meteen moeten gaan denken dat de extra noodopvang niet meer zo nodig is. "De mensen die de vorige weken in Nederland aankwamen zitten ook nog steeds in de noodopvang. Er moeten nog steeds meer plekken komen."

Aantal binnenkomende asielzoekers iets omlaag
Aantal binnenkomende asielzoekers gedaald naar 1600 (Foto: ANP)

Winnares Holland's Next Top Model bekend

De 20-jarige Loiza Lamers heeft maandagavond de tiende editie van de modellenzoektocht Holland's Next Top Model gewonnen. Hiermee schrijft ze geschiedenis, de bloedmooie en geweldige Loiza is namelijk de eerste transgender ter wereld die Next Top Model gewonnen heeft.

Naast de titel Holland's Next Top Model won Loiza een contract bij Touché Models ter waarde van 50.000 euro.

Loiza liet in de finale Rachel Swaab achter zich. Céline Koningstein en Lisa Kapper vielen eerder in de finale al af. Lisa, die met haar zestien jaar de jongste deelneemster aan de modellenwedstrijd was, werd derde. Céline eindigde op de vierde plaats.

Loiza wint Holland's Next Top Model
Loiza wint Holland's Next Top Model (Foto: BuzzE)

'Gezondheidsproblemen door houtkachels'

Veel mensen ondervinden rookoverlast omdat hun buren een houtkachel stoken. Dat kan leiden tot gezondheidsklachten, maar gemeenten hebben geen mogelijkheden om dan in te grijpen, zo blijkt uit onderzoek van de Gemeentelijke Geneeskundige Dienst (GGD) in Groningen, Drenthe en Friesland.

De noordelijke GGD's hebben in samenwerking met de Universiteit van Utrecht onderzoek gedaan bij gezinnen met ernstige klachten over houtrook afkomstig van de buren. In veel gevallen was de hoeveelheid fijnstof in huis te groot, meldde de GGD maandag. Behalve stankoverlast kan houtrook leiden tot irritatie van ogen, neus, keel en luchtpijp met hoesten en benauwdheid.

Het is de verantwoordelijkheid van de stoker dat houtrook geen overlast veroorzaakt. Maar als dat toch gebeurt, kunnen gemeenten daar weinig tegen doen, stelt de GGD samen met noordelijke gemeenten. Zij vinden dat de rijksoverheid moet zorgen voor een betere wet- en regelgeving. Het onderzoek van de GGD was gericht op gewone houtkachels van huishoudens. Voor grotere stookinstallaties bestaan wel wettelijke eisen.

GGD: gezondheidsproblemen door houtkachels
GGD: gezondheidsproblemen door houtkachels (Foto: ANP)

President Xi hecht aan mensenrechtendialoog

De Chinese president Xi Jinping hecht aan de mensenrechtendialoog die met Nederland wordt gevoerd. Dat zei minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) maandagavond na afloop van het staatsbanket dat de president aanbood aan koning Willem-Alexander en koningin Máxima. In zijn tafelrede stipte de koning de mensenrechten aan.

"Onze belangen zijn met elkaar verweven als zijden draden. Een weefsel dat sterk is en kwetsbaar tegelijkertijd. Dit maakt de noodzaak van nauwe banden des te groter. Nederland waardeert het bijzonder dat wij een constructieve dialoog voeren. Een dialoog over kwesties waarover wij het eens zijn, maar ook over onderwerpen waarover wij soms verschillend denken - zoals bijvoorbeeld de mensenrechten. Het voortzetten van deze dialoog helpt onze banden te versterken in deze turbulente tijd", aldus Willem-Alexander.

Minister Koenders zei dat Nederland een heel scala aan mensenrechten aan de orde heeft gesteld en stelt, zoals persvrijheid, vrijheid van meningsuiting, homorechten en rechten van minderheden. "Niet dat we ze voor de laatste keer waarschuwen, maar er is geen Europees land dat het zo consequent aankaart", zei hij.

President Xi hecht aan mensenrechtendialoog
President Xi hecht aan mensenrechtendialoog (Foto: ANP)

Enquête: zeker 58 wethouders bedreigd

In de afgelopen anderhalf jaar zijn zeker 58 wethouders bedreigd. Dat blijkt uit een enquête die de Wethoudersvereniging hield onder alle wethouders in Nederland. Bovendien hadden 27 wethouders te maken met agressie en geweld en zijn er nog eens 109 beledigd of uitgescholden.

De Wethoudersvereniging hield de enquête vanwege de toegenomen meldingen over bedreigingen de afgelopen weken. Deze bedreigingen hadden vaak te maken met de discussie in een gemeente over de komst van een asielzoekerscentrum of noodopvang voor asielzoekers.

Van alle wethouders die werden beledigd of bedreigd, deden in totaal maar 29 wethouders aangifte of maakten melding bij de politie. Volgens de Wethoudersvereniging is dit veel te laag gezien het grote aantal incidenten. "Wethouders denken misschien dat het er wel bij hoort, of ze willen niet zielig worden gevonden. Maar wij vinden het absoluut van belang dat een wethouder aangifte doet wanneer hij wordt bedreigd. Dan geef je ook aan de politie aan: ik zit in de gevarenzone", aldus voorzitter Arne Werveling.

De enquête van de Wethoudersvereniging is verstuurd naar alle 1500 wethouders in Nederland. 480 wethouders hebben gereageerd.

Enquête: zeker 58 wethouders bedreigd
Enquête: zeker 58 wethouders bedreigd (Foto: ANP)

Van Gelder: "Laat finale maar komen"

Tien jaar na zijn wereldtitel in Melbourne staat turner Yuri van Gelder normaal gesproken zaterdag opnieuw in de finale op een WK. De Brabander kwam aan de ringen tot een score van 15,533. Hoewel er dinsdagavond nog enkele landen in actie moeten komen is dat vrijwel zeker ruim voldoende.

"Mooi, ik voelde me goed. Ik wist ook dat dit met een goede oefening haalbaar zou zijn. Ik heb nog drie tienden laten liggen door een stapje na de afsprong. Laat die finale maar komen", zei Van Gelder, veelvoudig finalist maar sinds 2009 niet meer bekroond met een titel of medaille op een Europees of wereldkampioenschap.

Met het team moet hij in april naar Rio om via het zogenoemde testevent alsnog olympische kwalificatie af zien te dwingen. Individueel levert een medaille zaterdag in de ringenfinale hem een ticket voor de Spelen op.

FIA wil goedkopere motoren in Formule 1

De internationale autosportfederatie FIA werkt aan een plan om met ingang van 2017 een tweede type motor in de Formule 1 te introduceren. Die motor moet een goedkoop alternatief worden voor de huidige V6-turbo's.

De nieuwe motoren moeten een alternatief vormen voor de huidige 1.6 liter hybride V6-turbokrachtbronnen. Het is de bedoeling dat de motoren vergelijkbaar zijn met de 1.6 liter V6-turbo's, maar door simpelere techniek een stuk goedkoper worden aangeboden. De FIA wil de motoren voor zes miljoen euro per jaar aanbieden. De huidige motoren kosten al snel 18 miljoen euro. Op het moment zijn er vier leveranciers in de sport, Ferrari, Honda, Mercedes en Renault.

Turners missen rechtstreekse plaatsing Spelen

De Nederlandse turners hebben een omweg nodig om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Rio 2016. Oranje kwam maandag in de kwalificaties bij de WK in Glasgow tot een score van 341,925. Daarmee staat het team onder leiding van bondscoach Mitch Fenner vooralsnog op de elfde plaats. De beste acht landen zijn rechtstreeks gekwalificeerd voor de Spelen. De nummers negen tot en met zestien moeten in april in Rio nogmaals strijden om vier resterende tickets. Er komen nog drie landen in actie.

Het Nederlandse team bestond uit Bart Deurloo, Frank Rijken, Jeffrey Wammes, Casimir Schmidt, Yuri van Gelder en Epke Zonderland. Van Gelder staat voorlopig zesde in de tussenstand op ringen. Dat zou een finaleplaats betekenen. Deurloo is zeker van deelname aan de allroundfinale. Zonderland miste de finale aan de rekstok.

"Dit was nog steeds de beste prestatie ooit van een Nederlands mannenteam", stelde Fenner, de Welshman die het voor mogelijk hield dat Oranje 'via de voordeur' in Rio zou belanden. Hoewel tot dit jaar de zeventiende plaats het beste resultaat ooit was. "Natuurlijk ben ik teleurgesteld. Niet in hen, maar voor hen. Ze zijn een plaats in de top acht waard. Het lukte niet, er zijn fouten gemaakt maar we gaan nu comfortabel naar de volgende mogelijkheid om ons te kwalificeren. We gaan ze klaarstomen om de score te behalen die ze verdienen: 348+."

Fenner was verbaasd over de lage score (14,300) van Zonderland op rek, hoewel de Fries halfweg zijn oefening wel de fout in ging maar niet viel. "Zijn D-score was 7,2, dacht ik. Dan moet hij wel heel veel aftrek voor de uitvoering hebben gehad. Maar goed, we halen de Spelen als team. Dat is mijn overtuiging."

Turners missen rechtstreekse plaatsing Spelen
Turners missen rechtstreekse plaatsing Spelen (Foto: ANP)

Hele gezin Möllenkamp had telefoon van zaak

Woningcorporatie Rochdale heeft lange tijd de telefoonkosten van het hele gezin van Hubert Möllenkamp betaald. Dat bleek maandag tijdens het proces tegen de oud-corporatiebestuurder die in 2009 ontslagen werd. Ook heeft de aanklager vraagtekens bij betalingen die zijn gedaan met creditcards van de zaak.

Over de telefoons die gebruikt werden door zijn kinderen, verklaarde Möllenkamp dat hij dat eerder had moeten stopzetten. "Toen mijn toenmalige vrouw ziek was en later overleed, heb ik afgesproken met Rochdale dat ik kon blijven werken, mits ik te allen tijde contact kon onderhouden met mijn gezin. Vandaar die telefoons. Maar dat is te lang doorgegaan, dat geef ik toe. Een jaar na het overlijden van hun moeder hadden de telefoons van mijn kinderen wel terug gemoeten naar Rochdale."

Möllenkamp had destijds twee creditcards van de zaak. Ongeveer gelijktijdig zouden die gebruikt zijn in Nederland en in Spanje. Volgens Möllenkamp was Alberdine V., de vrouw met wie hij hertrouwde, beschermvrouwe van het project Suriscope in Suriname. Dat was een samenwerking tussen verschillende woningcorporaties. In die hoedanigheid had V. wel eens etentjes met zakenrelaties, ook in Spanje. Kosten daarvoor werden betaald met de kaart van Rochdale, 'en naar mijn weten later doorberekend aan Suriscope'.

Spanje
Alberdine V. is overigens ook verdachte in de zaak. Ze zou een valse factuur hebben opgemaakt van een kleine 190.000 euro voor consultancydiensten aan een bedrijf waar Rochdale ook zaken mee deed. Ze was maandag niet aanwezig in de rechtbank, om medische redenen.

Een weekendje in het Hilton in Antwerpen rond Möllenkamps verjaardag, werd ook betaald met een creditcard van de zaak. Volgens Möllenkamp was dat weekend hem aangeboden door Rochdale. "Ik heb helemaal niets met die stad, ik zou daar nooit uit mezelf naartoe gaan", verklaarde hij daar maandag over.

Möllenkamp woont tegenwoordig in Spanje. Tijdens zijn vakanties in dat land betaalde hij toen hij nog voor Rochdale werkte overigens ook regelmatig met zijn Rochdale-creditcard. Dat had volgens de oud-woningcorporatiebestuurder te maken met afspraken over een project voor seniorenwoningen waarbij hij in Spanje betrokken was.

Hele gezin Möllenkamp had telefoon van zaak
Hele gezin Möllenkamp had telefoon van zaak (Foto: ANP)

Vader ook verdacht van poging moord dochter

Justitie verdenkt de van moord verdachte vader van het dode vierjarige jongetje Tygo ook van poging tot moord op zijn zesjarige dochtertje. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag laten weten.

Het jongetje werd vorige week dinsdag dood gevonden in een woning aan het Frida Katz-erf in Dordrecht door de vriendin van de vader. Zij was niet de moeder van de kinderen. Het zesjarige meisje was volgens de politie ongedeerd.

De vader Remko V. (34) was nergens meer te bekennen. De politie wist hem woensdagmiddag aan te houden toen hij met zijn auto op de N3 ter hoogte van Papendrecht reed.

Dramatisch
V. is maandag voorgeleid en blijft nog zeker twee weken langer vastzitten.

De dood van het jongetje is hard aangekomen in Heinenoord, waar hij vandaan kwam. "Evenals veel buurt- en dorpsgenoten ben ik diep geschokt door dit voorval. Het is een dramatische gebeurtenis", liet burgemeester André Borgdorff weten.

Het gezin was bekend bij de jeugdhulpverlening. Bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling was zeker een melding binnengekomen over problemen bij het gezin waaruit de kinderen kwamen.

Vader ook verdacht van poging moord dochter
Vader ook verdacht van poging moord dochter (Foto: ANP)

Vernielingen in villa Monique van de Ven

In de villa van Monique van de Ven en Edwin de Vries in Blaricum zijn zondagavond vernielingen aangericht. Van de Ven en De Vries waren niet thuis, meldt De Gooi- en Eemlander.

Een doorgedraaide man drong de villa even voor tienen binnen. Ingewijden vertelden dat hij bezig was meubilair en schilderijen in de open haard te gooien. Het management van Van de Ven liet de krant weten dat er is ingebroken en geprobeerd brand te stichten.

De 23-jarige Amsterdammer die de woning binnendrong is gearresteerd. Volgens de politie was hij onder invloed van geestverruimende middelen. De verdachte heeft volgens het management niets te maken met Van de Ven en De Vries.

Vernielingen in villa Monique van de Ven
Vernielingen in villa Monique van de Ven (Foto: BuzzE)

De leukste sporttweets van week 43

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Wat kan hij zingen hè, die Frans Bauer:

De regels voor wie er naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro mogen in het hockey zijn best ingewikkeld. Maar doordat Australië kampioen van Oceanië werd ten koste van Nieuw-Zeeland mag Ierland naar Rio..... logisch toch. Ze waren in ieder geval wel blij:

Oeps:

Ze zijn overal op voorbereid bij AZ:

Dit is de beste samenvatting van de prestaties van Nederlandse clubs in Europa:

Afgelopen weekend stond de Grand Prix van de Verenigde Staten op het programma. Max Verstappen kon dit keer zelf rijden:

Het weer was niet al te best:

Dus zorgden de teams zelf maar voor hun eigen vermaak terwijl er niet gereden kon worden:

Of ze vermaakten zich met elkaar:

Het werd uiteindelijk een geweldige race. Kimi Räikkönen was niet te stoppen:

Dit was de beste samenvatting van het gevoel na het zien van de race:

Een nogal ongemakkelijk moment:

En zo vatten we de prestatie van Verstappen samen:

Een mooi moment tijdens het weekend, vaders en zonen Sainz en Verstappen:

En tenslotte zijn ze bij Lotus niet te beroerd om nog even een toespeling te maken over de aanstaan overname van Lotus door Renault:

Atleet Michel Butter presteert niet alleen op de marathon:

De Friese derby is aanstaande, en dan krijg je dit soort acties:

Dit is vrij schandalig:

Dan kijk je wel tegen iemand op:

Chelsea verloor van West Ham United en dat vond José Mourinho niet zo leuk:

Revalidatie Strootman ligt op schema

AS Roma bracht vandaag mooi nieuws naar buiten. Kevin Strootman heeft namelijk de looptraining weer hervat. De middenvelder van de Italiaanse club kampt al anderhalf jaar met problemen aan zijn knie. De laatste medische ingreep dateert van 1 september, waarbij men meer stabiliteit in zijn linkerknie wilde creëren.

Eerder vandaag werd Strootman onderworpen aan een onderzoek, waaruit bleek dat de revalidatie op schema ligt. Zo ondergaat de voormalig speler van Sparta Rotterdam en PSV fysiotherapie, traint hij in het krachthonk en liet zich vrijdag zelfs even op het veld zien voor een looptraining.

Eind januari speelde Strootman zijn laatste officiële wedstrijd voor de ploeg uit Rome. Toch is nog niet duidelijk wanneer de voetballer weer speelminuten gaat maken. Over de duur van de revalidatie deed AS Roma namelijk geen uitspraak.

Voltallig bestuur Heerenveen treedt af

In navolging van voorzitter Jelko van der Wiel is maandag het voltallige bestuur van sc Heerenveen afgetreden. Hans Vonk, Wim Dijk en Ben Takkenberg blijven voorlopig wel aan en zullen de dagelijkse leiding voor hun rekening nemen zo lang er geen nieuw bestuur is benoemd.

Het huidige stichtingsbestuur zal ook ontbonden worden zodra er voor dat orgaan een nieuwe voorzitter is gevonden. Sc Heerenveen hoopt zo een einde te maken aan de bestuurscrisis die nu de club al maanden in de greep heeft.

Voltallig bestuur Heerenveen treedt af
Voltallig bestuur Heerenveen treedt af (Foto: ANP)

Saoedische prins smokkelt drugs in privévliegtuig

Met een steeds verder dalende olieprijs moeten de welgestelden uit Saoedi-Arabië op zoek naar andere inkomstenbronnen. In Libanon is een Saoedische prins opgepakt nadat er twee ton aan amfetaminepillen werd aangetroffen in zijn privévliegtuig.

Naast de prins werden er nog vier landgenoten van hem in bewaring genomen op het vliegveld in Beiroet. Volgens de Libanese autoriteiten zou het gaan om de grootste drugsvangst ooit in het land. In het vliegtuig van de prins werden veertig tassen met pillen gevonden.

De gevonden pillen zouden van het 'merk' Captagon zijn, genaamd naar medicijnen die in de jaren '60 werden gebruikt tegen onder andere depressie en hyperactiviteit. Nadat in de jaren '80 het medicijn verboden werd omdat het amfetamine bevatte, is de naam geadopteerd voor illegaal geproduceerde pillen.

Door de oorlog in buurland Syrië is de productie en verkoop van de pillen in een rap tempo gestegen. Het wordt gebruikt om langer te kunnen doorvechten en het adrenaline-niveau kunstmatig te verhogen. Amfetamine wordt al sinds de Tweede Wereldoorlog veelvuldig gebruikt onder militairen in vechtsituaties.

Vion waarschuwt voor voorbarige conclusies

De Nederlandse vleesverwerker Vion Food waarschuwt voor het trekken van al te harde conclusies op basis van de 'vleeswaarschuwing' van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Het bedrijf wijst erop dat de data waarop de WHO zich baseert, zijn verkregen in de Verenigde Staten waar mensen gemiddeld meer vlees eten. Vion benadrukt ook dat de vleessector in Europa zich al jarenlang inspant om het zoutgehalte in vlees terug te brengen.

Volgens de onderneming is het eten van vlees niet slecht als dat met mate gebeurt als onderdeel van een gevarieerd eetpatroon en in combinatie met voldoende lichaamsbeweging.

Vion waarschuwt voor voorbarige conclusies
Vion waarschuwt voor voorbarige conclusies (Foto: ANP)

Nieuwe video Adele breekt meteen records

De eerste video die de Britse zangeres Adele in vier jaar heeft uitgebracht, is in de eerste 24 uur na publicatie meer dan 27 miljoen keer bekeken.


Adele - Hello

Volgens de entertainmentsite Vevo.com, waar de video 'Hello' exclusief is te zien, heeft de zangeres daarmee het oude record van Taylor Swift verbrijzeld. Haar 'Bad Blood'-vdeo werd in mei meer dan 20 miljoen keer in een etmaal bekeken.

Adele maakt met 'Hello' een comeback, nadat ze in 2011 met het album '21' zes Grammy Awards in de wacht had gesleept. Dat album ging 30 miljoen keer over de (digitale) toonbank. 'Hello' verschijnt op het album '25', dat in november uitkomt.

Nieuwe video Adele breekt meteen records
Nieuwe video Adele breekt meteen records (Foto: BuzzE)

Ingrepen station Schiphol nodig wegens drukte

Om de groeiende drukte op het treinstation van Schiphol op te vangen, zijn extra ingrepen nodig. Dat stellen NS en spoorbeheerder ProRail. Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur verlangt meer duidelijkheid.

De knelpunten die ProRail aangeeft, zijn uit eerdere analyses niet naar voren gekomen, schrijft Mansveld maandag aan de Tweede Kamer. Zij wil dan ook meer inzicht in bijvoorbeeld kosten en alternatieve oplossingen. De bewindsvrouw zegt wel dat ze zo spoedig mogelijk de knoop wil doorhakken omdat ze het belangrijk vindt dat de luchthaven goed bereikbaar is met de trein.

ProRail en NS willen onder meer op een perron precies aangeven waar de treinen stoppen. Ook moet een hellingbaan weg om daar de perronruimte te vergroten. Daarnaast zijn meer roltrappen nodig. Dat moet helpen bij drukte in de spits.

Ingrepen station Schiphol nodig wegens drukte
Ingrepen station Schiphol nodig wegens drukte (Foto: ANP)

VS sturen oorlogsschip naar Chinese eilanden

De Amerikaanse marine stuurt een torpedobootjager tot op 12 zeemijl (22 kilometer) van de kunstmatige eilanden die China heeft gebouwd in de Zuid Chinese Zee. Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie maandag gezegd. Met de beweging stellen de Verenigde Staten de territoriale claims van China in het gebied aan de kaak.

Het oorlogsschip komt in de buurt van de riffen Subi en Mischief in de archipel Spratly te liggen. Die lagen bij vloed onder water, totdat China ze in 2014 in eilanden veranderde.

De torpedobootjager wordt waarschijnlijk vergezeld door een vliegtuig dat kan surveilleren.

VS sturen oorlogsschip naar Chinese eilanden
VS sturen oorlogsschip naar Chinese eilanden (Foto: ANP)

MaandagMetaal #16 Keihard de nieuwe week in!

MaandagMetaal Banner (Foto: LompeHork)

Klik HIER voor de voorgaande delen.
Klik HIER voor alle tracks die voorbij zijn gekomen.

Heb jij ook vette tracks en wil je deze delen? Plemp ze in de reacties!
Zo creëren we samen 1 grote shitload aan metal! 

Dit zijn ze voor deze week! 

---

Dio - Gypsy

---

Upon A Burning Body - Scars

---

Alestorm - Drink

---

We Butter The Bread With Butter - Exorzist

 ---

Born Of Osiris kwam 23 oktober met hun 4e studioalbum genaamd Soul Sphere aan. 
Hieronder een aantal tracks die op deze plaat staan!

Born Of Osiris - Tidebinder

 

---

Born Of Osiris - The Sleeping And The Dead

---

Born Of Osiris - Free Fall

---

Succes deze week en tot de volgende!

Oud-topman Opel strategiechef bij Volkswagen

Het door het dieselschandaal geplaagde autoconcern Volkswagen heeft de voormalige topman van automerk Opel aangetrokken voor het uitstippelen van de strategie. Die nieuwe topmanager, Thomas Sedran, zal daarbij direct gaan rapporteren aan de nieuwe bestuursvoorzitter Matthias Müller.

Sedran is afkomstig van General Motors (GM), het Amerikaanse moederbedrijf van Opel. Hij was eerder verantwoordelijk voor de strategie bij dat merk en later gaf hij op tijdelijke basis leiding aan Opel. Sinds 2013 was hij de topman van de GM-dochtermerken Chevrolet en Cadillac in Europa. De 51-jarige Sedran geldt als een specialist in crisissituaties.

Sedran moet helpen Volkswagen te herstellen van het dieselschandaal, waarbij werd gesjoemeld met uitstootwaarden. Het ging daarbij wereldwijd om 11 miljoen auto's.

Eerder deze maand benoemde Volkswagen ook al een nieuw bestuurslid om toe te zien op het naleven van de regels en integriteit (compliance). Christine Hohmann-Dennhardt is afkomstig van Daimler en werkte eerder als rechter bij het Duitse hooggerechtshof. Ze wordt het eerste vrouwelijke bestuurslid bij Volkswagen ooit.

Oud-topman Opel strategiechef bij Volkswagen
Oud-topman Opel strategiechef bij Volkswagen (Foto: ANP)

Ai Weiwei overspoeld met legoblokjes

De beroemde Chinese kunstenaar Ai Weiwei is naar eigen zeggen overspoeld met aanbiedingen voor legoblokjes, nadat de Deense fabrikant van het populaire speelgoed hem een grote levering had geweigerd.

Ai Weiwei wil met de bouwsteentjes een kunstwerk maken voor een expositie over hem en Andy Warhol, die in december in de Australische stad Melbourne wordt gehouden. LEGO, die momenteel kampt met leveringsproblemen door een sterk toegenomen vraag, weigerde hem echter de gevraagde blokjes te verstrekken, meldt The Guardian.

Ai Weiwei noemde dat 'censuur en discriminatie', maar kreeg direct vanuit de hele wereld alternatieven aangeboden. Hij zei dat maandag in Berlijn, waar de politiek activist de komende drie jaar gastdocent is aan de kunstacademie.

Ai Weiwei overspoeld met legoblokjes
Ai Weiwei overspoeld met legoblokjes (Foto: ANP)

Dekker wil dat scholen meer informatie geven

Ouders en leerlingen moeten veel meer en heldere informatie krijgen over scholen in het basis- en in het voortgezet onderwijs. Op die manier kunnen ze een meer afgewogen keuze maken voor een school.

Dat vindt staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) die de komende twee jaar meer werk wil maken van het inzichtelijk maken van gegevens van en over scholen. Volgens hem moet de informatie gericht zijn op wat ouders en leerlingen willen weten en niet alleen op wat een school zelf openbaar wil maken, laat hij aan de Tweede Kamer weten.

Dekker wijst erop dat ieder kind anders is en elke ouder de keus daarom op een eigen manier maakt. "Vind je veel uren gym per week belangrijk? Of zoek je een school die gespecialiseerd is in dyslexie? En hoe tevreden zijn andere ouders en leerlingen over de school?"

Inzicht
Dit soort informatie wil hij onder meer terugzien op de website scholenopdekaart.nl. Deze site moet volgens hem hèt platform worden om scholen op belangrijke punten te kunnen vergelijken. Ook moeten ouders, maar ook leraren zelf, meer inzicht krijgen in de financiële keuzes die een schoolbestuur maakt. Daarom moeten ook de jaarverslagen van scholen standaard openbaar worden, met leesbare stukken, vindt Dekker.

Ook het ministerie van Onderwijs zelf moet meer informatie gaan verstrekken, onder meer over toetsen en schooladviezen. Meer openheid leidt volgens hem ook tot meer kwaliteit in het onderwijs omdat het schoolbesturen motiveert om evenwichtige keuzes te maken.

Dekker wil dat scholen meer informatie geven
Dekker wil dat scholen meer informatie geven (Foto: ANP)

'Rabo-employees hinderden witwasonderzoek VS'

Medewerkers van Rabobank in de Verenigde Staten hebben mogelijk een intern onderzoek naar vermeende witwaspraktijken tegengewerkt en documenten achtergehouden voor toezichthouders. Dat meldde persbureau Bloomberg maandag op gezag van bronnen rond het onderzoek.

In januari meldde Bloomberg al dat justitie in de VS onderzoekt of Mexicaanse drugsbarons een inmiddels gesloten filiaal van Rabobank vlakbij de Amerikaans-Mexicaanse grens hebben gebruikt om geld wit te wassen. Net als toen wil Rabobank niet inhoudelijk op de kwestie ingaan.

'Rabo-employees hinderden witwasonderzoek VS'
'Rabo-employees hinderden witwasonderzoek VS' (Foto: ANP)

'Geef basisscholen snel internet'

Duizenden basisscholen hebben nog geen toegang tot internet via glasvezelkabels. Daar moet iets aan worden gedaan, vindt de organisatie voor het basisonderwijs, de PO-raad. Die heeft een brief aan de Tweede Kamer gestuurd.

De PO-raad wil dat het kabinet geld uittrekt om scholen aan te sluiten op glasvezel. Voor het begin van volgend schooljaar zou dat geregeld moeten zijn. Volgens de koepel wachten bijna zes op de tien scholen in Nederland, in totaal 4425 onderwijsinstellingen, nog op snel internet.

De scholen hebben internet nodig om les mee te geven. Zo hebben steeds meer klassen digitale schoolborden.

'Geef basisscholen snel internet'
'Geef basisscholen snel internet' (Foto: ANP)

KNVB wijst aanklager op spandoek bij Vitesse

Voetbalbond KNVB heeft meldingen over discriminerende uitingen rond de wedstrijd Vitesse-Ajax maandag overgedragen aan de aanklager betaald voetbal. Op basis van de informatie kan de aanklager een vooronderzoek beginnen, laat de KNVB weten.

Op de tribune van de fanatieke aanhang van Vitesse was zondag tijdens de wedstrijd een spandoek te zien met de letters JHK. Het zou een afkorting zijn voor Joden Hebben Kanker. Het spandoek zou extra pijnlijk zijn door de recente longkankerdiagnose bij voetballegende Ajax-icoon Johan Cruijff.

Hier is het genoemde spandoek te zien, midden bovenin naast het spandoek met daarop 'sterkte Johan':

KNVB wijst aanklager op spandoek bij Vitesse
KNVB wijst aanklager op spandoek bij Vitesse (Foto: ANP)

Referendum Oekraïne kan doorgaan

Het referendum over de associatieovereenkomst met Oekraïne kan doorgaan. Amsterdammer Jeroen de Kreek was naar de Raad van State gestapt om het referendum te voorkomen, maar de hoogste bestuursrechter neemt zijn klacht niet in behandeling. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.

Volgens de rechters heeft De Kreek geen direct persoonlijk belang bij het referendum. Het maakt niet uit dat zegt dat hij opkomt voor het algemeen belang. Hij is niet-ontvankelijk en de rechters kijken daarom niet naar de inhoud van zijn klachten.

De Europese Unie sloot vorig jaar een verdrag met Oekraïne. Dat moet de economische en politieke banden versterken en kan leiden tot een vrijhandelsakkoord.

GeenPeil
Actiecomité GeenPeil vindt het verdrag een 'eerste stap naar EU-lidmaatschap van Oekraïne' en eiste daarom een raadgevend referendum. De oproep kreeg 427.939 handtekeningen, ruim meer dan de 300.000 die nodig waren voor het referendum.

De Kiesraad heeft de ondersteuningsverklaringen bekeken en concludeerde dat er genoeg geldige handtekeningen waren. Het referendum kon dus doorgaan. Daartegen ging De Kreek in beroep. Hij betwijfelt onder meer of de handtekeningen wel geldig zijn. De oud-advocaat heeft regelmatig zelf voor de rechter gestaan, onder meer voor het bedreigen van oud-premier Jan Peter Balkenende.

Het referendum wordt mogelijk begin volgend jaar gehouden. Nederland is dan voorzitter van de EU.

Referendum Oekraïne kan doorgaan
Referendum Oekraïne kan doorgaan (Foto: ANP)

UEFA werpt Infantino in FIFA-strijd

De Europese voetbalbond UEFA gooit haar secretaris-generaal Gianni Infantino in de strijd om het voorzitterschap van wereldvoetbalbond FIFA. Infantino krijgt de unanieme steun van het uitvoerend comité van de UEFA, aldus een verklaring op maandag.

Infantino lijkt het Europese alternatief voor UEFA-voorzitter Michel Platini, die zich eveneens kandidaat stelde maar zijn favorietenrol kwijtraakte door een schorsing wegens vermoedens over het aannemen van smeergeld.

De 45-jarige Zwitser Infantino is sinds 2009 rechterhand van Michel Platini bij de UEFA. "We geloven dat hij alle kwaliteiten heeft om de hervormingen bij de FIFA te leiden. Hij heeft goede relaties opgebouwd met alle belanghebbenden in het voetbal. Hij is al lang pleitbezorger van veranderingen en ontwikkelingen bij de FIFA en kan zorgen voor een frisse wind", staat in de verklaring. "We zijn verheugd dat hij kandidaat wil zijn en hij krijgt onze volledige steun om FIFA-voorzitter te worden."

De inschrijftermijn voor de FIFA-verkiezing sluit maandag. De nieuwe voorzitter en opvolger van de omstreden Sepp Blatter wordt op 26 februari gekozen.

UEFA werpt Infantino in FIFA-strijd
UEFA werpt Infantino in FIFA-strijd (Foto: ANP)

Megaproces om drugshandel

In Rotterdam begint maandag een megaproces tegen negentien verdachten van cocaïnehandel. De bende hield zich volgens het Openbaar Ministerie bezig met het regelen van drugstransporten vanuit Zuid-Amerika naar België en Nederland.

De groep was bekend in de havens van Antwerpen en Rotterdam. Computersystemen van havenbedrijven zouden zijn gehackt. Met gestolen pincodes werden containers in de haven van Antwerpen opgehaald.

Door de douane in de haven van Antwerpen zijn grote hoeveelheden drugs aangetroffen in containers die met de gestolen pincodes waren opgevraagd. Op meerdere plekken in Nederland zijn gestolen containers teruggevonden.

De groep wordt ook in verband gebracht met een spectaculaire gewelddadige overval op een drugstransport in Belgisch Limburg. Een nietsvermoedende vrachtwagenchauffeur werd tot stoppen gedwongen door drie auto's en een andere vrachtwagen. Vanuit één van de auto's werd daarbij met kalasjnikovs geschoten. Twee van de drie auto's, beide gestolen Audi's, werden een dag later uitgebrand teruggevonden. Een week later hield de politie een verdachte aan in Nederland.

Megaproces om drugshandel
Megaproces om drugshandel (Foto: ANP)

Aanslag op Belgische kazerne

Het heeft er alle schijn van dat er een aanslag is gepleegd op een paracommandokazerne in het Belgische plaatsje Flawinne.

Volgens verschillende Belgische media is er een auto dwars door de omheining van de kazerne gereden en zijn er meerdere schoten afgevuurd. In de auto zouden zich explosieven bevinden, de plaatselijke ontmijningsdienst (zoals de explosievendienst bij onze zuiderburen genoemd wordt) Bekijkt ongeveer op dit moment (11.00 uur) of dit waar is en om welke explosieven het zou gaan.

Toen soldaten de dader onder vuur namen, is hij er in zijn voertuig vandoor gegaan. De auto werd later in een naburig plaatsje gevonden.

Het Belgische leger wil voorlopig niet teveel kwijt over het incident. Men is volop informatie aan het verzamelen.

Update 12.31 uur:
De dader is in zijn kraag gevat. Dit wordt ook bevestigd door het parket van de provincie Namen. Over zijn motieven is niets bekend.

Update 17.05 uur:
De gemaskerde man die met zijn auto vandaag door een hek van een militaire kazerne heen denderde, had geen terroristisch motief. Het zou gaan om een autochtone Belg, die zelf ooit beroepsmilitair wilde worden op diezelfde kazerne, maar als 'niet geschikt' werd beoordeeld.

Eerder op de dag deed de man een poging om op een reguliere manier op de kazerne te komen, maar de toegang werd hem geweigerd. Daarop gebruikt hij zij auto maar als hekopenener. Rond half een werd de man opgepakt.

Het zou gaan om een verwarde man. Er zijn geen explosieven in de wagen aangetroffen, ook was de man niet gewapend.


Stevens gaat Hoffenheim trainen

Huub Stevens wordt de nieuwe trainer van de Duitse club Hoffenheim. De Nederlander zit aanstaande zaterdag al op de bank tijdens de uitwedstrijd tegen 1. FC Köln. De huidige trainer van de club uit de Bundesliga Markus Gisdol wordt ontslagen.

Hoffenheim heeft slechts een overwinning gehaald uit tien wedstrijden dit seizoen en staat daarmee op de voorlaatste plaats van de Duitse competitie. Vrijdag werd op eigen veld nog met 1-0 verloren van Hamburger SV.

Stevens gaat Hoffenheim trainen
Stevens gaat Hoffenheim trainen (Foto: ANP)

Verstappen: "Beste race tot nu toe"

Max Verstappen was duidelijk over zijn vierde plaats in de Grand Prix van de Verenigde Staten: "Mijn beste race tot nu toe", zei de achttienjarige Limburger op Verstappen.nl. "Als team hadden we de perfecte strategie. Het was een gok om zo lang met de zachte banden te rijden en het was op het einde nog erg spannend of we het zouden redden, maar het is wel gelukt."

De rookie van Toro Rosso lag zelfs even op de derde plaats, maar viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel ging hem tegen het einde van de race nog voorbij in de Ferrari. "Ik heb ook niet met Vettel geknokt om de derde positie, ik heb in die fase vooral mijn banden gespaard."

Verstappen had vooral genoten van de strijd. "Het was een erg leuke race, met veel gevechten, in het bijzonder met Räikkönen - alhoewel ik heb begrepen dat hij dat niet zo zag. We hebben geen fouten gemaakt. Dit was het maximaal haalbare."

Verstappen: beste race tot nu toe
Verstappen: beste race tot nu toe (Foto: ANP)

Braaf Peugeot belooft schonere auto's

PSA Peugeot Citroën heeft zijn dieselauto's door een onafhankelijke partij laten testen om mogelijke twijfels over de uitstoot van schadelijke stoffen weg te nemen. De testresultaten zullen binnenkort worden gepubliceerd. De Franse automaker, die naar eigen zeggen altijd eerlijk is geweest over de emissie van zijn diesels, beloofde desondanks maatregelen te nemen om auto's nog schoner te maken.

PSA kondigde de maatregelen maandag aan bij de presentatie van de kwartaalcijfers en verwees daarbij naar het schandaal bij branchegenoot Volkswagen. De Fransen gaven aan nooit gebruik te hebben gemaakt van 'sjoemelsoftware'. Qua omzet is de Franse automaker wereldwijd voor 42 procent afhankelijk van auto's met een dieselmotor. In Europa is het type motor zelfs goed voor ongeveer 60 procent van de verkopen.

De op een na grootste automaker van Europa zag de totale omzet in het derde kwartaal met 3,2 procent stijgen tot 12,4 miljard euro.

Braaf Peugeot belooft schonere auto's
Braaf Peugeot belooft schonere auto's (Foto: ANP)

Paus roept zigeunervolken op tot integratie

Paus Franciscus heeft de Sinti en Roma opgeroepen meer in de maatschappij te integreren, "Jullie zijn zelf de hoofdrolspelers van jullie heden en toekomst", zei hij maandag in Rome tijdens een toespraak tot 7000 zigeuners.

Grote groepen Sinti en Roma maakten afgelopen weekeinde een pelgrimstocht naar Italië vanuit ongeveer dertig landen.

De zigeuners kunnen bijdragen aan het welzijn van de maatschappij als ze zoals iedereen die de wetten respecteert en zijn plichten vervult, aldus de paus. Hij riep zijn gehoor op vooral de kinderen naar school te sturen. Mensen zonder opleiding hebben immers een probleem om op de arbeidsmarkt te komen.

Franciscus zei te weten onder welke moeilijke omstandigheden de Sinti en Roma soms leven. "We willen geen tragedies meer meemaken waarin kinderen van kou of hitte sterven, of speelbal worden van gewetenloze figuren." De tijd is aangebroken dat de eeuwenlange vooroordelen en het wederzijds wantrouwen tussen zigeuners en anderen worden afgelegd, aldus de paus.

Paus roept zigeunervolken op tot integratie
Paus roept zigeunervolken op tot integratie (Foto: ANP)

Vietnamees napalmmeisje gelaserd tegen pijn

De vrouw die als meisje wereldberoemd werd door de foto waarop is te zien hoe ze bloot en schreeuwend wegrende na een napalmaanval in Vietnam, krijgt een laserbehandeling.

De foto van Kim Phuc uit 1972 werd het iconische beeld van de Vietnamoorlog. Ruim veertig jaar later lijdt ze nog dagelijks pijn door het littekenweefsel, dat van haar linkerhand over haar arm naar haar nek loopt en een groot gedeelte van haar rug beslaat.

De nu 52-jarige Phuc is in een dermatologisch centrum in de Amerikaanse stad Miami begonnen aan een reeks laserbehandelingen die het littekenweefsel moeten verzachten en zo de pijn kunnen verlichten, meldt de zender Sky News maandag. "Al die jaren heb ik gedacht dat ik geen littekens en pijn meer zou hebben in de hemel, maar nu is de hemel op aarde voor me", zei ze.

Nick Ut
De fotojournalist Nick Ut nam de plaat, nadat het Zuid-Vietnamese leger per ongeluk het dorp Trang Bang had gebombardeerd. Het meisje gilde volgens hem: "Te heet, te heet!" Napalm blijft aan de huid plakken, dus ze kon niet van de brandende pijn weghollen.

Het meisje had brandwonden op een derde van haar lichaam en het littekenweefsel dat voor de huid in de plaats kwam is bijna vier keer zo dik als normale huid. De behandeling duurt naar schatting negen maanden.

Phuc woont tegenwoordig in Canada. De journalist won de Pulitzer Prize voor de foto.

Vietnamees napalmmeisje gelaserd tegen pijn
Vietnamees napalmmeisje gelaserd tegen pijn (Foto: ANP)

Marechaussee opgepakt voor corruptie

De Rijksrecherche heeft maandag een medewerker van de Koninklijke Marechaussee opgepakt op verdenking van corruptie. Het Openbaar Ministerie wil verder geen mededelingen over de zaak doen.

De verdachte mag behalve met zijn advocaat geen contact hebben met de buitenwereld. Deze maatregel is er om te voorkomen dat het onderzoek van buitenaf kan worden beïnvloed.

Eind vorige maand werd een andere marechaussee (27) aangehouden. Dat gebeurde omdat justitie vermoedt dat hij informatie heeft gelekt aan criminelen.

Onlangs werd weer een andere marechaussee door de rechtbank op Schiphol veroordeeld voor schending van zijn ambtsgeheim. Deze Ronald J. (35) had vanuit zijn functie toegang tot de informatie- en opsporingssystemen. Een cokesmokkelbende maakte daar gebruik van om zo te controleren of potentiële drugskoeriers veilig konden in- en uitreizen.

Marechaussee opgepakt voor corruptie
Marechaussee opgepakt voor corruptie (Foto: ANP)

Passagiers ongedeerd bij breuk landingsgestel

Passagiers van een vliegtuig van British Airways zijn maandag met de schrik vrijgekomen nadat het landingsgestel van hun toestel bij de landing was afgebroken.

De piloot had de 94 passagiers bij de nadering van het vliegveld al gewaarschuwd dat er een probleem was met het landingsgestel was, meldt de Zuid-Afrikaanse krant The Independent. Hij wist het toestel op de landingsbaan te houden, terwijl een van de vleugels over het asfalt schraapte en een regen van vonken veroorzaakte. De brandweer besproeide daarop het toestel met blusschuim.

"Het was een hele belevenis", zei een van de passagiers. "Maar niet eentje die ik wil herhalen."

Volgens een woordvoerder van British Airways is het toestel geen eigendom van de maatschappij, hoewel het voor de binnenlandse vlucht uit Port Elizabeth wel onder de vlag van de dochteronderneming Comair vloog.

Passagiers ongedeerd bij breuk landingsgestel
Passagiers ongedeerd bij breuk landingsgestel (Foto: ANP)

Getuige zaak-Mladic stierf natuurlijke dood

De Servische getuige-deskundige in het Mladic-proces die vorige week dood werd gevonden in zijn hotelkamer in Den Haag, is een natuurlijke dood gestorven. Dat blijkt uit sectie, heeft het OM maandag gemeld.

Dusan Dunjic zou donderdag voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag getuigen in de zaak tegen Ratko Mladic. De 72-jarige Mladic gaf in de jaren negentig leiding aan de Bosnisch-Servische troepen die onder meer duizenden moslimmannen uit Srebrenica vermoordden.

De politie liet vorige week al weten geen aanwijzingen te hebben dat Dunjic slachtoffer is van een misdrijf.

Dunjic werd levenloos aangetroffen door hotelpersoneel en een vertegenwoordiger van het Joegoslavië-Tribunaal. Hij legde als getuige-deskundige vaker verklaringen af voor het tribunaal.

Getuige zaak-Mladic stierf natuurlijke dood
Getuige zaak-Mladic stierf natuurlijke dood (Foto: ANP)

Levenslange schorsing na dood grensrechter

Vier voetballers die bijna drie jaar geleden verantwoordelijk waren voor de verwondingen die grensrechter Richard Nieuwenhuizen opliep bij een jeugdwedstrijd, mogen nooit meer voetballen. Een vijfde speler is voor zestig maanden geschorst. Nieuwenhuizen overleed een dag na de betreffende wedstrijd tussen Buitenboys B3 en Nieuw Sloten B1 aan zijn verwondingen.

De tuchtcommissie van de KNVB deed maandag uitspraak. Vanwege de strafrechtelijke procedure van het Openbaar Ministerie, kon de voetbalbond pas in juni van dit jaar met de zaak beginnen. De spelers waren lopende de straf- en tuchtrechtelijke procedure al voorlopig geschorst. De vijf voetballers kunnen nog tegen de uitspraak van de tuchtcommissie in beroep.

De dood van Nieuwenhuizen, begin december 2012, zorgde voor veel ophef in Nederland. Het eerste weekeinde na de dood van de grensrechter, lag het amateurvoetbal helemaal stil.

Strafverzwaring
De tuchtcommissie vond de juniorregeling, met een maximale straf van 36 maanden niet voetballen, vanwege de omvang van het incident niet op z'n plaats en sprak daarom strafverzwaring uit. Ontzetting uit het lidmaatschap van de KNVB, wat voor vier van de vijf spelers geldt, is de maximale straf in de tuchtrechtspraak van het voetbal.

De schorsing van zestig maanden voor de vijfde voetballer is op 3 december 2012 al ingegaan. Hij is minder zwaar gestraft vanwege zijn blijk van verantwoordelijkheid voor zijn daden en het duidelijk betuigen van spijt over het leed dat hij de nabestaanden van Nieuwenhuizen heeft aangedaan, aldus de tuchtcommissie.

Levenslange schorsing na dood grensrechter
Levenslange schorsing na dood grensrechter (Foto: ANP)

Hoge stralingswaarde hulpverleners Fukushima

De hulpverleners die 4,5 jaar geleden na het ongeval met de kernreactor bij Fukushima in Japan omwonenden hielpen evacueren, blijken in veel gevallen momenteel te hoge stralingswaarden te hebben. Ruim 3000 politiemensen, brandweerlieden en soldaten schoten te hulp toen de centrale na een aardbeving werd stilgelegd en na drie kernsmeltingen straling vrijkwam.

Nu blijkt dat 38 procent van de voormalige reddingswerkers een stralingswaarde heeft die uitkomt boven de verantwoorde 1 millisievert. Bij 5 procent werd zelfs een dosis van 5 tot 10 millisievert gemeten. De helpers stonden tussen 12 en 31 maart 2011 de inwoners bij die in een straal van 20 kilometer van de kerncentrale leefden. Meer dan 100.000 mensen vanwege de straling hun huis verlaten.

Ondanks angst en protesten onder de bevolking wil Japan ook weer een kernreactor in het zuidwesten opstarten. De gouverneur van Ehime, Tokihiro Nakamura, heeft inmiddels het groene licht voor reactor 3 van de energiecentrale in Ikata gegeven, meldde de Japan Times maandag.

De kerncentrale bevindt zich op het eiland Shikoku, ongeveer 750 kilometer ten zuidwesten van Tokio. In juli kreeg de energiecentrale al toestemming van de nucleaire toezichthouder voor een herstart. Dit zou nu volgend jaar kunnen gebeuren. De mensen in de regio vrezen dat zij zich in geval van een nucleair ongeval niet op tijd in veiligheid kunnen brengen. De centrale bevindt zich aan de voet van een klein schiereiland.

Hoge stralingswaarde hulpverleners Fukushima
Hoge stralingswaarde hulpverleners Fukushima (Foto: ANP)

VAE nemen slachtoffers verkrachting gevangen

Honderden vrouwen worden jaarlijks in de Verenigde Arabische Emiraten in de gevangenis gezet nadat ze zijn verkracht. Volgens de wet mag geen seks buiten het huwelijk plaatsvinden. De vrouwen kunnen maanden celstraf of zweepslagen krijgen omdat ze zich schuldig hebben gemaakt aan 'zina', meldt de BBC maandag.

Hoewel in theorie zowel mannen als vrouwen celstraf kunnen krijgen voor buitenechtelijke seks, wordt vooral zwangerschap vaak als bewijs gebruikt. Officiële cijfers zijn niet bekend, maar volgens gedetineerden, advocaten en goededoelenorganisaties gaat het om honderden per jaar. Vooral de 150.000 buitenlandse huishoudelijke hulpen in het land zijn zeer kwetsbaar.

Een Noorse vrouw werd in 2013 opgepakt nadat ze aangifte had gedaan van verkrachting door een collega. Na internationaal verzet werd de vrouw vrijgelaten. Drie jaar eerder belandde een Britse achter de tralies nadat ze had verklaard dat een ober in Dubai zich aan haar had vergrepen omdat ze seks met haar verloofde had gehad.

VAE nemen slachtoffers verkrachting gevangen
VAE nemen slachtoffers verkrachting gevangen (Foto: ANP)

Stewart verlaat AZ en vertrekt naar VS

Directeur Earnest Stewart vertrekt aan het eind van het jaar bij AZ Alkmaar om aan de slag te gaan bij de Amerikaanse voetbalclub Philadelphia Union. De club uit Alkmaar heeft dat maandag bekendgemaakt.

Stewart was meer dan vijf jaar verantwoordelijk voor het technisch beleid van AZ. De 46-jarige oud-voetballer heeft altijd de ambitie gehad terug te keren naar de Verenigde Staten om daar iets te betekenen voor het voetbal, zei hij maandag. "Die mogelijkheid doet zich nu voor. Het is ontzettend snel gegaan en daar kan ik alleen maar blij mee zijn."

Stewart werd in Nederland geboren maar heeft de Amerikaanse nationaliteit en speelde 101 wedstrijden voor het nationale team van de Verenigde Staten.

"Zijn kennis van het internationale voetbal, zijn ervaring met de ontwikkeling van voetballers en arbeidsethos maken hem perfect voor deze belangrijke rol", reageerde eigenaar Jay Sugarman van de club uit de Amerikaanse Major League Soccer (MLS).

Stewart verlaat AZ en vertrekt naar VS
Stewart verlaat AZ en vertrekt naar VS (Foto: ANP)

'Minder zout voorkomt duizenden beroertes'

Het verband tussen te veel zout en hoge bloeddruk staat al jaren vast. Nu is daadwerkelijk vastgesteld dat het aantal hartinfarcten en beroertes met respectievelijk 5 en 7 procent verlaagd kan worden door minder zout in voedingsmiddelen te stoppen. Dat concludeert Marieke Hendriksen in een promotieonderzoek bij het RIVM en Universiteit Wageningen.

Nederlanders krijgen ruim meer zout binnen dan de aanbevolen maximale hoeveelheid van 6 gram per dag. Ongeveer 80 procent van de dagelijkse zoutconsumptie komt uit bewerkte voedingsmiddelen. Wanneer het zoutgehalte van bewerkte voedingsmiddelen wordt gehalveerd, daalt de dagelijkse inname uit deze voedingswaren met 2,1 (vrouwen) tot 2,9 gram (mannen). "In dat scenario zouden de komende twintig jaar bijna 30.000 hartinfarcten en ruim 53.000 beroertes kunnen worden voorkomen", stelt Hendriksen.

'Minder zout voorkomt duizenden beroertes'
'Minder zout voorkomt duizenden beroertes' (Foto: ANP)

Toyota weer nummer 1 ten koste van VW

Toyota is weer de nummer 1 op de ranglijst van autofabrikanten die wereldwijd de meeste auto's verkopen. Het Japanse concern heroverde die positie op het door het dieselschandaal geplaagde Volkswagen.

Toyota meldde maandag in de eerste negen maanden van dit jaar 7,49 miljoen auto's te hebben verkocht. VW had eerder deze maand een verkoopcijfer van 7,43 miljoen auto's bekend gemaakt over die periode tot en met september. Voor beide autofabrikanten kwam dat overigens neer op een daling van 1,5 procent op jaarbasis.

De Duitse fabrikant voerde tot nu toe de ranglijst aan op basis van de verkoopcijfers over het eerste halfjaar.

Toyota weer nummer 1 ten koste van VW
Toyota weer nummer 1 ten koste van VW (Foto: ANP)

Albert Heijn haalt flesjes met sap terug

Albert Heijn haalt flesjes sap met avocado en spinazie uit de winkel. In deze 'superjuice' zijn door een fout verkeerde ingrediënten terechtgekomen. In de flesjes met als houdbaarheidsdatum 29 oktober zit sap met spinazie en selderij. Dat heeft de supermarktketen laten weten.

Het drinken van de sap kan schadelijk zijn voor de gezondheid van mensen die een allergie hebben voor selderij.

Klanten kunnen de flesjes terugbrengen naar de winkel en krijgen het aankoopbedrag terug.

Albert Heijn haalt flesjes met sap terug
Albert Heijn haalt flesjes met sap terug (Foto: ANP)

'Maximale hypotheek tweeverdieners omhoog'

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) dringt erop aan dat de maximale hypotheek voor tweeverdieners wordt verhoogd. In een maandag uitgebracht advies aan het kabinet pleit het instituut ervoor dat huishoudens met twee inkomens iets meer kunnen lenen omdat zij netto steeds meer overhouden, vergeleken met eenverdieners.

Het Nibud stelt voor om bij het bepalen van de hypotheeklasten in geval van tweeverdieners voortaan het laagste salaris voor de helft mee te nemen. Nu is dit nog voor een derde. Verder wijkt het advies over de hele linie niet veel af van dat van vorig jaar.

Volgens de becijferingen van het Nibud hebben de Nederlandse huishoudens in 2016 gemiddeld genomen nagenoeg evenveel ruimte om te besteden aan hun hypotheek als dit jaar. Daarbij is ook rekening gehouden met de doorwerking van de afbouw van bijvoorbeeld heffingskortingen en andere overheidsmaatregelen.

'Maximale hypotheek tweeverdieners omhoog'
'Maximale hypotheek tweeverdieners omhoog' (Foto: ANP)

Stichting Platform noemt pers leugenachtig

Stichting Platform Stop Racisme en Uitsluiting heeft schijnbaar maling aan mensen die moeite hebben met antisemitische uitspraken. Op de dag van de herdenking van de Kristalnacht in Amsterdam is een van de sprekers een Hamas-sympathisant, die zelfs door haar eigen familie als 'antisemitisch' omschreven wordt.

Mevrouw Zoabi, nota bene een Arabisch lid van de knesset, heeft in het verleden uitspraken gedaan die wat verder gaan dan kritiek op Israël. Enkele pareltjes van haar waren:

  • Ik kan het kidnappen van Joodse jongens geen terreur noemen. Het incident is een gevolg van Israëlische oorlogsmisdaden. Kidnappers zijn geen terroristen. Zij moeten dit middel gebruiken totdat Israël wakker wordt. Als de jongens worden gedood, is dat Israël’s schuld.

  • Palestijnen moeten tot intifada overgaan en Israël aanvallen, in plaats van te onderhandelen.

  • De IDF (Israëlische leger) is erger dan IS. Die doden één persoon tegelijkertijd met een mes, terwijl de IDF dozijnen Palestijnen tegelijkertijd doodt met een druk op de knop. De IDF is niet minder terroristisch dan degenen die onthoofden.

  • IS is een gewelddadige en wrede organisatie, maar in tegenstelling tot de IDF hebben ze nooit misdaden tegen de menselijkheid gepleegd.

  • Israël heeft geen recht op een normaal leven. Israël heeft geen recht in veiligheid te leven zolang het bezetter is.

Voor Stichting Platform is dit blijkbaar geen enkel beletsel om evengoed deze dame spreektijd te gunnen op een dag die bedoeld was om deze verschrikkelijke gebeurtenis te herdenken. Het lijkt erop dat de herdenking van de moord op joden in Duitsland wordt omgetoverd in een pro-Palestijns feestje, iets dat vaak in de praktijk uitdraait op een anti-Israël of zelfs anti-joods feestje.

Op een uitgebreid mailtje dat de Stichting op het antisemitische karakter van mevrouw Zoabi wijst en bovenstaande uitspraken nog eens aanstipt, reageert Platform als volgt: 

'Wij verwijzen graag naar de verklaring over de Kristallnachtherdenking op onze website.
Over leugens in de pers m.b.t. deze herdenking kunt u ook terecht bij abu-pessoptimist.blogspot.nl.
Met vriendelijke groet PSRU'. 

Hiermee stellen zij wellicht dat er niets op mevrouw Zoabi aan te merken valt en dat de leugenachtige pers allerlei nare dingen over haar verzinnen.

In het verleden werkte het Platform nog samen met het Centraal Joods Overleg (CJO), maar die laatste heeft een einde aan de samenwerking gemaakt toen Platform steeds meer een koers ging varen die het CJO een doorn in het oog was. Op hun eigen website stellen ze: "In 2010 deed het Centraal Joods Overleg (CJO) de herdenking in de ban. Het CJO vond de herdenking ”te links”, en was ertegen dat ook critici van Israël eraan deelnamen en wilde bovendien een herdenking die uitsluitend gewijd was aan het herdenken van slachtoffers van de Holocaust. Sindsdien zijn er helaas twee herdenkingen in Amsterdam." 

Op de herdenking van het CJO, bij de Portugese synagoge, is een van de sprekers Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam. Zoals Platform al stelt, zijn er die dag twee herdenkingen. Die van Platform zal tweehonderd meter verderop plaatsvinden, bij het stadhuis.


'Geen steekpenningen maar leningen'

Het waren allemaal leningen, die terugbetaald zouden worden nadat oud-Rochdale-topman Hubert Möllenkamp met pensioen zou gaan. Zo verklaarden Möllenkamp en Henk O. maandag voor de rechtbank in Amsterdam. Daar staat Möllenkamp terecht voor onder meer het aannemen van steekpenningen, belastingfraude en witwassen.

O., een van de zakenpartners van Möllenkamp, wordt ervan verdacht de bestuurder te hebben omgekocht met onder meer dure Mercedessen en hoge geldbedragen.

Volgens O. wist iedereen in het vastgoed- en corporatiewereldje dat Möllenkamp een grote zak geld zou meekrijgen bij zijn pensioen. Het zou gaan om ongeveer twee miljoen euro. Op dat moment zou hij zijn leningen kunnen aflossen.

'Geen steekpenningen maar leningen'
'Geen steekpenningen maar leningen' (Foto: ANP)

'Bewerkt vlees in zelfde klasse als asbest'

Bewerkt vlees is kankerverwekkend, rood vlees is mogelijk kankerverwekkend. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties heeft maandag officieel gewaarschuwd voor het vlees.

Het gaat om vleessoorten die bewerkt zijn zodat ze langer houdbaar zijn of een sterkere smaak krijgen zoals (knak)worstjes, hamsoorten en ingeblikt vlees. Bewerkt vlees staat in de gevaarlijkste categorie, Groep 1. Dat is 'gebaseerd op voldoende bewijs dat het eten van bewerkt vlees darmkanker veroorzaakt', aldus de WHO. Volgens de organisatie neemt het risico op darmkanker met 18 procent toe 'voor elke 50 gram bewerkt vlees die dagelijks wordt gegeten'.

Bewerkt vlees staat in Groep 1 naast stoffen als arseen, asbest, cadmium, chroom-6 en plutonium-239. Op de lijst staan ook ziektes als chronische hepatitis C, hiv, hpv (het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt) en omstandigheden als luchtvervuiling, zonnestraling en röntgenstralen.

Rood vlees staat een trapje lager, in Groep 2A. Volgens de WHO is er 'beperkt bewijs' dat het eten van rood vlees kanker veroorzaakt.

'Bewerkt vlees in zelfde klasse als asbest'
'Bewerkt vlees in zelfde klasse als asbest' (Foto: ANP)

Twee ton drugs gevonden in vliegtuig

De Libanese autoriteiten hebben op de internationale luchthaven van Beiroet twee ton drugs gevonden aan boord van een privévliegtuig. Vijf burgers uit Saudi-Arabië zijn aangehouden, aldus veiligheidsbronnen.

Het vliegtuig stond op het punt verder te vliegen naar Saudi-Arabië. De politie vond veertig zakken met amfetaminepillen aan boord. Volgens het Libanese nationale persagentschap gaat het om de grootste drugsvondst ooit op de luchthaven van Beiroet.

Twee ton drugs gevonden in vliegtuig
Twee ton drugs gevonden in vliegtuig (Foto: ANP)

Zware aardbeving treft Afghanistan

Maandagochtend heeft er een zware aardbeving plaatsgevonden in Hindu Kush (Afghanistan). De schok van 7.7 op de schaal van Richter werd gevoeld in Pakistan, India en het oosten van Oezbekistan. Het Pakistaanse aardbevingsinstituut heeft de beving vooralsnog als 8.1 aangemerkt. De diepte van de beving is afgesteld op 210 kilometer. Dit kan van cruciaal belang zijn voor de schade en het aantal slachtoffers. Bevingen op grotere diepte zijn vaak aan de oppervlakte minder dodelijk. 

In 2005 werd Pakistan opgeschrikt door een aardbeving van vergelijkbare kracht. Toen werd vooral de provincie Kashmir zwaar getroffen. Destijds kwamen ruim 85.000 mensen om het leven. De beving van toen had een kracht van 7.5 op de schaal van Richter en vond plaats op een diepte van 15 kilometer. 

Update 14.00 uur:
Het dodental bij de aardbeving in Afghanistan en Pakistan is inmiddels opgelopen tot 124. Er zouden bij de beving meer dan duizend mensen gewond zijn geraakt. Vermoedelijk is dit voor deze regio de zwaarste aardbeving in zestig jaar. Diverse landen hebben al hulp aangeboden. Veel mensen liggen nog onder het puin en aardverschuivingen hebben wegen afgesloten. Bepaalde regio's zijn dan ook afgesneden van de buitenwereld en het telefoonverkeer ligt nog plat. Ook uit de provincie Peshawar komen veel meldingen van schade. 

Update 11.52 uur:
Het dodental is inmiddels gestegen tot zevenendertig. In de provincie Talooqan kwamen onder andere 12 meisjes om het leven toen ze probeerden te ontsnappen uit hun school die tijdens de beving dreigde in te storten. Op diverse plaatsen in Afghanistan en Pakistan zijn aardverschuivingen gezien. Het is nog onbekend of daarbij ook slachtoffers zijn gevallen. Ook uit plaatsen als Kalam, Kidam en Manikyal komen meldingen van flinke schade. Ook worden er op twitter foto's gedeeld van de ontstane schade, waaronder deze foto van een auto die door de pui van een showroom is gevallen.

Hou voor meer nieuws ook het topic in ons nieuwsforum in de gaten! 

Meer nieuws volgt.

Weer miljoenenverlies voor Vitesse

Vitesse heeft ook afgelopen seizoen financieel verlies geleden. Het tekort kwam uit op 10,5 miljoen euro maar directeur Joost de Wit was maandag blij dat de gepubliceerde jaarcijfers laten zien dat de omzet stijgt en de kosten dalen.

Een seizoen eerder bleef het verlies nog beperkt tot 4,4 miljoen euro. Vitesse verklaart het verschil door het vertrek in dat boekjaar van enkele grootverdieners en de transfers van Wilfried Bony en Marco van Ginkel die veel geld opleverden. De verkoop afgelopen zomer van Davy Pröpper aan PSV is nog niet opgenomen in de cijfers van Vitesse omdat hij na 30 juni is vertrokken.

Vitesse blijft naar eigen zeggen binnen de regels van Financial Fair Play en dat betekent dat de club mag meedoen aan Europees voetbal als het lukt om te kwalificeren.

Kostenbeperking

De Russische grootaandeelhouder van Vitesse Alexander Tsjigirinski dekt het verlies.

De Wit: "We willen vooral de omzet verhogen en kosten beperken. Zoals vorig jaar al is gezegd is dat een proces voor de lange termijn. Er is dekking voor het verlies en omdat Vitesse geen schulden heeft en juist beschikt over een positief eigen vermogen, kan worden gesteld dat we op de goede weg zijn, al zijn we er nog niet."

Weer miljoenenverlies voor Vitesse
Weer miljoenenverlies voor Vitesse (Foto: ANP)

'Geen jeugdlonen meer bij De Bijenkorf'

Het personeel van De Bijenkorf krijgt in de nieuwe cao een 50 procent lagere toeslag voor werken op zondag, maar in ruil daarvoor worden de jeugdlonen in drie stappen tot 2018 afgeschaft. Bovendien kunnen de medewerkers aanspraak maken op een budget voor persoonlijke ontwikkeling. De vakbonden FNV en CNV hebben hierover een principeakkoord bereikt met de directie van het warenhuisbedrijf.

Volgens CNV-onderhandelaar Martijn den Heijer is de afspraak over het afschaffen van de jeugdlonen uniek voor de detailhandel en geldt dat ook voor de introductie van het persoonlijk budget.

De cao geldt voor 2800 medewerkers, van wie 10 procent jonger is dan 23 jaar.

'Geen jeugdlonen meer bij De Bijenkorf'
'Geen jeugdlonen meer bij De Bijenkorf' (Foto: ANP)

Pc-gamers opgelet: Fallout 4 krijgt Nvidia Gameworks-ondersteuning

Fallout 4, de langverwachte opvolger in het Fallout-universum, krijgt ondersteuning voor Nvidia Gameworks-effecten. Deze techniek zorgt voor mooiere grafische effecten op Nvidia-hardware, maar kan daarnaast ook als gevolg hebben dat Fallout 4 slechter performt op AMD-hardware, of dat de extra effecten überhaupt niet beschikbaar zijn. 

GameWorks is een technologie (API) die simpel gezegd kan zorgen voor verbeterde graphics, zoals realistischere schaduwen, verbeterde lichteffecten, haarsimulatie en zgn. ambient occlusion. In de gamesindustrie is dit stokpaardje van Nvidia al vaker onderwerp van discussie geweest, voornamelijk vanwege de oneerlijke concurrentiepositie die Nvidia zich toe-eigend ten opzichte van aartsconcurrent AMD, maar ook van vele ontwikkelaars die het werken met GameWorks een drama noemen. Ontwikkelaars die een deal sluiten met Nvidia voor het gebruik van een van de GameWorks-modules, zoals PhysX of VisualFX, wordt verboden om samen te werken met AMD.

Recente voorbeelden van dergelijke voordeeltjes van Nvidia zijn Batman: Arkham Knight en The Witcher 3, waarbij de implementatie in Arkham Knight allesbehalve vloeiend verliep. In The Witcher 3 was vooral het 'HairWorks'-gedeelte een punt van discussie. Deze techniek zou een realismeboost geven aan het haar van ingame-personages, maar deze extra feature eiste zoveel van de resources dat het voor veel gamers juist een aanzienlijke boost aan de framerate gaf wanneer HairWorks uitgezet werd.

Het is momenteel nog niet bekend of de extra GameWorks-effecten (goed) zullen werken op AMD-hardware. Het zal in Fallout 4 gaan om optionele features, die desgewenst aan of uitgezet kunnen worden. Tweakers.net wees nog uit dat de recent uitgegeven systeemeisen wijzen op een discrepantie: de 'zwakste' videokaarten waarop de game zou moeten kunnen draaien zijn een Nvidia GTX 550Ti of een AMD Radeon HD 7870. Dit is opmerkelijk, omdat de Radeon-kaart een stuk nieuwer en krachtiger is dan de Nvidia-tegenhanger.

Koning stipt mensenrechten aan in tafelrede

Koning Willem-Alexander heeft maandagavond gesproken over het verschil van mening dat Nederland en China hebben over mensenrechten. Hij deed dat in zijn tafelrede bij het staatsbanket dat de Chinese president Xi Jinping hem aanbood in de Gouden Zaal van de Grote Hal van het Volk.

"Nederland waardeert de constructieve dialoog die we voeren. Een dialoog over zaken waarover we het eens zijn, als ook over zaken waarover we soms van mening verschillen, zoals mensenrechten." Volgens de koning kan het handhaven van deze dialoog helpen om de onderlinge banden in deze turbulente tijd te versterken.

Koningin Máxima was aanwezig bij het diner, haar eerste en enige optreden op de tweede dag van het staatsbezoek. De koningin heeft een nierbekkenontsteking opgelopen, zo werd eerder maandag bekendgemaakt.

Koning stipt mensenrechten aan in tafelrede
Koning stipt mensenrechten aan in tafelrede (Foto: ANP)

Voorzitter stapt op bij sc Heerenveen

Voorzitter Jelko van der Wiel stapt op bij sc Heerenveen. Van der Wiel meent dat hem het werken onmogelijk is gemaakt, zei hij maandag op een persconferentie.

Bij de Friese voetbalclub woedt al langer een machtsstrijd en aan de stoelpoten van de voorzitter werd al langer gezaagd. Eerder deze maand vertrok voorzitter Anne Hettinga van het stichtingsbestuur al omdat hij werd bedreigd door een deel van de Friese aanhang en vorige week stapte hoofdtrainer Dwight Lodeweges op vanwege de tegenvallende sportieve resultaten.

Voorzitter stapt op bij sc Heerenveen
Voorzitter stapt op bij sc Heerenveen (Foto: ANP)

Eneco neemt softwarebedrijf volledig over

Eneco wordt volledig eigenaar van softwarebedrijf Quby, de ontwikkelaar van de zogenoemde slimme thermostaat Toon. Dat meldde het energiebedrijf maandag. Financiële details over de transactie worden niet bekendgemaakt.

Eneco had al sinds twee jaar een belang van 53 procent in het in 2004 opgerichte Amsterdamse softwarebedrijf en verkocht de afgelopen jaren in Nederland 175.000 Toons. Met dit apparaat kunnen huishoudens meer grip krijgen op hun energiekosten. Eneco wil nu met Toon internationaal de boer op gaan.

Quby, dat ongeveer honderd medewerkers heeft, behoudt een zelfstandig management. Mede-oprichter Ivo de la Rive Box wordt de nieuwe topman,

Eneco neemt softwarebedrijf volledig over
Eneco neemt softwarebedrijf volledig over (Foto: ANP)

'Brussel wist al langer van gebrekkige test'

Topambtenaren van de Europese Commissie waarschuwden al eerder voor de hiaten in de tests die de uitstoot van auto's meten. Dat blijkt uit interne documenten in Brussel waar de Britse zakenkrant Financial Times de hand op heeft weten te leggen.

Ondanks waarschuwingen van de toenmalige EU-commissaris voor Milieu Janez Potocnik twee jaar geleden, liet Brussel de hiaten in de regelgeving bestaan. Daardoor had Volkswagen, als de milieuwaakhond in de VS het gesjoemel met software niet had blootgelegd, zelfs tot 2017 deze mazen in de wet kunnen uitbuiten.

Doordat het schandaal werd ontdekt is ook Brussel nu wakker geschud. Europarlementariërs pleiten nu op korte termijn voor strengere tests voor dieselauto's.

Beleidsbepalers oneens
Potocnik waarschuwde onder meer voor een "significant verschil" tussen de manier waarop auto's presteren in de praktijk in vergelijking met laboratoriumtests. Hij hekelde ook de terughoudendheid van Brussel om het "overduidelijke falen" aan te pakken en verkeerde daardoor regelmatig in een "ongemakkelijke positie". Zijn waarschuwing was gericht aan zijn collega-commissaris Antonio Tajani die belast was met industrieel beleid.

Hij drong er bij Tajani op aan autofabrikanten strenger aan te pakken. De verschillen in de testmethodes zouden al in 2011 zijn ontdekt door een interne onderzoekscommissie. Volgens de Financial Times is de briefwisseling tussen Potocnik en Tajani het duidelijkste bewijs dat de beleidsbepalers van de EU het niet eens waren over hoe de problemen met emissietesten te tackelen.

'Brussel wist al langer van gebrekkige test'
'Brussel wist al langer van gebrekkige test' (Foto: ANP)

Geen pc-versie Halo 5, aldus Microsoft

Aaron Greenberg, hoofd-marketing bij de Xbox-divisie van Microsoft, heeft op Twitter in niet mis te verstane woorden duidelijk gemaakt dat een pc-versie van Halo 5: Guardians niet in de pijplijn zit. Dit is enigszins tegenstrijdig met eerdere berichten van Frank O'Connor, hoofd-ontwikkelaar bij 343 Industries, die aangaf dat een pc-versie aannemelijk zou zijn.

O'Connor zei vorige week tijdens een livestream van Halo 5 nog dat een pc-versie van de game ontwikkelen niet al te ingewikkeld is, en derhalve een logische beslissing zou zijn. Dit in verband met het gebruik van een aangepaste Windows 10-versie die op Xbox One draait, die qua architectuur naadloos zou aansluiten op de desktopvariant van Windows 10.

Dat Halo-games ook naar Windows komen is allesbehalve vanzelfsprekend. Alleen de eerste twee delen kwamen naar pc, alle daarop volgende delen werden exclusief voor Xbox uitgebracht.

Morgen is de releasedatum van Halo 5: Guardians. FOK!Games heeft al een review online staan, bekijk 'm hier.

Wie is schuldig aan #SepangClash?

Tijdens de Grand Prix van Maleisië in de MotoGP ging het zondag fout op het circuit van Sepang. Valentino Rossi en Marc Marquez lagen met elkaar in de clinch, wat na een rondenlang gevecht resulteerde in het tegen het asfalt gaan van de Spanjaard Marquez. Sindsdien wordt er onophoudelijk discussie gevoerd over de schuldvraag. De raceleiding gaf de negenvoudig wereldkampioen Rossi een straf - hij moet bij de slotrace als laatste starten - maar was dat wel terecht? Wie heeft schuld aan het ongeval? Beelden zijn onder meer hier en hier (helikopter) te zien.

Launchtrailer voor Darksiders II: Deathinitive Edition

Hack 'n slash-game Darksiders II uit 2012 krijgt een reboot op de huidige generatie consoles (PlayStation 4 en Xbox One). De opgepoetste versie, genaamd de Deathinitive Edition, gebruikt een getweakte variant van de game-engine uit het origineel, waardoor e.e.a. grafisch een behoorlijke boost krijgt.

Darksiders II: Deathinitive Edition draait op een 1080p-resolutie en bevat alle DLC die tot nu toe uitkwam voor de game. Naast grafisch mooiere level- en omgevings-textures, zijn ook de visuals van character models op de schop gegaan.

In Darksiders II speel je Death, een van de vier ruiters van de Aopocalyps. Samen met je paard Despair is het je taak om allerhande duivels gespuis aan gort te meppen. Net als in deel 1, waar je nog als horseman War speelde, ligt de focus in de game op hack 'n slash, maar wordt dit op aangename manier afgewisseld door puzzelelementen.

De Deathinitive Edition komt op 27 oktober uit voor PlayStation 4 en Xbox One, met een adviesprijs van 30 euro.

Sjeik Salman ook in de race voor FIFA

Sjeik Salman bin Ebrahim al-Khalifa uit Bahrein heeft zich officieel kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van wereldvoetbalbond FIFA. Volgens het nationale persbureau van Bahrein heeft de voorzitter van de Aziatische voetbalfederatie zondag het nodige papierwerk ingeleverd bij het hoofdkantoor van de FIFA in Zürich.

Sjeik Salman steunde oorspronkelijk UEFA-voorzitter Michel Platini maar de Fransman is door een schorsing in de problemen geraakt en zijn favorietenrol kwijtgeraakt. Het is de vraag of Platini nog aan de verkiezing mag deelnemen.

De inschrijftermijn voor de voorzittersverkiezing bij FIFA sluit maandag. De overige kandidaten zijn de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein, oud-voetballer David Nakhid uit Trinidad en Tobago, de Fransman Jérôme Champagne en de Zuid-Afrikaan Tokyo Sexwale.

De wereldvoetbalbond staat door een groot corruptieschandaal onder grote druk.

Sjeik Salman ook in de race voor FIFA
Sjeik Salman ook in de race voor FIFA (Foto: ANP)

Dijkhuizen trainer van NAC

Marinus Dijkhuizen is maandag gepresenteerd als de nieuwe trainer van NAC Breda. De voormalig profvoetballer volgt Robert Maaskant op die begin deze maand werd weggestuurd omdat er geen vertrouwen was dat hij de resultaten van de gedegradeerde club in de Jupiler League nog zou kunnen verbeteren.

NAC wil zo snel mogelijk terugkeren in de eredivisie maar kende een beroerde start in de Jupiler League. De ploeg staat met vijf overwinningen uit elf wedstrijden op de zesde plaats in de competitie.

Dijkhuizen werd in september na acht competitiewedstrijden ontslagen bij Brentford, een club die uitkomt in het Championship, het tweede niveau in Engeland. Daarvoor was hij hoofdtrainer van Excelsior, de Rotterdamse club die hij naar de eredivisie leidde.

Dijkhuizen trainer NAC
Dijkhuizen trainer NAC (Foto: ANP)

Twee ton verlies op verkoop huis Ben Saunders

Ben Saunders heeft enorm verlies geleden op de verkoop van zijn woning in Hoorn. Het was al bekend dat de zanger een verlies van minstens 100.000 euro zou moeten incasseren, maar dat is uiteindelijk bijna twee ton geworden. Dat meldt bekendeburen.nl.

Het huis van Saunders is verkocht voor 365.000 euro. Dat is 84.000 euro minder dan de oorspronkelijke vraagprijs van 449.000 euro. Ben kocht de woning in 2011 voor 440.000 euro, maar hij liet er een hypotheek van bijna 560.000 euro op vestigen. Het uiteindelijke verlies komt daardoor neer op maar liefst 194.000 euro.

Saunders staat momenteel, op eigen verzoek, onder curatele. En volgens bekendeburen.nl zijn Bens financiële problemen waarschijnlijk veroorzaakt door alle tegenslagen met de dure vijfkamerwoning. Het is onbekend waar Ben nu gaat wonen.

Dreigingsniveau asielcentra België omhoog

Het dreigingsniveau voor asielcentra in België wordt verhoogd van één naar twee. Dat komt door het toegenomen geweld tegen vluchtelingen in omliggende landen zoals Nederland en Duitsland, schrijft de krant Het Laatste Nieuws maandag.

Terreurniveau twee betekent dat de dreiging 'gemiddeld' is. Er geldt verhoogde waakzaamheid rond de opvanglocaties. De politie zal gericht patrouilleren en daarbij de centra minstens om de vier uur passeren, aldus de krant.

Er zijn geen concrete aanwijzingen dat de centra in België op de korrel worden genomen, maar het antiterreurorgaan OCAD zegt liever uit voorzorg te handelen. Er wordt gewezen naar het geweld tegen asielzoekers in bijvoorbeeld Duitsland. Daar verijdelde de politie eind vorige week een extreemrechtse aanslag op twee asielcentra in de deelstaat Beieren. De verdachten wilden met vuurwapens, messen en springstof toeslaan. In ons land werd onlangs de opvanglocatie voor vluchtelingen in Woerden bestormd.

Dreigingsniveau asielcentra België omhoog
Dreigingsniveau asielcentra België omhoog (Foto: ANP)

ANNE stopt in januari 2016

Ruim anderhalf jaar na de première stopt de theatervoorstelling ANNE in Theater Amsterdam. De laatste voorstelling vindt plaats op 31 januari 2016. Dat maakte het theater maandagochtend bekend.

ANNE stopt in Nederland, maar er zijn vergevorderde plannen om de voorstelling ook in het buitenland op te voeren. Naar verwachting is de productie het eerst te zien in Japan. De onderhandeling over de voorstelling zijn het verst gevorderd in dat land.

In Theater Amsterdam zal na januari een nieuwe Nederlandse theaterproductie te zien zijn. Welke dat is, wordt volgende maand bekendgemaakt.

Theatervoorstelling ANNE stopt januari 2016
Theatervoorstelling ANNE stopt januari 2016 (Foto: BuzzE)

[eSports] Finalisten WK League of Legends bekend

Na ruim drie weken spelen zijn afgelopen weekend de twee finalisten bekend geworden van Worlds, het WK voor League of Legends. Met een verwachte én een verrassende halve finale wordt het, voor het eerst in de geschiedenis van Worlds, een volledig Koreaanse finale tussen de grote favoriet SK Telecom T1 en Koo Tigers.

Op zaterdag maakte SKT haar favorietenstatus volledig waar. Met een reeks waarbij er nog geen enkele wedstrijd werd verloren, wisten zij ook nu het Europese Origen heen zonder verlies aan de kant te zetten. De grote man bij SKT was toplaner Marin. Ondanks dat wist Origen toch veel lof te oogsten. Zij waren aan het begin van het seizoen namelijk nog een challenger-team en hebben zich in de kortst mogelijke tijd opgewerkt naar een van de vier beste teams van de wereld.

Op zondag was het het Europese Fnatic tegen de toch wel verrassende halve finalist Koo Tigers uit Korea. Waar het overgrote deel van de fans en analisten Fnatic als winnaar zagen, was het na drie redelijke snelle wedstrijden Koo Tigers die als winnaar van het podium liep. De belangrijkste man was hierbij toplaner Smeb, die met name in wedstrijd twee en drie veel sterker was dan zijn directe tegenstander Huni.

De finale van Worlds wordt op zaterdag 31 oktober gespeeld in een best-of-5. Het grote verschil tussen winst en verlies lijkt hierbij met name te moeten worden gemaakt in de top lane tussen Marin en Smeb en in de mid lane tussen Kur0 en Faker.

James Bond in actie tegen Mr. Hinx

Naarmate de releasedatum dichterbij komt, laat Sony Pictures steeds meer voorproefjes zien van de nieuwste Bond-film Spectre. In onderstaande beelden zien we niemand minder dan Dave Bautista in een handgemeen met Daniel Craig.

In Spectre vervult oud MMA-vechter Dave Bautista, die ook te zien is als Drax the Destroyer in Guardians of the Galaxy, de rol van Mr. Hinx. Mr. Hinx speelt in de film de rechterhand van de aartsvijand van Bond, Franz Oberhauser (Christopher Waltz). Het personage Mr. Hinx is niet zomaar een domme vechtjas; naast een bonk spieren gaat het om een zeer eloquent, intelligent en humoristisch individu.

Het betreft een fragment uit een scene, zonder dat de afloop verklapt wordt. Er is dus niet echt sprake van eventuele spoilers. Spectre is alweer de vierentwintigste Bond-film en is vanaf 29 oktober te zien in de Nederlandse bioscopen.

Hollandse paprika gaat naar China

Nederlandse paprika's gaan volgend jaar naar China. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) tekent maandag een overeenkomst met de Chinese overheid waardoor er vanaf 2016 een keur aan Hollandse snoep-, punt- en gewone paprika?s in de Chinese supermarkten moet liggen.

In 2014 opende China al de grens voor de Nederlandse peren, waarvan inmiddels 1 miljoen kilo naar China is geëxporteerd. Nu de paprika volgt is dat volgens Dijksma een welkom alternatief voor Rusland dat de grenzen sloot voor groenten en fruit uit Europa. Het ministerie van Economische Zaken verwacht dat de paprikahandel met China zich de komende jaren kan ontwikkelen: van een paar miljoen euro in de eerste jaren tot enkele tientallen miljoenen euro's op de langere termijn.

Hollandse paprika gaat naar China
Hollandse paprika gaat naar China (Foto: ANP)

Máxima heeft nierbekkenontsteking

Koningin Máxima heeft een nierbekkenontsteking. Dat is maandag in Peking vastgesteld door een arts die haar heeft bezocht. Máxima mist daardoor maandagmiddag de officiële onderdelen van het staatsbezoek aan China. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) laten weten.

Over haar aanwezigheid bij het staatsbanket maandagavond wordt later besloten, aldus de RVD. De koningin gaat dinsdag niet mee naar Yan'an voor een bezoek aan een lössplateau. Máxima, die maandag al het ochtendprogramma oversloeg, had in het weekeinde koorts gekregen.

Máxima heeft nierbekkenontsteking
Máxima heeft nierbekkenontsteking (Foto: ANP)

Pooier: mijn dames hebben Lamar Odom geen drugs toegestopt

Dennis Hof, eigenaar van de Love Ranch Sourth, zegt dat geen van zijn werknemers Lamar Odom drugs heeft gegeven tijdens het weekend waarbij hij maar net ontsnapte aan de dood. 

Volgens Hof heeft geen van de prostituees bij hem in dienst een verleden met drugs. Als dat zo was zouden ze ook niet op de ranch werken. Hof beweert ook nog dat als er drugs aanwezig zouden zijn in het pand, Lamar die zelf heeft meegebracht.

Eerder hadden dames die werken op de ranch zich al uitgesproken tegen het management, dat ze niet een bekende verslaafde hadden moeten overhalen om een dame te kiezen die hem op het verkeerde pad brengt.

Bijna 3 miljoen zien Sarena 't beste bakken

Bijna drie miljoen mensen (2.844.000) zagen zondagavond Sarena het derde seizoen van Heel Holland Bakt winnen. Het populaire MAX-televisieprogramma trok ook dit seizoen weer veel mensen naar de buis. Dat blijkt uit de cijfers die de Stichting Kijkonderzoek maandag bekendmaakte. Vorige week keken ruim 2,5 miljoen mensen. Sarena versloeg dit jaar medefinalisten Martine en Farida en mag zich nu de beste thuisbakker van Nederland noemen.

Het programma dankt de populariteit mede aan presentatrice Martine Bijl en juryleden Janny van der Heijden en Robèrt van Beckhoven. De finale was opgenomen voordat Bijl de hersenbloeding kreeg waarvan zij momenteel revalideert. De voiceover van de laatste uitzending van het seizoen werd ingesproken door Van der Heijden, omdat Bijl die nog niet had ingesproken.

Bijna 3 miljoen zien Sarena 't beste bakken
Bijna 3 miljoen zien Sarena 't beste bakken (Foto: ANP)

Postzegel gaat 73 cent kosten

De prijs van de gewone binnenlandse postzegel gaat volgend jaar met 4 eurocent omhoog naar 73 cent. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft PostNL daarvoor toestemming gegeven, werd maandag bekendgemaakt.

Eind september gaf de ACM aan dat PostNL de postzegelprijs minder mocht verhogen dan het bedrijf zelf wilde. Aan de hand van dat besluit deed PostNL vervolgens een nieuw voorstel, dat wel werd goedgekeurd. Volgens het postbedrijf is de duurdere postzegel nodig om de aanhoudende krimp in het brievenverkeer te kunnen compenseren.

De prijs voor het bezorgen van een standaardpakketje in Nederland blijft 6,95 euro.

Postzegel gaat 73 cent kosten
Postzegel gaat 73 cent kosten (Foto: ANP)

Prince op Instagram

Prince heeft zich gemeld op Instagram. De 57-jarige zanger opereert onder de pakkende naam Princestagram op het social medium.

Prince heeft pas twee dagen een account. Maar dat heeft hem niet tegengehouden om 88 berichten te posten. De Purple Rain-ster heeft voornamelijk oude foto's van zichzelf de wereld ingestuurd.

Vorig jaar liet Prince ook al kort van zich horen op social media. Rondom de release van zijn platen Plectrumelectrum en Art Official Age creëerde hij een Facebook- en Twitteracoount, die hij kort daarna weer sloot.

Prince op Instagram
Prince op Instagram (Foto: BuzzE)

Politie New York wil boycot Tarantino-films

De politie in New York heeft opgeroepen tot een boycot van de films van regisseur Quentin Tarantino. Voorzitter van de vakbond PBA Patrick Lynch deed deze oproep zondag in reactie op Tarantino's toespraak tijdens een demonstratie tegen politiegeweld op zaterdag.

De regisseur zou de politie in zijn toespraak moordenaars hebben genoemd. "Het is geen verrassing dat iemand die geld verdient met het verheerlijken van criminaliteit en geweld de politie haat", zei Lynch in reactie volgens New York Daily News. "Agenten riskeren en geven soms hun leven om de gemeenschap te beschermen tegen echte criminaliteit en onrust."

Lynch vroeg zijn stadsgenoten vervolgens om Tarantino de 'boodschap te sturen' dat hij niet welkom is met zijn 'lasterlijke Cop Fiction'.

Politie New York wil boycot Tarantino-films
Politie New York wil boycot Tarantino-films (Foto: BuzzE)

'Geld voor leraar basisschool stroomt weg'

Het extra geld dat de overheid twee jaar geleden heeft uitgetrokken om extra leerkrachten in het basisonderwijs aan te nemen is daar niet voor gebruikt. Dat stelt de Algemene Onderwijsbond (AOb) maandag. Volgens de bond hebben scholen het geld gebruikt om het verlies van andere inkomsten op te vangen. Basis- en middelbare scholen kregen in 2013 in totaal 150 miljoen euro om meer jonge leraren aan het werk te helpen.

Volgens de AOb worden de verliezen op scholen onder meer veroorzaakt door een dalend leerlingenaantal en hoge werkloosheid. "De ww-kosten voor werkloze leraren lopen al jaren op", zegt de bond. "Scholen draaien daar zelf voor op."

Onlangs werd overigens duidelijk dat het extra geld op middelbare scholen wel daadwerkelijk voor die extra docenten is gebruikt. De koepelorganisatie voor het middelbaar onderwijs VO-raad had dat geconcludeerd na onderzoek onder de eigen achterban.

'Geld voor leraar basisschool stroomt weg'
'Geld voor leraar basisschool stroomt weg' (Foto: ANP)

Weer brand in Duitse vluchtelingenopvang

In het Duitse Lampertheim heeft zondagavond een onderkomen voor vluchtelingen in brand gestaan. Alle 49 asielzoekers konden tijdig wegkomen en bleven ongedeerd. Zij zijn elders opgevangen, aldus de politie. Of het om brandstichting gaat is nog niet bekend. Het getroffen gebouw in de deelstaat Hessen is onbewoonbaar.

In Duitsland zijn de laatste tijd vaker opvanglocaties voor vluchtelingen getroffen door brand. Niet zelden was het vuur aangestoken. Eerder deze maand brandden op een opvanglocatie in Hamburg veertien wooncontainers uit. Een negentienjarige Egyptenaar werd opgepakt op verdenking van brandstichting.

Weer brand in Duitse vluchtelingenopvang
Weer brand in Duitse vluchtelingenopvang (Foto: ANP)

Steunbetuigingen doen Cruijff goed

Afgelopen weekend klonk er bij elk Eredivisieduel in de veertiende minuut een daverend applaus voor Johan Cruijff. Cruijff spreekt zijn waardering uit naar de hartverwarmende reacties die zijn binnengekomen. 

"Vaak zijn de media een extra belasting, maar de afgelopen week is dat anders geweest", schrijft Cruijff in zijn column in De Telegraaf. "De wijze waarop er via alle denkbare media op mijn situatie is gereageerd, was emotioneel en hartverwarmend."

"Ik ben enorm trots op de waardering die uit alle reacties blijkt. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik blij ben met wat me is overkomen. Maar als je mijn huidige situatie even wegdenkt, dan is het toch allemaal heel bijzonder wat er gebeurt."

"Zoals de actie van de clubs om niet alleen voor mij, maar alle kankerpatiënten te applaudisseren. Heel sterk dat het breder is getrokken. Zo laten het voetbal en de supporters zich van een heel mooie kant zien."

De legendarische oud-voetballer kan nog weinig zeggen over de ernst van zijn ziekte. "Intussen is het afwachten. Het is echt vervelend dat het zo snel is uitgelekt, want het enige wat ik nu weet is dat ik longkanker heb. Meer niet. Omdat het onderzoek nog gaande is. Ik weet dus de voornaam, niet de achternaam."

De Bakker zegeviert in Las Vegas

Tennisser Thiemo de Bakker heeft de challenger van Las Vegas op zijn naam geschreven. De Westlander versloeg in de finale van het hardcourttoernooi de Sloveen Grega Zemlja in drie sets: 3-6, 6-3 en 6-1. De Bakker, als zevende geplaatst in het Amerikaanse toernooi, scoorde veel punten met zijn service; hij sloeg onder meer acht aces.

De sets verliepen snel in de finale tussen De Bakker en Zemlja. Na één uur en twintig minuten was het duel, waarin De Bakker 81% van de punten op zijn eerste service won, al gespeeld. 

De Bakker, de nummer 141 van de wereld, stond voor het eerst sinds mei in een finale. In Bordeaux (challenger) was Thanasi Kokkinakis toen te sterk. Zijn laatste toernooizege dateerde van april 2014. De Bakker heeft nu veertien enkelspeltitels op zijn palmares (acht challengers, zes futures). De geboren Hagenaar reist nu door naar Monterrey in Mexico voor een nieuw challengertoernooi. 

De Bakker zegeviert in Las Vegas
De Bakker zegeviert in Las Vegas (Foto: ANP)

Parkeerkelder Bergen op Zoom volledig in de fik

In Bergen op Zoom wordt maandagochtend een appartementencomplex ontruimd nadat er in de parkeerkelder eronder een uitslaande brand was uitgebroken. Er is veel rookontwikkeling en de vlammen zijn ook buiten het pand zichtbaar, aldus een woordvoerder van de brandweer.

Hoeveel mensen hun huis uit moeten is nog niet bekend. Er zijn enkele lichtgewonden door ingeademde rook. De brand brak rond 4.45 uur uit aan de Goudbaard. Bewoners worden opgevangen in sporthal de Schelp.

Verschillende auto's staan in lichterlaaie. De brandweer heeft verschillende blusvoertuigen ingezet. 

FOK! Wat een weer: warm najaarszonnetje

We beginnen de dag overwegend bewolkt, maar al snel klaart het vanuit het zuiden flink op. Er is veel ruimte voor de zon en daardoor wordt het ´s middags ongeveer 15 graden in het zuiden. Het noorden blijft een beetje achter qua temperatuur, omdat daar de bewolking ook iets langer blijft hangen: de temperatuur wordt zo´n 14 graden. De wind is zwak tot matig en komt uit het oosten tot zuidoosten. 

De derde foto in de serie Rotterdam by night: vandaag de tweede brug die over de Maas ligt: de Erasmusbrug. Ontworpen door Ben van Berkel en vernoemd naar Desiderius Erasmus. 

Rotterdam by night - Erasmusbrug
Rotterdam by night - Erasmusbrug

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1963 wordt voor het eerst "Wie van de Drie?" uitgezonden door de AVRO.

* In 1965 ontvangen The Beatles een koninklijke onderscheiding uit handen van de Engelse koningin. 

* In 2012 wordt Silvio Berlusconi veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf vanwege belastingfraude met zijn bedrijf Mediaset.

* In 2002 bestormen Russische militairen in Moskou het Dubrovka-theater waar Tsjetjeense rebellen drie dagen lang 922 mensen gegijzeld houden. In totaal sterven er 150 gijzelaars en 50 rebellen. 

100.000 opvangplekken langs Balkanroute

In Griekenland worden nog dit jaar 50.000 opvangplekken voor vluchtelingen gecreëerd. Verderop langs de Balkanroute, waarlangs migranten naar rijkere Europese landen reizen, komen er nog eens 50.000.

Die afspraak is het meest concrete resultaat van het topoverleg in Brussel over de vluchtelingencrisis. 'Dat moet rust en stroomlijning bieden in de stroom die naar Duitsland loopt', zei staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel en Migratie) zondagnacht na acht uur vergaderen.

De Europese Commissie had elf regeringsleiders uitgenodigd in Brussel in een poging de vluchtelingenstroom in het zuidoosten van Europa gecoördineerder te laten verlopen. Ze kwamen verder overeen dat elk betrokken land een functionaris aanwijst om snel actuele informatie uit te wisselen met andere landen. Landen die denken de instroom niet aan te kunnen, moeten binnen 24 uur om hulp vragen, zo werd afgesproken. 'Een beleid van het doorlaten van vluchtelingen zonder het buurland te informeren is niet acceptabel', staat in de slottekst die de leiders ondertekenden.

Verder wordt Slovenië geassisteerd met noodhulp en politiemensen. Komende week gaan vierhonderd grenswachten naar dat land. De Sloveense premier Miro Cerar had eerder op de avond gezegd dat als er niet beter wordt samengewerkt 'de Europese Unie uit elkaar valt'.

Niet alleen de grenzen tussen Griekenland, Albanië en Macedonië worden beter in de gaten worden gehouden, ook komt er meer toezicht langs de Griekse kust. Daarnaast beloofden de landen serieus aan de slag te gaan met de registratie van vluchtelingen.

100.000 opvangplekken langs Balkanroute
100.000 opvangplekken langs Balkanroute (Foto: ANP)

Justin Bieber grote winnaar MTV EMA 2015

Justin Bieber zegevierde zondagavond op de MTV EMA 2015 in Milaan: de 21-jarige zanger ging er met vijf awards vandoor. Bieber was genomineerd in zes categorieën.

Bieber mag het beeldje voor Best Male mee naar huis nemen, evenals de award voor Best Look, Best Worldwide Act: North America, Biggest Fans en Best Collaboration. Daarnaast trad het popidool ook nog op met zijn nummer What Do You Mean.

Een goede tweede was Ed Sheeran, hij bemachtigde twee awards en wel in de categorie Best Live en Best World Stage.

Justin Bieber grote winnaar MTV EMA 2015
Justin Bieber grote winnaar MTV EMA 2015 (Foto: BuzzE)

De Popcorn wordt duur betaald

Er was een tijd dat ik als broodschrijver voor iedere plaatsing van mijn werk opnieuw betaald werd. Ah, wat een tijden waren dat! Slapend rijk worden zou ik het niet noemen, maar het kwam in de buurt. Een beetje. Maar toen kwam het internet en won de online communicatie het van het offline gebeuren. Iedereen slingerde zijn boodschap het web op, er ontstond een tsunami aan informatie en alles werd anders. 

Hamilton toont onbreekbaar karakter

Lewis Hamilton is uiteraard een vaardig autocoureur, die beschikt over een razendsnelle bolide, maar zijn derde wereldtitel in de Formule 1 dankt de Brit vooral ook aan zijn sterke karakter. Hamilton putte zoveel mentale kracht uit het succes van vorig jaar, toen hij zich in de Mercedes voor de tweede keer in zijn carrière tot wereldkampioen kroonde, dat hij dit jaar niet te kraken was.

Hij zei het zelf al aan de vooravond van de openingsrace, traditioneel de Grand Prix van Australië. "Ik voel me sterker dan ooit, ben mentaal onbreekbaar." De scheiding van zijn vriendin Nicole Scherzinger leverde hem het bewijs. "Normaal gesproken heeft dat veel invloed op je mentale instelling, maar vorig seizoen heb ik een kracht ontwikkeld die ik nog steeds voel. De breuk zal me niet afleiden."

Vervolgens reed Hamilton in de eerste race van het jaar onbedreigd naar de overwinning en zette hij de toon voor een seizoen waarin hij verreweg de meeste races oppermachtig was. Een aantal keren moest hij zijn Duitse teamgenoot bij Mercedes, Nico Rosberg, voor zich dulden. En ook Sebastian Vettel doorbrak enkele races in zijn Ferrari de hegemonie Mercedes, maar alle andere keren was Hamilton een zelfverzekerde klasse apart.

Zijn tiende grandprix-zege, deze zondag in het Amerikaanse Austin, leverde hem voortijdig het kampioenschap in de koningsklasse op. De laatste drie races van dit jaar rijdt de dertigjarige rond als wereldkampioen. Hamilton heeft nu evenveel wereldtitels als de Braziliaanse formule 1-icoon Ayrton Senna, zijn grote voorbeeld.

De mentale kracht van Hamilton was ook teamgenoot Rosberg te veel. Was er vorig jaar nog sprake van een bittere strijd tussen de twee coureurs, waarbij het duo elkaar soms letterlijk in de wielen reed, dit jaar kon de Duitser niet opboksen tegen zijn Engelse rivaal. De Grand Prix van Japan was er een goed voorbeeld van. Hamilton begon vanaf de tweede startplek en haalde in de eerste bocht brutaal binnendoor zijn Duitse teamgenoot in.

Hamilton toonde met deze manoeuvre zijn nietsontziende wil om te winnen, Rosberg liet juist zien dat hij te makkelijk te imponeren was. De Duitser probeerde in een column in Bild zijn imago van een slapjanus nog weg te poetsen, maar er viel geen eer meer te behalen voor hem. Na de Grand Prix van Rusland, die Hamilton opnieuw won en waarin Rosberg uitviel, zag de Duitser al deemoedig in dat hij zijn meerdere moest erkennen in Hamilton.

Hamilton toont onbreekbaar karakter
Hamilton toont onbreekbaar karakter (Foto: ANP)

Suárez blinkt uit bij Barcelona

Barcelona heeft met name dankzij Luis Suárez zondagavond met 3-1 gewonnen van Eibar. De voormalige spits van FC Groningen en Ajax kwam drie keer tot scoren. Door de thuiszege kwam Barça weer in punten op gelijke hoogte met koploper Real Madrid, dat zaterdag Celta de Vigo met 3-1 versloeg.

Barcelona, dat voor de wedstrijd met speciale shirtjes de steun uitsprak aan de door longkanker getroffen clubheld Johan Cruijff, kwam door een treffer van Borja Baston eerst op achterstand. Suárez zorgde er nadien persoonlijk voor dat de thuisclub als winnaar van het veld stapte. In de 83e minuut kreeg Javier Mascherano van Barcelona nog de rode kaart wegens commentaar op de leiding.

Suárez blinkt uit bij Barcelona
Suárez blinkt uit bij Barcelona (Foto: ANP)

Rossi is 'vieze spelletjes' Márquez beu

Valentino Rossi is het gedrag van rivaal Marc Márquez op de racebaan meer dan beu. "Hij speelt een vies spel. Hij heeft nog maar één doel dit seizoen en dat is ervoor zorgen dat ik het kampioenschap verlies", liet de Italiaanse motorracelegende verbitterd weten na de Grand Prix van Maleisië.

Volgens Rossi zit Márquez hem al dwars sinds de TT van Assen eind juni. "Hij is boos op mij omdat hij vond dat hij die race moest winnen en sindsdien doet hij er alles aan om zijn landgenoot Jorge Lorenzo te laten winnen. Het is net een klein kind die denkt: als ik niet win, dan jij ook niet."

Rossi en Márquez lagen zondag op het circuit van Sepang rondenlang met elkaar in de clinch. De negenvoudig wereldkampioen van Yamaha gaf zijn Spaanse concurrent van Honda in de zevende ronde duidelijk zichtbaar een tikje, waardoor Márquez onderuit ging en uitviel. De jury gaf Rossi de schuld en de leider in het kampioenschap moet de slotrace in Valencia achteraan beginnen. Hij heeft 7 punten voorsprong op Lorenzo.

Rossi was het niet eens met de straf en is in beroep gegaan. "Natuurlijk deed ik het niet met opzet. Als je goed naar de beelden kijkt, wijk ik naar buiten om hem af te laten remmen. Ik reageerde op zijn gedrag, maar ik trapte hem niet omver. De straf is oneerlijk."

Rossi is 'vieze spelletjes' Márquez beu
Rossi is 'vieze spelletjes' Márquez beu (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.